ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Mondatok, amiket a gyerekeknek rendszeresen hallani kellene a szüleiktől

Ölelgesd, hallgasd meg, vedd komolyan és gyönyörködj benne! Jari Sinkkonen, gyermekpszichiáter a Kodin Kuvalehti magazinnak mondta el, melyek azok a mondatok, melyeket minden gyermeknek rendszeresen hallania kellene.
Mosonyi-Káczán Szilvia írása a Finland News blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 06.


Link másolása

Hallottál már a sisu-ról (a finnek sziszunak ejtik)? Ez az a titkos esszencia, ami átsegíti őket a nehéz helyzeteken. Mindez találkozott a magyar virtussal és megszületett a Mosonyi-Káczán Szilvia blogja, a Finland News.

Szép vagy!

Gyönyörködjünk gyermekünk külső adottságaiban, és ezt rendszeresen kommunikáljuk is felé. Vagyis

dicsérjük meg újra és újra,

mondjuk neki, hogy szép a szeme, hogy csinos és aranyos, hogy jól áll neki az a ruha, ami épp rajta van…

Nem szabad attól félnünk Jari Sinkkonen szerint, hogy emiatt majd túlzottan a külsejére fog koncentrálni a gyermekünk, vagy túlzottan önelégült lesz. Ezek a pozitív visszajelzések számára azt bizonyítják, hogy ő (a szülei szemében) egy szeretetreméltó, elfogadott és értékes lény. A gyermekeinknek is van teste és testképe, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, szükségük van ezen a téren is az elismerésre és a pozitív megerősítésre.

Jari Sinkkonen elismert finn gyermekpszichiáter.

Az 1951-ben született szakember a könyveiben és a publikációiban az alábbi témákkal foglalkozik kiemelten: a fiúgyermekek nevelése; a válás hatása a gyermekekre; az a válás hatása a gyermekekre; az elidegenedés a családban; a szülők által a gyermekek ellen elkövetett érzelmi bántalmazás és annak következményei.

Kép: Wikipédia

A gyermekpszichiáter arra is rávilágít, nagyon sok családban (ez Finnországban is gyakori probléma) az

a régi hiedelem tartja magát, hogy egy gyerek legyen szorgalmas és okos, ezért meg is lehet dicsérni. De azt, hogy aranyos, meg szép, teljesen fölösleges (sőt némelyek szerint ártalmas) mondogatni.

Holott épp ellenkezőleg, fontos erősíteni mindannyiunknak a külsőnkkel való elégedettségünket, hiszen a lélek otthona a test. A gyerekeknek érezniük kell az egészséges önértékelésük megalapozásához, hogy ők a szüleik számára elbűvölőek.

A testünk elfogadása, megszeretése különösen fontos manapság, amikor korunk egyik legsúlyosabb problémája, hogy az emberek (nők és férfik, fiatalok és idősek) elégedetlenek a testükkel. "Senki sem sérül meg attól, hogy a szülei azt mondják neki: gyönyörű vagy" – hangsúlyozza Jari Sinkkonen.

Persze figyelembe kell vennünk az adott szituációt is: a tizenéves fiúgyermekünket ne akkor nevezzük fennhangon édesnek, amikor három haverja éppen az ajtóban állva várja – figyelmeztet Jari Sinkkonen. Sokszor szavak nélkül, egy-egy tekintetünkkel, arckifejezésünkkel is egyértelműen ki tudjuk fejezni, hogy gyönyörködünk a lányunkban vagy a fiunkban.

Gyere ide, hadd öleljelek (dögönyözzelek) meg!

A gyerekeknek minden életkorban szükségük van az ölelésre, a testi kontaktusra, a játékra, a dögönyözésre, sőt a birkózásra. Régen Jari Sinkkonen egy ideig egy pszichiátriai részlegen dolgozott, ahol sok olyan kisfiú volt a pácienseik között, akik apa nélkül nőttek fel. Amikor az ápolók játszani, játékosan birkózni kezdtek a gyerekekkel, végre valódi öröm szabadult fel az addig visszahúzódó és végtelenül szorongó fiúkban.

Fontosak az ölelések, az érintések, de ebben is legyünk figyelmesek,

ismerjük meg a gyermekeink igényét, a határait, és tartsuk tiszteletben azt.

A finn pszichiáter kamasz fia például egy ideig nem szívesen vette, hogy az édesanyja ölelgeti. Ezt ők igyekeztek elfogadni. Jari Sinkkonen átvette a "játékos dögönyözés nehéz feladatát" mindaddig, amíg a kamaszkor elmúltával, újra meg lehetett a fiút ölelni.

Mi volt ma az óvodában? Milyen volt a suli?

Azt hiszem, sokan és sokszor hallottuk és/vagy olvastuk már azt a tanácsot, hogy az efféle kérdéseknek nincs sok értelme, mert a válasz nagy valószínűséggel a "semmi különös" vagy a "jó" lesz.

Sinkkonen szerint viszont igenis kérdezzük meg: hogyan telt a napod? Az óvodás lehet, hogy azt válaszolja: játszottunk. Erre a válaszra támaszkodva már tovább lehet kérdezni. Nem számít, hogy mennyire egyszerűen és röviden válaszol a gyermekünk, a lényeg az, hogy a kérdés mögött valódi érdeklődés legyen, amelyet ő is pontosan megérez (például abból is, hogy emlékszünk és visszautalunk a korábban elhangzottakra).

Nyugalmi állapotban könnyebben megy a kommunikáció. Lehet, hogy

vacsoránál vagy lefekvés előtt történnek meg az igazi közlések és a tartalmas beszélgetések. Fontos, hogy ilyenkor viszont hallgatni is tudjunk.

Mi a véleményed? Te mit szeretnél csinálni?

Kérdezzük meg gyermekünktől, hogy mi a véleménye, ő például mivel és hol töltené a következő nyaralást. Ez nem azt jelenti, hogy a döntéshozatalt vagy a család irányítását átadjuk neki. Ez "pusztán" annyit jelent, hogy értékeljük a véleményét. Már a kisgyerekeknek is szükségük van arra, hogy érezzék, az ő véleményük is számít, van jelentősége annak, hogy mit gondolnak.

Ha mondjuk egy olyan ötlettel áll elő a gyermekünk, ami a család számára nem megvalósítható (anyagi vagy egyéb racionális okokból), akkor ezt el is tudjuk magyarázni neki.

Nagyszerű lehetőségünk nyílik arra, hogy beszélgessünk a kompromisszumról és a vélemények különbözőségéről.

Még az is megeshet, hogy gyermekeink valami olyan javaslattal állnak elő, amit roppant meglepőnek, de értékesnek és megvalósíthatónak tartunk mi magunk is.

Jari Sinkkonen visszaemlékezett arra az esetre, amikor hároméves lányának egy cukorkás papírkákkal teli kis műanyag táska volt a legértékesebb tárgya, amit egy utazás alkalmával kapott. A kívülálló szemével talán értéktelennek és nevetségesnek tűnt az ócska táska, de mivel számára nagyon kedves volt, ezt nem vitatták el tőle, a rajongását tiszteletben tartották.

Minden kutatás és személyes tapasztalat azt bizonyítja, hogy

a gyerekek leginkább arra vágynak, hogy minél több időt tölthessenek a szüleikkel.

Hosszú távon a együtt töltött idő, a közösen végzett tevékenységek válnak igazi és maradandó élménnyé.

Ha tetszett, amit olvastál, tarts Mosonyi-Káczán Szilviával a Facebookon és az Instagramon

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Így kezelheted a pattanás után megmaradt foltokat
Honnan származnak az elszíneződések, és hogyan lehet megszabadulni a csúnya foltoktól? Az otthoni gyógymódokat vagy a speciális kúrákat és a gyógyszeres kezelést érdemes választani? Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor olvasásra invitálunk.

Link másolása

Az akne elszíneződése nem csak a tinédzserek körében egyre gyakoribb probléma. Pattanásos bőr, vörös foltok vagy hegek akár felnőtt korban is kísérthetnek minket. Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor ez a cikk neked szól!

Az akne utáni elszíneződés – a tizenévesek és a felnőttek problémája

A gyulladás utáni hiperpigmentáció nem csak a tinédzsereket érinti. Ha a múltban az akne problémája sokáig elhúzódott, vagy rosszul kezelték, előfordulhat, hogy felnőttkorba lépve a pattanás helyén lévő elszíneződés nem tűnik el. Az akné után kialakuló hegek és vörös foltok hosszadalmas kezelést igényelnek. Az esztétikus és egészséges arcszín elérése azonban teljesen reális cél. Az elszíneződések elfedése alapozóval vagy korrektorral csak átmenetileg takarja el a problémát, ami egyébként sokféleképpen orvosolható. Ráadásul az elszíneződéseket álcázó kozmetikumok napi használata gyakran még jobban megterheli a bőrt. A vitaminokban és AHA-savakban gazdag dermokozmetikumok és a megfelelő kezelés idővel megnyugtathatják, vagy akár teljesen megszabadíthatják az aknés elszíneződésektől arcát.

Akne utáni hegek és elszíneződések. Miben különböznek egymástól?

Az akne csúnya bőrelváltozásokat okoz, amelyek általában csak átmeneti időszakra korlátozódnak. Néha azonban ez az intervallum elhúzódhat, és a felnőtt létet is megkeseríthetik ezek a problémák. Először is nagyon fontos leszögezni, hogy az aknés hegek és az elszíneződések nem azonosak. Miben különböznek egymástól? Az akne utáni elszíneződések a rózsaszíntől a világosbarnáig terjedő színfoltok, amelyek kiemelkednek a bőrön. Az elszíneződés a pattanásos helyen gyulladás után következik be. A bőrben a pigmenttermelés zavart szenved, melynek feleslege vöröses foltokat okoz. Az elszíneződések a hegekkel ellentétben könnyen megszüntethetők, még otthoni gyógymódokkal is. Az aknés hegek sokkal problémásabbak, de léteznek módszerek az eltüntetésükre vagy enyhítésükre is. A hegek olyan bőrhibák, amelyek gödröcskék és mélyedések formájában jelentkeznek. Ezek általában szabálytalan alakúak, méretűek és mélységűek. A bőrelváltozások a dermis károsodásának következményei. A heghely regenerálásához és az elvesztett szövetek pótlásához a speciális mélyhámlasztó kezelés során a bőrt újra meg kell sérteni, és ezáltal befolyásolni kell a bőr rekonstrukcióját. A hegek eltávolításának ilyen módszerei azonban továbbra is ellentmondásosak, és a biztonságosságukkal kapcsolatos vélemények megoszlanak az orvosok között. A legjobb, ha megelőzzük a hegeket, vagy mielőbb elkezdjük a kezelésüket, mivel az aknés hegek elmélyülhetnek a kollagénvesztés következtében. Tudtad, hogy az eltömődött pórusok és a túlzott faggyútermelés slamasztikáját már a saját fürdőszobádban is hatékonyan kezelheted? A pattanás utáni foltok eltüntetése ily módon mintegy varázsütésre abszolválható.

Aknés hegek és elszíneződések – hogyan lehet megelőzni?

Gyakran előfordul, hogy az aknés elváltozások maguktól elmúlnak, és az arcbőr sokkal jobban néz ki, miután lecsillapodik a pubertáskorra oly jellemző hormonvihar. Érdemes azonban a megfelelő ápolást beiktatni a napi rutinodba, aminek köszönhetően tisztán tarthatod a pórusaidat. Nem árt fenntartani a baktériummentes közeget, hogy a gyulladás mértéke ne fokozódjon. Ehhez tökéletes társad lesz a regeneráló pattanás tapasz, amely minden típusú bőrön alkalmazható segítséget jelent. Neked van már?


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Kiderült, hogy mi az ideális életkor a teherbe esésre azoknak, akik 1, 2 vagy 3 gyereket szeretnének
Aki három gyereket szeretne, 35 éves koránál tovább ne várjon az elsővel – legalábbis a szakértők szerint.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Újra felkapták az internetezők a rotterdami Erasmus Egyetem hat évvel ezelőtti kutatását arról, hogy mikor érdemes teherbe esni, írja a Mirror. A holland egyetem egészségügyi kutatóközpontjának szakértői azt vizsgálták, hogy mi az ideális életkor, ha valaki egy, két vagy három gyereket szeretne vállalni a jövőben.

A tudósok annak fényében vágtak bele a kutatásba, hogy tisztában voltak azzal: a várandósság és az egynél több gyerek vállalásának esélye az életkor előrehaladtával egyre csökken. A kutatásban 10 ezer pár családalapítását vizsgálták.

Ezek alapján ha egy pár csak egyetlen gyereket tervez, akár a nő 41 éves koráig is kitolhatja a teherbe esés idejét.

Még ekkor is 50 százalékos esély kínálkozik a természetes úton történő megtermékenyítésre. Akiknek ennél valamivel fontosabb a gyerekvállalás, legkésőbb 37 éves kornál tovább ne várjanak. Akik pedig biztosra akarnak menni, legfeljebb 32 éves korukig várjanak a teherbe eséssel. Előbbi esetben 75, utóbbi esetben pedig 90 százalékos esélye van a sikeres megtermékenyítésnek.

A két gyereket tervező pároknak a legnagyobb esélye akkor van a sikerre, ha a nő 27 éves koráig teherbe esik az első babával (90%).

Akkor sem kell kétségbe esni, ha ez csak 35 évesen jön össze (75%), míg 39 évesen is legalább 50 százalék esély van a természetes úton fogantatásra.

Nem meglepő módon három tervezett gyereknél még ennél is fiatalabb életkort javasolnak a szakértők a próbálkozások megkezdésére.

23 éves korban történő első teherbe eséssel számolva 90 százalék az esélye, hogy összejön a három baba.

Ha minderre csak a nő 31 éves korában kerül sor, akkor is van 75 százalék esély a sikerre, de 35-nél tovább senki ne várjon az első várandóssággal, aki három gyereket szeretne szülni.

A tanulmány készítői megjegyzik, hogy a fenti ideálisnak vélt életkorok mesterséges megtermékenyítés esetén tovább is kitolhatók.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Lábköröm a szájban, bútorragasztóval rögzített korona – ezektől égnek áll a fogorvosok haja
Vannak köztük tényleg nagyon undorító dolgok.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2023. január 25.


Link másolása

Sokak számára rémálom a fogorvosi kezelés, de a dokik ereiben is gyakran meghűl a vér, amikor látják, illetve hallják, hogy a betegeik miket művelnek a fogukkal. A Daily Mailnek el is mondták, mi az a nyolc dolog, amit a legborzalmasabbnak tartanak.

1. Amikor a beteg nem az erre való tálba köp érzéstelenítés hatása alatt

Nyilván a fogorvosok is tisztában vannak vele, hogy az érzéstelenítés miatt a száj elzsibban, így a beteg nem tudja kontrollálni a szájmozgását. A melléköpés viszont hosszadalmas takarítási procedúrát jelent az asszisztenseknek. A rendelőben ilyenkor mindenki a fejét fogja a fogorvosok szerint.

2. Amikor a beteg megnyalja az orvos ujját

Igen, ez is sokszor előfordul. Ugyan a dokik által használt kesztyűk puhák a régimódi kesztyűkhöz képest, de nem nyalogatásra valók.

3. Ha a párok egy fogkefét használnak

A fogorvosok ezt nagyon ellenzik. Már csak azért sem ajánlatos ezt tenni, mert ha a pár egyik tagjának vérzik az ínye, akkor a vére a fogkefén keresztül átkerülhet a másik szájába, ezzel pedig baktériumokat és vírusokat is át lehet adni.

4. Kezet fogni szájba nyúlkálás után

Ugyan a koronavírus-járvány miatt kézfogás helyett könyökpacsival üdvözölték egymást az emberek, a vírus visszaszorulásával ismét gyakoribbá vált a kézfogás. A kezünkkel a szánkban turkálni amúgy sem jó dolog, de ha mégis ezt tesszük, mossunk kezet utána.

5. Szürcsölő hang a fogszabályzó levételekor

Akinek van, vagy volt már fogszabályzója, az tudhatja, hogy milyen ez a hang. A fogorvosok szerint elég undorító ezt hallani, nem csak nekik.

6. Szájban hagyott dolgok

Az sem kevésbé undorító, amikor a dokik különböző dolgokat találnak a betegek szájában. Például láttak már lábkörmöt, ceruzahegyet, rágógumit, műanyag csomagolást, élő pókot vagy éppen legyet egy hátsó fog mögé bújva. Ezt nagyon könnyen meg lehet előzni rendszeres fogmosással és fogselymezéssel (és azzal, ha odafigyelünk, mi kerül a szánkba).

7. Ha a páciens egyáltalán nem mos fogat

Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez az, ami a legjobban kiakasztja a fogorvosokat. És itt most nem arról van szó, hogy valaki kihagyja egy-egy nap a fogmosást, vagy egy héten csak párszor teszi ezt meg, hanem ha évekig, akár 15-20 éven át egyáltalán nem mos fogat. A dokik hiába próbálnak segíteni, a fogak egészsége elsősorban a rendszeres fogmosáson múlik.

8. Ha a beteg sajátos módszerekkel akarja megoldani a fogproblémát

Van, amivel nem érdemes otthon kísérletezni, ilyen például a fogaink kezelése. A fogorvosok ennek ellenére elég sokszor tapasztalnak olyan hajmeresztő dolgokat, mint például amikor rágógumival, körömlakkal, vagy bútorragasztóval rögzítik a betegek a törött koronákat, vagy háztartási fehérítővel akarnak fogfehérítést végezni. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy az ilyen módszerekkel csak kárt teszünk a fogainkban, ezért ha baj van, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezt a négy dolgot soha ne tedd egészségügyi vészhelyzetben egy sürgősségi orvos szerint
Nem könnyű higgadtnak maradni ismerősünk váratlan rosszulléte esetén, de ha nem az érzelmek vezérlenek minket, azzal akár életet is menthetünk.

Link másolása

Az orvosok szerint egy váratlan egészségügyi vészhelyzetben akár életet is menthet, ha valakit nem az érzelmei vezérelnek, hanem megfontoltan cselekszik, írja Daily Mail. Dr. John Torres, coloradói sürgősségi orvos négy olyan hibára hívta fel a figyelmet, amit egy ismerős hirtelen rosszulléte esetén sokan elkövetnek.

Ne a hozzátartozókat hívjuk először!

Bármennyire hihetetlen, sokan még most is az illető családtagjait hívják először a mentők helyett egy egészségügyi vészhelyzetben. Az orvos szerint ez komoly hiba: ilyen esetben mindig először a vészhívót tárcsázzuk, hogy a segítség minél hamarabb a helyszínre érhessen.

Ne vigyük a beteget kórházba!

Dr. Torres szerint ugyan ez tűnik egy váratlan helyzetben a leggyorsabb megoldásnak, valójában ez csak tovább késlelteti a páciens ellátásának megkezdését. Ennek egyszerű az oka: a mentőautók tele vannak egy ilyen esethez szükséges orvosi felszereléssel, melyek már út közben segíthetnek a betegen. Az orvos szerint ráadásul, ha az illető állapota út közben tovább romlik, könnyen elvonhatja a sofőr figyelmét az útról, ez pedig jelentősen növeli a balesetveszélyt. Az amerikai egészségügyi nyilvántartások szerint ennek ellenére a sürgősségi osztályokra érkező minden ötödik beteget még ma is autóval visznek a kórházba.

Ne hagyjunk senkit egyedül a sürgősségi osztályon!

Az emberek többsége úgy véli, hogy amint leadta a beteget a sürgősségi osztályon, már nincs is több dolga. Ez nem igaz: maradjunk addig a pácienssel, amíg meg nem kapja a megfelelő ellátást. A betegek közül sokan olyan komoly fájdalommal küzdenek ilyenkor, hogy képtelenek tisztán gondolkodni és válaszolni az orvosok kérdéseire. Gyakran előfordul az is, hogy az ellátásra szoruló személy állapota gyorsan romlani kezd, és ilyenkor életet menthet, ha valaki nyomást tud gyakorolni a kórházi dolgozókra a mielőbbi ellátás megkezdése érdekében.

Ne hagyjuk otthon a telefontöltőt!

Dr. Torres szerint ha lehet, mindig legyen kéznél a telefontöltőnk, és ne hagyjuk otthon egy ilyen helyzetben. Nagyon sokszor előfordul ugyanis, hogy egy egészségügyi vészhelyzet idején akár 6-12 órát is a kórházban kell maradni, miközben mindenki folyamatosan érdeklődik a beteg hogyléte felől. Ezzel szemben töltés nélkül, átlagos használat mellett egy teljesen felöltött készülék jó, ha egy teljes napot kibír. Intenzív igénybevétel esetén ez akár néhány órára is csökkenhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: