FELFEDEZŐ
A Rovatból

„Ha nem fekszel le velem, elküldöm a szüleidnek” – Mit sem sejtő nők intim fotóit adják-veszik az internetes csoportokban

Több tízezer férfi lehet érintett a magánjellegű képek csereberéjében csak az Egyesült Királyságban. A nők szinte tehetetlenek a gyűjtőtársadalommal szemben.


Egy véletlen folytán fedezte fel a BBC újságírója, hogy az interneten mit sem sejtő nők fotóival kereskednek. Az egyik ismerősének fényképét egyszerűen ellopták az Instagramról, majd a kép a Redditen kötött ki, ahol a kommentelők kiélték magukat a látványon. Pedig nem is meztelen fotó volt.

Ezután kezdett nyomozni a lap újságírója, és

több száz kamuprofilt talált, amiket ismeretlen tulajdonosaik az ellopott intim és kevésbé intim fényképek megosztására és kereskedelmére használnak.

Mindez természetesen a képen szereplők engedélye nélkül, jórészt a tudtukon kívül történik.

Az intim felvételeket nemcsak egy több ezer fős követőtáborral osztották meg, hanem a közösség tagjai az anonimitás álarca mögé bújva összefogtak, és kiderítették a fotókon szereplők személyazonosságát. Ezt nevezik doxolásnak, vagyis az interneten fellelhető valamennyi személyes adat összegyűjtését és közzétételét az illető akarata ellenére.

Miután napvilágot látnak a fotókon szereplő nők valós vagy online elérhetőségei, a csoport tagjai szabályosan lerohanják az interneten a célszemélyt, akit szexuális megjegyzésekkel, fenyegetésekkel, vagy pedig zsarolással tartanak sakkban.

Ez akár történhetne az internet egy teljesen eldugott bugyrában is, de valójában mindez szinte a szemünk előtt, az egyik legnagyobb közösségi oldalon zajlik, ebben az esetben a Magyarországon is egyre népszerűbb Redditen.

A magát „az internet kezdőlapjaként” meghatározó platformnak világszerte 50 millió, az Egyesült Királyságban 4 millió felhasználója van. A subredditek, vagyis a fórumok többsége ártalmatlan, de az oldalt története során többször is vádolták azzal, hogy kifogásolható tartalomnak is helyet biztosít. 2014-ben rengeteg hírességről töltöttek fel pikáns képeket a felületre, négy évvel később pedig egy olyan csoportot kellett felfüggeszteni, ahol deepfake technológiával készítettek hamis pornóvideókat közismert sztárok főszereplésével.

A botrányokat követően a Reddit szigorított szabályzatán, mely elsősorban a nyíltan szexuális tartalmak közlésének felülvizsgálatára vonatkozott.

Ennek ellenére az átlagemberekről készült magánjellegű fotók kereskedelme manapság szabályosan virágzik az oldalon a platform által bevezetett tiltások ellenére.

A lap újságírói a nyomozás során több tucat olyan csoportra bukkantak, ahol csak az Egyesült Királyság valamennyi szegeltéből származó nők fotóit osztogatják meg és tárgyalják ki. Csak a dél-ázsiai nőkről szóló közösségnek 20 ezres követőtábora volt. Az itt közkézen forgó felvételeken szerepeltek olyanok, akiket az újságírók személyesen ismertek, másokat pedig aktív közösségi jelenlétük miatt láttak már.

Úgy számolták, hogy ebben a csoportban nagyjából 15 ezer fényképet lehetett végignézni. Ezek közül ezret vizsgáltak meg alaposabban, melyek között 150 különböző nőről találtak erotikus tartalmú fotót.

A kommentek szinte kivétel nélkül szexuális tárgyként dehumanizálták a felvételeken szereplőket, aki közül a többségnek fogalma sem volt arról, hogy mi folyik a háta mögött.

A nyomozás során kapcsolatba léptek az egyik képen szereplő nővel, aki elmondta: ma már naponta kap zaklató, szexuális megjegyzésekkel teli üzeneteket, miután az Instagramról ellopott fotója bekerült az egyik ilyen csoportba.

De nemcsak a fotók nyilvános megosztása és pocskondiázása zajlik ezekben a fórumokban. Sokan kereskednek is a szaftosabb felvételekkel, amiket a mit sem sejtő nők partnerei készítettek, esetleg a fotón szereplők intim szelfijei is lehetnek. Még mélyebbre ásva akadnak olyan videók is, amiket szex közben, titokban készíthettek a nőkről, talán már eleve azzal a szándékkal, hogy piacra dobják ezeket.

Egy-egy ilyen tranzakció pedig épp úgy jön létre, mint a való életben egy piacon. Példaként hozzák fel egy orális szex közben megörökített nő fotója alatti párbeszédet. Az egyik kommentelő azt kérdezi, hogy van-e valakinek videója a fotón szereplő nőről. Válaszban írják meg neki, hogy a fenti képet is tartalmazó teljes mappát át tudják küldeni neki 5 fontért (2400 forint). Egy harmadik hozzászóló pedig a nő elérhetőségei iránt érdeklődik.

A cikkben az Ayesha álnevet használó nőről aktus közben, titokban készültek tavaly a felvételek. A nőt időnként azzal zsarolják az ismeretlenségbe burkolózó redditezők, hogy elküldik a szüleinek a fotókat, ha nem fekszik le velük.

Akadt olyan is, aki azzal fenyegette, hogy ha Ayesha nem egyezik bele a szexbe, akkor megkeresi és megerőszakolja.

A pakisztáni származású nő számára mindez azért különösen ijesztő, mert közösségükben a házasság előtti szex nem elfogadott.

Ayesha ezért egy idő után megszakította minden baráti kapcsolatát, elköltözött otthonról, végül pedig öngyilkosságot kísérelt meg. Ezután mesélte csak el szüleinek, hogy mi történt, akik mindketten depressziósak lettek. A nő azt mondja, végtelenül szégyelli magát a történtek miatt és különösen azt, hogy ilyen helyzetbe hozta a családját.

A megalázott nő többször felvette a kapcsolatot a Reddittel. Az egyik videót szinte azonnal törölték, míg egy másik eltávolítása négy hónapig húzódott. De hiába: addigra már mindenhol elterjedt a felvétel, ami néhány héttel később ismét előkerült a subredditben, amit egy Zippomad nevű felhasználó hozott létre és moderált. Az óvatlan zaklatót éppen a neve buktatta le végül.

A férfi egy másik fórumon nagy tételben vásárolta fel a különleges Zippo öngyújtókat. A lap riportere megbeszélt egy találkozót vele az öngyújtók miatt, itt derült ki, hogy a fórumgazda álneve őt fedi. A férfi egyébként egyetemet végzett és egy nagy cégnél dolgozik vezetői beosztásban. Vagyis egyáltalán nem olyan személy volt, akire előzetesen számítottak. A férfi röviddel később törölte dél-ázsiai nők fotói számára létrehozott subredditet.

Azzal védekezett, hogy a csoport célja valójában a nők „megbecsülése” volt,

de a rengeteg felhasználó miatt egy idő után lehetetlen volt moderálni a fórumot.

Az intim fotók adás-vétele mára olyan széles körben elterjedt, hogy a jelenség saját nevet kapott: collector culture, vagyis magyarul kb. gyűjtőtársadalom. Clare McGlynn, a Durhami Egyetem jogászprofesszora szerint a csoportba egyáltalán nem csak a perverzek tartoznak, ahhoz ugyanis túl sokan vannak. A szakértő szerint több tízezer ember is érintett lehet.

A professzor szerint a lényegi fotókereskedelem nem a nyilvános csoportokban, hanem privát beszélgetésekben, kislétszámú chatcsoportokban zajlik. Ugyanakkor helyenként ott is felbukkannak erre utaló jelek, ahol férfiak ezrei gyűlnek össze az interneten. Clare McGlynn úgy véli: rengetegen lesznek úgy a közösség befolyásos tagjai, hogy hatalmas gyűjteményt halmoznak fel az illegálisan megszerzett fényképekből. Ez egyúttal

szinte lehetetlenné teszi a fotók és videók gyökeres kiirtását, mivel ha valahonnan törlik is a fájlokat, rövid időn belül egy másik gyűjteményből valaki újra elérhetővé teszi.

A BBC hét nővel is beszélt, akik megpróbálták eltávolíttatni a Redditről a kompromittáló felvételeket. Kivétel nélkül mindannyian őgy érzik, hogy a vállalat nem ad kellő segítséget a hasonló esetekben. Négyük esetében soha nem szedték le a szóban forgó felvételeket, míg többeknek nyolc hónapot kellett várni a kifogásolt tartalom törlésére. A közösségi oldal azzal védekezik, hogy csak tavaly 88 ezer ilyen fotót távolított el, ami azt bizonyítja, hogy „rendkívül komolyan” veszik a problémát.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Orbán Viktor már értékelte is a németek elleni vereséget: Megmutattuk, miért vagyunk itt
A szerdai vereséggel nagyon nehéz helyzetbe került a magyar válogatott. Mintha a kormányfő is már kicsit lemondott volna a továbbjutásról.


Szerda este kétgólos vereséget szenvedett a magyar válogatott Németországtól a második Eb-csoportmeccsen Stuttgartban. Ezzel a Németország lényegében biztosította is a továbbjutását, míg a magyar csapat nagyon nehéz helyzetbe került.

Azonban egy mérkőzés mindenképpen vár még a magyarokra ezen az Eb-n: vasárnap 21 órától Skóciával találkozunk a csoportkör harmadik, utolsó fordulójában. Azon a meccsen pedig már mindenképpen nyerni kell, hogy maradjon esély a legjobb 16 közé kerülésre.

Nem sokkal a szerda esti drámai vereség után már Orbán Viktor is értékelt a Facebook-oldalán.

„Megmutattuk, miért vagyunk itt”

- írta a bejegyzésében a kormányfő, aki némileg lemondóan azt is hozzátette: jön Skócia, csak a becsület.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Csak a legszemfülesebbek veszik észre ezen a fotón a második lovat
Egy kép, két ló, de hova bújt a másik? 10 másodperces játék azoknak, akik képesek egy kicsit elrugaszkodni a legnyilvánvalóbbtól. Ennél többet nem segítünk.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 20.Bármennyire hihetetlen, egy második lovat is elrejtettek a LADbible cikkében megjelent fotón. A felvételen egy fehér foltos, barna ló ácsorog. A feladvány szerint 10 másodpercen belül kell kiszúrni a második hátast a képen, ami állítólag csak a legintelligensebbeknek szokott sikerülni ilyen rövid idő alatt.

Aki tesztelni szeretné a saját éberségét, ezen a képen kezdje keresni a második pacit:

Sokan arra gondolnak, hogy a nagyobb ló kitakarhat egy mögötte álló kisebbet, de nem ez a jó megfejtés. Mások a fehér foltokban próbálják felfedezni villámgyorsan a másik állatot, ők már egy fokkal közelebb járnak a megfejtéshez.

A megoldás pedig egy kis elrugaszkodást is igényel a teljesen nyilvánvalótól, na és persze egy kis angol nyelvtudást is:

Vagyis a fehér foltokból olvasható ki az angol 'horse' (magyarul: ló) szó.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Majdnem meghalt egy egész család a gyilkos galócából készült gombapörkölttől Kápolnán
Az anyuka érezte, hogy valami nem stimmel a gombákkal, azért kidobta őket. A fia párja azonban mégis megfőzte a gyilkos galócákat.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 21.Gyilkos galócából készített pörköltet egy fiatal lány a heves megyei Kápolnán, derült ki a Tények riportjából. Az ételtől a lány 19 éves párja és a férfi három kiskorú családtagja lett rosszul. Egy 13 éves lány mája annyira károsodott, hogy életmentő májátültetésre volt szüksége. Az anyuka a könnyeivel küszködve mesélte el a történteket.

„Én éreztem az illatán, hogy nagyon erős, nagyon kegyetlen illata van, ezért visszatettem a csomagba, majd kidobtam a kukába”

– mondta az asszony. Azonban fia barátnője valamiért kivette a szemetesből és mégis elkészítette a galócákat. Szerencsére a mérgezést követően mindannyian időben megfelelő orvosi ellátásban részesültek.

Ez a gomba rendkívül veszélyes: a gyilkos galóca felelős a világon előforduló gombamérgezéses halálesetek kilencven százalékáért. Ráadásul könnyen összetéveszthető ehető gombákkal, emiatt fogyasztása végzetes lehet.

„A harmadik-negyedik napra elkezd a májkárosodás kialakulni, és annak a megállítása már gyakorlatilag egy heroikus küzdelem”

– nyilatkozta Vajda Zsolt, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet osztályvezető főorvosa a Tényeknek.

A Tények összeállítását a kápolnai gombapörköltről itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Már Magyar Péter is Stuttgartban van, a gyerekeivel fogja megnézni a meccset
18 órától a házigazda németek ellen játszik a magyar válogatott. A meccs előtt azért még a Mercedes múzemot is megnézték.


Magyar Péter Stuttgartból jelentkezett be szerda délután, a TISZA Párt alelnöke a gyerekeivel nézi majd meg a Magyarország-Németország EB-meccset az MHP Arénába. A bejegyzése alapján

a mérkőzés előtt azonban még a Mercedes múzeumba is ellátogattak.

A sorsdöntő meccs 18 órakor kezdődik majd, a több ezer magyar szurkoló délután vonult az arénához.


Link másolása
KÖVESS MINKET: