GASZTRO
A Rovatból

10 bódító ital, amit nem hagyhattok ki ezen a télen

Mézeskalács krémlikőr, oreós forrócsoki, forró vaníliakoktél és más pikáns, alkoholos receptek, amik garantáltan felmelegítenek.


A forralt bor és a forrócsoki tipikus téli italok, amik mindig jól jönnek, ha egy kis melegségre vágytok. Ha ezeket a finomságokat még meg is bolondítjátok egy-két extra hozzávalóval, igazán pikáns élményben lesz részetek. Most tíz olyan különleges téli ital receptet ajánlunk nektek, amik alkoholtartalmuknak köszönhetően garantáltan felmelegítenek benneteket.

Bonbonlikőrös cappuccino

Egy deci tejbe dobjatok bele 3 meggylikőrrel töltött bonbont. Tegyétek be a mikróba nem egészen egy percre. A megolvadt csokit aztán szépen keverjétek el. Szórjatok bele egy kis csomag csokis cappuccinoport. A tetejét díszítsétek tejszínhabbal és kakaóporral.

hot-chocolate-1068702_960_720

Nutellás rumos kakaó

Egy kisebb serpenyőben keverjetek össze két és fél deci tejet, két és fél evőkanál nutellát, 1 evőkanál kakaót és két és fél centiliter rumot. Közepes lángon melegítsétek fel. Csészébe öntve, tejszínhabbal és csokireszelékkel díszíthetitek.

coffee-277792_960_720

Forró vaníliakoktél

Kaparjátok ki egy vaníliarud belsejét, és adjátok hozzá negyed liter tejhez. Forrósítsátok fel a tejet, majd forrás előtt húzzátok le a tűzhelyről, és habverővel habosítsátok fel. Adjatok hozzá egy kevés tojáslikőrt is, és ízesítsétek egy teáskanál cukorral vagy mézzel.

Narancsos grog

Tegyetek hőálló pohárba egy kanál mézet, 4 szegfűszeget, 2 szegfűborsot, egy rúd fahéjat és másfél centiliter 80 százalékos rumot. A narancsosság eléréséhez tegyetek a pohárba egy narancsszeletet, és egy centiliter narancslevet is. Majd az egészet öntsétek fel forrásban lévő vízzel.

cup-617422_960_720

Forró vajas rum

Tegyetek egy hőálló pohárba fél deci dark rumot, egy kiskanál mézet, egy csipet őrölt szerecsendiót és egy fahéj rudat. Az egészet öntsétek le 0,7 deci forró vízzel. Az ital tetejére pedig tegyetek egy késhegynyi sótlan vajat.

Érdekeség, hogy Amerikában még külön nemzeti napot is tartanak a forró vajas rum tiszteletére. Január 17-én van a National Hot Buttered Rum Day.

Forralt cider

Öntsetek egy serpenyőbe másfél liter cidert, 7 evőkanál calvadost és 4 deci almalevet. Adjatok hozzá 75 gramm barna cukrot, a különleges íz kedvéért pedig szórjátok bele egy narancs csíkokra vágott héját, valamint 4 szegfűszeget, 2 rúd fahéjat kettétörve és egy evőkanál szegfűborsot. Lassan, forrásig melegítsétek, majd alacsony lángon főzzétek még 20-30 percig. Nagyon mutatós, ha hőálló üvegpoharakban tálaljátok.

Madártej felnőtteknek

Nyolc adaghoz turmixoljatok össze 1,8 deci vaníliafagylaltot, 0,8 deci brandyt, a 0,6 deci csokilikőrt úgy 7-8 jégkockával. A keveréket töltsétek üvegpoharakba. A tetejükre pedig nyomjatok tejszínhabot és szórjatok rá fahéjat.

eggnog-221043_960_720

Oreos forrócsoki

Öntsetek 2,5 deci tejszínt, valamint 2,5 deci tejet egy lábasba, és elkezdjétek el melegíteni. Tördeljetek bele 10 deka étcsokit, és szórjatok hozzá 1 evőkanál kakaóport. Addig melegítsétek, amíg a csoki teljesen elolvad, ekkor adjatok hozzá fél deci fehér rumot. Két összetördelt Oreo kekszet szórjatok egy bögrébe, és öntsétek rá a forrócsokit. A tetejét tejszínhabbal és a maradék keksszel díszíthetitek.

Aszalt gyümölcsös forró vörösbor

Forraljatok fel egy üveg vörösbort ízlés szerint cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és reszelt narancshéjjal ízesítve. Extrának pedig tegyetek hozzá egy kevés rumot és felaprított aszalt gyümölcsökkel. Minél többfélét tesztek bele, annál jobb. Miután levettétek a tűzről, tegyetek hozzá fagyasztott, vagy friss málnát is az igazi ízorgia kedvéért.

mulled-wine-972827_960_720

Mézeskalács krémlikőr

Négy tojássárgáját keverjétek habosra 15 deka cukorral. Melegítsetek fel 500 gramm habtejszínt, és öntsétek hozzá a cukros tojást, valamint tegyetek hozzá egy teáskanál mézeskalács fűszerkeveréket is. Közepes hőfokon, állandó keveréssel mellett nagyjából 15 perc alatt besűrűsödik. Ekkor hűtsétek le és hígítsátok fel 3 deci rummal. Akkor a legfinomabb, ha egy éjszakát hagyjátok érni a hűtőben. Fogyasztás előtt rázzátok fel!

A képek csak illusztrációk, forrásuk: Pixabay

Ha kedvet kaptál valamelyik recepthez, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Megnéztük, mennyibe kerül jóllakni a 2024-es Gourmet Fesztiválon
A Millenáris Parkban idén május 24. és 26. között szervezték meg a fesztivált, amelyre lapunk is ellátogatott. Idén több helyen lehet találkozni pénztárcabarát ételekkel is.


Az idei Gourmet Fesztiválon a női energiák kerültek a középpont. A kiállítók és a színpadi programok között is sok női séffel, cukrásszal, pékkel, bartenderrel és kistermelővel lehetett találkozni. A fesztivál 2024. május 24. és 26. között látogatható a Millenáris Parkban.

A helyszínen 9500 forintért lehet jegyet váltani (telefonon keresztül 8500 forintért), azonban vasárnap, a gyereknap alkalmából a 18 év alattiak ingyenesen mehetnek be a fesztivál területére.

Idén több helyen lehet találkozni pénztárcabarát ételekkel is, amelyeket legfeljebb 2500 forintos lehet megvásárolni. Az ételek legtöbb helyen kisebb adagok, hiszen a fesztivál lényege az, hogy többféle ételt is meg lehessen kóstolni.

Az idei Gourmet Fesztiválról készült rövid videónkat ITT nézhető meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Megnyílt Osváth Zsolt lángosozója, ahol az első 100 ember ingyen lángost kapott
Az ismert véleményvezér a Wesselényi utcában nyitotta meg friss vendéglátó egységét. Jóféle magyar lángost akar adni az embereknek, hazai alapanyagokból.


Osváth Zsolt étteremtulajdonos, digitális tartalomgyártó és influenszer a Unicorn Bistro után ezúttal egy lángosozót is megnyitott.

„A Wesselényi utcában vagyunk, és az nem titok, hogy itt rengeteg külföldi megfordul. Éppen ezért nyilván építettünk arra, hogy számukra is kívánatos legyen a hely, de nem a már-már hungarikummá vált külföldiek lehúzását céloztuk meg, hanem azt szeretnénk, hogy olyan lángost, olyan ételeket kapjanak, hogy ha beleharapnak, akkor a magyarság jó oldalába harapjanak bele”

– mondta el lapunknak Zsolti.

„Kistermelőkkel dolgozunk, talán a liszten kívül – ami egyébként a Gyermelyi gyárból érkezik – minden termékünk kizárólag magyar”

– tette hozzá.

„Nyilván sokan próbálják bizonyos oldaltól a magyarságot, a hazaszeretetet elvenni, de bennem ez bennem van, és én imádom minden egyes négyzetméterét annak, ami itt van, mert minden egyes négyzetméternek története van”

– jegyezte meg a népszerű véleményvezér.

Osváth Zsolttal készült rövid riportunk ITT tekinthető meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Te is megkóstolhatod azt a menüt, amit II. Erzsébet királynő evett a Gundelben 31 évvel ezelőtt!
A királyi vacsora júliusban, 10 napon keresztül bárki számára elérhető lesz.


A legendás Gundel idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját, amit az üzemeltető, az Eventrend Group többek között egy különleges menüvel is ünnepel.

Ennek bemutatójára kaptunk mi is meghívást, és belekóstolhattunk abba a Négykoronás menübe, amit 1993-ban tálaltak fel II. Erzsébet királynő budapesti látogatásának tiszteletére.

Egyedülálló múltú magyar étterem

A történet igazából 1866-ban kezdődött, amikor az Állatkert mellett, a mai étterem helyén felépült egy vendéglő. Ezt az épületet átépítették, és 1894-ben nyitotta meg Wampetics Ferenc azt a helyet, amit a mai napig Gundelként ismerünk.

A Wampetics Vendéglőt 1910-ben Gundel Károly vette bérbe a fővárostól, és átnevezi Gundel Étteremre.

Arról, hogy a 130 év alatt pontosan mi minden történt, ITT olvashattok bővebben.

@szeretlekmagyarorszag.hu 130 éves a Gundel, a leghíresebb magyar étterem ?️ A Gundel recept örökségéből fennmaradt több mint 140 féle magyar ízgazdag finomság, mind-mind olyan ételek, amelyek részeivé váltak kultúránknak, és ezzel együtt akár az egész világét is képviselik.

A Gundelben tökéletesen megjelenik az az örökség, ami Gundel Károly után maradt, de közben figyelnek a mai igényekre, és mind ízekben, mind a pedig a berendezés és a tálalás terén megfelelnek a 2024-ben vendéglőbe járó emberek elvárásainak.

Rengeteg híresség fordult meg náluk a 130 éve alatt, de II. Erzsébet királynő minden bizonnyal az egyik legkülönlegesebb vendégük volt.

Mivel látogatása több mint 30 évvel ezelőtt történt, a menü rendesen feladta a leckét Moldován Viktor séfnek.

A séf ragaszkodni szeretett volna az eredeti menühöz, de közben úgy kellett megformálnia, hogy a vacsoránál könnyedén szervírozható legyen, és a mai közönségnek is tetsszen.

Korabeli magyar lapok beszámolói:

„A Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett a királyi pár a Városliget szélén álló Gundel étteremhez, ahol Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A szűk körű – s minden fogásával a királyi koronára emlékeztető – díszebéden megjelent a kormány három minisztere is: Jeszenszky Géza, Mádl Ferenc és Kádár Béla, mindhárman feleségük társaságában, valamint Kodolányi Gyula címzetes államtitkár, Katona Tamás államtitkár és Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke” – írja másnap Királyi ebéd Antall Józseffel című beszámolójában az Új Magyarország lap. A szűk kör megfogalmazást érdemes a helyén kezelni. Az ugyanis a protokoll okán összesen 32 vendéget jelentett – árulta el Kalla Kálmán, a Gundel főszakácsa előző nap a Kurírnak.A „Négykoronás” fantázianévre keresztelt ünnepi ebéd, mint azt az étterem társtulajdonosa, Láng György a Magyar Nemzetnek elmondta, „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve díszítéssel szolgáltak fel”. Előételnek lazacot szolgáltak fel magyar spárgával, ezt galambesszencia követte. A főétel borjú szűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát. Az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek. Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel borok mellett „asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték”. 

 

Négykoronás menü

A Gundel kertje már a kezdetekben is ikonikus helynek számított. Sőt, igazából erről volt leginkább ismert a Gundel. Az étterem belső tere egészen apró volt, és csak a téli időszakban volt fókuszban,

a kert viszont hatalmas helyen terült el, és jó időben minden társadalmi osztály, akár több ezer ember is képviseltette magát itt.

Mi a menüt ebben a csodálatos kertben fogyasztottuk el. Ami amellett, hogy az egyik legzöldebb és legotthonosabb éttermi udvar a városban, az egyik legnagyobb is, hiszen 5-600 vendég is helyet tud itt foglalni.

Az óriás fák és színes napernyők alatt elegánsan megterített asztalok sorakoztak.

Ennél már csak vacsoraidőben lehet romantikusabb a hely.

Nem véletlenül emelem ki a fantasztikus körítést és tálalást, hiszen ez a menü

Herendi tányérokban és ezüst evőeszközökkel kerül a vendégek elé.

Ez máris ad egy emelkedettebb hangulatot, ahogy az előétel előtt megérkező elefánt formájú vaj is.

A Négykoronás menüt végigkíséri a korona motívuma, így tényleg minden tálon lesz egy vagy több ilyen díszítő elem. Emellett pedig a különleges alapanyagok használata a másik összekötő kapocs.

Az előétel egy egészen fantasztikus füstölt lazac, amit 2 napig sóban pácolnak, majd egy napig füstölnek, ezután pedig hűtőben szárad akár több napon keresztül, amíg megfelelő nem lesz a húsa.

Rózsaszínre füstölt lazac

A kedvencem egyértelműen a leves lett, galambot ugyanis nem gyakran talál az ember étlapon. Pedig ha jól van elkészítve, kirobbanó íze van. Pontosan olyan, mint amilyen ez a leves volt.

A séf egyik titka, hogy a galamb és a zöldségek egy részét is lesüti főzés előtt. A másik fantasztikus összetevő pedig a fűszerolaj, ami több ételnél is előkerül.

Galambesszencia

A fonott borjú szűz egyértelműen olyan étel, ami a hétköznapban nem túl étlapkompatibilis. Rengeteg munka van vele, míg végül ebben a formában kerül a tányérunkra.

A fonás tetejére vékony burgonya koronácskák kerülnek, a belsejében pedig magyar vadrizs, és libamájjal töltött kucsmagomba.

Fonott borjú szűz Queen Elizabeth módra

A desszert mind kinézetében, mind ízében álom.

Nehéz eldönteni, hogy a mézédes eper, vagy az eper formájú parfé esik-e jobban, de a legvalószínűbb, hogy a kettő együtt.

A korona pedig egy ropogós keksz, ami felül és alul is megjelenik. Ezt semmiképpen se hagyjátok ki!

Eper parfé Trompe l’Oeil

Összességében ez egy nagyon különleges menüsor, ami teljesen más élményt nyújt, mint a Gundel à la carte étlapja. II. Erzsébet királynő személye pedig pont azt az extra fényt és eleganciát adja hozzá, amit egy 130 éves fennállását ünneplő étterem megérdemel.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Fontos információk:

A menü július 8 és 17 között érhető el (vacsora időszakban, 18 órától).

2 fogás ára: 17.000 Ft

3 fogás ára: 22.750 Ft

4 fogás ára: 26.600 Ft

+ 15% szervízdíj

A menü ára tartalmazza a welcome pezsgőt (Nyetimber Classic Cuvee).

A vacsora borsorral is kiegészíthető.

Az asztalfoglalás hamarosan ITT lesz elérhető!

A Gundel misszió keretében a „Hírességek menüi” sorozat bevételének 5 százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége: Sinosz számára ajánlják fel!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Rendelj tortát az internetről! 5 hely, ahol fantasztikus desszertköltemények közül válogathatsz
Egy igazi ünnep tortával együtt teljes. Ne rohangálj a városban megfelelő cukrászda után kutatva, hanem rendelj könnyedén az általunk ajánlott honlapokról.


Asztalka Cukrászda

Az Asztalka egy különleges cukrászda, ahová a Tabáni templom előtti kis térről lehet belépni. A vendégtér berendezése, valamint az egyedi porcelánok és evőeszközök igazi otthonná varázsolják a helyet. És ez a barátságos hangulat az itt készült édességeket is átitatja.

Ha tőlük rendelsz tortát, kicsit olyan érzésed lesz, mintha egy aranykezű rokonod kreációját vinnéd haza.

Egy különböző ízekből összeállított emeletes tortával, naked cake-kel vagy minitortás koncepcióval pedig igazán ünnepivé varázsolhatod az közelgő eseményt.

Kínálatukban glutén- és laktózmentes, illetve szénhidrátcsökkentett desszertek is szerepelnek. Ha pedig különleges alkalomra keresel egyedi tortát, abban az esetben is készséggel állnak rendelkezésedre.

Ízekről, dekorációról személyesen és e-mailben is egyeztethetsz velünk, de a webshopban különböző fix kombinációk közül is válogathatsz. Közönségkedvenc íz náluk az Asztalka Krémes, amiben pirított mandulás hab lapok között lágy főzött vaníliakrém és tejszínhab lapul (Egy tavalyi felmérés szerint, ez az ország egyik legjobb krémese). És a trüffelkrémes - sós karamellás Asztalka Királynője sem véletlenül kapta ezt a figyelemfelkeltő nevet.

Elérhetőség:

1013, Budapest, Döbrentei u. 15. (A Hegedűs köz mellett, a Szent Katalin templom lábánál.)

www.asztalkacukraszda.hu

Fotó: Ber-KATT - Lelkes Bernadett fotográfus

Cziniel Cukrászda és Kávéház

Az újhullámos tortakülönlegességek között néha az ember kicsit elveszve érezheti magát, és a nap végén lehet hogy csak valami egyszerű, de nagyszerű klasszikusra vágyik.

A Római-part kedvenc cukrászdájában, a Czinielben a formatorták, az emeletes-, figurástorták, a parfétorták, a kímélő és paleo ínyencségek mellett rengeteg klasszikus is sorakozik.

A Sacher, az Eszterházy, a Dobos- és a csokitorta ugyanis soha nem megy ki a divatból.

A webshop könnyen használható, nincs szükség további egyeztetésre, és a torták extra gyorsan, akár már másnapra is rendelhetők. Ez bizonyos esetekben rendkívül fontos tényező lehet.

Ráadásul Budapesten belül kiszállítást is vállalnak!

Elérhetőség:

1031, Budapest, Nánási út 55. - Római part

www.czinielcukraszda.hu

Szamos

A Szamos szintén az időtlen kategóriába tartozik. Alapreceptjeiket hosszú évtizedek óta tökéletesítik, így pontosan tudjuk, hogy mit kapunk, ha tőlük rendelünk meg egy klasszikus ízt.

Az egész alaptorták mellett rendelhetsz tőlük csodaszép esküvői tortát, és extra cuki figuratortát is.

A kisebb zsúrtorták nagyon jó árban vannak, és kifejezetten praktikusak, ha csak páran ünnepeltek.

Ha pedig válogatós, vagy nagyon különböző ízlésű emberekkel osztod meg az édességet, a tortaszelet összeállítás életmentő lehet. Ennél a verziónál egy dobozba 6 vagy 10 tortaszeletet lehet szabadon variálni.

Mivel a Szamosnak rengeteg üzlete van, biztos lesz a közeledben egy, ahol akár át is veheted a rendelésedet, de házhozszállítást is vállalnak.

És bár ez alkalommal a webshop előnyeiről beszélünk, ide kívánkozik, hogy a nagyobb üzletekben mindig van készleten torta, amiért akár utolsó pillanatban is be lehet ugrani.

Elérhetőség:

www.szamos.hu

SUGAR! shop & confectionary

A Sugar a játékosságáról és kreativitásáról ismert. Mondhatnánk azt is, hogy sok esetben túldíszítettek az itt készült művek, de ez egy vidám desszertnél abszolút nem hátrány.

Itt igazán különleges tortát rendelhetsz kisfiúknak, kislányoknak, vagy akár gyereklelkű felnőtteknek.

A meglepően sok variáció között akad azért szolidabb kinézetű, és egészen elegáns esküvői torta is.

A weboldal nagyon jól használható, és extrémen részletes. A torták belső töltelékvariációit például remekül elmagyarázzák.

Vannak olyan torták, amiket azonnal meg is tudsz rendelni, de egy nagyobb, emeletes, sok dísszel ellátott tortához azért további egyeztetés is szükséges.

Elérhetőség:

1061, Budapest, Paulay Ede utca 48.

www.sugarshop.hu

Mon Petit Dessert Boutique

A Mon Petit Dessert Boutique a művészet és a gasztronómia találkozása.

Ezeket a tortákat tényleg nem lehet máshogy hívni, csak műalkotásoknak.

Az édességek minden esetben rendelés után készülnek el, ami két munkanapot vesz igénybe. Ezután lehet a megadott címen átvenni, vagy kérés esetén házhoz szállítják.

Szavakkal nehéz visszaadni ezeknek a tortáknak az egyediségét, így inkább beszéljenek helyettünk a képek.

Elérhetőség:

1052, Budapest Petőfi tér 3-5.

www.monpetitdessert.com

Link másolása
KÖVESS MINKET: