FELFEDEZŐ
A Rovatból

Súlyos májfertőzést kapott az egyiptomi nyaraláson a 28 éves nő, majdnem belehalt

A borzasztó körülmények között felszolgált ételtől betegedhetett meg a brit nő. Azóta rendszeres májvizsgálatokra kell járnia.


Olivia Hartley Lincolnshire-ből utazott Egyiptomba egy romantikus nyaralásra vőlegényével, Thomas Winn-nel egy négycsillagos, all-inclusive üdülőhelyre 2023 szeptemberében.

Olivia elmondása szerint azonban

„majdnem meghalt”, miután hazatért az 1400 fontos (kb. 640 ezer forint) EasyJet-es nyaralásáról Hurghadából,

írja az Unilad.

A pár az üdülőhelyen kezdte rosszul érezni magát, Olivia állítása szerint Thomas hatszor hányt a visszaúton, míg ő két nappal az Egyesült Királyságba érkezésük után hasmenést és rossz közérzetet tapasztalt.

Miután három napig nem tudott ételt vagy italt magában tartani, a 28 éves nőt kórházba vitték kiszáradás miatt, ahol az orvosok tájékoztatták, hogy a máj- és vesefunkciói „kórosak”, és sürgős kezelésre van szüksége.

Olivia meg volt győződve arról, hogy egy szörnyű vírust kapott el a szállodában, amit nem nevezett meg, kiemelve, hogy az élelmiszer-higiénia „szörnyű” volt.

„Mindenhol madarak voltak, az étel hosszú ideig állt az asztalon, és simán új ételeket öntöttek a régi, órák óta kint lévő ételekre”

– magyarázta.

Az orvosok annyira aggódtak, hogy felvetették a májátültetés lehetőségét is, ha az állapota nem javul gyorsan. Szerintük nagyon valószínű, hogy Hepatitis A-val fertőződött meg, ami egy fertőzött személy székletével terjed.

Olivia végül felépült, de még mindig szenved a máj- és vesebetegség következményeitől, és majdnem hat hónappal később még mindig attól tart, hogy a jövőben szüksége lehet egy transzplantációra.

„Az orvosok nagyon aggódtak az eredményeim és az Egyiptomban magas hepatitis fertőzésszámok miatt. Mindezek alapján azt mondták, nagyon valószínű, hogy hepatitisem van. 99,9 százalékig biztosak voltak benne, hogy a szállodában kaptam el”

– magyarázta.

Olivia azt mondta „félt, hogy meghal”, mivel nem tudtak dönteni a kezeléséről, mert nem kockáztathatták a szervi elégtelenséget sem, ami megölhette volna – így három napig kórházban tartották.

Annak ellenére, hogy kiengedték, a nő azóta is ízületi fájdalmakkal és fáradtsággal küzd, és úgy érzi, soha nem épült fel teljesen az eseményekből.

„Ez számunkra egy pokoli nyaralássá vált. Májspecialistához utaltak és rendszeres májvizsgálatokra kell járnom, hogy ellenőrizzék a májam állapotát”

– árulta el Olivia.

Azt is mondta, hogy hallotta, hogy a májfertőzés bármikor, figyelmeztetés nélkül ismét romolhat, ezért a legrosszabb forgatókönyvre készül.

A szerencsétlen események után a 28 éves nő panaszt tett az EasyJetnél, de soha nem kapott választ.

„Ez az első alkalom, hogy ezzel a társasággal utaztunk, és teljesen elvesztettem a bizalmam irántuk. Semmilyen megoldást nem kínáltak, semmilyen emberséget nem mutattak. Nagyon dühös voltam és úgy éreztem, hogy én nem is számítok. Majdnem nem éltem túl, hogy elmondjam a történetet,”

– állította Olivia.

Az EasyJet szóvivője végül reagált a helyzetre:

„Nagyon sajnáljuk, hogy ügyfelünk ezt tapasztalta, és proaktívan próbáljuk megoldani a panaszait most, hogy tudomásunkra jutottak. Elsődleges célunk ügyfeleinket támogatni az egész utazási élmény során, a foglalástól kezdve a hazatérésig, és nem akarunk mást, mint fantasztikus nyaralásokat biztosítani.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
111 kilométeres széllel csapott le a légzuhatag Kakucsra, repültek a kerti bútorok is – videó
Heves hőzivatar pattant ki szerdán Budapesttől délre, ami ugyan rövid ideig tartott, de annál intenzívebb volt. Csütörtökön is számíthatunk hasonló viharokra.


Heves hőzivatar alakult ki szerdán késő délután a fővárostól délkeletre, Inárcs és Kakucs térségében. A zivatar rövid ideig tartó, de intenzív légzuhataggal tombolt, melyben közel orkán erejű széllökések is előfordultak - írja az Időkép.

A méréseik szerint

Kakucson 111 kilométer/órás széllökés is előfordult.

A vihar tombolásáról egy videót is megosztottak, melyen látható, ahogy a szélvihar könnyű szerrel repíti el az udvaron lévő kisebb-nagyobb tárgyakat.

A HungaroMet csütörtöki bejegyzésében azt írta, hogy jelen időjárási helyzetben a besugárzásból származó instabilitás mértéke jelentős, így „elegendő nedvesség esetén pedig szinte azonnal robbanhat a légkör”.

„Bár általában nem nagy számban alakulnak ki gomolyfelhők, ezek közül viszont a többség képes magasra törni. A kialakuló hőzivatarok döntően csak kis területet érintenek, és nem vagy alig változtatnak helyzetükön”

- írták. Azt is hozzátették, hogy szerdán is hasonló helyzetben volt részünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Karácsony Gergely nem akárkivel bulizott, még a színpadra is felhívták – képek
Budapest újraválasztott főpolgármestere kiengedte a gőzt kicsit egy olyan előadóval, akitől a szarkasztikus politikai megnyilvánulások sosem voltak idegenek.


Karácsony Gergely a Facebookon tett közzé egy bejegyzést, ahol beszámolt arról, hogy pénteken este Dé:Nash-sel és Tompos Mártonnal a Bánkitó fesztiválon bulizott. A képeken jól látható, hogy a politikust még a színpadra is felhívták.

A bulira azután került sor, hogy péntek délelőttre biztossá vált: 293 szavazatnyi különbséggel a főpolgármester legyőzte (bő egy hónapon belül harmadszorra is) legfőbb riválisát, Vitézy Dávidot.

Karácsony Gergely több fotót is közölt a buliról. Dé:Nash egyébként nagyon gyakran foglalkozik napi politikával szövegeiben: kritikáját nem egy esetben vastag iróniamáz mögé bújtatja.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Virág hivatalosan is a Főpolgármesteri Hivatalban élhet, ő lett Budapest cicája
A főjegyző azt is meghatározta, hogy kinek kell gondoskodni a macska jólétéről, egészségéről, de hozott egy szigorú szabályt is.


Kiderült, hogy Virág hivatalosan élhet a Főpolgármesteri Hivatalban. Ezt hivatalosan is bejelentették a Fővárosi Közlönyben - írja a 444.hu. A közlöny legfrissebb számában publikálták Számadó Tamás főjegyző legújabb utasítását, ami erősen hivatali stílusban, de egy mesébe illő kezdettel indít:

„A Főpolgármesteri Hivatal által örökbefogadott, a 900215000476318 transzponder sorszámmal egyedileg azonosított ivartalanított nőstény macska a Főpolgármesteri Hivatal székhelyének területén élhet, róla a Főpolgármesteri Hivatal gondoskodik.”

A tündérmese azonban csak erre a cicára vonatkozik. Az utasítás következő pontja szigorúan kimondja, hogy „az (1) bekezdésben meghatározott egyeden kívül más macska tartózkodása a Főpolgármesteri Hivatal székhelyének területén nem megengedett”. Ez azt jelenti, hogy a hivatal cicája egyedüli macska lesz.

A főjegyző részletesen meghatározta, ki felel a macska ellátásáért:

„Az állat etetése, itatása, megfelelő orvosi ellátásának, az állatorvos által szükségesnek ítélt immunizálásának, élősködők elleni védelmének biztosítása, tartási helyének, azon belül az alomnak a tisztán tartása, valamint az állattartó jogszabályban előírt további kötelezettségeinek ellátása a Hivatalüzemeltetési és Intézményfejlesztési Főosztály feladata”.

A Pénzcentrum kiderítette, hogy

Budapest macskáját Virágnak hívják, fajtája szerint európai rövid szőrű, és legutóbb 2020-ban kapott oltást.

A Fővárosi Közlöny azt is megadja, hogy a macska gondozásának költségeit a Főpolgármesteri Hivatal költségvetéséből, a 710301 Gazdasági ellátási feladatok címkódról kell biztosítani.

Virág nem az első hivatali macska, hiszen talán a legismertebb ezen a poszton Larry, a brit kormányfői hivatal, a Downing Street 10. főegerésze, aki már hat miniszterelnök munkáját segítette. A Fővárosi Közlöny legfrissebb számából tehát kiderült, hogy Budapest is csatlakozott a hivatalok macskáinak nemzetközi klubjához.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Eltűnt egy kiránduló, aki nem vette fel a mentőalakulatok hívását, mert ismeretlen számról hívták
Az illető Colorado állam legmagasabb csúcsán, a Mount Elbert-en túrázott, amikor bizonyára letért az útról, de telefonálási szokásáról ott sem mondott le.


Elveszett egy Colorado-i hegyen egy kiránduló, aki figyelmen kívül hagyta a mentőcsoport hívásait, mert azok ismeretlen számról érkeztek – írja az Unilad.

Az incidenst követően a kirándulót gúnyoltak a közösségi médiában, miután elmesélte, hogyan járt 2021. október 18-án, amikor

elveszett Colorado állam legmagasabb csúcsán, a Mount Elberten.

A Lake County Search and Rescue szerint az illetőt este 8 órakor jelentették eltűntnek, miután aznap reggel 9 órakor túrázni indult. Amikor a keresőcsapatok elindultak, hogy megkeressék, nem találtak semmiféle nyomot az eltűntről, így arra a következtetésre jutottak, hogy letért az ösvényről, és valószínűleg az éjszaka folyamán próbált visszatalálni az útra.

A kiránduló viszont – szerencsére – 24 óra elteltével megtalálta az ösvényt és az autóját, bár valószínűleg nem is sejtette, hogy egy mentőakció nagy erőkkel keresi őt.

A Lake County Search and Rescue a Facebookon azt írta az esetről:

„Többször megkíséreltük felhívni az illetőt, hogy kapcsolatba lépjünk vele a mobiltelefonján keresztül, de minden próbálkozásunk sikertelen volt.”

Hozzátették: az eltűnt személy azért hagyta figyelmen kívül a többször megismételt telefonhívásokat, mert

nem ismert a számot.
A mentőcsoport éppen ezért azt kéri az emberektől, hogy ha eltévedtek a hegyen, és már régóta nem találtak vissz a helyes útra, de telefonon keresik őket, vegyék fel azt, mert lehet, hogy egy keresőcsoport szeretné megtudni, biztonságban vannak-e.

A közösségi média felhasználói természetesen viccesnek találták az egész helyzetet, ami arra késztette a Lake County Search and Rescue csoportját, hogy a Facebookon megvédje az illetőt, mondván: vészhelyzetben nem azt diktálja a józan ész, amit nyugodt körülmények között kellene.

Link másolása
KÖVESS MINKET: