News here
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Hogyan tudod meghatározni a munkád reális értékét?

Mire figyelj, ha egy interjú során már a fizetési igényekről tárgyaltok? Adunk néhány tippet, hogyan lehetsz elégedettebb a fizetéseddel és mutatunk egy rendezvényt, ahol hasznos információkat gyűjthetsz a témában.

Link másolása

hirdetés

A munkaerőpiacot nem hiába illetjük a piac szóval, hiszen hasonlóan működik, mint egy vasárnapi piac. A munkaadó - kis túlzással - ugyanúgy mér majd fel téged, mint a vásári portékákat és a legmegfelelőbbnek tűnő, valamint a lehetőségeibe beillő jelölt mellett teszi le a voksát.

Viszont az, hogy te miképp prezentálod, hogyan "adod el" magad nagyban befolyásolhatja a tárgyalás eredményét.

Mitől függ, hogy mennyit ér a munkám?

A piacos példánál maradva, ha egyedi terméket kínálsz jobb áron adhatod el, mintha ugyanazt a kínai pólót árulod, amit a többiek. Azaz az álláskeresésnél is, ha ritka kvalitásaid vannak, amelyeket a munkád során hasznosítani tudsz, jobb eséllyel pályázol, mint az, aki mellett még 300-an hasonló készségekkel jelentkeztek ugyanarra a munkakörre. A bértárgyaláson fog eldőlni, hogy forintosítva mennyit hajlandó a munkaadó fizetni a munkádért.

A bértárgyalás során nem csak a fizetésről egyeztettek, hanem a bér melletti juttatásokról, cafetériáról is, amit az alapfizetés mellé kínál a munkaadó.

hirdetés
men-1979261_1280

Ki mondja ki mennyi az annyi?

A lehetőségek lehetnek kecsegtetőek, ám a konkrét számok elhangzása kulcsfontosságú a tárgyalás során mindegyik félnek. Kinek kell szóba hoznia az összeget? – tesszük fel a kérdést Repka Ágnes HR szakértőnek. „Fontos, hogy a kiválasztási folyamat elején ne beszéljünk a bérről. Amíg a munkáltató nem látja, hogy mennyire vagyunk értékesek, addig minden bér drága lesz neki. Ha meggyőzzük arról, hogy nagyon jók a kvalitásaink, kiváló képzettségeink vannak, akkor nagyobb az esély, hogy az általunk meghatározott összeg beleilleszkedik a másik fél elképzeléseibe is. Alapszabály az is, hogy aki először mond ki összeget a tárgyalás során, az veszít kicsit az alkupozíciójából. Ezzel ugyanis ő elárult egy vonatkozási pontot, amihez viszonyítva tudja a másik fél a saját csomagját igazítani.”

Itthon sokszor elég egyenlőtlenek a viszonyok. Sok esetben a munkavállaló csak arról tud dönteni, hogy elfogadja vagy nem a számára felkínált bért. Itt pedig visszatér a képességek fontossága is, hiszen ha a munkádat még sok, hasonló kvalitású ember is el tudja végezni, akkor viszonylag keskeny az a skála, amin a bérigényeddel mozogni tudsz. Csakúgy, mint azok, akiknek nincs állása, egyértelmű, hogy nem fog a kínált bérről egyezkedni, hiszen örül, hogy megkapta a munkát. Ellenben, azok, akik váltani szeretnének jobb tárgyalási pozícióban vannak, hiszen nincs mit veszteniük.

HVG Állásbörze

Egyetemistáknak, friss diplomásoknak is jó terepet jelenthet a HVG Állásbörze országos karriervására, hiszen a munkaerőpiac meghatározó szereplői képviseltetik magukat. Március 8-9-én a Papp László Sportarénában több mint 200 kiállító munkatársaival tudsz beszélgetni, valamint 18 előadás és 1400-nál is több tanácsadás vár, ha állást keresel, de akkor is érdemes kilátogatnod, ha csak bővíteni szeretnéd ismereteidet.

Az eseményen a részvétel ingyenes, csak előzetes vagy helyszíni regisztrációhoz szükséges. Regisztrálj és találd meg a számodra testhezálló karrierlehetőséget!_MG_2130

De mennyit ér a munkám?

A bértárgyalás előtt nem árt ha alaposan felkészülsz - ideális esetben pedig már az álláskeresés kezdetekor átgondolod, milyen igényekkel és elvárásokkal mész el egy interjúra. Első lépésként mérd fel mennyit is érsz a piacon. Kérdezz meg ismerősöket, tájékozódj az internet segítségével, hogy az adott iparágban, cégnél, vagy azonos pozíciókban mennyit lehet keresni. Tájékozódhatsz fizetési felmérésekből és körképekből is. Konkrét összeg helyett pedig határozz meg egy intervallumot, amit a juttatási csomag alapján módosíthatsz.

Hogyan kérjek fizetésemelést?

Ha nem tervezel váltani, viszont már egy ideje a cégnél dolgozol előfordulhat, hogy megváltoznak az igényeid. De hogyan jelezd ezt a munkáltatódnak? Az időzítésnek ilyenkor kulcsfontosságú szerepe van. Érdemes akkora időzíteni a kérést, amikor jól sikerült egy projekted vagy jó eredményt értél el és ez jó alkalmat kínál a beszélgetésre. Ilyenkor érvelhetsz a jó teljesítményeddel. Lehet, hogy az alapbéred nem fog nőni, juttatási csomagban vagy bónuszrendszerben viszont könnyebben érhetsz el módosítást. Ezekről itt olvashatsz bővebben.handshake-2056023_1280

Hogyan növeld az esélyeidet, hogy egyáltalán eljuss a bértárgyalásig?

Persze, a bértárgyalás már az álláskeresés utolsó lépcsőfoka. Ahhoz, hogy idáig eljuss előbb meg kell felelned egy állásinterjún, ahhoz pedig egy jó önéletrajz és motivációs levél lesz a belépőd. Önéletrajz írásnál is érdemes betartanod pár aranyszabályt - például legyen mindig naprakész, rövid és lényegre törő -, de azzal is tovább növelheted az esélyeidet, ha munkakörtől függően az adott állásra szabott önéletrajzzal jelentkezel. Erről további tippeket itt olvashatsz.

A motivációs leveleket is állásokra szabva érdemes megírnod, így ahelyett, hogy az összes neked tetsző pozícióra beadnád a jelentkezésed, inkább válogass azok közül, amelyek leginkább passzolnak hozzád, és szánj időt arra, hogy valóban megnyerő legyen a motivációs leveled. Ehhez itt találsz három aranyszabályt.office-336368_1280

Ha az önéletrajzod és a motivációs leveled meggyőző volt, irány az interjú, ahol személyesen is meggyőzheted jövőbeli főnöködet, hogy te vagy az ideális jelölt! Nem is gondolnád, hogy ebben milyen fontos szerepe lehet az interjú utolsó mozzanatának, amikor általában megkérdezik, van-e neked is kérdésed. Arról, hogy milyen kérdésekkel érdemes készülni, itt olvashatsz.

Ha ismerőseidnek is ajánlanád a cikket, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Napjaink legaktívabb vulkánjai, amiket jobb a képernyőn keresztül megtekinteni

Link másolása

hirdetés

Kecsegtető látványt nyújtanak azok a helyek, ahol vulkánnal találkozhatunk, de fontos felhívni a figyelmet ezeknek a veszélyeire. A turisták körében igen népszerű a vulkánok látogatása, de ne feledkezzünk meg arról, hogy léteznek ma is aktív tűzhányók, amiket jobb elkerülni. Ezeket gyűjtöttük most össze nektek a Vegas.hu csapatával.

A füstölgő hegy

A világ legmélyebb fekvésű vulkánja, az Erta Ale Etiópiában helyezkedik el. Ha épp nem a füst lepi el a mélyedést, akkor a „füstölgő hegy” átváltozik a „pokol kapujává” és láthatóak lesznek a gyönyörű lávaszökőkutak, illetve a különleges lávató. Ennek megközelítése veszélyes a kiszámíthatatlan talaj miatt, ami lehet frissen megszilárdult, vagy kénes gőzöket kieresztő, az olvadt kőzetanyag képes túlcsordulni a kráter peremén. A Vegas.hu oldalán lávafolyó helyett pénztengerben fürödhetsz, ugye te sem szeretnéd ezt az élményt kihagyni?

A tűz hegye

Az Indonéziában található Merapi vulkán 2010-ben óriási pusztítást végzett. Még a légitársaságokat is arra kérték, hogy tizenkét kilométeres távolságban ne közelítsék meg a vulkánt a levegőbe került vulkanikus hamu miatt. A hamu veszélyesebb tud lenni, mint maga a láva, mert képes óránként 150 kilométeres sebességgel leereszkedni és szétszóródni hatalmas területekre, ahol jelentős kárt okoznak. A Mount Mazuma játékban szerencsére semmi veszély nem fenyeget, sőt remekül szórakozhatsz közben, hiszen itt a hamuszórás helyett pénzeső vár Rád.

A fortyongó földanya

Szicília fennséges ételeinek titkos „hozzávalója” maga az Etna vulkán. A helyiek természetanyaként tisztelik a vulkánt, mert az abból kitörő láva bár elsőre pusztító, később életet adó erővel bír, ugyanis rengetek ásványi anyagot hoz magával a felszínre a mélyből, amiből aztán előszeretettel táplálkoznak a dél-olasz növények. Bár az Etna is tud pusztító lenni olykor, mégis e folyamatok által annyi kincset adományoz a helyieknek, mint a Vegas.hu kitörő vulkánja a jackpotot szakító szerencséseknek.

Válaszd a Vegas.hu virtuális vulkánját!

Ha biztonságosan szeretnéd megtekinteni, hogyan tör ki egy vulkán, akkor nincs más dolgod, mint ellátogatni Magyarország első legális online kaszinó oldalára, a Vegas.hu-ra és máris kipróbálhatod a Mount Mazuma játékot, ahol azonnal 150 ingyen pörgetést kapsz a bónusz kiválasztását követően, sikeres befizetés esetén. A látványos nyeremény kitörések akár 32-szeres szorzót is kreálhatnak, így még nagyobb élményben lehet részed. A Vegas.hu weboldalára kattintva még több információt tudhatsz meg a részletes felhasználási feltételekről és az ajánlat pontos leírásáról.

hirdetés

A szerencsejátékban 18 éven aluliak és sérülékenynek minősülő játékosok nem vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték függőséget okozhat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Videóban magyarázta el egy tiktoker, hogyan lehet mindent elárasztó orgazmusa a nőknek
A partner mindkét keze kell a tökéletes női orgazmushoz, ami akár olyan is lehet, mint „a Niagara-vízesés”.

Link másolása

hirdetés

Már majdnem 15 millióan látták azt a videót, amiben egy tiktoker gondosan illusztrálva elmagyarázza, hogyan lehet mindent elárasztó orgazmust elérni a nőknél, írja a Daily Star. Taylah Davies úgy fogalmaz, hogy aki követi tanácsait, egyenesen „a Niagara-vízeséshez” hasonló gyönyört okozhat partnerének.

A nő szerint a technika egyszerű: az egyik kezet az alhasra kell helyezni és enyhén benyomni. Eközben a másik kéz ujjaival a nő vaginájában olyan mozdulatokat kell végezni, mintha éppen odahívnánk valakit. Még hatásosabb lehet a végeredmény, ha mindeközben alulról egy párnával megtámasztjuk a nő derekát.

A konkrét mozdulatsort ebben a néhány másodperces angol nyelvű videóban mutatja be:

@taylahdavies1 Reply to @melstander #bigsisteradvice ♬ original sound - Taylah Davies

A kommentelők közül a nők többsége egyetért a Taylah tanácsaival, bár olyan is akad, aki szerint minden test más, így nem biztos, hogy mindig be fog válni a trükk. Olyan is akad, aki egyenesen rosszul lesz attól, ha a párja így akar örömet szerezni neki, míg másvalakinek rendre megfájdul a hasa a módszertől.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Azt hitte, valami belement a szemébe, erre kiderült..

Link másolása

hirdetés

..hogy csak száraz a szeme! Gondolta volna, hogy rengeteg ember küzd szemszárazsággal anélkül, hogy bármilyen szembetegség állna a hátterében? Szemviszketés, idegentest érzése a szemben, szúró vagy égető érzés sőt, a homályos látás mind-mind jelei a szemszárazságnak, azaz a nem megfelelő mennyiségű könnytermelésnek. Rövid távon „csak” rendkívül fájdalmas vagy bosszantó lehet, hosszú távon azonban komoly látási nehézségekhez is vezethet a szemszárazság. Ha kizártuk orvosi vizsgálattal is a szembetegségeket, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen élethelyzetünk vagy rendszeres tevékenységünk az, amely a szemszárazság rémes tüneteihez vezet.

A szemszárazságnak fokozottan ki vannak téve az 55 év felettiek, nemtől függetlenül, ugyanis a szem öregedésével a könnytermelési nehézségek is együtt járnak, a kontaktlencsét viselők, a monitor előtt vagy szabadtéren, esetleg erős fényben, porral szennyezett területen dolgozók, illetve azok, akik egész nap megfeszített figyelemmel erőltetik a szemüket: sofőrök, műtős orvosok, vagy kézimunkát végzők például.

A napi tevékenységeken túl hat a könnytermelésre az, iszunk-e elég folyadékot naponta, űzünk-e vízi sportokat, sokat járunk-e uszodába, strandra, de az elegendő alvás fontosságát is érdemes megemlíteni, ugyanis a szemünk pihentetésének mennyisége is sokat számít a szemünk jó közérzetében. Ezenkívül a változatos szembetegségeken átesettek is sokan szenvednek a szemszárazság kínzó tüneteitől, ahogy néhány gyógyszer mellékhatásaként is megjelenhet.

A szemszárazság bántó tüneteinek orvoslásában sokat segíthet, ha változtatunk azon a néhány tényezőn, amelyre van közvetlen hatásunk (vízfogyasztás, alvás például), ezenkívül bátran használjunk a természetes könnyel kémiailag szinte megegyező műkönnyeket! Kisméretű kiszerelésük és szobahőmérsékleten való tárolhatóságuk miatt bármilyen táskában magunkkal vihetjük munkába vagy nyaralásra és azonnal segíthetünk magunkon, ha érezzük a fenti tünetek egyikét. Ha rendszeresek a tünetek, akkor válasszunk olyan összetételű szemcseppet (azaz műkönnyet), amelyet jól tolerál a szemünk rendszeres használat esetén, ennek kiválasztásában szívesen segítenek a hozzáértő gyógyszerészek.

A VIZULIZE termékcsalád olyan műkönnyeket tartalmaz, amely bármely okból fakadó szemszárazságon segít. A kék jelzésű Vizulize Hypromellose 0,3% Eye Drops azonnali megkönnyebbülést hoz a száraz és irritált szemnek váratlanul fellépő tünetek esetén. A lilával jelölt Vizulize Dry Eyes Eye Drops hatékonyan enyhíti a száraz, fáradt és érzékeny szemeket, csökkenti az időnként jelentkező irritációt és kellemetlen érzést, míg a piros jelzéssel ellátott Vizulize Intensive Dry Eyes Eye Drops-ot a tartós szemszárazság okozta folyamatosan fellépő kellemetlen tünetek enyhítésére fejlesztették ki. Mindhárom szemcsepp bátran használható kontaktlencse-viselés közben is, további részletekről tájékozódjon gyógyszerészénél!

hirdetés

A Vizulize termékeket keresse bevezető áron országszerte a Kulcs Patikákban!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Nyári magányt érzel? Így küzdhetsz meg vele
Sokan érzik magukat egyedül ilyenkor, amikor sok a társas program. Íme pár tipp, ami segíthet túllendülni a magányosságon.

Link másolása

hirdetés

Sokak számára a nyár az év legjobb időszaka, amely egyet jelent a baráti összejövetelekkel, utazásokkal, bulizással, strandolással és minden olyan tevékenységgel, amit kint, a jó időben lehet végezni – általában társaságban. Ugyanakkor a nyár magányos is lehet, sőt ezek a hónapok még jobban felerősíthetik a magányt. Az egyedüllét bármely életkorban és időszakban megjelenhet, de a fiatalok számára talán a nyár az, amikor a legrosszabb ez az érzés. Hiszen azt látják, hogy a barátaik, ismerőseik fesztiválokra járnak, kirándulnak, strandolnak, táboroznak, és új kapcsolatokat építenek. A közösségi média világában, amikor mindenki mindent megoszt másokkal pedig még nehezebb lehet azt látni, hogy míg mások boldogan töltik a nyarat, ők magányosan ülnek otthon.

De nem szabad azt gondolni, hogy ez csak velünk történhet meg, hiszen a nyári magányt nagyon sokan tapasztalják.

A Metro által megszólaltatott Dr. Rina Bajaj pszichológus szerint ez részben azért van, mert társas lények vagyunk, természetes, hogy igényeljük a társaságot. Az internetnek köszönhetően pedig ismeretlenekkel is kapcsolatba tudunk lépni, ugyanakkor a közösségi média hátránya az is, hogy a megosztott képek és videók alapján összehasonlítjuk magunkat és az életünket másokéval. Ráadásul érezzük az elvárások miatti nyomást, és azt, hogy ha nem csinálunk bizonyos dolgokat, akkor lemaradunk valamiről. Ez pedig szomorúságot érzünk, rossz hangulatba kerülünk, és hajlamosak vagyunk olyan negatív gondolatokra, mint pl. „senkit nem érdekel, mi van velem”, vagy „mindenkinek jobb élete van, mint nekem”.

„Ilyenkor azonban fontos észben tartani, hogy az emberek általában önmaguk és az életük legjobb verzióját mutatják az interneten. Csak azért, mert esetleg te nem vagy annyira társasági ember, nem jelenti azt, hogy az életed kevésbé jó, mint másoké”

– mondja a szakember.

Azt is hangsúlyozza, hogy el kell fogadnunk, hogy életünk bizonyos szakaszaiban szembesülünk a magánnyal. Ezt még azok az emberek is megtapasztalják, akik úgy néznek ki, mintha mindig jól éreznék magukat. Az pedig teljesen normális, hogy időnként magányosnak érezzük magunkat. Az a fontos, hogy felismerjük ennek jeleit, így lehetőségünk van kezdeni vele valamit. Hasznos tevékenység lehet ilyenkor a naplóírás, bármilyen művészet vagy egy jó beszélgetés valakivel.

„Emlékeztesd magad arra, hogy oké ezt érezni, és hogy az érzés intenzitása csökkenni fog. Érdemes ilyenkor elterelni a figyelmedet, például hallgass zenét vagy menj ki a természetbe – ez segít javítani a hangulatodon”

– tanácsolja a pszichológus.

hirdetés

Az is hasznos ilyenkor, hogy saját magunkat ostorozása helyett – amiért ebben meg abban nem vagyunk jók –, inkább koncentráljunk az erősségeinkre, arra, mi megy nekünk jól. Akár listát is írhatunk a képességeinkről, ez később is jól jöhet, ha ismét nem vagyunk túl jó passzban. Segíthet az is, ha elképzelünk egy szituációt vagy egy helyet, amiben vagy ahol jól éreznénk magunkat, vagy felidézünk egy korábbi szép emléket. Ez megnyugtató, pozitív hatással lehet ránk.

Szuper "gyógymód" a magányra a mozgás is. Ha társaságban sportolsz, máris kevésbé érzed magad egyedül, a mozgás pedig feltölt.

A szakember azt is javasolja, hogy gondold végig, kikkel beszélgetsz, töltesz időt szívesen. Ha nincs ilyen, vagy nincs számodra elegendő ilyen ember az életedben, a közeledben vagy akár az interneten is kereshetsz támogató csoportokat. Fontos azonban, hogy a kapcsolataid minőségére fókuszálj, ne a mennyiségére. Tartsd észben azt is, hogy ha magaddal rendben vagy, könnyebben tudsz másokhoz is kapcsolódni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: