GASZTRO
A Rovatból

Amikor a vegán verzió már nem a húsos ételt próbálja utánozni

Kinek szól a vegán fine dining, és merre tart? A Laurel Budapestben jártunk.


2024, január, szombat dél. Vegán degusztációs menüt eszem egy budapesti, Michelin által ajánlott étteremben, a Laurelben. És nem én vagyok az egyetlen! Ráadásul az instasztorymra adott reakciókat látva az ismerőseim egy részét is komolyan izgatja a téma.

Divat, ami majd elmúlik? A jövő, ami még csak éppen elkezdődött?

Kezdjük egy kicsit messzebbről!

A vegánság trendi?

A világ népességének mindössze 1%-a vallja magát jelenleg vegánnak, de ha a számok nem hazudnak, a növényi étrenden lévők évről évre egyre többen vannak.

Jól mutatja ezt a vegán termékek iránt drasztikusan megnövekedett kereslet, és az olyan világszintű aktivitásokhoz való csatlakozás, mint amilyen a Veganuár is.

A Veganuary egy angol, nonprofit szervezet, amely arra ösztönzi az embereket, hogy januárban (majd azon túl is), próbálják ki a vegán életmódot. Az első Veganuary 2014-ben került megrendezésre. Hazánkban pedig 2020 óta Veganuár néven a Prove magazin segíti a magyarokat cikkekkel, receptekkel és támogatói közösséggel.

A Prove által közölt számokból az derül ki, hogy 2024-ben 15.538-an kezdték el januárban a vegán életmódot, ami az eddigi évekhez képest új rekord.

És bár a Veganuárnak a januárral együtt vége, hatása nem tűnik el nyomtalanul. Sokan a január után is folytatják ezt az életmódot, és sok esetben többet nem is fordulnak vissza.

Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a veganizmus nem csak a vegán diétáról szól, hiszen ez alapvetően egy állatjogi mozgalom, de ebben a cikkben most csak az étkezésre fókuszálok majd.

„A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik – amennyire lehetséges és megoldható –, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját, illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból. Továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes életforma és alternatívák növekedését, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait. Étkezési szempontból pedig kizárja a részben, vagy teljesen állati eredetű alapanyagot.” Vegansociety

A növényi étrend egészséges?

Bár a veganizmus alapvetően egy állatjogi mozgalom, nehezen lehetne meggyőzni arról emberek tömegeit, hogy éljenek eszerint, ha kifejezetten egészségtelen lenne.

A kutatások még gyerekcipőben járnak, de egyre több dietetikus, orvos és szakértő áll ki amellett, hogy a növényi alapú étrend biztonsággal követhető.

Ha csak a magyar példákat nézzük, a Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete 2016-ban jelentetett meg egy állásfoglalást az Orvosi Hetilapban „A növényi alapú étrendről” címmel.

De a közelmúltban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is elismerően nyilatkozott a növényi eredetű élelmiszerekről, és a növényi alapú étrendről.

"A jövőbe mutató táplálkozási ajánlások az egészségmegőrzés és a fenntartható táplálkozás jegyében a növényi alapú étrendek felé fordultak az elmúlt évtizedben... Mint minden változtatás, ez is elérhető kis lépésekkel, már egy húsmentes nap is új alapanyagokat, új egészségvédő szokásokat hozhat életünkbe."

Érdekes adatokat hoz a Nestlé Hungária 2023 végi reprezentatív kutatása is, amiben a magyar lakosság egészséges táplálkozáshoz és húsfogyasztáshoz való hozzáállását vizsgálták. Ezeket az adatokat pedig összevetették az egy évvel ezelőtti felmérésük eredményeivel:

2022-ben a válaszadók 52%-a nyilatkozott úgy, hogy lemondana legalább egyfajta állati eredetű élelmiszerről vagy hústermékről. Ehhez képest egy évre rá 58%-ra nőtt a lakosság erre vonatkozó hajlandósága, ami különösen a feldolgozott húskészítményeket és a vörös húsokat érintette.

A kiegyensúlyozott táplálkozásra nagyobb hangsúlyt fektetők körében 23%-ról 28%-ra emelkedett azoknak az aránya, akik úgy vélik, a vörös húsok fogyasztásának csökkentése vagy elhagyása kulcsa lehet az egészséges táplálkozásnak.

Persze vegetáriánus és vegán között nagy különbség van. És a hús elhagyása vagy esetenkénti mellőzése nem feltétlenül jelent egyet azzal az úttal, ami végül az összes állati eredetű dolog kizárásához vezet, de az irány azért hasonló.

Vegán vonal a gasztronómiában

A legfrissebb, nagy sajtóvisszhangot keltő, vegánokra vonatkozó gasztrohír talán az volt, amikor a Lidl Magyarország január elején megkezdte a sajátmárkás Vemondo márkanév alá tartozó vegán élelmiszerek árának csökkentését. Így azokat már ugyanazon az áron kínálja, mint állati eredetű megfelelőjüket.

Ez azért nagy szó, mert 8-10 évvel ezelőtt egy-egy vegán alapanyag még irreálisan magasan áron került értékesítésre.

2018-ban a Dr Oetker-féle Creme Vega tejfölhelyettesítő még akkora dobásnak számította, hogy amikor az ALDI Magyarország kedvező, 299 Ft-os áron kezdte kínálni, az emberek szinte összeverekedtek érte.

Az elmúlt években rengeteget változott a piac. Ma már minden nagyobb üzletben van vegán kínálat, és a termékek ízei is egyértelműen javuló tendenciát mutatnak.

Egyre élethűbb a műhús, egyre több értékelhető sajthelyettesítő van, egyre változatosabb a termékpaletta.

Ennek megfelelően természetesen a vendéglátóhelyeken is megszaporodtak a vegán fogások. Ez persze főként Budapestre érvényes, de a nagyobb vidéki városoknak is van már minimum egy, de inkább több teljesen vegán étterme.

És rengeteg nem vegán helyen az étlap része már minimum egy vegán alternatíva. Szinte hihetetlen, hogy egy olyan óriási lánc, mint a Burger King is képes már teljesen vegán, hússal és állati összetevővel nem érintkező burgert kínálni.

Készül a vegán SNACK a Laurelben

Vegán fine dining

És itt lassan el is érkeztünk az ebédem helyszínéhez, és a vegán fine dininghoz, ahol hasonló fejlődés zajlott le az elmúlt években.

Csak hogy pár szóban az úttörőt is megemlítsem: 2015-ben először a Babel Budapest készített vegán fine dining menüt. A 9 tételes menüsor ára akkoriban 19 500 Ft volt, amihez 3500 Ft juice párosítás is lehetett kérni.

Ma a Bábelben egy menü 55.000 Ft (8 felvonás) vagy 69.000 Ft (12 felvonás), amit vegán verzióban is lehet kérni. És a juice párosítás 17.500 Ft vagy 22.500 Ft, attól függően hogy hány fogásos vacsorára nevezünk be.

9 év az 9 év, és monhatni a Michelin is kötelez, de a fenti árak fényében a Laurel Budapest 6 fogásos ebédmenüje 28.500 Ft-os áron egészen remek ajánlat.

A Laurel bizonyos napokon Babérliget Könyvesboltként is üzemel

Budapest egyetlen vegán, fine dining ebédmenüje

A vegán fine dining több szempontból is érdekes terepnek tűnt. Míg az áruházak termékei, és az olcsóbb menüző helyek a legtöbb esetben azon igyekeznek, hogy a vegán étel a legjobban hasonlítson az eredetire, addig a fine bistro jellegű helyeken, és a főleg fine dining éttermekben

a séfek nem feltétlenül ragaszkodnak ahhoz, hogy a vegán menü és a húsos menü hasonlítson egymásra.

Ezt a feltételezésemet Szabó Dávid séf is megerősítette, majd meg is mutatta.

Dávid 11 éve szakács, és amikor ő kezdte, akkor még nagyon nehezen volt megoldható a pusztán növényi opció.

Gyakran annyiban tért el a vegetáriánus étel a húsostól, hogy előbbiről lehagyták a húst.

Vegán menüről meg álmodni sem lehetett.

Aztán 2015 - 2016 környéken valami elindult. A világszintű változás Magyarországra is átcsorgott, és egyre kreatívabb megoldásokat eszközöltek a séfek.

A Laurelben 2019-ben volt először vegán menü, ám akkor még csak az igazán kíváncsi kisebbség nevezett be rá.

A 2024-es adatok azonban megdöbbentőek:

Dávid elmondása szerint vacsoraidőben a vendégek 30% -a, ebédidőben pedig 40% -a választ vegán opciót.

Ráadásul nem csak a vegánok élnek ezzel: sok esetben a párban érkezők egyik fele kér vegán menüt, a másik meg húsosat, hogy együtt mindkét opciót meg tudják kóstolni.

Bár a séf húsevő, és szeret is húsokkal foglalkozni, a szavaiból azt szűrtem le, hogy kifejezetten élvezi ezt a fajta kihívást.

Vegánul főzni nem egyszerű. Ha a hús nem is hiányzik, a vaj, a zsíros tej vagy tejszín és a tojás mindenképpen. És ahhoz, hogy ezeknek a hiányában is izgalmas, változatos és eredeti receptek szülessenek, nem kevés kreativitásra és kitartásra van szükség.

Dávid hisz abban, hogy a vegán ételeket teljesen máshonnan kell indítani, hogy nem kell a húsos ételeket utánozni. És ha megnézzük egymás mellett az étterem húsos és vegán menüsorát, egy ételen kívül valóban minden fogás teljesen más.

Az az egy kakukktojás a "Csicsóka, Zöldalma, Fehér hagyma" névre hallgató étel, ami pontosan azért került be a húsos menüsorba is, hogy azok is belekóstolhassanak a vegán menübe, akik nem mernék a teljesen növényi sort bevállalni.

Megjegyzem, hogy a menüsor elfogyasztása közben még úgy is újra meg újra döbbenet és extázis keveredett bennem, hogy nem először kóstoltam minőségi, vegán ételt.

Ebből a menüből tényleg nem hiányzik semmi! Hús sem, de még egy deka vaj sem.

Csicsóka, Zöldalma, Fehér hagyma
Gyöngybab, Tárkony, Feketegyökér
Zeller, Dió, Fekete fokhagyma

És nem véletlenül emeltem ki többször a vajat. Mert bár az előételeknél és főételeknél is nehézkes kihagyni vagy lecserélni, a desszertpályán talán még fájdalmasabb.

Dávid tavaly év eleje óta viszi a konyhát head chefként, de nem egyedül. Ötvös Zsuzsi pastry cheffel szimbiózisban alkották meg az új menüsort. És amit Zsuzsi művel a desszertekkel, az számomra tényleg a felfoghatatlan kategória.

Lehet velem vitatkozni, de a vegán desszert sok esetben valami tömény, egészséges izű, magos alapú, kókuszkrémes egyveleget takar.

Ezzel ellentétben az a hagyományos sütemény, amire azt mondjuk hogy igazán élvezetes, a cukor mellett valami zsíros, állati összetevőt és tojást szinte mindig tartalmaz. Kell hogy legyen benne... vagy akkor mégsem.

Mert Zsuzsi konyhájában a leveles tészta is elkészül tökéletes, vegán változatban, a kókuszkocka is gyerekkori emlékeket idéz, és a tésztakosárkából sem lóg ki semmi olyan íz, ami a nyersvegán vagy a "nemnyersdevegán" cukrászdákban ki szokott.

Tojásfehérje helyett csicseriborsó levet habosít, vaj helyett saját magvajat készít, és ezeket az alapanyagokat úgy ötvözi a modern technológiával, hogy egyáltalán nem marad hiányérzetünk.

És azt hiszem, valahova ide akartam kilyukadni, hogy ezért érdemes fokozottan figyelni és kóstolni a magas gasztronómiában megszülető vegán fogásokat.

Mert itt nem a régi konyha vegánosítása folyik, hanem ebben az új irányban rejlő lehetőségeknek a felfedezése. Itt nem egy kompromisszumos talánt tudunk csak elmorzsolni, hanem ki tudjuk jelenteni, hogy:

a növényi alapú étel tud változatos, érdekes és finom lenni.

A növényi étrend iránti keresletnövekedés nem egy múló szeszély. Mind egészségügyi, mind pedig környezetvédelmi szempontból jó iránynak tűnik.

A gasztronómia legmagasabb rétegeiben történő kísérletezések eredményei pedig azt mutatják, hogy ha nem ragaszkodunk a húsos emlékekhez, akkor határ a csillagos ég.

Kakaó, Füge, Hibiszkusz

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Féláras pizza érdekel? - Nápolyi Pizzériák Éjszakája 2025
Idén szeptember 19-én rendezik meg a Nápolyi Pizzériák Éjszakája. Országosan több mint 50 csatlakozó pizzériával és étteremmel).


Az autentikus nápolyi pizza, amely hosszú kelesztés után, kézzel formázva, légies tésztával, hólyagos peremmel és szaftos belsővel készül,

2017 óta az UNESCO szellemi kulturális örökségének része.

Itthon kiváló pizzakészítők és éttermek sora bizonyítja napról napra, hogy nagyok vagyunk immár nápolyi pizzában is, sőt, a nemzetközi versenyeken is kiemelkedő eredményeket érünk el. Nápoly semmihez sem hasonlító káosza, történelme és temperamentuma pont olyan, amihez könnyen tudunk kapcsolódni.

A Nápolyi Pizzériák Éjszakáján már harmadik éve ünneplünk: a lisztet, a pizzát, a pizzakészítőket, a hagyományt. Egész országot megmozgató fiesztát tartunk, ahol több ezer pizza sül és összetalálkoznak a nápolyi stílus rajongói, Győrtől Pécsen és Komáromon át egészen Mikepércsig.

A Nápolyi Pizzériák Éjszakája 2025 menetrendje

Szeptember 19. idén péntekre esik, most 17:00-22:00-ig ér majd az egész országot megmozgató pizzafesztivál.

Idén is 50%-os áron kínálják a csatlakozó pizzériák 3-féle kiválasztott pizzájukat.

A napiej.hu weboldalon akár térkép segítségével, akár a központi listából érhetjük el az 50+ pizzériát. Megannyi étteremnél, pizzázónál szükséges lesz az előjegyzés/foglalás, aminek menetét megtaláljuk a weboldalon és az országos Facebook-eseménynél is. Emellett érdemes követni a kinézett pizzéria/pizzériák közösségi oldalait.

Az előző két évben nagyon nagy volt az érdeklődés, megmozdult az ország pizzarajongó közössége. Fontos, hogy a műfaj szépsége a hosszú kelesztés és az aprólékos munka is, a rögtönzés itt nem megoldott,

ha a pizzatészta elfogy, akkor véget ér az este.

A Nápolyi Pizzériák Éjszakája egy közösségi ünnep, országos gasztrofesztivál, ahol ez a klassz, 50%-os áron kínált pizzák gyorsan sülnek ugyan, de szükség lesz a türelmünkre és együttműködésünkre is.

Íme az országosan csatlakozó pizzériák listája:

A Pizza Sztori, Balatonmáriafürdő

A Pizza Sztori, Kanizsa

Amo La Pizza, Szolnok

Amore di Napoli, Budapest

Bazsalikom Nápolyi Pizzéria, Kistarcsa

Bazsalito, Tatabánya

Benjamin’s Napoletana, Győr

BIGA, Budapest

Burba Pizza, Budapest Dürer kert

Casa di Napoli, Vecsés

Ciao Martin, Miskolc

Circo Pizza, Budapest

Cukorborsó Buda

Cukorborsó Kertvendéglő, Páty

D-bisztró, Mikepércs

Da Mauro Étterem, Székesfehérvár

Da Mauro, Kecskemét

Daniele Urban Nápolyi Pizzéria, Diósd

Donna Mamma Pizza Napoletana, Budapest

Elefántos Étterem és Pizzéria, Pécs

Enzo di Napoli, Hatvan

Fermento Pizzéria, Budapest

Flat Bread Circo, Budapest

Forni di Napoli Bazilika, Budapest

Forni di Napoli Szt. István krt, Budapest

Fórum Pizzéria, Sopron

Il Gruppo, Budapest, IV. kerület

Il Gruppo, Budapest, XV. kerület

Ittali, Vác

Jonathan Bed & Pizza, Komárom

Kavandra Pizzéria & Étterem, Szerencs

KIOSZ Bisztró, Monor

Kisnápoly, Balatonszemes

La Pizza del Lupo, Onga

Lido Beach, Budapest, Római-part

Mástészta, Herend

Monalizza, Budapest

MOTO PIZZA Oktogon, Budapest

MOTO PIZZA Madách, Budapest

MOTO PIZZA Rákóczi, Budapest

MOTO PIZZA Bartók, Budapest

Nyomdapizzát!, Veszprém

Passata 2.0., Budapest

Passata, Szentendre

Pizza ‘O Sole Mio Buda

Pizza ‘O Sole Mio, Göd

Pizza ‘O Sole Mio, Budapest, XVI.

Pizza Mamma, Dunakeszi

Pizzabar Pomo D’oro, Budapest

Pizzalab, Tata

Pizziozo – Dough Dealers, Budapest

Pontjó Pizza, Ajka

REBEL, Budapest

SALVE Pop-Up, Hello Buda, Budapest

Tánczos Pizzéria és Pálinkaház, Mohács

Tasty Pizzéria, Budapest

Toro Rosso, Budapest

Vinozza, Budapest

Vito’s Napoletana Pizzéria, Székesfehérvár

www.facebook.com/events


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő új helye is csatlakozik a Time Out Markethez, ami heteken belül megnyit
A világszerte ismert Time Out Market, amely 11 különleges gasztronómiai koncepciónak ad otthont, 2025. szeptember 20-án, szombaton 11 óra 30 perckor nyitja meg kapuit a budapesti Blaha Lujza téri Corvin Palace-ban.


Ez az első Time Out Market a közép- és kelet-európai régióban, amely egy fedél alatt hozza össze a város kiemelkedő séfjeit, éttermeit és kulturális élményeit. A mintegy 2500 négyzetméteres területen 540 ülőhely várja a látogatókat.

A nyitás utolsó szakaszában most vált nyilvánossá az utolsó négy szereplő, teljessé téve a Time Out Market Budapest kiemelkedő kínálatát.

Az új nevek között szerepel a M’EAT by Rácz Jenő, a LIRA by Essência Restaurant, a Hai Nam Pho, és az Absolut Bar.

Az új szereplők

M’EAT by Rácz Jenő: A séf, akinek egy Michelin-csillaggal elismert étterme is van, a spanyol és portugál tapas bárok hangulatát hozza el a magyar prémium felvágottakkal és sajtokkal. Az étlapon válogatott húsáruk, kézműves sonkák és szalámik, valamint házi pástétomok is szerepelnek.

LIRA by Essência Restaurant: A szintén Michelin-csillagos Essência csapata, Tiago Sabarigo séf vezetésével, az elérhető fine dining élményét hozza el, letisztult ízekkel és minőségi alapanyagokkal. Kifejezetten a Market számára készített fogásokkal készülnek, mint a tatár beefsteak osztrigaemulzióval vagy a házi készítésű tészta feketekagylóval.

Hai Nam Pho: A családi vállalkozásként indult vietnámi étterem visszatér a VIII. kerületbe, ahol nosztalgikus és autentikus ízeket kínál, saját készítésű tésztákkal. Az étlap minden eleme személyes élményeken alapul, az észak-vietnámi konyha hagyományait tisztelegve.

Absolut Bar: A világ egyik legismertebb prémium italmárkája saját koktélbárral csatlakozik, ahol a klasszikus italok mellett egyedi koktélkülönlegességeket is kínálnak.

Gasztronómia és kultúra egy helyen

A Time Out Market Budapest nem csupán az ételről szól. Három bárjában helyi borokkal, sörökkel, koktélokkal és alkoholmentes italokkal is várják a vendégeket. A kultúra szintén központi szerepet kap, egész éves programsorozattal.

A hétköznapokon élő zenei programok (zongoraestek, jazz koncertek) várják a látogatókat, míg csütörtökönként DJ-szettek gondoskodnak a hangulatról.

Vasárnap a családoké a főszerep gyerekprogramokkal. A heti programot havonta egy nagyszabású koncert teszi még izgalmasabbá.

A ma bemutatott új szereplők mellett a kínálatban már korábban bejelentett éttermek is helyet kapnak, mint például az Anyukám Mondta olasz konyhája, a közel-keleti ízeket kínáló Pingrumba, a tajvani 101 Bistro, vagy a kortárs magyar konyhát képviselő Szaletly. Emellett a Tuning Burger, a Casa Christa, a Bigfish, a Dreher Tanksör és a Wines of Hungary is csatlakozott a projekthez.

A Time Out Market Budapest minden nap 11:30 és 23:30 között várja a látogatókat a Blaha Lujza téren.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Élő zene Budapesten – 5 különleges hely, ahol a dallamok teszik teljessé az ízélményt
Budapest legizgalmasabb helyei közül válogattunk, ahol a gasztronómia és az élő zene kéz a kézben teremtenek felejthetetlen hangulatot.


Budapest nemcsak gyönyörű épületeivel és gazdag kulturális életével varázsolja el a látogatókat, hanem azzal is, hogy a zene itt szinte minden sarkon ott van. Vannak éttermek és kávézók, ahol a hangulatot nemcsak a különleges ízek, hanem a nap mint nap felcsendülő dallamok is meghatározzák.

A Gundel Étterem a Városliget szívében a magyar gasztronómia ikonikus fogásaival és élő cigányzenével várja a vendégeket. A New York Café eleganciája és folyamatos zongoraszava olyan atmoszférát teremt, amiért a világ minden tájáról érkeznek ide látogatók. Óbuda egyik legizgalmasabb szórakozóhelye, a Symbol Budapest, modern klubéletet, élő koncerteket és pezsgő éjszakákat kínál. A Városliget Caféterasza a nyári esték kedvenc helyszíne, ahol a tóparti panorámát blues, pop és country dallamok egészítik ki. A Budai Vár történelmi falai között pedig a Főőrség Étterem és Kávéház hozza közel a magyar cigányzene hagyományát és a Kárpát-medence ízeit.

Gundel – magyar klasszikusok és dallamok egy helyen

A Gundel Étterem Budapest egyik igazi ékköve, ahol minden dallam külön üzenetet hordoz. A Városliget szívében álló, több mint 130 éves ikonikus étterem nemcsak a magyar gasztronómia csúcsát képviseli, hanem a magyar lélek hangját is életre kelti.

Itt a zene nem egyszerűen háttérzaj, hanem a vendéglátás szerves része: a zongora lágy dallamai finoman kísérik a beszélgetéseket, miközben napközben óránként felcsendül egy 15 perces élő cigányzenei produkció, amely garantáltan mosolyt csal minden vendég arcára.

A zenészek nemcsak a klasszikus cigányzenei repertoárban mozognak otthonosan, hanem a világ minden tájáról ismert dallamokat is előadják. Gyakran hallani japán népdalokat vagy amerikai filmslágereket is, a cimbalom és a hegedű pedig minden stílushoz különleges, semmi máshoz nem fogható hangulatot ad. Sokan meghatódva hallgatják például a „Hegedűs a háztetőn” ikonikus dallamát, amely szinte minden este felcsendül.

A gasztronómiai kínálat épp olyan különleges, mint a zenei élmény. Az étterem büszkesége a Nemzeti 11 menüsor, amely a magyar konyha legemblematikusabb fogásait vonultatja fel. A csirkepaprikás nokedlivel, a fogas Kárpáti módra, a Bakonyi bélszín túrós csuszával vagy a híres Gundel-palacsinta nemcsak ízeikkel, hanem történeteikkel is elvarázsolják a vendégeket. És persze nem hiányozhat a desszertek közül a Somlói galuska vagy a Rákóczi túrós sem, amelyek méltán váltak a magyar gasztronómia szimbólumaivá.

A Gundelben minden pillanat egy kicsit ünnep. A dallamok és az ízek együtt teremtik meg azt a különleges atmoszférát, amely miatt a világ minden tájáról érkeznek ide vendégek, hogy részesei legyenek egy igazi élménynek.

 

New York Café – élő zene és aranyozott díszítések a világ egyik legszebb kávéházában

Ha van hely Budapesten, ahol a történelem, a művészet és a zene kéz a kézben jár, az a New York Café. Az Erzsébet körúton található, 130 éves kávéházat nem véletlenül emlegetik a világ legszebbjeként: aranyozott oszlopok, barokkos csillárok, márványlépcsők és mennyezeti freskók adják azt a páratlan látványt, amely már önmagában is lenyűgözi a betérőket.

De ami igazán különleges, az az élőzene, amely reggeltől estig betölti a teret.

A zongoraszó lágy harmóniája már a belépés pillanatában magával ragadja az embert, és amikor óránként felcsendül a 15 perces cigányzenei show, a terem szinte megtelik élettel. A vendégek mosolyognak, tapsolnak, és úgy érzik, mintha egy spontán, bensőséges koncert részeseivé váltak volna.

A nap különböző szakaszaiban más és más hangulat uralkodik a kávéházban. Délelőtt könnyed, lágy zenei aláfestés mellett fogyaszthatjuk a kávét és a híres New York-tortát, míg estére a bárzongorista lendületesebb dallamokkal varázsolja pezsgőbbé a légkört. Ez a hely mindig is a művészetek otthona volt. A századfordulón írók, költők és festők törzshelye volt, ma pedig a világ minden tájáról érkező turisták és helyiek találkozási pontja, ahol a múlt dicsősége és a jelen vibrálása találkozik.

Egy látogatás a New York Caféban nem csak egy kávéról vagy desszertről szól. Ez egy különleges élmény, ahol a zene, a történelem és az elegancia együtt teremtik meg azt a varázslatot, ami miatt ez a hely évtizedek óta a budapesti vendéglátás egyik legfényesebb csillaga.

 

Symbol Budapest – Óbuda ikonikus szórakozóhelye élő koncertekkel

Óbuda szívében, egy több mint 220 éves épület falai között található a Symbol Budapest, amely mára a főváros egyik legpezsgőbb szórakozóhelyévé vált. A történelmi környezet és a modern design különleges elegyet alkot, amely már önmagában is lenyűgöző, de az igazi varázslat akkor kezdődik, amikor este felpezsdül az élet.

A Symbolban szinte mindig történik valami. Az élő koncertek, tematikus estek és DJ-s bulik olyan programkínálatot biztosítanak, amelyben mindenki megtalálja a kedvencét.

Szeptember 19-én újraindul a legendás a Rakonczai Piano Garden, amely minden alkalommal különleges hangulatot teremt: a zongora bensőséges dallamai és a meglepetésfellépők energiája olyan estét garantálnak, amelyre sokáig emlékeznek a résztvevők.

Bár az ősz még messze van, érdemes már most beírni a naptárba október 4-ét, főleg ha a funky a szíved csücske. Ekkor érkezik ugyanis a Luxfunk Rádió legendás funky partisorozata, amely a legnagyobb funky slágerekkel és látványos scratch show-val pezsdíti fel az éjszakát. A Luxfunk Party-k hagyományához híven az idei buli is élő Soul-Funk koncerttel kezdődik. A warmup után Bebe lép színpadra, akit profi zenészekből álló bandája kísér. A világító táncparketten pedig hajnalig rophatják a vendégek, miközben a zene és a hangulat együtt teremt igazi bulivarázst.

Főőrség Étterem és Kávéház – hagyomány, panoráma és élőzene a Budai Várban

A Budai Vár szívében található Főőrség Étterem és Kávéház a múlt és a jelen találkozásának tökéletes példája. Nem csupán a gasztronómia szerelmeseinek nyújt felejthetetlen élményt – a hangulatot varázslatos élőzene teszi teljessé. Az étterem különlegessége a tradicionális cigányzene, amely nemcsak szórakoztat, hanem közelebb is hozza a magyar kultúra egyik legfontosabb hagyományát.

A prímások és zenekaraik fejből, kották nélkül játsszák a dallamokat, repertoárjukat folyamatosan bővítik, így minden nap (13:00-16:00-ig) egyedi koncertélményt kínálnak.

Ez az élő, hagyományos zenei világ tökéletesen illeszkedik a Főőrség elegáns, mégis barátságos atmoszférájába.

Az étterem különlegessége nem csupán a hangulatban rejlik, hanem abban is, hogy a hely hagyományos magyar fogásokkal tiszteleg a Kárpát-medence gazdag ízvilága előtt. Az előételek között a hideg ízelítő igazi különlegesség: szarvasgombás sajt, füstölt malomkerék sajt, zamatos mangalica kolbász, házi májas, juhtúrós körözött és friss vaj válogatás vár, amelyeket gondosan kiválasztott magyar borok kísérnek. A főételek között ott van a rozé kacsamell málnával és kakukkfüves polentával, amely a hagyományos ízeket modern köntösbe öltözteti, vagy a népszerű M.69 – ropogós malaccsülök pékné burgonyával, házi csalamádéval és zamatos jus-vel, amely minden falatjával elvarázsol. A vacsora lezárásaként pedig a ház legendás császármorzsája gondoskodik arról, hogy a gasztronómiai élmény tökéletesen kerek legyen.

A teraszról lenyűgöző kilátás nyílik a Mátyás kútra és a Hunyadi udvarra, amelyhez a zene lágy dallamai adnak különleges hátteret. A Főőrségben minden este egy kicsit más, mégis mindig ugyanaz a meghitt, elegáns hangulat fogadja a vendégeket, ahol a zene, a történelem és az ízek egyaránt hozzájárulnak a felejthetetlen élményhez.

Városliget Café – dallamos nyári esték a Vajdahunyad vára mellett

A Városliget Café & Restaurant igazi nyári menedék a város szívében, ahol a természet és a zene harmóniája különleges atmoszférát teremt. A Műjégpálya épületében található étterem minden ablakából pazar kilátás nyílik a Városligeti-tóra és a Vajdahunyad várára. A zöld környezet, a madárcsicsergés és a nyugodt légkör szinte azonnal kiragad a városi nyüzsgésből, mintha egy rövid nyaralásra érkeztél volna. Ebben a nyugodt, tóparti környezetben a zene természetes folytatása a hangulatnak: a teraszt élő dallamok töltik meg.

Hétfőtől csütörtökig a klasszikus cigányzene varázsolja el a vendégeket, dél és három óra között, szerdától vasárnapig pedig a gitár veszi át a főszerepet, blues, pop és country hangokkal színezve az estét.

A zenészek közvetlensége és a tópart látványa együtt olyan élményt kínálnak, amelybe szinte lehetetlen nem beleszeretni.

A konyha friss, kreatív és sokoldalú: a nyári étlapon könnyed saláták, szezonális levesek, tartalmas főételek és házi desszertek váltják egymást, amelyeket frissítő házi limonádék, különleges kávék és hűsítő italok tesznek még élvezetesebbé.

Legyen szó egy gyors kávéról, egy ebédről vagy egy hangulatos vacsoráról, a Városliget Café egyszerre nyugodt, elegáns és barátságos – egy olyan hely, ahová mindig jó érzés visszatérni.

Ez az öt budapesti hely mind azt bizonyítja, hogy a zene és a gasztronómia tökéletesen kiegészítik egymást. Legyen szó egy romantikus vacsoráról, baráti összejövetelről vagy akár egy hosszú nyári délutánról, ezek a helyek olyan élményt kínálnak, amelyben az ízek és a dallamok együtt alkotják meg Budapest különleges varázsát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Thai ízek és thai pofonok: a Thai Gasztronómiai hét nyitóünnepségén jártunk
Az Anantara New York Palace egy igazán különleges programmal várta augusztus 29-én a keleti ízek szerelmeseit és a harcművészetek rajongóit.


A Thaiföldi Királyság nagykövetsége egy estére elhozta Thaiföldet Budapestre, mégpedig az Anantara New York Palace Hotelbe. Nem kellett elhagyni a gyönyörű épületet, hogy a vendégek ízekben, muay thai küzdelmekben és zenében gazdag estét éljenek át. Ez volt a Thai Gasztronómiai Hét nyitóeseménye, ami tökéletes hangulatot adott a programsorozathoz – így akkor is belekóstolhatsz Thaiföld csodálatos gasztronómiájába, ha a nyitóünnepségről lemaradtál.

Egy TikTok-videót is készítettünk a helyszínen – nézd meg, és pillants bele a hangulatba, mielőtt tovább olvasol!

@szeretlekmagyarorszag.hu Muay Thai Gastro Fesztivál megnyitóján jártunk az @Anantara Hotels Resorts & Spas ban! #muaythai #gastrofest #gastroweek #anantara #reklam ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Thaiföld hangulata és a Muay thai szelleme körbelengte az ünnepséget, amit nemcsak azok élveztek, akik jól ismerik a thai kultúrát, hanem azok is, akik most láttak először muay thai harcosokat vagy kóstoltak thai ételt. Négy magyar muay thai egyesület négy sportolója, thai és görög ellenfelekkel mérkőzött meg, így a közönségnek bőven akadt kinek szurkolnia a látványos eseményen. A meccsek előtt egy valódi thai séf gondoskodott az autentikus ízekről.

A gálán a magyar muay thai élmezőnye is ringbe lépett. Székely Anna, az IFMA Európa-bajnoka, kétszeres Elit Európa-bajnokság ezüstérmese és kétszeres magyar bajnok igazi példaképként állt a közönség elé. Mellette Józsa Szilárd, ötszörös magyar bajnok és háromszoros IFMA-világbajnokság bronzérmese is megmutatta tudását, aki már számos nemzetközi versenyen bizonyított.

Nagy Krisztofer is jelen volt, aki WKN Rising Star címet szerzett, IFMA magyar bajnokként, Maximus Cup győztesként és ISKA világbajnokként lépett szorítóba. Illetve a helyszínen volt Polják János is, kétszeres magyar bajnok és a Lengyel Kupa győztese is megmérette magát. Mindannyian külföldi ellenfelekkel küzdöttek meg, és látványos 3x3 perces bemutatómérkőzéseikkel hatalmas élményt nyújtottak a közönségnek.

A Golden Muay Thai vezető edzője, Berkes Ádám,  - aki Székely Anna magyar versenyzővel alkotott egy csapatot -, már 21 éve van a pályán. Saját elmondása szerint egy életre megszerette a sportágat és az életérzést, amit ad és büszkén mutatták be a sportág szépségét ezen a különleges helyszínen.

A mérkőzéseket megelőzte egy köszöntő, ahol maga Őexcellenciája, Phrommes Bhaholpolbhayuhasena, Thaiföld magyarországi nagykövete is beszédet tartott. Emllett tanúi lehettünk egy izgalmas thai box bemutatónak, valamint valódi thai táncosok szemet gyönyörködtető zenés előadásának is, amik mind hozzá tettek, hogy belekóstolhassunk ebbe a lenyűgöző kultúrába.

A várva várt kóstolómenüsor sem maradt el, amely igazi gasztronómiai utazás volt. Jellemző hozzávaló volt a fogások közt a kókusz, a mangó és a garnélarák. Lehetett választani Tom Yum Kungot (csípős-savanyú garnélaleves), Pad Thait (klasszikus thai tészta), marhahúsos Massaman curryt, desszertnek pedig mangós ragacsos rizst, ami frissítő és könnyed lezárása volt a vacsorának.

Ha kedvet kaptál, hogy te is megtapasztald a thai életérzést, akkor mindenképp látogass el a Thai Gasztronómiai Hétre az Anantara New York Palace Hotelbe, és kóstold meg az autentikus fogásokat!


Link másolása
KÖVESS MINKET: