hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Tippek, ha szemüveg vásárlás előtt állsz

Új szemüvegre van szükséged? Jó lenne, ha csinos lenne, strapabíró, és meg védené is a szemed? Az alábbi tippek segítenek abban, mire figyelj szemüvegválasztásnál.

Link másolása

hirdetés

Szemünk világára érdemes vigyázni, hiszen egyik legfontosabb érzékszervünk, a látás csodáját biztosítja nekünk. Éppen ezért nemcsak akkor kell körültekintően válogatni, ha már plusz dioptriákra van szükségünk, a kiváló látóknak is ajánlott figyelni a kékfényre és az UV-fényre egyaránt. Akik pedig folyamatosan szemüveget hordanak, azoknak pláne célszerű ezekkel a képességekkel „feltúrbózniuk” szemüvegüket.

Mire fogod használni a szemüvegedet?

A legfontosabb az új szemüveg kiválasztásakor, hogy átgondold milyen körülmények közt fogod hordani. Folyamatosan viselned kell felkeléstől lefekvésig? Csak olvasáshoz és munkához, vagy éppen távolra nem látsz jól és inkább vezetésnél és tévé nézésnél fog felkerülni? Fogod viselni sportolás közben is? Ezeket a kérdéseket mindenképp gondold végig szemüveg választás előtt, hiszen ennek függvényében tudnak segíteni az üzletben kiválasztani a számodra legmegfelelőbb lencsét és keretet, illetve azon is ajánlott elgondolkozni, milyen funkciókkal szeretnéd még ellátni a lencsédet.

Lencséhez a keretet

Ha megvan a megfelelő lencse, kérd az optikus segítségét, mely keretek illeszkednek az igényeidhez. Nyugodtan mondd el neki, milyen elképzeléseid vannak anyagok, színek és ár tekintetében is, így könnyebb lesz a választás. Azon túl, hogy a keret illeszkedjen a kiválasztott szemüveglencséhez, a másik legfontosabb szempont, hogy passzoljon az arcformádhoz, azaz jól álljon és szívesen viseld. És persze az sem utolsó szempont, hogy kényelmes legyen, hiszen, ha túl nehéznek érzed, nem lesz kényelmes, nem hordod majd szívesen. A válogatáshoz a legjobb, ha magaddal viszel valakit, akinek bízol a véleményében, hogy a segítségével találhasd meg a legmegfelelőbb keretet, amely hű társad lesz az évek során.

hirdetés

Védd a szemed a kék fénytől is

Azt már biztosan sok helyen hallottad, hogy mennyire fontos, hogy a nappal szemben védjük a szemünket, azonban nemcsak a szabadban, de otthonunkban is leselkednek „káros sugarak”. A home office, az online oktatás és a szórakozás digitális térbe kerülésével hajlamosak vagyunk szinte egész nap különféle képernyők bámulására. Azonban ezek a szemünk számára káros kék fényt bocsátanak ki, melyekkel szemben nem árt „felvérteznünk” magunkat. Ha te is keltél már fel a gép elől égő, száraz szemekkel, ennek oka a hosszas eszközhasználat és az azzal járó megterhelés lehetett. Hogy kivédd ezt a kellemetlen érzést keress olyan szemüveget, amely véd a kékfény káros hatásaitól. Ilyenek például a ZEISS lencséi: a színtelen BlueGuard lencséik megvédenek otthonodban a kék fény káros hatásaitól, mely csökkenti a szem digitális terhelését.

UV-védelem

Napszemüveget általában csak a nyár és a napos idő beköszöntével kezdünk viselni, pedig gyakran, akár télen, felhős időben is érezhetjük, hogy zavarja szemünket a fény. Ha te is tapasztaltál már ilyet, szemüvegválasztásnál érdemes lehet UV-védelmet kérned a szemüvegedhez. Nem kell megijedni, ma már az UV-védelem nem jelent egyet a napszemüveg viselésével, a ZEISS innovatív UVProtect Technológiájának köszönhetően már színtelen lencsék is elérhetők, így a szemüveged is képes lesz arra az UV-védelemre, amire a prémium napszemüvegek. Anélkül, hogy az időjárás függvényében váltogatnod kéne a szemüvegedet.

Antivirális és antibakteriális réteg

A COVID-19 járvány miatt felértékelődött a biztonság fontossága, azaz, hogy lehetőségeinkhez mérten védjük szervezetünket a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Mivel a szemüveg az úgynevezett „gyakran megérintett tárgyak” közé tartozik, ezért fokozottan érdemes figyelnünk rá, hiszen a szemüveglencséken könnyen megtelepedhetnek a vírusok és a baktériumok. A lehető legjobb eredmények elérése érdekében a ZEISS vállalat létrehozta a DuraVision AntiVirus Platinum UV elnevezésű antimikrobiális réteget, amely elpusztítja a vírusok és baktériumok 99,9%-át. A technológia során antimikrobiális ezüstöt visznek fel a tükröződéscsökkentő rétegre, létrehozva így egy megbízható védelmi vonalat a szemüveglencse felszínén, amely hatékonyan elpusztítja és semlegesíti a vírusokat és baktériumokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Három dolog, amit minden dohányosnak tudnia kell

Unalomig ismételt tény, hogy a dohányzás káros az egészségre, azonban arról kevesebbet hallani, hogy a természetre is negatív hatással van, illetve a nemdohányzók egészségét is veszélyezteti. Mutatjuk, hogy miért közös érdekünk az ártalomcsökkentés!

Link másolása

hirdetés

Annak ellenére, hogy már vizsgálatok tömkelege mutatta be a dohányzás káros hatásait, még mindig több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön, és az előrejelzések szerint ez a szám a közeljövőben nem változik számottevően. A dohányzás káros hatásaitól pedig a törvények a nemdohányzókat is igyekeznek védeni: ma már nem lehet cigarettázni többek között az éttermek belső helyiségében, de nem lehet rágyújtani a repülőkön, a mozikban, a színházakban vagy például a buszmegálló közvetlen közelében sem. A dohányosok mégis sokszor védekeznek azzal, hogy a dohányzás magánügy. Mutatjuk, hogy miért nem az!

1. A kifújt füst a nemdohányzókat is érinti

A dohányzás minden formája káros az egészségre. Ma már tudjuk, hogy a dohányzás számos betegség kialakulásáért felel, és ezek a negatív hatások nemcsak magát a dohányost érik, hanem a környezetében lévőket, az úgynevezett passzív dohányosokat is. Ennek oka a dohányfüstben keresendő. A legújabb kutatások szerint ugyanis, annak ellenére, hogy a nikotin egy erős függőséget okozó anyag, ami egyéb negatív hatásai mellett megemeli a vérnyomást, valamint a szívfrekvenciát is, mégis az égés során keletkező füst és kátrány felelős elsősorban a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala szerint több mint 7000 vegyi anyag található meg a füstben, és ezek közül több mint 93-ról már bizonyították, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Ráadásul a füstben található káros anyagoktól nehéz megszabadulni: ha valaki zárt térben dohányzik, akkor még hosszú hónapokig éreztetheti a hatását a füst. Kutatások szerint ezeknek a vegyi anyagoknak a maradványai 2 hónappal azután is megtalálhatók voltak olyan ingatlanokban, ahonnan dohányos költözött ki.

2. A környezetet is károsítja

A dohányzás az emberek egészsége mellett a környezetre is ártalmas. A cigarettacsikkekben műanyag is van, nagy részük ugyanis cellulóz-acetátból készült füstszűrőket tartalmaz. A csikkekből pedig kemikáliák és nehézfémek is kerülhetnek a környezetbe. A European Environment Agency adatai szerint az európai tengerpartokon 2014 és 2017 között leggyakrabban talált szemét a cigicsikk volt. Ráadásul a cigaretták szűrőjének évtizedekre van szüksége ahhoz, hogy végleg lebomoljon. Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy egy kutatás szerint évente mintegy 4,5 ezer milliárd cigarettacsikket dobálnak el világszerte, akkor könnyen belátható, hogy jelenleg ez a műanyagszennyezés egyik legelterjedtebb formája.

3. Csökkenthetjük az ártalmakat!

A dohányzáshoz kapcsolódó kockázatok minimalizálásának legbiztosabb módja természetesen az, ha egyáltalán nem dohányzunk. Ha már dohányzunk, akkor fontos, hogy minél előbb leszokjunk, hiszen hosszú távon csak így csökkenthetők 100 százalékban a dohányzás ártalmai. Azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, ma már számos, a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó, füstmentes alternatíva áll rendelkezésére, amelyekkel csökkenthetők az ártalmak a cigarettázással összehasonlítva.

Ilyenek a különböző füstmentes technológiák is. Az égés nélkül működő dohányt és/vagy nikotint tartalmazó technológiák használatakor ugyanis nem jön létre sem füst, sem hamu, így ezek az alternatívák – akár 70-95 százalékkal – kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a cigaretta. A károsanyag-kibocsátás mértéke azonban nem áll egyenes arányban az egészségkárosító hatás mértékének csökkenésével.

hirdetés

A füstmentes technológiákban közös, hogy füst és égés nélkül működnek, azonban a hatásuk teljesen eltérő, még a hasonló elven működő technológiákon belül is nagy eltérések lehetnek, így a különböző technológiákra való áttéréssel különböző fokú ártalomcsökkentés érhető el. Füstmentes technológia például az elektronikus cigaretta és az egyéb, kémiai reakcióval működő vagy a hevítéses technológia. A hevítéses technológiák olyan hőmérsékletre hevítik a dohányt, ami már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még nem történik égés. Az elektronikus cigaretták és az egyéb, kémiai reakcióval működő technológiák dohány helyett nikotintartalmú folyadék vagy nikotinsó felhasználásával állítanak elő nikotinpárát.

Azonban fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen egyrészt a hosszú távú hatásuk egyelőre nem ismert, másrészt – egyéb összetevők mellett – így is jut nikotin a szervezetbe. A legfontosabb még mindig az, hogy aki nem dohányzik, az ne is szokjon rá, illetve aki már dohányzik, az minél hamarabb szokjon le. Hosszú távon ugyanis csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával szüntethetők meg teljesen a dohányzás ártalmai.

A hiteles forrásból történő tájékozódás elengedhetetlen. Tájékozódjon a megújult www.fustmentes.hu gyűjtőoldalon!

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A pornó sötét oldala: miért lesz öngyilkos egyre több pornósztár?

Depresszió, internetes trollok és gyötrő gondolatok állnak legtöbbször a háttérben.

Link másolása

hirdetés

Június utolsó napján Dahlia Sky, a hónap elején pedig Dakota Sky vetett véget önkezével az életének, míg július első napjaiban egy orosz pornószínésznő vetette a mélybe magát egy toronyház 22. emeletéről. A felnőttfilmes iparban dolgozó nőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik, amit sokan nem tudnak feldolgozni, ez vezet végül tragédiához, írja a Daily Star.

Az életüknek véget vető pornósok többsége valamilyen mentális egészségügyi problémával küzd halála előtt, másoknak a kábítószerekkel gyűlik meg a baja, de sokan közülük egyszerűen képtelenek megbirkózni az internetes trolloktól feléjük áradó gyűlölettel.

Az amerikai Dahlia Skyt június 30-án találták holtan a saját autójában. A mindössze 31 éves pornós a rendőrök szerint egy fegyverrel vetett véget az életének. Sky a halála előtt állítólag depressziós volt, mert negyedik stádiumú mellrákot diagnosztizáltak nála. A nővel együtt dolgozó producer szerint a betegség súlyosan rányomta a bélyegét a pornószínésznő életének utolsó időszakára.

Hetekkel korábban Dakota Skyra találtak holtan Kaliforniában. A 27 éves amerikai pornószínésznőt azután találták meg az online trollok, hogy félmeztelenül pózolt egy George Floydot ábrázoló falfestmény mellett. A támadások egyre csak szaporodtak és agresszívebbek lettek, ez vezethetett a fiatal nő öngyilkosságához. Egyik barátja szerint az, aki nem az iparágban dolgozik, el sem tudja képzelni, milyen nyomást kell elviselni a lányoknak.

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

TikTokon ad bőrápolási tippeket egy amerikai apáca, szerinte felejtsük el a bolti termékeket

Az 55 éves Monicát rendszeresen harmincasnak nézik.
Fotó: nunsenseforthepeople/TikTok - szmo.hu
2021. július 23.


Link másolása

hirdetés

Óriásit ment a TikTokon az az apáca, aki a bőrápolási rutinját osztotta meg a követőivel - írja a Daily Mail. Az 55 éves Monica nővért sokan kora harmincasnak nézték a bőre állapota miatt, és rengetegen kíváncsiskodtak, hogy lehet ennyire ránctalan.

A New Jersey-be valósi anglikán nővér szerint a szépségipar célja, hogy minél több terméket sózzon a nőkre, és a legtöbb bolti kence valójában csak kiszárítja a bőrt.

Az apáca az angol This Morning című tévéműsorban elmondta: őt elrettenti a krémek ára, és a szép bőr titkának elsősorban az alacsony cukor- és szénhidráttartalmú diétát, a meditációt, az alkoholmentességet és a direkt napfény kerülését tartja.

“Szerintem a nagy cégek tudatosan tartják függőségben a nőket, hogy megvegyék a termékeiket, amik inkább kivonják a bőrből a tápanyagokat. Igaz, ez lehet csak az én összeesküvés-elméletem” - mondja a nő, aki 2012-ben hagyta ott fotószerkesztői munkáját, hogy apáca legyen.

Monica soha nem jár szoliba, sőt, a napfény ellen mindig napernyőt használ, az arcát pedig zabpelyhes babaszappannal mossa. A TikTokon mostanra több mint 66 ezren követik, a videóit többmillióan látták. Azon pedig mindig jót nevet, amikor feltételezik, hogy a fiatalos bőr titka a férfiak távoltartása.

“Nem fogok hazudni, szerintem az tényleg segít, hogy nincsen párkapcsolati stressz az életemben” - vallotta be.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Hogyan állapítsuk meg, hogy melyik étterem jó, és melyiket kerüljük el messzire?

Több mint 20 év tapasztalattal a háta mögött árulta el egy angol étteremkritikus, hogy mik az árulkodó jelek.

Link másolása

hirdetés

Aki jó helyen szeretne vacsorázni, hallgasson az étteremkritikusokra. A hivatásos gasztronómiai szakértőknél jobban talán senki nem tudja megítélni, melyik helyen nem szabad sajnálni a pénzt az étkezésre, ahogy azt sem, hogy milyen jelek utalnak arra, ha egy helyen csalódás éri majd a vendéget. Egy angol étteremkritikus több mint 20 év tapasztalattal a háta mögött elárulta, milyen apróságok utalnak arra, hogy jól vagy nem jól választottunk vendéglőt, írja a Daily Star.

A neve elhallgatását kérő szakértő kezdésnek elmondta, hogy nagyon szerencsésnek tartja magát a munkája miatt, hiszen bejárta az egész Egyesült Királyságot, ráadásul végigkóstolhatta az összes éttermet. Éppen ezért jött rá az évek alatt, hogy egyáltalán nincs összefüggés a "legjobb" és a "drága" kifejezések között, ha éttermekről van szó.

Megfigyelt azonban több dolgot is, amik alapján akár még a kóstolás előtt el tudja dönteni, hogy milyen minőségű szolgáltatás vár rá, sőt akár azt is, hogy finom lesz az étel vagy sem.

A tippek közül négyet osztott meg a lap olvasóival. Vagyis ezekre érdemes figyelni, amikor betérünk egy étterembe:

1. Keressünk független drágaköveket!

Az étteremkritikus szerint a pandémia alatt és után a kis helyeknek minden korábbinál nagyobb szüksége van a vendégekre, hogy életben tudjanak maradni. Éppen ezért minden korábbinál jobban megbecsülnek minden betérőt, akiknek minden eszközzel próbálnak a kedvére tenni.

hirdetés

A kisebb vendéglőkben ráadásul jó eséllyel találkozhatunk valamilyen egyedi ízzel vagy ötlettel, ami a nagyobb láncok vagy franchise rendszerben működő éttermek esetében teljes mértékben kizárható, már csak az üzleti modell miatt is. Egyszóval: kísérletezzünk bátran!

2. A jó szolgáltatás alapja a kedvesség

A kritikus tapasztalatai szerint a legritkább esetben lesz kifogástalan az étel minősége az olyan helyeken, ahol már a felszolgálókkal is meggyűlik a vendég baja. Ha egy étteremben lassú és körülményes a kiszolgálás, a vendég érezhetően csak problémát jelent a személyzetnek, majdnem biztosan csalódást okoznak majd a fogások is.

Az angol étteremkritikus egy idő után az ilyen helyekre már az idejét sem volt hajlandó pazarolni, és egyszerűen felállt az asztaltól. Ilyen esetekben még az sem zavarta, ha időközben már kikérte a vacsorát: egyszerűen kifizette az egészet és inkább hazament.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: