ÉLET-STÍLUS

Közeleg a jó idő, mozduljunk ki!

Ahogyan a napos órák száma nő, természetünknél fogva egyre nagyobb az igény bennünk, hogy minél több időt töltsünk a szabad levegőn.

Link másolása

Ha figyelemmel követjük az időjárás jelentést, örömmel tölthet el minket a hír, hogy a megszokottnál hidegebb áprilisi időjárás után jó esély van rá, hogy elérkezik a várva várt jó idő. Megérdemeljük már, igaz?

Ahogyan a napos órák száma nő, természetünknél fogva egyre nagyobb az igény bennünk, hogy minél több időt töltsünk a szabad levegőn. Lassan elpakolhatjuk a téli ruhákat, elkezdhetjük tervezni, hogy merre menjünk nyaralni párunkkal, családunkkal vagy barátainkkal. Ezenkívül tervezhetünk még 1-1 napos városnézéseket, természetes vizek vagy fürdők meglátogatását. Számtalan lehetőséget kínál nekünk a természet túrázásra.

Amennyiben nem szeretnénk messzire utazni, egy jó sütögetés a kertben remek lehetőséget rejt magában. A szabad tűzön elkészített ételeknek nincsen párja!

Akik most ismerkednek a grillezés csodás világával, kipróbálhatják ezt az egyszerű, de nagyszerű receptet: a mediterrán saslikot. A mediterrán konyha különleges ízvilága párosítva a sok mindenki által kedvelt csirkehússal és a különböző szabad tűzön sütött zöldségekkel biztosan nagy sikert fogunk aratni a grillezésen résztvevők között. Íme egy irányadó recept:

Hozzávalók a páchoz:

2 dl étolaj

bors

pirospaprika

őrölt rozmaring

őrölt koriander

római kömény

fokhagymapor

oregánó

kakukkfű

50 dkg csirkemell

Hozzávalók az ajvárhoz (az ajvár egyfajta mártás, amit húsokhoz szoktak kínálni, Dél-Európában népszerű):

2 db padlizsán

3 ek olívaolaj

1 fej fokhagyma

1 db paradicsom

4 db kápia paprika

1 db chili paprika

bors

3 ek olívaolaj

0,5 db citrom

Hozzávalók a körethez (húsételekhez elengedhetetlen):

30 dkg apró újburgonya

2 db cukkini

bors

3 ek vaj

2 szál friss rozmaring

friss salátakeverék

A tűzgyújtás, a grillezés során általában az átlagosnál koszosabbak lehetünk. Érdemes beszerezni egy-egy szabadidős ruhát, amit nem sajnálunk erre a tevékenységre. A Kik termékek között ruha, grillezéshez használatos eszközök is találhatók, Ha az ételünket a szabad levegő alatt készítettük el, érdemes ott is elfogyasztani. Az esztétikus terítés, tálalás házon kívül sem tud akadály lenni. Szemnek, szájnak ingere lesz a csemegére.

Elkészítése:

1. Először elkészítjük a pácot. Az olajhoz keverjük a sót, a borsot, a pirospaprikát, az őrölt rozmaringot, az őrölt koriandert, a római köményt, a fokhagymaport, az oregánót, és a kakukkfüvet.

2. A csirkemellet kockákra vágjuk, beleforgatjuk a fűszeres olajba. Lefedjük és legalább 1 órán át állni hagyjuk.

3. Az ajvárhoz a padlizsánokat félbevágjuk, majd keresztben is bevagdossuk a húsukat egy késsel. Sózzuk és megkenjük olívaolajjal.

4. A fokhagymát beletesszük egy darab alufóliába, megsózzuk, öntünk rá egy kevés olívaolajat és összecsomagoljuk a fóliát.

5. A padlizsánokat, a becsomagolt fokhagymát és az egészben hagyott paradicsomot egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ha elférnek a kápia paprikák, akkor azokat is, ha nem, akkor külön tepsiben megsütjük őket a padlizsánok feletti rácson 180-200 fokon 30 percig.

6. Miután minden megsült és egy kicsit megpirult, kivesszük őket és hagyunk mindent kihűlni. Utána a padlizsánt egy kanállal kikaparjuk, a megsült fokhagymagerezdeket kinyomkodjuk a héjból, a paprikákat meghámozzuk, a csumájukat és a magházakat kivesszük, a paradicsom csumáját is eltávolítjuk. Minden sült zöldséget aprítóba teszünk a chili paprikával együtt és pürésítjük.

7. A kész ajvárt átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a megmaradt olívaolajat, megsózzuk, megborsozzuk és hozzákeverünk pár csepp citromlevet.

8. Közben az apró burgonyákat megkapargatjuk és sós vízben megfőzzük. A cukkinikat megmossuk, ujjnyi vastagra karikázzuk, befűszerezzük kakukkfűvel, sóval és borssal.

9. A pácolt csirkemellet fanyársakra húzzuk és mehetnek a grillre. Alaposan megsütjük, picit le is pirítjuk a végén, majd félretesszük.

10. Ezután mehetnek a grillre a cukkini karikák is.

11. A krumpli már megfőtt, így míg a cukkinik sülnek, egy serpenyőben vajat hevítünk, rászórjuk a friss, felvágott rozmaringot, majd rászedjük a lecsöpögtetett krumplikat és megpirítjuk.

Amennyiben nem magánterületen rakunk tüzet, mindenképpen érdemes utána nézni a tűzgyújtási tilalmaknak. Illetve a tűzrakásnak is megvan a titka, az interneten sok-sok videó közül választhatunk, hogy meglessük a fortélyokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezeket a dolgokat bánják meg a legtöbben a halálos ágyukon
Egy ápolónő összegyűjtött öt dolgot, amire a leggyakrabban gondolnak, ha közeleg a vég.

Link másolása

Bronnie Ware ápolónő palliatív ellátással foglalkozik, vagyis olyan betegeket gondoz, akik valamilyen súlyos, életet rövidítő betegségben (pl. végső stádiumú daganatos megbetegedés) szenved – írja az UNILAD.

Munkáját körbeveszi tehát a halál, s éppen ezért összegyűjtött 5 dolgot, amit az emberek többsége az utolsó pillanataiban sajnálni kezdenek.

Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!

Bronnie az egyik leggyakoribb megbánást a munkával kapcsolatban hallotta.

Ugyanis a legtöbben - főként a férfiak - túl sok időt szenteltek a munkának, és jóval kevesebbet a szeretteiknek.

Bárcsak a saját életemet életem volna, ahelyett, amit mások elvártak.

Haláluk perceiben sokan úgy érzik, elnyomták valódi vágyaikat, és nagyon sajálják, hogy nem valósították meg az álmaikat.

Sajnálom, hogy nem ápoltam jobban a baráti kapcsolataimat!

Ahogy idősebb lesz az ember, annál elfoglaltabb, és egyre nehezebb fenntartani a barátságokat.

Egy tavaly készített felmérés szerint az Egyesült Államokban a válaszadók nyolc százaléka mondta azt, hogy nincsenek közeli barátai.

Ki kellett volna mutatnom az érzéseimet!

Bronnie szerint nagyon sok ember, aki elmondta neki az utolsó szavaival, mit érez, hozzátette azt is, hogy egész életében elfojtotta az érzéseit, hogy békében legyen másokkal.

Bárcsak boldogabb lettem volna!

Az ápolónő páciensei gyakran tették fel azt a kérdést: vajon tényleg tudjuk értékelni a boldog pillanatokat? A válaszuk pedig a halálos ágyukon érte őket: a boldogság egy választás lehet, amivel érdemes volna élnünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: