Mégis, mit használhatnak a tejallergiások pálmaolaj, szója és kókusz helyett?
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!
Részben a szója miatt égetik fel az erdőket Brazíliában, miután az utóbbi években megnőtt irántuka kereslet. Szójából a túrót, sajtot is helyettesítő tofu és más termék készül, valamint növényi joghurt, növényi tejszín, tejet helyettesítő italok. Fehérjetartalma miatt ez az egyik legfontosabb helyettesítő termék azok számára, akik allergiásak a tejfehérjére és a szervezetük bírja a szóját.
A szóját is óriási mennyiségben használja az élelmiszeripar, ha kell, ha nem.
Kevesen tudják, hogy nem csak a laktózérzékenyeknek, tejfehérje-érzékenyeknek és a vegán étrendűeknek szánt élelmiszerek készülnek szójával. Mivel olcsóbb, mint a színhús, számtalan felvágottban, sonkaféleségben, hentesáruban használják hússal keverve. Megtalálható készételekben, kenyerekben (!!!) és pékárukban, édességekben.
Felfedezte magának a kozmetikai ipar, a gyógyszeripar (orvosságok, vitaminkészítmények segédanyagaként), és biodízelt is készítenek belőle.
Mivel lehetne kiváltani a szóját, a pálmaolajat és a kókuszolajat? Az élelmiszerekben növényi vajak készítéséhez többek közt repceolajjal, napraforgó olajjal, lenolajjal.
Kozmetikumokban állati zsiradékkal is kivátható – van, aki például a saját maga gyártotta szappanhoz pálmaolaj, kókuszolaj helyett sertészsírt használ. De egyes kozmetikumokhoz a lenmagolaj is jó alternatíva lehetne.
Bizonyos algafélék is alkalmasak a pálmaolaj helyettesítésére. Egy skót startup, a Revive Eco pedig kávézaccból vonta ki azt a szubsztanciát, ami helyettesíthetné a pálmaolajat bizonyos élelmiszerekben, a gyógyszeriparban és kozmetikumokban. Az első termékeket 2019 második felére ígérték – kíváncsian várjuk.
De az alapvető probléma egyébként nem az, hogy hogy az emberiség pálmaolajat (pálmazsírt), kókuszolajat (kókuszzsírt) és szóját IS használ, hanem az, hogy ezeket hatalmas mennyiségben használja.
A másik gond az, hogy a kozmetikai ipar is használja őket, biodízelbe is belekerülnek, illetve az, hogy rengeteg olyan élelmiszerben fordulnak elő az összetevők között, ahol erre egyébként nem volna szükség.
Ha ugyanis kizárólag az élelmiszer-érzékenyek táplálékaiban fordulnának elő, a jelenleginek a töredékére csökkenne a szója, a kókuszolaj és a pálmaolaj felhasználása, és termesztésük nem veszélyeztetné a különféle ökoszisztémákat és kihalófélben lévő állatok élőhelyét.