GASZTRO
A Rovatból

A Három Kismalac pórul járt – a pecsenyéé a főszerep idén az Ízek Utcájában

A három napos rendezvényen először kóstolhatjuk meg majd a hétvégén Magyarország Tortáját, és a Szent István-napi kenyéret is itt szegik majd meg.


2011-ben rendezték meg először az Ízek Utcája rendezvényt, ami idén térben a Lánchídtól a Várkert bazárig nyújtózik, időben meg augusztus 18-20 között áll a közönség számára nyitva. Itt számos gasztronómiai különlegességet lehet kóstolni. A kínálatban szerepel bogyiszlói csülkös pacal, vajdasági, roma, csángó ételek, szatmári töltött káposzta, karcagi birkapörkölt, csíptetett ponty és sok más halkészítmény is. Kínálnak majd sparhelten sült lepényt, langallót és töltött lángost is. Az eseményen csaknem 200 ember főzi a Duna-parton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit.

Nosza, ki is látogattunk, óvatos duhajként már rögtön az elején. Ilyenkor még egyáltalán nincsen tolongás, viszont már minden finomság kínálgatja magát. A villamos csak a Clark Ádám térig jár, de sebaj, mert innen már rögtön el is kezdődik az attrakciók sorozata, mégpedig

itt forog nyárson a három kismalac.

Lám, teljesen mindegy, miből is épült a házuk, a végén csak ide kerültek, Szent István-napi éteknek.

Szegény Három Kismalac...

Az van a sátorra írva, hogy malacságok. Kiderült, hogy a Vajdaságból elszármazott csapat már nem először van itt, de malaccal csak most jöttek. És ha már itt vannak, rögtön kisebb fajta malac hekatombát rendeznek: ma három, holnap négy, holnapután öt, azaz összesen tizenhárom malacka bánja, hogy Géza fia, Vajk ezerhuszonhárom éve megalapította a magyarok országát.

A Malacságok csapata további malacokat készül áldozni még nekünk

Az árakról is kérdeztem a csapatból Mándity Melindát, aki elmondta, hogy bár infláció volt is meg van is,

de az árazásnál megpróbálták az „arany középutat” választani, hogy még ők se fizessenek rá, de a vendég se szegényedjen le, ha malachúst kíván.

Sétálunk tovább. És tényleg ott vannak a pontyok csipeszen, emitt meg egy kisebb spontán kórus énekel a pult mögött. Korán van, még nincs forgalom, talán bemelegítenek, de az is lehet, hogy ez most a csapatépítő.

Pontyok, csipeszen

Sokan amúgy viseletben is megadják a módját az ünnepnek, emitt betyárok sülnek diszkréten a cifraszűrben, amott menyecskeruhában sürögnek-forognak. De azért persze a legtöbben, látva az időjárás-jelentést, a lehető legkönnyebb öltözékben vannak, sok helyen egyenpóló jelzi az adott csoport összetartozását. Márpedig meleg nemcsak a mi négymilliárd éves fősorozatbeli csillagunk felől áramlik, de majdnem mindenhol, ahol sülnek a finomságok, jócskán sanyargatva az eladókat-szakácsokat.

Már a nagyapja is csikós volt

A zene megállás nélkül szól. Közben a háttérben, a parlament előtt, gondolom, a vasárnapi légi parádéra gyakorolva zúgnak a helikopterek. Végülis, ha valakinek tömegiszonya van (jelen!), akkor

le lehet potyázni most a légibemutatót,

igaz kicsit diszkont kivitelben, de az a lényeg ugye, hogy jó sok és jó zajos helikoptert lássunk a parlament felett hengerbucskázni a levegőben. Hátha.

Visszatérve, a sok bor, kenyér, főtt étel között egyszercsak egy ilyet látunk: borlekvár. Kicsike tégelyekben lekvárrá főzött finom borok. Bizonyára az én műveletlenségem (keveset forgok az urak között), de még ilyenről nem hallottam. Simkó Mária, aki a standnál minden érdeklődőnek még kóstolót is ad, elmondja, hogy márpedig van ilyen, nem az ő találmányuk, ők viszont minden adalék nélkül a borban levő természetes pektint használják fel, hogy lekvárrá álljon össze az ital.

Borlekvár, kicsi tégelyekben

„A tokaji aszút 6-7 órát főzzük, sem hozzáadott cukrot, sem fűszert, sem egyebet nem tartalmaz. A tokaji grand duó hárslevelű, pedig cukorral és fahéjjal van ízesítve, de szintén csak a természetes pektin van beletéve.”

Ennyi idő alatt az alkohol elpárolog, finom és a gyerekek is fogyaszthatják.

Kiderült az is, hogy ez bizony drága csemege, egy kicsi tégely háromezer forint, tehát nem ezt fogjuk a reggeli kakaó mellé vastagon a gyerek kenyerére kenni. Viszont

a tokaji aszú a kacsamáj és a libamáj álompárja, azaz a kacsa- és libamáj alapú előételhez, illetve a sajttálakhoz kiváló szervírozni. A tokaji grand duót szárnyas ételekhez, az egri bikavért pedig vad és marhasültekhez tehetjük.

Simkó Máriáék egyelőre csak éttermeket és viszonteladókat szolgálnak ki, de ősztől már webáruházukban is kaphatóak lesznek csemegéik.

Sétálgatnak az emberek, egy-két meglepett turista és nézi, hogy mi történik. Bár a turisták igazából mindig örülnek minden attrakciónak. Van sörsajt, természetesen kürtőskalács, kicsit odébb szép hímzett kenyértartó vászonzsákokat árulnak.

Szemben, az utca túloldalán óriási tálban kavargatnak valamit, amit elsőre székelykáposztának néztem. Kiderült, hogy az

káposztás harcsa, és kapros tejföllel fogják kínálni.

Csordás Károlyék ugyanis halas ételeket árulnak, már harmadik éve az ízek utcájában. Leginkább, haltepertőt, harcsatepertőt, pontyepertőt, pisztrángot, süllőt fognak sütni, illetve halászlevet főznek.

Az ott nem székelykáposzta, hanem káposztás harcsa

A csapat Velencéről jött, a halak pedig sok helyről. Rendesen a Velencei tónál árulják a halas ételeket ugyanígy, de az ízek utcáját nem akarták kihagyni. Bár a tavalyi rossz idő rendesen áthúzta a számításaikat, most viszont az idő gyönyörű, remélik, hogy vendég is lesz bőven. Amikor azt firtatom, hogy mennyit kellett emelni az árakon, elég érdekes választ kapok:

„Nagyon minimálisat emeltünk a tavalyi árakhoz képest, megpróbáljuk az árakat tartani, és inkább többet eladni, minthogy magasabb árakon, és sokkal kevesebbet adnánk. Azt vettük észre, hogy igazán árérzékenyek lettek most már a vendégek.”

Azaz többet dolgoznak, hogy a pénzüknél legyenek.

A füst- és friss sült illat mellett egyszer csak valami egészen mást érzek: ez bizony illatszer. Ráadásul nagyon illatos. Kézműves szappanok, sokféle, mintha sütemények lennének, úgy kelletik magukat. A pult mögött Dr. Černa Lubica saját, illetve barátai termékeit árulja. Megerősíti az iménti észrevételemet:

„Nagyon sokan mondják, hogy szinte olyanok, mint a sütemények, ám valóban nem a harapásra valók, hanem mosdásra, tisztálkodásra”

Ezek valóban teljesen kézzel készült kézműves szappanok, ez látszik a formájukon is, hogy nem feltétlenül mindegyik egyforma, és ennek megfelelően ajánlják többféle bőrtípusra is.

Nem sütemény, szappan

Ráadásul ezeket a szappanokat csak a természetes adalékokkal készítik: a levendulában is benne vannak a levendulamagok, a szőlőmagos szappanban a szőlőmag-őrlemény, a körömvirágban is ott vannak a virágszirmok, a mézesben a méz és így tovább. Ezek mellett natúrkozmetikummal készült dezodorok, testápolók is kaphatók rendkívül ízléses tégelyekben.

Szelfik készülnek mindenhol, és

a hagyományos magyar ételek mellett megjelent a miccs is,

ami egy erdélyi tradicionális étel. Hogy román-e, vagy székely-e, vagy talán magyar, ezt már nem tudhatjuk, mindenesetre nagyon szeretik románok, székelyek és magyarok is. Az Ízek Utcájába egy „tiszteletbeli erdélyi” társaság hozta el, egyenesen Sepsiszentgyörgyről.

Miccs, egyenesen Erdélyből

Mint Keszthelyi Angéla elmondta, rokonsága egy része ottani, és megtapasztalva az ottani ízeket, úgy gondolták, elhozzák ide, Magyarországra is, hogy ne csak romániai útjainkon ehessük ezt a darált húsból sütött, karakteres ízű ételt. Én eddig simán, mustárral ettem,

itt viszont kenyérrel, savanyúsággal, szószokkal, csalamádéval, sült krumplival adják, három darab húst, 3500 Forintért.

A színpad egyelőre még üres

Hogy el ne felejtsem. A délelőtt folyamán, az utca végén felállított színpadról népmesék szóltak, kár, hogy nem sokan hallgatták, bár lehet, később ez is megváltozik, ahogy gyűl a nép. Este pedig ugyanitt koncertek is lesznek – a részletes programot itt elolvashatják.

Ami kiemelendő, az holnap 11-kor Magyarország Tortájának és Magyarország Cukormentes Tortájának ünnepélyes felszelése, illetve a vasárnapi ünnepi napon, 18 órakor Magyar Pékszövetség Szent István napi kenyereinek ünnepélyes megszegése. Ezt nem más fogja elvégezni, mint az utóbbi 9 nap főszereplője, az előtte koncertet is adó Tóth Gabi.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Rendeld meg karácsonyi menüdet Budapest legjobb éttermeiből
Számos neves étterem kínálnak idén is előrendelhető karácsonyi menüket, hogy az ünnepi készülődés stresszmentes és ízletes legyen.


Az ünnepi készülődés egyik legnagyobb kihívása, hogy a konyhában töltött órák ne vegyenek el túl sok időt a családi együttléttől. Az elviteles karácsonyi menük tökéletes megoldást kínálnak erre: prémium fogások, hagyományos ízekkel, amelyeket profi séfek készítenek el helyettetek.

Budapesten számos étterem gondoskodik arról, hogy az ünnepi asztalon minden tökéletes legyen. Összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahonnan idén is nyugodt szívvel rendelhettek:

A VakVarjú, a MOM LeRoy Bistro, a DNB Budapest, a Náncsi néni vendéglője, a Rosenstein Étterem és a Food Revolution már várja a rendeléseiteket.

VakVarjú

A VakVarjú éttermek egész évben biztos pontként szolgálnak azok számára, akik a magyar konyha klasszikus ízeit szeretnék modern formában, kreatív tálalással, de családias hangulatban élvezni. Karácsonykor is gondolnak vendégeikre: konyhakész vagy teljesen előkészített ételeikkel segítenek, hogy az ünnepi asztalra a lehető legkönnyebben kerüljenek finomságok.

Mit kínálnak karácsonyra?

Az idei karácsonyi kínálatukban olyan különlegességek szerepelnek, mint az adventi szürkeharcsa-halászlé, a kolozsvári töltött káposzta, a konfitált kacsacomb, vagy a göcseji áfonyás szarvaspörkölt. A desszertválasztékot a Dobay Cukrászda ínycsiklandó süteményei gazdagítják. A diós, mákos és gesztenyés bejgli mellett babka, zserbó és mézes krémes is rendelhető.

A teljes menüt ITT nézhetitek meg.

Rendelési információk:

A rendeléseket legkésőbb 2024. december 18-án 12:00 óráig kell leadni. Az ételek kizárólag online rendelhetők a VakVarjú weboldalán keresztül.

A kész ételek átvételére december 23-án, 10:00 és 20:00 között van lehetőség, a vásárló által választott VakVarjú étteremben. Az ételeket melegíthető műanyag dobozokba vagy vákuumfóliázva csomagolják.

Az átvételi pontok:

VakVarjú Újlipót (XIII. kerület, Bessenyei u. 4-6.)

VakVarjú Csónakház (XX. kerület, Vízisport u. 12-18.)

VakVarjú Buda (XI. kerület, Érem u. 2.)

Fotó: VakVarjú
Fotó: VakVarjú

MOM LeRoy Bistro

A budai Mom Park oldalában található elegánsan laza hangulatú MOM LeRoy Bistro 17 éve a környékbeliek kedvence. Változatos kínálatukban magyar fogások, nemzetközi klasszikusok, magas minőségű grillezett húsok és ázsiai különlegességek is helyet kaptak.

Mit kínálnak karácsonyra?

Az étterem ünnepi menüje a tradicionális magyar ízeket hozza el prémium minőségben.

Az ajánlatban szerepel például tatárbeefsteak friss zöldségekkel, ínycsiklandó halászlé harcsafilével és ponty belsőséggel, valamint konfitált kacsacomb birskompóttal és sütőtökös burgonyapürével. De választhattok töltött káposztát vagy vadas marhanyakat is.

A teljes menüt ITT nézhetitek meg.

Rendelési információk:

A karácsonyi rendeléseket december 20-ig lehet leadni telefonon, e-mailben vagy személyesen. Az átvételre december 24-én, 10:00 és 12:00 óra között lesz lehetőség az étteremben.

Kapcsolat:

+36 1 487 5418

[email protected]

1123 Budapest, MOM Park – Alkotás út 53.

Fotó: MOM LeRoy Bistro

Budapest Marriott Hotel - DNB Budapest

A DNB Budapest a Marriott Hotel exkluzív étterme, amely modern, letisztult stílusban hozza el a magyar és nemzetközi konyha ízeit, helyi alapanyagokra építve. Az étterem az adventi időszaktól kezdve a szilveszteri ünneplésig számos alkalomra biztosít exkluzív fogásokat, legyen szó brunchról, vacsoráról vagy házhozszállításról.

Mit kínálnak karácsonyra?

Az ünnepi menü különlegességei között szerepel egészben sült pulyka és füstölt halválogatást is. A Wellington bélszín fekete szarvasgomba mártással, chateau burgonyával, sült gyökérzöldségekkel és zöldbabbal kerül az asztalra. A desszertek között pedig található flódni, pisztáciás gyümölcskenyér és karácsonyi fűszeres sós karamellás tekercs is.

A teljes menüt ITT nézhetitek meg.

Rendelési információk:

A rendeléseket legalább 48 órával az átvétel előtt kell leadni. Az ünnepi házhozszállítás november 20-tól január 1-ig érhető el, azonban a rendelésfelvétel korlátozott számú, ezért érdemes mielőbb megrendelni a fogásokat a kívánt napra.

A rendelés leadása egyszerűen megtehető a DNB Budapest weboldalán. Az ételeket személyesen is átvehetitek az étteremben, vagy házhozszállítást is kérhettek (felár ellenében).

Kapcsolat:

+36 20 444 6169

[email protected]

1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 4.

Fotó: DNB Budapest

Fotó: DNB Budapest

Náncsi néni vendéglője

A Náncsi néni vendéglője Budapest egyik legismertebb tradicionális étterme, amely híres ínycsiklandó fogásairól és hangulatos környezetéről. A hely a Budai-hegyek lábánál, a festői Ördögárok utcában található, és évtizedes tapasztalatával mindig az autentikus magyar ízeket képviseli.

Mit kínálnak karácsonyra?

Az étterem menüjében szerepel a karácsonyi harcsa halászlé, a facán erőleves szarvasgombás daragaluskával, valamint a ropogósra sült kacsacomb lilakáposztával és hagymás tört burgonyával.

A teljes menüt ITT nézhetitek meg.

Rendelési információk:

A rendeléseket 2024. december 18-án, 21 óráig kell leadni.

A rendeléseket telefonon a +36 30 162 31 20 számon, e-mailben a [email protected] címen, vagy online rendelési form kitöltésével lehet leadni. Az ételek átvétele 2024. december 22-én és 23-án, 12 és 20 óra között történik. Az éttermekben kétféle elvitel közül lehet választani: előpárolt ételek, melyek frissen készíthetők el, vagy készre sült fogások, amiket azonnal fogyaszthatóak.

Kapcsolat:

Telefon: +36 30 162 31 20

E-mail: [email protected]

Cím: 1029 Budapest, Ördögárok u. 80.

Fotó: Náncsi néni vendéglője
Fotó: Náncsi néni vendéglője

Rosenstein Étterem

A Rosenstein Étterem Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb családi vállalkozása, amely autentikus zsidó és magyar konyhával várja vendégeit. A hagyományos ízeket modern szemlélettel ötvözik, így minden étel egyedi, mégis megőrzi a klasszikus receptek varázsát.

Mit kínálnak karácsonyra?

A karácsonyi menüben igazi klasszikusokat találunk. A hidegtálak közül a libamáj zsírjában és a libatöpörtyű mellett a zsidótojás és a tatár is szerepel. A levesek között az ínycsiklandó húsleves maceszgombóccal és a gazdag halászlé, ponty vagy harcsa alapú változatai is megtalálhatóak. A töltött káposzta, amely akár sertéshúsos, akár libás változatban is rendelhető, szintén elmaradhatatlan, ahogyan a sült libacomb és a flódni is.

A teljes menüt ITT nézhetitek meg.

Rendelési információk:

A rendeléseket telefonon vagy személyes lehet leadni. Az ételek átvételére az étteremben lesz lehetőség, december 23-24 között.

Mivel az ételek a készlet erejéig elérhetők, érdemes minél hamarabb leadni a rendelést.

Kapcsolat:

Telefon: +36 1 333 3492 / +36 30 746 1603 / +36 30 407 0286

E-mail: [email protected]

Cím: 1087 Budapest, Mosonyi utca 3.

Fotó: Rosenstein Étterem
Fotó: Rosenstein Étterem

Food Revolution

A Food Revolution a napi menük házhozszállításának piacát reformálta meg, és kifejezetten prémium minőségű ételek készítésére specializálódott. A karácsonyi időszakra különleges menüt állítottak össze, hogy velük akár a menü átvételét is meg lehessen spórolni.

Mit kínálnak karácsonyra?

Rendelhetünk tőlük hidegtálat (céklás gravlax, sertés rilette, kacsamell, tepertőkrém), kacsamájat zsírjában, pisztáciás kacsamájas patét, bébi pulykát gesztenyével és sült töltött kacsát édesburgonyával. Desszertek közül a mákos és pisztáciás bejglit mentes változatban is kérhetitek.

A teljes menüt ITT nézhetitek meg.

Rendelési információk:

A rendelési határidőket regisztráció után láthatjuk. A frissen készített ételek december 23-án ki is szállítják, de igény esetén a 11. kerültben van lehetőség személyes átvételre is.

Fotó: Food Revolution
Fotó: Food Revolution

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Így lesz felejthetetlen egy barátnős nap Budapesten
Hoztunk egy tökéletes forgatókönyvet, amibe reggeltől estig minden belefér: nosztalgiázás, lazítás és rengeteg gasztrokaland.


Egy nap, amikor nincs rohanás, csak jó ételek, nagy beszélgetések és tartalmas programok. Mi lehetne ennél jobb? Ha mindezt a legjobb barátnőddel éled át.

A cikkben összeraktunk egy tökéletes csajos napot: kezdjetek egy szuper szarvasgombás reggelivel a Tartufoban, ebédeljetek egy isteni nápolyi pizzát a Zsiráf Budában, vacsorára pedig irány a legcukibb ázsiai hely, az Ichigo! Közben pedig iktassatok be egy-egy aktív programot is. A Budapest Retro Élményközpontot semmiképpen se hagyjátok ki, hiszen itt a szórakozás édes nosztalgiával van átitatva.

Reggeli: Tartufo Brunch & Bistro

Ha egy barátnős napot terveztek, a Tartufo Brunch & Bistro tökéletes helyszín lehet a nap feledhetetlen indításához.

Nem véletlenül nyerte el idén a Nők Lapja Travel Awards versenyen "Az év reggeliző és brunch helyszíne" címet.

Itt az olasz konyha ízvilágát és a kiváló alapanyagokat ünnepli minden fogás, miközben a szarvasgomba különleges ízével teszik igazán egyedivé a brunch élményét.

Az egyik ikonikus fogás a Tartufo Brunch, amely a klasszikus reggelit ötvözi a szarvasgomba finom ízvilágával. Az eggs benedict, a croque monsieur, valamint a burrata krém is kap az ízgazdag összetevőből. Az eredmény pedig egy egyszerre elegáns és laktató étel, amit egy frissítő narancslé vagy limonádé, valamint egy aromás kávé (például a karakteres Pistacchino) tesz teljessé.

Ha valami édeset is kóstolnátok, a Pistacchio Roll egy álomszerű finomság. A pisztáciakrémmel töltött, New York roll stílusú péksüteményt pisztáciás fehércsokoládéba mártják, majd pisztáciamorzsával hintik meg. A rollt a helyszínen töltik és frissen sütik, amit egyértelműen érezni is lehet rajta.

A Tartufo tökéletesen egyensúlyoz a kifinomult gasztronómia és a barátságos hangulat között, így ideális helyszín arra, hogy lelassuljatok, és ráhangolódjatok az előttetek álló közös napra.

Cím: 1037, Szépvölgyi út 15.

www.tartufo.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Tartufo

Reggeli utáni program: Kaland vagy wellness?

A reggelit le kell dolgozni, és nekünk két nagyon különböző ötletünk is támadt. Mindegyik közel van a Tartufóhoz, mégis teljesen más irányba viheti el a napot.

Pál-völgyi-barlang:

A Pál-völgyi-barlang izgalmas és egyedi programlehetőség, különösen egy kiadós reggeli után. Az 500 méteres, vezetett túra során Magyarország leghosszabb barlangrendszerének cseppköveit és különleges sziklaformáit fedezhetitek fel, miközben végigsétáltok a hasadékszerű járatokon és a 400 lépcsőfokos útvonalon. Ha ezt választjátok, kényelmes túracipővel és réteges öltözékkel érdemes készülni. A barlang mellett található interaktív látogatóközpont további érdekességekkel vár, így a túra után is folytathatjátok a felfedezést. Ez a program nemcsak különleges élményeket tartogat, hanem egy kis kalanddal is fűszerezi a napot.

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda:

Ha inkább pihennétek, irány a Rudas, ahol minden kedden női napot tartanak.

Az ünnepi nyitvatartási idején ez az időszak csak reggel 6 és 10:45 között érvényes (így akár érdemes lehet a reggeli elé is beilleszteni), de karácsony után visszaáll a szokásos rend. Ráadásul január 14-én egy különleges, női fürdő rituálé is megrendezésre kerül Feller Adrienne-nel.

Persze nem csak a női napokon érdemes erre járni. A törökfürdő, a wellness vagy éppen a panorámamedence mindig tökéletes helyszín egy óriási beszélgetéshez.

Fotó: Rudas

Ebéd: Zsiráf Buda

Ha a barlangtúrában vagy a fürdésben kellőképpen megéheztetek, vegyétek az irányt a Széllkapu park felé, és látogassátok meg a budai Zsiráfot.

Keddtől csütörtökig délután 4 órától, péntektől vasárnapig pedig már déltől várnak titeket, és az estékkel ellentétben ilyenkor még abszolút nyugi van.

Kérjetek egy tartalmas salátát, vagy egy bomba nápolyi pizzát, és koronázzátok meg az egészet egy fancy koktéllal.

Alkoholos és mentes verzióból is tudtok választani, és abszolút érthető az is, ha ezen a ponton még jobban elengeditek magatokat.

Pro tipp: Decemberben adventi vásár, karácsonyi workshop és italvásár is lesz náluk, valamint az esti bulik sem maradnak el, szóval érdemes velük az ebédidőn túl is számolni.

Cím: 1024, Kis Rókus u. 2-4.

zsirafbuda.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass AdriennFotó: Vass Adrienn

Budapest Retro Élményközpont

A nosztalgikus sztorizásaitoknak adhat új löketet egy olyan extra program, mint a Budapest Retro Élményközpont időutazása.

Az interaktív kiállításon kipróbálhatjátok Linda sárga Babettáját, beülhettek a híres Lada rendőrautóba, vagy bemondóként élhetitek át a híradós szereplés izgalmát.

A hely minden szeglete a múltat idézi, a retró plakátoktól a korabeli háztartási eszközökig, miközben a '60-as és a '90-es évek közötti hangulat elevenedik meg a szemetek előtt.

A legújabb "Balaton" rendezvényterem a régi nyarakat idézi meg, ahol a zenegépből szóló bakelitslágerek mellett a balatoni strandok dekorációja fogad.

A felfedezés után pedig a Retro Bisztró kínálata gondoskodik róla, hogy ne csak a látvány, hanem az ízek is visszarepítsenek a múltba. Egy-egy pohár Bambi tökéletesen illik a közös beszélgetésekhez.

Cím: 1051, Október 6. utca 4.

bpretro.com

Fotó: Budapest Retro Élményközpont
Fotó: Budapest Retro Élményközpont
Fotó: Budapest Retro Élményközpont

Vacsora: Ichigo

Az Ichigo tökéletes helyszín egy programokkal teli, tartalmas nap megkoronázására. A Király utcai étterem nemcsak a menüjével, hanem a hangulatával is könnyedén magával ragad majd titeket:

a pink neonfényben úszó terem igazán csajos energiákat sugároz, amely garantáltan feldobja az estét.

Az Ichigo kínálata egyszerre egészséges és változatos, így akkor is ideális választás, ha figyeltek az étrendetekre. A különleges japán rollok és tálak közül mindenki megtalálja a kedvencét, legyen szó vegetáriánus, vegán, halas vagy húsos fogásokról. Az ételek alapját friss és minőségi hozzávalók adják, amelyekkel minden harapás valódi „umami élmény”.

A menü személyre szabható: választhattok fehér vagy vörös rizst, majd izgalmas szószokkal és feltétekkel dobhatjátok fel a végeredményt. Ráadásul többféle vega és vegán opció közül is választhattok.

Az ételek mellé érdemes kipróbálni az ázsiai söröket, a különleges üdítőket, vagy akár a frissítő super juice-okat, amelyek remekül kiegészítik a vacsorát.

Az Ichigo nemcsak a japán ízek kedvelőinek szól, hanem azoknak is, akik valami újszerűre, mégis egészségesre vágynak.

Cím: 1061, Király utca 40.

www.ichigobp.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Vacsora utáni program: Éjszakai élet vagy csendes kikapcsolódás?

Ha még bírjátok, a vacsora után is tudtok több lehetőség közül választani:

Koktélozás a Király utcában és a Gozsduban: Ha már úgyis a környéken vagytok, miért ne vetnétek bele magatokat az éjszakába? A város legjobb koktéljai és leghangosabb bárjai találhatóak itt. Nincs azzal semmi gond, ha végül egy csapat külföldi mellett énekeltek és táncoltok hajnalig.

Uránia Nemzeti Filmszínház: Nem mindenki vágyik az őrült befejezésre. Egy mozi tökéletes napzárás lehet. Főleg akkor, ha a megfelelő filmet egy igazán különleges, belvárosi moziban választjátok ki. Az Uráni mozi gyönyörű szecessziós épületében, művész- és független filmek közül is válogathattok.

Cinema Mystica Budapest: Ha valami igazán különlegeset keresnétek, fedezzétek fel ezt a misztikus, modern kiállítást. A Cinema Mystica egy valódi vizuális utazás, ahol a digitális művészet és a fényinstallációk lenyűgöző kavalkádja várja a látogatókat. Bár a program akár rövid idő alatt is végigjárható, érdemes elidőzni minden installációnál, hogy igazán átélhessétek az alkotások jelentését és szépségét. A személyzet figyelmessége és a precízen elhelyezett tájékoztatók segítenek eligazodni, így teljesen elmerülhettek a látványvilágban.

Fotó: Cinema Mystica

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
KVÍZ: Mennyit tudsz a magyar borokról?
Ismerd meg a magyar borok izgalmas világát, és derítsd ki, melyik bor passzol legjobban az ünnepi fogásokhoz – kvízünkkel szórakozva készülhetsz fel a karácsonyi és a szilveszteri koccintásra!


Az ünnepi időszak nemcsak a meghitt pillanatokról és az ajándékokról szól, hanem az ízek és illatok varázsáról is. Egy gondosan kiválasztott bor csodát tehet az ünnepi asztalnál: kiemeli az ételek ízét, megkoronázza a pillanatot, és igazán emlékezetessé varázsolja a közös vacsorát. A borozás sokkal többről szól, mint egy pohár ital elfogyasztása – egyfajta művészet és kultúra, amely összehozza az embereket.

Ha már te is eljátszottál a gondolattal, hogy meglepd a vendégeidet egy-egy igazán jól párosított étel-bor kombinációval, vagy szeretnél magabiztosan eligazodni a magyar borok gazdag kínálatában, akkor ez a cikkünk neked szól! Mert valljuk be, néha nem egyszerű eligazodni benne, különösen, ha az ünnepi asztalt szeretnénk tökéletessé tenni vele.

De mi alapján válassz bort? Milyen pohárban szervírozzuk a pezsgőt a szilveszteri koccintáshoz? És mennyire vagy képben a magyar borvidékek jellegzetes boraival kapcsolatban?

Ezekre a dilemmákra ad választ borismereti kvízünk! Ebben a játékos, mégis informatív kvízben nemcsak a borválasztás alapjait tanulhatod meg, hanem a magyar borvidékek rejtett kincseivel és a borozás íratlan szabályaival is megismerkedhetsz. Segítünk abban, hogy az ünnepi asztalnál igazán profinak tűnj, legyen szó az étel és bor párosításáról, a borok tárolásáról vagy a felszolgálásáról.

Vágj bele a kvízbe, és tudd meg, hogyan varázsolhatod el a vendégeidet!

Kattints a "kezdődhet a játék!" gombra, és válaszd ki a szerinted helyes válaszokat!

Nyiss az ünnepekre! Nincs még meg a karácsonyi menü?

Ha még a karácsonyi menü sem állt össze, ne aggódj! A Nyiss az ünnepekre! oldalon bombabiztos recepteket találsz, például a klasszikus halászléhez és töltött káposztához, de különlegesebb ötleteket is meríthetsz. Mit szólnál például egy tokaji aszús kacsamájhoz fügekrémmel vagy balatoni csukaéremhez rizlingmártásban? A magyar borok nemcsak kísérőként, de alapanyagként is varázslatossá teszik az ételeket.A tökéletes ajándék kiválasztása

Bármilyen ajándékozási vészhelyzetben is jól jön a Nyiss az ünnepekre! oldal, ami az adventi időszakban hasznos tanácsokkal lát el. Ha nehézséget okoz a megfelelő ajándék kiválasztása, próbáld ki a karácsonyi borgenerátort, ahol néhány kérdés megválaszolásával könnyen megtudhatod, melyik magyar bor illik legjobban az ajándékozotthoz – vagy akár saját magadhoz, hiszen a nagy ünnepi hajtásban te is megérdemelsz egy kis énidőt egy pohár kiváló bor társaságában.A Magyar Bor adventi kalendáriuma

Ha igazi borrajongó vagy, a Magyar Bormarketing Ügynökség adventi kalendáriuma a Margit híd budai hídfőjénél garantáltan elvarázsol. A 22 magyar borvidék mindegyikét megismerheted, és akár különleges borokat is nyerhetsz az ott található QR-kódok segítségével. Karácsony napján pedig még nagyobb meglepetések várnak!

Idén karácsonykor fókuszáljunk a jó dolgokra, élvezzük a családdal és barátokkal töltött időt – hiszen ez a legértékesebb! Ha valami balul sülne el, ne keseregjünk, hanem nyissunk az ünnep váratlan fordulataira, és koccintsunk rájuk egy pohár magyar borral!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Kiosztották az idei Michelin-csillagokat – mutatjuk, melyik éttermek nyerték el a rangos elismerést
Összesen 78 étterem részesült elismerésben, köztük 2 étterem Két Michelin-csillagot, 8 étterem Egy Michelin-csillagot, valamint 11 Bib Gourmand minősítést kapott.
Fotó: Vass Adrienn - szmo.hu
2024. december 10.



Kihirdették, hogy melyik magyar éttermek nyerték el 2024-ben a MICHELIN Guide elismeréseit.

Idén senki sem veszített csillagot, ami önmagában is fantasztikus eredmény. De lett új Egy Michelin-csillagos hely, és rengeteg ajánlás.

Összesen 78 étterem részesült elismerésben, köztük 2 étterem Két Michelin-csillagot, 8 étterem Egy Michelin-csillagot, valamint 11 hely Bib Gourmand minősítést kapott.
Fotó: Stand Étterem

Két Michelin-csillagos éttermek:

Platán Gourmet (Tata) és Stand Étterem (Budapest)

Egy új étteremmel bővült az Egy Michelin-csillagosok sora, az őriszentpéteri Pajtával (Akács István és Akács Yazmine).

Így idén összesen nyolc Egy Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak.

Egy Michelin-csillagos éttermek:

Babel (Budapest)

Borkonyha (Budapest)

Costes Restaurant (Budapest)

Essência Restaurant (Budapest)

Rumour by Rácz Jenő (Budapest)

Salt (Budapest)

42 Restaurant (Esztergom)

Pajta (Őriszentpéter)

Zöld Michelin-csillagos éttermek:

Új étterem:

Natura Hil (Zebegény) - Szilvási Mihály

És akik megtartották a minősítést:

Graefl Major Kétútköz, Poroszló

Onyx Mühely (Budapest)

Salt (Budapest)

Villa Kabala (Szigliget)

Az év fiatal séfje díj:

VIRTU Restaurant (Budapest) - Lendvai Levente

Az év nyitása:

Iszkor (Mályinka) - Pohner Ádám

Service díj (Service Award):

N28 Wine and Kitchen (Budapest) - Lisztes Ivett

Sommelier díj (Sommelier Award):

42 Restaurant (Esztergom) - Székely Mátyás

Bib Gourmand díjazottak:

Új éttermek:

Iszkor (Mályinka)

Újváros Bisztró (Szarvas)

N28 Wine and Kitchen (Budapest)

Goli (Budapest)

Platán Bisztró (Tata)

És akik megtartották a minősítést:

Macok Bisztró (Eger)

Morzsa (Pécs)

Casa Christa (Balatonszőlős)

Bistro Sparhelt (Balatonfüred)

Kistücsök Étterem (Balatonszemes)

Anyukám Mondta (Encs)

Michelin-ajánlott éttermek, azaz a Selected kategória új éttermei:

Szaletly (Budapest)

KOLLÁZS Brasserie & Bar (Budapest)

Zazie Bistro (Budapest)

Teyföl (Szentendre)

Füge Étterem (Biatorbágy)

Cut & Barrel Salumeria és Vineria (Budapest)

SHO Tihany (Tihany)

VIRTU Restaurant (Budapest)

Alelí (Budapest)

Bilanx Restaurant (Budapest)

A MICHELIN Guide Hungary 2024 teljes kínálata elérhető a MICHELIN Guide weboldalon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk