ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Íme a panyolai szilvalekvár titka: a palolás, a ciberefőzés, a vitorlával keverés

A 'nemtudom' szilvából készült finomságot ma is egy napon át főzik, és az egész család összefogására szükség van hozzá.


Panyola nevéről a családban a nőknek a szilvalekvár, a férfiaknak a szilvapálinka jut az eszébe. A vidék egyik nevezetes gyümölcséből, a szilvából ugyanis mindkettőt kiváló minőségben készítik a helyiek. Ráadásul az alapanyag helyben terem, vegyszermentes, egészséges. A készítésük módja pedig a családon belül generációról generációra száll – ahogy ezt mi is megtapasztaltuk.

Mi most a lekvár főzés tudományát leshettük el a helyiektől. Amikor a szezonja beindul, akkor bizony szinte minden háznál rotyognak az üstök, szállnak az illatok.

A lekvárkészítés családi összefogást igényel,

hamarosan az is kiderül, hogy miért. Az erre járó vendéget pedig jó szívvel látják, megmutatják az eszközeiket, kóstolót adnak és szívesen mesélnek a házias ízekről, sőt még recepteket is elárulnak, hogy mi mindent lehet a lekvárral készíteni.

A helyiek nagy becsben tartják a panyolai „nemtudom” szilvát, aminek különlegessége, hogy apró szemű, nyersen nem válik el a magjától a húsa, de édes és remek alapanyag.

A „nemtudom” szilva nevének eredetéről bővebben ITT olvashatsz.

A lekvárkészítés a gyümölcs leszüretelésével kezdődik. A fa alá ponyvát terítenek, arra verik le a szilvát. Ezt követi egy régi hagyomány, a „palolás”, amikor egy ferde, bevizezett deszkán engedik le a szilvát (a vizes felületre ráragad a levél). Ekkor elválik a gyümölcs a levéltől és az ágaktól.

Az átválogatott szilvát kétszer megmossák, majd csepegtetik. Innen pedig magostól kerül az üstbe, ahol addig fő, amíg a hús le nem válik a magról. Ezt hívják „ciberézésnek”. A főzés közben lapickával (egy speciális, evezőszerű keverővel) kevergetni kell a masszát.

A szétfőtt szilvát egy rostán alaposan átszűrik, egy speciális fakanállal addig tologatják, átnyomkodják, amíg csak a mag marad fent. (A magot kiszárítják, és következő évben fűtésre elhasználják.)

Az élénk színű, szűrt cibere ekkor visszakerül az üstbe, ahol manapság már motorizált vitorlával keverik. Alatta folyamatosan tüzelnek, egészen addig, míg a massza besűrűsödik. Az alapos főzés miatt az eredeti mennyiségnek kb. a negyede marad meg a sűrítés végére. Ez akár egy egész napot is eltart, ilyenkor a családtagok egymást váltva felügyelik a folyamatot. Ha a főzet már nem csöppen le a fakanálról, akkor készült el a „mű”.

Az elkészült, sűrű, sötétbordó lekvárt üvegekbe töltik. A háziaknak még erre is van egy speciális eszközük, amelynek segítségével nem folyik szét az üvegen a lekvár.

A végén ráteszik a címkét, a díszítést, és a kész lekvárok szép sorban a polcokra kerülnek. Ezek a lekvárok teljesen „bio” termékek, sem adalékanyagot, sem cukrot nem tartalmaznak, mégis évekig elállnak. Ha pedig szeretnél valami különleges ajándékot vinni magaddal, akkor keresd a néhány helyen még most is megtalálható, szilkébe (hagyományos agyagedénybe) elrakott lekvárokat.

A technológia az idők során fejlődött. A régebbi – igen fárasztó – kézi keverést felváltotta a gépi keverés. És hogy mennyire találékonyak a helyiek, azt bizonyítják a házilag készített eszközök.

A panyolai szilvalekvár kevésbé édes, inkább kicsit savanykás, selymes állagú, és finom. Sokféle módon használják, süteményekbe, hús mellé, kenyérrel is kínálják.

Egyik helyi specialitásuk a Női szeszély

Hozzávalók:

4 dkg vaj

4 dkg cukor

4 tojás sárgája

30 dkg liszt

1 dkg élesztő

1 dl tej

kevés só

zsír

Tetejére:

10 dkg szilvalekvár

25 dkg cukor

4 tojás fehérje

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. Az élesztőt kevés cukorral langyos tejbe felfuttatjuk. A lisztet, nagyon kevés sóval elkeverjük és még annyi tejjel, hogy könnyen gyúrható, puha tésztát kapjunk.

Ezt a tésztát jól kidolgozzuk, zsírral kikent tepsire kenjük.

A tészta tetejét szilvalekvárral megkenjük.

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, a lekvár tetejére öntjük, elsimítjuk. Kis lángon 10 percig szárítjuk, és még melegen kockára vágjuk.

Címlapfotó: Pixabay


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
KVÍZ: Te mennyire vagy tudatos megtakarító?
Infláció feletti hozam - de mivel is? Hogyan érdemes kezelni a megtakarításainkat? Töltsd ki kvízünket, és tudd meg, mennyire vagy tisztában a megtakarítási lehetőségekkel!


Pénzügyi öngondoskodás. Ismerősen hangzik a fogalom? Vagy nem csak a fogalom van meg, de a gyakorlatban is sikerül megvalósítani?

Egy korábbi videónkban ezzel a témával kapcsolatban kérdeztük az utca emberét, és bár kiderült, hogy nagyon különböző az egyes válaszolók tudásszintje, egy dologban mindenki egyetértett: hosszú távú céljaink eléréséhez elengedhetetlen a megtakarítások helyes befektetése, felhasználása.

A váratlan költségekre elkülönített pénz mellett öngondoskodásnak minősül egy konkrét célra félretett összeg is. Az OTP Bank 2024-es Öngondoskodási Indexe szerint pedig már

többen vannak azok, akik hajlandóak lemondani napi kiadásokról, hogy a jövőjükre félre tegyenek (58%), mint azok, akiknél a pénz csak jön és megy.

A Groupama és az OTP Bank tavalyi kutatása alapján ugyan a háztartások 40 százaléka rendelkezik megtakarítással, ám több mint harmaduk még mindig kizárólag csak készpénzben vagy tartja pénzét. A megtakarítással rendelkezők közül sokan állampapírba fektették a pénzüket: idén a 16 - 75 éves lakosság közel negyede számít állampapírból származó kifizetésre.

Tippek tudatos megtakarítóknak

Fabriczki Rita, az OTP Bank megtakarítási termékekért és szolgáltatásokért felelős területének vezetője kiemelte, hogy már kisebb pénzügyi döntésekkel is tízezreket takaríthatunk meg. Ha pedig a régóta megtakarított, vagy az állampapírokba fektetett, most lejáró megtakarításunkat, illetve az állampapír kamatfizetésekből érkező összegeket szeretnénk okosan felhasználni vagy újra befektetni, akkor elengedhetetlen a tudatos tervezés.

Mielőtt döntést hozunk, érdemes mérlegelni a pénzügyi céljainkat, az elérhető befektetési lehetőségeket, az időtávot és a kockázatokat. Ha kérdésünk merül fel, ne féljünk szakértői segítséget kérni - az OTP Bank szakértői az élethelyzetünkhöz, céljainkhoz igazodva segítenek megtalálni a számunkra legmegfelelőbb megtakarítási megoldást.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül befektetési ajánlásnak, vagy ajánlattételi felhívásnak. Az OTP Bank Nyrt. által forgalmazott értékpapírokkal és befektetési formákkal kapcsolatos konkrét információkról, a költségekről és a lehetséges kockázatokról részletesen tájékozódjon az OTP Bank holnapján (www.otpbank.hu) elérhető hivatalos tájékoztatóból és a kezelési szabályzatból, valamint hirdetményből.

A megtakarításokról szóló egyszerre játékos és edukatív kvízünk segítségével tesztelheted, te mennyire vagy tudatos a témában.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
„Egy megkeseredett, rosszindulatú ember, nem humorista, hanem gunyorista” - Schobert Norbi megsértődött Dombóvári István poénjain
Dombóvári István szerint érdekes orra koppintás a sorstól, hogy az kapott sztrókot, aki az egészséges életmódot népszerűsíti.
F. P. - szmo.hu
2025. február 18.



Érdekes videó került fel a Dumaszínház Instagram-oldalára a népszerű humorista, Dombóvári István Az élet császára című estjéből. Dombi Schobert Norbit vette célba az előadás egyik részében. „Norbi nem kedves az én fajtámmal, a 100 kiló felettiekkel. Hát miket kaptunk tőle az elmúlt tíz évben: mi vagyunk a döngőléptűek, csimpánzcsöcsűek, hullajelölt féldisznók. Ám ha jól olvastam, mégsem engem baszott nyakba a sztrók, hanem őt. Olvastam, hogy a sztrókot onnan lehet felismerni, hogy az ember elkezd összefüggéstelenül beszélni. Végig azon gondolkodtam, hogy vajon ezt a Norbinál hogy vették észre…”

Schobert Norbi szerint ízléstelen dolog egy betegséggel viccelődni.

„Dombi alapvetően egy megkeseredett, rosszindulatú ember, ő nem humorista, hanem gunyorista.

A dolog azért is esik különösen rosszul, mert amikor kezdett az RTL-en, én segítettem neki 40 kilótól megszabadulni, teljes ellátást, étrendet kapott, rendszeres konzultációt, szponzoráltam. De már korábban csalódtam benne, amikor egy közös dumaszínházas roast-fellépés után Rékával megláttuk, hogy úgy tesz, mintha belerúgna a Mercedes kabriómba. Én ekkor akkorát csalódtam benne, hogy ki is léptem a Dumaszínház road-showból”– mondta a Blikknek a fitneszguru.

Dombi úgy reagált: a fitneszguru valóban segített neki, de úgy emlékszik, hogy a mai napig jóban vannak.

„Az intelligensebbek nem sértődnek meg. Egyébként ő cinkeli a kövéreket én meg visszacinkelem őt, hiszen azért valljuk be, azért érdekes orra koppintás a sorstól, hogy ő kapott sztrókot, aki az egészséges életmódot hirdet.

Aki ismer személyesen, az tudja, hogy engem a szeretet vezérel, viszont a humorban mindent meg szoktam engedni, és ugyanezt várom el, hogy velem kapcsolatban is ezt csinálják. Egyébként meg sem az én, sem az ő mondatai nem szakember által jóváhagyottak, ez egyszerűen humor, amely valakin csattani szokott”– mondta Dombóvári a lapnak.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
KVÍZ: Te mennyire vagy tudatos megtakarító?
Infláció feletti hozam - de mivel is? Hogyan érdemes kezelni a megtakarításainkat? Töltsd ki kvízünket, és tudd meg, mennyire vagy tisztában a megtakarítási lehetőségekkel!


Pénzügyi öngondoskodás. Ismerősen hangzik a fogalom? Vagy nem csak a fogalom van meg, de a gyakorlatban is sikerül megvalósítani?

Egy korábbi videónkban ezzel a témával kapcsolatban kérdeztük az utca emberét, és bár kiderült, hogy nagyon különböző az egyes válaszolók tudásszintje, egy dologban mindenki egyetértett: hosszú távú céljaink eléréséhez elengedhetetlen a megtakarítások helyes befektetése, felhasználása.

A váratlan költségekre elkülönített pénz mellett öngondoskodásnak minősül egy konkrét célra félretett összeg is. Az OTP Bank 2024-es Öngondoskodási Indexe szerint pedig már

többen vannak azok, akik hajlandóak lemondani napi kiadásokról, hogy a jövőjükre félre tegyenek (58%), mint azok, akiknél a pénz csak jön és megy.

A Groupama és az OTP Bank tavalyi kutatása alapján ugyan a háztartások 40 százaléka rendelkezik megtakarítással, ám több mint harmaduk még mindig kizárólag csak készpénzben vagy tartja pénzét. A megtakarítással rendelkezők közül sokan állampapírba fektették a pénzüket: idén a 16 - 75 éves lakosság közel negyede számít állampapírból származó kifizetésre.

Tippek tudatos megtakarítóknak

Fabriczki Rita, az OTP Bank megtakarítási termékekért és szolgáltatásokért felelős területének vezetője kiemelte, hogy már kisebb pénzügyi döntésekkel is tízezreket takaríthatunk meg. Ha pedig a régóta megtakarított, vagy az állampapírokba fektetett, most lejáró megtakarításunkat, illetve az állampapír kamatfizetésekből érkező összegeket szeretnénk okosan felhasználni vagy újra befektetni, akkor elengedhetetlen a tudatos tervezés.

Mielőtt döntést hozunk, érdemes mérlegelni a pénzügyi céljainkat, az elérhető befektetési lehetőségeket, az időtávot és a kockázatokat. Ha kérdésünk merül fel, ne féljünk szakértői segítséget kérni - az OTP Bank szakértői az élethelyzetünkhöz, céljainkhoz igazodva segítenek megtalálni a számunkra legmegfelelőbb megtakarítási megoldást.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül befektetési ajánlásnak, vagy ajánlattételi felhívásnak. Az OTP Bank Nyrt. által forgalmazott értékpapírokkal és befektetési formákkal kapcsolatos konkrét információkról, a költségekről és a lehetséges kockázatokról részletesen tájékozódjon az OTP Bank holnapján (www.otpbank.hu) elérhető hivatalos tájékoztatóból és a kezelési szabályzatból, valamint hirdetményből.

A megtakarításokról szóló egyszerre játékos és edukatív kvízünk segítségével tesztelheted, te mennyire vagy tudatos a témában.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Leszámolás a vitaminhiánnyal - Egészséges tippek tél végére
Miért vagyunk fáradékonyak február végén? Miért jó a fagyasztott gyümölcs? Cikkünkben kiderül, hogyan tudjuk a leghatékonyabban feltölteni a télen lecsökkent vitaminszintünket.


Lassan itt a február vége, ami azt jelenti, hogy még inkább érezhetjük a kimerültség és a fáradtság jeleit. Bizony, a hosszú téli hónapok után bőven lecsökkenhet szervezetünkben a vitamin- és ásványianyag-szint, például a C-vitaminé, amely az immunrendszer működését segíti.

A D-vitamin hiánya a kevés napsütés miatt alakulhat ki, ami fáradékonyságot és hangulatingadozást okozhat.

A vashiány különösen a nők körében gyakori, ez szintén fáradékonyságot és sápadtságot eredményezhet. Ha száraz a bőrünk, az könnyen lehet, hogy az omega-3 zsírsavak hiánya miatt van, ha pedig nem viszünk be a szervezetünkbe elegendő magnéziumot, ezt megspékeljük stresszel és mozgásszegény életmóddal, akkor akár izomgörcsöket és alvászavart is tapasztalhatunk.

Most, hogy tudjuk, mennyi mindent okozhat a vitaminhiány, lássuk, mit tehetünk azért, hogy ez ne forduljon elő.
Természetes vitaminpótlás tél végén – Így töltsd fel magadat!

Szerencsére nem kell feltétlenül étrend-kiegészítőkhöz nyúlni – megfelelő táplálkozással is pótolhatjuk a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat. Szabó Adritól, a Lidl dietetikusától megtudtuk, hogyan.

C-vitamin: A gyorsfagyasztott bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, ribizli vagy málna, kiváló források, sőt nem csupán vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak, de antioxidáns-tartalmuk és rostjaik is elengedhetetlenek a szervezet számára.

Készítsünk gyorsfagyasztott bogyós gyümölcsökből joghurtot, kását, smoothie-t!

– javasolja Szabó Adri. Emellett a paprika, savanyú káposzta és citrusfélék is segítenek az immunrendszer erősítésében.

D-vitamin: A téli napfényhiány miatt érdemes az étrendbe több halat (lazac, makréla, hering) beiktatni. A tojás és a gomba szintén jó D-vitamin-források.

Vas: A vashiány megelőzésére fogyasszunk vörös húst, belsőségeket, hüvelyeseket (például lencsét) és spenótot - ne feledjük, hogy spenótot is találunk gyorsfagyasztott formában is.

A gyorsfagyasztott verzióban szintén elérhető hüvelyes zöldségek - mint a zöldbab, sárgabab, tarkabab, zöldborsó - a legmagasabb rosttartalmú táplálékaink, fogyasszunk hetente többször vagy akár naponta belőlük. Felhasználhatóságuk sokoldalú, salátát, levest és főzeléket is készíthetünk belőlük

– mondja a dietetikus.

A vas felszívódását a C-vitamin segíti, így érdemes ezeket a tápanyagokat együtt fogyasztani.

Omega-3 zsírsavak: Az agyműködéshez és a szív egészségéhez nélkülözhetetlenek. A legjobb források a halak, de növényi alternatívaként a dió, lenmag és chiamag is kiváló választás.

Magnézium: A stressz és fáradtság ellenszere lehet a diófélék, tökmag, mandula, valamint a kakaó és a teljeskiőrlésű gabonák fogyasztása.

Miért ugyanolyan jók a gyorsfagyasztott gyümölcsök és zöldségek, mint friss társaik?

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök sokáig eltarthatók, szezontól függetlenül bármikor elérhetőek, és percek alatt elkészíthetők. Az ízük pedig pont ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket néhány perc alatt mínusz 18-22 °C-ra hűtik.

A gyorsfagyasztás során apró méretű jégkristályok keletkeznek, amelyek nem sértik a sejtfalat, így a termékek kiolvasztáskor sem veszítenek hasznos tápanyagaikból, megőrzik eredeti alakjukat és színüket is.

A megfelelő időpontban szüretelik őket, ezért nincs szükség mesterséges utóérlelésre és nem túlérettek.

Gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök a Lidl kínálatában

• Brokkoli, karfiol, zöldborsó – C-vitaminban és rostokban gazdagok, köretekhez és főzelékekhez ideálisak.

• Spenót – Vas- és antioxidánsforrás, smoothie-khoz, rakott ételekhez tökéletes.

• Zöldségkeverékek – Gyors és egészséges megoldás levesekhez, köretekhez.

A zöldségmixek nagy előnye, hogy a különböző színű zöldségek eltérő tápanyagprofilokkal rendelkeznek, minél színesebb a zöldségek kombinációja, annál jobban érvényesül a zöldségek jótékony hatása.

– teszi hozzá a Lidl dietetikusa.

• Eper, málna, áfonya – C-vitaminban és antioxidánsokban gazdagok, smoothie-khoz, joghurthoz vagy müzlihez remek választás lehetnek.

• Vegyes bogyós gyümölcsök – Változatos és praktikus alternatívát jelentenek egészséges desszertekhez.

Ide kattintva megismerheted az aktuális választékot!

Egészséges és tápláló napi mintaétkezés

Végül, hogy segítsünk a gyakorlatban is megvalósítani a vitaminpótlást, lássunk egy gyors, vitaminfeltöltő mintaétrendet, amely egyszerűen elkészíthető, Lidl-alapanyagokból.

A napot érdemes fehérjében és C-vitaminban gazdag reggelivel kezdeni. A tükörtojás teljeskiőrlésű pirítóssal, friss bébispenóttal és egy szelet lazaccal nemcsak laktató, hanem D-vitaminban és omega-3 zsírsavakban is bővelkedik. Egy pohár frissen facsart narancslé tovább erősíti az immunrendszert.

Tízóraira egy marék dió és egy banán gondoskodik az energiáról, míg ebédre a gyorsan elkészíthető lencsefőzelék tükörtojással kiváló vasforrás. Egy alma desszertként tovább növeli a vitaminbevitelt.

Amint láttuk, a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök kiváló téli alternatívák, hiszen a gyorsfagyasztás megőrzi a tápanyagtartalmukat. Uzsonnára érdemes fagyasztott bogyós gyümölcsöket fogyasztani natúr joghurttal és zabpehellyel, amelyek tele vannak antioxidánsokkal és C-vitaminnal.

A főétkezésekhez is beépíthetők fagyasztott zöldségek: például a lencsefőzelékhez egy adag fagyasztott bébirépa adható, vagy a vacsora mellé fagyasztott zöldborsót, brokkolit lehet párolni.

Vacsorára egy egyszerű, de tápláló makrélakonzerv teljeskiőrlésű abonettel, paradicsommal és paprikával segít feltölteni az omega-3 raktárakat. Ha még egy extra vitaminlöketre van szükség, egy marék fagyasztott áfonyával és egy pohár natúr joghurttal zárhatjuk a napot.


Link másolása
KÖVESS MINKET: