News here
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Igazi gyógynövény-szakértő, vagy kuruzsló? Így különböztetheted meg őket egymástól

Gyógyszerész segít dönteni a kérdésben, hogy ne verjenek át.
Tóth Barbara cikke a Gyógynövénylap oldalon, illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2018. február 24.


Link másolása

hirdetés
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

A most következő cikkünkben néhány jó tanácsot szeretnénk adni arra vonatkozóan, hogy honnan lehet felismerni, hogy a gyógynövények hatásáról és alkalmazásáról író vagy nyilatkozó "szakértő" valóban szakember-e.

Ki az álszakértő?

Mindenki, aki nem igazi szakértője az adott területnek, de szakértőnek vallja magát. Az álszakértőkkel nem az a baj, hogy nincs "papírjuk" arról, amiről tanácsot adnak, hanem az, hogy nem értenek ahhoz, amiről beszélnek vagy írnak.

Ki a szakértője a gyógynövények alkalmazásának?

Elsősorban a gyógyszerész! A gyógyszerészek ötéves egyetemi képzésük során tanulnak a gyógynövények felismeréséről, hatóanyagairól és felhasználásáról is. A gyógynövényterápia ismereteiből szakvizsgázott gyógyszerészek, a fitoterápia szakgyógyszerészei további, még alaposabb szaktudással rendelkeznek a gyógynövények szakszerű és korszerű felhasználásáról. Az egyetem elvégzése után lehetőség van tudományos kutatást folytatni a gyógynövényekkel kapcsolatban. Számos kutató, köztük a Gyógynövénylap.hu több szerzője is rendelkezik a gyógynövényekkel kapcsolatos megfelelő tudományos képzettséggel és nemzetközileg elismert doktori fokozattal (Ph.D.).

hirdetés

Szakértője a gyógynövények modern terápiás alkalmazásának az, aki sokat tud a növények népi gyógyászati felhasználásáról?

Nem feltétlenül. A növények népi gyógyászati felhasználása és tudományosan is igazolt hatásossága sok esetben nem azonos. A gyógynövények alkalmazásáról az tud naprakész és megbízható információkkal szolgálni, aki a nemzetközi tudományos folyóiratokban megjelent legfrissebb kutatási eredményekhez és ajánlásokhoz is hozzáfér, és tanulmányai során megszerzett tudása segítségével tudja is azokat értelmezni.szakerto1

Ha valamit régóta használtak/használnak a népi gyógyászatban, akkor annak az alkalmazása igazolt és ma is ajánlott?

A kutatók gyakran merítettek és merítenek ihletet a gyógynövényekkel kapcsolatos kutatásokhoz a növények alkalmazásának népi gyógyászati hagyományaiból, de egy növény hatásosságának az igazolására nem elegendő az ismeretek szájról szájra való terjedése. Természetesen sok népgyógyászatban alkalmazott növény esetén vannak tudományos bizonyítékok a hatásosságról, azonban számos növényes esetében vannak olyan népi gyógyászati felhasználási területek, amiknek semmilyen bizonyítéka sincs. Vannak olyan a népi orvoslásban használt növények, amikről tudományos vizsgálatok során kiderült, hogy veszélyes mellékhatásaik vannak, ezért a modern terápiában nem alkalmazzák ezeket.

Mi a baj az álszakértőkkel?

Először is az, hogy nagyon nagy károkat tudnak okozni, különösen, ha a betegségek gyógyításával és megelőzésével kapcsolatban terjesztenek tévhiteket. Másodsorban az, hogy elképesztően nehéz őket felismerni. Pontosan úgy viselkednek, mint a téma valódi szakértői, azzal az egyetlen különbséggel, hogy tanácsaik értéktelenek vagy veszélyesek is lehetnek. Laikusok számára szinte megkülönböztethetetlenek az igazi szakértőktől, sőt, amit mondanak, sokszor vonzóbb is az érdeklődők számára, mivel az álszakértőt nem korlátozza a valóság: gyógyíthatatlan betegségekre is vannak csodaszereik, nincs olyan betegség, amire ne lenne „megoldásuk”. Végezetül, hogy sajnos nagyon sokan vannak, többen, mint gondolná!

Mi a gond a tévhitekkel, félinformációkkal?

Az egészséggel kapcsolatos tévhitek terjedését a gyógyulás iránti vágy táplálja. A kuruzslók, álszakértők ezt a vágyat használják ki rendkívül etikátlan módon: megfelelő képzettség és ismeretek nélkül ajánlanak gyógymódot vagy ígérnek gyógyulást.

Minden butaság, amit mondanak?

Vak tyúk is talál szemet. Előfordulhat, hogy a sok zagyvaság közt megbújik egy-két helyes információ is, de ki az, aki ezeket ki tudja szemezni a többi közül?szakerto2

Van-e kockázata annak, ha megfogadjuk egy álszakértő tanácsát?

Nagy kockázattal jár, hiszen az egészségét és a gyógyulását veszélyezteti az, aki elfordul a bizonyítottan hatásos terápiától egy biztos gyógymódként reklámozott, de nem bizonyított hatású, kétes biztonságú gyógyszer vagy módszer kedvéért.

Hogyan tudjuk az álszakértőket megkülönböztetni a szakértőktől?

Ez a 22-es igazi csapdája: az álszakértőket leginkább csak a szakértők tudják felismerni...

Mit tegyek, ha nem vagyok az adott témának a szakértője?

Hallgass egy szakértőre. Ha a szakma elismert tagjai, jelen esetben például gyógyszerészek a gyógynövénykutatás területén szerzett tudományos fokozattal azt tanácsolják, hogy óvakodj bizonyos álszakértőktől, a leghelyesebben akkor jársz el, ha óvakodsz tőlük.

Milyen érdekek motiválják a szakértőket?

A szakszerű és korszerű tanácsadás, az, hogy a szakterületüket minél kevesebb tévhit övezze. Mindezen túl a gyógyszerészek azért választották hivatásukat, mert segíteni szeretnének beteg embertársaikon.

Milyen érdekek motiválhatják az álszakértőket?

Vannak köztük olyanok, akik csak egyszerűen segíteni akarnak embertársaikon, azonban sajnos nem rendelkeznek megfelelő tudással a gyógyítással, a gyógyszerekkel és a gyógynövényekkel kapcsolatban. Többségük azonban tanácsaival saját termékeinek vagy gyógymódjának megvásárlására akarja rávenni az embereket.szakerto3

Milyen árulkodó jelei lehetnek annak, ha valaki nem igazi szakértője a gyógynövényeknek?

Sok álszakértő az egyes gyógynövényeket igen sokféle betegségre ajánlja, az esetleges kockázatokat pedig elhallgatja.

A gyógynövények hagyományos formában, például teaként nem fogyaszthatók többek közt cukorbetegség, magasvérnyomás, pajzsmirigy rendellenességek, TBC, vérköpéses tüdőbaj kezelésére. Ezek olyan súlyos betegségek, amelyeket szakorvosnak kell kezelni a megfelelő gyógyszeres terápia segítségével. A növényeknek ezekben az esetekben kizárólag kiegészítő szerepük lehet, de csakis a szakorvossal történő megbeszélés után alkalmazhatók.

Sok álszakértő azért tulajdonít csodálatosabb és széleskörűbb hatást egy-egy növénynek, hogy a "saját márkás" termékeinek piacot teremtsen. Ne dőljünk be azoknak, akik a diófalevél teát mindenre jó gyógyírként árulják; a tea a legjelentősebb hatást a gyártó pénztárcájára fogja gyakorolni.

A gyógynövények álszakértői sokszor nem megfelelően használják a gyógyszer kifejezést. A valódi gyógyszerek hatásosságát bizonyítani kell, gyártásuk csak megfelelő engedéllyel rendelkező helyen, szigorú minőségbiztosítás mellett történhet. Például a szilvalekvár nem gyógyszer.

Milyen kifejezések utalnak arra, hogy egy álszakértőt hallunk/olvasunk?

Egy igazi szakértő nem használja a "vértisztító" vagy "méregtelenítő" szavakat. A modern orvoslásban ezek alatt esetleg a vesedialízist érthetjük, és semmiképpen sem alkalmasak egy tea teakeverék hatásának leírására. A szerveztünk méregtelenítését a máj és a vese végzi, ezt a feladatot egy gyógynövény nem tudja teljesíteni.

Az álszakértők leggyakrabban az átlagosnál érzékenyebb, sebezhetőbb embereket (pl. súlyos betegségben szenvedők, kisgyermekes anyukák) célozzák meg. A gyógyteák és gyógynövénytermékek közt sajnos nincsen olyan, amely pl. a rákot, a meddőséget, a cukorbetegséget vagy más krónikus betegséget meggyógyítja. Azokat a növényi hatóanyagokat, amelyek alkalmasa daganatok kezelésére kemoterápiás gyógyszerként alkalmazza a modern orvoslás.

Sok álszakértő azt állítja, hogy a valódi szakértők (orvosok, gyógyszerészek) nem a beteg emberek javát akarják. Ne higgy nekik! Kérdezd inkább a gyógyszerészt! Fordulj bizalommal a Gyógynövénylap.hu munkatársaihoz!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Mire használjuk leginkább a mobilbankot? És mi mindenre lehetne?
Videónkban megkérdeztünk néhány budapesti járókelőt, hogy használ-e banki mobilapplikációt. Vajon mi a legnépszerűbb funkció? És aki le sem tölti az appot, az miért ódzkodik tőle? A kételyekre az OTP Bank szakértője ad megnyugtató választ.

Link másolása

hirdetés

A technológia fejlődésének előrehaladtával lassacskán magunk mögött hagyjuk a postai sorban állást és a papír alapú csekkeket, hiszen ezekre jóval egyszerűbb megoldást kínálnak a mobilbankok. Ezek az alkalmazások a párnahuzatban tárolt készpénzkötegek és a jegyzetfüzetben vezetett kiadások végét jelenthetik, hiszen itt minden pénzüggyel kapcsolatos dolgunkat biztonságosan számon tudjuk tartani.

Na de mire is képes egy mobilbank?

Videónkból kiderül, milyen szolgáltatások könnyíthetik meg életünket, ha letöltjük az applikációt, legyen szó megtakarításról vagy kiadásokról.

Mire használhatjuk a gyors átutalásokon túl?

A megkérdezettek közül többen kihasználják a mobilbank adta lehetőségeket. Volt, aki a vásárlási kedvezményeket emelte ki, más szerint az azonnali utalás az abszolút jolly joker. Ezeken kívül még számos egyéb funkció áll a rendelkezésünkre, például kártyás vásárlásainkat is pontosan tudjuk követni a tranzakciótörténetünkben. Ugyanakkor nem csak a különböző pénzmozgásainkat kísérhetjük figyelemmel, hanem

megtakarításainkat is áttekinthetjük, és lehetőségünk van betétek lekötésére is.

Szintén nagyon hasznos a postai QR-kódos csekkbefizetés funkció, ahol mindössze egy QR-kód befényképezésével ki tudjuk fizetni a számláinkat. Az applikáció ráadásul minden tranzakció után küld alkalmazásértesítéseket, tehát ha bármi történik a számlánkon, arról rögtön tájékoztatnak minket.

hirdetés
Igaza van annak, aki biztonsági okokból inkább nem használ mobilbankot?

Vannak, akik szkeptikusan állnak a mobilbankhoz, hiszen szerintük a digitális térben könnyebb az adathalászok és a csalók dolga. A szakértő szerint viszont

nincs ok aggodalomra.

„Az OTP Bank nem ismer kompromisszumot az online csatornák, így a mobilbank biztonságának tekintetében sem” – mondta el Kökény-Majer Anita, az OTP Bank digitális csatornáinak szolgáltatásfejlesztéséért felelős vezetője.

A legmagasabb technológiai szintű biztonság mellett folyamatosan tájékoztatják az ügyfeleket arról, hogy milyen visszaéléstípusok merülhetnek fel az adott időszakban. Ezzel kapcsolatban az alkalmazásban is elhelyeznek tájékoztató üzeneteket. Fontos megjegyezni, hogy az alkalmazás az egyes műveletek elvégzése előtt minden esetben kér ügyfélazonosítást. Ha tehát esetleg valakinek ellopják a készülékét, vagy elveszíti azt, egyáltalán nem kell megijedni. Mind a tranzakciók jóváhagyásához, mind a belépéshez

az ügyfél által kiválasztott jelszó vagy biometrikus azonosítás (arcfelismerés vagy ujjlenyomat) szükséges, így csak és kizárólag a tulajdonos tud hozzáférni a fiókjához.

Jövőbeni fejlesztések

Ahogyan az a videónkban is látható, gyakran felmerül számos egyéb funkcionális igény a mobilbankot illetően. A kamatok átláthatóbbá tételétől kezdve a saját költési limit beállításáig hallottunk ötleteket, melyekkel kapcsolatban Kökény-Majer Anita kiemelte, hogy az OTP Banknál

folyamatosan vizsgálják az ügyfelek visszajelzéseit, és mérlegelik azoknak a megvalósíthatóságát.

Egy mobilbank alkalmazás esetében nem lehet azt mondani, hogy véglegesen kész van. Mindig lesz olyan feladat, amin finomhangolni kell, vagy át kell alakítani. Az OTP Bank is ezt az elvet követi: folyamatosan fejlesztenek és bővítik az alkalmazást az újdonságokkal, kiemelten azokkal, amelyekre az ügyfelek is vágynak.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta. A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről és feltételekről kérjük, tájékozódjon az OTP Bank fiókjaiban és honlapján közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Kipróbáltuk, mennyit lehet spórolni a bevásárlásnál Tesco Clubcarddal
Hogy mennyit sikerült spórolni a kasszánál? A cikkben található kisfilmünkből kiderül!

Link másolása

hirdetés

Az infláció hatása otthonainkba is beférkőzött, az energiaárak emelkedése mellett az élelmiszerekért is egyre többet kell fizetnünk. Szinte mindenki megérezhette, és tapasztalhatja is mindennap az egyre növekedő árak hatását.

Ilyen körülmények között különösen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan takaríthatunk meg minél több pénzt a bevásárláson. Bizony az élelmiszereken is lehet spórolni, csupán meg kell találni a megfelelő módszert rá, hogy az embernek ne legyen hiányérzete.

A Tesco Clubcard programja pont ezt a célt segíti. Az áruház hetente több száz árucikket kínál kedvezménnyel a hűségkártyával rendelkezőknek, ez pedig jelentős megtakarítást jelent akár már a legkisebb bevásárlás esetén is.

Megkérdeztük tehát a Tescóban vásárlókat, hogy ők milyen tudatosan figyelik a Clubcard által nyújtott kedvezményeket. És hogy nekünk mennyit sikerült spórolni a kasszánál? Kisfilmünkből ez is kiderül!

„Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi inflációs környezet milyen kihívásokat jelent a háztartásoknak, ezért is segítjük őket abban, hogy a lehető legkedvezőbb áron vásárolhassanak be. Clubcard-áras termékeinket sokan keresik, ezért is bővítettük ki ezen árucikkek körét, így lojális vásárlóink még tovább csökkenthetik kiadásaikat.

A Clubcard programban a vásárlók minden elköltött 100 forint után 1 pontot kapnak, amit az alkalmazásban akár azonnal utalványokra válthatnak. A Clubcard applikáció segítségével bárhol, bármikor könnyedén nyomon követhető a pontok és utalványok alakulása, és személyre szabott digitális kuponok is elérhetők vele. A nyugdíjasok pedig ezen felül minden kedden 5 százalék kedvezményt kapnak a vásárlásuk végösszegéből, ha használják hűségkártyájukat” – mondta Szilva Mónika, a Tesco-Global Zrt. vásárlási élményért felelős igazgatója.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Zöldpolc – TERMÉSZETESen jobb! 2009 óta a háztartások szolgálatában
Mitől „zöld” egy háztartás? Hogyan takarékoskodhatunk? Mivel nem szennyezzük a környezetünket? Mennyit spórolhatunk?

Link másolása

hirdetés

„Zöldülés” = spórolás?

A Zöldpolc ÖKO Webáruházként már több mint egy évtizede segít a fenti kérdések megválaszolásában blogbejegyzésein, kínálatán keresztül.

A „zöld háztartás” felé vezető út rengeteg lehetőséggel van tele, amelyek egy része a takarékoskodásról, a fogyasztás mérsékléséről, a spórolásról szól, hiszen az el nem fogyasztott energia, és a fölöslegesen le nem gyártott termékek jelentik a legkisebb környezeti terhelést.

Ez a szempont 2022 őszén minden eddiginél fontosabbá vált az energiahordozók árainak emelkedésével és elérhetőségének szűkülésével. Saját bőrünkön tapasztaljuk, mennyire fontos, hogy ne folyjon a víz feleslegesen, ne égjen a lámpa az üres helyiségekben, vagy ne az utcát fűtsük korszerűtlen nyílászáróink, szigetelésünk miatt.

Van, akinek belefér egy nagyobb beruházás és gépeket, teljes termékcsaládokat tud egyszerre lecserélni a takarékosság jegyében. Van, aki először csak a régi izzók helyett teker be energiatakarékosat, vagy az ablakokat szigeteli újra. Mások vagyunk, más élethelyzetben, de bármikor elindulhatunk egy zöldebb otthon felé vezető úton, amely sok szempontból olcsóbb is lesz, mint korábbi életünk.

Energiatakarékossági tippek

Néhány kifejezetten hasznos és belátható időn belül megtérülő eszköz csökkentheti a felhasznált áram vagy gáz mennyiségét otthonunkban.

hirdetés

LED izzók

Tudtad, hogy a LED izzó az energiatakarékos izzókhoz képest átlagban fele annyit, míg egy hagyományos izzóhoz képest tizedannyit fogyaszt? Ráadásul higanyt sem tartalmaz, emiatt környezetbarátabb alternatíva. És azt tudtad, hogy élettartamuk átlagban 20-30 év, ha naponta 3 órás üzemidővel számolunk? Alacsony fogyasztásuk hosszú távon behozza a magasabb árat. Ha elsőre csak egyet sikerül lecserélni, az is nagy előrelépés!

Kevesebb víz is elég

A perlátor a csaptelepek kifolyó részén található alkatrész, amelyen keresztül a víz a csaptelepből távozik.

A hagyományos perlátorokhoz képest a víztakarékos típusok levegővel dúsítják a kiáramló vizet, ezzel csökkentik a felhasznált víz mértékét, így kevesebb vízmennyiség is elegendő például a kézmosáshoz. Ha ugyanezen az elven működő zuhanyfejet is felszerelünk, még több vizet spórolhatunk.

A széles választékból érdemes olyan típust választani, ami az adott csap funkciójához passzol: itt nemcsak az vízáteresztési sebesség lehet döntő (hisz példásul a kézmosáshoz kevesebb víz kell, mint mondjuk a zuhanyzáshoz), de számos praktikus megoldást is kínálhatnak ezek az eszközök (dönthető, irányítható vízsugár, könnyű ki-bekapcsolhatóság, lopásvédettség stb.).

A víztakarékos perlátorok segítségével nemcsak a vízfogyásunkat csökkenthetjük akár 70%-kal, de közvetve így gázt vagy áramot is megtakarítunk, hiszen kevesebb vizet kell melegítenie a bojlernek, a kazánnak.

Energiatakarékos konnektor, időkapcsoló

Egy átlagos háztartás készülék éves fogyasztásának kb. 10-15%-át csak a készenléti fogyasztása (standby) adja. Ma már többféle energiatakarékos konnektor, fali kapcsoló elérhető, aminek segítségével egy gombnyomással vagy automatikusan kiiktatható a standby állapot. Egy áramfogyasztás mérővel ellenőrizhetjük, hogy elektromos készülékeink mennyi áramot fogyasztanak be- vagy kikapcsolt állapotban, így az is kiderül, mi viszi a prímet áramfogyasztásban és a következő vásárlásnál már meg is lesz az egyik fő szempont a választáshoz.

Csökkentsük a gázszámlát

A fűtés korszerűsítése nagy beruházást jelent egy ingatlan esetén, de mindenképp érdemes belevágni. Ha nem teljes kazán vagy radiátorcserében gondolkozunk, néhány apróság akkor is segíthet hatékonyabbá tenni a fűtésünket.

A fűtőtest mögé ragasztható ún. hőtükör fóliával a fűtési energia 5-6%-át is megtakaríthatjuk. A fűtőtest minden irányban közel azonos mértékben adja le a hőt. A fal felé néző oldala, különösen a radiátor esetében, jórészt nem a szobát, hanem a falat melegíti. A hőtükör fólia működésének lényege, hogy a radiátor hátsó lapja által kibocsátott hőt a szoba felé irányítja. A módszerrel gyakorlatilag leszigeteljük a fűtőtest mögötti falrészt.

A meleg bent tartásában hasznos a bejárati vagy előszoba ajtóra szerelhető hőszigetelő seprű, vagy szilikonos ragasztócsík, amely megakadályozza, hogy a kiszökjön a benti meleg a küszöbnél, így megszűnik a huzat is (nem lesz oylan érzésünk, hogy valahol „húz ki a meleg”).

Ha nincs lehetőségünk a nyílászárókat kicserélni, akkor is néhány ezer forintból körbe tudjuk szigetelni őket, sőt az üvegfelületre szigetelő fóliát is ragaszthatunk, amely egy plusz, láthatatlan rétegként funkciónál.

Környezetbarát, költségtakarékos mosó- és tisztítószerek

A háztartás tisztántartására ma már rengeteg olcsó és környezetbarát, de hatékony alternatíva létezik.

A legegyszerűbb: a szódabikarbóna. Az ára rendkívül pénztárcakímélő, a környezetre ártalmatlan, lebomlik. Lehet vele fertőtleníteni, felületet tisztítani, szagokat semlegesíteni, és az izzadás ellen is felveszi harcot.

A másik egyszerű csodaszer a mosószóda, ami egy biológiailag lebomló, általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Az ára ennek is iszonyatosan kedvező, minden mosógép mellett ott a helye!

Még egy ilyen olcsó és a háztartásban általában fellelhető, környezetbarát szert az ecet. Kiváló fertőtlenítő, vízkőoldó és öblítőként is jól funkcionál, pl. semlegesíteni tudja a mosószóda maradványokat a textilekben.

Ez a három a legolcsóbb és legegyszerűbb szer, de természetesen ma már rengeteg környezetbarát tisztítószer kapható, hiszen sokan már a folyékony, esetleg illatosított szereket kedvelik jobban. Létezik környezetbarát mosogatótép-tabletta, folttisztító, kifejezetten finom textíliákhoz való mosószer, bútorápoló, így érdemes utánanézni, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább kedvező árú környezetbarát alternatívát.

Ha még több környezetbarát tippet és terméket keresel, akkor látogass el a Zöldpolc ÖKO Webáruház honlapjára, ahol több ezer termék, szakértői segítség és rengeteg megoldás vár! Zöldülj velünk!

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Mire használjuk leginkább a mobilbankot? És mi mindenre lehetne?
Videónkban megkérdeztünk néhány budapesti járókelőt, hogy használ-e banki mobilapplikációt. Vajon mi a legnépszerűbb funkció? És aki le sem tölti az appot, az miért ódzkodik tőle? A kételyekre az OTP Bank szakértője ad megnyugtató választ.

Link másolása

hirdetés

A technológia fejlődésének előrehaladtával lassacskán magunk mögött hagyjuk a postai sorban állást és a papír alapú csekkeket, hiszen ezekre jóval egyszerűbb megoldást kínálnak a mobilbankok. Ezek az alkalmazások a párnahuzatban tárolt készpénzkötegek és a jegyzetfüzetben vezetett kiadások végét jelenthetik, hiszen itt minden pénzüggyel kapcsolatos dolgunkat biztonságosan számon tudjuk tartani.

Na de mire is képes egy mobilbank?

Videónkból kiderül, milyen szolgáltatások könnyíthetik meg életünket, ha letöltjük az applikációt, legyen szó megtakarításról vagy kiadásokról.

Mire használhatjuk a gyors átutalásokon túl?

A megkérdezettek közül többen kihasználják a mobilbank adta lehetőségeket. Volt, aki a vásárlási kedvezményeket emelte ki, más szerint az azonnali utalás az abszolút jolly joker. Ezeken kívül még számos egyéb funkció áll a rendelkezésünkre, például kártyás vásárlásainkat is pontosan tudjuk követni a tranzakciótörténetünkben. Ugyanakkor nem csak a különböző pénzmozgásainkat kísérhetjük figyelemmel, hanem

megtakarításainkat is áttekinthetjük, és lehetőségünk van betétek lekötésére is.

Szintén nagyon hasznos a postai QR-kódos csekkbefizetés funkció, ahol mindössze egy QR-kód befényképezésével ki tudjuk fizetni a számláinkat. Az applikáció ráadásul minden tranzakció után küld alkalmazásértesítéseket, tehát ha bármi történik a számlánkon, arról rögtön tájékoztatnak minket.

hirdetés
Igaza van annak, aki biztonsági okokból inkább nem használ mobilbankot?

Vannak, akik szkeptikusan állnak a mobilbankhoz, hiszen szerintük a digitális térben könnyebb az adathalászok és a csalók dolga. A szakértő szerint viszont

nincs ok aggodalomra.

„Az OTP Bank nem ismer kompromisszumot az online csatornák, így a mobilbank biztonságának tekintetében sem” – mondta el Kökény-Majer Anita, az OTP Bank digitális csatornáinak szolgáltatásfejlesztéséért felelős vezetője.

A legmagasabb technológiai szintű biztonság mellett folyamatosan tájékoztatják az ügyfeleket arról, hogy milyen visszaéléstípusok merülhetnek fel az adott időszakban. Ezzel kapcsolatban az alkalmazásban is elhelyeznek tájékoztató üzeneteket. Fontos megjegyezni, hogy az alkalmazás az egyes műveletek elvégzése előtt minden esetben kér ügyfélazonosítást. Ha tehát esetleg valakinek ellopják a készülékét, vagy elveszíti azt, egyáltalán nem kell megijedni. Mind a tranzakciók jóváhagyásához, mind a belépéshez

az ügyfél által kiválasztott jelszó vagy biometrikus azonosítás (arcfelismerés vagy ujjlenyomat) szükséges, így csak és kizárólag a tulajdonos tud hozzáférni a fiókjához.

Jövőbeni fejlesztések

Ahogyan az a videónkban is látható, gyakran felmerül számos egyéb funkcionális igény a mobilbankot illetően. A kamatok átláthatóbbá tételétől kezdve a saját költési limit beállításáig hallottunk ötleteket, melyekkel kapcsolatban Kökény-Majer Anita kiemelte, hogy az OTP Banknál

folyamatosan vizsgálják az ügyfelek visszajelzéseit, és mérlegelik azoknak a megvalósíthatóságát.

Egy mobilbank alkalmazás esetében nem lehet azt mondani, hogy véglegesen kész van. Mindig lesz olyan feladat, amin finomhangolni kell, vagy át kell alakítani. Az OTP Bank is ezt az elvet követi: folyamatosan fejlesztenek és bővítik az alkalmazást az újdonságokkal, kiemelten azokkal, amelyekre az ügyfelek is vágynak.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta. A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről és feltételekről kérjük, tájékozódjon az OTP Bank fiókjaiban és honlapján közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: