10 étel, amit minden külföldinek ki kell próbálnia
Benneteket is kérdeztek már arról, milyen tipikus magyar ételt ajánlanátok egy külföldinek? Bármelyiket is mondjátok az alábbiak közül, egész biztosan nem lőttök mellé.
Lángos
Az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb magyar étel. Az olajban kisütött lágy kelt tészta feltét nélkül is isteni, de fokhagymával, tejföllel és sajttal felülmúlhatatlan. Az extrémebb ízek kedvelőinek figyelmét hívjátok fel a padlizsános, lecsós, káposztás vagy kolbászos változatra is! Elsőre bármilyen furcsának is tűnik, egyre jobban terjednek az édes verziók: sok helyen kapni túrósat, lekvárosat vagy akár porcukrosat is.

Gulyás
Aminek a nevét messze földön ismerik. Ugyan leves létére előételnek számítana, bőséges tartalma miatt könnyen lehet, hogy a második fogás már nem csúszik le. A híres „gulást” tradicionálisan marhahúsból, krumpli, zöldségek, pirospaprika és fűszerek hozzáadásával készítik. Jó magyar módra dukál mellé a ropogós kenyér, így a végén a tányérban maradt lé sem megy kárba.

Palacsinta
Édes és sós változatát is ajánljátok bátran! Még az előbbiből talán a túrós, kakaós és lekváros a legnépszerűbb, az utóbbiból a hortobágyi a legismertebb. Ha valaki belekérdez, a töltelék ez esetben darált hús, sült hagyma, tejszín és paprika. A Gundel az első tábort erősíti, belsejében darált dióval, mazsolával, rummal, tetején pedig csokiszósszal.

Pörkölt
A húsimádók egyik kedvence. Nem csak a rövid lében megfőtt omlós hús íze miatt, hanem az előkészületek és az elkészítés hangulata végett is. Nincs is annál jobb, mikor jó időben összegyűlik a baráti társaság, és körbeülik a bográcsot. A nokedli és kenyér sem hiányozhat mellőle.

Halászlé
Az édesvízi halból és paprikából, hagymából készített leves szintén szabadtéren főzve az igazi. Az ország két nagy folyója mentén különféleképpen tálalják: Baja környékén a halat nagy szeletekben és tésztával, Szeged felé pedig darált halhússal, és tészta nélkül. Ha külföldi ismerőseitek éppen nyáron járnak erre, kis szerencsével elcsalhatjátok őket a Bajai Halfőző Fesztiválra.

Töltött káposzta
Ezt a fogást szintén ne azoknak ajánljátok, akik vigyázni akarnak az alakjukra. A káposztalevelekbe csomagolt hús és rizs tejföllel és a már említett ropogós fehér kenyérrel igen kiadós. Tagadhatatlan, hogy ez a magyar nagymamák egyik specialitása.

Rakott krumpli
Krumpli, főtt tojás, kolbász, tejföllel nyakon öntve. Remek példája annak, hogy néhány hozzávalóból is milyen nagyszerű fogással tud előrukkolni a leleményes magyar konyha.

Madártej
A közhiedelemmel ellentétben nem tipikus magyar étel: több nemzet is magáénak vallja, de mindenütt máshogy nevezik. A magyar változat szó szerinti értelmezése elég messze áll az igazságtól, a francia "úszó sziget" elnevezés már realisztikusabb. A vaníliaszószban lebegő habfelhőcskék látványnak sem utolsók.

Túrógombóc
Gyermekkorunk egyik kedvenc desszertje. A porcukor alapvető hozzávaló, de egy kis sodóval vagy tejföllel még inkább abbahagyhatatlan. Mert ugye gombócból sosem elég.

Somlói galuska
És végül, de nem utolsó sorban jöjjön még egy messze földön híres desszert. Tény, hogy elkészítése sok időt és energiát igényel, de megéri. Hagyományosan háromféle tésztát sütnek (sima, diós és kakaós), mazsolával, dióval, étcsokival és rummal keverik, a tetejére pedig tejszínhabot nyomnak. Ha nem is ezt a változatot mutatjátok meg külföldi ismerősötöknek, egy szelet Somlói Revolúcióra mindenképp hívjátok meg! Ez a 2014-es Ország tortája, amit - nevéből adódóan - a somlói ihletett.

Ti mivel egészítenétek ki a listát?