Kiderítettük, mi a különbség az alufólia fényes és matt oldala között
Évek óta parázs vita zajlik arról, hogy miként kell(ene) használnunk az alufóliát.
Az egyik tábor szerint sütéskor a fólia fényesebbik felének kell az étel felé lennie, a mattnak pedig a másik oldalon. A másik úgy véli, a mattnak kell alul lennie. A harmadik tábor szerint teljesen mindegy. (A negyedik tábor szerint pedig sehogy ne használd, mert az alufólia halálos méreg, meghalsz stb. De velük most nem foglalkozunk.)
Ez az egyszerű "probléma" annyira megosztja az embereket, hogy különböző fórumokon, például a Gyakorikérdéseken is újra és újra felbukkan.
"Én azt tanultam még anno a suliban, hogy a fényes felének kell az étel felé lennie."
"Nem lényeges, bármelyik oldala ugyanazt 'tudja'. Ez volt egyszer a Hal a tortán-ban is /vagy a Vacsoracsata volt?/, valamelyik amúgy is észceleb bizonygatta, hogy a fényes fele való kifelé, Szilárd pedig megmagyarázta, hogy tök mindegy."


Először is érdemes tudni, hogyan készül az alufólia, mert a válasz abban rejlik. A háztartási alufóliákat alumíniumötvözetből, hengereléssel készítik, vagyis gyakorlatilag hajszálvékonyra "nyújtják". Ez persze a leegyszerűsített magyarázat.
Először az alumíniumötvözetet megolvasztják, lapokat formáznak belőle. Ezután hengerek között préselik egyre vékonyabbra, feszültség és hő segítségével.
Amikor egy bizonyos vékonyságú lesz az alumínium, a fóliát duplán teszik be a görgők közé, hogy megakadályozzák a fólia szakadását, és az eljárás során a görgőkkel préselt oldal fényes, míg a lap másik oldal matt lesz.


Kérdés a Gyakorikérdéseken: "A házi sütés-főzés közben az alufóliának a fényes vagy a matt felülete van felül, amikor a tepsit beborítom?"
"A fényes mérgező, ne érjen a kajához."
"Komolyan gondolod, hogy egy ételek csomagolására, tárolására illetve sütéshez használt fólia egyik fele mérgező lenne?"
"Az alufólia matt része inkább párol, a fényes pirít."
"A matt fele legyen kívül, mert a fényes visszaveri a hőt."


Bár nekünk annak idején szakács magyarázta, hogy fordítsuk sütéskor az alufólia fényes oldalát az étel felé, és így használjuk, valójában TELJESEN MINDEGY, melyik oldala van kívül, és melyik belül.
Kizárólag a fólia készítéséhez használt eljárás miatt lesz matt az egyik, fényes a másik oldala, konyhai felhasználásnál ennek semmilyen jelentősége nincsen.
Egyedül arra ügyelj, hogy az erősen sós és a savanyú élelmiszereket ne csomagolj alufóliába, mert ezek a fóliával való érintkezéskor a fólia felületén oxidációs folyamatokat indítanak be, ennek során az anyagból egyes összetevők kiválnak, és az élelmiszerre kerülhetnek.