GASZTRO
A Rovatból

Brunchmámor: 6 budapesti hely, ahol a reggelizés igazi élmény

Indítsd a napodat stílusosan! Fedezd fel Budapest legjobb reggelizőit, ahol az ízek és a kreatív fogások újraértelmezik a reggelit.


Vannak azok a napok, amikor a reggelizés nem csupán egy étkezés, hanem élmény is.

A következő válogatásban hat különböző helyet mutatunk be: a természetközeli VakVarjú Csónakházat, az egészségtudatosan is csinos Zili's Health Bart, a gourmet SOLID Budapestet, a nagypolgári Zsolnay Kávéházat, a családias breadpitet, valamint a laza Deszka Budapestet.

Minden hely egyedi élményt kínál, a fine diningtól kezdve a tágas éttermek nyújtotta, ráérős reggelizésen át a zuglói gyöngyszemig.

Felfedezzük fel együtt Budapest legizgalmasabb reggelizőit!

VakVarjú Csónakház

Szeptember óta a VakVarjú éttermekben már bruncholni is lehet. 8 és 11 óra között válogathatunk egy hatalmas, csak reggelire szánt ételeket és italokat tartalmazó étlapról. A menü mellé pedig a megszokott VakVarjús vendéglátás és barátságos környezet társul.

Én ez alkalommal a VakVarjú Csónakházban jártam, ahol a pesterzsébeti Duna-part egy különleges pluszt is adott a reggelihez.

Az étterem és rendezvényközpont terasza közvetlenül a folyó partján helyezkedik el, ami a hűvösebb idő beálltával télikertté alakul át, így a természetközeli élmény továbbra is biztosított.

A csípős de napos idő arra késztetett, hogy forró kávét és jeges mangós matcha lattét is rendeljek, és egyik végletben sem csalódtam.

A menüről több dolgot is megkóstoltam, bár a Vakvarjú Reggeli-torony önmában is bőségesen elég két fő számára, hiszen rendesen meg volt pakolva finomságokkal. Kacsamájmousse, füstölt padlizsánkrém, aszalt paradicsomos kecskesajtkrém, bazsalikomos hummus, prosciutto, füstölt kolbász, többféle sajt és zöldség is helyet kapott rajta. Mindez friss kenyérrel és kaláccsal egészült ki. Ha pedig valakinek ez nem lenne elég, kikérheti a Royal-tornyot is, ami pluszban croissantokkal, vajjal és lekvárokkal érkezik.

Ezen kívül egy Croque Madame és egy Amerikai palacsinta is érkezett az aszatlomhoz.

A Croque Madame egy igazán szexi francia szendvics, ami pirított kenyérszeletekből, prosciutto-ból, gouda sajtból és tükörtojásból áll össze. Érkezett hozzá savanyú uborka is, ami remekül frissíti a falatokat. Az amerikai palacsinta pedig ebben a formában igazi látványosság: vastag és puha rétegek, juharsziruppal, házi lekvárokkal, gyümölcsökkel és tejszínhabbal. Mindez nemcsak gyönyörűen nézett ki, de ízre is tökéletes volt.

A Csónakház az egyedi környezet és a tágas belső tér miatt mindenképpen megér egy kitérőt. Itt péntek, szombat és vasárnap tudtok reggelizni, és jóval több dolog közül lehet válogatni, mint amit én kóstoltam. Ha pedig egy másik VakVarjúba látogatnátok el, a nyitvatartás miatt mindenképpen nézzetek fel ERRE az oldalra.

Cím: 1203 Vízisport utca 12-18.

csonakhaz.vakvarju.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: VakVarjú

Zili's Health Bar

A Zili's egy igazán hiánypótló hely, ahol az egészséges étkezés, a csodaszép tálalás, és a finom ízek kéz a kézben járnak. A kávézó a Corvin mozi mellett található, és a nagy belmagassága miatt kifejezetten tágas, a letisztul bútorok és berendezés miatt pedig kellemes, modern hangulatú.

A Zili's tökéletes választás mindazok számára, akik egészségtudatosan étkeznek, hiszen itt a diétázók és az ételérzékenyek egyaránt megtalálják a számukra megfelelő fogásokat.

Legyen szó vegán, paleo, gluténmentes vagy cukormentes alternatívákról, a hely széles választékot kínál.

Elsőként a vegán pisztáciás croissantot kóstoltam meg, ami azonnal megvett kilóra. Úgy nézett ki, mint a legegészségtelenebb, cukorsokkot okozó desszertek, mégis összetevőit tekintve egy jóval barátságosabb opció. A töltelék hihetetlenül gazdag ízű pisztáciakrém, de mivel csak természetes cukrot használtak hozzá, egyáltalán nem volt gejl.

Ezután jött a chai French toast, ami gyönyörűen volt díszítve friss gyümölcsökkel, a chai szirup pedig feltette az i-re a pontot: ennek az ételnek "ősz íze" van!

A sós fogások közül a Breakfast Tacost próbáltam ki, ami számomra abszolút új élmény volt, hiszen eddig még nem kevertem a mexikói ízeket a reggelivel. Pedig a tépett hús, a feta, a koriander és rántotta kombinációja egy igazi ízbomba.

A Zili's Health Bar tehát nemcsak az egészséges étkezést hirdeti, hanem azt is megmutatja, hogy az alakbarát ételek is lehetnek szépek és ízletesek.

A hely alkalmas egy baráti találkozóra, egy gyors kávéra, egy hosszú reggelire, de a laptopodat is bátran felcsaphatod egy smoothie mellett.

Cím: 1085, József Körút 82.

zilis.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

SOLID Budapest

A SOLID sky bar étterem a Michelin-csillagos SALT étterem kistestvére, az Egyetem tér és a Kálvin tér között, a Hotel Rum legfelső emeletén. A lenyűgöző panoráma mellé magas színvonalú, minőségi gasztronómia társul, amit 2023-ban Michelin Guide ajánlással is jutalmaztak.

A SOLID Rába René séf irányítása alatt működik. A menüben szezonalitásra épülő alapanyagok dominálnak, és az ételek közül többet René családi receptjei ihlettek.

Ez a brunch abszolút egyedülálló Budapesten. Mind ízekben, mind a tálalásban megidézi a degusztációs menük hangulatát, de közben az adagok jóval bőségesebbek, mint amit a fine diningben megszokhattunk.

Az étlap két részre bontható, vannak a nagyobb tálon érkező, bőségesebb adagnak számító ételek, és ezek mellé érdemes még választani a szintén nagyon izgalmas snacks & sides szekció közül. A menün feltűnnek a klasszikus reggeli alapanyagok, mint a tojás különböző formái, az amerikai palacsinta, a kolbász és az angol muffin, de ezek csak elemei egy-egy ételnek.

Én személy szerint még soha nem tapasztaltam ennyi új és izgalmas kombinációt reggelizés közben.

Az alaphangulatot ez alkalommal számomra a Kimchi szendvics adta meg, ami marha stefániával, kaporral és cheddar sajttal érkezett. Ez az étel önmagában is rendkívül izgalmas és abbahagyhatatlan fogás, de közben az egyik oldalamon egy Fekete kenyér várakozott kecskesajttal és kaviárral, a másik oldalamon meg egy Sós szilva kojis barna vajjal és ricottával.

Ezekhez az ételekhez kell egy jó adag nyitottság és kíváncsiság, de ha ez megvan, életetek egyik legizgalmasabb reggelijét költhetitek el, csodálatos környezetben.

Az étterem nemcsak a hotel vendégei, hanem bárki számára nyitva áll hétfőtől szerdáig 7 és 12 között, valamint csütörtöktől vasárnapig 7 és 14 óra között.

Cím: 1053, Királyi Pál utca 4.

solidbudapest.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: SOLID

Zsolnay Kávéház

A Zsolnay Kávéház a Nyugati pályaudvartól pár percre, a Radisson Blu Béke Hotel földszintjén található, és tökéletes menedék a rohanó hétköznapokból.

A belső dizájn elegánsan ötvözi a múlt emlékeit a modern esztétikával. A belső teret Nathalie Rottenburg spanyol belsőépítész álmodta meg, aki letisztult eleganciát és otthonos hangulatot teremtett. A puha fotelek és a kandalló különösen hívogató a hidegebb hónapokban, míg a hosszú, nyitott bárpult a társasági élet központja. A kávéház talán legszebb része a télikert, ahol hatalmas üvegablakokon áramlik be a természetes fény. Itt található a Haranghy-kupola, a szálloda történelmi gyökereit szimbolizáló ólomüveg műalkotás, ami látványos éke a térnek.

A rengeteg fénynek köszönhetően a reggelek különösen jólesnek itt, és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kézműves csészéiben tálalt kávék és teák még ünnepibbé teszik az egész élményt.

A reggeli kínálatban a szendvicsek és omlettek mellett négy különböző menü is megjelenik, amelyek mindegyike más-más ízvilágot képvisel.

A személyes kedvencem a Britannia Signature. Ebben a menüben található: 2 db magos zsemle füstölt lazacszeletekkel, 2 db bevert tojással, vajas parajlevéllel, hollandi mártással és kevert salátával. Emellé érkezik még egy nagy vajas croissant lekvárral, vajjal és gyümölcsszeletekkel. Valamint az ár tartalmazza az italfogyasztást is: választható kávé, tea vagy forró csokoládé és egy pohár narancslé formájában. Mindez 3900 forintért szerintem elképesztően jó ajánlat.

ITT megnézhetitek a többi menüt is. Ti sem fogtok hinni a szemeteknek!

Cím: 1067, Teréz krt. 43.

zsolnaycafe.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

breadpit

A külsőbb kerületek kávézói és reggelizői kevesebbszer kerülnek terítékre, pedig ahogy a VakVarjú Csónakházig, úgy a zuglói breadpitig is érdemes tenni egy kitérőt.

Mondjuk a környékbeliek is rendesen megtöltik a teret egy hétköznap reggelen, de azért a beülős bruncholókból ilyenkor jóval kevesebb akad, mint mondjuk hétvégén.

A breadpitben a szendvicsek és sós piték minden nap elérhetőek, na meg a döbbenetes ízű és küllemű péksütemények.

Én most egy sütőtökös-gorgonzolás párnát kóstoltam, na meg egy citromkrémes New York Roll-t. Azon túl, hogy mindegyik szenzációs volt, nem tudom nem megemlíteni, hogy a belvárosi árakhoz képest itt a roll 1090 forintba kerül.

A hétköznapi "business brunch" péksüti menüvel, szendvics menüvel és croque - variációkkal operál. Croque monsieur, croque madame és croque champi közül választhatunk, akár menüben, akár anélkül.

Hétvégén pedig ráérős reggelivel várnak 8-tól 12-ig, ilyenkor a tojásételek és különböző extra szendvicsek is előkerülnek.

Ezen kívül úgy érzem illik kiemelni még az idilli kertet, ahol a hidegebb időben is begyújtásra kerül a grill, és egy ahol téliesített buborékban is helyet lehet foglalni, szóval ősszel és télen sincs kifogás.

Cím: 1141, Szugló utca 160/a

breadpit.zuglo

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Deszka Budapest

Ha van olyan hely, ami a kezdetektől szívcsücsök nálam, az a Deszka. Picike, vidám és igazán modern.

Az V. kerületben, a Veres Pálné utca 31. szám alatt található, egy csendes, de központi elhelyezkedésű utcában, pár perc sétára a Váci utcától és a Fővám tértől. A lokációból adódóan sok külföldi vendég is van, így nagyon multikulti az egész. Kicsit olyan, mintha nem is Budapesten lenne az ember.

Az ételeket szavakkal csak nagyjából vagyok képes leírni: színes, vibráló, millió apró díszítőelemmel megpakolt tálat kap az ember, bármit is rendeljen.

Én most egy klasszikus Deszka Toastba kóstoltam bele, ami gyakorlatilag egy bundás kalács alapra épülő étel. Serrano sonka, bacon, krémsajt és rengeteg izgalmas zöldség is kerül rá. Azt sem tudtam, hogy melyik oldalról fotózzam.

Ezen kívül a The G.O.A.T. névre hallgató csodát vettem még jobban szemügyre. Ez egy bagel, amire első körben céklapüré és pesto kerül. Majd kecskesajt, körte, gránátalma és zöldségek.

Mindegyik fogás ízbomba is, ahogy azt a sok friss összetevő alapján sejteni is lehet. Az ételek mellé pedig többféle latte is kérhető, de van friss juice, kombucha és matcha is.

A Deszka az egyik legkedvesebb kávézó, ami egyben egésznapos reggelizőhely is. Olyan nincs, hogy brunchrajongóként egyszer az életben ne próbáld ki!

Cím: 1053, Veres Pálné utca 31.

www.facebook.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Deszka

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Kifőzde újragondolva: 2500 Ft alatti menüvel nyitott meg a Mama’s Café & Canteen Újlipótvárosban
A házias ízeket modern köntösbe bújtató új hely nem a nosztalgiára, hanem valódi, frissen készült ebédre épít. Letisztult tér, barátságos hangulat és naponta változó fogások várják a betérőket.


Nem kell kockás abrosz és retró díszlet ahhoz, hogy otthonosan érezzük magunkat egy kifőzdében – elég hozzá néhány gőzölgő, házias fogás, egy mosolygós pultos, meg az az érzés, hogy amit elénk tesznek, azt valóban frissen és szeretettel készítették. Újlipótváros új gasztropontja, a Mama’s Café & Canteen pontosan ezt az élményt kínálja – egyszerűen, sallangmentesen, mégis szívet és gyomrot melengetően.

Házias ízek Újlipótváros szívében

A Bessenyei utcában, egy egykori szupermarket melletti kifőzde helyén nyitott meg a Mama’s, és bár a funkció megmaradt, minden más friss lendületet kapott. A belső tér letisztult és célszerű, a túlzásba vitt dekor helyett a vendéglátásra és az ételek minőségére helyezték a hangsúlyt – így válik a hely barátságosan közvetlenné, sallangok nélkül.

És az ízek bizony rendben vannak.

A napi kínálat mindig tartalmaz két levest, többféle frissensültet – csirkemell, sajt, zöldség –, valamint egytálételeket, rakott fogásokat és főzelékeket is, mindezt helyben készítve, adalékmentesen, tisztességes adagokban.

A klasszikus magyar ízek – székelykáposzta, rakott krumpli, krumplifőzelék – mellett gyakran felbukkannak modernebb, nemzetközi ihletésű fogások is, mint például pásztorpite, vajas csirke vagy akár mac and cheese. És igen, a krumplifőzelékbe simán belefér egy kis koriander is – merész, de működik.

A frissensültek fixek, a többiétel naponta változik. A desszertek pedig méltók a hely nevéhez, visszarepítenek a gyermekkorba: aranygaluska, rétesek, piték, madártej és mákos guba is várja az édesszájúakat. A kávérajongók sem maradnak hoppon – erőteljes, sötét pörkölésű olasz kávéval indíthatják a napot, vagy zárhatják az ebédet.

Bőséges szendvicsek és friss italok

A Mama’s nem csak ebédre gondol:

reggeltől elérhetők a házi készítésű, bőségesen megpakolt szendvicsek, amelyek 1000 forint körüli áron elhozzák a napindító energiát.

Az italválaszték is friss szellemiségről árulkodik – a hagyományos üdítők mellett kombuchák és Muslinca craft szódák is helyet kaptak a hűtőben.

Az egyik legnagyobb vonzereje a helynek az ár: a napi menü – leves és főétel – mindössze 2490 forint, de aki inkább saját kombinációt állítana össze, az is jól tud lakni kedvező áron. A levesek 1000 forint alatt, a frissensültek 1000 körül, a köretek 500–800 forint között mozognak.

A Mama’s Café & Canteen nem akar többnek látszani, mint ami: egy olyan kifőzde, ahol jól főznek, kedvesek, és nem kérnek egy vagyont az ebédért. És ez épp elég ahhoz, hogy rendszeresen visszavágyjunk.

Mama’s Café & Canteen

1133 Budapest, Bessenyei utca 8.

Nyitvatartás:

Hétfő - Péntek 08:00 - 18:00


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Újjászületett kedvenc a Rómain – Az Evezős Sörkert idén nyáron nem csak enni és inni hív
Frissen sült smash burger, élőzene a platánfák árnyékában, kreatív gyerekprogramok és közösségi esték – az Evezős Sörkert idén is bebizonyítja, miért szeretik annyian a Rómain.


Ahogy sétáltam a Római-parton, rögtön megcsapott a Duna ismerős illata és az a semmivel össze nem téveszthető nyári hangulat, amit csak ez a partszakasz tud adni. A madárcsicsergés, a fák hűs árnyéka, a lazán elhaladó biciklisek – minden adott volt ahhoz, hogy az ember lelke egy pillanat alatt átváltson nyaraló üzemmódba.

Ebben az idillben érkezett meg az első illatfoszlány is a part egyik legpezsgőbb pontjáról: az Evezős Sörkertből, ami idén még színesebb, még illatosabb és még inkább hívogató.

Náluk jártunk, és most elmeséljük, mivel készülnek az idei szezonra – mert ez a hely minden nyáron újra és újra bebizonyítja, miért is érdemes hozzájuk visszatérni.

Egy történet, ami a Duna-parton született

A Római-part legendás sörkertje immár több mint 40 éve a budapesti nyár kihagyhatatlan része. Története egészen 1983-ig nyúlik vissza, amikor Farkas Lajos egy egyszerű bádogbódéból álmodott vendéglátóhelyet – amiből az idők során egy karakteres étterem és sörkert nőtte ki magát.

Azóta a helyiek kedvenc találkozóhelyévé vált, 2017 óta pedig az Eventrend Group gondoskodik róla, hogy a hagyományok tisztelete mellett új lendületet is kapjon az Evezős.

A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene, a vendégszeretet és a frissen sült hekk illata azóta is hozzátartozik a hely hangulatához – de az évek alatt modern street food élményekkel, látványos tálalással és programsorozattal is gazdagodott a kínálat.

Új gasztronómiai koncepció a vendégek igényeire szabva

Az idei szezonra teljes gasztronómiai megújulással készülnek, a választék pedig szinte már zavarba ejtően gazdag. Az új étlap nem véletlenszerűen állt össze: a vendégek visszajelzései, a közösségi médiás hozzászólások és a törzsvendégek tapasztalatai mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy olyan kínálat szülessen, amely valóban a közönség igényeire reagál.

Az eredmény egy olyan street food kínálat lett, ami tökéletesen ötvözi a klasszikus Evezős-hangulatot és az újhullámos street food világot.

Az étlapon idén is ott vannak a jól ismert és szeretett fogások, mint a hekk vagy a saját recept alapján töltött kolbász, de megjelentek a friss kedvencek is. A Smashed Burger például az asztalunknál egyértelmű sláger lett: házilag készített marhahúspogácsa ropogósra sütve, olvadt cheddar sajt, majonéz, friss lilahagyma és kovászos uborka alkották az ízek tökéletes harmóniáját – minden falat egy élmény volt.

És ha már újdonságok: ott a Sea Dog, egy fish & chips inspirálta étel, amit édes buciban tálalnak, házi sörbundában sült hallal, remoulade mártással és friss madársalátával. A Bundázott Mac & Cheese igazi komfortfogás, a Loaded Fries gazdagon megpakolt, ízesített burgonyák formájában érkezik, míg a Ropogós Csibe Burger házi bundás csirkecombfilével, puha buciban és szaftos burgerszósszal hódít.

A klasszikus grillélményt a Grillkukorica hozza, a desszertfronton pedig a Croffle zárja a sort – a croissant és a gofri hibridje, amit a gyerekek és a felnőttek is imádni fognak.

Az Evezős italkínálata sem hagy kívánnivalót: sörök, borok és üdítők mellett koktélokkal, friss kávéval vagy limonádéval is hűsíthetjük magunkat – mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Az ételeket lebomló csomagolásban és fenntartható szemlélettel kínálják, miközben a gyors kiszolgálás mellett minden apró részletre odafigyelnek.

A Duna-parti street food élmény itt nemcsak egy jól hangzó szlogen – hanem valóság, amit minden érzékszerveddel megtapasztalhatsz.

Nemcsak az ízekre, hanem a látványra is figyelnek: minden egyes fogás úgy néz ki, mintha egy ételfotózásról érkezett volna.

De a helyszín is sokat hozzáad az élményhez: a vidám színek, a színes bútorok, dekorációk és a zöld növények családias hangulatot teremtenek, miközben a napvitorlák és árnyékolók nemcsak esztétikai élményt, hanem kellemes hűvöset is biztosítanak a nyári melegben.

Programdömping kicsiknek és nagyoknak

Az Evezős nem csupán egy hely, ahová enni vagy inni térhetsz be, hanem egy igazi közösségi tér is, ahol a programok ugyanolyan fontosak, mint az étlap. A céljuk, hogy olyan helyet hozzanak létre, ahol mindig történik valami. És idén ezt még komolyabban veszik.

A gyerekek számára tematikus foglalkozásokkal készülnek:

lesz virágorigami készítés Anyák Napján, madáretető barkácsolás, hangszerkészítés a Zene Világnapja alkalmából, barátság póló készítés, és sok más színes program, ahol az animátorok foglalkoznak a kicsikkel, miközben a szülők egy fröccsöt vagy egy finom ételt élvezhetnek.

De a felnőttek sem maradnak élmény nélkül: visszatérnek a legendás zenés-táncos estek!

A vendégek visszajelzései alapján idén már a jól ismert Cats Trio és Party Dance Band koncertjei emelik az esték fényét. Újdonságként a swing és rock and roll stílusban mozgó Pedrofon is csatlakozik a programokhoz. A táncos estek április 26-tól minden héten várják a látogatókat, így ideje gyakorolni a tánclépéseket! Már most biztosra vehetjük, hogy teltházas bulikra számíthatunk.

A nyugodtabb hangulatot kedvelőknek az élő zongoraestek kínálnak különleges élményt Gazsi Norberttel, aki tavaly a bárzongorista verseny második helyezettje lett. Hetente több alkalommal is élvezhetjük játékát, amikor klasszikus és könnyűzenei dallamok keverednek a madárcsicsergéssel és a Duna hullámainak halk morajlásával – így válik a pihenés igazán varázslatossá.

A programokról a közösségi oldalaikon adnak rendszeres tájékoztatást, az asztalokon pedig időnként kérdőívek is várják a vendégeket, hogy megosszák véleményüket, ötleteiket. Az aktív követők nemcsak elsőként értesülhetnek az újdonságokról, hanem nyereményjátékokban, kedvezményekben is részesülhetnek. Mindez azért, hogy az Evezős ne csak egy szuper hely legyen, ahová jó betérni, hanem egy valódi közösségi tér, ahol a vendégek véleménye is számít.

Egy hely, ahol minden a jó hangulatról szól

Az Evezős Sörkert egy valódi találkozási pont, ahol minden a nyári szabadság érzetét kelti – és mégis ott van karnyújtásnyira a várostól. Akár egy családi programot keresel, egy baráti kikapcsolódást a Duna-parton, vagy egy ínycsiklandó élőzenés vacsorát a pároddal, mindig ad valami pluszt.

Szóval ha még nem jártál idén a Rómain, vagy csak új helyet keresel, ahol ízletes étel, zene, programok, kutyabarát légkör és rengeteg zöld vár, akkor irány az Evezős. Ha meg már voltál – úgyis visszamész. Én biztosan.

Evezős Sörkert

1031, Római part 34.

Facebook oldal

Az Evezős Sörkert az Eventrend Group tagja. A cégcsoport több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben.

Az Eventrend Grouphoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Ide kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Városliget Café&Restaurant, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Ikonikus desszertek - fedezd fel Budapest legédesebb titkait
Összegyűjtöttünk öt legendás cukrászdát, ahol nemcsak a kávé, de az ínycsiklandó desszertek is elvarázsolják az érzékeidet.


Ebben a válogatásban öt olyan ikonikus helyre kalauzolunk el, ahol nem csupán a kávé illata, hanem az éveken át tökéletesített desszertek ízei is rabul ejtenek. Tarts velünk egy édes utazásra a Café Astoria frissítő citromos újdonságától a Gerbeaud Cukrászda legendás 160 szeletén át a Chez Dodo macaronjainak színes világáig, a Nour különleges Mon Chéri desszertjéig, és végül a Ruszwurm Cukrászda méltán híres krémeséig.

Café Astoria

A patinás Astoria szálloda és kávéháza 1914 óta várja vendégeit. A kávék, reggelik és a zongorazenével kísért vacsorák mellett desszertkínálatukat is nagy odafigyeléssel álmodja meg a Danubius Hotels kreatív cukrászcsapata.

A belső tér központi eleme a süteményes vitrin és a klasszikus kávéházi bútorzat. A téli Tiramisu desszert után egy új ínyencséggel rukkoltak elő: a frissítő Citrom desszerttel.

Ez egy igazi tavaszi-nyári álom: A citrusos piskótatalpat pisztácia kekszropogós textúrájával kombinálták. Ezen ül a citrom alakú joghurtos citrom-mousse, amit egy mangós töltelékkel bolondítottak meg.

A sütemény glaze bevonatát egy csokoládé levélke koronázza. Lágy és roppanós, selymesen krémes citromos-mangós frissítő ízbomba.

A téli tiramisu kávébab monodesszertjük után az idei tavaszi-nyári szezonra készült citrom- süteményt a Danubius Hotels több éttermében és kávéházában is meg lehet kóstolni.

A Danubius Hotels budapesti szállodáiban olyan ikonikus éttermek és kávéházak találhatók, amik jól ismertek a hazai vendégek számára is. Budapesti kávéházi élmény az Astoria Kávéházában vagy wellnessel egybekötött dunaparti teraszozás a Yellow Bistro & Barban – mostantól a citromos desszerttel lesz még teljesebb!

Cím:  1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 19.

Weboldal: cafeastoriabudapest.hu

Gerbeaud Cukrászda

A Vörösmarty téren, a város szívében található a világhírű Gerbeaud Cukrászda. Az elegáns intézmény több mint 160 éve működik, és mára nemcsak cukrászdaként, hanem a magyar gasztronómiai örökség ikonikus helyszíneként is számon tartják. A márványasztalok, a díszes csillárok és a történelmi hangulat időutazásra invitálják a látogatót, egy olyan világba, ahol a klasszikus elegancia találkozik a legmagasabb színvonalú édességekkel.

2018-ban, alapításának 160. évfordulójára megalkották a „Gerbeaud 160” nevű tortát:

A torta alapja egy kakaós vajas piskóta, melyre vérbarackzselével rétegzett étcsokoládé mousse kerül, sókristályos pekándió ropogóssal és krémes dióréteggel. A torta tetejét lágy, főzött étcsokoládé áthúzással vonják be.

És ez a torta szelet formában is elérhető, így bármikor megkóstolhatjuk a cukrászdában.

De persze a klasszikus édességek kedvelői sem maradnak élmény nélkül: Dobos torta, Eszterházy torta, somlói galuska és még számos magyar finomság szerepel a kínálatban, a nemzetközi desszertek mellett. A Gerbeaud kifinomult kávéházi hangulata pedig tökéletes környezetet biztosít egy délutáni kávézáshoz egy szelet történelemmel a tányéron.

Cím: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7–8.

Weboldal: gerbeaud.hu

Chez Dodo Macaron Manufaktúra

A Sas utcában egy igazi ékszerdoboz rejtőzik: a Chez Dodo Macaron Manufaktúra. Ez a bájos üzlet a macaronok iránti szenvedély megtestesülése, ahol a francia cukrászat eleganciája találkozik a kreatív ízkombinációk végtelen lehetőségével.

A kínálatukban a klasszikus ízek, mint a csokoládé, a vanília és a pisztácia mellett limitált kollekciós különlegességek is megtalálhatók. És az apró macaron náluk akár torta formát is ölthet, mint például a Unbirthday cake.

Ez a desszert a Wonderland kollekció egyik legkülönlegesebb darabja, egy igazi vizuális és ízbeli csoda:

A virág alakú, hatalmas macaron kalapra ezúttal isteni pisztáciás ganache-t rétegeztek, és erre ültették a könnyed pisztáriakrémmel töltött mini chou-kat. Ünnepi tortájuk közepére egy ínycsiklandó pisztáciás dacquoise piskótát helyeztek, amelyre üde és kirobbanóan gyümölcsös ribizli kompótot halmoztak. A torta igazi csodaországra emlékeztető külsejét a virágformában, a tetején pompázó vanília chantilly koronázza meg, amelyet liofilizált ribizlivel és pisztáciával szórtak meg.

A Chez Dodo kínálatában a macaronokon túl izgalmas, francia ihletésű desszertek is helyet kaptak, mint a pisztácia–ribizli ízvilágú petit chou, az erdei gyümölcsös–vaníliás canelé vagy különböző ízesítésű madeleine és financier sütemények.

Cím: 1055 Budapest, Sas utca 7.

Weboldal: chezdodo.hu

NOUR dessert Budapest

Budapest szívében, a Sas utcában található a Nour, amely a modern elegancia és a legmagasabb minőségű alapanyagok iránti elkötelezettségével tűnik ki a város édes kínálatából. A letisztult design és a kifinomult részletek azonnal érzékeltetik, hogy itt nem csupán sütemények, hanem igazi műalkotások készülnek.

A Nour mögött álló Kecskés Alexandra a kezdetektől a legmagasabb minőségre törekedett. Ebben a törekvésében a Michelin-csillagos Costes korábbi séfje, Palágyi Eszter is segítette, aki a konyhatechnológia kialakításában és a koncepció finomhangolásában nyújtott nélkülözhetetlen támogatást.

A Nour kínálata egyértelműen szakít a hagyományos cukrászdai kínálattal. Ezek a desszertek egytől egyig úgy néznek ki, mintha egyenesen a fine dining éttermek világából érkeztek volna.

A Mon Chéri desszert pedig tökéletesen megtestesíti ezt a filozófiát: egy aprócska luxus, amely minden falatban felejthetetlen ízélményt nyújt:

A meggyformákba zárt étcsokoládé mousse közepén egy fűszeres meggyragu helyezkedik el. Alatta egy kakaóbab törettel gazdagított, csokoládéval bevont, meggyes, kakaós piskóta fekszik.

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 15.

Weboldal: nour.hu

Ruszwurm Cukrászda

A budai Várnegyed szívében, a Szentháromság utcában található a Ruszwurm Cukrászda, Budapest legrégebbi cukrászdája, amely 1827 óta kápráztatja el vendégeit hagyományos magyar süteményeivel. A cukrászda békebeli hangulata, a régi bútorok és a falakon sorakozó történelmi fotók egy letűnt kor eleganciáját idézik. Belépve az ember úgy érzi, mintha egy időutazáson venne részt, ahol a múlt ízei és illatai keverednek a jelen pillanatának édes élményével.​

A Ruszwurm Cukrászda kínálatában számtalan klasszikus sütemény megtalálható, de kétségkívül a Ruszwurm krémes az, amely a hely védjegyévé vált.

Ez a lágy, vaníliás krém és a ropogós leveles tészta tökéletes harmóniája generációk óta a vendégek kedvence. A hagyományos magyar krémes receptje egy főzött vaníliás tojáskrémből áll, amelyet a végén felvert tojásfehérjével lazítanak. A Ruszwurm krémes azonban egy különleges csavart tartalmaz: itt a krémet nem tojásfehérjével, hanem hideg, felvert tejszínnel teszik könnyedebbé. Ennek köszönhetően a krém egyedülállóan selymes és lágy textúrát kap.​

A cukrászda falai között megállt az idő, és a sütemények ma is ugyanolyan gondossággal és szeretettel készülnek, mint évtizedekkel ezelőtt. Ha Budapesten jársz, és egy igazi, autentikus magyar édességélményre vágysz egy történelmi környezetben, a Ruszwurm Cukrászda és a legendás krémes kihagyhatatlan!​

Cím: 1014 Budapest, Szentháromság utca 7.

Weboldal: ruszwurm.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Ahol Tokió vibrálása találkozik a pán-ázsiai ízekkel – Shibuya Budapest
Tavaly a Városligeti fasoron a Platán étterem helyét egy izgalmas ázsiai étterem vette át, ami már most érezhetően feldobta a környéket.
Fotó: Vass Adrienn - szmo.hu
2025. április 24.



Budapest gasztronómiai térképe egy izgalmas új színfolttal gazdagodott a Városligeti fasoron: tavaly télen megnyitotta kapuit a Shibuya, egy kivételes pán-ázsiai étterem. Az elnevezés nem véletlen, hiszen a tokiói Sibuja, a világ egyik legpezsgőbb negyede. A Shibuya kereszteződésnél emberek százai indulnak el egyszerre, mégis szinte tánclépésekben kerülik el egymást. Az utcák hangosak, a fények vibrálnak, a neonreklámok egymás hegyén-hátán, mégis minden gördülékenyen működik. Mintha egy precízen beállított zenemű lenne.

Ez a negyed és a környék bisztrói inspirálták az étterem megálmodóját, Nguyen Thi Bich Huongot, vagy ahogy sokan ismerik, Henit.

Mit jelent az, hogy pán-ázsiai konyha?

A pán-ázsia nem egy konkrét földrajzi hely, hanem inkább egy fogalom. A kifejezés azt jelenti, hogy valami Ázsia több különböző országából, kultúrájából merít — vagyis egyfajta kulturális (jelen esetben gasztronómiai) mix.

Ha egy étterem pán-ázsiai konyhát visz, akkor ott jellemzően többféle ázsiai ország ételei is megjelennek az étlapon, például japán sushi, thai curry, vietnami pho, koreai barbecue, kínai dim sum, stb. Nem egyetlen nemzeti konyhára koncentrál, hanem ezek fúziójára vagy válogatására.

Heni számára a japán kultúra, különösen a mangák világa, már gyermekkorában menedéket jelentett. Kisiskolásként érkezett Magyarországra, és később ugyan közgazdasági diplomát szerzett, de a vendéglátás vonzása erősebbnek bizonyult. A szakmai tapasztalatok megszerzése után Németországban is kipróbálta magát, majd az itt szerzett tudással nyitotta meg első éttermét, a Little Geisha Can Cook-ot. Ez a hely hamarosan a budaiak kedvencévé vált otthonos hangulatával és ázsiai fúziós konyhájával. Azonban Heni ambíciói nem álltak meg itt, egy nagyobb, kifinomultabb koncepció érlelődött benne,

és így született meg a Városligeti fasor egykori Platán éttermének helyén a Shibuya.

Az étterem minden négyzetcentiméterében újjászületett. A Socially branding stratégiája alapján Csontos Eszter arculattervező és Sógor Ákos, valamint Czigány Márkó belsőépítészek a pán-ázsiai építészeti hagyományokból és a modern design elemeiből teremtettek egyedi atmoszférát.

A falakon megjelenik a tradicionális japán Shou Sugi Ban fakezelési technika és az urushi lakktechnikára jellemző oxidvörös szín, de a mangák és animék világa, valamint a névadó tokiói negyed vibrálása is visszaköszön a részletekben és a változatos világításban. Az étterem kellemesen szellős, ráadásul egy szerencsés helyen épült:

a fölé magasodó platánfa a keleti hiedelmek szerint bőséget és sok vendéget vonz.

A Shibuya konyhája a modern fúziók és az ősi hagyományok izgalmas találkozása. Japán ízei Dél-Ázsia aromáival keverednek, miközben a francia konyhaművészet kifinomultsága is megjelenik az ételekben.

A sushik például nemcsak friss alapanyagokból készülnek, hanem egyedi, franciás vagy koreai ihletésű szószokkal is gazdagodnak, látványos tálalásban kerülve az asztalra.

A kínálatban megtalálhatók az ismerős kedvencek, de a kísérletező kedvű vendégek bátran választhatnak olyan különlegességeket is, mint a Shibuya-féle steak vagy a friss tenger gyümölcsei, köztük óriási rákok és Szent Jakab-kagyló.

Heni nem köt kompromisszumot az alapanyagok minőségében, ázsiai szakácsokból álló konyhai csapatával kizárólag prémium hozzávalókból dolgoznak.

A Little Geisha-hoz képest ötször nagyobb befogadóképességű Shibuya nappal és este is más arcát mutatja.

Ebédidőben praktikus és minőségi bento boxokkal várják a vendégeket, amelyek egy kompakt dobozban kínálnak ízelítőt a konyha sokszínűségéből.

A vega verzió például a buddhista elvek szerint készül, így a legszigorúbban étkező, húsmentes fogások kedvelői is bátran választhatják.

A főételek között természetesen találunk még leveseket és tésztás vagy rizses egytálételeket is. Teljességgel lehetetlen 1-2 látogatás alatt felfedezni az egész kínálatot.

A főételek mellett a desszertek is kiemelkednek. A kókuszfagyi ragacsos rizzsel szinte kötelező. Krémes, illatos, tökéletes lezárása az étkezésnek.

A helyben készült mochi pedig valódi meglepetés: ízben és állagban is mérföldekkel veri a bolti verziót. Már önmagában ezért az édességért is megéri ellátogatni a Shibuyába.

Azonban a Shibuya igazi énje este bontakozik ki, amikor az izakayákra jellemző, egyszerre laza és pezsgő hangulat uralja a teret. A látványkonyhában készülő nigirik, és a füstölgő szárazjéggel tálalva érkező sushi-hajók igazi vizuális élményt nyújtanak.

Bár a Shibuya a prémium kategóriába tartozik, az árak a minőséghez és a különleges élményhez képest kedvezőek.

A hely ideális választás lehet nagyobb társaságoknak, romantikus vacsorákhoz vagy különleges alkalmak megünnepléséhez is.

A tavaszi időszak újdonsága a hamarosan nyíló terasz, ahol kültéri grillezéssel bővül a kínálat, tovább erősítve az esti, baráti összejövetelek hangulatát.

Cím: 1068, Városligeti fasor 44-46.

shibuyabudapest.com


Link másolása
KÖVESS MINKET: