Szív küldi a szívalakú mignonokat
Előre bocsátom, hogy nem vagyok egy Valentin-nap mániás, sőt, talán még soha életemben nem vettem Valentin napra senkinek semmit, de egy szív alakú sütit sütni, az más, az cuki dolog, február 14-e előtt is és után is, nem csak aznap.
A klasszikus mignonok általában gejl vajas krémmel készülnek, amit én ki nem állhatok, így az én verziómban főzött vanília- és csokikrém került a szív alakúra sütött piskóta lapjai közé, a bevonat cukormáz, mi más. Könnyű lett és nagyon finom, és nem utolsó sorban szép.
Egy szuper Nordicware formát használtam (a sütőformákat, akár bérelni is lehet pár napra). Ez egy amerikai márka, igazán prémium minőségű (van benne anyag rendesen, dög nehezek!). Ez egy olyan darab, ami (rendeltetés szerű használat esetén) 40 év múlva is sütőforma lesz. Az unokáink is használhatják majd.
Süthettek benne akár muffint, vagy bármilyen bevált kevert tésztás sütit, én most egy mignont készítettem. Ha nem kerül rá máz, vagy csak porcukorral szórjátok meg, akkor meg látszódnak a cuki kis feliratok a tetején.
a piskótához:
2 tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
a krémhez:
3 tojás sárgája
6 dkg cukor
fél vanília rúd
3 dl tej
2 dkg kukoricaliszt (vagy keményítő)
7 g vaj (kb egy tk.)
a barna mázhoz: (kakaós-kávés)
10 dkg porcukor
1 ek kakaópor
pár ek. fekete kávé (kb egy presszó kávé felét használtam el, de lehet csak forró vizet is használni, ha nem akarjátok a kávés ízt)
a fehér mázhoz (citromos)
10 dkg porcukor
1 ek citromlé
kb 1 ek forró víz
Elkészítés
A formát egy szilikon ecset segítségével olvasztott vajjal kikenjük és kilisztezzük. A piskótához az egész tojásokat egy csipet sóval és a cukorral fehéredésig verjük, legyen jó habos, majd hozzászitáljuk a lisztet, és szétosztjuk a masszát a formában. A mélyedéseknek kb a feléig kell tölteni, mert különben túlnő a formán (egyébként az sem baj, a púpos részét egy recés késsel szépen le lehet vágni, hogy megálljanak a "talpukon").
170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsülnek. A formából még melegen borítsuk ki, és hagyjuk őket kihűlni. A formát, ha már nem forró, akkor langyos vízzel mosogassátok el, nem viccelek, gyakorlatilag nyoma nem igen maradt a sütinek, egy öblítés és kész is (ezt nagyon szeretni fogjátok benne!).
A krémhez a tejet a cukor felével és a vanília kikapart magjaival melegítsétek forráspontig. A tojássárgákat a cukor másik felével habosra verjük, majd hozzászitáljuk a kukoricalisztet és óvatosan (nehogy a tojás összeugorjon) a meleg tejet is belekeverjük. Majd az egész mehet vissza az lábosba, és folyamatos kevergetés mellett, pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve, Még melegen belekeverünk egy darabka vajat, majd ketté osztjuk, a felébe belekeverünk kb 3 dkg étcsokit (nem mértem, én egy marék étcsoki pasztillát használtam), majd simára keverjük. A krémek felszínére folpackot teszünk, hogy ne bőrösödjenek meg, és kihűtjük.
A krém mennyisége több, mint ami a 6 db szívecskéhez szükséges, de ha marad, akkor verjetek habbá egy kis tejszínt, azzal lazítsátok a krémet és szuper pohárdesszert készíthető belőle, kis kekszmorzsával, gyümölccsel, amit találtok. A kihűlt piskótaszíveknek ha nem lenne sík az aljuk, akkor azt korrigáljuk.
Én egy kicsit vastagon kentem ki a formát olvasztott vajjal, így viszonylag sok liszt tapadt bele, ettől lett kicsit foltos a sütik teteje, mivel mázzal vontam be őket, így nem foglalkoztam ezzel, ha valaki csupaszon szeretné hagyni őket, akkor érdemes finomabban bánni a szilikon ecsettel és vékonyan kenni a vajat, szitálni rá a lisztet, akkor szép egyenletes lesz.
A szíveket 3 lapba vágtam, majd a felét csokis, a másik felét vaníliás krémmel kentem meg. Hűtőbe raktam, míg kikevertem a mázat.
A porcukrot átszitáltam, majd a feléhez hozzákevertem a kakaóport, majd a kávéval sűrű, de folyós állagú cukormázat kevertem belőle. Akkor jó, ha szépen elterül a sütiken, lefolyik az oldalukon, de fed is. Ha túl hígnak találjátok, akkor még mehet bele porcukor, ha túl sűrű, akkor meg hígítsátok. A másik felét fehéren hagytam, pici citromlével és forró vízzel kikevertem.
A bevonást a cukormázas edény felett érdemes csinálni, egy kanál segítségével, mert csöpög össze-vissza. Sütőpapíron hagyjuk megdermedni, ha akarjuk még dekorgyönggyel, vagy csokidarabkákkal, vagy bármivel, díszíthetjük a tetejét (amíg még ragad).
Oszd meg a barátaiddal, mielőtt nekifogsz!