ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

"A lagzizás kezd kimenni a divatból" – így néz ki egy valódi álomesküvő egy profi szervező szerint

A Local Weddings megálmodója, Királyfalvi Jenny mesélt munkájáról és arról, hogy milyen esküvőket szeretnének a mai fiatalok.


Hamarosan három éve, hogy Királyfalvi Jenny megalapította saját esküvőszervező cégét, a Local Weddings-et, és céljául tűzte ki, hogy profi szolgáltatók és kreatív ötletek segítségével teszi emlékezetessé a szerelmespárok nagy napját. Az esküvőszezon végéhez közeledve mesélt nekünk Jenny a legmenőbb esküvői trendekről, a szervezés részleteiről, valamint jövőbeni terveiről.

Milyen szolgáltatásokat biztosít egy esküvőszervező cég?

Röviden mindent. Mi full service-rendezvényszervező cég vagyunk, így onnantól, hogy a pár elmondja az elképzeléseit – például a programok és a büdzsé kapcsán – szinte minden a mi kezünkben van. Először megtaláljuk a megfelelő helyszínt és dátumot, majd sorba vesszük az összes szolgáltatót. A legapróbb dolgokra is gondolnunk kell, a ruha tervezőjétől kezdve a taxitársaságig mindent egyeztetünk. Persze végig egyeztetünk a párral, de szerintem hatalmas segítség számukra, hogy levesszük ezek terhét a vállukról, és kézben tartjuk az esküvő anyagi részeit is, így nem lesznek extra, váratlan költségek. Az esküvői napján reggeltől éjszakáig mi koordinálunk mindent, követjük a forgatókönyvet, amit közösen írünk a párra és felügyeljük a szolgáltatók munkáját.

Miért javasolt inkább eseményszervezőre bízni az esküvőt, milyen hibákkal kell számolnunk profi szervezés nélkül?

Legtöbbször a helyszínnel adódnak problémák. Vannak helyek, ahol kevesebb a hibalehetőség, hiszen ha elmész egy bejáratott étterembe vagy rendezvényhelyszínre, akkor kisebb a kockázat, hiszen felkészült, gyakorlott személyzet ügyel a részletekre. Ott persze kevésbé különleges és meghitt az esemény, de el lehet boldogulni szervező nélkül is. Ha viszont különleges élményre vágyik a pár, és olyan helyszínt választ, ahol még kevés esküvőt tartottak, akkor több kihívással kell szembenézni. Például egy erdőben rengeteg apró részletre kell figyelni, a fényektől kezdve a hangosításig át, nem beszélve az esetleges rossz idő időjárásból eredő nehézségekről.

Probléma lehet még abból is hogy a nagy napon elcsúsznak a programok, szét esik a rendezvény, ezért tartjuk nagyon fontosnak az aznapi koordinációt is.

Beszéljünk kicsit az idei trendekről, mik a legkedveltebb helyszínek 2018-ban?

Nagyjából három éve hódít a zöld környezet: a párok szeretik a minél természetközelibb, minél naturálisabb eventeket. A legtöbb esküvő letisztult és naturális, egyre több pár szeretett volna az erdő közepén, akár térerő nélkül házasodni. Kiszakadunk a városi környezetből, és megkeressük a béke oázisát.

Szintén sokan választják az letisztult benti vonalat, ami „üvegkalitkás”, nyári kert szerű helyszíneket jelent, vagy olyan helyszín, ami félig nyitott akár. Ezek általában fedett helyek, de mégis olyan, mintha kint lennénk.

Az indusztriális stílus is meg, elhagyatott gyárak, vagy fotó stúdiókm, remek helyet szolgáltatnak, azoknak akik kedvelik a nagy tereket a fémet és a fát.

Persze legtöbbször olyan párok keresnek meg bennünket, akik ismerik már a Local Weddings stílusát, és arra vágynak, amit mi képviselünk – ezért is volt idén több erdei, farmjellegű esküvőnk.

A naturális vonal kisebb vendégsereget is jelent?

Alapvetően nem függ össze, de tény, hogy évről-évre csökken a vendégek száma. A párok egyre jobban figyelnek a vendéglistára, és inkább egy-egy emberre, programokra költenek többet, mintsem a nagy vendégseregre. A „lagzizás” kezd kimenni a divatból. A mi esküvőink átlagban 80-100 fő között mozognak, ami közepesen számít, de persze volt 40 és 180 fős rendezvényünk is.

Még a 100 fő is alacsony létszámnak tűnik.

A 100 fő nem sok, pláne ha valakinek nagyobb a családja. Volt olyan pár, akiknél a rokonok kitették a 100 fő 30-40%-át! Ráadásul a legtöbb esetben a vendégek párjait is meghívják, így duplázódik a létszám. Szerintem ma már sokkal okosabban csinálják ezt a párok, egyre kevésbé divat minden félismerős meghívása. Inkább azokat hívják meg, akikkel napi szintű kapcsolatban vannak, hiszen ez egy intim, mély dolog az életünkben, amit nem feltétlenül szeretnénk megosztani bárkivel.

Milyen volt az eddigi legkülönlegesebb esküvőtök?

Sok különleges esküvőt csináltunk már, de az egyik legkiemelkedőbb pont egy idei nyáron volt, amikor két lány kelt egybe. Abszolút támogatjuk a melegesküvőket, a szerelem az szerelem, függetlenül attól, hogy kiket kötünk össze. Nagyon örültünk a megkeresésnek, egy igazi hippis, fesztiválhangulatú esküvőt szerveztünk a lányoknak a Káli-medencében, volt minden, ami a szerelemről, zenéről, buliról szól. Egy barátjuk adta őket össze, és igaz, nem hivatalos ceremónia volt, de egy nagyon meghitt, szép eseményt sikerült összehoznunk. Törekedtünk rá, hogy mind a dekorban, mind a programokban, mind a helyszínválasztásban tükrözzük a személyiségüket. Az egyik menyasszony grafikus, így minden grafikai anyagot ő tervezett, ami rengeteget hozzátett az esemény fényéhez.

Hogy néz ki az egyeztetés, mennyivel az esemény előtt keresnek fel a párok?

Magyarországon maximum egy évvel hamarabb, mivel a jobb helyszíneket gyorsan elkapkodják – ez különösen igaz akkor, ha a párnak már van kitűzött dátuma, hiszen fontos, hogy az szabad legyen. Szerintem egyébként bőven elegendő fél év, így is hatékony lehet a szervezés. Ha nincs kötött dátum vagy hely, akkor a tél eleji megkeresést javaslom, mert garantált, hogy a nyárra találunk megfelelő helyszínt és szolgáltatókat. Persze mindig ott a rizikó hogy nem lesz mindenki szabad, de mivel rengeteg emberrel dolgozunk együtt, ebből sosem volt probléma. Szerintem az esküvőszervezésben nem a időn, hanem a minőségen van a hangsúly, ha pedig a párnak tetszenek a javaslataink és gyorsan választ közülük, akkor bőven elég a hat hónap. Kétnyelvű esküvő vagy külföldi vendégek esetében persze indokolt az egy év, de ennél hosszabb időt nem szeretek javasolni.

Hogyan készülsz a 2019-es szezonra?

Picit „visszavonulok”, mert én most babázom, kislányommal szeretném a legtöbb időt tölteni, így jóval kevesebb esküvőt tudunk vállalni, de 2020-ra visszatérünk, és rengeteg újdonsággal várjuk a új jegyeseket.

Fotók: Simon Teodora, Wertán Botond, Molnár Anikó, Just stay natural, Beloved Weddings


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET: