GASZTRO

Anna Olson sztárcukrász hamarosan Budapestre jön

A Gourmet Fesztiválon te is találkozhatsz vele május 20-án.

Link másolása

Anna Olsont, a Food Network tévécsatorna cukrászát pozitív hozzáállása és praktikus tanácsai miatt szerte a világban imádják a nézők.

Hamarosan személyesen is találkozhatsz vele, ugyanis a Gourmet Fesztivál vendége lesz május 20-án szombaton. A fesztivál színpadán 15:00-tól Viktória királyné kedvenc teasüteményét, az epres Viktória piskótát készíti majd el.annaolson_2

Anna Olson humorával, közvetlenségével eléri, hogy a sütésben kevésbé jártasak se riadjanak meg a valódi gourmet desszertek elkészítésétől sem.

Lépésről lépésre mutatja be a műveleteket, hogy bárki könnyen utánozhassa, és mindenkit képes meggyőzni, hogy ragadjon habverőt, akár sima palacsintáról, akár légies habcsókoktól legyen szó.

Két héttel azután, hogy elindult az Anna Olson: Sütés című sorozatának a 3. évada nálunk, idelátogat (férjével, a szintén séf Michaellel együtt), hogy személyesen ossza meg kedvenc receptjeit és tanácsait.

Íme pár tippje:

Édességet enni, mégis karcsúnak maradni

1. A mértékletesség a kulcs. Inkább együnk egy kis szelet olyan édességet, amire igazán vágyunk, mint olyat, ami bár feleannyi kalóriát tartalmaz, de 3-4 adagtól sem érezzük jól magunkat. Válasszunk vacsorára egy zsírszegény főételt, hagyjuk el a cukros üdítőt mellőle, és akkor nyugodtan ehetünk egy szelet tortát - így igazi jutalom lesz, nem étvágy-elverő nassolás.

2. Kerüljük a bolti késztermékeket, amikor csak lehet. Többnyire jóval több cukrot tartalmaznak, mint ha házilag készítünk hasonlót. Általában nem is tudjuk, hogy az ízesített joghurtok vagy a zabpelyhek milyen sok édesítőanyagot tartalmaznak. A saját készítésű sütinél legalább pontosan ismerjük, hogy mi van benne és mennyi.

3. Azonosítsuk be, mire is vágyunk. Gyakran nem is adott ízekre vágyunk, hanem vagy valami puhára vagy épp ropogósra. Az előbbi esetben ne csokoládéért vagy krémes tortáért nyúljunk, hanem csináljunk egy sűrű gyümölcsturmixot. A második esetben chips vagy keksz helyett együnk egy aszalt gyümölcsökből, magokból álló granola szeletet.

A gyermek, az édességek és a főzés

1. Fókuszáljunk a gyümölcsre, ha a gyermekünk édességet kér. A banán természetes módon édes, és a kicsik nagyon szeretik. A gyümölcsök amellett hogy egészségesek, de eleve édesek is, így kevesebb cukor vagy tejszín kell a sütibe is. Egy házi készítésű banános muffin gluténmentes lisztből sokkal jobb, mint a bolti cukorban tobzódó joghurtitalok.

2. Vonjuk be a gyermeket, amikor lehet. Ha a gyerek részt vesz a főzésben, sokkal szívesebben eszi is meg az ételt, hiszen látja, hogy mi az, és büszke is, hogy segített benne. A későbbiekben pedig sokkal nyitottabb lesz az új ízek kipróbálására.

3. Tanítsuk meg a gyermeknek az alapokat. Ha bevonjuk a konyha munkába, sok mindent megtanul ahhoz, hogy később maga is könnyen boldoguljon, és egészséges étrendet kövessen. De eközben rájön arra is, hogy a közös munka öröm, és hogy mennyire fontos, hogy az ételt ne pocsékoljuk.

Nélkülözhetetlen konyhai eszközök

1. Sütőhőmérő. Attól, mert a sütőt 180 °C-re állítottuk, nem biztos, hogy tényleg annyi lesz benne a hőmérséklet. Ha a hőmérő több mint 15 fokkal többet mutat, mint a sütőbeállítás, az azzal járhat, hogy a sütemény könnyen összeszikkad. Hívjunk szerelőt, aki pár perc alatt finomhangolja a sütőt.

2. A legtutibb spatula: a fordítólapát. A sütemények kiemeléséhez, húsok vagy palacsinta megfordításához vagy a tükörtojás forgatásához egyaránt kiváló.

3. Elektromos kézi habverők, keverők. Ha szeretünk sütni, ezek szinte minden tésztához, krémhez szükségesek. Ha pedig egészen komolyan vesszük a sütést, akkor az asztali mixer nagy segítség.annaolson_3

Sütési tippek

1. Használjunk a szezonális gyümölcsöket. Tortákhoz, habokhoz, pitékhez – nincs jobb a friss gyümölcsnél. Miért csinálnánk banános sütit májusban, ha friss epret is használhatunk?

2. Sótlan vajat vagy margarint használjunk. Ha sózottat veszünk, nem fogjuk tudni, hogy kell-e még hozzáadnunk pluszban a sütéshez. A megfelelő mennyiségű só pedig fontos a tökéletes ízharmónia kialakításához.

3. A hozzávalók hőmérsékletének kérdése. Sok recept nem adja meg, hogy a tojás, a tej vagy a margarin milyen hőmérsékletű legyen. Ilyenkor a tészta az irányadó. Ha recept szoba hőmérsékletű tésztát ír (kevert tésztáknál, kuglófnál, piskótánál), akkor a hozzávalók is ilyenek legyenek. Ha hűtött tésztára (pl. pogácsák) lesz szükség, akkor az alapanyagok is hidegek legyenek.

KVÍZ

És most lássuk, mennyire vagytok jártasak a desszertek világában!

1. Milyen sütemény látható a képen?1b

a. Pavlova

b. Charlotte torta

c. Tarte au citron

2. Hogyan hozhatjuk helyre a túlzottan felvert tojásfehérjehabot?

a. Tegyünk hozzá némi tejet és porcukrot, ez majd helyreállítja az állagát

b. Öntsük át egy lábasba, a tűzhelyen melegítsük fel, aztán álljunk neki újra a felverésnek

c. Hagyjuk piheni 15 percig. Ezalatt a hab kissé összeesik, az alján folyadék képződik. Ekkor közepes fokozaton verjük fel addig, amíg az eredetileg kívánt állagot eléri

3. Ha a tejszínhabot állni hagyjuk, összeesik egy órán belül. Mivel lehet ezt megelőzni?

a. Keverjünk egy evőkanál (15 ml) instant sovány tejport a habtejszínbe, mielőtt tejszínhabbá verjük. Az íze nem fog megváltozni, de hosszabban megőrzi a szép és masszív formáját.

b. Felverés közben adjunk 2 evőkanálnyi kukoricakeményítőt a habtejszínhez, ettől több órán át megtartja az állagát.

c. Semmivel sem lehet megelőzni, hogy a tejszínhab ne essen össze, ha akár 10 percig is állni hagyjuk.

4. Az alábbi hozzávalók közül melyik NEM kell az eredeti francia macaronba?

a. cukor

b. habtejszín

c. tojás

(Megoldás a cikk végén)

Íme két Anna Olson recept

Könnyű: Lisztmentes csokis keksz

Nehéz: Málnahabos csokoládétorta

Lisztmentes csokoládés „ráncos” keksz

Hozzávalók:

- 270 g g jó minőségű (65-75% -os ) bevonó étcsokoládé, felaprítva

- 2 db nagy tojás, szobahőmérsékleten

- 100 g kristálycukor

- 5 ml vaníliakivonat

- 5 ml balzsamecet

- 130 g porcukor, és még egy kevés a kekszek megforgatásához

- 60 g kakaópor

- 7 g kukoricakeményítő

- 2.5 g só

- Opcionális: 1 kg vanília fagyaltlisztmentes_csokis_keksz

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk.

2. 180 g csokoládét egy kb. 3 centiméternyi, éppen rotyogó vízzel teli lábas fölé helyezett fém edényben megolvasztunk. Finoman kevergetjük, míg megolvad, majd félretesszük.

3. Elektromos habverővel felverjük a tojásokat a kristálycukorral, a vaníliakivonattal és a balzsamecettel, amíg az habos és könnyed állagú lesz. (Kb. 3 perc. Nem kell, hogy a kiemelt habverőről egybefüggő szalagként lógjon a hab). Ezután belekeverjük a megolvasztott csokoládét is.

4. A porcukrot, a kakaóport, a kukoricakeményítőt és a sót hozzáadjuk a masszához (hozzá is szitálhatjuk), spatulával vagy kézzel összekeverjük, majd belekeverjük a megmaradt 90 g felaprított csokoládét is. A tészta első látásra nagyon lágynak tűnhet – de néhány perc várakozás után megkeményedik.

5. Egy lapos edénybe egy kevés porcukrot öntünk. Egy kis fagylaltos kanállal kiemelünk egy adag tésztát, azt a porcukorra ejtjük, ezt és majd minden egyes kanálnyi tésztát megforgatunk a porcukorban. A tésztaadagokat az előkészített tepsire helyezzük úgy, hogy kb. másfél cm hely maradjon közöttük minden irányban. Tenyerünkkel mindegyik gombócot finom mozdulattal lelapítjuk. A kekszeket 10 percig sütjük (figyeljünk, hogy ne süssük túl). A kisült kekszeket hűlni hagyjuk a tepsiben, amíg kézzel le lehet őket emelni (ez 1-2 percbe telik), majd egy hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Légmentesen záródó tárolóban a kekszek 5 napig állnak el.

Opcionális: Ha két keksz közé egy kis gombócnyi vanília fagyit teszünk, készíthetünk keksz-szendvicseket is.

Ez az alapanyag mennyiség kb. 12 keksz elkészítéséhez elegendő.

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 10 perc

Málnahabos csokoládé torta

Ez a torta csokoládés-kávés torta alapra épül, amelyet házi málnahabbal töltöttünk meg és a tetejére keserédes ganázskrém kerül.

Hozzávalók

A tortához

¾ bögre (100g) sütemény liszt

⅔ bögre (140g) kristálycukor

¼ bögre (30g) holland kakaópor

½ teáskanál (2,5g) szódabikarbóna

¼ teáskanál (1,25g) só

¼ bögre (60g) hideg, sózatlan vaj, feldarabolva

¼ bögre (60 ml) forró, erős kávé

¼ bögre (60 ml) tej

1 db nagy tojás, szobahőmérsékleten

1 teáskanál (5 ml) vanília kivonat

A málnahabhoz

400 g fagyasztott málna, felolvasztva, levével együtt

2 bögre (500 ml) habtejszín

1 teáskanál (5 ml) vanília kivonat

1 evőkanál (7g) ízesítetlen zselatinpor

4 nagy tojás sárgája

1 nagy tojás

⅔ bögre (140g) kristálycukor

3 evőkanál (45 ml) citromlé

A ganázskrémhez

120g étcsokoládé, feldarabolva

½ bögre (115g) sózatlan vaj

1 evőkanál (15ml) kukoricaszirup (azonos mennyiségű mézzel helyettesíthető)

Friss málnaszemek a díszítéshezmalnas_etcsoki_kremes_torta

Elkészítés

1. A torta elkészítéséhez a sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy 23 cm-es tortaformát kivajazunk, és az alját sütőpapírral kibéleljük. A sütőforma oldalát liszttel meghintjük.

2. Egy nagy keverőedénybe vagy álló, tésztakeverővel szerelt konyhai robotgép keverőedényébe beleszitáljuk a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót. Hozzáadjuk a vajdarabokat, és addig keverjük, míg állaga finom zsemlemorzsához lesz hasonló.

3. Egybeöntjük a forró kávét, a tejet, a tojást és a vaníliát, elkeverjük, és az egészet hozzáöntjük a lisztes keverékhez, majd addig keverjük, míg sima nem lesz. Ekkor közepesre növeljük a keverő sebességét és kb. 3 percig mixeljük, míg a tésztakeverék sűrű és világos színű lesz. A tésztát az előkészített tortaformába öntjük át.

4. A tortát körülbelül 30 percig sütjük, amíg a közepébe szúrt hústű tisztán ki nem vehető a tésztából. A tésztát 20 percig a sütőformában hagyjuk hűlni, majd kifordítjuk egy hűtőrácsra, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

5. A torta összeállításához enyhén kivajazunk egy 23 cm-es levehető oldalú tortaformát és az oldalát sütőpapírral kibéleljük, úgy, hogy kissé túlnyúljon a formán. A kihűlt csokoládétortát a forma aljába helyezzük.

Málnahab

1. A málnahab elkészítéséhez pürésítjük és lecsöpögtetjük a málnát, és kiveszünk belőle egy bögrényit (250 ml). A habtejszínt puhára felverjük, belekeverjük a vaníliát, és felhasználásig hűtőben tároljuk. Egy kis edénybe ¼ bögre (60 ml) hideg vizet öntünk, belekeverjük a zselatint és félretesszük.

2. Egy nagy fém keverőedényben összehabarjuk a tojássárgákat, az egész tojást, a cukrot és a citromlevet. Az edényt egy lábos enyhén rotyogó víz fölé helyezzük, és állandóan keverjük, míg térfogata megduplázódik és habos lesz. Az edényt levesszük a forró vízről, és belekeverjük a megpuhult zselatint (a keverék folyékonnyá válik). Belekeverjük a málnapürét is – ez lehűti a keveréket, de mindenképpen ellenőrizzük, hogy szobahőmérsékletűre hűlt-e, mielőtt 2 részletben belehajtogatjuk a felvert habtejszínt. A habot a sütőedénybe töltjük, és a tetejét elegyengetjük (a hab ekkor még elég folyékony). A habot 6 órán keresztül hűtjük, mielőtt kinyitjuk a formát (ezt akár egy nappal felszolgálás előtt is megtehetjük).

A ganázskrém bevonat

1. A bevonat elkészítéséhez a csokoládét, a vajat és a kukoricaszirupot egy kis fém előkészítő edényben elkeverve egy kis fazék éppen csak forrásban lévő víz fölé helyezzük, és spatulával kevergetjük, míg megolvad. Félre tesszük, és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, és kissé besűrűsödni (újra felmelegíthetjük, ha nagyon besűrűsödik vagy korábban készítjük el).

2. Levesszük a tortaforma oldalát és lehámozzuk a sütőpapírt a habról. A tortát óvatosan egy tálra vagy tortaállványra helyezzük. A ganázskrémet a torta tetejére öntjük és a szélei felé terelgetjük, hogy az a torta oldalán megtapadjon, de ne folyjon le. A lehűlt hab megköti a csokoládét ezért gyorsan kell dolgozni. A torta tetejét friss málnával díszítjük és felszolgálásig hűtjük.

Anna Olson: Sütés című sorozatát a Food Networkön hétköznaponként 17:00-tól, hétvégente 18:00-tól láthatod.

Megoldások a kvízhez:

1.b; 2. c; 3. a; 4.b;

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Kengurut, krokodilt és zebrát is esznek a magyar milliárdosok, ennyibe kerülnek ezek a húsok
Egy kiló krokodilfarok 27 ezer forintba kerül, míg a kenguru felsál ehhez képest egy olcsó étel. Már a bölény burger alapanyaga is könnyen beszerezhető Magyarországon.

Link másolása

Rengeteg egzotikus állat húsa kapható már Magyarországon is, derül ki a Pénzcentrum összeállításából. Ezeket azonban nem a megszokott áruházak húspultjainál, hanem inkább webáruházakban érdemes keresni.

A lap gyűjtése alapján

alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a többnyire mélyfagyasztott állapotban kínált zebrát, krokodilt vagy valamilyen egyéb egzotikus állat húsát kóstolná meg:

Krokodilfarok: kb. 27 ezer Ft/kg

Bölény burger: kb. 13 ezer Ft/kg

Kenguru felsál: kb 6 ezer Ft/kg

Emu hús 2500 - 6000 Ft/kg között, de

Emuzsír: kb. 2200 forint fél kiló

Muflon: kb. 6500 Ft/kg

Fagyasztott fűszervajas csiga 52 ezer Ft/kg – (alutálcás kiszerelésben)

Békacomb 6 ezer forint/csomag – 800 g.

A húsok ízéről azt írják, hogy a krokodil inkább a csirkehúsra emlékeztet, és talán a felsoroltak közül ezzel a legkönnyebb dolgozni. A zebra húsa a lóhúsra hasonlít tulajdonságaiban, amelynek fogyasztása ma Magyarországon már nem jellemző. A struccnak és az emunak viszont keményebb, izmosabb állagú vörös húsa van.

A portál húsügyben megkereste a Metrót is:

„Csak azt tudjuk mi, Metro forgalmazni, amely termékeknek megvan az összes lehetséges, a vonatkozó magyar és EU-s jogszabályoknak megfelelő engedélye. Sőt, a mi minőségbiztosítási kritériumaink szigorúbbak, mint a jogszabályok. Mielőtt a beszállítóinkat megkeressük, komoly auditon kell átmenniük. Konkrétan a kenguruhús a nemzetközi anyacéggel közös beszerzésen keresztül kerül be” - válaszolta Taferner Ákos marketingvezető, aki szerint ha kenguruszökésről érkezik hír, elmegy belőle 2-3 kiló.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője azt is elárulta, hogy kik vásárolják ezeket a húsokat hazánkban:

„Az egzotikus kategóriába sorolható húsfélék, így például a kenguru, a zebra, a teve, a láma vagy a krokodil fogyasztása tehát ritkaságszámba megy Európában és így Magyarországon is. Szokatlan mivoltuk, szűk piacuk és a hagyományos húsokhoz képest lényegesen fejletlenebbül szervezett termelésük miatt rendszerint nagyon borsos áron kaphatók. Ennek ellenére ezek a húsok kis utánajárással Magyarországon is beszerezhetők, általában a topgasztronómiát képviselő éttermek különlegességei között, vagy a gourmet üzletek karácsonyhoz kapcsolódó kínálatában találkozhatunk velük.

Egyértelműen kuriózumszámba mennek, áruk és jellegük miatt is egy szűk fogyasztói réteg ínyencségeinek számítanak.”

A Pénzcentrum szerint a felsorolt húsok általában bátran fogyaszthatók, elkészítésük nem bonyolultabb, mint a marhahús elkészítése.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Egy kis Ázsia Pesten - 6 étterem, ahol autentikus keleti ízeket találsz
Kínai, vietnámi vagy indiai ételre fáj a fogad? Budapesten rengeteg autentikus, ázsiai hely van, amiből a kedvenceinket most csokorba is gyűjtöttük.

Link másolása

A nagyváros előnyeihez tartozik a sokszínűség. Hogy egy településen belül többféle népcsoport, tájegység esszenciáját szívhatjuk magunkba. Ennek egyik legegyszerűbb és legélvezetesebb módja a gasztronómia.

Budapesten a nemzetek konyhái virágkorukat élik, így például ázsiai helyekből sincs hiány. Ráadásul jóval autentikusabb és izgalmasabb éttermek is léteznek a "sarki kínainál". Mi most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorral.

 

Ramenka

A Ramenka nemrég a Kazinczy utcából elköltözött a Nagymező utcába, és ennek eredményeként most egy sokkal tágasabb vendégtérben foglalhatunk helyet.

De nemcsak az asztalok száma növekedett meg, hanem a konyhájuk mérete is, így nyolcra bővült a választható leveseik listája.

Persze a különböző extra feltétek miatt a tényleges variációk száma ennél jóval több.

Én egy klasszikus "ramenka" levest választottam, tonkocu levesalappal (gyömbéres, sertéscsonttal főtt leves). Ennek a tetején a jól ismert sertéscsászár mellett tojás, sárgarépa, naruto, póréhagyma, babcsíra, fafülgomba és pak choi is díszeleg. A leves rendkívül tartalmas, így tényleg csak a kíváncsiság hajtott, amikor berendeltem mellé a zöldséges baot is. De milyen jól tettem!

Ezek a halványzöld tésztafelhők egészen fantasztikusak, és mint kiderült, saját készítésűek. Ráadásul nemcsak a vegetáriánusoknak megfelelőek, de a vegánoknak is, csakúgy mint több levesalapjuk és az egyik gyozájuk. Szóval a húsevők és a növényi étrendet követők itt ugyanolyan könnyen ehetik magukat degeszre.

Cím:

1065, Nagymező utca 21.

Nyitvatartás:

H-Szo: 12:00 - 22:00

V: 12:00 - 20:00

facebook.com/ramenka

MOST Kortárs Bisztró

Ha indiai ételre vágyom, akkor az egyik alapértelmezett hely a fejemben a MOST Kortárs Bisztró, ami igazából nem egy indiai étterem, csak rendkívül erős náluk ez a vonal is.

A hely 2009-ben nyitott, és akkoriban inkább kocsmaként, szórakozóhelyként vagy törzshelyként gondoltunk rá. Aztán egy-egy nagyobb italozás után fedeztük fel az étlap rejtett kincseit, a magyaros vonal mellett megbúvó indiai fogásokat.

Talán életemben először itt ettem igazán jó, autentikus vajas csirkét.

És úgy tűnik, hogy az igazán jó dolgok szerencsére azóta sem változtak.

A belső tér még mindig barátságos, otthonos, az ételek pedig pedig az évek alatt csak tálalásukban lettek még csinosabbak, az íz továbbra is hibátlan. Ez annak köszönhető, hogy a konyhán a kezdetek óta nepáli és indiai személyzet van.

Bár hét közben csak 5 után nyitnak, hétvégén már fél 10-től várják a vendégeket brunchmenüvel. És bár bulit már nem tartanak, különböző vásárok és kiállítások azért erősítik a kortárs vonalat is.

Ha vacillálnátok (nem is értem, miért), ajánlom szeretettel a keddi napot, amikor tikka tuesday-t tartanak. Ilyenkor már 2990 Ft + szervizdíjért lehet belekóstolni egy tikka masalába, egy mangós csirkébe, esetleg vindaloo vagy vajas csirkébe naan kenyérrel.

Cím:

1066, Zichy Jenő utca 17.

Nyitvatartás:

H-Sze: 17:00 - 23:00

Cs: 17:00 - 00:00

P: 12:00 - 00:00

Szo: 10:30 - 00:00

V: 10:30 - 23:00

facebook.com/mostbudapest

IN TOWN Hotpot Budapest

Akit vonz az ázsiai kultúra, annak a hotpotozás kihagyhatatlan élmény, csakúgy mint a kőbányai "kis Kína". A Monori Center környékén már az illatok is teljesen másmilyenek, mint a belvárosban. Itt sétálni olyan élmény, mintha tényleg elutazott volna az ember keletebbre.

A Jegenye utcában található IN TOWN kifejezetten hotpot étterem.

Árad belőle az ázsiai kultúra, de nem túldíszített, túlszínezett, műanyag módon.

Sok a szürke, a barna, a fa, és nagyon kellemes hangulatúak a különböző boxok, ahova a nagyobb társaságok akár külön el tudnak vonulni.

Egy tablet segítségével könnyedén rendelhetünk is. Először alaplevet kell választanunk, ez kerül majd az asztal közepére, és ebben fogjuk megfőzni saját magunknak a különböző finomságokat. Hogy pontosan miket? Ez abszolút rajtunk múlik.

A ráktól a pacalig, a házi tésztától a krizantémig van itt minden. Én azt javaslom, hogy rendeljetek biztonságosabb tételeket, és különlegességeket is.

Bár a főzőlé is ízletes, az ételekhez egy külön asztalnál magunknak keverhetünk ki szószokat. Mindenhez van magyar nyelvű útmutatás, de a személyzet tagjai is szívesen segítenek, ha valahol elakadnánk.

A hotpot nem egyszerűen ebéd vagy vacsora, ez tényleg egy többórás élmény, amihez eredetibb helyet ennél biztosan nem találunk a városban.

Cím:

1107, Jegenye utca 28.

Nyitvatartás:

H-V: 11:00 - 23:00

www.facebook.com

101 Tigris

Mondjuk úgy, hogy a 101 valamelyik egységét kötelező megemlíteni, ha budapesti, ázsiai toplistáról beszélünk.

Újlipót egyik legeredetibb helye, a 101 Tigris egy tajvani stílusú tésztabár, ami egyszerre lehet nagyon izgalmas és kicsit ismerős élmény.

A fűszerek keletre visznek, mégis a hazai lisztből készülő házi tészta nem áll távol egyetlen magyar gyomrától sem.

Bár a tésztalevesek és a szószos tészták elég kiadósak, érdemes a kis tányérok között is kalandozni.

A csirkés kukoricás batyu az első harapás után a kedvencem lett. Nem szabad sajnálni mellőle a chili olajat sem, és az aranykimcsi is jól csúszik mellé.

Kiemelném még a gombalevest, ami hús nélkül is egy íztornádó!

Alapja egy úgynevezett dashi, ami a japánok kedvelt alapleve. A dashit egy algaféle, a kombu áztatásával készítik, ami nagyon különleges aromát kölcsönöz a lének, ez aszalt szilvával, és erdei gombákkal egészül ki. A lébe kerül aztán tészta, majd feltétként sült - szárított paradicsom, fermentált karalábé és újhagyma.

Ugye, hogy kihagyhatatlannak hangzik?

Cím:

1133, Hegedűs Gyula utca 60.

Nyitvatartás:

H-V: 11:30 - 22:00

facebook.com/101tigris

OPIUM Restaurant & Bar

Az OPIUM a legelegánsabb ázsiai étterem, ahol eddig jártam, egészen lenyűgöző a belső design. Már csak ezért is érdemes egy próbát tenni velük.

Bár alapvetően az ételek miatt érkeztem, a hangulat után az italkínálat fogott meg először. Mert jó koktélt lehet kapni a város több pontján is, de az alkoholmentes kínálat sok esetben még mindig rendkívül gyenge. Az OPIUMban viszont tényleg rengeteg kreatív és különleges ital közül választhatunk akkor is, ha nem fogyasztanánk alkoholt. Tejes, jeges, gyümölcsös, édes vagy éppen frissítő - mindenki megtalálja itt az ízlésének megfelelőt.

A konyha vietnámi, francia behatással. Nagyon mai és nagyon látványos formában tálalva.

Az előételek között osztriga és Szent Jakab-kagyló is található, de a klasszikus vietnámi szendvics, a banh mi is megjelenik falatka formájában. És a salátákat is érdemes átböngészni, mert például a lótuszgyökérrel és marhával gazdagított Nom Ngo Sen egy rendkívül friss, mégis laktató fogás.

A főételek közül pedig a sült fekete rizs (Opium Fried Black Rice) rabolta el a szívemet. Akár csirkével vagy disznóval is kiegészíthetitek, de a rák is remekül illett hozzá.

Cím:

1051, Arany János utca 13.

Nyitvatartás:

H-V: 11:30 - 23:00

www.facebook.com

Indigo Express

A végére hagytam az indiai street food csodát, az Indigo Expresst. Igen, a név alapján jól sejtitek, ez a hely az Indigo kistestvére, ami a rohanós hétköznapokban remek választás lehet.

Egyrészt szuper helyen van: pár lépésre a Deáktól. Kétszintes, így a felső részről brutális panoráma tárul elénk az Erzsébet térre és az óriáskerékre.

Másrészt az ételek nagyon jó árban vannak. 2000 - 3000 forintért itt rengetegféle fogás közül választhatunk.

A Thali menü például tökéletes bevezetés az indiai ízek világába, de van vajas csirke, fekete lencse és paneer masala is. A tekercsekkel pedig jó időben akár tovább is sétálhatunk.

És még egy pro tipp: A mango lassit semmiképpen se hagyjátok ki! Frissítő és desszert egyben!

Cím:

1051, Hercegprímás utca 2.

Nyitvatartás:

V-Sze: 11:30 - 23:30

Cs-P: 11:00 - 00:00

Szo: 11:30 - 00:00

facebook.com/indigoexpress.hu

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Termelőtől a tányérig - így készül egy ötcsillagos fogás az Anantara Hotelben
Abrudán Zsoltot, a New York Kávéház executive chefjét kísértük el a Pest megyei Pilisbe, mikrozöldekért.

Link másolása

Az Anantara New York Palace Budapest Hotelben többféle kulináris kalandban is lehet részünk. Hozzájuk tartozik a világ egyik legszebb kávéháza, a New York Kávéház. Van egy remek bárjuk, a The Poet Bar. A szállóvendégek számára pedig többféle étkezési lehetőséget is biztosítanak a grandiózus svédasztalos reggelitől kezdve, a szobaszervizen át, a lobbyban felszolgált menüig. És ott van még a hotel ékköve, a White Salon.

Természetesen a fent említett egységek sok mindenben eltérnek egymástól, de Abrudán Zsolt, a New York Kávéház executive chefje a kezdetek óta az Anantara oszlopos tagja, és nem túlzás azt állítani, hogy átlátja a rendszert.

A beszállítókkal éppúgy kapcsolatban áll, mint a dolgozókkal és a vendégekkel. És bár munkája sokszor az Excel-táblázat előtt, vagy a konyhapult mögött zajlik, különlegesebb napokon maga indul el alapanyagmustrát tartani.

Mi egy ilyen, különleges napon kísértük el, hogy megnézzük, honnan indul az a mikrozöld, ami végül a hotel éttermében készülő fogás dísze lesz.

A Séf Kertjében Pálinkás György tulajdonos fogadott és kalauzolt körbe minket.

Itt 800 négyzetméteren nőnek a különböző mikrozöldek, levélsaláták és ehető virágok.

2010-ben, amikor György és tulajdonostársa Németh Tihamér elindították vállalkozásukat, még csak pár olyan étterem volt, ahol konkrét igény volt ezekre a növényekre. És bár manapság már sokkal többen ismerik ezeket az apró zöldeket, elsősorban még most is a magasabb kategóriás helyek foglalkoznak velük aktívan.

Pedig a mikrozöldek gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, és változatos ízeik miatt is lehetnek egy étel tökéletes díszítő elemei.

Egy jól eltalált mikrozöld nem csak mutatóba van a tálon, hanem hozzáad a fogás végleges ízéhez.

György először a csírakamrába vitt minket. Ide kerülnek a tőzegbe vetett magok, amik ellenőrzött hőmérsékleten indulnak fejlődésnek. Lámpák segítségével már ebben a fázisban is kapnak fényt.

A növények minden évszakban a fólia alatt maradnak. Nyáron az árnyékolás és levegőztetés a fontos, télen pedig a világítás mellett minimálisan fűtenek is.

A fix hőmérséklet azért szükséges, mert így kiszámíthatóbb a növekedés. És mivel Györgyék éttermekkel dolgoznak együtt, elengedhetetlen a pontos tervezés.

Így egy növény nagyjából 5 hét alatt nő megfelelő méretűre.

A csírakamra után a fejlődő növényeket kezdtük el csodálni, és kóstolni is.

Azt nagyjából három kör után megállapítottam, hogy tényleg rendkívül sokfélék, és nagyon különböző ízélményt adnak.

A bazsalikom parfümös, a sarkantyúka csípős, a cékla földes, és a borsó (ami már nem is mikronzöld, hanem levélsaláta) az umami ízt adja.

A Séf kertjében minden a partnerek igényei szerint alakul. Így vannak olyan tálcák, amiken csak egyfajta növény cseperedik, és vannak keverékek is. Folyamatosan kísérleteznek, és a séfek is egyre bátrabban kérnek különlegesebb fajtákat.

Ráadásul a visszajelzések alapján a vendégek jó része már ismeri, kedveli és el is fogyasztja a jótékony tányérdíszeket.

Bár mi ez alkalommal csak zöldekért jöttünk, azért az ehető virágokat is megcsodáltuk.

Ha valami hasonló szépséget látsz te is a táladon, mindenképpen kóstold meg legközelebb!

A séf és a kertész végül megállapodtak az aznapi adagban. Mizuna, vadpetrezselyem és bazsalikom is került a rekeszbe.

Az Anantarába hetente kétszer érkezik 20-30 rekesz mikrozöld innen.

Grillezett libamáj almával, zellerrel és sózott mandulával

Az Anantara konyháján a zöld törekvés nem csak mikrozöldek formájában lelhető fel. A szezonalítás, az alapanyagok lokális beszerzése és a zero wastre szemléletre való törekvés is több ponton megjelenik.

Rengeteg magyar beszállítójuk van, és az élelmiszernek igyekeznek minden részét használni. Van az étlapon egy zero wastre, sült burgonyakrémleves, ami ráadásul vegán is, így igazi bolygókímélő fogásnak mondható. De például a csirke is egyben érkezik, és minden porcikája hasznosul.

A Séf kertjéből hozott bazsalikom egy olyan előételen kötött ki, aminek az összes többi alkotóelem (zöldalma, zeller és máj) Magyarországról származik.

Talán soha nem koncentráltam még annyira egy kis levélre, mint ennek az ételnek a kóstolásánál.

Az alma savanykássága mellé remek kontrasztot hozott a zeller édessége, és a textúrák játékához határozottan hozzáadott a sózott mandula is. A parfümös bazsalikom pedig tényleg jól illett ebbe a harmóniába. A magyar libamáj pedig... hát az úgy tökéletes, ahogy van. Szép összetevők, szép étel!

Ha felkeltette az érdeklődéseteket, ezt az ételt a White Salonban ti is meg tudjátok kóstolni!

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Biztosan nem lesz 500 forint alatt egy gombóc fagyi ára idén nyáron
A szakember szerint az év második felében lehet áremelkedés a cukrászdák többségében. A legtöbb hely a tavalyi árakkal kezdte a szezont.

Link másolása

A legtöbb fagyizó ugyanazokkal az árakkal kezdte a szezont, mint a tavalyi évet. A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint aki emelt, az is csak maximum 10 százalékkal.

„Az átlagos fagylaltár 5-600 Ft között mozog, és idén forgalomnövekedést is várunk attól, hogy nem emelkedik az egekbe a fagyi ára. Bízunk abban, hogy egyre többen fogják a minőségi fagylatokat választani a nyári melegben a sokkal silányabb beltartalmi értékekkel rendelkező ipari jégkrémek helyett”

– mondta a Portfoliónak Erdélyi Balázs.

Az elnök szerint a sütemények ára 1000-1500 forint között ingadozik a legtöbb cukrászdában. Ennél magasabb árat ugyanis nagyon kevés helyen fizetnek meg a vendégek. A szakember arra számít, hogy az év második felében az is megjelenhet az árakban, hogy a cukrászdák főleg a nyári, egyébként felpörgő szezonban, továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek. A meglévő dolgozókat pedig versenyképes fizetéssel, vagyis némi béremeléssel és magasabb járulékfizetéssel tudják csak megtartani.

„A csokoládé ára a megnövekedett előállítási és szállítási költségek miatt már az elmúlt években is duplájára emelkedett, de a mostani tőzsdei árak miatt az év második felében további áremelés lehet, így akár 50-60%-os emelkedés sem zárható ki”

– mondta Erdélyi Balázs.

A rezsidíjakról szólva elmondta, hogy a cukrászdák többsége átállt a fix energiaáras szerződésekről a változó, tőzsdei árakra épülő megállapodásokra. Azonban úgy tűnik, hogy az üzletek többségének most már nem a villamosenergia vagy éppen a földgáz ára okoz problémát, hanem a megemelkedett víz- és csatornadíjak.


Link másolása
KÖVESS MINKET: