Egy desszert a szürke téli napokra: bombajó bomba pomelóval
Napok óta valami krémes desszertre vágytam... "Magad uram, ha szolgád nincs", neki is álltam. Ilyenkor a tél beköszöntével, tetemes mennyiségekben szállítom haza a vitaminokban gazdag gyümölcsöket, ezen belül is a citrus féléket. Nagyon szeretjük őket. Narancs, mandarin, grapefruit vagy a pomelo. Amióta megismerkedtünk, én és a Pomelo, azóta elválaszthatatlan barátok lettünk.
Élmény megbontani és kihámozni a hártyái közül a keserédes, dundi gyümölcsrostokat. Mini délutáni program.
Szerintem sokkal ízletesebb a grapefruit-nál, nem annyira vad keserű az íze, még a gyerekek is szeretik. Ezt kihasználva csempésztem bele a selymes bomba citromos ízvilágába. Ha nem akarunk a bombákkal bajlódni, akkor egyszerűen dermesszük meg a krémet egy tepsiben és arra fektessük rá az azonos méretű piskótát. Megfordítva borítsuk ki egy tálra és kockázzuk fel. Úgy is nagyon dekoratív lesz.
450 gr sűrű tejföl
10 dkg görög joghurt
1,5 dl tejszín
1/2 citrom leve és reszelt héja
4 gerezd pomelo
4-5 kanál porcukor
1 evőkanál zselatin
piskóta:
3 tojás
9 dkg cukor
9 dkg liszt
1/2 mokkáskanál sütőpor
1 csipet só
zselébevonat:
1 citrom leve
1 dl víz
porcukor ízlés szerint
1 evőkanál zselatin
1-2 csepp sárga ételszínező
díszítéshez:
1 evőkanál fehér csokoládéreszelék
Elkészítés
Először a bombát készítjük el, hogy legyen ideje megkötni, amíg a piskóta megsül. Egy tálba kanalazzuk a sűrű tejfölt, a görög joghurtot és a citrusok kinyert levét, a citrom reszelt héját, és a porcukrot. Alaposan keverjük ki. Arra figyeljünk, hogy a tejkészítmények szoba hőmérsékletűek legyenek majd, a zselatin miatt. A zselatint felmelegítjük 5-6 evőkanál vízben és a keverékhez adjuk. A tejszínt felverjük habbá és lazán belekeverjük a tejfölös krémbe.
A kész krémet félgömb alakú szilikon formákba töltjük. Ami kimaradna azt egyszerűen csészékbe töltsük bele vagy a fent leírtakban járjunk el és úgy dermesszük meg. Míg dermednek a bombák, addig megsütjük a piskótát.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Elkeverjük. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük és lazán belekeverjük a sárga masszába. Egy közepes tepsibe /15 x 25/ sütőpapírt fektetünk, belekanalazzuk a piskóta masszát és 180 °C-on készre sütjük. A piskótát sütés után rácson kihűtjük, majd egy akkora pogácsa szaggatóval mint a bombák alja, kiszúrjuk belőle a korongokat.
A megdermedt bombákat óvatosan kiszedjük a szilikon formákból és mindegyiket egy piskóta alapra ültetjük és a rácson hagyjuk őket. A zselébevonathoz a citromlevet egy kisebb lábosba töltjük a vízzel, hozzáadjuk a zselatint, ízlés szerint a porcukrot és a sárga ételszínezőt. Lassan felmelegítjük, de nem forraljuk.
Kevergetve langyosra hűtjük a zselatint, majd rákanalazzuk a bombák tetejére. A hideg bombák tetején a zselé rögtön meghúz, így a díszítésre szánt fehér csokoládéforgácsot máris rászórhatjuk. Tálalásig behűtjük a desszertet.
Ha tetszett a recept, oszd meg a barátaiddal is, mielőtt nekifognál!