News here
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Van-e alapjuk a gyógyteákkal kapcsolatos tévhiteknek?

Lehet-e fém eszközökkel elkészíteni, mikróban melegíteni, szabad-e ízesíteni őket? Gyógyszerész segít kiigazodni a gyógyteákkal kapcsolatos nagyon elterjedt állítások útvesztőiben.
Tóth Barbara cikke a Gyógynövénylap oldalon Címkép: Pixabay - szmo.hu
2018. október 07.


Link másolása

hirdetés
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

Korábbi cikkeinkben többször írtunk már arról, hogy ki tekinthető a gyógynövényekkel kapcsolatban szakértőnek, kinek a tanácsait érdemes meghallgatni, megfontolni és megfogadni, illetve melyek azok a jelek, amelyek észlelésekor érdemes lehet a forrás hitelességét megkérdőjelezni. A gyógynövények hatásait és felhasználását illetően számtalan szakmailag erősen megkérdőjelezhető ajánlást találhatunk különböző internetes felületeken is. A következőkben ilyen, sokszor minden tudományos alapot nélkülöző, de roppant hihetőnek tűnő állításokat gyűjtöttünk össze, amelyek a gyógyteák elkészítésére és felhasználására vonatkoznak.

1. Különböző betegségekre ható növényeket ne keverjük össze, mert kioltják egymás hatását.

Amennyiben a növényeknek egy adott szervrendszerre kifejtett hatása ellentétes (pl. hashajtó, illetve hasmenésellenes hatású növény), akkor ne keverjük össze őket, mert valóban gyengítik egymás hatását. Ugyanakkor ez az állítás nem általánosítható. Például ha a vizelethajtó hatású aranyvesszőt összekeverjük a köptető, hánytató hatású ipekaukánával (hánytatógyökér), mindkét hatás ki fog alakulni.

Más kérdés, hogy nem érdemes teljesen más célból használt növényeket, növényi kivonatokat egyszerre alkalmazni, mivel módosíthatják egymás felhívódását és a hatás kialakulásának az ideje, valamint a hatóanyagok szervezeten belüli lebomlása is változhat más hatóanyagokkal történő egyidejű alkalmazás során.

2. Az azonos betegségre ható növények összekeverve felerősítik egymás hatását.

hirdetés

A különböző hatóanyagok, így a természetes eredetű hatóanyagok, vegyületek közt is kialakulhat egy egymás hatását támogató (szinergista) vagy gyengítő (antagonista) hatás. Ez azonban nemcsak a betegségektől, hanem a vegyületektől is függ. Lehetséges, hogy két vegyület bizonyos célból, bizonyos helyen hatva támogatja egymás hatását, míg más helyeken nincsenek kölcsönhatásban.

3. Azért nem szabad a teakészítéshez fém eszközöket használni, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém.

A gyógyteák hatását nem semlegesítik, és a teák hatóanyagainak a bomlását sem gyorsítják fel a fémeszközök. A konyhai gyakorlatban alkalmazott fémedények biztonságosak, ezért akár gyógyteák készítésére is felhasználhatók.

4. Gyógyteát soha ne melegítsünk mikrohullámú sütőben, mert a benne lévő mikrohullámok roncsolják a hatóanyagok szerkezetét.

A kutatási eredmények alapján feltételezhető, hogy a mikrohullámokkal segített kivonás házi alkalmazása is előnyös lehet, mivel a gyógyteák megfelelő teljesítményen végzett néhány perces mikrohullámú hőkezelése a hatóanyagok károsítása nélkül fokozhatja a kivonás hatékonyságát. Érdemes megjegyezni, hogy a hideg áztatással, vagy alacsony hőmérsékleten készítendő teák (pl. medveszőlőtea, csipkebogyótea) készítése során nem ajánlott mikrohullámú sugárzást alkalmazni.

A mikrohullámoknak a kivonásra, így a teakészítésre gyakorolt hatásáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Szerencsére mikrohullámú sütőben sem melegíthető forráspontja fölé a víz, azaz a mikrós melegítés sem tesz több kárt a hatóanyagokban, mint egy egyszerű rezsó.

5. 1 óra ázás után már használhatatlan a gyógytea.

Ez egy igen nagy mértékben általánosító állítás a gyógyteák elkészítésével és felhasználásával kapcsolatban. A csipkebogyó tea C-vitamintartalma vizes közegben nagyon gyorsan bomlik, ezért érdemes a langyos vízzel készült teát az 10-15 perces áztatást követő szűrés után elfogyasztani. Ugyanakkor a húgyúti fertőtlenítő hatású medveszőlő teát fogyasztás előtt érdemes néhány órán keresztül hideg vízben áztatni a hatóanyag optimális kivonása érdekében.

6. A vizet felforralásával és lehűtésével mészmentessé tudjuk tenni, mert a mész kicsapódik belőle, lerakódik az edényre, vízforralóra.

A látszat csal. A vízből forralás hatására nem az összes kalcium- és magnéziumion csapódik ki. Ennek mennyisége attól függ, hogy mennyi hidrogén-karbonát-ion van az oldatban. A kalcium- és magnéziumionok mellett a vízben nemcsak hidrogén-karbonát-ionok lehetnek. A kalcium- és magnézium-szulfát, illetve -klorid forraláskor nem csapódik ki. Ezek a sók okozzák a vizek úgynevezett állandó keménységét.

Felmerül a kérdés, hogy kell-e mészmentes vizet alkalmazni bizonyos gyógyteák készítése során. Habár elvileg a vízben oldott kalcium- és magnéziumionok bizonyos, akár természetes eredetű vegyületekkel is komplexet vagy csapadékot képezhetnek, ennek a folyamatnak a gyakorlati jelentőségét még nem vizsgálták tudományos kutatások. A teákat tradicionálisan egyszerű csap- vagy kútvízzel készítették évezredek óta és készítik ma is, így feltételezhető, hogy kedvező hatásaikat a víz keménységétől függetlenül kifejtik.

7. A gyógyteák a lejárati idő után is megőrzik a szavatosságukat.

A lejárati időn túli fogyasztást semmilyen termék esetén nem ajánljuk.

8. A gyógyteákat nem szabad ízesíteni.

A gyógyteákat szabad ízesíteni. A fogyasztó saját igényeinek a megfelelő édesítőszert (cukor, cukoralkohol, méz stb.) választhat a tea édesítésére. Az étvágyfokozó hatású, keserűanyagokat tartalmazó teákat azonban nem érdemes édesíteni, mert ekkor keserű ízük mérséklődésével csökken a hatásuk is.

9. A gyógyteákat csak mézzel szabad édesíteni.

A méznek számos előnyös élettani hatását igazolták már, ez azonban nem jelenti azt, hogy kizárólag ezzel lehet a teát édesíteni.

Hogyan és miből készíthetünk akkor gyógyteát?

A valódi gyógynövényszakértők által írt és szerkesztett Gyógynövénytár című könyvben minden, a modern fitoterápia részét képező gyógynövény alkalmazási módját megtalálja, így az egyes gyógyteák elkészítésére vonatkozó információkat is olvashat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Fizethetjük-e a balatoni strandon bankkártyával a lángosunkat?
Körbenéztünk Siófokon, hogy megtudjuk, elég lehet-e csak egy bankkártyával elindulni a strandra. Videónkból kiderül, változtak-e a strandolók fizetési szokásai, és mit tapasztalt egy büfé vezetője.

Link másolása

hirdetés

Régi dilemma, ha vízparton járunk, hogyan lehetne biztonságban tudni a pénzünket.

Elő kell-e még vennünk a nyakba akasztható pénztartót, ha lángosozni szeretnénk?

A bankkártya használatának elterjedésével egyre kevesebb készpénzt kell magunknál tartanunk, különösen, mióta az okos eszközök segítségével telefonunk vagy karóránk is alkalmas lehet a fizetésre – már ha van a kiszemelt helyen elektronikus fizetési lehetőség.

A hétköznapi életünkben már kevés olyan szituáció van, amikor nem rendezhetjük a számlánkat elektronikusan. Kíváncsiak voltunk, vajon egy szabadstrandon mit tapasztalunk a fizetési szokások tekintetében.

Elfogadják-e a strandon a kereskedők és a szolgáltatók a bankkártyánkat?

Kell készpénzzel is készülnünk?

Strandolókat kérdeztünk meg, ők mit tesznek a táskájukba, ha vízparton töltik a napot. Akadt, aki szereti bebiztosítani magát, de többen már csak kártyával vagy telefonnal fizetnek. Ha pedig erre egy helyen nincs lehetőségük, másik üzletet keresnek. Érdeklődtünk kereskedői oldalról is, milyen változást tapasztalnak a vásárlók igényeivel kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk még arra is, hogy a fürdőzőknél van-e bankkártya, és van-e jelentősége egy büfé kiválasztásánál, hogy miként tudják rendezni a számlájukat.

hirdetés

Videónkból kiderül, mire számíthatunk, kell-e pénzt kell kivennünk a bankautomatából, ha szabadstrandra indulunk!

A vásárlók részéről elvárás, a kereskedőknek gyors és biztonságos megoldás az elektronikus fizetés

„Egyre egyértelműbb az a tendencia, és ezt az OTP Bank adatai is alátámasztják, hogy a vásárlók, ahol csak lehet, élnének az elektronikus fizetés lehetőségével, legyen szó hétvégi bevásárlásról, sportolásról vagy éppen a nyaralásról. Ezért minden kereskedőnek és szolgáltatónak javasoljuk, hogy biztosítsa ügyfelei számra az elektronikus fizetés lehetőségét, nem csak azért, mert ez a vásárlók elvárása, hanem azért is, mert az elektronikus fizetési megoldások a kereskedők számára is gyors, kényelmes és biztonságos megoldást jelentenek” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment területének vezetője.

A szakértő szerint az egyik leggyakrabban hangoztatott érv a kártyaelfogadás ellen, hogy egy POS-terminál fenntartása magas költségekkel jár, de ez egyáltalán nem kell, hogy így legyen. A terminál üzemeltetési költsége nagyban függ a kereskedő forgalmától és attól, hogy melyik pénzintézettel kötött szerződést, ezért mindenképp érdemes a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásához tájékozódni az elérhető lehetőségekről.

Az OTP Csoport elektronikus fizetési megoldásai között már elérhető olyan alkalmazás is, amellyel a kereskedő POS-terminálként használhatja mobiltelefonját. A SimpleBusiness alkalmazással többféle elektronikus fizetési lehetőség is elérhető, használatával már érintéses kártyaelfogadás, valamint QR-kódos és link-es fizetés is felkínálható a vásárlók számára. Az applikációt kezdő- vagy 30 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak javasolja az OTP Csoport. Magasabb árbevétel esetén vagy ha a kereskedő a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP-kártyákat is elfogadna a kasszánál, POS-terminál igénylését ajánlja a hitelintézet.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Csoport fenntartja annak jogát, hogy a tájékoztatásban szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Esküvőzés inflációban és elszálló árak között: mennyi kerüljön idén a borítékba?
A 2022-es esküvőszezont kissé beárnyékolja a kétszámjegyű infláció és a tempós drágulás az élet minden területén. Ez pedig nemcsak a párok dolgát nehezíti meg, hanem azokét is, akik borítékba „csomagolt” ajándékokkal készülnek nekik.

Link másolása

hirdetés

Tekintettel arra, hogy vészesen közeledem a harminchoz, évről évre egyre több esküvőre vagyok hivatalos. Persze egy ilyen nagy nap a házasodni készülőknek a legnagyobb stresszforrás és számukra jár a legtöbb feladattal, kompromisszummal, kiadással, illetve izgalommal. De ahogy én tapasztalom, azért a vendégeknek is bőven akad dolga: ki kell találni, hogy mit veszünk fel, azt be kell szerezni, intézkedni kell az ajándék kapcsán, meg kell szervezni az eljutást, olykor a szállást is, és persze – tisztelet a kivételnek – valamivel elő kell állni a nagy kérdésre, miszerint neked miért nem volt még esküvőd.

Ezek közül idén különösen az ajándék-kérdés okozott gondot.

Történt ugyanis, hogy kiválasztottam online egy ruhát, amit tökéletesnek találtam arra az esküvőre, amire egy héttel később mentem. Sajnos akkor épp nem tudtam érte elmenni, mert azon a héten egy másik esküvőre voltam hivatalos, amire szintén készülnöm kellett több mindennel. Aztán amikor a következő héten eljutottam az üzletbe, felpróbáltam és már vittem volna haza a kiválasztott darabot, mikor kiderült, hogy addigra négyezer forinttal drágább lett. Ekkor tudatosult – függetlenül attól, hogy napi szinten olvasom a híreket –, hogy ugyanez történik az esküvőkön feltálalt ételektől kezdve a zenészek díján át a terembérlésig mindennel.

Itt merült fel bennem, hogy érdemes lenne revideálnom az előkészített borítékok tartalmát.

A témában Rózsa Diána esküvőszervezőt, a Boldogságod alapítóját kérdeztem, aki megerősített: 2022-ben már nem ugyanannyiba kerül megtartani a nagy napot, mint akár egy évvel korábban. „Azok a jegyespárok, akik még a tavalyi évben foglalták le a helyszínüket és állították össze a szolgáltatói csapatot, még viszonylag szerencsés helyzetben vannak a szerződéseiket illetően, mert ezek a megállapodások kötöttek. Viszont olyanok is vannak, akik nem feltétlenül tudják tartani a korábban kiajánlott árat, ők az élelmiszeripari szolgáltatók, például a cateringesek, a tortakészítők és az aprósüteményesek.” Hozzátette ugyanakkor, hogy a zenei szolgáltatók, a fotósok, a videósok és a ceremóniamesterek is emeltek az áraikon, átlagosan 10%-ot. És ez alapján már sokkal árnyaltabb, hogy mennyire legyen vastag az a bizonyos boríték.

„15-20%-kal lenne reális többet tennünk a borítékba egy idei esküvő alkalmával, mint az elmúlt két évben.”

Persze alapvetően azt sem egyszerű meghatározni, hogy mekkora összegnél adjunk X százalékkal többet. Az esküvőszervező szerint a szűk család minden esetben nagyobb összeggel járul hozzá a fiatalok házas életének indulásához, míg a távolabbi családtagok, barátok kevesebbet tesznek a borítékba – ezzel pedig a pár is tisztában van. Az összeg mértékét persze ezen kívül is rengeteg minden befolyásolhatja: például, hogy szükséges-e szállást foglalnia a vendégnek, vagy a pár felajánlja a segítségét és a költségét is átvállalják, vagy hogy milyen anyagi helyzetben vannak a násznép tagjai.

Konkrét összegekről annak ismeretében beszélhetünk, hogy mennyibe kerül a házasodni kívánó párnak egy fő vendégül látása.

„Az árakat tekintve nagyon széles a skála: vannak vidéki, csárdajellegű helyszínek, ahol 20.000 forint/fő körüli összegért már teljes ellátást adnak egy fő részére, ezzel szemben a legtöbb esetben 28.000-30.000 forint/főtől kell számolunk csak az étel- és italfogyasztást tekintve. Ehhez az összeghez még hozzáadódhat akár területhasználati díj és terembérleti költség is. Így azt gondolom, ha csak a fogyasztásunkat szeretnénk a párnak meghálálni, akkor 40.000 forintot minimum illik a borítékba tenni 2 fő esetén, ami ezen felül kerül bele, az a pár valós nászajándéka.”

hirdetés

Persze ha ennyit nem tudunk beletenni, akkor sem dől össze a világ. Diána azt tanácsolta, hogy ilyen esetben pótolhatjuk valamilyen kedves, tárgyi ajándékkal is a „hiányzó” összeget. Ha ezt a pár kifejezetten kéri, hogy ne tegyük, inkább vásároljunk nekik néhány sorsjegyet, ezzel nemcsak esélyt adunk arra, hogy nyerjenek, de pár izgalmas percet is szerzünk nekik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
10 tipp, hogy tökéletes legyen a grillezés otthon
Mindegy, hogy a balkonon, a teraszon vagy a kertben izzítjuk be a grillt, az élmény és a finom ízek garantáltak. Persze, ha tökéletes eredményre törekszünk, érdemes pár dologra figyelni.

Link másolása

hirdetés

Amennyiben sikeresen kiválasztottuk a számunkra megfelelő grillsütőt, kezdetét veheti a grillezés. De mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik, és bármennyire ösztönösnek, esetleg magától értetődőnek gondoljuk ezt a tevékenységet, itt is vannak fortélyok, tippek, trükkök és szabályok, melyekkel tökéletesíthetjük fogásainkat és emlékezetesebbé tehetjük - illetve, kellő információ vagy rutin hiányában el is ronthatjuk azt. Íme egy kis segítség néhány pontban, a teljesség igénye nélkül.

1. Legyen megfelelő a parázs

Természetesen akik elektromos grillsütőt használnak, azokra ez a pont nem vonatkozik. Más esetben viszont akár fával, akár faszénnel sütünk, mindenképp érdemes megvárni, amíg kicsit leég, csillapodik a láng, különben az étel belseje nyers marad, a külseje pedig szénné ég. A későbbiekben ugyanebből az okból szükséges szemmel tartani a húsokból csepegő zsiradékot is, mert újra belobbanthatja. (ha nem tartozék, érdemes beszerezni egy csepegtető tálcát-tálkát hozzá, az ízélményt is fokozza). A tüzet, parazsat igyekezzünk minél természetesebb, és erre a célra szánt professzionális anyagokkal éltetni, mindenképp kerüljük a benzint, a színes-fényes papírokat stb. mert mérgező anyagokat bocsátanak ki az égés során.

2. Sózzunk – de mikor?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül a só az ételre, sózni csak a grillezés legutolsó perceiben szabad, vagy akkor, amikor az elkészült étel lekerül a grillrácsról. A só ugyanis kivonja az ételből a nedvességet, így ha a pácba só kerül, vagy a grillezés kezdetén szórjuk meg a húst, könnyen kiszáradhat – még a zsírosabb húsfélék is.

hirdetés

3. Pácoljunk!

A pácolás legelső aranyszabálya, hogy lehetőségeinkhez mérten, minél korábban megtegyük: a legjobb, ha már a sütést megelőző napon, de hogy értelme legyen, minimum pár órával előtte áztassuk be a fűszerfürdőbe, hiszen idő, míg a nyers hús magába tudja szívni azt. A pácolt húst tegyük a hűtőszekrénybe. És ne spóroljunk az olyan ízletes összetevőkkel, mint a fokhagyma, a rozmaring vagy a kakukkfű!

4. Így lesz a legfinomabb a sertés oldalas!

A grillen készült sertésoldalast érdemes előfőzni, mert úgy sokkal gyorsabban sül át a hús. Más előnye is van az előfőzésnek, sokkal gazdagabb ízvilágúvá tehetjük, hiszen míg puhul a vízben, a húst átjárják a fűszerek, sokkal finomabb lesz. A főzőléből pedig pikáns mártás készülhet, amivel alaposan bekenhetjük a főtt oldalast, úgy süthetjük meg majd a grillen.

Tipp: Az oldalas grillezésének egy igen sarkalatos pontja a megfelelő hús kiválasztása. Hogy biztosan ne csalódj, válaszd a PICK előrecsomagolt sertés oldalas termékét, hiszen 100%-ban GMO-mentes termelésből származik, antibiotikum-mentes hízótakarmányt használnak az állatok etetésénél és magas állatjóléti tanúsítással rendelkező telepeken nevelik őket.

5. Áztatni is szükséges

Ha fából készült nyársakat használunk, akkor a nyársakat a grillezés megkezdése előtt legalább fél órával áztassuk hideg vízbe, hogy ne égjenek meg a sütögetés közben.

6. Csak semmi bökdösés!

A kiszáradás sarkalatos pontja a sütögetésnek: aranyszabály, hogy a húst nem szurkáljuk villával, mert kifolyik a leve, inkább használjunk erre a célra kifejlesztett eszközöket, lehetőleg lapátot vagy csipeszt. A hús nyomkodása, passzírozása sem funkcionális, szintén kiszárad tőle, ha biztosak szeretnénk lenni benne, hogy a belseje is jól megsült, inkább használjunk hőmérőt erre a célra.

7. Le a grillről!

A már elkészült húsokat ne a grillrácson tartsuk melegen, ott ugyanis könnyen kiszáradhatnak. Vegyük le, és csomagoljuk alufóliába fogyasztásig.

8. Zöldségválasztó

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részei ezek a rostban, vitaminban és antioxidánsban gazdag élelmiszerek - és nem mellesleg nagyon finomak is, kár lenne csak kenyeret tunkolni a húsok mellé. Szinte bármelyikük alkalmas grillezésre is: répa, cukkini, hagyma, spárga, padlizsán, kukorica és sorolhatnánk. Azt ne feledjük, hogy a zöldségek sokkal hamarabb (akár 3 perc alatt) megsülnek, hát bánjunk velük eszerint: enyhébb parázson, fentebbi rácsokon készítsük, mert a túlsütött zöldségek megfanyarodhatnak. Akkor vannak készen, ha a rácsok csíkjai épphogy beleégtek.

9. Egyes pácok más bánásmódot igényelnek

Az olyan pácokat, amelyek cukrot tartalmaznak (ilyen például a barbecue szósz), csak a sütés befejezése előtt kenjük a húsokra, hiszen a cukor a hő hatására könnyen megéghet. Ez a rövid idő pedig elegendő arra, hogy szépen karamellizálódjon a cukor, de ne váljon égetté és keserűvé.

10. Frissítő gyümölcsök

Gyümölcsöket is grillezhetünk. A banán, az ananász vagy a barack tökéletes desszert lehet egy gombóc vaníliafagyival megkoronázva.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Óriási a kereslet a kandallókra, klímát viszont alig veszünk az új rezsiszabályok bejelentése óta
A szárítógépek és bőröndök eladásai is csökkentek, megnőtt viszont a kereslet a napelemek, fogyasztásmérők és a több eszköz kikapcsolását egyszerűsítő hosszabbítók iránt.

Link másolása

hirdetés

Jócskán átformálta a keresletet az eMAG-nál a kormány júliusi 13-i bejelentése, amelyből kiderült, hogy augusztustól az átlagfogyasztás mértékéig lehet kedvezményesen áramot és gázt fogyasztani: az energiahatékonyságot célzó, segítő termékkategóriák forgalma kilőtt, más, a mindennapokhoz nem feltétlenül szükséges termékeké pedig lecsökkent.

Nem kelendő a szárítógép, a medence és a klíma a bejelentés óta

A szokásos nyári slágerterméknek számítható összeszerelhető és felfújható medencék eladásai 67 százalékkal csökkentek az eMAG-nál a bejelentés nyomán az előző héthez képest, ugyanakkor a bejelentés óta a korábbinál ötödével magasabb átlagáron veszik ezeket: felfújható medencére bruttó 44 ezer forintot, szilárd medencére 80 ezer forint körüli összeget költöttek idén nyáron a vásárlók.

Nagyjából a felére csökkent az eMAG.hu-n a szárítógépek eladása a bejelentést követően, de ugyanennyivel csökkentek váratlanul a bőröndök, utazótáskák eladásai,

ami azt jelzi, hogy sokan a nyaralás költségein spórolnak valamilyen módon.

Klímastop a bejelentés után

A klímaberendezések eladott darabszáma is csaknem 90 százalékkal visszaesett az új rezsicsökkentési szabályok bejelentése óta.

Viszont mivel sok háztartásban épp egy modernebb, kisebb fogyasztású hűtő-fűtő klímaberendezés segíthet a rezsi csökkentésében, az eMAG az eladások visszarendeződésére számít, hiszen a bejelentés óta eltelt napokban a tíz legnépszerűbb berendezés többsége A++ energiabesorolású, és a listán nincs A-osztályúnál fejletlenebb modell.

hirdetés

A tűzhelyek eladásai kapcsán érdekes jelenséget tapasztalt az eMAG: itt a bejelentést követően nem csökkent, hanem mintegy negyedével nőtt a gáztűzhelyek eladása (a többi kategória kárára). Sokan nyilván azért váltanak az utóbbira, hogy az áramfogyasztásuk ne legyen magasabb az átlagnál.

Az eMAG.hu-ról olyan sokan rendeltek fatüzelésű kandallót, hogy ebből ideiglenes készlethiány alakult ki

- és a nyári szezonban alapvetően nincs raktáron jelentős készlet e terméktípusból.

Napelem, fogyasztásmérő és okoskonnektor a bejelentés sztárjai

Értelemszerűen megnőtt a kereslet a bejelentést követően az energiahatékonyságot és spórolást célzó termékekre az eMAG.hu-n:

a napelemek és napkollektorok termékkategória eladott darabszáma megháromszorozódott, forgalma pedig a négyszeresére emelkedett az előző héthez képest.

Sokan ennél egyszerűbb módon terveznek spórolni, amit jól jelez, hogy az eMAG hatszor annyi konnektorba dugható fogyasztásmérő aljzatot adott el, mint a megelőző napokban, de csaknem 80 százalékkal több okos konnektor, és csaknem másfélszer több elektromos elosztó talált gazdára.

Mosószer, üdítő és pelenka: egyre többen rendelnek csomagautomatába

A napi fogyasztási cikkek (FMCG) ugyanakkor tavaly nyárhoz hasonlóan idén is jól fogynak online az eMAG.hu-nál. A nagy kiszerelésű tisztító- és mosószereket, pelenkákat és tartós élelmiszereket vásárolnak a legnagyobb számban, de a top 5 legnagyobb számban rendelt termék közé az idei nyáron bekerültek a nem alkoholos italok (ásványvizek, mentes és szénsavas üdítők), kávék és állateledelek is. E kategóriák népszerűbbé válása annak köszönhető jelentős mértékben, hogy az eMAG alkalmazásból ingyen lehet eMAG easybox csomagautomatába rendelni, így jelentős cipekedéstől kímélhetik meg magukat a vásárlók fogyasztási cikkek beszerzésekor is.

Mivel csaknem két és félszeresére nőtt az easyboxok száma Magyarországon (550 helyszín) a tavalyi nyár első feléhez képest, egyre több vásárló találhat a közvetlen közelében csomagautomatát. Az easyboxba kért rendelések száma is megháromszorozódott az eMAG-nál (18 ezerhez képest közel 60 ezer rendelés) tavaly nyárhoz képest, és ugyancsak több mint háromszorosára nőtt (10-ről 32 százalékra) a csomagautomatás rendelések aránya az összes rendelésből.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: