“- Mit iszik?” “- Én? Tulajdonképpen mindent…”
A koronavírus alaposan felforgatta az életünket, a nyár azonban ennek ellenére visszavonhatatlanul megérkezett. A napsütés, a forró nyári napok és a langyos éjszakák pedig magukkal hozták mindazt, ami igazán jó ebben az évszakban. Az utóbbi években egyébként is egyre nagyobb figyelmet kap a gasztronómia, trendi lett gasztrofesztiválokra, fine dining éttermekbe, boros rendezvényekre, sörfesztiválokra járni.
A járvány következtében ezek a rendezvények ugyan idén nyáron kissé megritkultak, de azért számos evős-ivós hely és program csábítja a közönséget. Hiszen a nyár a bográcsozások, a kisebb-nagyobb kerti partik, grillezések, esti sörözések-borozások szezonja is. Bármelyik alkalomról is van szó a felsoroltak közül, állandóan visszatér a kérdés: mit igyunk?
Sör-, bor-, pálinka- és gasztroforradalom
A válaszadást tovább nehezíti, hogy szinte minden területen túlzás nélkül forradalmi fejlődésnek lehettünk tanúi a hazai gasztronómiában. Számos fine dining étterem nyílt országszerte, olyannyira, hogy ma már több Michelin-csillagos hely is van Magyarországon. A kajarevolúció szerencsére nem állt meg ezen a szinten, az egyre jobb minőségű ételek készítésének tudománya elkezdett leszivárogni az alsóbb kategóriájú éttermek világába is. Sőt, a számos progresszív gasztroblog és -vlog révén egyenesen a magyar emberek konyháiba és tányérjába.
A forradalom azonban az italokat sem hagyta érintetlenül. Ha valaki kiváló minőségű hazai pálinkát keres, az egy-két évtizeddel korábbihoz képest hihetetlen választékkal szembesül. A kisüzemi sörök szegmensében ugyancsak számos főzde verseng jobbnál jobb italokkal, csak győzze az ember megkóstolni. De a hazai borágazatban is élvonalbeli pincészetek kínálják fantasztikus boraikat az ország mind a 22 borvidékén.
Oké, de akkor végül is mit igyunk?
Szóval ott ülsz egy trendi étteremben, vagy egy nagyobbacska grillpartin téblábolsz a kertben, a sör-/bor-/pálinkaválaszték majdhogynem beláthatatlan - és akkor elhangzik a kérdés: “Mit iszol?” Mit lehet erre mondani? Ha nem ismered a szóban forgó italokat, akkor nem sokat.
Ez a dilemma ugyanakkor nem példa nélküli. A címben már említett A tanú című film egyik jelenetében Virág elvtárs is ezzel a kérdéssel fordul Pelikánhoz:
- Mit iszik?
- Én? Tulajdonképpen mindent… - válaszolja a megilletődött gátőr.
A párbeszéd 1:23 másodpernél látható a videón:
Nos, ha ennél felkészültebben szeretnél válaszolni egy ilyen kérdésre, érdemes kissé behatóbban megismerni az alkoholos italok világát. Ha például tudod, hogy
- mi az a savszerkezet,
- pontosan mit jelent, ha egy bor száraz,
- hány fokon érdemes inni a vörös- és hány fokon a fehérborokat,
- milyen bor passzol a sült kolbászhoz és milyen a sült csirkéhez,
- mi a különbség a felső- és az alsóerjesztésű sörök között,
- a pálinka valójában aperitiv vagy digestif, és egyáltalán mit jelentenek ezek a szavak,
akkor pontosan fogod tudni azt is, mikor milyen italt válassz az adott kínálatból.
Arról nem is beszélve, hogy ha randizol, vagy a barátaiddal ülsz be valahová, netán te magad rendezel kerti partit, mennyivel magabiztosabban tudsz majd italt ajánlani a számukra.
Oké, de hol tudod megszerezni az ehhez szükséges tudást? Megpróbálhatod a neten összeszedni az infókat, de a tuti, ha elvégzel egy sommelier tanfolyamot. Elsőre talán furán hangzik ez az ötlet, de nem csak azok járnak ilyen képzésekre, akik feltétlen ebben a szakmában szeretnének dolgozni.
Ha amúgy is szereted a hasad és szeretsz jókat inni, hidd el, bőven megtérül az erre fordított pénz és idő. Ráadásul minden alapod meglesz, hogy ezzel a tudással villogj a társaságban. Nem mellesleg pedig egy divatos szakmát is elsajátítasz, ami bármikor jól jöhet a későbbiekben.