News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

15 évig titokban kellett tartania két búvárnak, hogy mit találtak a tenger mélyén

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb felfedezése a területen, de csak most hullt le róla a lepel.

Link másolása

hirdetés

Két búvár egy 1682-ből származó hajóroncsot talált, de 15 évig titokban kellett tartaniuk a felfedezést – írja a LADBible.

A testvérpár, Lincoln és Julian Barwell négy évig tartó, 5000 tengeri mérföldet lefedő kutatás során találták meg a HMS Gloucester hajó roncsát, amely a leendő II. Jakab királyt szállítva süllyedt el.

A felfedezés csak most került nyilvánosságra, noha a hajót már 2007-ben megtalálták. A tájékoztatás szerint a 15 évnyi titoktartásra a történelmi helyszín védelme miatt volt szükség, emellett pedig a hajóroncs pontos azonosítása is hosszú időbe telt.

A testvérpár, amelynek a kutatás során mások is segítettek, elmesélte: több évnyi keresés után már kezdték azt hinni, hogy nem sikerül megtalálniuk a roncsot. „Amikor leereszkedtem a tengerfenékre, az első dolog, amit megláttam, a fehér homokon fekvő nagy ágyúk voltak, lenyűgöző és igazán gyönyörű volt” – mesélte Lincoln Barwell.

Videó: Riport a felfedezésről

Claire Jowitt, a Kelet-Angliai Egyetem tengerésztörténeti szakértője szerint ez a legjelentősebb felfedezés ezen a területen az elmúlt évtizedekben.

hirdetés

A HMS Gloucester egy 50 ágyús fregatt volt, amelyet az 1650-es években építettek, és amely számos csatában vett részt a spanyol és holland flották ellen. A hajó 1682-ben Edinburgh-ba tartott, amikor a norfolki Great Yarmouth-tól mintegy 45 km-re egy homokpadnak ütközött, és elsüllyedt. Becslések szerint 130-250 ember halt meg a balesetben.

Nehezítette a mentést, hogy a protokoll szerint senki sem hagyhatta el a hajót addig, amíg a királyi család minden tagját ki nem menekítették. A hajó fedélzetén tartózkodott a későbbi II. Jakab angol király is, aki terhes feleségéért utazott Edinburgh-ba.

A hercegnek sikerült megmenekülnie. A hajóról kimentették John Churchillt is, Winston Churchill felmenőjét, akit sokan a valaha élt egyik legnagyobb brit katonai zseninek tartanak.

A hajótörésért James Ayres kapitányt okolták, akit hadbíróság elé állítottak és bebörtönöztek, ami szerencsés ítéletnek is vehető, mivel a későbbi II. Jakab ki akarta végeztetni a baleset után.

A hajóroncsból előkerült tárgyakból 2023 tavaszán kiállítás nyílik a Norwich Castle Museum and Art Galleryben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ
Kilógott a pénisze az olasz tízpróbázónak futás közben, a kezével próbálta menteni a helyzetet
Alberto Nonino végül utolsóként ért célba a 400 méteres futáson.

Link másolása

hirdetés

Igen kínos helyzetbe került egy olasz sportoló a kolumbiai Caliban rendezett U20-as atlétikai-világbajnokság tízpróba számában szombaton. A Daily Mail beszámolója szerint Alberto Nonino bár jól rajtolt a 400 méteres futásban, a táv közepe felé komoly problémája akadt.

Mivel a 18 éves versenyző

elfelejtett alsónadrágot húzni, ezért a nemi szerve kilógott a nadrágjából futás közben.

A közvetítés távoli képein is kivehető, ahogy Nonino a kezével próbálja megregulázni a szabadon lengedező hímtagot. Ez azonban annyira lekötötte a sportolót, hogy végül utolsóként haladt át a célvonalon, 51,57 másodperces idővel.

A fiatal sportoló később azt írta az Instagramon, hogy az eset „nyilvánvalóan baleset volt”, és most már próbál nevetni az egészen, de a verseny után szörnyen érezte magát.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Konok Péter: „A benzinkutakon lassan kifogy az üzemanyag. Kell a láncfűrészekbe.”
Összekötötte a válság két fajsúlyos elemét az ismert publicista.

Link másolása

hirdetés

„A benzinkutakon lassan kifogy az üzemanyag. Kell a láncfűrészekbe.”

– írta Konok Péter a Facebookon.

A publicista, történész így kommentelte azokat a híradásokat, miszerint egyre több benzinkút kénytelen ideiglenesen bezárni, mert egyszerűen kifogytak az üzemanyagból.

Ahogy a kormány azon intézkedését is, hogy a rezsicsökkentés részleges megszüntetése miatt egy csütörtöki kormányrendeletben lazítottak az erdővédelmi szabályokon, így védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Belső vizsgálat indult a turisták feje fölött landoló Wizz Air-gép ügyében
Kielemzik a repülési adatokat és beszélnek a pilótákkal is.

Link másolása

hirdetés

A Wizz Air belső vizsgálatot indított, hogy minél több részletet megismerjen a nagy port kavart szkíathoszi landolás pontos körülményeiről - írta a Telexnek a légitársaság.

Mi is beszámoltunk róla, hogy augusztus 5-én

a Wizz Air Airbus A321neo repülőgépe annyira alacsonyan közelítette meg a görög szigeten található kifutópályát, hogy az még az erre felkészült bámészkodókat is meglepte.

A társaság most azt írta: a gép alacsony szögben közelítette meg leszállópályát, mely a repülőtér kialakításának sajátossága.

„Bár személyi sérülés nem történt, a légitársaság belső vizsgálatot indított, hogy kielemezze a repüléshez kapcsolódó adatokat, beszéljen a pilótákkal, és megtudjon minél több részletet a landolás pontos körülményeiről” - írták. Az eredményekről későbbre ígértek tájékoztatást.

A szokatlanul izgalmasra sikerült landolásról a görög GreatFlyer videósa készített felvételt.

hirdetés

Az üggyel kapcsolatban Háy György balesetvizsgáló és nyugalmazott pilóta a Telexnek azt mondta, hogy

létező probléma, ha kisebb szögben száll le egy gép. Ennek több, nem szándékos oka is lehet: jöhet például egy váratlan széllökés, ami lejjebb nyomja a repülőt, vagy bezavarhat egy éjszakai érzéki csalódás.

Bár az embereket fizikailag még így sem tudja elsodorni a gép, mert a leszállópálya szintje magasabban van a kerítésen kívüli talajszintnél, a szakértő szerint ennek ellenére „nagy marha”, aki ilyen helyeken a repülőgép turbinája közelébe megy.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
Szuperhold lesz péntek hajnalban, idén utoljára
Zsinórban a negyedik hónapban fordul elő szuperhold. Aki látni akarja, korán kell kelnie.

Link másolása

hirdetés

Az idei év negyedik és egyben utolsó szuperholdja lesz péntek hajnalban - írja a LiveScience.

Szuperholdnak nevezik azt, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor láthatjuk a legnagyobbnak a Földről a Holdat. Ez egy nem tudományos elnevezés, a csillagászok inkább közeli holdnak hívják ezt a jelenséget.

Bár a hold szerda és péntek este is fényesnek és telinek fog tűnni,

teliholdat pontosan csütörtökről péntekre virradó éjjel, magyar idő szerint 3:36-kor láthatunk.

Zsinórban a negyedik hónapban lesz szuperhold, májusban ráadásul ez az esemény teljes holdfogyatkozással is párosult. Az augusztusi szuperhold után idén már nem lesz több, úgyhogy aki szeretné látni, ne maradjon le róla.

Telihold nagyjából havonta egyszer fordul elő.

hirdetés
A következő ilyen alkalom szeptember 10-én lesz, ezt arató holdnak hívják.

Mostanában egyébként egy másik látványos égi jelenséget is meg lehet figyelni: a Perseidák hullócsillagzáport augusztus 14-ig is lehet elcsípni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: