News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

A hosszú élet titka a szingliség – vallja a 102 éves skót nő, aki soha nem házasodott meg

Másnak is köszönhető, hogy ilyen szép kort élt meg, de azt tartja a legfontosabbnak, hogy hajadon maradt egész eddigi életében.

Link másolása

hirdetés

Meglepő választ adott egy skót asszony arra, szerinte mi a hosszú élet titka. Cathy Hillock nemrég lett 102 éves, ez alkalomból kérdezték meg, minek köszönhető, hogy már ilyen szép kort megélt.

„Jól étkezem, rendesen iszom, és mindig is sokat jótékonykodtam. De valószínűleg az volt a legfontosabb, hogy sosem házasodtam meg”

– nyilatkozta a Daily Recordnak.

Az idős nő a Wishaw városában lévő Beechwood Idősek otthonában él, ahol a szülinapját egy Nagy Gatsby stílusú partin ünnepelte meg a többi lakóval és persze a családjával. A gondozottak az 1920-as években divatosnak számító fekete hajdíszt is kaptak.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Zöldpolc – TERMÉSZETESen jobb! 2009 óta a háztartások szolgálatában
Mitől „zöld” egy háztartás? Hogyan takarékoskodhatunk? Mivel nem szennyezzük a környezetünket? Mennyit spórolhatunk?

Link másolása

hirdetés

„Zöldülés” = spórolás?

A Zöldpolc ÖKO Webáruházként már több mint egy évtizede segít a fenti kérdések megválaszolásában blogbejegyzésein, kínálatán keresztül.

A „zöld háztartás” felé vezető út rengeteg lehetőséggel van tele, amelyek egy része a takarékoskodásról, a fogyasztás mérsékléséről, a spórolásról szól, hiszen az el nem fogyasztott energia, és a fölöslegesen le nem gyártott termékek jelentik a legkisebb környezeti terhelést.

Ez a szempont 2022 őszén minden eddiginél fontosabbá vált az energiahordozók árainak emelkedésével és elérhetőségének szűkülésével. Saját bőrünkön tapasztaljuk, mennyire fontos, hogy ne folyjon a víz feleslegesen, ne égjen a lámpa az üres helyiségekben, vagy ne az utcát fűtsük korszerűtlen nyílászáróink, szigetelésünk miatt.

Van, akinek belefér egy nagyobb beruházás és gépeket, teljes termékcsaládokat tud egyszerre lecserélni a takarékosság jegyében. Van, aki először csak a régi izzók helyett teker be energiatakarékosat, vagy az ablakokat szigeteli újra. Mások vagyunk, más élethelyzetben, de bármikor elindulhatunk egy zöldebb otthon felé vezető úton, amely sok szempontból olcsóbb is lesz, mint korábbi életünk.

Energiatakarékossági tippek

Néhány kifejezetten hasznos és belátható időn belül megtérülő eszköz csökkentheti a felhasznált áram vagy gáz mennyiségét otthonunkban.

hirdetés

LED izzók

Tudtad, hogy a LED izzó az energiatakarékos izzókhoz képest átlagban fele annyit, míg egy hagyományos izzóhoz képest tizedannyit fogyaszt? Ráadásul higanyt sem tartalmaz, emiatt környezetbarátabb alternatíva. És azt tudtad, hogy élettartamuk átlagban 20-30 év, ha naponta 3 órás üzemidővel számolunk? Alacsony fogyasztásuk hosszú távon behozza a magasabb árat. Ha elsőre csak egyet sikerül lecserélni, az is nagy előrelépés!

Kevesebb víz is elég

A perlátor a csaptelepek kifolyó részén található alkatrész, amelyen keresztül a víz a csaptelepből távozik.

A hagyományos perlátorokhoz képest a víztakarékos típusok levegővel dúsítják a kiáramló vizet, ezzel csökkentik a felhasznált víz mértékét, így kevesebb vízmennyiség is elegendő például a kézmosáshoz. Ha ugyanezen az elven működő zuhanyfejet is felszerelünk, még több vizet spórolhatunk.

A széles választékból érdemes olyan típust választani, ami az adott csap funkciójához passzol: itt nemcsak az vízáteresztési sebesség lehet döntő (hisz példásul a kézmosáshoz kevesebb víz kell, mint mondjuk a zuhanyzáshoz), de számos praktikus megoldást is kínálhatnak ezek az eszközök (dönthető, irányítható vízsugár, könnyű ki-bekapcsolhatóság, lopásvédettség stb.).

A víztakarékos perlátorok segítségével nemcsak a vízfogyásunkat csökkenthetjük akár 70%-kal, de közvetve így gázt vagy áramot is megtakarítunk, hiszen kevesebb vizet kell melegítenie a bojlernek, a kazánnak.

Energiatakarékos konnektor, időkapcsoló

Egy átlagos háztartás készülék éves fogyasztásának kb. 10-15%-át csak a készenléti fogyasztása (standby) adja. Ma már többféle energiatakarékos konnektor, fali kapcsoló elérhető, aminek segítségével egy gombnyomással vagy automatikusan kiiktatható a standby állapot. Egy áramfogyasztás mérővel ellenőrizhetjük, hogy elektromos készülékeink mennyi áramot fogyasztanak be- vagy kikapcsolt állapotban, így az is kiderül, mi viszi a prímet áramfogyasztásban és a következő vásárlásnál már meg is lesz az egyik fő szempont a választáshoz.

Csökkentsük a gázszámlát

A fűtés korszerűsítése nagy beruházást jelent egy ingatlan esetén, de mindenképp érdemes belevágni. Ha nem teljes kazán vagy radiátorcserében gondolkozunk, néhány apróság akkor is segíthet hatékonyabbá tenni a fűtésünket.

A fűtőtest mögé ragasztható ún. hőtükör fóliával a fűtési energia 5-6%-át is megtakaríthatjuk. A fűtőtest minden irányban közel azonos mértékben adja le a hőt. A fal felé néző oldala, különösen a radiátor esetében, jórészt nem a szobát, hanem a falat melegíti. A hőtükör fólia működésének lényege, hogy a radiátor hátsó lapja által kibocsátott hőt a szoba felé irányítja. A módszerrel gyakorlatilag leszigeteljük a fűtőtest mögötti falrészt.

A meleg bent tartásában hasznos a bejárati vagy előszoba ajtóra szerelhető hőszigetelő seprű, vagy szilikonos ragasztócsík, amely megakadályozza, hogy a kiszökjön a benti meleg a küszöbnél, így megszűnik a huzat is (nem lesz oylan érzésünk, hogy valahol „húz ki a meleg”).

Ha nincs lehetőségünk a nyílászárókat kicserélni, akkor is néhány ezer forintból körbe tudjuk szigetelni őket, sőt az üvegfelületre szigetelő fóliát is ragaszthatunk, amely egy plusz, láthatatlan rétegként funkciónál.

Környezetbarát, költségtakarékos mosó- és tisztítószerek

A háztartás tisztántartására ma már rengeteg olcsó és környezetbarát, de hatékony alternatíva létezik.

A legegyszerűbb: a szódabikarbóna. Az ára rendkívül pénztárcakímélő, a környezetre ártalmatlan, lebomlik. Lehet vele fertőtleníteni, felületet tisztítani, szagokat semlegesíteni, és az izzadás ellen is felveszi harcot.

A másik egyszerű csodaszer a mosószóda, ami egy biológiailag lebomló, általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Az ára ennek is iszonyatosan kedvező, minden mosógép mellett ott a helye!

Még egy ilyen olcsó és a háztartásban általában fellelhető, környezetbarát szert az ecet. Kiváló fertőtlenítő, vízkőoldó és öblítőként is jól funkcionál, pl. semlegesíteni tudja a mosószóda maradványokat a textilekben.

Ez a három a legolcsóbb és legegyszerűbb szer, de természetesen ma már rengeteg környezetbarát tisztítószer kapható, hiszen sokan már a folyékony, esetleg illatosított szereket kedvelik jobban. Létezik környezetbarát mosogatótép-tabletta, folttisztító, kifejezetten finom textíliákhoz való mosószer, bútorápoló, így érdemes utánanézni, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább kedvező árú környezetbarát alternatívát.

Ha még több környezetbarát tippet és terméket keresel, akkor látogass el a Zöldpolc ÖKO Webáruház honlapjára, ahol több ezer termék, szakértői segítség és rengeteg megoldás vár! Zöldülj velünk!

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
Fájó döntést kellett hoznia Kocsis Máténak a megugró rezsiköltségek miatt: megszüntette az egyik akváriumát
A Fidesz frakcióvezetője hét éves kora óta tart halakat, de most megvált néhány példánytól.

Link másolása

hirdetés

A takarékoskodás miatt Kocsis Máténak meg kellett szüntetnie az egyik akváriumát, amiben aranyhalakat tartott - erről beszélt a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön, a kormánypártok kihelyezett frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón.

Ahogy a 444 kiszúrta, a tájékoztatón az egyik újságíró megkérdezte a Kocsis Mátét és Simicskó Istvánt, hogy ők hogyan takarékoskodnak az energiaválság közepette, mit tesznek személyt szerint mit tesznek a megugró rezsiköltségek miatt. Erre a fideszes politikus azt mondta, hogy ő hét éves kora óta tart halakat, de most egy fájdalmas döntést kellett meghoznia.

„Volt két nagy akváriumom, és ebből az egyiket most megszüntettem, amiben aranyhalak voltak egyébként. Az aranyhalakat elvittem egy barátomhoz, akinek van egy kisméretű kerti tava, és oda betettem őket. Megszüntettem az egyik akváriumomat. Aki tart akváriumot, az tudja, hogy az egy nagyüzem azért, ott a szűrők meg a világítás... Ez például nekem mint aki 35 éve tartok halakat, egy fájó döntés volt, de meghoztam”

- mondta a politikus.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Házasodna a gazda – Vera gazdasszony Tamásról: „Ha harmadik gyereket szeretnék, akkor majd szülök még egyet”
Reagált arra a vádra is, hogy csak azért kosarazta ki utolsó párjelöltjét, mert a férfinek nincs jogosítványa.

Link másolása

hirdetés

Vera gazdára végül nem talált rá a szerelem a Házasodna a gazdában, de a Story magazinnak azt mondta, jó emlékeket őriz a műsorról, még akkor is, ha nem lett a legoptimálisabb a végeredmény számára. Már az elejétől tudta, hogy benne van a pakliban, hogy szingliként távozik, és egyetlen jelöltjével sem érezte úgy, hogy kialakulhat egy igazi szerelem.

Verát a műsor után sokan kritizálták, köztük utolsó, játékban maradt jelöltje, Tamás is, aki úgy érezte, csak azért nem kellett a gazdasszonynak, mert nincs jogosítványa.

„Már a bemutatkozó videóm is úgy fejeződött be, hogy 'jelentkezz, ha van vonóhorog az autódon'. Azt tudom mondani, ha még csak jogosítványa sem volt, akkor nem volt elég figyelmes. A mai világban, kétgyerekes anyaként nem tudnám elképzelni, hogy én viszem ide-oda a páromat is. Hogyan randiztunk volna? Kérdeztem tőle: 'majd félútig eljössz vonattal, én meg odamegyek kocsival?' Azt mondta, majd hozza a csomagját. De én pont ezt nem akartam, hozzám csomaggal ne jöjjön senki, én nem tudok ilyen gyorsan elköteleződni! Ebből is úgy éreztem, mintha nem figyelt volna rám eléggé”

– fogalmazott a gazdasszony.

Lapozz, ha érdekel, mi volt a fő problémája Tamással!

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Halálos is lehet a köhögés elleni sziruppal főzött csirke, amelynek a receptje a TikTokon terjed
Ha nem is esszük meg a kékeszöld gyógyszerben főtt csirkét, akkor is súlyos egészségügyi károkat okozhat.
Címkép: TikTok - szmo.hu
2022. szeptember 22.


Link másolása

hirdetés

Óva intenek tőle az orvosok, hogy a TikTokon „álmos csirke” néven elhíresült ételből fogyasszunk, vagy akár elkészítsük – írja a LadBible.

Veszélyes étel receptje terjed a közösségi médiában: a TikTokon felbukkanó videókban az emberek a Vick's NyQuil köhögés elleni szirupot használják olaj helyett a csirkesütéshez. A trendet sokan átvették.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) azonban most figyelmeztette az embereket, hogy óvakodjanak az ilyen ételtől.

„A közösségi média egyik trendje, amely a csoportnyomáson alapul, a vény nélkül kapható gyógyszerekkel való visszaélésre ösztönöz. Ezek a videós kihívások, amelyek gyakran fiatalokat céloznak meg, ártalmasak lehetnek és akár halált is okozhatnak”

– írta közleményében az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal.

A NyQuil acetaminofent, dextrometorfánt és doxilamint tartalmaz, hogy enyhítse a megfázás, influenza és köhögés éjszakai tüneteit.

hirdetés

Az FDA közleményében hozzátették:

ha nem is esszük meg a kékeszöld színű gyógyszerben főtt csirkét, akkor is súlyos egészségügyi károkat okozhat azzal, ha a párolgó gyógyszert belélegezzük.

A főzés közben belélegzett gyógyszer gőzei nagy mennyiségben juthatnak be a szervezetbe és a tüdőben is kárt tehetnek.

A hírhedt „álmos csirke” már öt éve ismert fogalom a neten. A TikTok ellenlépésként arra ösztönzi az embereket, álljanak meg, gondolkodjanak, döntsenek és azután cselekedjenek, amikor online kihívásokról vagy trendekről van szó.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: