Közeleg a jó idő, mozduljunk ki!
Ha figyelemmel követjük az időjárás jelentést, örömmel tölthet el minket a hír, hogy a megszokottnál hidegebb áprilisi időjárás után jó esély van rá, hogy elérkezik a várva várt jó idő. Megérdemeljük már, igaz?
Ahogyan a napos órák száma nő, természetünknél fogva egyre nagyobb az igény bennünk, hogy minél több időt töltsünk a szabad levegőn. Lassan elpakolhatjuk a téli ruhákat, elkezdhetjük tervezni, hogy merre menjünk nyaralni párunkkal, családunkkal vagy barátainkkal. Ezenkívül tervezhetünk még 1-1 napos városnézéseket, természetes vizek vagy fürdők meglátogatását. Számtalan lehetőséget kínál nekünk a természet túrázásra.
Amennyiben nem szeretnénk messzire utazni, egy jó sütögetés a kertben remek lehetőséget rejt magában. A szabad tűzön elkészített ételeknek nincsen párja!
Akik most ismerkednek a grillezés csodás világával, kipróbálhatják ezt az egyszerű, de nagyszerű receptet: a mediterrán saslikot. A mediterrán konyha különleges ízvilága párosítva a sok mindenki által kedvelt csirkehússal és a különböző szabad tűzön sütött zöldségekkel biztosan nagy sikert fogunk aratni a grillezésen résztvevők között. Íme egy irányadó recept:
Hozzávalók a páchoz:
2 dl étolaj
só
bors
pirospaprika
őrölt rozmaring
őrölt koriander
római kömény
fokhagymapor
oregánó
kakukkfű
50 dkg csirkemell
Hozzávalók az ajvárhoz (az ajvár egyfajta mártás, amit húsokhoz szoktak kínálni, Dél-Európában népszerű):
2 db padlizsán
só
3 ek olívaolaj
1 fej fokhagyma
1 db paradicsom
4 db kápia paprika
1 db chili paprika
bors
3 ek olívaolaj
0,5 db citrom
Hozzávalók a körethez (húsételekhez elengedhetetlen):
30 dkg apró újburgonya
só
2 db cukkini
bors
3 ek vaj
2 szál friss rozmaring
friss salátakeverék
A tűzgyújtás, a grillezés során általában az átlagosnál koszosabbak lehetünk. Érdemes beszerezni egy-egy szabadidős ruhát, amit nem sajnálunk erre a tevékenységre. A Kik termékek között ruha, grillezéshez használatos eszközök is találhatók, Ha az ételünket a szabad levegő alatt készítettük el, érdemes ott is elfogyasztani. Az esztétikus terítés, tálalás házon kívül sem tud akadály lenni. Szemnek, szájnak ingere lesz a csemegére.
Elkészítése:
1. Először elkészítjük a pácot. Az olajhoz keverjük a sót, a borsot, a pirospaprikát, az őrölt rozmaringot, az őrölt koriandert, a római köményt, a fokhagymaport, az oregánót, és a kakukkfüvet.
2. A csirkemellet kockákra vágjuk, beleforgatjuk a fűszeres olajba. Lefedjük és legalább 1 órán át állni hagyjuk.
3. Az ajvárhoz a padlizsánokat félbevágjuk, majd keresztben is bevagdossuk a húsukat egy késsel. Sózzuk és megkenjük olívaolajjal.
4. A fokhagymát beletesszük egy darab alufóliába, megsózzuk, öntünk rá egy kevés olívaolajat és összecsomagoljuk a fóliát.
5. A padlizsánokat, a becsomagolt fokhagymát és az egészben hagyott paradicsomot egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ha elférnek a kápia paprikák, akkor azokat is, ha nem, akkor külön tepsiben megsütjük őket a padlizsánok feletti rácson 180-200 fokon 30 percig.
6. Miután minden megsült és egy kicsit megpirult, kivesszük őket és hagyunk mindent kihűlni. Utána a padlizsánt egy kanállal kikaparjuk, a megsült fokhagymagerezdeket kinyomkodjuk a héjból, a paprikákat meghámozzuk, a csumájukat és a magházakat kivesszük, a paradicsom csumáját is eltávolítjuk. Minden sült zöldséget aprítóba teszünk a chili paprikával együtt és pürésítjük.
7. A kész ajvárt átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a megmaradt olívaolajat, megsózzuk, megborsozzuk és hozzákeverünk pár csepp citromlevet.
8. Közben az apró burgonyákat megkapargatjuk és sós vízben megfőzzük. A cukkinikat megmossuk, ujjnyi vastagra karikázzuk, befűszerezzük kakukkfűvel, sóval és borssal.
9. A pácolt csirkemellet fanyársakra húzzuk és mehetnek a grillre. Alaposan megsütjük, picit le is pirítjuk a végén, majd félretesszük.
10. Ezután mehetnek a grillre a cukkini karikák is.
11. A krumpli már megfőtt, így míg a cukkinik sülnek, egy serpenyőben vajat hevítünk, rászórjuk a friss, felvágott rozmaringot, majd rászedjük a lecsöpögtetett krumplikat és megpirítjuk.
Amennyiben nem magánterületen rakunk tüzet, mindenképpen érdemes utána nézni a tűzgyújtási tilalmaknak. Illetve a tűzrakásnak is megvan a titka, az interneten sok-sok videó közül választhatunk, hogy meglessük a fortélyokat.