hirdetés
IMG_9583-2-1000x703.jpg

„Ez egy puska, hogy könnyebb legyen megérteni az eredetit” – Nádasdy Ádám modernizálta a Bánk bánt

Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. május 10.


hirdetés

- A Bánk bán kicsit furcsa darabja a magyar irodalmi kánonnak. Már akkor is, amikor én tanultam, a diákok többsége nyűgnek tekintette. Neked személy szerint mit jelent a Bánk bán?

- Roppant érdekes nyelvileg. Azért ne felejtsd el, hogy én nyelvész vagyok. Engem a fák jobban érdekelnek, mint az erdő. Milyen igealakot használ? Hol itt a főmondat, hol a mellékmondat? Ezt nagyon érdekesnek tartom, és Katona nagyon egyénileg használja a nyelvet, nem úgy, mint a kortársai, nem is úgy, mint a régiek. Azért olyan nehezen érthető. Csokonait sokkal könnyebb megérteni, pedig ugyanakkor élt.

- Tehát akkor tulajdonképpen nem emberbaráti szándék vezérelt, hogy megkönnyítsd a diákok dolgát a mű megismerésében, hanem egyszerűen megtetszett a kihívás.

- Az önzés nagy múzsa! Kíváncsi voltam, hogy mit tár fel ez a szöveg. A kötetben párhuzamosan olvasható az eredeti és az enyém. Remélem, hogy sokan fognak rajta csámcsogni, mérgelődni. Még most is van, amin elmerengek, vajon tényleg úgy van-e. Például nemrég hívta fel rá a figyelmemet valaki, hogy Simon azt mondja az idős bátyjának, aki elszundikált, hogy „Bátyám, ébredezz!”. Ezt meghagytam a fordításban is. De az illető azt mondta, hogy ma már ilyet nem mondunk. Azt mondjuk, hogy ébredj, vagy ébredj föl. Igen ám, csak néha meg azt gondoltam, ha nem muszáj, akkor nem változtatok, hadd lássa az olvasó, hogy azért Katonánál is van, ami érthető. Csak azért, mert már nem mondjuk, szerintem nem kell megváltoztatni.

- Olyat ismerünk, hogy bizonyos jelentős irodalmi műveket az ifjúság számára átdolgoznak. A Don Quijotét például Radnóti Miklós. De ezúttal nem erről van szó. Van az ilyenfajta „fordításoknak” hagyománya?

- Nem tudok róla. Az angolszász világban, ahol óriási a piac és mindent el lehet adni, egy amerikai kiadó kiadja Shakespeare műveit hasonló formában. Bal oldalon ott van az eredeti, jobb oldalon az új szöveg. A Bánk bán csak 200 éves, ami nem olyan sok, mégis nagyon nehéz. Az is igaz, hogy a magyar nyelv pont azóta nagyon megváltozott. Érdekes módon Shakespeare-hez képest az angol nyelv nem változott olyan sokat. Van egy másik angol szerző, Chaucer. Neki van mai angol fordítása, mert ő már túl nehéz.

- Meddig lehet modernizálni egy szöveget úgy, hogy azért önazonos maradjon? Lehet, hogy eljön az idő, amikor ezeket a szövegeket el kell engednünk, és már csak az irodalomtörténészek fogják bogarászni őket?

- Nem tudom. A művek talán elsüllyednek, de a bennük lévő történetek megmaradnak. Mint ahogy a Bibliában nagyon sok olyan történet van, amit mindenki ismer anélkül, hogy Bibliát forgatna. Bár gondolj arra is, hogy a második világháború óta a magyar egyházak újrafordíttatták a Bibliát.

- Így van, például nem olyan rég jelent meg az átdolgozott Károli Biblia...

- Pontosan. A „RUF”, a revideált új fordítás.

- Az idegen nyelvű alkotásoknál ez kevésbé kérdés, hiszen Shakespeare-ből bármikor készíthetünk egy kornak megfelelő, új fordítást. Inkább az azonos nyelvű műveknél kérdés.

- Úgy tűnik, hogy a Bánk bánnál már elszakadt ez a szál. Az eredeti Katona Józsefet változtatás nélkül előadni már nem nagyon lehet. A Nemzeti Színházban megy most a Bánk bán egy kamaratermi előadásban. Vidnyánszky Attila rendezte, nagyon jó, én láttam. De ő rettenetesen zajossá teszi, felpörgeti az egész történetet. A Katona-szövegnek körülbelül a 60 százalékát mondják el, vendégszövegek vannak benne – én már annyira jól ismerem a szöveget, hogy azonnal feltűnik, ha másképp van valami –, zenét tettek bele, de mégis korhű hatása van. Főleg az udvar élete. Udvaros Dorottya játssza Gertrudist, nagyszerűen. Shakespeare-nél erre nincs szükség Angliában, részben mert nagyon jók a darabjai – vagy legalábbis vannak jó darabjai is –, részben mert a közönség hozzá van szokva.

- A munka során csak az olvasmányosság volt szempont, vagy gondoltál arra is, hogy akár színpadon is ebben a változatban jelenhessen meg a mű?

- Megmondom őszintén, hogy ez egy puska, amit én csináltam, hogy könnyebb legyen megérteni az eredetit. Azon nem gondolkoztam, elő lehet-e majd adni. Elképzelhető, hogy egy dramaturg fogja, meghúzza, átszerkeszti és színpadra állítja, az az ő dolga.

- A Shakespeare-fordításaidhoz képest nagy különbséget jelentett, hogy a forrásszöveg is magyar?

- Ugyanúgy álltam hozzá, és ugyanúgy kellett kutakodnom bizonyos kifejezések jelentése után. Például Bánk bán bezárja valahova Izidórát, de a lány erőt vesz magán, kiszabadul és azt kiáltja: Kiállhatatlan! Utána néztem, és ez nem azt jelentette, amit manapság. Ma ez egy személyi melléknév: te egy kiállhatatlan alak vagy.

De Izidóra nem ezt mondja, hanem hogy ez, ami itt történt, az "kiállhatatlan", vagyis mai jelentésében "tűrhetetlen".

Vagy amikor Bánk azt mondja, hogy Ottó és a vele cinkos Gertrudis elvette a becsületét azzal, hogy a feleségét elcsábították. Manapság a becsületen elsősorban azt értjük, hogy valaki nem lop, nem csal, nem hazudik. De Bánk a becsületen a megbecsülést érti.

- A reputációját.

- Így van. Végül is jóhírnek fordítottam, egybe írva. Nagyon érdekes, hogy Bánk ezt milyen sokat emlegeti. Nem vonom kétségbe, hogy szerette a feleségét, beszél is erről, de igazán mégis csak az fáj neki, hogy az egész udvar rajta fog röhögni. Gertrudis ezt meg is mondja neki, hogy miért csap ekkora patáliát, hiszen az udvarnál mindenki ezt csinálja, Bánk pedig erre megöli, mert nem bírja tovább.

Aztán például, Katona a nő szót nem használja. Az egy későbbi találmány. Régen asszonyt mondtak. Gondolj bele, a Rigoletto nagy áriájában azt éneklik, hogy: Az asszony ingatag. Pedig a Herceg távolról sem csak a férjnél lévő nőkre gondolt. Magyarul akkoriban ezt még lehetett így mondani, hogy asszony. Asszonyszemély, asszonyi állat, amikor az állat még élőlényt jelentett.

- Shakespeare vagy Dante fordítása közben neked sikerült leiterjakabon kapni a nagy elődöket?

- Mindenki hibázik, hogyne. Arany János például nagyon ritkán, de azért még ő is. Például a „wink” angolul azt jelenti, kacsintani. Németül winken az integetni. Úgy fordítja Arany, hogy „integessél”.

- Mostanában heves viták veszik körül a kötelező olvasmányok kérdését. Sokak szerint a mostani kánon nem alkalmas arra, hogy a gyerekekkel megszerettesse az olvasást. Lehet, hogy Jókait, Gárdonyit is ideje lenne „újrafordítani”? Te hogy látod ezt a kérdést?

- Nem tudom. Nem csak a nyelvvel van a probléma, hanem a hozzáállással is. Azok jóval lassúbb hömpölygésű művek. Nem véletlenül készülnek rövidített, egyszerűsített átiratok. Van olyan magyartanár ismerősöm, aki azt mondja, hogy magát a Bánk bánt ő nem tanítja, mert túl nehéz. Egy-egy oldalt elolvasnak, hogy lássák a diákok, milyen nehéz, de utána valamilyen könnyített változatban elolvassák a történetet, és utána etika órát tartanak. Megbeszélik, hogy ki hogy döntött, ki bűnös, ki nem, ki felelős, más mit tett volna a helyében. Ezt ugyanúgy meg lehetne csinálni Az arany emberrel, ami egy nagyon érdekes pszichológiai szituáció azokkal a nőalakokkal. Freud és Jung mind a tíz ujját megnyalná. A hideg Tímea, a szenvedélyes Athalie, aki a festmény mögül leskelődik, a szigeten élő Noémi. Ugyanakkor emlékszem, milyen csodálatos volt számomra, ahogy Jókai húsz oldalon keresztül leírta a Balaton jegét. De akkor még nem volt tévé. Teljesen megértem, ha egy mai fiatal rosszul lesz ettől.

A Bánk bán esetében, ha mást nem is, a történetét érdemes megismerni mindenkinek.

Nagyon érdekes például, hogy miért a királynőt ölte meg? Miért nem Ottót? Hiszen ő csábította el a feleségét, nem Gertrudis.

De Otto egy jelentéktelen alak, őt megölni nem olyan nagy dráma.

- Van új projekt? Min dolgozol most?

- Nincsen. Szakdolgozatot bírálok. Olyan ötlet, mint a Dante vagy a Bánk bán, nincsen. Színműfordításokra pedig mindig a színházak kérnek fel. Bármelyik percben megcsörrenhet a telefonom, de egyelőre nincs ilyen. Ez a Bánk bán-fordítás meghozza valamelyik színház kedvét, hogy bemutassa. Hátha ráirányul az érdeklődés, hogy ez mi igazából. Nagyon élesen elválik a darabban a politikai rész és a családerkölcsi rész. Katona össze akarta szőni, de nem nagyon sikerült neki. A Don Carloshoz tudnám hasonlítani, ahol ugye Carlos egyfelől rájön, hogy az apja egy véreskezű zsarnok, akit meg kell dönteni, és ott a nőügy, hogy a papa azt a nőt vette feleségül, akibe Don Carlos szerelmes. Ott ez nagyon jól meg van írva. Katonánál viszont nem.

A családerkölcsi rész jó, érdekesek és hitelesek a karakterek. De a politikai rész mintha rá volna applikálva, mint egy paszomány.

Jön egy Tiborc nevű paraszt, aki elmondja a nép panaszait. Ez teljesen hiteltelen. A középkorban vagyunk és ő, az egyszerű paraszt felhívja a nádor, az ország második leghatalmasabb és vélhetően második leggazdagabb emberének a figyelmét arra, milyen tűrhetetlen, hogy a királynő márványpalotákat épít, miközben mi a vályogkunyhóinkban fagyoskodunk. De hisz ezt hívják középkornak! Mit mondhatna erre Bánk? Ráadásul Katona ezt a külföldiek nyakába varrja, pedig Bánk ugyanolyan márványpalotákat épített, hát miben lakott? Ez nem valami ügyes.

Ami még érdekes, hogy a reformkorban illetve a forradalom idején, egészen a kiegyezésig ez a politikai szál volt a fontosabb. Hogy egyáltalán ez elhangozhatott, hogy ők márványos palotákat építenek. Mintha Széchenyi nem ugyanolyan palotákat épített volna. De az a miénk!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
anna-szalon.jpg

9 év után bezár a Hadik Irodalmi Szalon, de más néven folytatódnak az estek

Juhász Anna irodalmár és a Hadik útjai különválnak, de a tervei szerint máshol, más formában folytatná az írókkal, költőkkel való beszélgetéseket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 02.


hirdetés

Kilenc éve, hogy elindult Újbudán a Hadik Irodalmi Szalon. Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser ötlete volt, hogy a klasszikus díszletek között éledjen újjá valami a századeleji kávéházi kultúrából, abból az irodalmi-művészeti hagyományból, amely egész Budapestet átszőtte. A kávéházi irodalom tette lehetővé azt, hogy az irodalmi élet ne csak folyóiratok lapjain, levelezésekben és egyetemi szobák homályában működjön, hanem részévé váljon Budapestnek, a város életének, annak a pezsgő közéletnek, amely a századelő fővárosát jellemezte.

Az irodalom iránt érdeklődőknek Juhász Anna szalonjának elindulása előtt kevesebb terük volt arra, hogy ne csak könyvekből ismerjék az irodalmat, hanem találkozhassanak írókkal, költőkkel és a társművészetek képviselőivel. A szalon ugyanis nem szorítkozott sosem a szigorúan vett irodalomra, megjelenhettek itt képzőművészek, zenészek, színészek, akiknek a produkciói színesítették az esteket, sokat adtak hozzá az amúgy is gazdag kínálathoz.

103 est, több száz vendég és megannyi érdekes beszélgetés, produkció - ez volt Anna irodalmi szalonja az elmúlt 9 évben. A szalon ebben a formájában most bezár, és más néven működik tovább, a szervezők itt köszöntek el a közönségtől ma.

„Lezárult az életemnek egy jelentős része” - mondta a Szeretlek Magyarországnak Juhász Anna, aki büszke arra, hogy a Hadikban kilenc évig működhetett a szalon. „Az útjaink elválnak, a következő esteket máshol, de feltehetően hasonló formában szeretném megrendezni” - mondta az irodalmár, aki szerint az elmúlt évtizedben a szalonnak is köszönhetően pezsgő irodalmi élet bontakozott ki Újbudán, az emberek megszokták az esteket, mindig telt ház volt, és várták a havonta jelentkező újabb és újabb rendezvényeket.

Anna emellett tovább szervezi a New York Művész Páholyt, a Várkert Bazár 650 fős előadásait, amelyek mellé meg szeretné őrizni az irodalmi szalon bensőséges hangulatát is, most ezen dolgozik.

hirdetés

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e elengedni azt a rendezvénysorozatot, amely összeforrt a nevével, azt válaszolta, hogy egyfelől rettentően nehéz volt, másfelől optimista, mert az új időszak új ötleteket és megvalósítható projekteket fog majd hozni. Szeretné azt hinni, hogy létrehozott valami sokak számára fontosat a budapesti művészeti életben, és a régi-új irodalmi szalon ezt fogja majd továbbvinni legalább ugyanennyi ideig, csak épp más helyszínen.

A szalon és más rendezvények eseményeiről a Szeretlek Magyarország is rendszeresen tudósított, de Juhász Anna ilyen különleges írásokat is nálunk jelentetett meg:

A szalont továbbra is Bonta Gáspárral közösen szervezik, aki ezután is a dizájnért és a megjelenésért felel majd.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
DSC_2650.jpg

„El kell jutnunk odáig, hogy felszabadítsuk saját magunkat” – beszélgetés Müller Péter íróval

Válságos időben a legjobb orvosság a lélek felszabadítása, a nevetés, a derű által – vallja Müller Péter, aki egy különös, egyszerre szórakoztató és alapos gondolkodásra serkentő regényt írt Világvége!!! címmel.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. november 14.


hirdetés

Világos, távoli tájakról származó kultikus szobrokkal övezet lépcső vezet fel az író szobájába. Müller Péter íróasztala mögött két nagy kínai jel. A Jüe – boldogság, öröm, és a Shen – szellem, isten jele. A vele szemközti falon egy gyönyörű Madonna-rajz, egy firenzei reneszánszkori alkotás másolata. Ebben a hangulatban kezdünk el beszélgetni a válság témájáról, és közben sokfelé bolyongunk.

- A világvége-várás évezredes hagyománya az emberiségnek. Sokszor egészen pontos időpontokat tűztek ki, például az ezredfordulókat, de emlékszünk a 2012 december 12-i „pánikra” is. Napjainkban ez már nem is annyira misztikus dolog, hiszen tudjuk, hogy a például klímaváltozással mekkora veszélyben vagyunk. Valóban megérett ez a civilizáció a pusztulásra?

- Ez a hatalmas kor lejáróban van, és ezt manapság minden ember tudja. Igaz, hogy igyekszik elhárítani magától ezt az érzést, de mindenki minden ponton látja, hogy ez a krízisnek olyan előrehaladott foka, ami már folytathatatlan. Te egyetlen okot említettél, a klímát, de a világválság a lét minden területére kiterjed. A pszichénk, a párkapcsolatunknak, a családi életünknek, a társadalomnak, a gazdaságnak és az egész természetnek az alapélménye. A halak is tudják a tengerben és a fák is az erdőben. Lehetetlen, hogy író erről ne beszéljen. Hamvas Béla, aki a krízist, melyet az emberiség idézett elő a Földön „létrontásnak” nevezte. Azt mondja: „A létrontása centrális helyen történik:

Vagyis egy központi, megnevezhetetlen helyen romlik el az egész. Ha most bárkit, akár egy egyszerű járókelőt kilőnének egy űrhajón, és egy másik bolygón megvizsgálnák a lelki habitusát, megállapítanák, hogy egy ez az ember egy mély válságban lévő világból került oda. Bennünk van. Bennem is. Ezt íróként nem tudom figyelmen kívül hagyni.

Nem tudok írni csupán a párkapcsolatokról, lelki zűrzavarainkról, egyéni gondjainkról, amikor egy olyan univerzális csődben vagyunk, amiért meggyőződésem szerint minden ember felelős. Nemcsak áldozatai, de tettesei is vagyunk a világnak, melyben élünk. Ezt nem szívesen ismerjük be.

hirdetés

Más kérdés – és ez a könyvemnek a lényege – hogy ami bennem a legmélyebben van, az a Bohóc, aki a fedőlapon van, derül a bajokon. Ő írta a könyvemet. Biztos vagyok benne, hogy minden ember legmélyén ott a derű, a boldogság. Isten szelleme lakik bennünk, s ezért lelke mélyén minden ember boldog. Csak ez nem jön a felszínre. El van fojtva bennünk.

Ezért van az, hogy a meditáció állapotában mindenki átéli a boldogságot. Én ezt a felszabadult derűt sokszor érzem, és igyekeztem az egész válságot onnan megközelíteni. Itt a fenti dolgozószobámban írás közben sokszor olyan hangosan röhögtem, hogy lentről a feleségem megkérdezte, hogy ki van nálam… Hagytam, hogy a Bohóc beszéljen, nevessen, derüljön, röhögje ki ezt az egész világot, amiben élek, és emelkedjen felül a bajokon. Ne féljek, hanem nevessek! Ez a könyvem alapihlete. Egy Bohóc igazából akkor vizsgázik, amikor szembesül az elmúlással.

- Akkor derül ki a lényege?

- Sokszor megnéztem Chaplin Rivaldafény című remekművét, ahol a két legnagyobb Bohóc, Buster Keaton és ő, utoljára komédiázik egy hatalmasat, és ez beletorkollik az elmúlásba. Chaplin saját halálából viccet csinál. Lezuhan egy ládába szorulva. Lehet, hogy eltört a csigolyája. De behozatja magát a törött ládában, és mosolyogva lekonferálja az elmúlást.

A derű a legfontosabb az üzenete a könyvemnek. Úgy gondolom, a legspirituálisabb mű, amit valaha írtam. Nemcsak arról van szó, hogy egy világnak vége van, hanem főleg arról, hogy egy új világ van születőben. Törvényszerű, hogy egy új világ megszületéséhez a réginek meg kell halnia. Más kérdés, hogy nagyon nehéz abban a stációban élni, amikor valami elmúlóban van. Mi egy elmúló kultúrában élünk, ami minden ponton csődöt mond. Ezt végigélni nagyon komoly sors-, és próbatétel. De ugyanakkor ez a legmélyebb tudás. Krisztus azt mondja: „Földbe esett magnak el kell halnia, hogy új élet teremjen.”. Ezt ő a saját halálára is érti. Én 1936-ban már beleszülettem a világvégébe, és azóta is válságból válságba lépünk. A mostani azért is annyira fenyegető, mert látom, hogy nem oldódott meg semmi. Lezárult a II. világháború a két atombombával. És a harmadik már nem következhet be, mert olyan rettenetes fegyverek vannak felhalmozva, amelyek Sámsonként magukkal ránthatják az egész emberi fajt. A nevetés, a derű azonban képes felszabadítani a lelkünket, az örömtelenség és a vidámság hiánya viszont bilincsbe köt.

- Éppen Chaplin mondta, hogy az ember az egyetlen lény, aki tudja, hogy meg fog halni, de a nevetéssel el tudja terelni róla a figyelmét. Sok olyan Bohócot ismerünk az irodalomból, a filmművészetből, akik kinevetik saját halálukat is, másfelől ott van ikertestvére, a Bolond,ki megnevetteti a királyt, miközben a szemébe mondja a legnagyobb igazságokat. A könyvbeli Bohóc mindkét szerepet betölti.

- Aki nevet bennünk, az halhatatlan. Az elmúláson nevetni nem azt jelenti, hogy félelmünkben nevetünk. Nem a félelem „elterelése” , hanem a legyőzése miatt nevetünk. A legnagyobb olasz filmrészlet, az Új szörnyetegekből egy színésztemetés, Alberto Sordival. Kimennek a gyászolók, zokognak, aztán felidézik, hogy a nagy komédiás milyen felejthetetlen mókákat csinált, és az egész gyászszertartás röhögő kórusba torkollik. Dalolva körültáncolják a sírt, és így vonulnak ki a temetőből. Az ott dolgozó kőműveseknek kifolyik a malter a kanalukból, a többi gyászoló döbbenten nézi, mi ez a vidám, szentségtörő csorda…Ezek az én testvéreim…

- Amikor 1996-ban meghalt keresztapám, Navarovszky Papp László, a neves sakkozó, hasonló jelenetnek lehettem tanúja. Csapattársai, barátai elsiratták, aztán elkezdték felidézni a „Navar” felejthetetlen poénjait, sztorijait…mire kiértünk a temetőből, már dőltünk a röhögéstől...

- Ha már a nevetésről beszélünk: nem tudok felidézni a képzőművészetünk történetében egyetlen teli szájjal nevető, boldog Krisztus-arcot. Csupa vér, szenvedés, komorság és kétségbeesés. A mi keresztény hagyományunkban nincs benne a nevető Jézus. Pedig János apokrif evangéliumában ott van, hogy halála előtt kivitte énekelni és táncolni a tanítványait. És azt mondja: „Aki nem táncol, nem ismeri meg az előtte-állót… ha pedig körtáncomat követed, nézd meg magad bennem..”. Vagyis a vidám tánc tanításának lényege. Ezt jézusi igét elvermelték valaha egy holt-tengeri a barlangba. Nem késő bele kelleni tenni az Evangéliumokba, hogy derűs legyen a kultúránk..

- Mint ahogyan ezt érezzük, amikor az amerikai fekete gyülekezeteket látjuk-halljuk gospeleket énekelni…

- Az ösztön természetes bölcsessége felülírja a szomorúságot! A vérükben van ez a tudás. És állítom Neked, hogy ezt mindenki tudja, akit a Zene megérint. Füst Milán esztétikájában azt írja, hogy ha az embert valami gyász, bánat, szenvedés éri, nem tud alkotni. Csak akkor, amikor felszabadul!

Én is azt akartam, hogy felszabaduljon az olvasó, hogy rájöjjön: életünk nemcsak valaminek a vége, hanem egy általunk még nem ismert csodálatos újnak a kezdete. Ez a vajúdás utolsó stációja, ami nehéz az anyának és nehéz a magzatnak is. Abban a pillanatban, amikor világra jön, a sírás az első reakciója. Ahhoz, hogy az új életét elkezdje, egy kicsikét fel kell nőnie.

Az a leggyönyörűbb pillanata egy anyának, mikor látja a csecsemőjét mosolyogni. Akkor lett igazán ember. Ha művészettel foglalkozunk, ebből a mosolyból kell kiindulnunk. Ez az ihlet gyökere.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-12.jpg

Szeretsz olvasni és otthon vagy? Ezeket a könyveket tutira nem fogod tudni letenni

Ajánlunk pár olvasmányt az önkéntes karantén esetére. Lesz benne krimi, szépirodalom és romantikus is, hogy mindenki megtalálja a magának megfelelőt.
fotó: YouTube - szmo.hu
2020. március 21.


hirdetés

Most csak olyan könyveket ajánlunk, melyek megrendelhetők, illetve e-book formában elérhetők. Persze mint minden műalkotás, így a regény is ízlés dolga, mi azért igyekeztünk olyan könyveket ajánlani, melyek már különböző listákon bizonyítottak, vagy olvastuk és imádtuk őket, esetleg alig várjuk, hogy olvashassuk.

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

A pszichológia jó ideje foglalkozik a generációs traumák problematikájával, Orvos-Tóth Noémi könyve azonban közérthetően, sőt, végtelenül izgalmasan foglalkozik azzal, mi történik, ha akaratunkon kívül hordozunk az ősökön ejtett sebeket, s melyek a gyógyulás útjai. Hangoskönyv formában is elérhető.

Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Alcott klasszikus regénye örök olvasmány a nőiségükkel tisztába lenni akaró, vagy egyszerűen a női összetartozásról, a tiszta szeretetről és a családi értékekről, na meg a bimbózó szerelemről elgondolkozni, ábrándozni vágyóknak. A könyvet egyébként nemrég adaptálták újra mozifilmmé is. A négy March-növér története erőt adhat a nehéz időkben, hiszen kicsit a társadalomtól eltávolodott, nehéz anyagi körülmények közt élő közösségről van szó, akik mindenáron meg akarják őrizni személyiségük szabadságát és a lehetőségüket a lehető legjobb életre. E-könyv formában is elérhető.

hirdetés

Margaret Atwood: Testamentumok - A szolgálólány meséje 2.

Atwood regénysorozatából, mint ismeretes, Elizabeth Moss főszereplésével sorozat is készült/készül. Nemcsak vizuálisan, de elképzelve-olvasva is elborzasztó az az utópisztikus, ugyanakkor néhol ijesztően elképzelhetőnek és reálisnak tűnő világ, amit ábrázol. A szolgálólány meséje folytatásában a kanadai író választ azokra a kérdésekre, melyek az olvasók oldalát már jó ideje furdalhatják. A második rész tizenöt évvel azután folytatódik, hogy Fredé belépett az ismeretlenbe. E-könyv formában is elérhető.

Jodi Kantor-Megan Thwohey: She Said - A MeToo mozgalom keletkezésének és Harvey Weinstein leleplezésének története

Ezt a lebilincselő könyvet egy recenziónkban már ajánlottuk, mert nemcsak a #metoo szempontjából érdekes, hanem a tényfeltáró újságírás egyik történelmi példájának sztoriját meséli el: hogyan volt képes két nő addig taposni a járatlan utat és igyekezett szóra bírni az áldozatokat, mígnem pontos részletekkel és publikálható adatokkal, bizonyító erejű vallomásokkal nem rendelkeztek egy szexuális ragadozó tetteiről. Még kriminek is beillik, pedig az élet írta (meg ők).

Eddy de Wind: Auschwitz, végállomás - Egy túlélő naplója a haláltáborból

Ezt a könyvet sem lehet letenni. Gyomor és idegrendszer kell hozzá, de Wind ugyanis tűpontos részleteket oszt meg olvasóival - akik a jegyzetei írásakor még csak remélte, hogy valaha lesznek - Auschwitz borzalmairól. Közben kirajzolódik egy ember túlélési stratégiáinak, döntési helyzeteinek hátborzongató sorsszerűsége, valamint egy szerelem krónikája is, aminek nem állhatott útjába a haláltábor és a drótkerítések, az író és felesége ugyanis mindössze fél éve voltak házasok, amikor mindkettőjüket Auschwitzba deportálták.

Stephen King: A kívülálló

Még alig nyugodtunk le a Kedvencek temetője és az Az második részének filmadaptációi után, az egyik legnagyobb és legtermékenyebb horror-szerző, Stephen King nem hagy minket békén újabb szorongató sztorijaival. Ez a hátborzongató thriller egy oklahomai kisvárosban játszódik, ahol egy parkban brutálisan megerőszakolt, meggyilkolt és megcsonkított holttestet találnak. És ez még csak a kezdet. Az áldozat ugyanis egy 11 éves kisfiú, sokak szerint pedig már a gyilkos is egyből megvan: Terry Maitland, a gimnázium baseball-edzője és irodalomtanára. Le is tartóztatják, viszont kikezdhetetlen alibije van.

Lee Child: Sohanapján

Már Ken Follett is megmondta, hogy Jack Reacher napjaink James Bondja és ez tényleg így van. Aki látott már Tom Cruise-zal Reacher-filmet, ezúttal sem fog csalódni, mert fordulatban és akcióban, meg adrenalinturbóban most sem lesz hiány. A sztori elején Reacher egy távolsági buszon utazva egy el-elbóbiskoló idős úrra és a zsebéből kilógó vastag borítékra lesz figyelmes. Persze nemcsak ő, hanem egy gyanús pasas is, így amikor mindketten leszállnak a buszról, Reacher követi őket. Na innen már le se tesszük a könyvet.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bodocs2.jpg

Magyar táj magyar pemzlivel - elolvastuk Bödőcs Tibor új könyvét

Bödőcs Tibor első, paródiákra épülő könyve után saját hangot keresett és talált. Főhőse, egy jobb sorsra érdemes szobafestő szemüvegén át nézhetjük meg közelmúltunkat, jelenünket, és egy kicsit saját magunkat.
Malinovszki András - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

Nem sokkal Kőhalmi Zoltán után a második magyar stand up-csillag hoz zavarba, mikor új könyve műfaját kell meghatároznom. Természetesen leginkább a „regény” meghatározás illik Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című új művére, de a szokványos formátumot senki ne keresse a könyvben. Bár van több szálon futó cselekmény, vannak mellékszereplők (mint például a „főellenség” Kálmán vagy Petronella alakja), ám mindent csak kisebb sztorikból, elbeszélésből ismerünk meg.

Olyan ez egy kicsit, mint több Bödőcs-előadás összefűzve, csak kidolgozottabban.

Nagy előnye, hogy bár én azok közé tartozom, akik a szerző legtöbb estjének anyagát ismeri, mégsem olvastam olyan történetről, amit már előadásban hallottam volna, maximum egy-egy jellemző szófordulat köszön vissza. Annyiban mindenképp hasonlít egy stand up-esthez, hogy olykor egy-egy félmondat nagyobbat üt, mint némelyik regény, vagy számos komplett életmű.

A művésznek készülő, ám egy váratlan baleset miatt szobafestő sorsba kényszerülő Magyar Oszkár meséli el élete történetét a gyönyörű (legalábbis Oszkár által annak látott) csaposnak, Gyöngyinek. Ha valaki olvasta Bohumil Hrabal leghíresebb műveit, ismerősnek fog hatni a hömpölygő történet, az egymásba fűződő, majd (többnyire) szétbogozódó sztoriszálak. (Ha még nem olvastad, de megkedveled Bödőcs könyvét, úgy Hrabal erősen ajánlott olvasmány. Egy helyütt Bödőcs utal is a népszerű cseh elődre.)

A Meg se kínáltak az a fajta mű, amiről nehéz röviden összefoglalni miről szól – annál könnyebb elmondani, miről akar beszélni.

hirdetés

Beszél Magyarországról, rég- és közelmúltjáról, jelenéről, fő- és mellékalakjairól. Beszél művészetről, vidékről és városról, politikáról, és mindenről, ami eszébe jut. Bödőcs könyvéből igen jól meg lehet ismerni (néha érteni is) a "magyar valóságot": kézikönyv ez középfokú magyarságból. Az országukból, hiszen

"itt mindenki a bölcsek kövével kacsázik, itt mindenki a Szent Grálból iszik."

Nem állítom, hogy elegendő volna egy 20. századi történelem érettségi tétel ötös feleletéhez, de átismétlésnek egész biztosan használható.

Kisebb mértékben, de az előző műhöz hasonlóan visszaköszön ebben a regényben is számos író stílusa: van itt a fentebb említett Hrabalon kívül Móricz lélekábrázolásából, Krúdy hedonizmusából, Mikszáth anekdotikus elbeszélésmódjából és szerethető figuráiból, de a teljesen szabad asszociációk és váratlan hasonlatok néha a Family Guy rajzfilmsorozat stílusát idézik elénk. Jó irodalmi játék lehet annak felkutatása is, hogy félmondatok szintjén hány kulturális utalás található meg Oszi sztoritengerében.

A jelenkorról szólva az egyik legnagyobb erőssége a műnek, hogy mer és tud aktuálpolitizálni. Nem leng ki egyik irányba sem, ugyanakkor nem érezni rajta a kínosan feszengő "egyrészt-másrészt" fogalmazást:

Magyar Oszkár mindent Gyöngyi arcába tol (és így persze a miénkbe is), őszintén, kendőzetlenül.

De kapnak itt a különböző társadalmi csoportok és viselkedésformák is hideget-meleget. Talán ez az egyetlen rész, ahol Bödőcs néha mintha arányt tévesztene.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!