hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Szélsebesen terjed egy esküvői fotós nyílt levele: ezért ne fotózz SOHA a mobiloddal a nagy napon

A nő a Facebookon osztotta meg felháborodását, ami azóta több mint 120 ezer like-ot kapott.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. július 16.


Link másolása

hirdetés

Az ifjú pár szívta meg végül egy lelkes vendég mobilos fényképezését, amin az esküvőre felkért, profi fotós is kiakadt. Annyi történt mindössze, hogy egy fontos pillanatot szeretett volna elkapni, amikor egy lelkes amatőr a násznépből eléugrott, így nem lett meg a felvétel.

A nő a Facebookon osztotta meg felháborodását, ami azóta több mint 120 ezer like-ot kapott.

Ez történt ugyanis:

"Az iPhone-os lánynak… Nem csak a képemet rontottad el, hanem elloptad ezt a pillanatot a vőlegénytől, a menyasszonytól és annak apjától. Most mik a terveid ezzel a fotóval? De őszintén!

Ki fogod nyomtatni? Elmented magadnak? Minden nap megnézed? Nem. Nem ez fog történni. De a menyasszony előhívatta volna ezt a képet, gyakran rápillantott volna, és emlékezett volna a pillanatra, amikor az apja az oltárhoz vezette őt. Ehelyett előkaptad a mobilodat, kitakarva előlem a látványt, csak azért, hogy készíts egy olyan fényképet, amit soha nem fogsz használni..." - sopánkodott a fotós, majd mindenkit arra kért, hogy hasonló helyzetben hagyják a profikat dolgozni, és élvezzék inkább a bulit.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

5+1 tipp, hogyan készülj fel az anyaságra

Alábbi cikkünkben összeszedtünk néhány olyan tanácsot, melynek betartásával kellő képpen fel tudnak készülni a kismamák a szülésre.

Link másolása

hirdetés

Az anyaságra való testi és pszichés felkészülés nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy sikerüljön a várandósságot és az utána következő éveket úgy megélni, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Természetesen nehézségek biztosan akadnak majd, de ha megvan a belső szilárd elhatározás, és tudod, mit áldoznál fel életedben azért, hogy anyává válhass, akkor a problémás helyzetek tulajdonképpen áthidalhatóvá válnak.

Készítsd fel a szervezetedet!

Családalapítás előtt állva fontos, hogy teljesen egészséges legyél. Akár kivizsgálásra is elmehetsz, de az étrend-kiegészítők és az egészséges táplálkozás is kiemelt jelentőséggel bírnak. Ebben az időszakban a dohányzást és az alkoholfogyasztást is mellőzni kell.

Beszéld meg az orvossal a szülési tervet!

Először is azt döntsd el, hogy hol szeretnél szülni. A hozzád legközelebb eső kórházban? Vagy egy speciális szülésközpontban? Ha ez megvan, már csak egy olyan orvosra lesz szükséged, akivel egyetértesz mindenben. Legyen szülési terved, beszéljétek meg, hogyan szeretnél szülni, milyen beavatkozásokat és fájdalomcsillapítókat szeretnél vagy mi az, amit semmiképp sem. Így kevesebb meglepetés ér majd a szülés napján.

Kiegyensúlyozott 40 hét

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a pszichés kiegyensúlyozottság fontosságát. Egyes kutatások szerint a baba pontosan érzi azt, hogy milyen lelkiállapotban van anyukája, és a magzatkori hatások akár személyiségfejlődésére is hatással lehetnek. A várandósság zökkenőmentes lezajlása is múlhat azon, hogy milyen folyamatok vannak a kismama lelkében. Ugyan a hormonok játéka gyakran hatással lehet a kedélyállapotra, de ez természetesnek mondható. A szeretetteljes környezet és a stressz kezelésének megtanulása egyaránt befolyásolhatják azt, hogy miként zajlik a terhesség időszaka.

Felkészülés a szülésre

Napjainkban egyre többen érdeklődnek az olyan szülésre felkészítő tanfolyamok iránt, melyek nem csak testileg, de pszichésen is hasznosnak bizonyulhatnak. A nagy napon minden információ jól jöhet, melyek birtokában ráadásul kevésbé szorongva gondolsz majd a rád váró feladatra.

hirdetés
Babaszoba és időbeosztás

A babaszoba praktikus kialakításáról és a szükséges eszközök, készítmények beszerzéséről már a várandósság idején gondoskodhatsz, így jól felszerelt környezet fogadhat majd, amikor hazaérkezel a babával. Amire azonban sokan nem készülnek fel eléggé, az a megváltozott életritmus és az újszerű elfoglaltságok. Még ha álmatlan éjszakákkal nem is kell számolnod, akkor is számos feladat vár a nap folyamán a kicsi ellátásával kapcsolatban. A zökkenőmentesen zajló első évek általában csak mesébe illő ámítások, viszont a kellő felkészültséggel, lelki kiegyensúlyozottsággal nem jelentenek majd áthidalhatatlan akadályt az első hónapok, évek.

Felkészülés a szülés utánra

A berendezett babaszoba mellett, fontos felkészülni egészségügyi szempontból is. A szülés utáni gyógyulási idő akár 6 hét is lehet, ugyanakkor mi is tehetünk azért, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsuk. Használhatunk olyan kifejezetten akut sebekre kialakított kötszereket, melyek támogatják a sebek gyors összehúzódását. Ilyen például az Allegro Kft. által forgalmazott Smith&Nephew termékcsalád akut sebekre kialakított kötszerei. Illetve segíthetjük a gyógyulást olyan külsőleg alkalmazandó krémekkel, gélekkel, melyek hűsítik és gyorsítják a seb gyógyulását. A Schülke termékcsalád Octenisept sebgéle hatékony védőréteget képez a kórokozók ellen, így megóvja a sebet a fertőzésektől, elősegítve a természetes sebgyógyulást. De a legfontosabb, hogy a szülés utáni időszak a pihenésről és az összeszokásról szóljon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Csupán 44 tárgya maradt, minden mást kidobott egy férfi, hogy kevésbé anyagias életet éljen

Rob Greenfield azután döntött a minimalista élet mellett, miután rájött, azért dolgozik, hogy „bizonyítsa az értékét” azzal, hogy minél több pénzt keres és minél több tárgyat vesz.

Link másolása

hirdetés

A 35 éves Rob Greenfield 10 évvel ezelőtt határozta el, hogy minél több tulajdonától megszabadulna, tavaly pedig eljutott odáig, hogy mindössze 44 holmija maradt, amelyek mind elfértek egy hátizsákban, írja a WalesOnline.

A maradék tárgyai közül tizenkettő volt ruhadarab, emellett fogkefe, fogkrém, szappan, körömcsipesz, fogselyem, levendula, testápoló, naptej, füldugó, hajvágó, olló és egy táska, amelyben mindezt tartotta. Volt egy újrahasználható táskája a bevásárláshoz, megtartott egy edényt, egy kanalat és egy vizes palackot, valamint egy teaszűrőt és egy újratölthető teafiltert is.

Volt nála továbbá egy jegyzetfüzet, toll, laptop, laptopmatrica, töltő, fejhallgató, könyv, könyvjelző, az útlevele, születési anyakönyvi kivonat és készpénz egy borítékban, mivel nincs bankszámlája vagy hitelkártyája. Az egyik legnehezebb a telefonjának az elhagyása volt elmondása szerint.

"Mielőtt elköteleztem magam a telefonom elhagyása mellett, úgy készültem fel, hogy egy hónapra bezártam a fiókomba, hogy megbizonyosodjak arról, hogy tudok nélküle élni" - mondta.

Azután döntött úgy, hogy minimalista életet él, miután rájött, hogy azért dolgozik, hogy "bizonyítsa az értékét" azzal, hogy minél több pénzt keres és minél több tárgyat vesz.

"Arra használtam a pénzt, hogy egy csomó holmit vegyek, amikkel bizonyíthatom a társadalom számára, mennyit érek, miközben azért kellett volna értékelnem magam, aki vagyok valójában" - nyilatkozta.

hirdetés
Fotó: Northfoto/Ornella Le Rouzic/SWNS

Rob 2020-ban végig mindössze 44 dologgal élt, de bevallása szerint idén vásárolt még néhány tárgyat, hogy kényelmesebbé tegye az életét, például egy elektromos borotvát.

"Az év során vagy barátoknál laktam, és ott mostam és főztem, vagy kempingeztem. Amikor kempingeztem, folyókban és tavakban mosakodtam, és tábortűzön főztem, ami nagyszerű módja volt annak, hogy kapcsolatba kerüljek a természettel" - mondta.

Elmondása szerint az évek során rájött, hogy "az anyagi javak nem jelentenek számomra hosszú távú boldogságot vagy beteljesülést - ezért élek úgy, ahogyan élek."

"A nem-tulajdonlás nem arról szól, hogy nem használunk semmit - hanem arról, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a közös erőforrásokból és a közösségünkből, ami végső soron megmenti a világot" - mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Így spórolhatsz sokat és ehetsz finomabbat - Az év leginspirálóbb főzős- és életmódkönyve

Kocsis Dóra Zero Waste Konyhája megváltoztathatja az életedet, szó szerint.

Link másolása

hirdetés

Minden úgy kezdődött, hogy egy barátnőm elkezdte nyomni nekem a zero waste-et pár éve, behúzott engem is, azóta hullámzó teljesítménnyel igyekeztem tartani a magam számára betarthatónak tűnő szabályokat. Aztán ugyanez a barátnőm - aki mára maga dagasztja-süti a kovászos kenyerét, saját tojást tojnak a tyúkjai, akiket ő vág le, és alig szemetel, anno cikket is írtunk róla - nemrég szólt, hogy végre megjött a könyv, amire nagyon vágyott, és gyönyörű.

Ezt a jelzőt használta, és amikor én is a kezembe foghattam ezt a jókora és tényleg gyönyörűen kivitelezett könyvet, lenyűgözött, mennyi gondolat, elhivatottság és kreativitás van mögötte.

A Zero Waste Konyha hiánypótló. Hogyan főzzünk úgy, hogy idény zöldségeket-gyümölcsöket használjunk, miközben minimális, vagy akár semennyi szemetet nem termelünk a konyhában? Elárulhatom: magam is megtapasztaltam már jó párszor azt a  sikerélményt, amikor egy előző napi túl sok, megmaradt kajából másnap egy új, többnyire saját "költésű" ételt varázsoltam.

Így lehet a maradék grillcsirkéből másnap húsos quiche, vagy a céklából céklás pite vagy céklás almasaláta. De ez csak az én szintem, meg már Jamie Oliver is megmutatta, ráadásul Kocsis Dóra mondhatni nem a legnagyobb húsevő, a receptjei húsmentesek -

mégis sikerült a könyvnek megmutatnia, hogyan étkezzünk húsmentesen úgy, hogy észre sem vennénk. Tapasztalat: tényleg van ilyen.

A múltkor egy zöldségfasírtot evett a férjem ebédre, és csak utólag árultam el neki, hogy nem húsból volt - csodálkozott, mert nem vette észre (és még csak azt sem mondta, hogy nem is volt finom, pedig ez lett volna a tippem).

A szezonális alapanyagok fontosságáról nem elég szót ejteni, hiszen ezzel egyszerre vagyunk környezettudatosak, spórolhatunk is - hiszen nem vesszük meg a magasabbra árazott, mediterrán vagy bármilyen külföldi zöldség-gyümölcsöt, ami épp itt és most nem terem -, hanem mondjuk a termelői piacon az adott évszaknak megfelelő terményeket vásároljuk, alacsonyabb áron.

hirdetés
A szerző

Óriási sikerélmény szokott nekem is lenni, amikor vasárnap hazavánszorgok a piacról, tudom, hogy jó árustól vettem a paprikát, tudom, hol és hogyan termett, és mondjuk minden zöldségért-gyümölcsért, ami épp most terem, pár ezer forintot fizettem nála, jóval kevesebbet, mint a szupermarketben.

És valahogy lépést tartok a természet ciklusaival is, ez Dóra könyvének is egyik üzenete.

Mindezek a sikerizű momentumok elő-előbukkannak az agyunkban, miközben ezt a könyvet lapozgatjuk, és már mozdul is be a fantáziánk: milyen egyszerű cukkinilepény csinálni, ráadásul pont minden van itthon hozzá, vagy saját sós rágcsákat, amik finomabbak és egészségesebbek, mint a bolti chips.

A képek gyönyörűek, és evésre-főzésre inspirálnak, és arra, hogy mindezt jól - ökológiailag és gasztronómiailag is jól csináljuk.

Kocsis Dóra tapasztalatai - rengeteg helyen járt a világban, és közben tanulmányozta az egyes nemzetek hulladékcsökkentő gasztronómiai szokásait - és ökotudatos hozzáállása, a rá jellemző lendületes és szerethető stílus pedig arra motiválnak minket, ez lehet, hogy gyerekjáték.

És tényleg jó játék: vajon sikerül úgy elkészítenem egy ételt, hogy az alapanyag minden részét felhasználom? Tartsunk kukavizitet: mit is dobálunk ki? És minek ennyit? Tudtad, hogy a retek levelét is meg lehet enni? Vagy hogy miért érdemes diót használni fenyőmag helyett? Még egy gombás-sonkás spagettit is meg lehet úgy csinálni, hogy mindent csomagolásmentesen vásárolunk hozzá. Lásd, húsz éve otthon: spagetti zacskós műanyagban, gombakonzerv, sonka műanyag fóliázva, tejföl műanyagban. Ma már van mindennek csomagolásmentes verziója.

A hulladékcsökkentő gyorstippek is nagyon hasznosak. Igazából az egész könyv egy nagy életmódváltó, megvilágosító munka. Lapozzátok, főzzetek spróroljatok, egyetek jókat és egészségeseket. Amilyen irányba megy a világ, amennyire egyre tudatosabbnak kell lennünk többek között a hulladéktermelés tekintetében, annál inkább úgy látom, ez a munka nem sok idő múlva alapkönyv lehet a könyvespolcokon és a konyhákban.

Milyen hatással volt rám a könyv? Próbálok többet főzni, épp nehéz, de legalább nemcsak a borsófőzelék létezik, meg a kapros tök (ezeket is imádjuk). Kinyíltak a lehetőségek, a tárházuk majdnem végtelen. Főleg, ha az ehető héjukból is készítünk valami meglepőt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Gyere, igyunk egy kávét az Alleeban!

A kávé baráti beszélgetések, fontos tárgyalások, családi összejövetelek, első és sokadik randevúk közös nevezője. A kávézás szertartás, rituálé, élvezet és egyben közösségi élmény.

Link másolása

hirdetés

A világon naponta több mint 2 milliárd csésze kávé fogy. Reggelenként világszerte az erősebb eszpresszó a kedveltebb, míg az ebédet követő órákban a capuccino és a latte macchiato. Míg otthon az ébredés és az ebéd utáni élénkítő hatása miatt isszuk általában, a kávézókban már inkább a közösségi élményről, magáról a hangulatról és az ízek élvezetéről szól a fogyasztása.

Az Allee bevásárlóközpont eddig is híres volt kávézóiról, a megújulását követően pedig a kávékedvelők igazi fellegvárává avanzsált, ugyanis további négy különleges kávézóval színesedett a paletta. Az Amber’s Bakery and Cafe a francia életérzést kedvelők törzshelye lehet, hiszen finomságai eredeti és újragondolt francia receptek alapján készülnek, csupa természetes alapanyagból, saját fejlesztésű, prémium minőségű lisztből.

A Caffé Vergnano Olaszország egyik legrégebbi kávé-manufaktúrájának minőségi kávéit kínálja, többek között az ikonikus, igazi olasz eszpresszót.

A Café Crema-ban az olasz pörkölésű Julius Meinl kávék számos fajtáját kóstolhatjuk meg a ristretto-tól az alkoholos verziókig, melyek mellé házi, olasz termelőtől való, valamint cukor- és gluténmentes sütemények közül választhatunk.

Az Emily Éclair pedig egyértelműen az ínyencek törzshelye, nem csak specialty kávéik, de különleges eclair fánkjaik és cruffinjai miatt is, mely utóbbi a croissant és a muffin találkozásából született meg.

hirdetés

„4-5 évvel ezelőtt még a régióban sem volt magától érhetődő, hogy egy specilaty kávézónak helye van egy bevásárlóközpontban. Újhullámos specialty kávézó tulajdonosaként az elsők között voltam, aki hitt abban, hogy igenis van létjogosultsága egy ilyen típusú kávézónak egy üzletház gasztro kínálatában. Pár évvel ezelőtt az Alleeban nyitottam meg az első Kaffeine kávézómat, bíztam és hittem az Allee prémium közönségében, akikben megvolt a nyitottság és az igény az egyedi kínálatra, most november elején pedig már az Emily Éclairben is várjuk a különleges kávés italokra és süteményekre vágyó vásárlókat - mondja Nagy Dávid, a Kaffeine és az Emily Éclair kávézók tulajdonosa.

„Sokan először találkoznak a specialty kávézók koncepciójával, ezért a baristáink sokat mesélnek a kávéinkról, ajánlanak, magyaráznak. A legtöbb vendégünk érdeklődően kérdezget a különféle pörkölési fajtákról, és olyankor mindig elmondjuk, hogy ma már a pörkölő mester különböző karaktert ad a különböző kávétípusoknak azok ízjegyei és jellegzetességei alapján. A kávé mellé pedig kiváló alapanyagokból készült, könnyen fogyasztható, rendkívül finom és látványos eclair fánkot és cruffint ajánlunk, mely utóbbi egy francia lisztből és vajból készült croissant tészta muffin formában kisütve, majd megtöltve édes vagy sós krémekkel, mint amilyen például: a pisztácia, a belga csokoládé, a málna vagy a cheddar sajt” - teszi hozzá Nagy Dávid.

Az Alleeba persze nem csak akkor érdemes betérni, ha egy jó kávét és süteményt fogyasztanánk el, hanem akkor is, ha megéheztünk és valami különleges, egyúttal könnyedén elfogyaszható ételre vágyunk. Az eddig is közkedvelt, számos étteremnek és kávézónak helyet adó külső passzázs után, a látványosan megújult második emeleti étteremszint, a Meet&Eat is igazi közösségi térré vált. A stílusos és kényelmes berendezéssel, valamint megújult ültetési koncepciójával rendelkező ételudvaron nem csak jót ehetünk, de találkozhatunk és megoszthatjuk egymással az étkezés vagy épp a vásárlás örömét.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az Allee hazánkban egyedülálló és példaértékű gasztro- és kávézókínálattal kényezteti vásárlóit. Összesen 32 étterem, cukrásztermékeket és kávé italokat kínáló gasztróegység - ez utóbbiből 13 - található a bevásárlóközpontban. A választék hatalmas, a gourmet konyhától a távol-keleti ízekig mindenki megtalálhatja a kedvére valót akkor is, ha csak pár falatot enne vagy beülne a kollégákkal, barátokkal egy italra, de akkor is ha családdal érkezik ebédre vagy vacsorára. A kisgyerekes családok számára étkező és játszósarok került kialakításra, hogy az együttlét kicsik és nagyok számára is gondtalanul teljen. Csak győzzünk választani a jobbnál jobb éttermek és kávézók közül!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: