FELFEDEZŐ
A Rovatból

1,8 milliárd forintot ér a nő orra, aki sajtokat kóstol és szagol, és ezzel rengeteg pénzt keres

Diane Cox szaglóérzéke olyan értékes a munkahelye számára, hogy még biztosítást is kötöttek rá.


Diane Cox saját bevallása szerint a világ "legsajtosabb" munkáját végzi: az angliai Wyke Farms tejgazdaságnál dolgozik, mint sajtminősítő mester.

Konkrét feladata az, hogy ellenőrizze a farmon előállított sajtok és vajak minőségét. Heti három napot dolgozik, naponta 100 sajtot minősít szaglás és kóstolás alapján.

Cox szerint a sajtok is "élnek", amelyek ízét nagyon sok tényező befolyásolhatja:

a tehén étrendje, a környezet, ahonnan a tej jön, az évszak, és a sajt előállítása is, ezért nagyfokú figyelemre van szükség ahhoz, hogy minőségi termék készüljön.

A sajtminősítő először kívülről vizsgálja meg a sajtot, majd az illatot és az aromákat ellenőrzi, és csak ezután jöhet a kóstolás. Általában reggel végzi a munkáját, mivel az ízlelőbimbók ekkor a legérzékenyebbek - ez azt jelenti, hogy heti háromszor sajtot reggelizik.

"Ez egyszerre tudomány és művészet. Az elődeink a 'a sajt jövendőmondóinak' nevezték a sajtminősítőket, hiszen tudnunk kell, hogy milyen illata és feltehetően milyen íze lesz a sajtoknak 18 hónap vagy akár 2 év múlva"

- mondta Diane Cox a Metro-ban megjelentetett cikkében.

Metro on Twitter

My odd job: I'm a cheese grader whose nose is insured for £5million https://t.co/XzKQnAqEB5

A világon nagyon kevés női sajtminősítő van, de a Wyke Farmsnál nem ő az egyetlen ilyen dolgozó. De így is nagyon megbecsülik:

a szaglóérzéke és maga az orra 5 millió fontot (1, 8 millárd forintot) ér, amire biztosítást is kötött a munkáltatója.

Ennek megfelelően a fizetése sem kevés, de szerinte nem csak ezért olyan kivételes ez a munka, amit nagyon érdekesnek és változatosnak tart.

"Az emberek gyakran kérdezik, hogy szeretem-e a sajtot. Ez olyan hülye kérdés: az életem a sajt körül forog"

- mondta a 48 éves nő.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Orbán Viktor már értékelte is a németek elleni vereséget: Megmutattuk, miért vagyunk itt
A szerdai vereséggel nagyon nehéz helyzetbe került a magyar válogatott. Mintha a kormányfő is már kicsit lemondott volna a továbbjutásról.


Szerda este kétgólos vereséget szenvedett a magyar válogatott Németországtól a második Eb-csoportmeccsen Stuttgartban. Ezzel a Németország lényegében biztosította is a továbbjutását, míg a magyar csapat nagyon nehéz helyzetbe került.

Azonban egy mérkőzés mindenképpen vár még a magyarokra ezen az Eb-n: vasárnap 21 órától Skóciával találkozunk a csoportkör harmadik, utolsó fordulójában. Azon a meccsen pedig már mindenképpen nyerni kell, hogy maradjon esély a legjobb 16 közé kerülésre.

Nem sokkal a szerda esti drámai vereség után már Orbán Viktor is értékelt a Facebook-oldalán.

„Megmutattuk, miért vagyunk itt”

- írta a bejegyzésében a kormányfő, aki némileg lemondóan azt is hozzátette: jön Skócia, csak a becsület.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Csak a legszemfülesebbek veszik észre ezen a fotón a második lovat
Egy kép, két ló, de hova bújt a másik? 10 másodperces játék azoknak, akik képesek egy kicsit elrugaszkodni a legnyilvánvalóbbtól. Ennél többet nem segítünk.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 20.Bármennyire hihetetlen, egy második lovat is elrejtettek a LADbible cikkében megjelent fotón. A felvételen egy fehér foltos, barna ló ácsorog. A feladvány szerint 10 másodpercen belül kell kiszúrni a második hátast a képen, ami állítólag csak a legintelligensebbeknek szokott sikerülni ilyen rövid idő alatt.

Aki tesztelni szeretné a saját éberségét, ezen a képen kezdje keresni a második pacit:

Sokan arra gondolnak, hogy a nagyobb ló kitakarhat egy mögötte álló kisebbet, de nem ez a jó megfejtés. Mások a fehér foltokban próbálják felfedezni villámgyorsan a másik állatot, ők már egy fokkal közelebb járnak a megfejtéshez.

A megoldás pedig egy kis elrugaszkodást is igényel a teljesen nyilvánvalótól, na és persze egy kis angol nyelvtudást is:

Vagyis a fehér foltokból olvasható ki az angol 'horse' (magyarul: ló) szó.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Majdnem meghalt egy egész család a gyilkos galócából készült gombapörkölttől Kápolnán
Az anyuka érezte, hogy valami nem stimmel a gombákkal, azért kidobta őket. A fia párja azonban mégis megfőzte a gyilkos galócákat.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 21.Gyilkos galócából készített pörköltet egy fiatal lány a heves megyei Kápolnán, derült ki a Tények riportjából. Az ételtől a lány 19 éves párja és a férfi három kiskorú családtagja lett rosszul. Egy 13 éves lány mája annyira károsodott, hogy életmentő májátültetésre volt szüksége. Az anyuka a könnyeivel küszködve mesélte el a történteket.

„Én éreztem az illatán, hogy nagyon erős, nagyon kegyetlen illata van, ezért visszatettem a csomagba, majd kidobtam a kukába”

– mondta az asszony. Azonban fia barátnője valamiért kivette a szemetesből és mégis elkészítette a galócákat. Szerencsére a mérgezést követően mindannyian időben megfelelő orvosi ellátásban részesültek.

Ez a gomba rendkívül veszélyes: a gyilkos galóca felelős a világon előforduló gombamérgezéses halálesetek kilencven százalékáért. Ráadásul könnyen összetéveszthető ehető gombákkal, emiatt fogyasztása végzetes lehet.

„A harmadik-negyedik napra elkezd a májkárosodás kialakulni, és annak a megállítása már gyakorlatilag egy heroikus küzdelem”

– nyilatkozta Vajda Zsolt, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet osztályvezető főorvosa a Tényeknek.

A Tények összeállítását a kápolnai gombapörköltről itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már Magyar Péter is Stuttgartban van, a gyerekeivel fogja megnézni a meccset
18 órától a házigazda németek ellen játszik a magyar válogatott. A meccs előtt azért még a Mercedes múzemot is megnézték.


Magyar Péter Stuttgartból jelentkezett be szerda délután, a TISZA Párt alelnöke a gyerekeivel nézi majd meg a Magyarország-Németország EB-meccset az MHP Arénába. A bejegyzése alapján

a mérkőzés előtt azonban még a Mercedes múzeumba is ellátogattak.

A sorsdöntő meccs 18 órakor kezdődik majd, a több ezer magyar szurkoló délután vonult az arénához.


Link másolása
KÖVESS MINKET: