News here
hirdetés

FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés

Megszagolta a férjét, félelmetes betegséget vett észre - most orvosok használják a szaglását

Les és Joy Milne története egyszerre szívszorító és felemelő.

Link másolása

hirdetés

Les és Joy Milne gyerekkori szerelmesekből lettek házasok. Mindenki irigyelte boldogságukat, három gyermekük született, az észak-angliai Chesire grófságban a társasági élet középpontjában álltak. Ez a boldogság egészen harmincas éveik közepéig tartott, Les orvos volt, párja pedig ápolónő. Akkor Joy változást érzett férjében. Pontosabban Les testszagában. És bár továbbra is nagyon  szerették egymást, ez a kellemetlen érzés folyton ott munkált az asszonyban.

„Zsíros pézsmaszaga lett, gyakran rászóltam, hogy zuhanyozzon le és mossa meg a fogát. Ő pedig erősködött, hogy egyiket sem hanyagolja el. Miután éreztem, hogy bántja a panaszom, egy idő után már nem mondtam neki.”

Csak évekkel később derült ki, hogy Joy Les kezdődő Parkinson-kórját szagolta ki. Az asszony ugyanis azon kevesek közé tartozik, akiket „szuperszaglással” áldott meg (vagy vert meg?) a sors, és akik ezáltal pusztán szag alapján képesek betegségeket kiszűrni.

Az orvostudomány már körülbelül száz évvel ezelőtt felfedezte, hogy a Parkinson-kórban szenvedőknek megváltozik a bőrük faggyútermelése. Az 1980-as években már összefüggésbe hozták ezt a fejben és nyakban lévő faggyúmirigyekkel.

Miközben Les kellemetlen szaga megmaradt, egy idő után újabb tünetek jelentkeztek, köztük remegés, fáradtság, impotencia, hallási és látási zavarok. Ráadásul az addig kedves, szelíd férfi kezdett agresszívvé válni, egy alkalommal meg is sebezte felesége arcát. Joy úgy emlékszik vissza az esetre, hogy férje tekintete üres volt, láthatóan  nem tudta, mit csinál. Mégis csak 45 éves korában diagnosztizálták nála – feltételesen – a Parkinson-kórt. Öt évvel később fel kellett hagynia hivatásával, le kellett mondania a társasági összejövetelekről, kedvenc sportjáról, a golfról. Milne-ék egyre jobban magukba zárkóztak.

hirdetés

Amikor 2005-ben visszaköltöztek szülővárosukba, a skóciai Perthbe, Joy akkor jött rá különleges képességére, amit megerősített egy Parkinson-kórban szenvedőket támogató csoport összejövetele, ahová férjét elkísérte. A következő találkozóra már eleve úgy készültek, hogy az asszony szag alapján szűrje ki a társaságból a betegeket. Öt évvel később az edinburghi egyetemen Tilo Kunath Parkinson-kutató előadásán vette először magának a bátorságot, hogy a nyilvánosság előtt is beszéljen erről, és feltette a kérdést a tudósnak: miért nem használják a betegek szagát arra, hogy a kórt korábban diagnosztizálni lehessen?488BF71A00000578-5308825-image-a-25_1516839613900

 Fotó: Facebook

Tilo Kunath kezdetben hitetlenkedett, végül 2014-ben csapatával szaglótesztnek vetette alá Joyt. Tizenkét embert választottak ki, akik közül hatnál megállapítani a Parkinson-kórt, hatnál viszont nem. Mindegyiküknek 24 órán át kellett egy pólót viselniük. E pólók szagáról kellett Joy-nak meg kellett kiválasztani a betegeket. Szagdiagnózisa hibátlannak bizonyult, elsősorban a nyaktájéki szagokra alapozta döntését. A legmegdöbbentőbb azonban az volt, hogy a kontroll-csoport egyik tagjánál is megérezte a kezdeti Parkinson-kór szagát, és három hónappal később ez be is igazolódott.

Les egy évvel később 65 évesen meghalt. Utolsó kívánsága az volt, hogy Joy rendkívüli szaglását állítsa a betegség gyógyításának szolgálatába. Az asszony jelenleg a manchesteri egyetemen a tömegspektrometriai osztály vezető professzorának, Perdita Barrannak asszisztenseként dolgozik. Már olyan kutatásban is részt vett, amelynek során sikerült izolálni tíz olyan molekulát, amelyek a Parkinson-kórt okozzák.

Vannak olyan kutatók, akik ennek ellenére nem hisznek a betegségek „szuperszaglással” való tetten érésében. Például Tim Jacob, a cardiffi egyetem professzora szerint csupán arról lehet szó, hogy a nők szaglása alapvetően érzékenyebb, és Joy is csupán ennek, valamint a férjéhez fűződő nagyon szoros kapcsolatnak köszönheti felfedezését. Ugyanakkor még ő is elismerte, hogy vannak olyan betegségek, mint például a skizofrénia, amelynek szaga emberek által is érezhető, ellenben a kutyák megérzik a rákbeteg emberek szagát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ
Nincs itt semmi látnivaló, csak egy férfi a 4-es 6-os villamoson nyalogatta az egereit – videó
Amikor már azt hinnénk 2022 nem tartogat több meglepetést, szembejön velünk egy ilyen videó.
Fotó: Alexa / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. augusztus 14.


Link másolása

hirdetés

Aki a 4-es 6-os villamoson szokott közlekedni az tudja, hogy ez a vonal olyan mint egy párhuzamos univerzum, ahol bármi megtörténhet - és meg is történik.

Nemrégiben például egy férfi szállt fel az egereivel a villamosra - ebben még nem is lenne semmi különös. Csakhogy a Redditre felkerült videó szerint

az ingben utazó úriember, miután kiengedte két kedvencét a ketrecből, az egyiket a kezébe vette, majd egy kis simogatás után nyaldosni kezdte.

Eközben a másik rágcsáló a párkányon szaladgált.

Ha nem hiszed el, hogy ez megtörtént (de miért ne hinnéd, hiszen 2022-ben már semmin sem lepődünk meg), akkor íme az esetről a videó:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
Ezek lehetnek a közelgő halál jelei egy egészségügyi szakértő szerint
Foltos lesz a bőr, állandó fáradtság gyötri a haldoklót, aki enni és inni sem szeretne már. A közelgő halálnak mindenkinél más előjele lehet.

Link másolása

hirdetés

Akár hónapokkal korábban észre lehet venni egy emberen, ha megkezdődött a haldoklás folyamata - írja a Mirror egy amerikai egészségügyi portál alapján. A WebMD szakértője szerint a halál előtt számos apró jel utal arra, hogy az illető életének végéhez közeledik. Ha ezeket időben észrevesszük, magunkat is fel tudjuk készíteni az elkerülhetetlenre, ahogy könnyebb lehet az elmúlás szerettünk számára is.

Az egyik legfontosabb jel, hogy a haldokló szemmel láthatóan kevesebbet eszik és iszik, mint korábban. Ezzel párhuzamosan visszahúzódóbb lesz, és már nem okoznak örömet számára olyan elfoglaltságok, amik a kedvenc időtöltései közé tartoztak korábban.

Az életük végéhez közeledő idős emberek hajlamosak arra, hogy kevesebbet beszéljenek. Ezzel szemben a haldokló gyerekeknél ennek akár az ellenkezője is tapasztalható, és be nem áll a szájuk.

Ennél valamivel egyértelműbb jele a közelgő halálnak, ha valaki huzamosabb ideig olyan fáradt, hogy alig bír felkelni. Ebben az esetben a tapasztalatok alapján néhány hét múlva bekövetkezhet az elkerülhetetlen.

hirdetés

Akad olyan haldokló, akinél heves fájdalommal jár életének utolsó szakasza. Ilyenkor többnyire megváltozik a vérnyomás, a légzés, és a szívverés ritmusa is átalakul. Egyeseknél a betegségtől és állapottól függően zavartság léphet fel. Sokan hallucinálnak is, és úgy viselkednek, mintha kábulatban lennének.

Az utolsó órákhoz közeledve az emberek testhőmérséklete lecsökken, egyáltalán nem kívánják már az ételt és italt, nem járnak ki a mosdóba sem, de egyes esetekben elfordulhat fájdalomérzet is. További árulkodó jel lehet, hogy a bőrön kékes-lilás foltok jelennek meg a térden, kézfejen vagy a lábon, valamint nehézkessé válik a légzés.

Az orvosok felhívják a figyelmet arra, hogy teljesen általános jelei nincsenek a közelgő halálnak, ez minden ember esetében más és más. Ellenben a fentiek közül ha egyet vagy többet tapasztalunk idős rokonaiknál, akkor érdemes lehet felkészülni a legrosszabbra.

Érdemes felhívni a barátokat és hozzátartozókat, hogy még időben elbúcsúzhassanak a haldoklótól. Figyelembe véve, hogy az élete utolsó szakaszába érőknek sokkal fárasztóbb egy-egy ilyen beszélgetés, mint az egészséges embereknek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Diákjától esett teherbe egy amerikai tanárnő, a szülésről iskolai oktatófilmet szeretne forgatni
Hat éve egy szórakozóhelyen jött össze akkor 16 éves diákjával. Most közös gyerekük születik, de a nő egyedül akarja felnevelni a babát.
Fotók: Instagram/Amy Kupps - szmo.hu
2022. augusztus 14.


Link másolása

hirdetés

Volt diákjától esett teherbe egy egykori tanárnő, akivel egy szórakozóhelyen jött össze - írja a Daily Star. Amy Kupps ráadásul azt tervezi, hogy az az ősszel esedékes szülésről filmet forgat majd, amit az OnlyFansen tesz elérhetővé a rajongók számára, de az iskolákba is szeretne eljutni az alkotással.

A most 33 éves nő korábban egy észak-karolinai oktatási intézményben tanított, ahonnan éppen az előfizetős szexoldal miatt rúgták ki. Amikor a tantestület rájött, hogy Kupps mivel egészíti ki fizetését, azonnal felmondtak neki.

Az egykori tanárnő ezután egy szórakozóhelyen jött össze egy nála fiatalabb férfival. Úgy derült ki, hogy az akkor 16 éves fiú korábban a tanítványa volt, hogy az első szeretkezés után Miss Kuppsnak szólította. Azóta hat év telt el, de egészen a közelmúltig mindenki előtt titkolt tartós párkapcsolatban éltek.

Amy Kupps azonban úgy tervezi, hogy az októberben születő gyereket már egyedül neveli fel. Miután kiderült, hogy terhes, megbeszélte a fiatal férfival, hogy inkább váljanak külön az útjaik. A nő megnyugtatta az fiatal apát, hogy nincsenek anyagi gondjai, és jó katolikus révén az abortusz szóba sem jöhet. Ugyanakkor nem akarja akadályozni a 22 éves férfit legszebb éveinek megélésében, akinek a családja ráadásul semmit nem sejt a titkos viszonyról és a hamarosan érkező unokáról.

A korábban biológiát is oktató Kupps szülésznő segítségét szeretné kérni a nagy esemény rögzítéséhez. Úgy tervezi, hogy korábbi biológia szakos tanárként oktatóanyagot készít a gyerek világra jöveteléről, ami akár az iskolákba is eljuthat.

Amy Kupps nem először kerül a bulvárlapok címoldalára. Tavaly év végén óriási orgiát tervezett, amivel a koronavírus-járvány végét szerette volna megünnepelni:

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A strandolók szeme láttára szeretkezett egy pár a tengerparton Walesben
Csak egy rövid ideig volt látható az interneten a swansea-i aktusról készült felvétel.
Fotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. augusztus 14.


Link másolása

hirdetés

Fényes nappal esett egymásnak pénteken Wales egyik népszerű tengerpartján egy férfi és egy nő. Még az sem zavarta az önfeledten szeretkező párt, hogy tőlük néhány méterre mit sem sejtő gyerekek és családok strandoltak - írja a Wales Online.

Az enyelgő pár a swansea-i strandon kívánta meg egymást, nem messze a csillagvizsgáló és egy helyi lakópark házaitól, ahonnan tökéletesen lehetett látni, hogy mi történik a magas fűben.

Az Instagramon 24 óráig látható felvételt később a Twitteren is megosztották egy rövid időre. Itt a posztoló azt írta megjegyzésképp a videóhoz, hogy „a meleg időjárás mindenkit begerjeszt”.

A lap megjegyzi, hogy a strandon szeretkezés nem minősül bűncselekménynek, de egy 1986-os törvény alapján könnyen minősíthetik zaklatásnak és közszeméremsértésnek. Ilyen esetekben a leggyakoribb büntetés a pénzbírság kiszabása lehet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: