Csodák a Bazsalikomos Kertből
Bánhidi Dóra több mint három éve a fejébe vette, hogy minden olyan dolgot megismertet a világgal, ami kreatív ötletből született.
"Blogomon rengeteg hazai tervezőről, innovatív ötletről, helyről és designról írok, mert ezzel szeretném inspirálni az embereket arra, hogy megtalálják önmaguk 'ajándékát', vagyis azt, hogy ők miben a legkreatívabbak" - írja Dóra.
Mi pedig arra vállalkoztunk, hogy időről-időre bemutatunk valakit vagy valamit Dóra sikertörténeteiből.
Imádom a házi készítésű finomságokat, akkor meg pláne, ha megismerhetem a történetüket! Egy nagyon kedves lánnyal találkoztam nemrég a kiskertpiacon, aki olyan pestót készített, aminek harmonikus ízvilágát órákig éreztem a számban! Elmesélte, hogyan készítette a több ruháskosárnyi bazsalikomlevélből a saját konyhájában, amikor kislányai épp rángatták a szoknyáját, hogy velük foglalkozzon.
Persze ennél többet is megtudtam Mariannról, aki a Kertészeti Egyetemen végzett, és már akkor azon gondolkodott, hogy milyen saját dolgot termesszen a család kedvenc, háromhektáros területén. Eleinte gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket termesztettek, ezeket aszalták, és például finom teákat készítettek, leginkább a család részére. Ahogy ez pedig a jó dolgokkal lenni szokott, elkezdte kinőni magát.
Mariann, férjének is köszönhetően, (aki egyébként borász), egyre jobban elmélyedt a gasztronómiában, sok piacon, fesztiválon vett részt. Amikor nagyobbik lánya, Anna, öt hónapos volt, úgy érezte most jött el az idő, tele volt inspirációval és energiával. Megszületett a "Bazsalikomos kert", amit először hivatalosan a WAMP-on mutatott be a nagyközönségnek. Oda vitte ki a teákat, amik a kertjükből és a farmjukról származó, egészséges, válogatott gyümölcsökből, gyógynövényekből, fűszernövényekből készültek, sok-sok szeretettel.
Közben megszületett Emma is, úgyhogy a tavalyi éve leginkább a gyerekekről szólt, idén tavasztól viszont már gőzerővel folytatta a tervei megvalósítását. Nyáron például szörpöket készítettek, faeperből lekvárt, a legújabb pedig a "csodapesto" és a szilvás chutney, de ősszel a sütőtökkel is tervez még valami nagyon finomat.
A "csodapestóban" a rengeteg bazsalikom mellett pirított dió, mandula és fenyőmag, valamint fokhagyma, só és olívaolaj van. Ahogy ez a képen látható, a piacon egy "gasztrokutyusnak" is nagyon ízlett. Egyébként, ahogy láttam, mindenki imádta a Bazsalikomos kert finomságait, amit azért sem nehéz, mert már attól megkívánod őket, ahogy Mariann beszél róluk...
A fűszeres szilvás chutney eleinte szilvalekvárnak indult, de olyan sok cukor kellett volna bele, hogy finom legyen, hogy azt Mariann inkább mellőzte. Helyette tett bele egy kis fahéjat, curryt és borsot, majd este pirított csirkemellel tálalta, ami nagyon bejött a családnak, úgyhogy így el is készült a következő sikertermék.
A nagy kérdés, hogy két kisgyerek mellett mégis hogy van ennyi energiája minderre, a válasz egyszerű, ez kapcsolja őt ki a legjobban! Valójában mindig is ezt imádta, hiszen a kertért való rajongása valahol ott kezdődött, amikor 3-4 évesen, az ideje legnagyobb részét kertészkedéssel töltő nagypapája őt fogadta maga mellé, hogy együtt szüreteljenek. Ma pedig Anna és Emma kísérik őt lelkesen a kertbe, és ülnek fel mellé a pultra a nagy befőzéseknél.
Kattints a megosztásra, ha tetszettek a Bazsalikomos Kert kincsei!