GASZTRO
A Rovatból

Anna Olson sztárcukrász hamarosan Budapestre jön

A Gourmet Fesztiválon te is találkozhatsz vele május 20-án.


Anna Olsont, a Food Network tévécsatorna cukrászát pozitív hozzáállása és praktikus tanácsai miatt szerte a világban imádják a nézők.

Hamarosan személyesen is találkozhatsz vele, ugyanis a Gourmet Fesztivál vendége lesz május 20-án szombaton. A fesztivál színpadán 15:00-tól Viktória királyné kedvenc teasüteményét, az epres Viktória piskótát készíti majd el.

annaolson_2

Anna Olson humorával, közvetlenségével eléri, hogy a sütésben kevésbé jártasak se riadjanak meg a valódi gourmet desszertek elkészítésétől sem.

Lépésről lépésre mutatja be a műveleteket, hogy bárki könnyen utánozhassa, és mindenkit képes meggyőzni, hogy ragadjon habverőt, akár sima palacsintáról, akár légies habcsókoktól legyen szó.

Két héttel azután, hogy elindult az Anna Olson: Sütés című sorozatának a 3. évada nálunk, idelátogat (férjével, a szintén séf Michaellel együtt), hogy személyesen ossza meg kedvenc receptjeit és tanácsait.

Íme pár tippje:

Édességet enni, mégis karcsúnak maradni

1. A mértékletesség a kulcs. Inkább együnk egy kis szelet olyan édességet, amire igazán vágyunk, mint olyat, ami bár feleannyi kalóriát tartalmaz, de 3-4 adagtól sem érezzük jól magunkat. Válasszunk vacsorára egy zsírszegény főételt, hagyjuk el a cukros üdítőt mellőle, és akkor nyugodtan ehetünk egy szelet tortát - így igazi jutalom lesz, nem étvágy-elverő nassolás.

2. Kerüljük a bolti késztermékeket, amikor csak lehet. Többnyire jóval több cukrot tartalmaznak, mint ha házilag készítünk hasonlót. Általában nem is tudjuk, hogy az ízesített joghurtok vagy a zabpelyhek milyen sok édesítőanyagot tartalmaznak. A saját készítésű sütinél legalább pontosan ismerjük, hogy mi van benne és mennyi.

3. Azonosítsuk be, mire is vágyunk. Gyakran nem is adott ízekre vágyunk, hanem vagy valami puhára vagy épp ropogósra. Az előbbi esetben ne csokoládéért vagy krémes tortáért nyúljunk, hanem csináljunk egy sűrű gyümölcsturmixot. A második esetben chips vagy keksz helyett együnk egy aszalt gyümölcsökből, magokból álló granola szeletet.

A gyermek, az édességek és a főzés

1. Fókuszáljunk a gyümölcsre, ha a gyermekünk édességet kér. A banán természetes módon édes, és a kicsik nagyon szeretik. A gyümölcsök amellett hogy egészségesek, de eleve édesek is, így kevesebb cukor vagy tejszín kell a sütibe is. Egy házi készítésű banános muffin gluténmentes lisztből sokkal jobb, mint a bolti cukorban tobzódó joghurtitalok.

2. Vonjuk be a gyermeket, amikor lehet. Ha a gyerek részt vesz a főzésben, sokkal szívesebben eszi is meg az ételt, hiszen látja, hogy mi az, és büszke is, hogy segített benne. A későbbiekben pedig sokkal nyitottabb lesz az új ízek kipróbálására.

3. Tanítsuk meg a gyermeknek az alapokat. Ha bevonjuk a konyha munkába, sok mindent megtanul ahhoz, hogy később maga is könnyen boldoguljon, és egészséges étrendet kövessen. De eközben rájön arra is, hogy a közös munka öröm, és hogy mennyire fontos, hogy az ételt ne pocsékoljuk.

Nélkülözhetetlen konyhai eszközök

1. Sütőhőmérő. Attól, mert a sütőt 180 °C-re állítottuk, nem biztos, hogy tényleg annyi lesz benne a hőmérséklet. Ha a hőmérő több mint 15 fokkal többet mutat, mint a sütőbeállítás, az azzal járhat, hogy a sütemény könnyen összeszikkad. Hívjunk szerelőt, aki pár perc alatt finomhangolja a sütőt.

2. A legtutibb spatula: a fordítólapát. A sütemények kiemeléséhez, húsok vagy palacsinta megfordításához vagy a tükörtojás forgatásához egyaránt kiváló.

3. Elektromos kézi habverők, keverők. Ha szeretünk sütni, ezek szinte minden tésztához, krémhez szükségesek. Ha pedig egészen komolyan vesszük a sütést, akkor az asztali mixer nagy segítség.

annaolson_3

Sütési tippek

1. Használjunk a szezonális gyümölcsöket. Tortákhoz, habokhoz, pitékhez – nincs jobb a friss gyümölcsnél. Miért csinálnánk banános sütit májusban, ha friss epret is használhatunk?

2. Sótlan vajat vagy margarint használjunk. Ha sózottat veszünk, nem fogjuk tudni, hogy kell-e még hozzáadnunk pluszban a sütéshez. A megfelelő mennyiségű só pedig fontos a tökéletes ízharmónia kialakításához.

3. A hozzávalók hőmérsékletének kérdése. Sok recept nem adja meg, hogy a tojás, a tej vagy a margarin milyen hőmérsékletű legyen. Ilyenkor a tészta az irányadó. Ha recept szoba hőmérsékletű tésztát ír (kevert tésztáknál, kuglófnál, piskótánál), akkor a hozzávalók is ilyenek legyenek. Ha hűtött tésztára (pl. pogácsák) lesz szükség, akkor az alapanyagok is hidegek legyenek.

KVÍZ

És most lássuk, mennyire vagytok jártasak a desszertek világában!

1. Milyen sütemény látható a képen?

1b

a. Pavlova

b. Charlotte torta

c. Tarte au citron

2. Hogyan hozhatjuk helyre a túlzottan felvert tojásfehérjehabot?

a. Tegyünk hozzá némi tejet és porcukrot, ez majd helyreállítja az állagát

b. Öntsük át egy lábasba, a tűzhelyen melegítsük fel, aztán álljunk neki újra a felverésnek

c. Hagyjuk piheni 15 percig. Ezalatt a hab kissé összeesik, az alján folyadék képződik. Ekkor közepes fokozaton verjük fel addig, amíg az eredetileg kívánt állagot eléri

3. Ha a tejszínhabot állni hagyjuk, összeesik egy órán belül. Mivel lehet ezt megelőzni?

a. Keverjünk egy evőkanál (15 ml) instant sovány tejport a habtejszínbe, mielőtt tejszínhabbá verjük. Az íze nem fog megváltozni, de hosszabban megőrzi a szép és masszív formáját.

b. Felverés közben adjunk 2 evőkanálnyi kukoricakeményítőt a habtejszínhez, ettől több órán át megtartja az állagát.

c. Semmivel sem lehet megelőzni, hogy a tejszínhab ne essen össze, ha akár 10 percig is állni hagyjuk.

4. Az alábbi hozzávalók közül melyik NEM kell az eredeti francia macaronba?

a. cukor

b. habtejszín

c. tojás

(Megoldás a cikk végén)

Íme két Anna Olson recept

Könnyű: Lisztmentes csokis keksz

Nehéz: Málnahabos csokoládétorta

Lisztmentes csokoládés „ráncos” keksz

Hozzávalók:

- 270 g g jó minőségű (65-75% -os ) bevonó étcsokoládé, felaprítva

- 2 db nagy tojás, szobahőmérsékleten

- 100 g kristálycukor

- 5 ml vaníliakivonat

- 5 ml balzsamecet

- 130 g porcukor, és még egy kevés a kekszek megforgatásához

- 60 g kakaópor

- 7 g kukoricakeményítő

- 2.5 g só

- Opcionális: 1 kg vanília fagyalt

lisztmentes_csokis_keksz

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk.

2. 180 g csokoládét egy kb. 3 centiméternyi, éppen rotyogó vízzel teli lábas fölé helyezett fém edényben megolvasztunk. Finoman kevergetjük, míg megolvad, majd félretesszük.

3. Elektromos habverővel felverjük a tojásokat a kristálycukorral, a vaníliakivonattal és a balzsamecettel, amíg az habos és könnyed állagú lesz. (Kb. 3 perc. Nem kell, hogy a kiemelt habverőről egybefüggő szalagként lógjon a hab). Ezután belekeverjük a megolvasztott csokoládét is.

4. A porcukrot, a kakaóport, a kukoricakeményítőt és a sót hozzáadjuk a masszához (hozzá is szitálhatjuk), spatulával vagy kézzel összekeverjük, majd belekeverjük a megmaradt 90 g felaprított csokoládét is. A tészta első látásra nagyon lágynak tűnhet – de néhány perc várakozás után megkeményedik.

5. Egy lapos edénybe egy kevés porcukrot öntünk. Egy kis fagylaltos kanállal kiemelünk egy adag tésztát, azt a porcukorra ejtjük, ezt és majd minden egyes kanálnyi tésztát megforgatunk a porcukorban. A tésztaadagokat az előkészített tepsire helyezzük úgy, hogy kb. másfél cm hely maradjon közöttük minden irányban. Tenyerünkkel mindegyik gombócot finom mozdulattal lelapítjuk. A kekszeket 10 percig sütjük (figyeljünk, hogy ne süssük túl). A kisült kekszeket hűlni hagyjuk a tepsiben, amíg kézzel le lehet őket emelni (ez 1-2 percbe telik), majd egy hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Légmentesen záródó tárolóban a kekszek 5 napig állnak el.

Opcionális: Ha két keksz közé egy kis gombócnyi vanília fagyit teszünk, készíthetünk keksz-szendvicseket is.

Ez az alapanyag mennyiség kb. 12 keksz elkészítéséhez elegendő.

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 10 perc

Málnahabos csokoládé torta

Ez a torta csokoládés-kávés torta alapra épül, amelyet házi málnahabbal töltöttünk meg és a tetejére keserédes ganázskrém kerül.

Hozzávalók

A tortához

¾ bögre (100g) sütemény liszt

⅔ bögre (140g) kristálycukor

¼ bögre (30g) holland kakaópor

½ teáskanál (2,5g) szódabikarbóna

¼ teáskanál (1,25g) só

¼ bögre (60g) hideg, sózatlan vaj, feldarabolva

¼ bögre (60 ml) forró, erős kávé

¼ bögre (60 ml) tej

1 db nagy tojás, szobahőmérsékleten

1 teáskanál (5 ml) vanília kivonat

A málnahabhoz

400 g fagyasztott málna, felolvasztva, levével együtt

2 bögre (500 ml) habtejszín

1 teáskanál (5 ml) vanília kivonat

1 evőkanál (7g) ízesítetlen zselatinpor

4 nagy tojás sárgája

1 nagy tojás

⅔ bögre (140g) kristálycukor

3 evőkanál (45 ml) citromlé

A ganázskrémhez

120g étcsokoládé, feldarabolva

½ bögre (115g) sózatlan vaj

1 evőkanál (15ml) kukoricaszirup (azonos mennyiségű mézzel helyettesíthető)

Friss málnaszemek a díszítéshez

malnas_etcsoki_kremes_torta

Elkészítés

1. A torta elkészítéséhez a sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy 23 cm-es tortaformát kivajazunk, és az alját sütőpapírral kibéleljük. A sütőforma oldalát liszttel meghintjük.

2. Egy nagy keverőedénybe vagy álló, tésztakeverővel szerelt konyhai robotgép keverőedényébe beleszitáljuk a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót. Hozzáadjuk a vajdarabokat, és addig keverjük, míg állaga finom zsemlemorzsához lesz hasonló.

3. Egybeöntjük a forró kávét, a tejet, a tojást és a vaníliát, elkeverjük, és az egészet hozzáöntjük a lisztes keverékhez, majd addig keverjük, míg sima nem lesz. Ekkor közepesre növeljük a keverő sebességét és kb. 3 percig mixeljük, míg a tésztakeverék sűrű és világos színű lesz. A tésztát az előkészített tortaformába öntjük át.

4. A tortát körülbelül 30 percig sütjük, amíg a közepébe szúrt hústű tisztán ki nem vehető a tésztából. A tésztát 20 percig a sütőformában hagyjuk hűlni, majd kifordítjuk egy hűtőrácsra, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

5. A torta összeállításához enyhén kivajazunk egy 23 cm-es levehető oldalú tortaformát és az oldalát sütőpapírral kibéleljük, úgy, hogy kissé túlnyúljon a formán. A kihűlt csokoládétortát a forma aljába helyezzük.

Málnahab

1. A málnahab elkészítéséhez pürésítjük és lecsöpögtetjük a málnát, és kiveszünk belőle egy bögrényit (250 ml). A habtejszínt puhára felverjük, belekeverjük a vaníliát, és felhasználásig hűtőben tároljuk. Egy kis edénybe ¼ bögre (60 ml) hideg vizet öntünk, belekeverjük a zselatint és félretesszük.

2. Egy nagy fém keverőedényben összehabarjuk a tojássárgákat, az egész tojást, a cukrot és a citromlevet. Az edényt egy lábos enyhén rotyogó víz fölé helyezzük, és állandóan keverjük, míg térfogata megduplázódik és habos lesz. Az edényt levesszük a forró vízről, és belekeverjük a megpuhult zselatint (a keverék folyékonnyá válik). Belekeverjük a málnapürét is – ez lehűti a keveréket, de mindenképpen ellenőrizzük, hogy szobahőmérsékletűre hűlt-e, mielőtt 2 részletben belehajtogatjuk a felvert habtejszínt. A habot a sütőedénybe töltjük, és a tetejét elegyengetjük (a hab ekkor még elég folyékony). A habot 6 órán keresztül hűtjük, mielőtt kinyitjuk a formát (ezt akár egy nappal felszolgálás előtt is megtehetjük).

A ganázskrém bevonat

1. A bevonat elkészítéséhez a csokoládét, a vajat és a kukoricaszirupot egy kis fém előkészítő edényben elkeverve egy kis fazék éppen csak forrásban lévő víz fölé helyezzük, és spatulával kevergetjük, míg megolvad. Félre tesszük, és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, és kissé besűrűsödni (újra felmelegíthetjük, ha nagyon besűrűsödik vagy korábban készítjük el).

2. Levesszük a tortaforma oldalát és lehámozzuk a sütőpapírt a habról. A tortát óvatosan egy tálra vagy tortaállványra helyezzük. A ganázskrémet a torta tetejére öntjük és a szélei felé terelgetjük, hogy az a torta oldalán megtapadjon, de ne folyjon le. A lehűlt hab megköti a csokoládét ezért gyorsan kell dolgozni. A torta tetejét friss málnával díszítjük és felszolgálásig hűtjük.

Anna Olson: Sütés című sorozatát a Food Networkön hétköznaponként 17:00-tól, hétvégente 18:00-tól láthatod.

Megoldások a kvízhez:

1.b; 2. c; 3. a; 4.b;


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Üzleti ebéd: 5 hely, ahol egyszerre lehet gyorsan, elegánsan és változatosan étkezni
Ezek a helyek inspiráló környezetet és minőségi kulináris élményt kínálnak minden üzleti megbeszéléshez.


Az üzleti ebéd sokszor nem pusztán étkezés, hanem stratégiai eszköz is: a megfelelő helyszín, a nyugodt környezet és a gondosan összeállított menü mind hozzájárulhat a sikeres találkozóhoz. Budapest tele van izgalmas éttermekkel, de nem mindegy, hogy hol, mennyi idő alatt és milyen stílusban szeretnénk elfogyasztani az ebédet.

A Városliget Café & Restaurant csendes, zöldövezeti hangulatával, a Spoon The Boat egyedülálló dunai panorámájával, a Costes Downtown fine dining minőségével, a 101 Bistro kreatív, ázsiai fogásaival és a Time Out Market sokszínű kínálatával kínál remek alternatívákat.

Akár klasszikus magyar ízekre, akár nemzetközi vagy fine dining fogásokra vágyunk, itt mindenki megtalálja a maga komfortételét és a partner igényeihez igazodó választékot.

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café & Restaurant ideális helyszín azok számára, akik üzleti találkozójukhoz inspiráló, mégis nyugodt környezetet keresnek. Az étterem a Városliget szívében, az Olof Palme sétányon található, a Hősök terétől mindössze néhány lépésre.

A környék könnyen megközelíthető, a közelben parkolók is vannak, valamint a kisföldalatti egyik megállója is elérhető távolságban van. A zöld környezet miatt itt a hangulat sokkal nyugodtabb, mint a belvárosban, így a helyszín nemcsak gyors üzleti ebédre, hanem hosszabb megbeszélésekre, közös gondolkodásra is ideális.

A Vajdahunyad várára néző Tavirózsa terem diszkrét és kifinomult miliőt kínál kisebb üzleti találkozókhoz vagy tárgyalásokhoz. Ha pedig inkább kötetlenebb hangulatot keresünk, az étterem tágas Café termében is találhatunk olyan meghitt sarkokat, ahol zavartalanul lehet megbeszélni a legfontosabb részleteket.

A Városliget Café konyhája a magyar és a nemzetközi ízek találkozására épít, így mindenki könnyen talál magának kedvére való fogást – akár klasszikus komfortételeket, akár valami különlegesebbet keres. A gondosan összeállítottak ételek és italok mellet a kiszolgálás is extra figyelmes, ami jól tükrözi a minőség iránti elkötelezettséget és a vendégek megbecsülését.

A panoráma, a gasztronómiai élmény és a nyugodt elegancia együttese miatt a Városliget Café nemcsak egy ebéd helyszíne, hanem olyan tér, ahol a jó beszélgetések és az eredményes megállapodások természetes módon születhetnek meg.

Cím: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Weboldal: https://varosligetcafe.hu

Spoon The Boat

A Spoon azért is különleges, mert nem egy egyszerű étterem, hanem egy állóhajó a Dunán, ami ráadásul a belváros szívében, a Vigadó térnél horgonyoz. Ezáltal páratlan kilátást kínál a folyóra és a budai oldalra, miközben elegáns és barátságos környezetet biztosít az üzleti ebédekhez.

Bár a lokáció frekventált, a folyó közelsége nyugodtabb, inspirálóbb légkört teremt, mint amit a belvárosi éttermektől megszoktunk. A Spoon enteriőrje modern, letisztult és üzleties, mégis otthonos, ahol könnyű elmerülni a beszélgetésben.

A hajó terei jól illeszkednek a különböző igényekhez: a Lounge terem és a Café terem barátságos, mégis kifinomult hangulatot biztosítanak, míg a Télikert világosabb, de intimebb környezetet kínál azoknak, akik diszkrét, fókuszált megbeszélést terveznek.

A konyha a magyar és nemzetközi ízek vonalát követi, többféle hideg előétellel, levessel és főétellel. A menüben a könnyedebb fogások, mint például egy friss Cézár-saláta, és tartalmasabb ételek, mint a bélszín steak, egyaránt helyet kapnak. De a desszertek is külön említést érdemelnek: nemcsak ízletesek, hanem látványra is lenyűgözőek.

A gondosan megkomponált ételek, a figyelmes kiszolgálás és a páratlan dunai panoráma együttese minden üzleti partner számára különleges élményt jelent. Aki itt tárgyal, a Spoon élményével együtt tapasztalja meg, hogyan ejt minket szerelembe Budapest.

Cím: 1052 Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

Weboldal: https://spoonboat.hu

Costes Downtown

A Costes Downtown egy kiemelkedő minőségű fine dining étterem Budapest belvárosában, a Vigyázó Ferenc utca 5. szám alatt. A hely komoly gasztronómiai elismerésekkel büszkélkedhet: Michelin Guide ajánlással rendelkezik, a séf pedig a Gault & Millau rendszerében három szakácssapkát kapott.

Az étterem belső tere elegáns, de közben igazán barátságos is: tele van növényekkel, és a falakon Barakonyi Zsombor kortárs festményei láthatók.

A Costes Downtown ebédmenüje havonta megújul, és lehetővé teszi, hogy a vendégek két, három, négy vagy akár öt fogást állítsanak maguknak össze. A fókuszban a legjobb helyi, fenntartható alapanyagok állnak, és a menüben egyaránt megtalálhatók könnyedebb fogások és gazdagabb ételek is. Ráadásul húsos és vegán fogások közül is választhatunk.

Ha egyetlen példát emelünk csak ki az ebédmenüből, az legyen a Festmény a falon desszert. Ez a különleges édesség valóban az egyik falon található festményt idézi meg. A desszerthez kis ecsetet kapunk, amivel a tetejét fedő piros port seperhetjük le, és így jelenik meg a valódi mintázat. Ez a megoldás egyszerre izgalmas, interaktív és vizuálisan lenyűgöző, így a kulináris élmény valóban emlékezetessé válik.

Az ebédmenü árai 11.900 Ft-tól indulnak, majd a háromfogásos menü 14.900 Ft, a négyfogásos 17.900 Ft, és az ötfogásos menü 20.900 Ft. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vendégek a fine dining élményt elérhető áron, rövidebb idő alatt is megtapasztalják, miközben a vacsorákhoz képest jelentősen kedvezőbb áron élvezhetik a Costes Downtown konyháját.

Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

Weboldal: https://costesdowntown.hu

KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz

101 Bistro

A 101 Bistro Buda szívében, a Széll Kálmán tér közelében található. Modern, ázsiai ihletésű bisztró, amely a tajvani, kínai és japán ízeket ötvözi.

A hely letisztult fa burkolatokkal és minimalista dizájnnal rendelkezik, miközben a háttérben japán hip-hop adja a hangulatot.

Elsőre talán kicsit szokatlannak tűnhet egy üzleti ebéd helyszíneként, de pont ez adhatja a varázsát: ha szeretnénk egy kicsit különlegesebb élményt nyújtani partnerünknek, vagy kizökkenteni a komfortzónájából, érdemes nemcsak a megszokott magyaros éttermekben gondolkodni. Egy ilyen hely, ahol Ázsia ízeit autentikusan csempészik a budai oldalra, biztosan emlékezetes marad mindenkinek.

A 101 Bistro filozófiája szerint az étkezés közösségi élmény, ezért az adagok kisebbek, megosztásra alkalmasak, így az üzleti ebéd is könnyedén és rugalmasan alakítható a beszélgetésekhez.

Az ebédmenü minden hétköznap 12:00 és 15:30 között érhető el, és a kínálatban a gaifanok (rizságyon tálalt ételek) és tésztaételek mellett a szokásos Bistro menü kistányéros fogásai is szerepelnek. Eze kívül a menühöz egy házi szörp is választható.

Ez a helyszín ideális választás azok számára, akik üzleti ebéd keretében szeretnének egy modern, inspiráló és közvetlen hangulatú gasztronómiai élményt.

Cím: Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Weboldal: https://shop.101bistro.hu

Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta

Time Out Market – üzleti ebéd

A Time Out Market Budapest a Blaha Lujza téren nyílt meg nemrég, és egy különleges lehetőséget kínál azoknak, akik lazább hangulatú helyet keresnek.

Gyakran előfordul, hogy az ember nem ismeri tökéletesen a partner ízlését: lehet, hogy valaki a klasszikus, jól ismert fogásokat kedveli, de az is lehet, hogy szívesen kísérletezik új, izgalmas ízekkel. Ilyenkor kifejezetten jól jön egy olyan hely, ahol minden opció elérhető, és a Time Out Market pont ilyen. A piac különböző éttermei között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A belső tér modern, világos, rendezett, és bizonyos szempontból kifejezetten elegánsnak is mondható. És a központban található hosszú asztalok mellet kisebb, rejtet zugokat is találhatunk az épületen belül.

A kínálatban szerepelnek magyaros, mediterrán és távol-keleti ételek, fine dining falatok, valamint tapas-jellegű fogások is. A standoknál minden étel gondosan tálalt, így a piac hangulata és a minőségi ételek együtt adják az ebédhez szükséges komfortot és rugalmasságot.

Az árak széles skálán mozognak: egy egytálétel 3–6 ezer forint körül elérhető el. De választhatunk több fogást is, akár teljesen különböző helyekről.

Ez a válogatásos jelleg és a különféle stílusú fogások miatt a Time Out Market ideális választás, ha az ember kicsit eltérne a hagyományos üzleti ebéd kereteitől, de szeretné a beszélgetés és az étkezés minőségét is biztosítani.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.

Weboldal: https://www.timeout.com/time-out-market-budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Egy szelet Itália Budán: Pizza ’O Sole Mio
Egy családi vállalkozás, amely mára három helyszínen kínál autentikus nápolyi pizzát és olasz konyhát.


Budán járunk, de messze a forgalmas csomópontoktól: a Máriaremetei út környéke már egészen más világ. Itt a város lassan elcsendesedik, a házak között egyre több a kert, és a levegőben ott van valami vidéki nyugalom. Ezen a környéken főként kirándulókkal és családokkal futhat össze az ember, akik a városi nyüzsgés helyett inkább a nyugalmat és a természet közelségét keresik.

Itt, a Máriaremetei út 116. szám alatt találjuk a Pizza ’O Sole Mio legújabb egységét.

A családi vállalkozásnak mostanra a védjegye lett, hogy nem a belvárosi rengetegben hódít: két egységük a város peremén, egy pedig azon kívül működik. A gödi (Szent István utca 24.) és a XVI. kerületi (Mátyás király utca 63.) helyszínek után ez a budai, Máriaremetei pizzéria egy újabb környéket igyekszik elvarázsolni. Ez a tudatos döntés is sokat elárul a családi vállalkozás szemléletéről: nem gyorséttermet, hanem igazi találkozási pontot akartak létrehozni, ahol a vendég éppúgy otthon érzi magát, mint egy olasz kisvárosban.

A Pizza 'O Sole Mio vállalkozást Viki és Laci, valamint Viki édesanyjának párja, a milánói Luca alapította. Luca 20 éve él Magyarországon, és több mint 10 éve tevékenykedik pizzaszakácsként. Ő a receptek megalkotója, így a családi vállalkozás mindhárom egységében biztosított az autentikus olasz ízvilág.

De nem ő az egyetlen akinek rutinja van a csapatban, a tészta- és pizza részlegen mindig dolgozik hozzáértő, olasz szakács, és a magyar munkatársakra sem lehet panasz. (Saját szemünkkel láttuk a szakértő mozdulatokat, amivel a tésztát nyújtották.)

A II. kerületi egység belső tere tágas, ugyanakkor hangulatos és barátságos. Ahogy belép az ember, egy fotó-kompatibilis függőfotelekkel berendezett zöld fal fogad, és egy gyereksarok a legkisebbek örömére.

Az alsó teremben található falfestmény pedig a tipikus olasz tavernák hangulatát idézi, miközben az ablakon át a zöld kertvárosi környezet nyugalma köszön be a térbe.

Jó időben a belső udvar is rendelkezésre áll (ez valószínűleg már csak jövőre lesz aktuális). Ideális hely a frissen készült pizzák elfogyasztására, kávézásra, borozásra, de terveik között szerepel, hogy kivetítőn keresztül sportmeccseket is nézhessünk majd itt.

A Pizza 'O Sole Mio számára az alapanyagok beszerzése kulcsfontosságú.

Két hetente saját autóval utaznak Olaszországba, hogy beszerezzék a hozzávalókat.

Így biztosított, hogy a lisztek, a szószok és a feltétek is valóban olasz eredetűek legyenek, és a minőséget közvetlenül a tulajdonosok ellenőrizhessék.

Zöldségekből és a bizonyos húsokból természetesen sok esetben helyi alapanyagokat használnak. De ha kikér az ember egy vegyes tálat, amin sonka, szalámi és többféle sajt is található, majd mellé kér egy pohár sört vagy bort: az mind olasz lesz.

A menü változatos, a klasszikus olasz ételektől a szezonális különlegességekig terjed.

Az étlap állandó eleme a selymes, mégis karakteres paradicsomleves, amelyhez az évszakok váltakozásával olykor egy-egy szezonális krémleves, például sütőtökös változat is társul.

A tészták közül a Spaghetti alla Carbonara igazi mérce azok számára, akik értékelik az olasz konyha hitelességét. Az étel tojássárgájával, guancialéval, pecorinóval és frissen őrölt borssal készül — ahogy azt Rómában is tálalnák, mindenféle tejszínes kompromisszum nélkül.

A végeredmény egy krémes, telt ízű, mégis könnyed tésztaétel, amelyben a guanciale sóssága és a pecorino karaktere tökéletes egyensúlyt alkot.

A Tagliatelle alla Bolognese ezzel szemben a házias olasz ízeket idézi: a gazdag, lassan főtt bolognai ragu és a friss tagliatelle tészta klasszikus kombinációja, ami minden falatban egyszerre hozza az otthonos és autentikus élményt.

Akik a sütőben sült, sűrűbb, gazdagabb fogásokat kedvelik, azok számára a kemencében készült Lasagna vagy a Gnocchi alla Sorrentina kínál alternatívát.

A pizzák tésztája 72 órás kelesztést kap. A végeredmény rusztikus: kívül ropogós, belül lágy és buborékos, ahogy egy nápolyi pizzának lennie kell.

A Diavola a pikánsabb ízek kedvelőinek egyik kedvence: San Marzano paradicsomszósz, fior di latte és ventricina pikáns szalámi kerül a könnyű, levegős tésztára.

A Burrata pizza a klasszikus olasz kombinációk ünnepe – San Marzano paradicsomszósz, fior di latte, 16 hónapig érlelt pármai sonka, rukkola, koktélparadicsom, parmezánforgács és a krémes burrata adja a tökéletes harmóniát.

A Pera pedig a ház „gourmet” szekciójának egyik legizgalmasabb darabja: fior di latte alapra kerül kecskesajt, körte, gorgonzola, dió és sonka. Az édes, sós és diós ízek találkozása, kifejezetten izgalmas élményt nyújt.

Míg a pesti oldalon csak elvitelre van lehetőség, addig a budai egységben az elvitel és helyben fogyasztás is adott.

A házhoz szállítás 5 km-es körzetben Wolton és Foodorán keresztül érhető el.

De ha minket kérdeztek, érdemesebb inkább beülni és élvezni a családias, barátságos hangulatot, és a szuperfriss pizzákat és tésztaételeket egy finom ital és egy jó beszélgetés mellett.

Cím:

1028 Budapest, Máriaremetei út 116.

1162 Budapest, Mátyás Király u. 63.

2131 Göd, Szent István u. 24.

pizzaosolemio.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Minden eddiginél több hazai étterem és hotel a Michelin legjobbjai között
A két Michelin-csillagos Stand és Platán Gourmet megőrizte rangját, az egycsillagos éttermek is megtartották minősítésüket, miközben gyarapodott a Bib Gourmand és a Michelin-ajánlott helyek száma.


A MICHELIN Guide díjátadó gálája évek óta a magyar gasztronómia kiemelkedő ünnepe. A rangos eseményen azok a hazai éttermek vehetik át elismeréseiket, amelyek a legszigorúbb nemzetközi ellenőrök mércéje szerint is nap mint nap kivételes minőséget és ízélményt kínálnak vendégeiknek.

Ezért is óriási eredmény, hogy korábbi két- és egycsillagosaink valamennyien megőrizték minősítésüket.

Az ítészek a hazai csillagok mellett még számos kategóriában hoztak döntést. Idén is szerepelnek a nemzeti válogatásban azok a kiváló vendéglátóhelyek, amelyek Michelin-ajánlást érdemeltek ki. A tányéros szimbólummal rendelkezők köre nyolc új taggal bővült.

A magas minőségű ételeket megfizethető áron kínáló éttermek Bib Gourmand jelölését is minden korábbinál többen érdemelték ki: a fővárosban négy, vidéken pedig kilenc vendéglátóhely – többségükben hagyományos vendéglők.

Zöld csillagot gyűjtött be meglévő egy Michelin-csillagához az őriszentpéteri Pajta étterem fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért – ezzel a Michelin szigorú ellenőrei által odaítélt elismerést már hatan viselhetik Magyarországon.

Díjazták a legjobb egyéni teljesítményeket is. „Sommelier Award” elismerésben Varga Norbert részesült, aki a két Michelin-csillagos Stand étteremben felel a borok és ételek harmóniájáért, a „Young Chef Award” díjat pedig Pallag Dávid vehette át a budaörsi Rutinból. A „Service Award”-ra Ráduly Róbertet, a budapesti UMO éttermi üzletvezető szakemberét tartották a legérdemesebbnek. Az év legígéretesebb nyitásának járó „Opening of the Year Award” idén a tokaj-hegyaljai Rátkára, a Padihoz került.

A MICHELIN Guide National Selection of Hungary 2025. évi díjazottjai:

Két Michelin-csillagos étterem:

Platán Gourmet ‒Tata

Stand ‒ Budapest

Egy Michelin-csillagos étterem:

42 ‒ Esztergom

Salt ‒ Budapest

Costes ‒ Budapest

Borkonyha Winekitchen ‒ Budapest

Babel ‒ Budapest

Rumour by Jenő Rácz ‒ Budapest

Essencia ‒ Budapest

Pajta ‒ Őriszentpéter

Bib Gourmand:

94’ konyha & bár ‒ Budapest

Cabrio ‒ Budapest

Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:

Iszkor ‒ Mályinka

Újváros Bisztró ‒ Szarvas

N28 Wine and Kitchen ‒ Budapest

Goli ‒ Budapest

Platán Bisztró ‒ Tata

Macok ‒ Eger

Morzsa ‒ Pécs

Casa Christa ‒ Balatonszőlős

Sparhelt ‒ Balatonfüred

Kistücsök ‒ Balatonszemes

Anyukám mondta – Encs

Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):

Idén először ajánlást elért éttermek:

Bibo Budapest ‒ Budapest

Dereszla Bisztró ‒ Bodrogkeresztúr

Fausto’s ‒ Budapest

Lokal at the lake ‒ Fonyód

Majorelle ‒ Budapest

PADI ‒ Rátka

Petrányi Csopak ‒ Csopak

Tiszavirág ‒ Szeged

Zöld csillag:

Pajta ‒ Őriszentpéter

Megőrizték Zöld csillagukat:

Graefl Major Kétútköz ‒ Poroszló

Onyx Műhely ‒ Budapest

Salt ‒ Budapest

Villa Kabala – Szigliget

Natura Hill ‒ Zebegény

Különdíjak:

Young Chef Award 2025:

Pallag Dávid ‒ Rutin, Budaörs

Service Award:

Ráduly Róbert ‒ UMO, Budapest

Sommelier Award:

Varga Norbert ‒ Stand, Budapest

Opening of the Year Award 2025:

PADI ‒ Rátka

Az online elérhető MICHELIN Guide app és a decemberben megjelenő MICHELIN Guide National Selection of Hungary kiadvány naprakész információkkal, iránytűként segíti a turistákat, hogy kiváló gasztronómiai élményekkel gazdagodjanak utazásuk során.

A MICHELIN inspektorai október 8-án, a budapesti nagyszabású éttermi díjátadó gálát megelőző napon jelentették be a szállodaipar Michelin elismeréseit. A szállodák Michelin-csillagának számító kulcsokat 13 hazai hotelkiválóság viselheti. Közülük ketten mindjárt két kulcsot érdemeltek ki, másik tizenegy pedig az egykulcsos szimbólummal jelölt díjnak örülhet. További 29 magyarországi hotel a Michelin által ajánlott helyszínek nívós listájára került fel. A MICHELIN Guide hotelkalauza így már összesen 42, kivételes élményt kínáló hazai szállodára hívja fel a figyelmet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Ahol Ady és a koktélművészet találkozik – fedezd fel a New York-palota irodalmi bárját, a The Poet Bart
Az Anantara New York Palace Budapest Hotel The Poet Barja az irodalom és az elegancia találkozásának helyszíne – ahol a líra nemcsak a könyvekben, hanem a poharakban is életre kel.


Budapest szívében, az Erzsébet körút patinás épületei között magasodik az Anantara New York Palace Budapest Hotel, amely nemcsak a város egyik legfényűzőbb szállodája, hanem a kulturális örökség egyik ékköve is.

Az épület története egészen 1894-ig nyúlik vissza, amikor az amerikai New York Biztosító Társaság megbízásából Hauszmann Alajos, Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján felépült ez az impozáns palota. A ház 2006-ban született újjá, amikor a teljes restaurálás során a 19. századi pompát sikerült ötvözni a modern luxus minden igényével. Mindezt olyan világhírű belsőépítészek irányításával, mint Maurizio Papiri és Tihany D. Ádám.

A palota legismertebb része kétségkívül a New York Kávéház, de aki a kávéillatú, zsibongó térből egy meghittebb, intimebb világba vágyik, annak csak néhány lépcsőt kell tennie felfelé: itt várja a The Poet Bar.

Ahol az irodalom találkozik a koktélművészettel

A The Poet Bar nem csupán a kifinomult italok és elegáns környezet miatt különleges. A bár nevével és hangulatával is a legendás Nyugat folyóirat előtt tiszteleg, amely egykor az épület felső emeletein működött. Az írók, költők és gondolkodók szelleme pedig ma is ott lebeg a falak között, s az Anantara Hotel tudatosan ápolja ezt az örökséget.

A hotel az utóbbi években egyre inkább hangsúlyozza az irodalmi karaktert, amely az épület minden részletében felfedezhető. A The Poet Barban ez nemcsak hangulatban, hanem konkrét gesztusokban is megnyilvánul:

a bár egyik pontján egy könyvespolc áll, amelyen olyan művek sorakoznak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a magyar irodalomhoz vagy az épület múltjához.

Több szerző, akinek kötete ott kapott helyet, meg is megfordult e falak között.

Ez a különleges, irodalmi atmoszféra teszi a The Poet Bart egyedülállóvá a fővárosban, hisz aligha találni még egy olyan helyet Budapesten, ahol az irodalom ilyen természetesen és elegánsan fonódik össze a koktélkultúrával.

A polcokon sorakozó kötetek mellett a bár koktéllapja is az irodalmat idézi meg. Két ital különösen kiemelkedik ebből a tematikából: az egyik a magyar irodalom egy ikonikus darabját, a másik pedig egy legendáját értelmez újra, folyékony formában.

The Black Piano – Ady Endre verse a pohárban

A The Black Piano egy elegáns, mély tónusú koktél, amely Ady Endre „A fekete zongora” című versének drámai hangulatát idézi.

A sötét, karakteres italban a magyar whisky, az Unicum és a friss kávé testes aromái fonódnak össze, amelyeket a vanília szirup íze lágyít.

Az eredmény egy gazdag, telt ízvilág, amelyben a komor, mégis harmóniát kereső tónusok uralkodnak: épp úgy, mint Ady költészetében.

Ady Endre: A fekete zongora (részlet)

Fejem zúgása, szemem könnye,

Tornázó vágyaim tora,

Ez mind, mind: ez a zongora.

Boros, bolond szivemnek vére

Kiömlik az ő ütemére.

Ez a fekete zongora.

Falling Poem – azaz a legendás "hulló versek"

A bár másik ikonikus itala a Falling Poem, vagyis a Hulló Vers, amely egy játékos, mégis mély irodalmi hagyományt elevenít fel.

A legenda szerint a múlt század elején a kevésbé ismert írókat az épület emeletére száműzték, míg a tekintélyesebb szerzők a földszinten foglaltak helyet. Ha egy feltörekvő író az emelet ablakából ledobta kéziratát, és az lent elnyerte a többiek tetszését, meghívást kapott a társasághoz – egy italra, egy beszélgetésre, talán a hírnév felé vezető első lépésként.

Ezt a történetet idézi meg a Falling Poem, amelynek ízvilága fűszeres és gyümölcsös:

a szilvapálinka, a tokaji aszú és az őszibarack harmóniáját a fahéj melege és a lime könnyedsége egészíti ki.

Egy ital, amely egyszerre friss és mély, inspiráló és játékos.

Ha valaki a bárban rendel egy Falling Poemet, egy apró meglepetésben is része lehet: minden vendég kap a koktél mellé tollat és papírt. Aki kedvet érez, írhat egy verset vagy rövid szöveget, és ha az elnyeri a bárpultos tetszését, egy pohár pezsgővel jutalmazzák az alkotót.

A hotel ezeket az írásokat évek óta gyűjti. Ki tudja, talán egyszer még kiállítást is rendeznek belőlük.

A The Poet Barban a luxus és a kultúra találkozik.

Egy hely, ahol a kortárs utazó egy pillanatra elcsendesedhet, és átadhatja magát annak a különleges hangulatnak, amit csak Budapest legnemesebb épületei tudnak megidézni.

The Poet Bar – Anantara New York Palace Budapest Hotel

1073, Erzsébet krt. 9.

Nyitvatartás: 18:00 - 1:00

+36 (1) 886 6167

[email protected]


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk