Újabb bizonyíték van arra, hogy a zsír fogyasztása nem hízlal, a cukoré viszont igen
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy ha külön fogyasztják a cukortól, a zsír nem járul hozzá a súlygyarapodáshoz. És ez még nem minden. A cukrot más okból is érdemes elfelejtenünk: egy közelmúltbeli elemzés szerint a cukorral édesített italok megnövekedett halálozási kockázatot jelentettek, különösen azoknál, akik naponta legalább kettőt fogyasztottak belőle.
Aaron Carroll, az Indiana Egyetem Orvostudományi Egyetem gyermekgyógyászati professzora írta le a zsír és a súlygyarapodás közötti kapcsolatot az The Bad Food Bible: How and Why to Eat Sinfully című könyvében.
"Van egy dolog, amit biztosan tudunk a zsírokról: a zsírfogyasztás nem okoz súlygyarapodást"
- jelenti ki a szerző.
A The Lancet folyóiratban közzétett tanulmányok közelmúltbeli áttekintése érdekében a tudósok 18 országban több mint 135 ezer embert hasonlítottak össze, akik vagy alacsony zsírtartalmú vagy alacsony szénhidráttartalmú étrenden éltek. Kiderült: az alacsony zsírtartalmú étrenden élő emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg szívinfarktus és a szívbetegség következtében. Ezzel szemben az alacsony szénhidrátbevitel mindkét betegség rizikóját csökkenti.
Az eredmények annyira meggyőzőek voltak, hogy a tanulmány szerzői azt javasolják: ideje a globális táplálkozási iránymutatásokat átgondolni.
Egy másik, nyolc éven át tartó és közel 50 000 nőt érintő vizsgálat során a tudósok azokat vizsgálták, akik alacsony zsírtartalmú diétán élnek. Kiderült, hogy nem igazán fogytak tőle, ugyanakkor azt sem látták, hogy az egészségesnek szánt lépések következtében csökkent volna az emlőrák, a vastagbélrák vagy a szívbetegségek kockázata.
A probléma az, amikor hirtelen megpróbálunk csak alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztani. Az "alacsony zsírtartalmú" kategóriában a legtöbb fogyasztásra kész termék cukorral és szénhidrátokkal van teletömve, miközben a tanulmányok arra utalnak, hogy mindkét összetevő erősen kapcsolódik a súlygyarapodáshoz.
Tehát míg az "alacsony zsírtartalmú" termékek súlycsökkentő ételekként kerülnek forgalomba, a valóság az, hogy ezek a termékek sokkal nagyobb mértékben hozzájárulhatnak a hízáshoz, mint egy zsírban gazdag termék, kevés finomított szénhidráttal
- állítja a lap.