FELFEDEZŐ
A Rovatból

Kalózok rabolták el és tartották fogva két és fél évig az újságírót, aki éppen a kalózokról akart könyvet írni

Michael Scott Moore végül közelebbi betekintést nyert a kalózok életébe, mint azt valaha gondolta volna.

Link másolása

Amikor egy német-amerikai újságíró Szomáliába utazott, hogy a kalózkodásról szóló könyvén dolgozzon, még nem gondolta, hogy egészen közelről megtapasztalhatja, milyen a kalózok élete.

Michael Scott Moore-t nem sokkal az országba érkezése után elrabolta egy csapat fegyveres, és két és fél évig fogva tartották.

A kocsijával utazott 2012 januárjában a szálláshelyére, amikor egyszercsak fegyveres kalózok útját állták, majd kirángatták az autójából. A férfi szerint eltörték a csuklóját és a szemüvegét is, miközben foglyul ejtették.

„Egyikük azt mondta, hogy hibát követtem el. Ezt elég sértőnek gondoltam, mert azt akarta ére ztetni velem, hogy valami rosszat tettem, amivel kiérdemeltem ezt. Bűntudatot akart kelteni bennem. De persze ez visszhangzott a fejemben két és fél évig”

- mesélte a szabadulása után.

Elmondása szerint több helyre is elvitték a fogság ideje alatt, egy darabig egy hajón is raboskodott másokkal együtt. Szörnyű élményekben volt része: egyszer például végignézte, ahogy egy másik foglyot a lábánál fogva lógattak le egy fáról, miközben a mellkasán és a lábán ütötték őt egy bambuszbottal.

A kalózok eredetileg 20 millió dollárt (7,1 milliárd forint) követeltek Michael Scott Moore szabadon engedéséért,

ezt az összeget azonban az újságíró édesanyjának sikerült 1,6 millió dollárra (575 millió forint) lealkudnia. Végül a hatóságoknak sikerült elérni, hogy a kalózok elengedjék a férfit, miután egyezségre jutottak velük a váltságdíjat illetően. Az ügyében egy Mohamed Tahlil Mohamed nevű férfit letartóztattak emberrablás, túszejtés, összeesküvés és egyéb bűncselekmények miatt.

Moore azóta számos interjú és előadás keretében mesélt a fogságban töltött idejéről. Mint mondja, nem szívesen emlékszik vissza erre, de nem is tehet úgy, mintha ez nem történt volna meg. Amikor Szomáliában volt, folyton a berlini és kaliforniai életére gondolt, amelyet akkor olyan messzinek érzett, mintha egy másik bolygón lett volna. Most már Szomáliára tekint így, de megtanult együttélni a történtekkel.

Forrás: LADBible

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Elájulsz, hogy milyen brutálisan drága a sör, de minden eddiginél többen isszák az Oktoberfesten
Korsónként (1 liter) 12,60-14,90 euró közötti összeget kérnek a sörért, átlagosan 6,1 százalékkal többet, mint tavaly. Ez kb. a kétszerese, amibe egy sör általában Bajorországban kerül.
MTI - szmo.hu
2023. szeptember 24.


Link másolása

Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények száma pedig csökkent a világhírű sörfesztivál vasárnap közölt félidős mérlege szerint.

Az október 3-ig tartó rendezvény első nyolc napján 3,4 millió vendéget regisztráltak, ami a tavalyihoz képest nagyjából négyszázezres, a koronavírus-világjárvány előtti utolsó, 2019-es Oktoberfesthez viszonyítva pedig százezeres növekedés.

A látogatószám növekedése a többi között az évszakhoz képest meleg, nyárias időjárásnak tulajdonítható a fesztivál vezetősége szerint. A kellemes időben a hangulat is viszonylag békés. Eddig 838 alkalommal riasztották a rendőröket, ez csaknem százzal kevesebb a tavalyi 923-nál és jóval elmarad 2019-es fesztivál első felében regisztrált 1010-től.

Ugyanakkor a sör minden korábbinál drágább, korsónként (1 liter) 12,60-14,90 euró (olyan 5000-5500 forint) közötti összeget kérnek érte, átlagosan 6,1 százalékkal többet, mint tavaly. A sört a Terézia-réten (Theresienwiese) felállított sörsátrakban mérik, amelyekben együttvéve 120 ezer ülőhellyel várják a vendégeket.

Kiszolgálásukról és biztonságukról több ezer fős személyzet gondoskodik, csak az egészségügyi részlegen 450-en dolgoznak. Több mint 50 biztonsági kamerát is üzemeltetnek a területen, a bajor tartományi főváros rendőrségén pedig 600 munkatárs foglalkozik a rendezvény biztosításával.

Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték, és 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei a 188. Oktoberfest Münchenben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Ez a megye lett az idei évben a magyar pornókirály
A kondorosiak voltak a legpajzánabbak, a magyarokat általánosságban pedig a leszbikus kategória mozgatta meg leginkább az elmúlt egy évben.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2023. szeptember 25.


Link másolása

A Szexrandi.hu a Google Trends mutatói alapján járt utána, hogy földrajzilag hol a legfogékonyabbak a magyarok a pornó iránt, hol kerestek rá a legtöbben a szex szóra. Tavaly még fej-fej mellett voltak a dunántúli és a tiszántúli települések, ám idén Kelet-Magyarország mindenkit lenyomott a szexuális témák iránti érdeklődésben.

Az idei települési sorrend:

 • Kondoros – Békés
 • Gávavencsellő – Szabolcs-Szatmár-Bereg
 • Demecser – Szabolcs-Szatmár-Bereg
 • Sárrétudvari – Hajdú-Bihar
 • Egyek – Hajdú-Bihar
 • Nyírcsaholy – Szabolcs-Szatmár-Bereg
 • Lepsény – Fejér
 • Mánd – Szabolcs-Szatmár-Bereg
 • Nagyhalász – Szabolcs-Szatmár-Bereg
 • Hajdúdorog – Hajdú-Bihar

  Magyarország „pornóvárosa” mellett idén a megyék között is egyértelmű győztes van, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye rendhagyó módon öt helyezéssel is szerepel a listán.

  A közlemény arra is kitér, hogy a leszbikus kategória mozgatta meg leginkább a magyarokat, a szex szóhoz kapcsolódóan ez a témakör mutatott leginkább növekvő tendenciát az elmúlt egy évben.

  (via 24.hu)

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • FELFEDEZŐ
  A Rovatból
  „Heresimogatásra kijelölt hely” feliratú táblát helyezett el a Kutyapárt Hadik András lovasszobrán
  Régi szokás, hogy a turisták fényesre fogdossák a budai várban Hadik András lovasszobrát. Ez a minisztériumnak nem tetszett, a Kutyapárt válasza nem sokat késett. „Lázár miniszter úrnak speciálba” – tették még hozzá.

  Link másolása

  A maga módján megoldotta a Kétfarkú Kutyapárt a várbeli szoborvitát: vasárnap egy „Heresimogatásra kijelölt hely” feliratú táblát helyeztek el Hadik András lovasszobrán.

  A Facebookon annyit még azért hozzátettek, hogy: „Lázár miniszter úrnak speciálba”.

  Mi is megírtuk, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint "Zavaró és bántó lehet, hogy a turisták fényesre fogdossák a budai várban Hadik András lovasszobrát" (pontosabban a ló heréjét). Ezért a Budavári Önkormányzattól várják az intézkedést a szerintük „frivol viselkedés” miatt.

  A polgármester azonban tanácstalan, hogyan lehetne megszüntetni egy több évtizedes szokást - derült ki az RTL.hu anyagából.

  "Egyetlen egy kérdés van, ami szerintem elgondolkodtató, hogy a szoborra való felmászás az lehet balesetveszélyes is, erre egy nagyon kicsi és diszkrét táblával fel fogjuk hívni a figyelmet. Ugyanakkor igazából nem tudom, mit akarnak, most fóliázzuk be ezt a szobrot, vagy mi legyen?" - kérdezte a polgármester.

  A szobor 1937 óta áll a Szentháromság és az Úri utca sarkán. A "hagyomány" szerint szerencsét hoz a megérintése, ezt még az idegenvezetők is elmesélik a turistáknak.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  FELFEDEZŐ
  A Rovatból
  Kokaint szippantott fel a családos pilóta egy félmeztelen nő melleiről a felszállás előtti este
  Végül a gép személyzete jelentette az esetet a vezetőségnek, akik lemondták a járatot. Az angol pilótát azonnal elbocsátotta a British Airways.
  Fotó: Pixabay - szmo.hu
  2023. szeptember 27.


  Link másolása

  A British Airways egyik pilótája kokaint szippantott fel egy félmeztelen nő melleiről egy dél-afrikai buliban, mielőtt Londonba repült volna egy zsúfolt géppel - írja a New York Post.

  Mike Beaton, az egygyerekes családapa egy durva éjszakát töltött el Johannesburgban, mielőtt egy londoni járat másodpilótájaként repült volna. A férfi sms-ekben dicsekedett arról egy légiutaskísérő barátjának, hogy mi minden történt a partin.

  „Nagyon szemtelen fiú voltam”

  - írta az egyik üzenetében.

  A férfi egy nagyobb társasággal szórakozott egy klubban, köztük egy walesi és egy spanyol nővel, majd több órányi bulizás után az egyikük lakásán kötöttek ki. A lányokról hamar lekerült a felső és éppen félmeztelenül táncoltak, amikor megérkezett a kokain.

  "Ezután egy vita folyt arról, hogy kinek a mellkasa a legmegfelelőbb a felszippantásához"

  - írta, majd boldogan újságolta barátjának, hogy végül ő is az egyik lány melleiről szívta fel a kokaint.

  Amikor másnap megpróbált repülni, a személyzet jelentette a pilóta előző éjszakáját a feletteseiknek, akik ezért lemondták a járatot, ami a British Airwaysnek nagyjából 120 ezer dollárjába került.

  Beatont azonnal felfüggesztették és másnap utasként hazaszállították. A repülőtéren kábítószer-tesztet hajtottak végre rajta, amin megbukott, ezért kirúgták.

  A légitársaság közlése szerint az utasok egy pillanatig sem voltak veszélyben Beaton kábítószerezése miatt.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: