FELFEDEZŐ
A Rovatból

Kiderült, mennyit drágult a McDonald's az elmúlt tíz évben, az emberek felháborodtak

Olyan mértékben emelkedtek a McDonald's gyorséttermek árai az elmúlt tíz évben az Egyesült Államokban, hogy az heves felháborodást váltott ki a vásárlók körében.
Fotó: Pixabay/Quartzla - szmo.hu
2024. május 15.


Link másolása

A McDonald's vendégei a közösségi média felületein – főleg a Redditen – adtak hangot nemtetszésüknek, miután szembesültek vele, mennyit is drágultak az egykor megfizethető árairól ismert gyorsétterem ételei tíz év alatt.

Az árak emelkedésére a Finance Buzz világított rá, mikor azt vizsgálta, hogy alakultak a különböző amerikai étteremláncok árszabásai az elmúlt évtizedben a teljes inflációs rátához viszonyítva.

Ha megnézzük, mennyit változtak az árak az elmúlt tíz évben, világossá válik, hogy miért döntenek mostanában egyre többen úgy, hogy inkább otthon esznek - idézi Chris Kempczinski vezérigazgatót az UniLad.

A közepes sültkrumpli 2014-ben állítólag 1,59 dollárba (mostani árfolyamon körülbelül 550 forintba) került, míg manapság 3,79 dollárt (körülbelül 1310 forintot) kell kifizetni. Ez 2,20 dolláros, vagyis 138 százalékos áremelkedést jelent.

Az Egyesült Államokban klasszikusnak számító McDouble szendvics még nagyobb mértékű drágulást mutat: tíz évvel ezelőtt 1,19 dollárba (410 forintba) került, míg jelenleg 3,19 dollárért (1110 forintért) árulják, ami 168 százalékos áremelkedésnek felel meg.

„Ez az arány több mint háromszorosa az ugyanebben az időben mért tényleges inflációnak” – magyarázta a Finance Buzz.

A cég vezérigazgatója azt is megjegyezte, hogy sokan azért is döntenek a McDonald's bojkottálása mellett, mert a vállalat egyik franchise-üzeme ingyenételt osztott izraeli katonáknak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Élve felkínálta magát vacsorára a világ legnagyobb kígyójának egy természetvédő
Paul Rosolie speciális védőruhában, disznóvérrel bekenve feküdt a zöld anakonda elé. Mindez annyira nem volt jó ötlet, hogy pillanatokkal később a csapatának kellett kiszabadítania az állat halálos szorításából.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 29.


Link másolása

Önként vállalkozott egy férfi arra, hogy felfalja a zöld anakonda, írja a LADbible. Paul Rosolie a Discovery Channel Élve felfalva című műsorában vágott bele a veszélyes vállalkozásba, de gyorsan rá is jött, hogy ez nem volt a legjobb ötlet.

A férfi hosszú éveket szentelt az egzotikus vadállatok egyre zsugorodó ökoszisztémáinak megfigyelésére. Rengeteg időt töltött az indiai, brazíliai, perui és indonéziai vadon feltérképezésével. Ezután jutott arra, hogy ha valóban szeretné felhívni az emberek figyelmét az esőerdők megmentése érdekében, akkor valami igazán sokkolóval kell előállnia.

A természetvédő végül tíz évvel ezelőtt jutott arra, hogy önként felkínálja magát vacsorára a világ legnagyobb tömegű és egyik leghosszabb óriáskígyója számára. Rosolie terve az volt, hogy kockázatos akciójával minél több pénzt gyűjtsön az esőerdők védelme érdekében.

A férfi és csapata hetekig kutattak egy megfelelő méretű példány után, mire végül találtak egy 6 méter hosszú, 114 kilogrammos nőstény zöld anakondát. Rosolie ezután speciális, erre a célra fejlesztett szénszálas védőruhába bújt, amit direkt úgy terveztek, hogy ne tudja összeroppantani benne a kígyó. A természetvédő végig rádiókapcsolatban állt csapatával, akik a ruhára szerelt kamerák képein is követhették az eseményeket.

A férfit bekenték disznóvérrel annak érdekében, hogy még inkább kedvet kapjon az elfogyasztásához az óriáskígyó. Rosolie négykézláb közelített az állathoz, majd az anakonda hirtelen elkapta a fejét, és elkezdte összepréselni a férfi testét.

„Összeszorította a karjaimat. Tisztában volt azzal, hogy tehetetlen vagyok” – mondta Rosolie a csapatának. Az öngyilkos természetvédő pulzusa felgyorsult, légzése nehézkessé vált. Amikor a kígyó a fejéhez ért, Rosolie segítséget kért. A csapat azonnal odarohant, és nagy nehezen leszedték róla a kígyót.

„Az utolsó dolog, amire emlékszem, az volt, hogy tágra nyílt a szája, majd minden elsötétült. Elernyedtem, és hagytam, hogy összeszorítson. Mindeközben csak arra gondoltam: 'Egyél, egyél!' Éreztem, hogy a védőruhám megreped, és mintha a karjaimat kitépte volna a helyükről” – mesélte Rosolie, aki valóban csak pillanatokra volt a haláltól.

A természetvédő öngyilkos küldetéséről készült videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Tinédzserek ugrottak a mozgó vonat elé, hogy megmentsenek egy férfit Angliában
A hősies cselekedetet egy 15 és egy 16 éves fiú vitte véghez egy Dél-Yorkshire-ben található vasútállomáson. Nagyon közelről látták már a vonat lámpáit, egy percük se volt rá.

Link másolása

Két tinédzser ugrott egy vonat elé, hogy ellökjék onnan azt a férfit, aki öngyilkosságot akart elkövetni – írja a LADBible.

Két barát, a 15 éves Freddie Corbett és a 16 éves Harley Hollingworth szombaton az utolsó vonatot várták a Bolton upon Dearne-i állomáson, amikor megláttak egy férfit, aki a vágányok felé tartott. Hirtelen odaugrottak, hogy elrántsák a sínekről. A férfi állítólag azt mondta, hogy „ma este megölöm magam.”

Később Harley azt nyilatkozta a Mirrornak, hogy

„nem aggódtam a vonat miatt, csak meg akartam győződni róla, hogy Freddie ellökte a férfit a sínekről.”

A tinédzserek elmondása szerint nagyon közelről látták már a vonat lámpáit, Freddie becslése szerint nagyjából 45 másodperccel az eset után ért be a szerelvény az állomásra.

Ennek ellenére ugrottak oda a fiúk, hogy megakadályozzák a férfi öngyilkossági kísérletét. Freddie szerint ösztönből cselekedtek.

A fiatalemberek szülei nagyon büszkék fiaikra. Harley apja, Dale Hollingworth szerint fia tipikus tinédzser, aki általában rosszkedvű, de láthatóan aranyszíve van. Hozzátette: „Le vagyok nyűgözve.” Azonban Freddie nagymamája nem örült a hírnek, azt mondta unokájának: „Te idióta, akár össze is törhetted volna magad!”

Gary Robinson, a Network Rail dolgozója megerősítette a hírt, miszerint a fiúk megmentették egy férfi életét. A hír közösségi médiában is napvilágot látott: „Ez a két fiú volt annak a férfinak az őrangyala!”

Robinson elmondta azt is, hogy szerinte csupa rosszat lehet hallani a médiában a fiatalokról, de látva ennek a két fiúnak a tettét, úgy hiszi, jó kezekben vagyunk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Kilométeres sor állt a Primark előtt a nyitáskor, órákat várhattak azok, akik be akartak menni
A videót készítő kollégánk gyakorlatilag félig bejárta a plázát, mire a sor elejére ért.

Link másolása

Szó szerint kilométeres volt a sor, hosszan kígyózott a Primark bejáratától végig az Aréna Plazán keresztül, százak voltak kíváncsiak arra, hogy milyen az ír ruhadiszkont olcsó, de relatíve minőségi árukínálata.

A végeláthatatlan sor mellett videózott kollégánk, aki gyakorlatilag félig bejárta a plázát, mire a sor elejére ért:

@szeretlekmagyarorszag.hu

Káosz nagy sorok a Primark magyar nyitásán ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Megérkezett a Primark, Európa kedvenc diszkont divatboltja Budapestre
Primark megnyitotta kapuit Budapesten, az Aréna Mallban, és máris hatalmas érdeklődés övezi. Az olcsó, de minőségi ruháiról ismert üzletlánc új színt hoz a hazai divatpiacra, fenntarthatóságot és elérhetőséget ígérve a vásárlóknak.

Link másolása

Az alacsony árairól híres Primark kedden nyitja meg első magyarországi üzletét az Aréna Mallban. Maciej Podwojski, a Primark közép-kelet-európai vezetője egy nappal a megnyitó előtt mutatta be a boltot. Mint az Economix írja, többek között arról beszélt:

Ugyanaz a minőség és ár érhető el itthon, mint a nyugati üzletekben – már csak azért is, mert ugyanabból a csehországi logisztikai központból szolgálják ki a közép-kelet-európai, németországi és az ausztriai üzleteket is.

Az üzlet 3100 négyzetméteren terül el, és szándéka szerint minden igényt kielégít: ruhák, fehérneműk, kiegészítők, bőrápolási termékek és lakberendezési árucikkek széles választéka várja a vásárlókat.

Podwojski szerint a Primark állatkísérletektől mentes kozmetikumokat árul és elkötelezett a fenntarthatóság mellett is. A célok között szerepel az újrahasznosítható anyagok használata, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, és a munkavállalók tisztes megélhetésének biztosítása.

A Primark jelenleg több mint 440 üzlettel rendelkezik világszerte, 17 piacon, amelyek közül hat – köztük Szlovénia, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és május 28-tól Magyarország – Közép-Kelet Európában található. A dublini székhelyű divatóriás 80 ezer alkalmazottal büszkélkedhet, és célja, hogy 2026 végéig 530 üzlettel legyen jelen a világban.

Link másolása
KÖVESS MINKET: