hirdetés
kavezacc-pixa-1000x665.jpg

A kávézacc helyettesítheti a pálmaolajat, amiből egyre kevesebb van a világon

Két fiatal vállalkozó ismerte fel, hogyan lehetne hasznosítani a kávéfőzés során kidobott szemetet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 27.


hirdetés

Két skót vállalkozó állt elő azzal az ötlettel, hogy a kávéfőzés során megmaradt zaccból kinyert olajat hasznosítani lehetne, ami a pálmaolajat is helyettesítheti - írja a BBC.

A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj, sok háztartásban megtalálható, például a margarinban, a csokoládéban, kozmetikai termékekben, mint a szappanban vagy a samponban, de kenőanyag és dízel is készül belőle. A természetben azonban egyre kevésbé fellelhető, ugyanis az esőerdők kipusztulása és kiirtása miatt az olajpálmakészlet is csökken.

Scott Kennedy és Fergus Moore szerint viszont a kávézaccból kinyert olaj megoldás lehet a pálmaolaj pótlására. A fiatal vállalkozók egyetemi éveik alatt több kávézóban is dolgoztak, ekkor figyeltek fel arra, hogy milyen sok, még hasznosítható alapanyag veszik kárba ezeken a vendéglátóhelyeken.

Elmondták, hogy egy kávézóban a kidobott szemét nagy része a kávéfőzés során keletkezik. Skóciában az így keletkezett hulladék körülbelül 40 ezer tonnára tehető évente, az Egyesült Királyságban pedig félmillió tonna.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
merkely-béla3.jpg

Merkely Béla: szeptemberben jöhet Magyarországon a koronavírus második hulláma

A rektor szerint az ősszel jövő változásokkal sok minden más lesz, ez hozhatja magával újra a betegséget.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Merkely Béla az ATV Híradójának azt mondta:

egyelőre inkább a belföldi nyaralást javasolja mindenkinek, mert hiába kapott például Horvátország zöld besorolást, ez a lista valószínűleg folyamatosan változni fog, ahogyan a vírushelyzet is folyamatosan változik a szomszédos országokban.

A Semmelweis Egyetem rektora arról is beszélt, hogy jelenleg a négy nagy orvosi egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja tudja elvégezni a legtöbb PCR-tesztet, de az állam csak augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségét, utána a beutazóknak ezt maguknak kell fizetniük.

Merkely a belföldi nyaralást javasolja mindenkinek, szerinte rengeteg szép hely van Magyarországon, ahol pihenni lehet, így megúszható például a teszteléssel és a karanténnal együtt járó szervezés is. Figyelmeztetett, hogy egyelőre nem tudunk pontos adatokat más országokról, így azt sem, hol mekkora mértékű lehet a fertőzöttség valójában.

hirdetés

Kérdésre válaszolva Merkely azt mondta, szerinte a környező országokban jelentkező magas számok még nem a második hullámot jelentik. Ezeken a helyeken azért nőhetett meg ennyire a fertőzöttek száma, mert sok helyen már akkor megkezdődött a korlátozó intézkedések lazítása, amikor a betegszám még nem volt kellően alacsony.

A szakember elmondta azt is, azért sem érdemes most külföldre menni, mert egy onnan hazatérő magyar állampolgár kapcsolatai révén sokkal több embert megfertőzhet, mint mondjuk egy külföldi, aki csak nyaralni jön hozzánk, de kapcsolatai nincsenek itt, így jóval kevesebb emberrel érintkezik közvetlenül.

A rektor úgy véli, szeptemberben érkezhet meg a második hullám, ekkor ugyanis elkezdődik az iskola, sokkal többen mennek munkába, és a hűvösebb idő miatt sokkal többet tartózkodunk majd zárt térben, ami kedvez a vírus terjedésének. Ráadásul ekkor jön el a felső légúti fertőzések szezonja is.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
ujabb-hidegfront-tori-meg-a-felmelegedest.jpg

Újabb hidegfront szakítja félbe a felmelegedést

Változékony időre számítsz ezen a héten.
Időkép, Országos Meteorológiai Szolgálat, Fotó: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

A hétvégi lehűlés után egyelőre melegszik az idő, ám újabb hidegfront érkezik a hét közepén.

Kedden jellemzően napsütéses idő lesz, amit néhány felhő zavarhat csak meg, de számottevő eső sehol nem várható.

A déli országrészben megélénkül az északkeleti szél. Kedden délután 22 és 28 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán fátyolfelhők és középmagas felhők zavarják meg a napsütést, nagyobb eső sehol sem várható. Északnyugaton megerősödhet a szél. Hajnalban 8-15 fok, nappal már 24-30 fok várható.

Csütörtökön hidegfront érkezik, elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a nyugati-északnyugati szél. Délután még 21-30 fok várható, de péntekre valamelyest lehűl a levegő.

hirdetés

Pénteken a napsütést gyakran zavarhatják gomolyfelhők, záporok, zivatarok lehetnek, megerősödik az északi-északnyugati szél. 20 fok felett lesz a nappali csúcs.

Szombaton a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan záporeső, zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon megerősödik az északi szél. Hajnalban 10-16, délután 21-27 fokra számíthatsz.

Vasárnap változékony idő lesz, hol napos, hol felhős lesz az égbolt, a keleti országrészben egy-egy futó zápor lehet, északon és a Dunántúlon pedig megerősödhet a szél.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mar-megint-egy-bringas-aki-ugy-suhant-at-a-piros-lampan-mintha-az-ott-sem-lenne.jpg

Már megint egy bringás, aki úgy suhant át a piroson, mintha az ott sem lenne

Újabb videó jelent meg szabálytalankodókról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Újabb döbbenetes felvételt tett közzé a Budapesti Autósok Közössége. Azt írják:

"Kb. egy időben érkezett olvasóinktól a két felvétel, ami roppant jól bemutatja - így egymás mögé rakva azt -, hogy teljesen mindegy az, hogy mivel közlekedik valaki, ha jellemét tekintve egy felsőbbrendű tahó, aki nem szívott magába az anyatejjel egy cseppnyi közlekedési kultúrát sem".

Az egyik felvétel a XII. ker. Jagelló út és Böszörményi út kereszteződésében készült. "A piros lámpát jobbról megkerülve, szabálytalanul átment a kereszteződésen! Az ilyen autóst azonnal ki kellene vonni a forgalomból örökre!" - írta a BAK olvasója.

A másikat 2020.07.12-én rögzítették Budapesten, a Zrínyi utca Ecser felé eső szakaszán. "A Zrínyi utcán több szakaszon is útfelújítás zajlik, az út egyik oldalán. Ezeken a szakaszokon lámpák vannak kihelyezve. Ezeket a lámpákát hagyta figyelmen kívül a videón látható kerékpáros. A felvételen szereplő lámpánál, már volt egy hajmeresztő manővere, de az nem látszik tisztán a felvételeken, így azt nem csatoltam. A kerékpáros egészen egyértelműen észlelte a piros lámpát, csak a legkevésbé sem foglalkozott vele. Pár méteres távolságba kellett kerülnie több, mint egy tonnányi autóval, hogy felfogja kettőjük közül ő fogja a rövidebbet húzni. Az autó elhaladása után lassú tempóban a legnagyobb lelki nyugalommal haladt tovább a tilos jelzés hatálya alatt..." - írja a Budapesti Autósok Közösségének olvasója, aki beküldte a felvételt.

VIDEÓ: Szabálytalan BMW-sofőr és szabálytalan kerékpáros:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
erzsebet.png

II. Erzsébet kedvenc italát dobják piacra, a királyi gin különleges lesz

Olyan alapanyagokból készül, amelyeket a Buckingham-palota kertjében termesztenek. Ebből a pénzből pótolná a turizmus visszaesése miatti hiányt, amely az egyik alapítványánál keletkezett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Hamarosan bárki beszerezheti azt a királyi nedűt, amelyet a Buckingham palota ünnepségein kortyolgathatnak az előkelőségek, a királyi udvar ugyanis piacra dobja II. Erzsébet kedvenc italát - írja a Sun.

Az angol királynőről eddig is köztudott volt, hogy a gin nagy rajongója, étkezéseihez is általában ebből a nedűből készülő koktélokat szokott fogyasztani.

A királyi gin palackja 40 fontba, azaz kicsivel több mint 15 ezer forintba kerül majd, és különlegessége, hogy nem csak a királynő adja hozzá a nevét, de olyan alapanyagokból készül, amelyeket a Buckingham-palota kertjében termesztenek.

Ennek megfelelően a neve sem túl meglepő: a Buckingham Palace Gin 12 féle növényből készül - köztük verbena, galagonya, babérlevél és eperfa levelek is szerepelnek a titkos receptben.

hirdetés

Amellett, hogy a királynő nagy kedvence, kevésbé prózai okai is vannak a gin piacra dobásának: a Royal Collection Trust - amely a koronaékszerek és a rezidenciákban található műtárgyak gondozása érdekében alapított szervezet - idén 30 millió fontos veszteségnél tart, mivel a járvány miatt visszaeső turizmusból alig jön bevétel. Az pedig köztudott, hogy a királynő és a monarchia "logójával" Angliában nagyjából bármit el lehet adni, így azt remélik a royal gintől, hogy valamennyire pótolni tudják majd a bevételekből a hatalmas kiesést.

A 42 százalékos szesz presztízsét azzal is emelik, hogy bejelentették: ezt az italt fogják mostantól felszolgálni a hivatalos eseményeken és a kerti partikon a Buckingham palotában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!