FELFEDEZŐ
A Rovatból

Kalózok rabolták el és tartották fogva két és fél évig az újságírót, aki éppen a kalózokról akart könyvet írni

Michael Scott Moore végül közelebbi betekintést nyert a kalózok életébe, mint azt valaha gondolta volna.

Link másolása

Amikor egy német-amerikai újságíró Szomáliába utazott, hogy a kalózkodásról szóló könyvén dolgozzon, még nem gondolta, hogy egészen közelről megtapasztalhatja, milyen a kalózok élete.

Michael Scott Moore-t nem sokkal az országba érkezése után elrabolta egy csapat fegyveres, és két és fél évig fogva tartották.

A kocsijával utazott 2012 januárjában a szálláshelyére, amikor egyszercsak fegyveres kalózok útját állták, majd kirángatták az autójából. A férfi szerint eltörték a csuklóját és a szemüvegét is, miközben foglyul ejtették.

„Egyikük azt mondta, hogy hibát követtem el. Ezt elég sértőnek gondoltam, mert azt akarta ére ztetni velem, hogy valami rosszat tettem, amivel kiérdemeltem ezt. Bűntudatot akart kelteni bennem. De persze ez visszhangzott a fejemben két és fél évig”

- mesélte a szabadulása után.

Elmondása szerint több helyre is elvitték a fogság ideje alatt, egy darabig egy hajón is raboskodott másokkal együtt. Szörnyű élményekben volt része: egyszer például végignézte, ahogy egy másik foglyot a lábánál fogva lógattak le egy fáról, miközben a mellkasán és a lábán ütötték őt egy bambuszbottal.

A kalózok eredetileg 20 millió dollárt (7,1 milliárd forint) követeltek Michael Scott Moore szabadon engedéséért,

ezt az összeget azonban az újságíró édesanyjának sikerült 1,6 millió dollárra (575 millió forint) lealkudnia. Végül a hatóságoknak sikerült elérni, hogy a kalózok elengedjék a férfit, miután egyezségre jutottak velük a váltságdíjat illetően. Az ügyében egy Mohamed Tahlil Mohamed nevű férfit letartóztattak emberrablás, túszejtés, összeesküvés és egyéb bűncselekmények miatt.

Moore azóta számos interjú és előadás keretében mesélt a fogságban töltött idejéről. Mint mondja, nem szívesen emlékszik vissza erre, de nem is tehet úgy, mintha ez nem történt volna meg. Amikor Szomáliában volt, folyton a berlini és kaliforniai életére gondolt, amelyet akkor olyan messzinek érzett, mintha egy másik bolygón lett volna. Most már Szomáliára tekint így, de megtanult együttélni a történtekkel.

Forrás: LADBible

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
14-szer volt telitalálata a lottón – pofonegyszerű trükköt alkalmazott a közgazdász
A román-ausztrál férfi módszere egyszerű volt: annyi szelvényt vásárolt, ahány kombináció csak létezett az adott játékon. Végül egy amerikai sorsolás után vonult vissza a profi lottós.

Link másolása

Összesen tizennégyszer volt telitalálata a lottón néhány év leforgása alatt egy román-ausztrál közgazdásznak a kilencvenes évek környékén, írja az IFL Science. Stefan Mandel még Romániában találta ki a pofonegyszerű módszert, majd az ott nyert pénzből előbb Nyugat-Európába, később pedig Ausztráliába költözött családjával együtt.

Mandel trükkje egyszerű: a létező összes számkombinációt megjátszotta az adott játékon. Csak azt kellett megvárnia, hogy akkorára duzzadjon a nyereményalap, amikor már megérte feladni az összes szelvényt. A lap példának hozza fel az EuroMillions lottót, ahol 139 838 160 szelvényt kellene feladni a biztos nyeremény eléréséhez.

Mandel megfigyelte, hogy bizonyos lottójátékok során a nyereményalap akár a háromszorosát is elérte annak, amennyibe az összes kombináció feladása került. Innentől már csak azt kellett kitalálnia, hogyan tudja az elképesztő mennyiségű szelvényt rövid idő alatt játékba küldeni.

A leleményes közgazdász éveken keresztül befektetőket a keresett a rendszer kialakításához. Ezután algoritmusok fejlesztésébe fogott, melyek a szelvények generálását és nyomtatását végezték, ami akkoriban bizonyos lottók esetében engedélyezett volt. Amint kész volt mindennel, már csak ki kellett várni a megfelelő pillanatot, vagyis azt, amikor elérte a kellő mértéket a nyereményalap.

Miután Mandel több ausztráliai lottót is behúzott a módszerrel, egy amerikai játékot nézett ki magának. A virginai lottón 1-44-ig lehetett választani a számok közül, ami összesen 7 059 052 kombinációt jelentett. Ez pedig lényegesen alacsonyabb volt a korábbi esetekben megszokott nagyjából 25 millióhoz képest.

Amikor az amerikai lottó főnyereménye 15,5 millió dollárra ugrott, Mandel a szelvények nagy tételben történő felvásárlására utasította az országban kialakított hálózatát. Két nap alatt a közgazdász emberei 6,4 millió szelvényt szereztek be, mert többen is kihátráltak a megállapodásból. A helyzet meglehetősen feszült volt, végül némi mázlival mégis sikerült megnyerni a főnyereményt.

Mandellel szemben az FBI és a CIA is nyomozást indított, de végül egyik esetben sem találtak bűncselekményre utaló jeleket. A férfi összesen tizennégy különböző lottójátékban ütötte meg társaival a főnyereményt, mielőtt visszavonult volna Vanuatu egyik szigetére.

Stefan Mandel ebben a videóban mesélt részletesen a módszeréről:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Egy volt hírszerző kitálalt: nem emberi eredetű, idegen faj által készített járművek vannak az Egyesült Államok birtokában
Az azonosítatlan légköri jelenségeket vizsgáló kutatócsoport (UAP) vezető elemzője szerint a földönkívüli járművekre vonatkozó titkos információkat korábban már átadta a Kongresszusnak, de a kormány tisztviselői megbüntették ezért őt.

Link másolása

David Charles Grusch, egy volt titkosszolgálati hírszerző a NewsNation nevű csatornának adott friss interjúban megdöbbentő állításokat tett: szerinte az Egyesült Államok birtokában vannak olyan járművek, amelyeket nem emberek készítettek.

„Ezek nem ember által készített járművek, hanem idegen eredetű, egzotikus űrhajók, hívhatjuk őket űrjárműveknek is”

- mondta az egykori hírszerző.

Ezek után a műsorvezető vissza is kérdezett:

„Vannak űrhajóink egy másik fajtól?”

- amire Grusch igennel válaszolt.

Az azonosítatlan légköri jelenségeket vizsgáló kutatócsoport (UAP) vezető elemzője szerint az amerikai kormány több ilyen jármű birtokában van, de ezeket titkolja a nyilvánosság elől. A lezuhant vagy szétroncsolódott űrhajók ismeretlen, Földön kívüli helyről származhatnak.

Az egykori hírszerző azt is elmondta, hogy a földönkívüli járművekre vonatkozó titkos információkat korábban már átadta a Kongresszusnak, de a kormány tisztviselői megbüntették ezért őt. Grusch 14 év hírszerzés után idén áprilisban távozott a titkosszolgálattól.

Grusch azt is elmondta az interjúban, hogy az űrjárművek „egzotikus eredetűek”, vagyis nem emberek készítették őket.

A NASA nemrég ismertette egy friss kutatásának eredményét, amelyből kiderült, hogy világszerte nagyjából 800 ufó-észlelés történt, ami azt jelenti, hogy évente körülbelül 30 alkalommal értesítették a hatóságokat, hogy valami furcsa dolgot látnak az égen.

(Forrás: Indy100.com)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Egy elképesztő fotó a Budapest feletti tornádóról
Többen is megörökítették a kedden este az Aranyhegy felett kialakult nem mindennapi természeti jelenséget, melyet csupán rövid ideig lehetett látni, de annál lenyűgözőbb volt.
Címlapkép: Viharvonal Viharvadász Csapat/Somogyi Csaba - szmo.hu
2023. június 07.


Link másolása

Úgynevezett nem-mezociklonális tornádó alakult ki az egyik zivatarfelhőből Budapesten, az Aranyhegy felett kedden este.

Ahogy beszámoltunk róla, a nem mindennapi természeti jelenséget észlelve többen is megörökítették, ahogyan Óbuda felett megjelenik a földet súroló felhőtölcsér.

Magyarországon ez volt idén a második tornádó, az elsőt két hete Kétegyháza közelében észlelték.

Az Időkép tájékoztatása szerint a nem-mezociklonális tornádót olyan felszínközeli összeáramlás hozza létre, melyhez intenzív feláramlás társul. Az örvénylő mozgás sugarának lecsökkenésével az impulzusmegmaradás törvénye miatt a forgás felgyorsul, a nyomáscsökkenés miatt kicsapódó nedvesség és a felkapott por pedig láthatóvá teszi a felhőtölcsért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Hatalmas műmellekkel, ágaskodó mellbimbókkal ment az iskolába – fizetés nélküli szabadságra küldték a tanárt
A transznemű Kayla Lemieux tagadja, hogy mellei ne lennének igaziak, és szerinte minden vonatkozó szabályt betart a munkahelyén.

Link másolása

Fizetett szabadságra küldték kedden azt a transznemű gimnáziumi tanárt Kanadában, aki hatalmas műmellekkel és ágaskodó mellbimbókkal tanít, írja a New York Post. Kayla Lemieux kereskedelmet oktat egy ontariói középiskolában.

A Toronto Sun értesülése szerint Lemieux-t azután függesztették fel, hogy az oktatási miniszter és a régió parlamenti képviselői felemelték hangjukat a közösségi médiában nagy port kavaró fotók és videók miatt. A politikusok szerint az iskola üzemeltetője nem járt el kellő körültekintéssel az ügyben, amikor „nem a tanulók érdekeit és biztonságát helyezte előtérbe”.

Az iskolaszék hónapok óta védelmébe vette a transznemű tanárt, aki még 2021-ben kezdte meg a nővé alakulást. A szülők ugyanakkor teljesen kiakadtak, amiért Lemieux a gyerekek előtt mutatkozott a gigantikus mellprotézisekkel és a felsőjét szinte átszúró mellbimbókkal.

Az extravagáns külsejű tanár ügyét akkor kapta fel a nemzetközi sajtó, amikor a New York Post kiderítette, hogy a férfi iskolán kívül alig hordja feltűnő parókáját és mellprotézisét, valamint sminket sem visel. Ráadásul egy szomszédja elmondása szerint a többnyire teljesen hétköznapi tornacipőben, pulóverben és farmerben mászkáló férfi „rendkívül ritkán” viseli a botrányt kiváltó kiegészítőket a civil életében.

Lemieux akkor tagadta, hogy a lap fotóin szereplő férfi ő lenne, ahogy azt is, hogy a hatalmas mellei ne lennének igaziak. Kayla Lemieux szerint a szomszédai is hazudnak, amikor azt mondják, hogy másképp néz ki, mint ahogy az iskolában is lefotózták.

Lemieux azt mondta, hogy a hatalmas mellek nem protézisek, hanem a rendkívül ritka gigantomastia nevű betegség eredményei. A kórban szenvedőknél a mellszövetek gyors és túlzott növekedést okoznak.

A tanárt azután küldték fizetett szabdságra, hogy a felháborodott szülők januárban olyan szabályzat kidolgozását javasolták, mely megköveteli a „megfelelő és professzionális” megjelenést. Lemieux a New York Postnak azt mondta, hogy be fogja tartani a szabályzatban szereplő előírásokat, ugyanakkor nem gondolta azt, hogy bármi gond lett volna az öltözködésével.

Kayla Lemieux egyik korábbi iskolaszéki meghallgatásáról ebben a videóban közöltek részleteket:


Link másolása
KÖVESS MINKET: