Nassolás és diéta: nem tilos, csak oda kell figyelni!
Nassolni szinte mindenki szeret. Érdekesség, hogy maga a kifejezés német jövevényszó, a naschen származéka, melynek jelentése csámcsog, torkoskodik. Főétkezések között jólesik bekapni egy falatka édességet, legyen az sütemény, csokoládé vagy valamilyen gyümölcs. Ha mértékkel és minőségi alapanyagokból készült édességeket eszünk, akkor akár diéta mellet sem kell lemondanunk erről az élvezetről. Nézzük, milyen lehetőségeik vannak a különböző diétákat követkőnek!
Nassolás a gluténmentes étrendben
Szerencsére számos olyan édességet készíthetünk akár saját magunk is, amikben nincs glutén. Arra kell odafigyelnünk sütéskor, hogy a lisztek közül azokat válasszuk, amik szerepelhetnek a gluténmentes étrendben. Ezek például a következők lehetnek: rizsliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, mandulaliszt, tökmagliszt, csicseriborsóliszt. A gluténmentes étrendben - ha egyéb ételérzékenység nincs - helyet kaphatnak a natúr tejtermékek, valamint a tojás is. Ezek mind megkönnyítik egy-egy sütemény elkészítését. A gyümölcsök közül is bátran válogathatunk. Különböző piték, zabpudingok, palacsinták mind-mind készíthetők gluténmentes változatban. Az interneten is sok receptet találhatunk, de mindig alaposan nézzük át a hozzávalókat, kiemelten figyeljünk arra, hogy valóban gluténmenteseket ajánl-e a recept.
Szerencsére már itthon is egyre nagyobb termékpaletta áll a gluténérzékenyek rendelkezésére, például egyszerűen lehet finom, jó minőségű gluténmentes kekszekhez jutni. Az éttermek és különböző cukrászdák kínálatában is találunk gluténmentes édességeket, péksüteményeket.
A csokoládék közül sokféle fogyasztható, ám az összetevőket itt is alaposan végig kell nézni. Fel szokták tüntetni azt is, hogy az üzemben, ahol készült esetleg milyen más allergének fordulnak elő. Azoknál a csokiknál vigyázzunk, amelyek rizsszemeket vagy kekszet tartalmaznak, ezek nem biztos, hogy gluténmentesek. A magas kakaótartalmú étcsokoládék még a szervezetre is jó hatással vannak, ha nassolnánk, akkor egy-egy kocka 70-80%-os étcsoki remek választás lehet. A minőség természetesen fontos szempont, hatalmas különbségek lehetnek a különböző márkák étcsokoládéi között. Az étcsokoládé még a tejérzékenyek számára is megfelelő választás a nassoláshoz.
A cukorbetegek is fogyaszthatnak édességet, csak nem mindegy, hogy mit!
A cukorbetegséggel élőknek már kicsit nehezebb dolguk van, ha édességek kerülnek szóba, de ma már szerencsére számos, cukorbetegek számára készített nassolnivaló létezik a kekszektől kezdve, a csokikon át a süteményekig. Ha magunk készítjük el az édességünket, több cukorhelyettesítő közül is választhatunk. Az egyik például az eritrit, ami ízre szinte olyan, mint a cukor, viszont 0 a glikémiás indexe, tehát nem emeli a vércukorszintet. Kicsit talán kevéssé édes, ezért többet kell használni belőle. Ez egy a természetben is előforduló anyag, megtalálható a körtében, dinnyében, szőlőben, gombában. Édességek készítésekor a cukorbetegek is bátran nyúlhatnak hozzá.
A xilit vagy más néven nyírfacukor szintén egy szuper alternatíva a cukor kiváltására. Ez is megtalálható természetes módon a zöldségekben, gyümölcsökben. A szájban lévő baktériumok nem alakítják át, ezért fogszuvasodást sem okoz.
Számos hozzáadott cukrot nem tartalmazó, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó édességet kaphatunk készen is, ha épp nem vesződnénk az otthoni sütögetéssel. Minden esetben alaposan olvassuk el az összetevők listáját, főleg, ha egyéb allergiával is számolnunk kell, a mogyoró és más olajos magvak például sokaknál okozhatnak allergiás reakciókat.
Ha nem vagyunk ugyan cukorbetegek, de elkezdünk figyelni arra, hogy minél kevesebb cukrot együnk, akkor meghökkenve fogjuk tapasztalni, hogy még olyan élelmiszerekben is van cukor, amikről elsőre nem is gondolnánk - előfordulhat cukor még a felvágottakban és a sós konzerv készételekben is. Ha cukorbetegként vásárolunk legyünk körültekintőek ezekkel is!
A vegán életmód és az édességek
A vegánok abban különböznek a vegetáriánusoktól, hogy nemcsak húst nem esznek, hanem semmilyen állati eredetű élelemiszert sem. A sütikből, édességekből is kerülik tehát azokat, amelyekben tej, tojás, méz van. Szerencsére ezek kiváltására is számos lehetőség áll a rendelkezésünkre. A tojás a sütemények tésztájában fontos összetartó elem. Vegán életmód esetén többféle módon is jól helyettesíthető ez az alapanyag.
Az egyik ilyen például a banán, amiből például zabpehellyel összekeverve kiváló zabkeksz készíthető, de bármilyen más sütemény alapjául is jó szolgálatot tesz a tésztában. Az ízesítése pedig a kókusztól kezdve a kakaóig, gyümölcsökig rengeteg dolog lehet.
A másik szuper tojáshelyettesítő lehet a lenmag, amit őrölt formájában egy tálba öntve és vízzel felengedve zselés állagú anyagot nyerhetünk. Miután a vizet és a lenmagot összeöntöttük, legalább 10 percre tegyük félre pihenni a keveréket, hogy ne legyen túl folyós. A lenmaghoz hasonlóan a chiamag is használható így vízzel összekeverve a tojás helyettesítésére.
Az étcsokoládé a vegán étrendbe is beilleszthető, hiszen tej- és tojásmentes.
Ezek után már csak a megfelelő lisztet kell kiválasztanunk ahhoz, hogy finom és egészséges vegán édességeket készíthessünk. Természetesen már számos cukrászdában kaphatók vegán sütemények, pohárkrémek arra az esetre, ha épp nincs időnk a konyhában tüsténkedni.