News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

1,8 milliárd forintot ér a nő orra, aki sajtokat kóstol és szagol, és ezzel rengeteg pénzt keres

Diane Cox szaglóérzéke olyan értékes a munkahelye számára, hogy még biztosítást is kötöttek rá.

Link másolása

hirdetés

Diane Cox saját bevallása szerint a világ "legsajtosabb" munkáját végzi: az angliai Wyke Farms tejgazdaságnál dolgozik, mint sajtminősítő mester.

Konkrét feladata az, hogy ellenőrizze a farmon előállított sajtok és vajak minőségét. Heti három napot dolgozik, naponta 100 sajtot minősít szaglás és kóstolás alapján.

Cox szerint a sajtok is "élnek", amelyek ízét nagyon sok tényező befolyásolhatja:

a tehén étrendje, a környezet, ahonnan a tej jön, az évszak, és a sajt előállítása is, ezért nagyfokú figyelemre van szükség ahhoz, hogy minőségi termék készüljön.

A sajtminősítő először kívülről vizsgálja meg a sajtot, majd az illatot és az aromákat ellenőrzi, és csak ezután jöhet a kóstolás. Általában reggel végzi a munkáját, mivel az ízlelőbimbók ekkor a legérzékenyebbek - ez azt jelenti, hogy heti háromszor sajtot reggelizik.

hirdetés

"Ez egyszerre tudomány és művészet. Az elődeink a 'a sajt jövendőmondóinak' nevezték a sajtminősítőket, hiszen tudnunk kell, hogy milyen illata és feltehetően milyen íze lesz a sajtoknak 18 hónap vagy akár 2 év múlva"

- mondta Diane Cox a Metro-ban megjelentetett cikkében.

Metro on Twitter

My odd job: I'm a cheese grader whose nose is insured for £5million https://t.co/XzKQnAqEB5

A világon nagyon kevés női sajtminősítő van, de a Wyke Farmsnál nem ő az egyetlen ilyen dolgozó. De így is nagyon megbecsülik:

a szaglóérzéke és maga az orra 5 millió fontot (1, 8 millárd forintot) ér, amire biztosítást is kötött a munkáltatója.

Ennek megfelelően a fizetése sem kevés, de szerinte nem csak ezért olyan kivételes ez a munka, amit nagyon érdekesnek és változatosnak tart.

"Az emberek gyakran kérdezik, hogy szeretem-e a sajtot. Ez olyan hülye kérdés: az életem a sajt körül forog"

- mondta a 48 éves nő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ
Kilógott a pénisze az olasz tízpróbázónak futás közben, a kezével próbálta menteni a helyzetet
Alberto Nonino végül utolsóként ért célba a 400 méteres futáson.

Link másolása

hirdetés

Igen kínos helyzetbe került egy olasz sportoló a kolumbiai Caliban rendezett U20-as atlétikai-világbajnokság tízpróba számában szombaton. A Daily Mail beszámolója szerint Alberto Nonino bár jól rajtolt a 400 méteres futásban, a táv közepe felé komoly problémája akadt.

Mivel a 18 éves versenyző

elfelejtett alsónadrágot húzni, ezért a nemi szerve kilógott a nadrágjából futás közben.

A közvetítés távoli képein is kivehető, ahogy Nonino a kezével próbálja megregulázni a szabadon lengedező hímtagot. Ez azonban annyira lekötötte a sportolót, hogy végül utolsóként haladt át a célvonalon, 51,57 másodperces idővel.

A fiatal sportoló később azt írta az Instagramon, hogy az eset „nyilvánvalóan baleset volt”, és most már próbál nevetni az egészen, de a verseny után szörnyen érezte magát.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Konok Péter: „A benzinkutakon lassan kifogy az üzemanyag. Kell a láncfűrészekbe.”
Összekötötte a válság két fajsúlyos elemét az ismert publicista.

Link másolása

hirdetés

„A benzinkutakon lassan kifogy az üzemanyag. Kell a láncfűrészekbe.”

– írta Konok Péter a Facebookon.

A publicista, történész így kommentelte azokat a híradásokat, miszerint egyre több benzinkút kénytelen ideiglenesen bezárni, mert egyszerűen kifogytak az üzemanyagból.

Ahogy a kormány azon intézkedését is, hogy a rezsicsökkentés részleges megszüntetése miatt egy csütörtöki kormányrendeletben lazítottak az erdővédelmi szabályokon, így védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Szuperhold lesz péntek hajnalban, idén utoljára
Zsinórban a negyedik hónapban fordul elő szuperhold. Aki látni akarja, korán kell kelnie.

Link másolása

hirdetés

Az idei év negyedik és egyben utolsó szuperholdja lesz péntek hajnalban - írja a LiveScience.

Szuperholdnak nevezik azt, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor láthatjuk a legnagyobbnak a Földről a Holdat. Ez egy nem tudományos elnevezés, a csillagászok inkább közeli holdnak hívják ezt a jelenséget.

Bár a hold szerda és péntek este is fényesnek és telinek fog tűnni,

teliholdat pontosan csütörtökről péntekre virradó éjjel, magyar idő szerint 3:36-kor láthatunk.

Zsinórban a negyedik hónapban lesz szuperhold, májusban ráadásul ez az esemény teljes holdfogyatkozással is párosult. Az augusztusi szuperhold után idén már nem lesz több, úgyhogy aki szeretné látni, ne maradjon le róla.

Telihold nagyjából havonta egyszer fordul elő.

hirdetés
A következő ilyen alkalom szeptember 10-én lesz, ezt arató holdnak hívják.

Mostanában egyébként egy másik látványos égi jelenséget is meg lehet figyelni: a Perseidák hullócsillagzáport augusztus 14-ig is lehet elcsípni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
Belső vizsgálat indult a turisták feje fölött landoló Wizz Air-gép ügyében
Kielemzik a repülési adatokat és beszélnek a pilótákkal is.

Link másolása

hirdetés

A Wizz Air belső vizsgálatot indított, hogy minél több részletet megismerjen a nagy port kavart szkíathoszi landolás pontos körülményeiről - írta a Telexnek a légitársaság.

Mi is beszámoltunk róla, hogy augusztus 5-én

a Wizz Air Airbus A321neo repülőgépe annyira alacsonyan közelítette meg a görög szigeten található kifutópályát, hogy az még az erre felkészült bámészkodókat is meglepte.

A társaság most azt írta: a gép alacsony szögben közelítette meg leszállópályát, mely a repülőtér kialakításának sajátossága.

„Bár személyi sérülés nem történt, a légitársaság belső vizsgálatot indított, hogy kielemezze a repüléshez kapcsolódó adatokat, beszéljen a pilótákkal, és megtudjon minél több részletet a landolás pontos körülményeiről” - írták. Az eredményekről későbbre ígértek tájékoztatást.

A szokatlanul izgalmasra sikerült landolásról a görög GreatFlyer videósa készített felvételt.

hirdetés

Az üggyel kapcsolatban Háy György balesetvizsgáló és nyugalmazott pilóta a Telexnek azt mondta, hogy

létező probléma, ha kisebb szögben száll le egy gép. Ennek több, nem szándékos oka is lehet: jöhet például egy váratlan széllökés, ami lejjebb nyomja a repülőt, vagy bezavarhat egy éjszakai érzéki csalódás.

Bár az embereket fizikailag még így sem tudja elsodorni a gép, mert a leszállópálya szintje magasabban van a kerítésen kívüli talajszintnél, a szakértő szerint ennek ellenére „nagy marha”, aki ilyen helyeken a repülőgép turbinája közelébe megy.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: