ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Pumpkin spice latte kolbász, kakaós és mazsolás? Igen! Egy húsüzemben a legőrültebb kolbászokat kóstoltuk

Hihetetlen, de mindegyik nagyon finom lett!


Aligha volt eddig őrültebb gasztrokalandunk annál, amit a Gyulahús Kft. üzemében tartottunk október közepén. A csapat éppen Csabai Kolbászfesztiválra készült, ahol ilyen alkalmakkor rendszerint többféle kolbászkülönlegességeket kínálnak a sütnivaló fajtából. A hagyományos ízek mellett mindenféle őrült változatot bevállalnak a fesztiválozók nagy örömére. Ebben az évben mi is csatlakozhatunk ahhoz a folyamathoz, amiben kiválasztják a legizgalmasabb sütnivaló kolbászokat az idei eseményre.

A helyszínen megtudtuk, hogy ez az egész leginkább egy vicces kirándulás, a gyulai kolbász továbbra is a hagyományos receptúra szerint készül, és sajnos egyelőre tervben sincs a fura ízek limitált kiadása. Hajduk Zoltán, a kolbászüzem vezetője azt is elmondta, milyen összetevők adják a leghagyományosabb gyulai receptjét.

"Örök kérdés a gyulai és a csabai kolbász közti különbség.

A gyulaiban van bors, és őrölt kömény, a csabaiban egész kömény van és utóbbiban a paprika is több.

A gyulai mindig páros kolbász, a csabai sokszor csípős és kuláréba töltött - emelte ki a szakember, aki azt is elárulta, hogy a gyulai kolbász receptje a legtöbbször hibásan található meg az interneten, és az erről szóló könyvekben is.

"Hatalmas átverés a legtöbb recept, nekem elhiheted, mert én pontosan tudom, mi, milyen arányban kell a gyulaiba.

"Az lehet az oka, hogy annak idején nagy pénzeket fizettek a receptekért, amiket szándékosan hibásan adtak át"- mondta el a szakember. Hozzátette: a gyulai húsüzemben is csak néhányan tudják a grammra pontos receptet, amit egyébként kevés ismerni a sikerhez, az érleléshez is értenie kell a receptek esetleges tolvajának.

A Gyulahús Kft. marketingvezetőjével, Gila Évával az esemény szervezésekor azt beszéltük meg, hogy meglepetés-alapanyagokat is viszek azért, hogy a receptek válogatása közben jól meglepjük Hajduk Zoltánt és hogy megtudjam, vajon a legőrültebb alapanyagok is alkalmasak-e arra, hogy kolbászt készítsünk belőlük.

Mivel óriási trend Pumpkin spice latte-kávé, ahogyan a japán matcha-s receptek is divatosak, így tökpite-fűszert, zöldtea-port és hozzá egy kevéske tejport vittem a szakembernek, és megkérdezzem, csinálhatunk-e ezekből kolbászt.

Hajduk Zoltán rezignáltan végignézte az extrém kínálatot, és csak annyit mondott "persze", majd folytatta tovább a kolbászgyúrást.

Később kiderült, hogy azért volt ennyire bevállalós, mert azt vallja: bármiből lehet kolbászt készíteni, más kérdés hogy egyébként finom lesz-e a végeredmény. Aki nyitott, szerinte mindent megkóstol, ám azt is elmondta, hogy ő például a hagyományos ízeket szereti, de szívesen kísérletezik. Elmondta, hogy korábban egy versenyen is részt vett, ahol a többféle húsos feladat mellett legvégül a döntetlen miatt

minden versenyző egy zsák füvet kapott, hogy megnézzék, vajon tudnak-e belőle készíteni valami ehetőt. Természetesen mindenki visszaadta az alapanyagot, ő is csak annyit mondott rá hogy "gondolkodom rajta".

"Ez az egész egy poén volt, de akkor azt mondták, hogy ezzel a válasszal nyertem Romániában a versenyt, még pontosabban azzal, hogy nyitott voltam, és ez azóta sem változott" - jelentette ki Hajduk Zoltán.

Közben Gila Éva néhány érdekes számot is felsorolt, és elmondta: ráérő idejükben gyakran szórakoztatják magukat azzal, hogy kiszámolnak olyan érdekességeket, hogy például a bélmennyiség, amit felhasználnak vajon hányszor érné körbe Magyarországot, vagy azt, hogy a szeletelt kolbászmennyiség, ami egy év alatt elkészül az üzemben, vajon egy nagyvárosának lakosságát mennyi pizzafeltéttel tudná ellátni.

"Éves szinten majdnem 6000 tonna hústerméket gyártunk, gyulai kolbászból is több, mint ezer tonnát. A két üzemben több mint 300 ember dolgozik.

A nálunk felhasznált bélmennyiség 2 millió méter évente. Ezt is egy tippelős játékhoz számoltuk ki, ahol az volt a kérdés, hogy Magyarországot hányszor lehetne körbekeríteni vele" - tette hozzá Gila Éva.

"Ezeket a számokat megjegyezzük, aztán amikor részt veszünk egy egy szórakoztató eseményen, vagy testvérvárosi találkozón, akkor a közös játékokban felhasználjuk" - mesélte Gila Éva, aki elmondta, hogy ezeket a különleges kolbászokat gyakran kóstoltatják a fesztiválok standjain. Arra a kérdésre, hogy miért nem csinálnak belőle limitált szériás kiadásokat akár ünnepekre, azt válaszolta, hogy gondolkodnak rajta, de az a tapasztalatuk, hogy viszonylag kevesen nyitottak az újdonságokra.

"Azok a termékek, amik most készülnek különlegesek, éppen ezért nagyon megosztóak a fesztiválokon. Az emberek nagyjából harminc százaléka imádja és azonnal megvenné, ám a többség még mindig valami hagyományosat kóstolna, így a kérdés, hogy megállná-e a helyét valami hasonló a piacon - mondta el a szakember.

A csapat először vörösboros kolbászt készített forralt bor fűszerekkel.

Erről elmondták, hogy már egy korábbi fesztiválon is sikere volt a bátrabb látogatók körében. A második sárgabarackos lett, amihez az aszalt barackot előre mézes vízbe áztatták, és a só mellett cukrot és mézet is tettek bele.

A harmadik rumba áztatott mazsolás lett, aminek az illata a puncsfagyira emlékeztetett, negyedikként pedig kakaósat kevert a stáb, szintén nagyon megnyerő, csokoládés-fűszeres illattal.

Utóbbiról megtudtuk, hogy ez is elkészült már: korábban egy óvodás buli sztárja volt a kakaóval ízesített különlegesség.

A csapat is készült meglepetéssel: Gila Éva elmondta, hogy mivel Hajduk Zoltánnal hosszú ideje ismerjük egymást, így a szakember egy nekem szánt kolbászt is megálmodott, teljesen személyre szabva. A többihez hasonlóan ezt is elkészítette a Békéscsabai Kolbászfesztivál közönségének.

"Többféle ilyen, "testreszabott" kolbászt készítettem már, például Cipőnek annak idején, akinek kevés paprikát tettem bele és visszafogott fűszerezéssel készült, mert ő az én szememben egy viszonylag visszafogott személyiségű ember volt.

Nálad sokkal több fűszert használok, és a nőiességet igyekszem hangsúlyozni gyömbérrel, szegfűborssal és fehérborssal - részletezte Hajduk Zoltán keverés közben.

Az elkészült kolbászokat a helyszínen be is töltötték, és megsütötték, majd a finomságokat zsírban tárolták a másnapi felhasználásig. A kóstolón kiderült: nagyon különleges és finom mindegyik húsféle, de beszéljenek inkább a képek, aki pedig szeretné, a fesztivál Gyulai-standján kóstolót is kérhet a különlegességekből. Így nézett ki a puncs, a kakaós, a vörösboros, a sárgabarackos és a személyre szabott, egyéni fűszerezésű kolbász megsütve:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Itt a nyár szenzációja: máris póló készült Mészáros Lőrinc „Gondolom, nem gyalog" mondatával - mutatjuk, hogy néz ki a trendi ruhadarab
Arról egyelőre nincs hír, hogy a fekete felirattal ellátott, valóban egyedi póló kereskedelmi forgalomba kerül vagy nem, de a magyar cég egy játék erejéig kihasználja a milliárdos vállalkozó immár legendás aranyköpését.


A Dorko villámgyorsan lecsapott Mészáros Lőrinc két héttel ezelőtt, Münchenben elhangzott „Gondolom, nem gyalog" aranyköpésére, és már meg is alkotta a nyár várhatóan egyik legtrendibb pólóját, adta hírül a Blikk.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a fekete felirattal ellátott, valóban egyedi póló kereskedelmi forgalomba kerül vagy nem,

de a magyar cég egy játék erejéig kihasználja a milliárdos vállalkozó mondatát. „Kommenteld, te kivel gyalogolnál egy jót, és nyerjetek ma egy-egy pár új Dorko cipőt!” – olvasható a Dorko játékfelhívásában. A történethez hozzá tartozik, hogy a sportos vállalkozás a "nem" szót áthúzta a pólón.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Mészáros Lőrinc barátai társaságában tekintette meg Münchenben a Paris Saint-Germain - Internazionale labdarúgó Bajnokok Ligája döntőt. Magyarország leggazdagabb embere az utat előbb a Liszt Ferenc Repülőtérig magánhelikopterrel, majd onnan magángéppel tette meg, ráadásul a francia csapattal egy szállodában szállt meg.

A 444 stábja itt próbálta megszólaltatni Mészárost, és feltették neki azt a kérdést is, hogy mivel érkezett Münchenbe. Az üzletember száját pedig ekkor hagyta el az azóta klasszikus magasságokba emelkedett „Hát, ööö, gondolom, nem gyalog” mondat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Véletlenül egy orgiaházban szállásolták el a British Airways személyzetét – 24 órán át nem tudtak aludni
A repülőtársaság személyzetének tagjai alig tudtak pihenni, mert egész éjjel nyögések, drogüzletek és prostituáltak zavarták őket. Egy 24 órás orgia is zajlott a motelben.


Legalább 12 munkatársnak foglaltak szállást a British Airways-nél egy milánói szexhotelben, miután tévedésből összekeverték a MO.OM Hotelt a közelben található Motel MO.OM-mal – számolt be róla a Daily Star. Az óránként fizetős szálláshelyen olyan felszerelések voltak, mint vagina alakú kád, tükrös mennyezet, kötözőkészletek, bőr hámok és emberi kutyaketrecek.

Egy névtelen forrás szerint „nyilvánvaló volt, hogy a stábnak nem ezen a helyen kellett volna lennie”.

A beszámoló szerint a személyzet tagjai alig tudtak aludni, mivel egész éjjel nyögéseket hallottak, és tanúi voltak egy 24 órás orgiának,

valamint drogügyleteknek és prostitúciónak is.

A forrás szerint az eset egy komikus, de komoly következményekkel járó hiba volt.

A kialvatlanság miatt a dolgozók másnap nem tudtak munkába állni,

ugyanakkor késésekről vagy járatkimaradásokról nem érkezett hír.

A British Airways a történtek után közleményt adott ki:

„A személyzet egy kis részét nem jóváhagyott hotelszobákban helyezték el a tudtunk nélkül, miután a szokásos szolgáltatónknál elérhetőségi problémák merültek fel. Sürgősen kivizsgáljuk az esetet, hogy többször ne fordulhasson elő ilyen.”

A Daily Star cikke emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt hónapokban több hasonló eset is történt a légitársaság dolgozóival. Egy légiutas-kísérőt letartóztattak, miután meztelenül táncolt az egyik járaton, míg egy korábbi pilótájukat 2023-ban azért bocsátották el, mert felszállás előtt kokaint szippantott egy nő melléről. Ő azóta egy másik légitársaságnál újra repülhet.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Hogyan aludj el ennyire melegben? – hűsítő praktikák a forró, nyári éjszakákra
Egyesek legszívesebben a hűtőben töltenék az éjszakát a kánikulában, de néhány trükk segítségével elviselhetőbbé tehetjük az alvást a mostanihoz hasonló nagy melegben. Még akkor is, ha nincs otthon légkondi.


A kánikulai hőség és a tikkasztó éjszakák jelentősen megnehezítik a pihentető alvást. Szakértők szerint az alváshoz ideális hálószobai hőmérséklet 16–21 °C körül lenne, ami légkondicionáló nélkül szinte elérhetetlen a nyári forróságban. Ilyen melegben gyakran álmatlanul forgolódunk éjszaka, ami nappalra fáradtsághoz és nyűgösséghez vezethet. Az alábbiakban összegyűjtöttünk több bevált tippet és trükköt, amelyekkel enyhítheted a hőség alvásra gyakorolt negatív hatásait, és könnyebben álomba szenderülhetsz a legmelegebb éjszakákon is.

Hűtsd le a hálószobát

Használd a légkondit, ha van. A hálószoba mesterséges hűtése a legegyszerűbb megoldás. Ha van otthon klímaberendezésed, nyugodtan használd – a hűvösebb szoba elősegíti a mély, pihentető alvást. Ne állítsd azonban túl alacsony hőfokra, 24–26 °C is elegendő lehet, hogy komfortosabb legyen a levegő hőmérséklete (és kerüld, hogy a hideg levegő közvetlenül rád fújjon éjszaka).

Tartsd kint a nappali forróságot

Napközben zárva kell tartani az ablakokat, és sötétíteni a szobát (behúzott függönyökkel, leeresztett redőnnyel), hogy a hőség ne jusson be. Hiába csábító a szellőztetés, a nagy melegben a nyitott ablak nem hűti, hanem inkább felforrósítja a lakást, ezért jobban járunk, ha nappal minden nyílászárót és árnyékolót zárva tartunk.

Éjszakai szellőztetés és kereszthuzat

Amint a kinti hőmérséklet estére mérséklődik, szellőztesd ki a lakást! Lefekvéskor vagy éjjel érdemes szélesre tárni az ablakokat – különösen, ha kint már hűvösebb van, mint bent –, hogy friss levegő áramolhasson be. Egy ventilátorral fokozhatod a légmozgást, ha a nyitott ablakkal szemben helyezed el, így kellemes kereszthuzatot generálhatsz. A légmozgás segít elvezetni a test hőjét, és hűvösebb érzetet teremt a szobában.

Ventilátor + jég kombináció

Ha nincs légkondi, egy ventilátor önmagában is sokat segít, de a levegőt még jobban lehűtheted egy egyszerű trükkel. Mielőtt bekapcsolod a ventilátort, helyezz elé egy nagy tál jeget vagy fagyasztott palackokat – ahogy a levegőt átforgatja a ventilátor, a jég hűvösségét szétteríti a szobában. Ezzel házi „légkondicionálót” készíthetsz, ami átmenetileg enyhíti a szoba fülledtségét. Ügyelj arra is, hogy lefekvés előtt minden hőforrást kapcsolj ki a hálóban: az izzó lámpák, elektronikus eszközök (tévé, számítógép, töltőn hagyott telefon stb.) mind plusz hőt bocsátanak ki, feleslegesen melegítve a szobát.

„Tropikus” hálószoba-mentő trükkök

Ha a lakás egész nap átforrósodott, szélsőséges megoldásokhoz is folyamodhatsz a hálóhely lehűtésére. Például furcsán hangzik, de bevált módszer az ágynemű előhűtése: lefekvés előtt csomagold be a párnádat, lepedődet egy tiszta műanyag zsákba, és tedd a hűtőszekrénybe vagy mélyhűtőbe egy órára (ha máshova nem, a fagyasztó fiókjába). Ha nincs ennyi hely a hűtőben, már az is segít, ha csak a kispárnát vagy a pizsamádat teszed be rövid időre a hidegre. Amikor kiveszed, az ágynemű kellemesen hűs lesz – ez azonban nem tart egész éjszaka, de segít elálmosodni az első órában. (Megjegyzés: Nedvesítsd be kicsit a párnahuzatot vagy lepedőt a fagyasztás előtt a hosszabb hatásért.) Emellett fontos, hogy a hálószobai páratartalom se legyen túl magas: a párologtatást, teregetést a hálóban a hőség idején mellőzd, mert a párás levegőben nehezebben párolog a verejtékünk, így melegebbnek érezzük a klímát.

Langyos zuhany, ne jeges

Egy frissítő esti zuhany nagyon hasznos alvás előtt, de ügyelj a víz hőfokára. Ne fürödj vagy zuhanyozz jéghideg vízben! A túl hideg víz hatására a tested hőmérséklet-szabályozása „bekapcsol” és reakcióként még több hőt termel, vagyis az ellenkezőjét éred el a kívántnak. Zuhanyozz inkább langyos vízzel – ezzel elkerülöd a sokkoló hőingadozás miatti utóizzadást, és kellemesen lehűlve bújhatsz ágyba. Lefekvés előtt egy hűvös fürdő (nem jeges, csak tepid, kb. lukewarm) is hasonlóképp segíthet ellazítani és lehűteni a testedet.

Jeges borogatás és hűsítő pontok

A test bizonyos pontjain különösen hatékony a hűtés. Alvás előtt helyezz hideg vizes borogatást vagy jégakkut a pulzuspontokra – például a csuklókra, bokákra, nyakra, térdhajlatra vagy akár az ágyék tájékára – ezekről a helyekről tudod a véráramon keresztül az egész testedet hűteni. Már egy pár perces hűtés is csodát tehet: ahogy a vér átáramlik ezeken a lehűtött testrészeken, szétviszi a hideget és csökkenti a maghőmérsékletet. Tarts készenlétben hideg vizes kis törölközőket vagy zselés jégzacskót erre a célra. Extra tipp: áztasd be a lábfejedet hűvös vízbe lefekvés előtt pár percre – a talpon és lábfejen sok hő leadására képes a test.

Hűsítő testápoló

Érdemes a nyári melegben vízbázisú, könnyű testápolót használni (a zsíros krémek helyett), és tartsd a hűtőszekrényben. Lefekvés előtt kend be vele magad: a hideg krém azonnal lehűti a bőrödet és komfortérzetet ad. Különösen a karokra, lábakra és a tarkóra kenve érezheted a jótékony hatását. Mentolos hintőporral is óvatosan bepúderezheted a bőröd (talpadat, hajlatokat) este – a hintőpor felszívja az izzadtságot és hűsítő érzést nyújt.

„Egyiptomi módszer” – nedves lepedő

Ha semmi nem segít és elviselhetetlen a forróság, próbáld ki az úgynevezett egyiptomi módszert: márts be hideg vízbe egy vékony pamutlepedőt, csavard ki, hogy ne csöpögjön, és takarózz azzal! A nedves textil párolgása során hőt von el a testedtől, így hűtve azt. Még hatásosabb a módszer, ha ventilátor vagy kereszthuzat is van a szobában, ami gyorsítja a párolgást. (Arra ügyelj, hogy ne fázz meg – ha már kellemesen lehűltél, vedd le a nedves lepedőt magadról.)

Tartsd a lábad hűvösen

A lábfej az emberi test egyik „hűtőbordája” – sok hőt képes leadni. Ezért alvás közben segít, ha szabadon hagyod vagy hűtöd a lábfejed. Ne bugyoláld be a lábad vastag takaróba: inkább lógasd ki a takaró alól, hogy szellőzzön, vagy tegyél rá időnként egy hideg vizes kendőt. Ha a lábunk nincs túlhevülve, az egész testünk komfortosabban érzi magát, és könnyebben elalszunk. (Hasonló okból érdemes lefekvés előtt egy kis ideig hűvös padlón vagy csempén álldogálni mezítláb – a talpadon keresztül is sok hőt leadsz.)

Megfelelő ágynemű és hálóruházat

Könnyű, „lélegző” anyagok: Meleg éjszakákon válassz könnyű, légáteresztő anyagú ágyneműt és hálóruhát, amelyek nem füllednek be. A legjobb a jó minőségű pamut vagy a lenvászon – ezek természetes anyagok, amelyek jól szellőznek és felszívják az izzadtságot. A szatén és a selyem hűvös tapintású ugyan, de nem szívja fel a nedvességet; a műszálas poliészter anyagokat pedig érdemes ilyenkor mellőzni, mert azok alatt jobban izzad a bőr. Ha hajlamos vagy izzadni, teríts frottír törölközőt a lepedőre vagy párnára – ez magába szívja a verejtéket, és megóv attól az érzéstől, hogy csuromvizesen ébredj.

Csak lazán, rétegek nélkül

Ilyenkor nyugodtan hagyj el minden vastag takarót, paplant. Elég lehet egy vékony pamut lepedővel betakarózni – vagy aki bátor, akár takaró nélkül is alhat. Minél kevesebb réteg, annál jobb. A pizsamád is legyen bő szabású és könnyű; sőt sokan esküsznek rá, hogy ruha nélkül alszanak a legjobban hőség idején. (Ha egy könnyű pamutpólóban jobban érzed magad, az is rendben van – a textil felszívja az izzadtságot a bőrödről.) A lényeg, hogy ne melegítsd magad feleslegesen vastag ruhákkal vagy ágyneművel éjszakára.

Az ágynemű és pizsama előhűtése

Ahogy már említettük, lefekvés előtt lehűtheted az ágyneműdet. Tedd a párnát és a lepedőt (vagy a pizsamádat) egy műanyag zacskóba és a hűtőbe/mélyhűtőbe egy rövid időre, hogy kellemesen hideg legyen, mikor ágyba bújsz. Bár a hatás nem tart túl sokáig, segít álomba merülni. Egy „jeges forróvizes palackot” is bevethetsz: tölts meg egy gumimelegítő palackot (vagy jól záródó műanyag palackot) hideg vízzel, és fekvéskor tedd az ágyba a lábadhoz vagy öleld magadhoz – átveszi a tested melegét és hűt. Fontos: Lefekvéskor legyen száraz váltó ágyneműd kéznél. Ha éjjel nagyon beleizzadnál a lepedőbe vagy pólóba, jobb lecserélni szárazra, különben dideregni kezdesz a nedves textil miatt hajnalra.

Étkezés és hidratálás a kánikulában

Igyál sok folyadékot napközben: A hidratáltság javítja a hőérzetet és a közérzetet. Már napközben is figyelj a megfelelő folyadékbevitelre – forróságban 2,5-3 litert is igényelhet a szervezet. Elsősorban vizet vagy cukrozatlan teát fogyassz, kerüld a cukros üdítőket és az alkoholt, mert ezek ronthatják a hidratáltságod és akár meg is terhelhetik a szervezeted a melegben. Az alkohol ráadásul rontja az alvás minőségét is, így esti italnak sem jó választás hőség idején.

Óvatosan az éjjeli ivással

Lefekvés előtt közvetlenül már ne igyál meg egyszerre nagy mennyiségű folyadékot. Hiába vagy szomjas, ha tele a hólyagod, az éjszaka közepén többször is fel fogsz ébredni miatta. Készíts az ágy mellé egy palack vizet, hogy ha szomjasan riadsz fel éjjel, pár korttyal olthasd a szomjad. De ne vidd túlzásba az ivást éjszaka, mert az állandó mosdóba járkálás széttöri az alvást. (Tipp: napközben is kortyolgass rendszeresen, ne egyszerre dönts magadba sok vizet. Így elkerülheted, hogy este pótcselekvésként igyál meg egy liter folyadékot lefekvés előtt.)

Könnyű vacsorát válassz

A melegben a szervezet amúgy is leterheltebb, ezért kerüld a nehéz, zsíros és különösen a fehérjében gazdag ételeket késő este. Az ilyen ételek emésztése közben felgyorsul az anyagcseréd, hőt termelsz, és megemelkedik a testhőmérsékleted – ami biztosan nem segíti az elalvást. Inkább könnyű fogásokat (saláta, gyümölcs, zöldségek, joghurt, könnyű szendvics) fogyassz vacsorára a hőség napjaiban, lehetőleg legalább 2-3 órával lefekvés előtt fejezd be az evést. Teli gyomorral sokkal rosszabb aludni melegben (is).

Csípős ételek trükkje

Meglepő módon a csípős fűszerek segíthetnek a lehűlésben, mivel fogyasztásuk hatására beindul az izzadás – ez a test természetes hűtőmechanizmusa. Természetesen ilyenkor is inni kell az elvesztett folyadék pótlására, de az izzadással járó hőleadás összességében hűtő hatású lehet. Fontos ugyanakkor, hogy az erősen fűszeres, csípős ételeket se közvetlenül lefekvés előtt edd: legalább három órával elalvás előtt fogyaszd el ezeket, különben az emésztés még javában zajlik, amikor ágyba kerülsz. Ha nem szereted a csípőset, természetesen nem kell erőltetni – de egy könnyű, fűszeres vacsora (pl. gyömbéres-csilis stir-fry zöldségek) hőségben jól eshet.

Mozgás: inkább reggel, mint késő este

A nyári melegben a sportolást is érdemes a hűvösebb reggeli órákra időzíteni, nem pedig estére hagyni. Az intenzív testmozgás megemeli a testhőmérsékletet és pörgeti az anyagcserét, ami egy forró nap után tovább fűtheti a testedet. Ha késő este edzel, utána nehezebben hűlsz le és nehezebben alszol el – inkább kelj fel kicsit korábban, és reggel végezd el az edzést vagy sétát a friss levegőn. Ugyanez vonatkozik bármilyen megterhelő házimunkára: a lakás takarítását, főzést próbáld a kora reggeli vagy késő esti (lehűlt) időszakra ütemezni, hogy ne hevülj fel túlzottan lefekvés előtt.

Alvási rutin és relaxáció

Tartsd magad egy fix alvási rendhez: Nagy melegben is igyekezz következetes alvási ütemtervet tartani – lehetőleg mindennap körülbelül ugyanabban az időben feküdj le és kelj fel. A testünk belső órája szereti a rendszerességet. Ha néha becsúszik egy-egy késő esti program vagy épp hajnalig nem tudsz elaludni, az természetes; de másnap próbálj visszatérni a megszokott rutinodhoz. A kialvatlanságot lehet egy rövid nappali szundítással kompenzálni, de a legjobb, ha a cirkadián ritmusodat (napi bioritmusodat) nem zökkented ki.

Lazíts le lefekvés előtt

Fontos, hogy ne pörögj túl az ágyba bújás idejére. Vezess be egy megnyugtató esti rutint, ami segít lecsendesíteni az elméd és tested. Például kapcsold ki a kütyüket (telefon, laptop, tévé) legalább egy órával lefekvés előtt, és válts nyugis tevékenységekre: vegyél egy langyos fürdőt, olvass pár fejezetet egy könyvből, hallgass relaxáló zenét vagy végezz nyújtó-lazító gyakorlatokat. Az ilyen szertartások jelzik a szervezetednek, hogy közeledik az alvás ideje. Relaxációs technikákat is bevethetsz: néhány perc mélylégzés, meditáció vagy progresszív izomlazítás elalvás előtt csodákat tehet. Akár ágyban fekve is gyakorolhatod a lassú, egyenletes hasi légzést, ami lelassítja a pulzust. Az aromaterápia is segíthet: párologtass nyugtató illóolajokat (pl. levendula, kamilla) a hálóban, vagy cseppents pár cseppet a párnádra – ezek elősegítik a relaxált állapotot és az álmosságot.

Ne aggódj túlzottan a nemalvás miatt

Paradox módon minél jobban rágörcsölsz arra, hogy „jaj, nem tudok elaludni”, annál nehezebben fog menni. Próbálj meg nem stresszelni az elalvás miatt – fogadd el, hogy meleg van és kicsit tovább tart, míg álomba merülsz. Az aggodalom és feszült idegállapot csak tovább nehezíti, hogy ellazulj. Helyette alkalmazd a fenti praktikákat, és gondolj valami kellemes, megnyugtató dologra elalvás előtt. Ha nagyon nem megy az alvás 20-30 percen belül, kelj fel, igyál pár korty vizet, sétálj egy kicsit a lakásban vagy olvass pár oldalt halvány fény mellett, míg újra el nem álmosodsz – a lényeg, hogy ne kezdj el idegeskedni az ébrenlét miatt.

Biztosíts megfelelő sötétséget és csendet

Ne feledd, hogy nyáron a hosszabb nappalok és a késői naplemente önmagukban is nehezíthetik az elalvást, függetlenül a hőségtől. A természetes fény a cirkadián ritmusunk fő külső szabályozója, és ha este 9-kor még világos van, a szervezet nehezebben kezdi el kibocsátani az alváshormont, a melatonint. Ezért tegyél róla, hogy a hálószoba legyen minél sötétebb estére: húzd be a sötétítő függönyt vagy redőnyt időben, kapcsold le a felesleges lámpákat, és kerüld az erős kijelzők (tévé, telefon) fényét. Ha a szobádba beszűrődnek a városi fények vagy nincs redőny, érdemes beszerezni egy kényelmes alvómaszkot – ezzel biztosíthatod a teljes sötétséget a szemednek. Ugyanez igaz a zajokra is: ha éjjel nyitott ablaknál alszol, használhatsz füldugót, hogy a külső zajok (forgalom, szomszédok, kutyaugatás) ne zavarhassanak meg. Minden apró zavaró tényezőt minimalizálj, így a hőség mellett már nem fognak egyéb körülmények ébren tartani.

Összefoglalva: A kánikulai éjszakák kihívást jelenthetnek, de a fenti tippek kombinálásával jelentősen javíthatsz az alvásod minőségén. Hűtsd a környezeted és a tested, válassz megfelelő ágyneműt és esti rutint, figyelj az étkezésre és folyadékpótlásra – így még extrém melegben is jobb eséllyel fogsz tudni nyugodtan álomba merülni. Alkalmazd a számodra bevált trükköket, és hamarosan tapasztalni fogod, hogy a hőség ellenére is lehet pihentetően aludni!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
Grillre fel! – Ezekért az újdonságokért érdemes várni a napsütést
A nyár nem is lenne igazi egy-egy klassz grillparti nélkül. És bár a grillrácsról nem hiányozhatnak az örök klasszikusok, mint amilyen a hamburgerpogácsa vagy a pácolt sertéstarja, ha te is megnézed a Lidl új kínálatát, könnyen úgy döntesz, hogy itt az ideje az újításnak.


Bár az időjárás még nem döntötte el, hogy májust vagy októbert írunk, a grillszezon előbb-utóbb hivatalosan is beköszönt. Sőt, bizonyára köztetek is vannak olyanok, akik már túl vannak az idei első kerti sütögetésen – ők azok a hősök, akik a tavaszi zápor ellenére is begyújtják a grillt. Ha te inkább kivárnád a napsütést, van egy jó hírünk: a Lidl idén is full extrás kínálattal készül a kerti sütögetések időszakára.

Több mint 60 féle grillcucc a kínálatban – húsimádóknak és ínyenceknek

Aki már most előrelátóan készül a nyári hétvégékre, annak érdemes csekkolnia a Lidl hűtőpultjait, mert több mint 60 féle grilltermék sorakozik fel az idei szezonban. A klasszikus marinált csirke- és sertésszeletek mellett hamburgerpogácsák, grillkolbászok, hot dog alapok, roládok, sőt még fokhagymás-chilis garnéla is bekerült a válogatásba. Nem kizárt, hogy az ínycsiklandó illatok miatt még a szomszédjaid kedve is megjön a grillezéshez.

A grillezés népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy

tavaly április végétől szeptember elejéig közel 6 milliárd forint értékben vásároltak grillterméket a Lidl boltjaiban.

A szabadtéri sütögetés nemcsak menő, de közösségi program is – és úgy tűnik, egyre többen választják ezt a közös kikapcsolódás formájának.

Jönnek a különlegességek – csak a Lidlben

A Lidl idén is csempészett a kínálatba néhány exkluzív újdonságot: például a Faluvégi vízibivaly grillkolbászt, vagy a Kométa bajor és Salsiccia al Vino változatait, amelyek csak náluk kaphatók. Akik szeretik az extra ízeket, azoknak ott van a jalapenos, tacos vagy koriander-lime-os vonal, míg a chilli cheese grillrolád és a bajor grillkolbász (ami semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz) a természetesebb ízek kedvelőinek szól.

A Lidl kínálatában nemcsak a húsok, hanem a komplett grillélmény is megtalálható: friss zöldségek, fűszernövények, grillsütők, faszén és praktikus kiegészítők is lapulnak a polcokon.

Szóval ha eljön a „na most már tényleg tavasz van” pillanat, csak egy bevásárlókosárra lesz szükséged, és kezdődhet a sütögetés.

Fotó: Pixabay, Lidl


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk