GASZTRO
A Rovatból

Céklás-csokis süti

A cékla nem csak ecetesen finom, hanem sütiben is fel lehet használni, a répához, cukkinihez és az avokádóhoz hasonlóan. A céklától színes, szaftos, és édeskés lesz ez a csokis finomság. A sütibe hagyományos liszt helyett mandulaliszt került, így a gluténmentes étrendbe is beilleszthető.


A cékla nem csak ecetesen finom, hanem sütiben is fel lehet használni, a répához, cukkinihez és az avokádóhoz hasonlóan. A céklától színes, szaftos, és édeskés lesz ez a csokis finomság. A sütibe hagyományos liszt helyett mandulaliszt került, így a gluténmentes étrendbe is beilleszthető.

Szabó Emőke receptje a Balhétterem blogon

Hozzávalók:

50 dkg nyers céklagumó

10 dkg vaj

20 dkg 65-70% kakótartalmú étcsokoládé

1 teáskanál vaníliakivonat

25 dkg barna cukor

3 tojás

10 dkg mandulaliszt vagyis finomra darált mandula

1,5 evőkanál kakaópor


A céklát alaposan megmossuk és kb. 1 óra alatt főzzük puhára. A cékla nagyságától függ, hogy mennyi idő alatt puhul meg. Pucoljuk meg, -így 40 dkg-t kapunk- és pürésítsük. Konyhai robotgéppel keverjük simára a vajjal, az apróra tördelt csokoládéval és a vaníliakivonattal.

Egy nagyobb tálban kézi habverővel keverjük össze a cukrot és a tojást 2 percig, míg habos állagú nem lesz. Adjuk hozzá a céklás keveréket és szitáljuk bele a mandulalisztet és a kakaóport is. Keverjük simára. Öntsük a tésztát egy zsírpapírral bélelt, 30*20 cm-es tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben süssük, 20-25 percig. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel négyzetekre.

Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot! :)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
5 hangulatos budapesti hely, ha randizás közben jó ételekre és meghitt pillanatokra vágytok
A közös étkezés az egyik legjobb randi, és ezek a helyek tökéletes hátteret adnak hozzá.


Ahány pár, annyiféle dinamika. Vannak, akik az aktív programokat kedvelik, mások inkább a csendes, kettesben töltött pillanatokra vágynak. De talán az egyik leguniverzálisabb, legidőtállóbb randiötlet mégiscsak az, amikor beülünk valahová enni, inni, beszélgetni. Ahol nem siettet senki, lehet egymásra figyelni, és az ízek is segítenek feloldódni.

Ebben a válogatásban olyan helyeket mutatunk, ahol mindez adott lehet, akár friss randiról, akár régi kapcsolatról van szó. A jó időre tekintettel ajánlunk természetközeli helyeket, és olyat is, ami akkor ideális, ha csak egy-egy órára van idő a városban.

A következő öt, merőben különböző helyre esett most a választásunk:

Cziniel Cukrászda és Találkozóhely, Evezős Sörkert, Rutin Budaörs, Andrássy Garden és Pink Pistachio.

És mivel nyáron különösen jó opció lehet a Római-part, először nézzük meg azt a környéket.

Cziniel Cukrászda és Találkozóhely

Nincs még egy olyan hely Budapesten, aminek a nevében is benne van, hogy nemcsak enni-inni érdemes betérni, hanem találkozni is. Ez már önmagában is elég egyértelmű jelzés, hogy randihelyszínként is tökéletes választás.

A Római-part hangulata eleve kedvez a könnyed, nyári találkozásoknak, és bár a Cziniel nem közvetlenül a Duna-parton van, csak egy kis sétányira található tőle, így akár egy vízparti andalgás is beilleszthető a programba. A hely délelőtt nyolctól este nyolcig nyitva tart, ami óriási rugalmasságot jelent: jöhettek ide reggeli randira, délutáni sütizésre, vagy egy estefelé kezdődő találkára is.

Randikompatibilitása különösen magas az első pár találkozás esetén:

egy süti és egy kávé éppen elég időt ad ahhoz, hogy felmérjétek, van-e köztetek kémia.

De ha jól érzitek magatokat, bőven van lehetőség tovább maradni. A kínálat ugyanis nagyon széles: hagyományos magyar sütemények (dobostorta, zserbó, isler, francia krémes), mentes vagy vegán opciók, sós péksütik, teasütemények és látványos torták is elérhetők. A reggelizőmenüben tojásos ételek, szendvicsek, smoothie-k, frissítők és forró italok szerepelnek, tehát arra is van lehetőség, hogy átváltsatok brunch hangulatba.

A megújult, természetközeli teraszuk nyáron különösen vonzó: itt rengeteg zöld, kényelmes bútorok, árnyat adó fák és napernyők, valamint madárcsicsergés fogad. De a beltér is nemrég újult meg: otthonos, világos, barátságos. Itt tényleg könnyű hosszabbra nyújtani egy jól sikerült találkozást.

És ha esetleg olyan randit terveztek, ahol már a kutyátokat is bemutatnátok egymásnak, a Cziniel erre is tökéletes. Kifejezetten kutyabarát hely, ahol a négylábú vendégek is szívesen látott résztvevői lehetnek a délutáni sütizésnek.

Összességében a Cziniel egy olyan hely, ahol minden adott egy kellemes, természetes, mégis különleges randizáshoz. Akkor is, ha első találkozásról van szó, és akkor is, ha egy régóta tartó kapcsolat ünnepléséről.

Cím: 1031 Budapest, Nánási út 55.

czinielcukraszda.hu

Evezős Sörkert

Vannak randik, ahol jól jön az egyszerűség. Például amikor még csak ismerkedtek, vagy amikor egyikőtök sem akar nagy felhajtást. Csak egy jó helyet, finom kaját, meg valami olyasmit, ami kicsit kilendít a hétköznapokból.

Az Evezős Sörkert pontosan ilyen.

Közvetlenül a Duna-parton található, hatalmas nyárfák alatt, olyan nyaralós hangulattal, amitől egy kedd este is könnyen pénteknek tűnhet.

Az Evezős a Római-part egyik nagymúltú sörkertje, ami az elmúlt években sokkal frissebb, modernebb lett, és mostanra kifejezetten laza, streetfoodos vonalat visz. Az étlapon azért természetesen maradtak klasszikusok, mint a hekk vagy a kolbász, de ha valami izgalmasabbra vágytok, ott a házi smashed burger, a fish&chips stílusú Sea Dog, vagy épp a bundázott mac&cheese. Desszertnek pedig jöhet egy croffle (igen, croissant+gofri), ha valami könnyed édeset kerestek.

Az italválasztékban pedig a söröktől a koktélokon át a limonádéig minden megtalálható. Itt eldönthetitek, hogy csak egy fröccsre ültök ki a víz mellé, vagy egy komplett vacsit is bevállaltok. Mindkettő tökéletesen működik.

És igen, nem mindegy, ki hogyan eszik meg egy hamburgert. Mer-e harapni, vagy villát kér? Egy street foodos helyen ez simán kiderül.

És ha jól alakul a délután, akár ott is ragadhattok: esténként gyakran van élőzene vagy táncos buli, szóval egy sima eszegetés-iszogatásból könnyen egy mini nyári fesztiválélmény kerekedhet.

Az Evezős nem akar több lenni, mint ami: egy laza, hangulatos, közvetlen hely, ahol minden adott ahhoz, hogy ne vegyétek túl komolyan a randit. És ha itt találkoztatok először, ki tudja... Lehet, hogy a tizedik évfordulót is itt ünneplitek majd.

Cím: 1034 Budapest, Római part 34.

evezossorkert.hu

Rutin Budaörs

Első randira talán nem ez az első választás, de ha már együtt vagytok egy ideje, és valami egészen különlegesre vágytok, akkor a Rutin pont az a hely, ami kizökkent a hétköznapokból. Itt egy olyan többfogásos vacsorán vehettek részt, amit egy házaspár, Pallag Fanni és Pallag Dávid hoz létre és prezentál nektek. Dávid a séf, Fanni pedig a házigazda és a sommelier.

A hely nem klasszikus étterem, és nem is sima lakásétterem. Inkább valahol a kettő között. Elegáns, letisztult, de közben meglepően otthonos.

Olyan, mintha valakihez vendégségbe mennél, aki történetesen nagyon tud főzni.

Minden este fix érkezési idő van: 19:00 és 19:30 között foglal helyet minden vendég, és onnantól kezdve ketten vezetnek titeket végig az estén.

Itt a séf nem csak a szemed előtt főz, hanem mesél is. Nemcsak azt mondja el, hogy mi van a tányéron, hanem azt is, mi inspirálta őt. Ezek az inspirációk gyakran gyerekkori emlékek: egy szalonnasütés hangulata, a nagyszülőknél töltött hétvégék, egy régi hentespult látványa. A sztorik pedig bennetek is könnyen elindíthatnak valamit: olyan emlékek jöhetnek elő, amit aztán megoszthattok egymással. Ezért is jó ide olyan partnerrel jönni, akivel tényleg van miről beszélgetni, és akivel lehet mélységeket érinteni.

Az ételek profik, ízlésesek és izgalmasak. Pontosan annyira fine dining, amennyire kell, de sosem rideg vagy modoros. A hazai alapanyagokra épít, de modern vagy fúziós megoldásokkal. A garancia a minőségre a rengeteg díj, és az évek óta változatlan Michelin-ajánlás.

Cím: 2040 Budaörs, Budapesti út 51.

rutinbudaors.hu

Andrássy Garden

Ez a hely nem egy sietős randihoz való. Inkább akkor érdemes ide jönni, ha már kicsit ismeritek egymást, és szeretnétek együtt átélni valami különlegeset. Az Andrássy Garden kifejezetten elegáns, de nem feszengős. Olyan étterem, ahol jólesik kiöltözni, de nem kötelező nyakkendőben érkezni. Ahol van idő leülni, rendelni, beszélgetni, koccintani: úgy igazán.

Az Andrássy Garden belső tere 2024-ben Varró Zoltán tervei alapján újult meg, aki a klasszikus és modern elemeket mesterien ötvözve alkotott elegáns, mégis otthonos hangulatot. A természetes anyagok és apró részletek révén a tér egyszerre megnyugtató és hívogató, így tökéletes hátteret ad a különleges gasztronómiai élménynek.

Van egy különleges, kellemes kerthelyiség is, ahol nyáron könnyed koktélokat kortyolgatva lehet üldögélni, vagy akár vacsora mellett egy hosszabb beszélgetést is lefolytatni.

Ez a kert igazi menedék a kíváncsi szempárok elől, miközben a Városliget alig pár perc sétára van innen. Így a vacsora előtt vagy után egy kellemes sétával is meg lehet toldani az estét.

Az étlapon a magyar klasszikusok sorakoznak, de a megszokott keretekből kilépve, friss ötletekkel és minőségi alapanyagokkal. A csirkepaprikás mellé galuska helyett például sült puliszka érkezik, a lángos pedig nem csak egy egyszerű street food, hanem juhsajttal, medvehagyma pesztóval és mangalicával újragondolt ízorgia. Az ízek ismerősek, de az elkészítés és a tálalás miatt egyből más dimenzióba kerül az egész.

Ez a hely azoknak való, akik szeretnek figyelni a részletekre és értékelik, ha az étterem nem csak a gyomrot tölti meg, hanem egy komplett élményt nyújt.

Cím: 1063 Budapest, Andrássy út 111.

andrassygarden.com

Pink Pistachio

A Pink Pistachio elsőre a híres, pisztáciába mártott epreiről lehet ismerős, de ma már ennél sokkal többet tud a hely.

A belső tér letisztult, ízléses, nevével ellentétben nem rózsaszín, nem úszik a cukormázban, szóval a férfiak is simán jól érezhetik magukat itt.

A Pink Pistachio kétféle randiszituációban is nagyszerű választás lehet:

Ha csak egy könnyed, sétálós randi van tervben beugorhattok ide egy különleges italra. Mert itt a jeges italokat nem egyszerűen pohárba töltik, hanem egy menő dobozba, amit fémkupakkal zárnak le. Így akár azonnal tovább is indulhattok vele, és sétálhattok tovább a belvárosban. Ez a kis extra, dobozos ital, egy friss, váratlan momentum lehet a randiban.

Ha viszont van több időtök és szeretnétek egy igazi brunch-élményt, akkor a Pink Pistachio erre is remek választás.

A pisztácia jelen van minden fogásban (legyen az édes vagy sós), és mellé mindig prémium alapanyagok társulnak. Az avokádó toastjuk például tökéletesre sikerült: kovászos kenyér, pisztáciapesto, avokádókrém, főtt tojás, pisztáciás sajtkrém. Igazi ízbomba! De hogy említsünk valamit az édes vonalról is: a francia toastjukat habos pisztáciakrémmel, eperkompóttal és pisztáciás szórással tálalják.

A Pink Pistachio tökéletesen passzol a trendeket követő, kísérletező gasztrorajongókhoz. Ha a partnered ezek közé tartozik, értékelni fogja ezt a választást.

Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 6.

pinkpistachio_budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Új séf és új menü: a White Salonban jártunk
A New York-palota ikonikus éttermében mostantól Kiss Krisztián séf kifinomult, mégis játékos fogásai garantálják a felejthetetlen élményt.


Ahol a múlt és a jelen találkozik

A New York-palota Budapest egyik leglátványosabb és legismertebb épülete. Az 1894-ben épült, historizáló stílusú épület ma Anantara New York Palace Budapest Hotelként működik, otthont adva a világhírű New York Kávéháznak és a kifinomult gasztronómiai élményt kínáló White Salon étteremnek.

A White Salon az épület legvilágosabb, leghátsó szárnyában kapott helyet, ahová az impozáns épületen átsétálva juthatunk el.

Páratlanul díszes és elegáns enteriőrrel, aranyozott részletekkel és puha kárpitokkal várja vendégeit.

A kávéházhoz és a szalonhoz egyaránt hozzátartozik az élő zenei kíséret, mely hol lágy zongoraszóval, hol vibráló cigányzenével emeli a gasztronómiai élményt.

Az étterem 2023-ban került be a Magyar Michelin Guide ajánlott éttermeinek sorába, ahol helyüket azóta is büszkén őrzik.

Míg a New York Kávéház a tradíció és a klasszikus kávéházi hangulat megtestesítője, a White Salon a modernebb, kísérletező gasztronómiát képviseli. A White Salon konyhája játékos, izgalmas, és egyaránt merít nemzetközi, valamint magyar elemekből. Mindenképpen megér egy külön látogatást.

Új időszámítás a konyhán: Kiss Krisztián az új executive chef

2025-ben új időszámítás kezdődött a White Salon életében: távozott az eddigi executive chef, és a helyét Kiss Krisztián vette át. Fontos azonban megjegyezni, hogy a menü továbbra is két séf összehangolt munkájának köszönhető, hiszen Wolf András továbbra is a corporate chef pozíciót tölti be.

Ez az átalakulás lehetőséget adott arra, hogy újra megvizsgáljuk, merre tart most az étterem, és milyen irányt képvisel Budapest gasztronómiai térképén.

Kiss Krisztián séf neve nem ismeretlen az Anantara falai között: itt kezdte pályafutását, tizenkét évvel ezelőtt, tanulóként.

Az évek során nyolc esztendőt töltött a ház különböző konyhai részlegein, így lényegében belülről ismeri az egész szálloda működését, ami egyedülálló előnyt biztosít számára.

Később a Gundel Étterembe igazolt séfhelyettesnek, ahol három évet dolgozott. Komoly napi forgalom (akár 300 fő) és több párhuzamosan futó rendezvény (akár napi 4-5) mellet kellett itt tartani az iramot. Saját bevallása szerint is sokat tanult ezekből az évekből. Emellett pedig privát séfként is aktív volt.

Ma már executive chefként tért vissza a White Salon élére, ahol egyszerre támaszkodik a jól ismert magyar ízekre és a nemzetközi konyhára.

Elegancia, komplexitás és a séf egyedi hangja

A White Salon étlapját összeállítani sokkal összetettebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Egyszerre kell megfelelni a szállóvendégek elvárásainak, és azoknak, akik a Michelin-ajánlás miatt érkeznek ide.

Egyszerre kell nemzetközi és magyar ételeket kínálni, elegáns, de mégis közérthető módon. És ehhez jön még hozzá a séf személyes stílusa, amely az étlap frissességét és karakterét adja.

Krisztián úgy állította össze az új kínálatot, hogy a kötelező szállodai sztenderdeket megtartva, azok mellett teret engedett a kreativitásának és az egyéni stílusának. Ennek eredményeként 8–10 olyan új fogás került fel a White Salon étlapjára, ahol szabadon kísérletezhetett.

A séf a magyaros konyhát ismeri és szereti a legjobban, ezért annak technológiáját, alapanyagait és ízeit használja legszívesebben. Ugyanakkor minden ételt úgy kell formálni, hogy vonzó legyen a külföldi vendég számára is.

A menü összeállításánál a bisztró jellegű adagok és a közérthetőség volt a cél.

Nem lett volna célszerű túlgondolt, lekicsinyített fine dining falatokat kínálni, de a szimplán csak házias, nagyadagos ételek sem feltétlenül illenek az elegáns falak közé.

A séf kedvencei

Bivalymozzarella, édesköménnyel, vérnarancssal és pirított focacciával

Ez a fogás egy könnyed, friss saláta, amely a mediterrán ízeket ötvözi. A vérnarancs dresszinggel ízesített édeskömény saláta, az olívabogyó, a pirított fenyőmag és a bébi bazsalikom mind hozzájárulnak a harmonikus ízvilághoz.

A séf a klasszikus, paradicsomos mozzarellán csavart egyet. Így egyszerre lesz ismerős és izgalmas ez a fogás a vendégek számára.

Lazacpisztráng karfiol krémmel, tavaszi zöldségekkel és sáfrányos vajmártással

A roston sült lazacpisztrángot selymes karfiol püré, sáfrányos vajmártás és változatos zöldségek (pagoda karfiol, karfiol, spárga, szójabab, brokkoli) kísérik, melyeket nyersen reszelt karfiolsaláta tesz még izgalmasabbá.

Ez a fogás jól mutatja, hogy bár a White Salon nem fine dining, mégis ad az apróbb részletekre, és egy egyszerű, lazacos ételt is különlegessé tesz.

Szarvasgerinc csicsókával, fehérrépával és zsályás-egres jus-vel

A szarvasgerincet csicsóka püré, forrázott, üvegesre párolt, pattogatott quinoába forgatott új fehérrépa és zsályás egres jus kíséri.

Bár az alapanyagok magyarok, az ízvilág nemzetközi, ami tökéletesen illeszkedik a White Salon koncepciójába. Krisztián úgy gondolja, ez az étel az ázsiai és olasz vendégek számára is érthető és kedvelhető.

A desszertek terén is jelentős változások történtek: korábban több édesség is külső forrásból érkezett, de most a kiemelt desszertek is Krisztián keze munkáját dicsérik.

A kínálatban két desszert különösen izgalmas: a citrom tart és a túrógombóc.

Előbbi a menü nemzetközi arcát mutatja: egy klasszikus, de mégis izgalmas sütemény, amit a világ szinte bármely pontjáról érkező vendég ismer és ezáltal örömmel fogad. Krisztián változata elegáns, friss, letisztult, és tökéletesen illik a nyári szezonhoz.

A túrógombóc ezzel szemben a magyar hagyományokból építkezik: selymes, puha, precízen elkészített fogás, ami egyszerre hozza a komfortot és a kifinomultságot.

Nem túlgondolt, mégis karakteres: remek példája annak, hogyan lehet egy jellegzetesen magyar alapanyagot, mint a túró, izgalmasan és modernül tálalni.

Az újdonságok mellett a klasszikus magyar ételek, mint például a gulyásleves vagy a csirkepaprikás, természetesen továbbra is az étlapon szerepelnek,

hiszen ezek elengedhetetlen részei a magyar gasztronómiának.

Az új menü egyértelműen megmutatja Krisztián saját hangját. A magyaros alapokhoz való hűség, a technológiai precizitás és a nemzetközi közönség számára is vonzó ízvilág egyensúlya teszi igazán izgalmassá ezt az étlapot.

Épp annyira komoly és elegáns amennyire kell, de közben nem veszíti el a játékosságát sem.

A White Salon elsősorban a hotel vendégeit kényezteti, de külsősöket is örömmel fogadnak. Viszont mindenképpen érdemes bejelentkezni előre, az alábbi elérhetőségek egyikén:

+36 1 886 6111

[email protected]

Nyitvatartás:

hétfőtől vasárnapig 12:00 - 23:00 óráig


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk




Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Nyári koktélkörkép Budapesten: 7 budapesti hely, ahol isteni italokat ihatsz
Válogatásunkban hét olyan helyet mutatunk, ahol nemcsak frissítő italokat, de valódi élményeket is kapsz a poharad mellé.


Képzeld el, hogy egy nyári estén végigsétálsz Budapesten. A kövek még őrzik a nappali napsütés melegét, de a levegőben már ott a hűs esti szellő. A Duna felől halk zene és poharak csilingelése hallatszik, valahol nevetnek, a teraszokon már pezseg az élet. Egy pohárban lime és jég csillan, mellette friss menta illata keveredik a város nyári illatával – és te még csak most kezded az estét.

Ezeken az estéken mutatja meg magát igazán Budapest: laza, élhető, inspiráló. Egy jó koktél ilyenkor nemcsak hűsít, hanem ráerősít erre az érzésre – ahogy kortyolod, egyszerre lesz részed ízekben, hangulatban, pillanatban. És ha jó helyet választasz, mindhárom tökéletesen összecseng.

Ez a válogatás épp ilyen helyeket hoz: ahol nemcsak finom italokat kapsz, hanem élményt is. A 360 Barban a város felett ihatsz látványos koktélokat, míg a Huso az Andrássy úton a fine drinking világába repít stílusosan és elegánsan. Az Elysian Budapestben a japán letisztultság találkozik kreatív ízvilággal, a Kollázsban pedig klasszikus elegancia mellé világszínvonalú mixelés jár. A WarmUpban minden ital egy kis történet rólad – nincsen menü, csak te és a bartender inspirációja. A Tuk Tuk Bar a fűszeres múltba kalauzol, egészen a ’20-as évek Shanghaiába, a KIOSK pedig három különböző kültéri térrel, garden partival és pezsgéssel teszi felejthetetlenné az estédet.

Indulhat a nyári koktélkörút?

360 bár

Ha van olyan budapesti hely, amiért még a tősgyökeres fővárosiak is hajlandók „turistáskodni”, az a 360 Bar. Az Andrássy út legmagasabb épületének tetején található rooftop bár valóban 360 fokos panorámát kínál:

egyszerre látni a Parlamentet, a Bazilikát, a Citadellát és a város számtalan ikonikus pontját.

Aki egyszer itt kortyol bele egy koktélba, garantáltan nem felejti el a látványt – és a hangulatot sem.

A tetőterasz szinte egész nap fürdik a napfényben, nyáron mediterrán hangulat uralkodik: égősorok, növények, színes textilek, live DJ-szettek gondoskodik róla, hogy a légkör egyszerre legyen laza és pörgős. A fiatalos közönség már délután elkezdi benépesíteni a teraszt, így ha naplementére készülsz, érdemes időben asztalt foglalni. Ha megéheznél a panoráma és a nyári hangulat mellé, a bár klasszikus fogásokkal is készül: választhatsz szaftos burgert, bőrén sült lazacot vagy megosztásra szánt két fős mediterrán fogásokat is – bőven van miből falatozni, akár egy könnyed vacsorára is.

A koktélkínálat kifejezetten erős – és nemcsak látványra.

A Golden Hour például tényleg olyan, mintha egy nyári naplementét innánk meg: aperol, házi savmix, görögdinnye-szirup és szóda. A Pornstar Martini az egyik legnépszerűbb ital idén nyáron Európában, és itt is fix pont az itallapon. A Deep Dive pedig azoknak való, akik valami igazán klasszikusan fifikásra vágynak: Hendrick’s gin, bodzaszirup, uborka, kakukkfű és egy csavaros savmix ad neki friss, izgalmas karaktert.

A 360 Bar nemcsak koktélban, hanem programban is erős – érdemes követni a közösségi oldalaikat, mert rooftop jógától kezdve brunch eseményeken át elektronikus tánczenei partikig sok minden történik itt. Télen pedig a terasz egy varázslatos Igloo Garden-né alakul, ahol fűtött buborékokban lehet élvezni a panorámát.

Pornstar Martini

Golden Hour

Deep Dive

Huso

Ha egy különleges helyre vágysz, ahol a koktélozás már-már szertartássá válik, akkor a Huso biztosan meg fog érinteni.

Ez a Duna-parthoz közeli, elegáns és sejtelmes bár olyan, mintha egy titkos társaság nappalijába csöppennél: finom fényei, álomszerű enteriőrje és kivételes hangulata azonnal beszippant.

A belső tér egyszerre modern és misztikus, ahol minden elem a beluga tokhal (Huso huso) legendájából építkezik, amit a világhírű tervező, Marcel Wanders álmodott meg.

A koktélkínálat bátor, kreatív és nagyon is tudatos.

Olyan, mintha minden italnak saját karaktere lenne – egy külön történet, amit te írsz tovább. Ha például valami fűszeres, egzotikus ízvilágra vágysz, próbáld ki a Chai Tai-t, ahol a rum és chai fűszerkeverék találkozik narancslikőrrel és falernummal. Ha inkább a sós, füstös, markáns ízek vonzanak, a Midnight Mary nevű újragondolt Bloody Mary-vel garantáltan mély nyomot hagy. A Mindreviver a nevéhez hűen ébreszt fel: gin, abszint, körte, bodza és zsálya keveredik benne – friss, karakteres és teljesen más dimenzió.

Édesebb hangulatban vagy? Akkor a signature koktéljaik közül a Pistachio Paradox a te italod: rumos-pisztáciás desszertkoktél, amitől egyszerre leszel boldog gyerek és kifinomult felnőtt. Vagy válaszd a Thirsty Madonna nevű proseccós frissítőt, ami mandarin és gyömbér ízeivel hozza el neked a nyár pezsgését.

A Huso nem harsány, nem hivalkodó – de közben mégis lenyűgöz. Ráadásul hangulatos terasza is van, ahol a Duna-parti napsütés és a koktélod egyszerre kényeztet. Ha megéheznél, könnyed barfood falatok és napközben is rendelhető ételek egészítik ki az élményt.

Ha olyan helyet keresel, ahol minden egyes korty egy új történet, és ahol nemcsak inni, hanem érezni is lehet – akkor a Huso a te világod.

Elysian Budapest

Ha van olyan hely Budapesten, ami egyszerre kérdőjelezi meg a nemzetközi bárkultúra bevett szokásait, és közben finoman – sőt, elegánsan – tanít meg újra inni, akkor az az Elysian Budapest. Az Akácfa utca nyugodtabb részén megbúvó bár nem harsány, nem hajt a trendekre, és nem akar látványos fotóháttér lenni – viszont amit képvisel, az igazi mérföldkő a hazai koktélvilágban.

Az Elysian filozófiája három kulcsszóra épül: fenntarthatóság, szezonalitás és lokalitás. Ezek a fogalmak sok helyen hangzanak üresen, de itt valóban tartalommal telnek meg – az italoktól a harapnivalókon át egészen a dizájnig minden ezeket az elveket követi.

A koktélokat nem előre megírt receptek szerint készítik, hanem abból, amit éppen kínál a természet és a helyi termelők.

Citromot például alig használnak – nem divatból, hanem mert nehéz megfelelő minőségűt beszerezni Magyarországon. A bartenderek viszont megtanulták, hogyan lehet citrom nélkül is olyan vibráló, savas ízvilágot létrehozni, amitől tényleg leesik az állad. Itt a Daiquiri, a sour vagy a highball egészen új értelmet nyer – savasságukat például egres héjával, verjus-szal vagy erjesztett összetevőkkel érik el.

Az egyik legjobb példa erre az XO Daiquiri, ami verjus-szal savanyított, új szintre emelve ezt a klasszikus koktélt, de a klasszikusokat is újragondolják. A Highland Park Old Fashioned füstössége letisztult, mély karaktert kap, a Vanília & Egres kombinációban a citrusosság a gin és a Campari találkozásából születik újra, a Cseresznye & Rizs koktél rizstejhabos, borsos-fűszeres izgalommal lep meg, a Sárgadinnye & Zöld mandula pedig Zacapa rummal készül, selymesen, napérlelte hangulatban.

Az itallap folyamatosan változik, nincs kinyomtatva, csak online érhető el – él és alakul, mint maga a természet. Az alapanyagok maradékát nem kidobják, hanem újrahasznosítják: tartósítják, fermentálják, beépítik a következő italba.

A tér legalább annyira különleges, mint a koncepció: nincs klasszikus bárpult vagy hátsó üveges szentély, helyette egy nagy, Y alakú pultasztal vár, amit körbe lehet ülni.

Itt a bartender és a vendég egy térben, egy szinten mozog. A hangulat letisztult, már-már zen-szerű: nincs hangzavar, nincs piros bársony, semmi sem vonja el a figyelmet az italról – vagy rólad.

Az Elysianben nemcsak az italok szólnak másról, de az is újragondolásra kerül, mit jelent egy bárban lenni. Itt nincs túltolás, nincs felesleges hatásvadászat – viszont van céklacsipsz, mézes földimogyoró, és ha elég bátor vagy, akár fűszeres tücsök is kerülhet az italod mellé.

Kollázs

Ha valaha is álmodoztál arról, hogy egy elegáns palota falai között kortyolsz el egy különleges koktélt, miközben a Lánchíd és a Duna látványa szinte karnyújtásnyira van, akkor a Kollázsban a helyed.

A Four Seasons Hotel Gresham Palace földszintjén található bár

egyszerre hozza a nagyvilági eleganciát és a budapesti kávéházi hagyomány hangulatát – méghozzá úgy, hogy közben semmit sem veszít laza, barátságos stílusából.

Az enteriőr az 1910-es, ’20-as évek art deco és szecessziós világát idézi, de nem múzeumi módon – sokkal inkább úgy, mintha egy kortárs álomképen sétálnál végig. A részletek – a mozaikpadló, az ívelt bútorok, a lágy fények – mind azt az érzést erősítik, hogy egy letűnt korszak újragondolt változatában vagy, ahol a múlt és a jelen harmóniában élnek egymás mellett.

Az étel- és itallapon minden fogás, minden koktél egy újabb rétege ennek a komplex, élményszerű kompozíciónak.

Kováts Dániel vezetésével a bár csapata bátran nyúl a klasszikus koktélokhoz, de mindig hozzáadnak valami meglepőt – valami nagyon is mai csavart. A szezonális kínálat például igazi ízutazás: a Pornstar Punch krémes, trópusi hangulata a nyári estéket idézi, az Ugly Gimlet friss, zöld tónusaiban gyógynövényes és üdítően merész, míg a Puszta Reborn mézes-barackos karaktere finoman hajt fejet a magyar vidék előtt – egy kortyban sűrítve a napérlelt gyümölcsök és a napsütéses táj hangulatát.

Ha pedig szívesen játszol az ízekkel, érdemes kipróbálni a gin & tonic válogatást is: különféle ginek, tonikok és izgalmas kiegészítők – paprika, málna, gyömbér, borókabogyó – segítségével igazán egyedi italt állíthatsz össze magadnak, ízlésre szabva.

A Kollázs egyik legnagyobb kincse a télikertként működő, egész évben használható terasz. Innen nézve a város tényleg festménynek tűnik – a Dunával, a Lánchíddal, a fényekkel, amelyek estére varázslatossá festik a panorámát. A bár reggeltől estig nyitva tart, így akár egy kora délelőtti kávéra, akár egy késő esti signature koktélra érkezel, mindig belecsöppensz ebbe az időtlen, mégis kortárs eleganciába.

WarmUp

Ha úgy érzed, hogy unod már a „kérnék egy mojitót” típusú estéket, akkor a WarmUp lesz a te helyed. A Nagy Diófa utcában megbúvó apró koktélbár nemcsak hangulatában tér el a megszokottól, hanem abban is, amit az italokról gondolunk. Itt ugyanis nincs hagyományos koktélkártya – és pont ettől lesz igazán különleges.

Itt minden ital egyedi és személyre szabott, úgyhogy a legfontosabb hozzávaló: te magad vagy.

A koncepció egyszerű, mégis zseniális: leülsz a pultnál, beszélgetsz kicsit a bartenderekkel – mesélsz arról, milyen ízeket szeretsz, milyen alkoholokat kerülsz, milyen a hangulatod épp –, és ebből megszületik egy teljesen rád szabott koktél. Nem varázslat, hanem komoly tudás, rengeteg tapasztalat és egy jó adag kreativitás eredménye. A WarmUpban már több mint tíz éve ez a személyesség az alap.

Ez a hely a molekuláris koktélművészet egyik hazai fellegvára, ahol a bartenderek bátran kísérleteznek füsttel, habbal, textúrákkal, szokatlan ízpárosításokkal – és mégis minden természetesnek hat. Mert a lényeg nem az, hogy mit iszol, hanem az, hogy hogyan érzed magad tőle.

A WarmUp egyébként eredetileg "bemelegítő helynek" indult – innen a név is –, de sokan végül itt ragadnak, mert beleszeretnek a hely hangulatába, a személyességbe, és abba a finom, szakmai maximalizmusba, ami minden egyes italból visszaköszön. A belvárosi bulinegyed forgatagában ez a bár egy kis szentély azoknak, akik többre vágynak egy egyszerű italnál.

Tuk Tuk Bar

Aki belép a Paulay Ede utcai Tuk Tuk Bar bársonyos félhomályába, egy másik világba érkezik. A Casati Hotel elegáns falai között megbúvó koktélbár a 1920-as évek Shanghai-ját idézi meg: füstös, sejtelmes és érzéki, ahol a vörös selyemfüggönyök, mélylila falak és puha bőrkanapék között minden részlet azt sugallja – itt most valami különleges kezdődik.

A Tuk Tuk nemcsak hangulatában erős, hanem az italok terén is.

A bartenderek előszeretettel játszanak friss fűszernövényekkel – korianderrel, bazsalikommal, citromnáddal, gyömbérrel vagy chilivel-,

így a koktélok nemcsak ízletesek, hanem rétegzettek, izgalmasak és emlékezetesek. A házi szirupok, a gondosan válogatott alapanyagok és a csapat visszafogott, mégis határozott profizmusa minden kortyban ott van.

Ha még mélyebbre mennél az élményben, ne hagyd ki a fine drinking menüt: ez egy ötlépcsős kóstolósor, ahol a koktélok mellé ízben harmonizáló barfood falatok is érkeznek. Egyfajta kortárs gasztronómiai utazás – poharakba és tányérokra komponálva, ahol minden érzékszerved játékba kerül.

Az itallapon signature koktélok, klasszikus alapdarabok és merész, fűszeres újragondolások is helyet kaptak, de azoknak is érdemes betérni, akik alkoholmentes élményekre vágynak: a mocktail-szekció legalább annyira kifinomult és izgalmas, mint az alkoholos kínálat. A gin & tonic válogatás külön említést érdemel – egzotikus ginek, szokatlan tonikpárosítások, és rengeteg lehetőség a kísérletezésre.

Tipp: Fontos tudni, hogy a Tuk Tuk Bar méretében is intimebb hely, így ha biztosra mennél, mindenképp foglalj előre – az utcáról betérve ritkán tudnak asztalt adni.

A Tuk Tuk Bar nem az a hely, ahová csak beugrasz egy italra. Inkább egy titkos menedék, amit finoman beleng a keleti fűszerek illata – egy hely, ahol az italok történeteket mesélnek, ahol el lehet veszni a részletekben, és ahol jó újra meg újra visszatérni.

KIOSK

A KIOSK több mint egy étterem vagy egy bár – ez egy igazi budapesti életérzés, ami 2013 óta biztos pontként áll a város gasztronómiai térképén. Az egykori piarista központ tágas belső terében és a nyáron élő, lüktető szabadtéri részeken az elegancia és a fesztelenség tökéletes egyensúlya teremti meg azt a sajátos hangulatot, amiért olyan sokan visszajárnak.

A Március 15. tér közvetlen közelében, néhány lépésre a Dunától található, ahol tudod, hogy jól fogod érezni magad, akár egy romantikus vacsorára, egy baráti lazulásra, akár csak egy jól összerakott koktélra ülsz be. A háromféle szabadtéri tér (KIOSK Garden, KIOSK EGGcellence és a KIOSK terasz) három hangulatot kínál: a fák alatti chill zónától a grillterasz füstösen baráti hangulatán át a nyüzsgő téren elterülő közösségi helyszínig, ahol gyakran élőzene és különleges események is feldobják az estét.

A koktélkínálat itt is magasra teszi a lécet: a signature italok kreatív, néha kifejezetten merész ízkombinációkat vonultatnak fel. Ott van például a PumpKing, ami egy füstös, sütőtökös-bazsalikomos kompozíció, vagy a Purple Fog, amely mezcal és körtés pálinka fúziójából született. Ha valami klasszikusra vágysz, itt azt is tudják – egy jól behűtött Paloma, egy karakteres Irish Coffee vagy egy frissítő Berry Gin Fizz mindig jó választás. A gin & tonic szekció pedig tényleg világjáró kaland: a hazai Opera Gin mellett ott sorakozik a francia Citadelle, a német Monkey 47 és sok más különleges tétel, Franklin & Sons tonikokkal és gondosan válogatott fűszerekkel kiegészítve.

A KIOSK-ban lenni olyan, mint egy izgalmas nyári film főszereplőjének lenni: a díszlet látványos, a hangulat magával ragadó, és mindig történik valami, amitől emlékezetes lesz az este. Legyen szó romantikus vacsoráról, baráti estékről vagy egy nagyobb társasági eseményről – itt minden adott hozzá.

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: