hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Új szavakat vezettek be az „anya” és az „anyatej” helyett több angliai kórházban

Az új irányelvek főleg a transznemű és nonbináris embereket támogatják.
Címkép (illusztráció): Bokskapet/Pixabay - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

Nemsemleges nyelvhasználatot vezetnek be a Brightoni és Sussexi Egyetemi Kórházakban, hogy támogassák a náluk szülő transznemű és nonbináris (se nem férfi, se nem nő) embereket - írja a Daily Mail.

Ennek értelmében ezentúl például a "nő" helyett a "nő" vagy "személy" kifejezést kell használni, az "anyatej" ezentúl "emberi tej" lesz, az "anya" helyett pedig "szülő szülőt" kell mondani az egységbe tartozó kórházakban.

Ezeket a szavakat a kommunikációban és a dokumentumokban, vagyis szóban és írásban is alkalmazni kell. Amikor viszont az orvos vagy a szülész egyedül van a pácienssel, továbbra is használhatja a megszokott szavakat és hivatkozhat rá a nőre nőként.

Az új irányelvekről szóló dokumentumban azt is kiemelik, hogy

a kórházi személyzetnek nem kell teljesen elhagynia az anyaságra utaló szavakat, de többször kell "befogadóbb" szavakat és kifejezéseket használniuk. Ezzel az a céljuk, hogy segítsék a hátrányosabb helyzetben lévőket és az egészségügyi ellátásban tapasztalható egyenlőtlenségek megszűnését. Ezért nem száműzik például a "nő" szót sem, hiszen a nők is gyakran hátrányos helyzetbe kerülnek az egészségügyben, csakúgy mint a transznemű és a nonbináris emberek.

Bár hivatalos adatokat nem vezetnek erről, kutatások szerint Brighton és Hove lakosságának közel 10 százaléka az LMBTQ+ táborát erősíti saját bevallása szerint. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal becslései szerint az Egyesült Királyságban kb. 200-500 ezer transznemű él.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Hogyan fókuszálj az otthoni tanulásra?

Bár lassan egy éve, hogy beköszöntött életünkbe a távmunka és a távtanulás, az új félév indulásával azonban hasznos lehet feleleveníteni néhány aranyszabályt, hogy eredményesen teljen az újabb félév.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2021. február 26.

hirdetés

Az otthoni tanulás és munkavégzés jó ideje velünk van és úgy fest, még egy ideig marad is. Az egyetemeken, főiskolákon is nemrég indult a második félév, így a vizsgaidőszakot átvészelve itt az idő, hogy ismét mindenki belevesse magát a dolgos hétköznapokba, az online órákba és a tanulásba. Az alábbi pontokat pedig ezúttal is érdemes szem előtt tartani.

Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Le a pizsit!

Bár az otthoni tanulásnak nagy előnye, hogy tovább lehet aludni, azonban hosszútávon továbbra is érdemes tartani a reggeli rutint. Így ahelyett, hogy öt perccel az óra előtt felkelnél, hogy bekapcsold a gépedet és félig pizsamában odaülj a kamera elé, itt se felejtsd el a reggelizést, hangolódj rá a napra egy kis olvasással, jógával vagy sorozatnézéssel és öltözz fel, hogy ily módon is átkapcsolj tanuló üzemmódba.

Rendes munkakörnyezet

hirdetés

Lehet, hogy nagyon csábító, azonban nem túl hatékony a „bed office”, úgyhogy ki az ágyból és lehetőleg tanulj az íróasztalodnál. Onnan pedig pakolj el mindent, ami elterelheti a figyelmed a tanulásról. Egyébként sem kényelmes egy mindennel telezsúfolt asztalnál ücsörögni, csak azokat a dolgokat hagyd elől, amikre napi szinten szükséged van. Ha pedig sokat vagy kamera előtt, figyelj arra is, hogy lehetőleg ne legyenek mögötted fel-alá sétáló emberek, az órád alatt az ebédről érdeklődő szülők vagy lakótársak. Tedd el a mobilodat is, hogy ne vonja el a figyelmedet.

Kapcsold ki a gépet!

Miután megszűnt az óráról-órára járkálás és sok esetben a kikapcsolódás is az online térben marad, ezért figyelj arra, hogy mozogj is. Nem árt, ha a pihenődet nem a neten szörfözve töltöd, hanem helyette felállsz picit nyújtózkodni, esetleg elmész sétálni egy picit. Csak arra figyelj, hogyha sok a teendőd, ne nyúljon el a pihenéssel töltött idő, de ezen könnyen segíthetsz egy időzítő beállításával.

Legyen napirended

Míg az órákra „járás” némiképp meghatározza a napirended, nem árt, ha a tanulást is úgy időzíted, hogy ne húzd szét a napod a végtelenségig, azaz egy ponton dobd le a tollad és állj fel az asztalodtól, tedd félre a tanulnivalókat másnapig. Bár csábítóan hangzik, hogy éjszaka tanulj, délig aludj és az órákat valahogy kibekkeled, hosszútávon sokkal jobb, ha maradsz a megszokott napirendednél, így amikor visszatérhet minden a régiben, nem lesz annyira szokatlan.

Lásd meg a lehetőséget!

Lehet, hogy eddig az egyetemen maradtál bent tanulni vagy a könyvtárba húzódtál vissza a könyveiddel, most azonban otthon kell ezt is megvalósítanod. Ez azonban arra is lehetőség, hogy új tanulási módszereket próbálj ki. Van, aki például szívesen olvassa hangosan a tananyagot, másnak az segít, ha közben fel-alá sétál vagy tanulókártyákkal teszteli magát. Sőt, akár összekötheted a kellemest a hasznossal, például, ha van otthon szobabiciklid azon ülve is tudsz olvasni vagy ha nyelvet tanulsz, nyugodtan ismételgetheted hangosan a szavakat.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Dzsungelt csinált a kertjéből egy természetrajongó angol férfi: „Sokaknak ez rémálom, de nekem természetes”

A Sheffieldben élő férfi 30 éven át építgette növénybirodalmát, amelyben már több mint 100 faj, köztük számos egzotikus példány él.
Fotók: Northfoto/SWNS - szmo.hu
2021. február 22.

hirdetés

Valóságos dzsungelt "varázsolt" a kertjéből 30 év alatt egy angol férfi, aki már gyerekként is rajongott a természetért, de igazi őserdőt sosem láthatott félelme miatt - írja a Daily Mail.

A Sheffieldben élő Dr. Simon Olpin ugyanis fél a repüléstől, nem mer repülővel utazni, ezért nem volt esélye egy valódi dzsungelben kirándulni. A klinikai biokémikus azonban nem akart lemondani erről az élményről, ezért úgy döntött, hogy a saját kertjéből csinál egy minidzsungelt.

Az első fát 1987-ben ültette el, onnantól pedig nem volt megállás. Mára már több mint 100 növényfaj él külvárosi házának 8000 négyzetméteres hátsó kertjében, ahol például 30 méteres pálmafák is vannak.

A férfi még megközelítőleg se tudja megmondani, hogy mennyi időt töltött a kertészkedéssel, amíg a saját kis őserdője "felépült". Amikor odaköltözött a sheffieldi házába, egy üres vászonként tekintett a hátsó kertjére, amit élettel szeretett volna megtölteni. Főleg az egzotikus növények érdekelték, amelyek nem lelhetők fel Angliában.

Kertjében már több mint 30 bambuszfaj, három pálmafaj, négy eukaliptuszfaj és több száz más fa, cserje és egyéb növény található meg. Egy kis kanyargós utat is kialakított a "dzsungelben", amelyen keresztül eljuthat egy nádfedeles kunyhóhoz, amit két hatalmas eukaliptuszfa alá épített.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

5 trend tipp álmaid fürdőszobájához

Ha még nincs kiforrott ötleted és szükséged van egy kis inspirációra, akkor cikkünk neked szól!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2021. február 22.

hirdetés

Előző cikkünkben adtunk pár ötletet arra az esetre, ha fürdőszoba felújításon gondolkoznál. Kialakítani a büdzsét és megtalálni a megfelelő dizájnt fontos feladatok, csak úgy, mint a fürdőszoba-kívánság-lista elkészítése. Ha ezek megvannak, sokkal tisztább képed lesz felújított helyiségedről: hogyan nézzen ki, hogyan működjön, és hogyan érezd jól magad benne!

Ha még nincs kiforrott ötleted és szükséged van egy kis inspirációra, érdemes átfutni a legfrissebb trendeket, hogy aztán irányba rakhasd szükségleteidet és erőforrásaidat. Mi most összeválogattuk neked a legnépszerűbb nyugati fürdőszoba trendeket.

1. Közel a természethez

Folytatódik a faburkolású illetve fa hatású fürdőszobák virágzásának kora. Azok számára, akik tartanak a fa és víz találkozásától, végre megnyugtató ötlettel szolgálhatunk: a szinte megszólalásig hasonló fahatású kerámia lapok nem csak időállóak és könnyebben tisztíthatóak, de lehetővé teszik, hogy a korábban tabunak számító nedves, párás helyiségben is élvezhessük a fa természetes melegségét, barátságos érzetét!

2. Kőzetek a fürdőbe

hirdetés

Nem a fa az egyetlen természetes hatású anyag, mely berobbant a fürdőszoba trend világába, s ha már szóba hoztuk az idő- és értékállóságot, muszáj megemlítenünk a természetes kőzetek szerepét is! Legyen csiszolt, vagy durva, átalakított, vagy természetes formájában hagyott, már nem csupán padlóra és falra, de mosdókagylókhoz, kádakhoz és egyéb fürdőszobai berendezésekhez is kedvelt felületté vált. Tekintélyparancsoló, nemes és elegáns: akár csak maga az anyatermészet!

3. Hatalmas csempék

Félre az apró mozaikkal és a keskeny metro csempével! Itt van az új trend: az „oversized” csempe. Nem csak azért kedveljük, mert könnyen tisztítható, hanem mert szinte láthatatlan illesztéseinek köszönhetően látványa tértágító, monumentális, stílusos, letisztult!

4. Még mindig népszerű a metál

Az elmúlt évek egyik nagy kedvence volt, s úgy tűnik még sokáig az is marad. Megfelelő világítással kifejezetten fényűző látványt nyújt, ráadásul remekül képez kontrasztot természetes felülettel (fával, kővel) kombinálva. Sokan tartanak attól, hogy a fém rideg hatást kelt a helyiségben, de a matt, vagy szatén változatok, a rozsdamentes acél és sárgaréz kiegészítők látványa minden kételyt elhessegetnek majd!

5. Játék a színekkel

Odavagy az élénk, „hangos” színekért? Akkor most jó hírünk van számodra: a következő évek egyik fő iránya a színekkel való játék lesz! Korall, pink vagy barack- játékos, édes, vagy drámai; nem kell messzire nyúlnod, hogy magad is kipróbáld közérzetedre gyakorolt hatását. Egy-két kiegészítővel le is tesztelheted, mennyire feldob egy fürdőszobát!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Mennyire megbízhatóak a kutyatáp tesztek?

Minden gazdi kíváncsi rá, melyik a legjobb kutyatáp - de vajon mennyire segítenek ezt eldönteni a sajátóban olvasható kutyatáp tesztek?
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2021. február 22.

hirdetés

A boltok polcain és a szaküzletekben rengetegféle kutyaeledel közül válogathatunk. Ha csak a legnépszerűbb termékcsoportot, a száraz kutyaeledeleket nézzük, a választék ott is zavarbaejtően széles. A gazdik körében felvetődő örök kérdésre, vagyis hogy melyik a legjobb kutyatáp, éppen ezért nem könnyű válaszolni. A kutyatápok minőségének összehasonlítása leginkább a különféle kutyatáp tesztek segítségével lehetséges.

Mit vizsgálnak a kutyatáp teszt során?

A Magyarországon kapható kutyaeledelek minőségét leggyakrabban - és legalaposabban - a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzi. A legutóbbi kutyatáp teszt során például 41 különböző teljes értékű száraz kutyatáp minőségét vizsgálták.

A kutyatáp teszt pedig szokás szerint igen alapos volt. Ellenőrizték a kutyatápok csomagolását (mennyire figyelemfelkeltő, milyen könnyű kinyitni és visszazárni). Azt is megnézték, hogy a feltüntetett összetevők és mennyiségek:

- mennyire jól olvashatók,

- megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak,

hirdetés

- egyeznek-e a kutyatápok laboratóriumban megállapított összetevőivel,

- tovább a csomagoláson vannak-e feltüntetve plusz információk.

Ezen felül értékelték a kutyaeledelek érzékszervi tulajdonságait és megjelenését (illat, állag, szín, töredezettség), valamint vizsgálták az avasságot és az esetleges bakteriális fertőzöttséget (pl. szalmonella).

A kutyatáp teszt élmezőnyébe tartozó termékekről tehát kiderült, hogy:

- a csomagolásuk praktikus, ízléses, figyelemfelkeltő,

- az azon feltüntetett összetevők és tápanyagértékek megfelelnek az előírásoknak,

- valamint egyeznek a laboratóriumi vizsgálatok során megállapított értékekkel,

- a csomagoláson a jogszabályok által kötelezően nem előírt plusz információk is olvashatók,

- a termékek mindenféle fertőzéstől és toxikus anyagtól mentesek,

- érzékszervi tulajdonságaik megfelelőek.

Miért megtévesztő az ehhez hasonló kutyatáp tesztek eredménye?

Először is annak, hogy mennyire tetszetős vagy praktikus a csomagolás, vajmi kevés köze van a kutyatáp beltartalmi tulajdonságaihoz, minőségéhez. (Kivéve, ha csomagolás nem zár tökéletesen.) De ettől eltekintve is egy, a teszten jól szereplő kutyatápról csak annyit tudtunk meg, hogy a csomagoláson feltüntetett összetevők és tápanyagok tükrözik a valós értékeket és megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

Csakhogy ezek a jogszabályok meglehetősen engedékenyek a kutyatápok összetételére vonatkozóan. Nézzük meg, mit is jelent ez.

1. Amit húsként szerepeltetnek, az biztosan hús?

A gyártók az előírások szerint nem csak az alapanyagként felhasznált állati izomszöveteket nevezhetik húsnak, illetve hús mellékterméknek, hanem egyéb, állati eredetű összetevőket is. Például:

 • harmadosztályú húsipari melléktermékek,
 • feldolgozott haszonállatok maradéka,
 • bőr, szőr, toll, csőr,
 • tojáshéj,
 • irha, inak
 • csont, csontliszt,
 • csontokról mechanikusan lefejtett húspép.

A kutyák egészségére ugyan nem veszélyesek ezek az összetevők, ám tápértékük a színhúshoz viszonyítva csekély.

2. Biztosan húsból van benne a legtöbb?

Az előírások szerint az összetevők listáját mennyiség szerint csökkenő sorrendben kell feltüntetni. Vagyis ha az első helyen a hús szerepel, akkor abból van a legtöbb a termékben. Csakhogy ezt a szabályt viszonylag könnyen ki lehet játszani, például úgy, hogy az egyes gabonaféléket külön-külön tüntetik fel. Ha a rizsliszt, rizskorpa, rizsfehérje, vagy akár a búza, kukorica külön szerepel, hátrébb kerülnek a listán - még akkor is, ha összesítve ezek teszik ki a kutyatáp legnagyobb részét.

Ráadásul a vonatkozó jogszabályok szerint elég, ha egy kutyaeledel minimum 4% húst - például marhahúst - tartalmaz, és rá lehet írni, hogy marhahúhos táp vagy kutyaeledel marhahússal.

3. Aromák, tartósítószerek, színezékek

Amikor egy kutyatápban túl sok a silány alapanyag és/vagy a töltelékanyag, szükség lehet bizonyos adalékanyagok hozzáadására. Ezek a jogszabályok alapján nem egészségtelenek, de ahogyan az embereknek gyártott készételek esetén, itt is vannak minimum problémás adalékok. Néhány példa:

 • Ethoxyquin (E-324) - tartósítószer, eredetileg gyomirtó (!) Vese- és májkárosodást, rákot okoz
 • Propilén-glikol - tartósítószer, eredetileg fagyálló (!). A kutyatáp nedvességét is redukálja, a kutyáknál bélelzáródást és rákos megbetegedést okozhat az emésztőrendszerben.
 • Blue 1 és Blue 2 - mesterséges színezékek. A 12 legveszélyesebb élelmiszer-adalék listáján is szerepelnek, rosszindulatú agydaganatot okozhatnak.

4. Mi a helyzet a GMO-mentességgel?

A Európai Unió és Magyarország is következetesen tiltja a génmódosított alapanyagok felhasználását, az ilyen élelmiszerek forgalmazását. Csakhogy ez a tilalom az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekre vonatkozik. Számos ország, például az USA és Brazília is óriási mennyiségben állít elő génmódosított szóját, kukoricát, rizst stb., amelyeket többek között állati takarmányok előállítására is használnak. Erre nézve azonban semmilyen megkötés nincsen sem Magyarországon, sem az EU-ban. Vagyis nem tudhatjuk, hogy az import állateledelek összetevői között mennyi génmódosított növény van.

PetChef: új fejezet a kutyaeledelek piacán

A PetChef termékei:

 • frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelek,
 • hazai alapanyagokból készülnek,
 • amelyeket ellenőrzött forrásból szereznek be, amelyek prémium minőségűek, akár emberi fogyasztásra is alkalmasak lennének,
 • első osztályú hazai gazdaságokból származó pulyka, nyúl, sertés, bárány, sertés és marha színhúsból készülnek,
 • összetevőik között számos szuperélelmiszer szerepel feldolgozatlan formában (pl. chiamag, édesburgonya, kinoa, sütőtök, sárgarépa, brokkoli),
 • tele vannak értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel.

A PetChef kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos szakmai felügyelete mellett készülnek. Varga doktor úr szakterülete a kutyák táplálása, több évtizedes tapasztalat van a háta mögött ezen a téren.

Neked való a PetChef kutyaeledel, ha…

… friss kutyás vagy és szeretnéd egészségesen etetni a kezdetektől fogva

… kutyusod finnyás és nehezen eszi meg amit elé raksz

… rendszeresen előjön rajta valamilyen allergiás tünet (viszketés, könnyezés, barna foltok, szőrhullás..stb) amik a hipoallergén tápokkal sem javulnak

… kutyusod vese- vagy májbetegségben szenved

… nem szeretnél neki egészségtelen, adalékokkal teli, erősen feldolgozott tápokat adni

… ha kipróbáltál már mindent, de egyik sem az igazi

A PetChef termékeinek készítése és összetétele teljesen transzparens, vagyis pontosan tudható, mi van - és mi nincsen - bennük. Nincs bennük például:

 • harmadosztályú húsipari melléktermékek,
 • feldolgozott haszonállatok maradéka,
 • mesterséges ízfokozók, színezékek, tartósítószerek.
 • egyéb, erősen feldolgozott alapanyagok

A PetChefet hazai kutyabarátok hozták létre azzal a céllal, hogy elérhetővé váljon az ideális kutyaeledel. Méghozzá nem a gyártó, nem a gazdi, hanem kizárólag a kutyák szempontjából. Így a PetChef termékei minden téren megfelelnek a prémium kutyatápokkal szemben támasztott elvárásoknak, sőt, egyértelműen le is körözik azokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: