hirdetés

FELFEDEZŐ

Összehasonlították, mennyibe kerül a nagybevásárlás egy magyar és egy francia Lidlben

A tesztből kiderült, hol érne többet a pénzünk és hol lenne érdemesebb vásárolni.
Fotó: Lidl hivatalos oldala - szmo.hu
2021. szeptember 19.


Link másolása

hirdetés

Ugyanazokat a termékeket vásárolták meg a G7 elemzői egy magyar és egy francia üzletben, hogy kiderítsék, olcsóbb-e a francia Lidl. Bár kevesebbet kell fizetnie a magyaroknak, a franciák mégis kevésbé érzik meg pénztárcájukban a bevásárlás súlyát.

Az összehasonlításban 33 terméket választottak ki, azonban az eltérő termékkínálat miatt pár módosítást kellett végrehajtani. A kenyér, a tejföl és a kakaós csiga esetében csak hasonló, de nem azonos élelmiszerek kerültek a kosárba.

A a 33-ból összesen kilenc olyan terméket találtak, amely Franciaországban olcsóbb volt. Ilyen például a vaj, a tejföl, a paradicsom, az alma, a kávé, a spagetti, a vöröshagyma és a maasdamer sajt. Ugyanakkor a pulyka és a csirke ára kiugróan magasabb volt, mint Magyarországon.

Összességében tehát a francia Lidl 38 százalékkal drágább, mint a magyar. Azonban a teljes bevásárlásnál a magyar nettó átlagkereset 4,76 százalékát viszi el, a franciának viszont csak a 2,5 százalékát. Hozzátéve, hogy a magyar állam 2,7-szer több adót szedett be, mint a francia.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

A Kulcs Patikáknál fut az ősz legjobb nyereményjátéka!

Szuper nyeremények várnak!

Link másolása

hirdetés

Nincs még egy olyan patikahálózat itthon, mint a Kulcs. Nemcsak azért, mert magyar gyógyszerészcsaládok patikái alkotják a láncot (több mint 200-an vannak már országszerte!), de időről időre elő tudnak rukkolni valami szerethető, egészségtudatos kampánnyal is.

Itt van például a törzsvásárlói programjuk, ami az ún. Kulcs Kártyával elérhető. A kártyatulajdonosoknak garantálják a legnagyobb elérhető kedvezményeket a kiválasztott patikában, szuper vásárlói kedvezményeket kapnak országos partnereiknél, mint a Tchibo, az Intersport, a Synlab vagy a Könyvtündér. De a pénztárcán mérhető hasznon túl is tud újat mutatni: ingyenes, profi tornaedzésekkel tartják karban a törzsvásárlókat!

Most, az egészségtudatosság jegyében hirdették meg őszi nagy nyereményjátékukat is, a Kulcs Kártya Napokat, amelyben az újdonsült kártyások között jobbnál jobb nyereményeket sorsolnak ki.

Regisztrálj online Kulcs Kártyát, vagy digitalizáld a már meglévő plasztik Kulcs Kártyádat október 18-31. között és könnyedén tiéd lehet az egyik szuper főnyeremény: az egyedi női városi bicikli, vagy a két főre szóló hévízi pihenés a frissen felújított Hunguest Hotel Panorámában félpanzióval! De ez még nem minden, remek heti és napi nyeremények is várják a játékosokat!

Heti nyeremények:

hirdetés

2 db Veroval® 2 in 1 fül-és homloklázmérő

2 db Dcont Etalon vércukormérő

2 db Veroval® Compact felkari vérnyomásmérő

1 db trendi sporttáska

A heti nyeremények – a táska kivételével – gyógyászati segédeszközök. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Napi nyeremények:

1 db Kulcs Patikás hímzett törülköző

1 db Kulcs Egészséges Meglepetéscsomag

Még nincs Kulcs Kártyád? Légy most a Kulcs Patikák törzsvásárlói programjának részese!

IRÁNY A REGISZTRÁCIÓ ÉS NYERD MEG AZ ŐSZ „LEGKULCSOSABB” NYEREMÉNYEIT!

A játék leírása nem teljes, a képek illusztrációk; a játék és a nyeremények pontos leírását a játékszabályzat tartalmazz. További információk: www.kulcspatikak.hu/nyeremenyjatek


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ

Többe kerül ugyanaz a bevásárlás egy osztrák Lidlben vagy Aldiban, mégis a magyarok járnak rosszabbul

A magyar állam arányaiban közel másfélszer több adót szed be, mint az osztrák.
Fotó: Unplash - szmo.hu
2021. október 24.


Link másolása

hirdetés

A G7 újságírói havonta megvásárolják a 42 termékből álló fogyasztói kosarukat, hogy felmérjék az élelmiszerek drágulását. Ezután az eredményeket gyakran összehasonlítják egy ugyanilyen bevásárlással, ugyanabban az üzletben, csak külföldön. Legutóbb a magyar és a brit Aldi árait mérték össze.

Ezúttal annak a mítosznak jártak utána, hogy Ausztriában jelentősen olcsóbb az élelmiszer, mint Magyarországon.

A 42 termékből ezúttal 29-et tudtak megfeleltetni egymásnak. Ezek közül az osztrák Aldiban, amit ott Hofer néven ismernek, 7 termék volt olcsóbb, a Lidlben pedig 12.

Összesítve az Aldiban itthon 9588, Bécsben 12 404 forintot fizettek, a Lidlben pedig itthon 9605, Bécsben 11 994 forintot. Az osztrák árszint tehát 29,4, illetve 24,9 százalékkal volt magasabb. Az osztrák árszintet az Hoferben 29,4 százalékkal, a Lidlben pedig 24,9 százalékkal mérték magasabbnak a magyarnál.

Azonban végérvényesen jobban járnak az osztrákok, hiszen a kutatáshoz használt bevásárlás a magyar fizetés 4,6 százalékát viszi el, az osztráknak viszont csak a 1,5 százalékát. Tehát a magyar állam arányaiban közel másfélszer több adót szed be, mint az osztrák.

Az osztrák bevásárlásból 1200 forintnyi rész megy el adóra, míg a magyarból 1745, magyarul a magasabb osztrák árból jelentősen kevesebb az áfarész. Ha ezt megfordítjuk, akkor azt kapjuk, hogy a két bolt Ausztriában 10 800 – 11 100 forintnak megfelelő euró bevételhez jut, nálunk azonban csak 7850 forint a bevétele, ugyanazon bevásárlás után.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés

Beütött egy baseball labdát a Grand Canyonba, szövetségi nyomozás indult ellene

Az ügy egy azóta már elérhetetlenné vált TikTok-videó miatt robbant ki.

Link másolása

hirdetés

Egy turista baseball felszerelést vitt magával a Grand Canyonhoz, méghozzá azzal a céllal, hogy a nála lévő labdát beüsse a szurdokba. Miután azonban megtette ezt, a hatóságok nyomozást indítottak az ügyben. Ebben egy azóta már elérhetetlenné tett, október 18-ai TikTok-videó volt a segítségükre.

Az amerikai parkőröknek nem tetszett a férfi mutatványa, ezért arra kérték a lakosságot, hogy segítsenek azonosítani őt. Az esetről még a Grand Canyon Nemzeti Park honlapja is beszámolt – írja a LADBible.

Mint említik, a parkőröknek az október 17-ei eset után három nappal, október 20-án sikerült kapcsolatba lépniük a férfival, de még mindig vizsgálják a helyzetet. A Disciplecheeks nevű TikTok-felhasználó azt írta a bizonyító erejű videóhoz, hogy nem tudja, ki ez az ember.

A Grand Canyon Facebook-oldalán megosztott bejegyzés kommentjeiből kitűnik, hogy az embereket megosztja a történet. Valaki azt írja: „Totál görény! Hűha! Nulla tisztelet a parkjaink és a vadon élő állatok iránt.” A hozzászólók közül többen is egyetértenek vele, mások viszont azt írják: nem látnak semmi problémát abban, amit a férfi csinált.

hirdetés

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a férfi egy emlékpóló viselésével tisztelgett valaki előtt, amikor a Grand Canyonba ütötte a labdát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Kiderült, hogy mi az ideális életkor a teherbe esésre azoknak, akik 1, 2 vagy 3 gyereket szeretnének

Aki három gyereket szeretne, 35 éves koránál tovább ne várjon az elsővel.

Link másolása

hirdetés

Újra felkapták az internetezők a rotterdami Erasmus Egyetem hat évvel ezelőtti kutatását arról, hogy mikor érdemes teherbe esni, írja a Mirror. A holland egyetem egészségügyi kutatóközpontjának szakértői azt vizsgálták, hogy mi az ideális életkor, ha valaki egy, két vagy három gyereket szeretne vállalni a jövőben.

A tudósok annak fényében vágtak bele a kutatásba, hogy tisztában voltak azzal: a várandósság és az egynél több gyerek vállalásának esélye az életkor előrehaladtával egyre csökken. A kutatásban 10 ezer pár családalapítását vizsgálták.

Ezek alapján ha egy pár csak egyetlen gyereket tervez, akár a nő 41 éves koráig is kitolhatja a teherbe esés idejét. Még ekkor is 50 százalékos esély kínálkozik a természetes úton történő megtermékenyítésre. Akiknek ennél valamivel fontosabb a gyerekvállalás, legkésőbb 37 éves kornál tovább ne várjanak. Akik pedig biztosra akarnak menni, legfeljebb 32 éves korukig várjanak a teherbe eséssel. Előbbi esetben 75, utóbbi esetben pedig 90 százalékos esélye van a sikeres megtermékenyítésnek.

A két gyereket tervező pároknak a legnagyobb esélye akkor van a sikerre, ha a nő 27 éves koráig teherbe esik az első babával (90%). Akkor sem kell kétségbe esni, ha ez csak 35 évesen jön össze (75%), míg 39 évesen is legalább 50 százalék esély van a természetes úton fogantatásra.

hirdetés

Nem meglepő módon három tervezett gyereknél még ennél is fiatalabb életkort javasolnak a szakértők a próbálkozások megkezdésére. 23 éves korban történő első teherbe eséssel számolva 90 százalék az esélye, hogy összejön a három baba. Ha minderre csak a nő 31 éves korában kerül sor, akkor is van 75 százalék esély a sikerre, de 35-nél tovább senki ne várjon az első várandóssággal, aki három gyereket szeretne szülni.

A tanulmány készítői megjegyzik, hogy a fenti ideálisnak vélt életkorok mesterséges megtermékenyítés esetén tovább is kitolhatók.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: