hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Hogyan boldogul egy negyvenes nő a társkeresés útvesztőjében?

Az interjúalany tapasztalt társkereső, aki most szívesen megosztotta velünk mindazt, amit átélt az ismerkedésre fordított három év alatt. Appok, helyszínek, első randis témák, ghosting és a nagy Ő…mindent érintettünk a beszélgetés alatt.
Laskai Nelli, Negyven múltam... és élvezem blog, címkép: athree23 képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. augusztus 04.


Link másolása

hirdetés
Azon embereket várjuk ide és az Instagramra, akik közelednek a negyven felé, vagy épp már elhagyták azt. Ahogy a Szex és New York-ban hallottuk: A negyven az új harminc. Bármit is jelentsen ez. Mármint a kor csak egy szám, a napunk meg olyan, amilyenné tesszük.

– Egy kommented kapcsán jutott tudomásomra, hogy Hontvári Szilviának nagy tapasztalata van társkeresésben. Hány évig voltál társkereső és milyen platformokon ismerkedtél?

– 2018.01.02-án regisztráltam fel életemben először társkeresőre, a Badoo nevű oldalra, és 2020.10.01-én volt az a randim, amiből a mostani kapcsolatom indult… a Tinderről. Körülbelül 20 társkereső oldalra regisztráltam fel az évek során, de a Badoo, a Randivonal és a Csajok és pasik lettek nálam a nyerők. Volt pl. Love.hu, Academic singles, Párom.hu, Vagyok neked, Elittárs, Egyedülálló szülők társkeresői… Majd legvégül, 2020 nyár végén benéztem a Tinderre, és szeptemberben ott találtunk egymásra a párommal.

A Randivonal volt a legszínvonalasabb nekem, a legtöbb randevúm is onnan volt. Számos oldal túl sokat vagy túl keveset adott. Értem ezen a kezelhetőséget például. De picit

társkeresés ürügyén regisztráltam például túracsoportba, fotós csoportokba is, mert ezek egyrészt a hobbijaim is, és való igaz, az érdeklődési kör mentén hamarabb találhatunk társat.

A társkeresési “metodikám” az volt, hogy miután elteltem a bőség zavarától, néha hétre, vagy hónapra is felfüggesztettem a keresgélést. Adtam esélyt élő ismerkedésre: túrák, programok barátnőkkel. De semmi nem volt, meg ugye a Covid helyzet is közbeszólt az élő ismerkedésbe. Bár voltak óvatos randijaim akkor is…

– Mit tapasztaltál, mi az online ismerkedés nehézsége?

hirdetés

– Magamból kiindulva kezdem: nem tudtam, hogy kit-mit akarok. Még válófélben voltam, összezavarodottan, 43 évesen, 3 gyerekkel. Egyet tudtam, szeretnék majd egy jó, hozzám mindenben passzoló társat. De időközben, ahogy gyászoltam-gyógyultam, változtam és ehhez rímelő férfiakba “botlottam”. Eleinte “rossz” emberekbe: bántalmazókba, mint az ex-em.

Tehát az elején csak kis lelki gyógyírt kerestem, de főleg beszélgetőpartnereket. Nehéz volt bizalmat szavazni vadidegeneknek, és sokan vissza is éltek vele. Sok volt a kamu fotó, az életkor letagadás.

Nehéz volt újra és újra leírni ki vagyok, mit keresek, miért vagyok itt. Nehéz volt a sok csalódás, és a sok sértés elviselése, pár fénykép alapján rábökni valakire. A húspiac érzete kicsit nyomasztó volt. Lassan szoktam hozzá, hogy egyfajta kíváncsiság legyen bennem, inkább játéknak fogjam fel, és elfogadjam, hogy nincs más út.

A legnehezebb talán az, hogy mivel nem élő kapcsolódással indul az ismerkedés, a felek bátrabbak, túl bátrak, és nagy csalódás, hogy a hang és egyéb érzetek híján ez tévútra visz. Előfordult, hogy hetekig írogattunk, ám élőben nem volt “szikra”, ezért hamar ráálltam arra, hogy mielőbb élőszó, telefon és találkozás.

– Mi az a három fontos dolog, amit megtanultál a társkeresési időszakodból?

A legfontosabb, amit megtanultam, hogy nem szabad túl korán belekezdeni a keresgélésbe. Válás, mély gyász alatt süt egy nőről, mégha erős, önálló is, hogy mentsetek meg, szeressetek. Ezt pedig nagyon sokan kihasználják.

A második, hogy minél jobban szeretem magam, bízom magamban, meghúzom a határaim, az egyedüllétet is jól megélem, annál minőségibb kapcsolódások születnek.

A harmadik pedig, hogy hittem-akartam-vágytam az új, a jó társra végig, és volt türelmem megvárni Őt. A csalódások-összeomlások ellenére is.

Tehát soha, semmit sem feladni, és addig is jól megélni mindent. Így, ha valaha újra magam maradnék, tudom, hogy kibírom, és mindig lesz remény.

– Mit tapasztalsz, mi az, amit a férfiak figyelnek egy nőn a társkeresés idején?

– A férfiak nagy része nem tudja mit akar, vagy csak szexet akar. Sajnos sok a link alak, aki valószínűsíthetően több vasat tart a tűzben, vagy a párja mellől írogat, ígérget. Akikkel végül randiztam is, ők azt keresték, amit én. Komoly társat, újrakezdést, testi-lelki-szellemi társat. Hosszú távra. Akikkel beszélgettem, ők azt mondták, hogy a külsőt nézik, értelemszerűen. A látott fényképek alapján, ha van vonzalom, írnak. Aztán a “beszélgetés” írogatás alatt már látszik a stílus. De ők is szorgalmazták a mielőbbi randit, az élőszót. Amit még megfigyeltem, hogy a férfiak az én korosztályomban 18-40-ig kerestek nőt.

A negyvenes nők a túl fiataloknak /18-25/ vagy a jóval idősebbeknek /60 +/ vonzó korosztály. Negyvenes nőként, anyaként kisebb az esély.

Hontvári Szilvia

– Te milyen preferenciák alapján választottad ki, hogy kivel érdemes személyesen is találkoznod?

– A “lécem”, mint már utaltam rá, folyamatosan emelkedett, azzal párhuzamosan, hogy erősödtem az önállóságomban, öntudatomban.

Olvastam sok cikket, arról, hogy érdemes listát írni a leendő társról. Hát én írtam! Mindenre kiterjedően is. Bővítgettem, és amikor a párommal három hónapja voltunk együtt, elolvastuk. 95 %-ban passzolt rá.

Persze tudtam, hogy kompromisszum is lesz. Mindenképp a közelben kerestem társat, különélő, de tartalmas dolgot egyelőre, mert nagyon szeretem a szabadságom. 25 évig volt egyetlen társam, most nőttem fel. Távkapcsolat van egyelőre.

A preferenciám volt az, hogy kortárs legyen – egyidősek vagyunk a párommal. És apuka legyen, nagy gyerkőccel, mint nekem. A hasonló egzisztencia nagyon fontos volt, és a hasonló érdeklődés. A humor főleg, és még kismillió dolog, például a borosta… A testmagasság is fontos volt, mert én 170 cm vagyok, így 180 cm alatt nem nagyon ismerkedtem – a párom 186 cm. A sportosság is számít, mert én is sportolok – a párom 25 évig jégkorongozott.

A társkeresés során 18-71 éves férfiak érdeklődtek utánam. A fiatalok imádják a MILF-eket, tapasztalatszerzés a céljuk. Sokan eltartatták volna magukat, az idősebbek meg el akartak tartani engem.

A találkozókra olyanokkal mentem el, akik az adott elképzelésemhez passzoltak. Sokszor úgy mentem randizni, hogy maga az ember érdekelt, de a képek alapján nem vonzott annyira, viszont az élő találkozástól vártam a végső “megerősítést”. Ahogy fentebb is említettem, élőben dől el minden.

– Szerinted mennyire igaz, hogy az emberek nagyon gyorsan akarnak eljutni a „sziától az ágyig”?

– Sokan már a Szia után a szexre tértek rá írásban. Sok jónak induló randin megjelent a szexre utalás, “véletlen” érintések, csók kierőszakolása, pedig “ráutaló magatartásom” nem volt, sőt nyíltan jeleztem korábban írásban, hogy első találkozás során nincs szex.

Nagyon jellemző a gyorsaság, sajnos. Elrontja a dolgokat a türelmetlenség, ezen férfias attitűd vagy kiéhezettség, vagy a mai világ mindentidenekemmost feelingje.

Nőtársaimmal arra jutottunk, mi nők rontottuk ezt el. Sokan könnyen-gyorsan adják magukat.

– Milyen témákat szoktak érinteni a párkeresők az első beszélgetésen?

– Imádtam! Volt ott minden. Vízihullaként előkerült ex-től kezdve bírósági tárgyalás szó szerinti idézésén át, számtalan érdekes témáig. Többnyire a profil adta az első témát. Az érdeklődési körök, sport, gyerekek. Nagyon sok érdekes embert, életutat ismertem meg. Sok férfinak van igénye lelki életre, keresik a jó beszélgetőtársat. Szerettek a munkájukról beszélni. Volt időszak, hogy annyival is beértem, hogy jókat leveleztünk olyannal, aki a hatalmas távolság miatt szóba se jöhetett. De hónapokig ráírtunk egymásra, úgy barátilag.

Akik abszolút bántóan, sértően írtak, azoknak eleinte válaszoltam jólnevelten, de aztán a töröl, majd a tilt gombot kellett alkalmaznom.

Túl sok volt az a férfi, aki nem is tudom, sérült, egyszerű, rosszindulatú. Például ilyen beköszönés is volt: “Mi a f.szt keresel itt 3 kölökkel?”

– Mennyire jellemző a ghosting? Találkoztál-e szó nélkül eltűnő pasival?

– Huh, rengeteggel!

Volt, aki beszélgetés közben tűnt el, profilt is törölt. Volt, akikkel már randit beszéltünk meg és másnapra eltűntek, és volt, aki a találkozóra sem jött el és nem is jelezte.

Sajnos ez gyakori jelenség. Eleinte fájt, majd rájöttem ők éretlen, sérült lelkek, és nem vettem magamra.

– Hogyan tudtad zárni, ha egy ismerkedés után a pasival mégsem akartál tovább haladni?

– Magabiztosan, határozottan, kedvesen.

Megmondtam azonnal az első találkozón, ha úgy éreztem. “Köszönöm, de nem ismerkednék tovább. Nem érzem azt, hogy te vagy akit keresek.” Vagy megírtam még aznap, ha ott még nem volt számomra egyértelmű. A válaszok: könyörgés, értetlenkedés, fenyegetés, zaklatás volt. Hála, hogy az utóbbi csak egyszer fordult elő.

Később elmentem 2, illetve 3 randiig, ha nem volt szikra az elsőn, de ezekben az esetekben később sem lett. Szóval elmondhatom: ha az a bizonyos szikra, wow érzés nincs elsőre, később sem lesz. Persze ez izgi és vékony jég, mert ahol részemről megvolt a szikra és elindult a kapcsolat, és lett belőle néhány hetes, pár hónapos sztori, akkor egy idő után a férfi kezdett kihátrálni. Rádöbbentett, hogy még mindig tanulnom kell magamról, hogy mit nem akarok, mert minden esetben eléggé engedtem a lécemből, és mindig én mondtam ki, hogy vége.

– Milyen tanácsot vagy útravalót adnál a társkereső nőnek vagy a társkereső férfinak az eredményesebb párra találása érdekében?

– Elég jól kell lenni önmagunkkal ehhez a társkeresősdihez, tudnunk kell, hogy kik vagyunk, mit érünk, kit-mit szeretnénk. De ez egy hosszú tanulási önismereti folyamat. Tudatossá váltam nagyon, sokat olvastam a témában. Természetesen minden eset más. Én a negyvenpluszos anyák szemével nézem, és egy 25 évig tartó hosszú kapcsolat után.

A “lécet” nem szabad alacsonyan tartani, túlzottan leengedni. A bárki, csak legyen valaki nem opció egy önmagát szerető embernek.

Jól kell mérni a leendő társat, reálisan látni őt, és mindig a tetteket nézni, nem a szavakat, ígéreteket. Sok türelem kell, hit és szerencse is talán. Tudni kell jól megélni az életet egyedülállóként is.

– És az utolsó kérdés, ami biztos sok olvasót foglalkoztat: megtaláltad-e azóta a Nagy ő-t?

– A nagy Ő megvan, igen. Azt érzem, megtaláltam a hozzám legjobban passzoló társat, aki a “kívánságlistámat” 95%-ban hozta. Minden szinten összhang van, és nagyon szeretnék erre már vigyázni. Ő is így érzi, kimondja, kimutatja. Mindent megbeszélünk. Lezárt múltak, az exekkel diplomatikus minimális kapcsolat a gyerekek miatt. Ő elfogadott engem 3 gyerkőccel. Ezen a téren volt a legnagyobb félelmem.

Igaz még csak távkapcsolat, heti rendszerességű találkozásokkal, sok programmal. Még ritkák a “szürke” hétköznapok. 10 hónapos az ismeretségünk, és nem sietünk sehova. Tartalmas így is, és igazán bíztató a jövő: együtt tervezzük.

A 40 múltam ...és élvezem blogon olyan interjúkat olvashatsz, amikből kiderül, hogy 40 év fölött sem áll meg az élet. SŐT! Akkor kezdődik igazán. Ha pedig szeretnéd te is megosztani a 40 feletti tapasztalataidat, kattints ide és jelentkezz!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

9 dolog, ami a testeddel történik, ha nem szexelsz

Egyrészt a szex szórakoztató, így érdemes csinálni, másrészt ha nincs jelen a szex az életünkben, akkor elmaradnak a szexnek jól kimutatható érzelmi és fizikai előnyei.
Forrás: Life Advisor, Címkép: Niek Verlaan képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. október 14.


Link másolása

hirdetés
A Life Advisor célja, hogy minél több embert segítsen és inspiráljon az élet szeretetére, az álmai elérésre és hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

Életünk bizonyos pontjain elkerülhetetlenül megesik velünk, hogy nincs szex az életünkben. Ez tarthat egészen néhány naptól, akár hónapokig is. A Covid-19 ezen a területen sem tette könnyebbé a dolgokat. Bár egyre többen vagyunk beoltva, mivel szinten havonta új változatai tűnnek fel a vírusnak, sokan még mindig aggódnak a szexuális életük és a koronavírussal kapcsolatos összefüggések miatt. A Kinsey Intézet készített egy tanulmányt, amelyben a szex és a kapcsolatok minőségét vizsgálták a koronavírus idején. A résztvevők 44%-a úgy nyilatkozott, hogy csökkent a szexuális élete a járvány első hónapjaiban, míg 30%-a a résztvevőknek semmilyen jelentős változást nem tapasztalt.

Justin Lehmiller a Kinsey Intézet tudományos munkatársa a tanulmány eredménye alapján arról számolt be, hogy a férfiak kevesebbet maszturbálnak és általánosságban elmondható, hogy az emberek kevesebbet szexelnek. Ennek egyik oka, hogy az emberek stresszesebbek és szorongóbbak, ami csökkenti a szexuális vágyat. A szexualitás és az intimitás hiánya több okból is rossz. Egyrészt a szex szórakoztató, így érdemes csinálni, másrészt ha nincs jelen a szex az életünkben, akkor elmaradnak a szexnek jól kimutatható érzelmi és fizikai előnyei. Arról nem is beszélve, hogy a szex remek módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a párunkkal, nélküle pedig megromolhat a kapcsolat.

De mi történik valójában a testeddel, ha hosszú ideig nem szexelsz? Íme a 9 legmeglepőbb dolog.

1. Feszültebb leszel

Egy remek, szexel töltött éjszaka szó szerint mindennél jobb lehet. Még akkor is, ha a főnököd napközben a nyakadba liheg vagy csomó határidőt kell betartanod, ha van szex az életedben, ezek a dolgok szuper kezelhetőnek tűnnek a mindennapokban. Ennek nyilvánvaló oka van. Az orgazmus során endorfinok szabadulnak fel, amelyek javítják a hangulatunkat.

hirdetés
2. Nem alszol olyan jól

Az alvásunk minősége a stresszszintünktől jelentősen függ. Ha stresszesek vagyunk nem fogunk tudni minőségi alvást biztosítani önmagunknak. Ez pedig egy ördögi kör, mert ha nem alszol jól, a végén még stresszesebb leszel.

A szex számos hormon és neurotranszmitter felszabadításával segít levezetni a stresszt. A jó alváshoz pedig szükség van három hormonra az oxitocinra, prolaktinra és a dopaminra.

Az oxitocinnak nyugtató hatása van és bárki, aki próbált már elaludni stresszes állapotban tudja, hogy a nyugalom a legjobb módja az alvásra való felkészülésnek. A prolaktin megelégedettség érzetet kelt, a dopamind pedig a jól ismert boldogsághomron.

Röviden tehát, ha szexelsz, akkor kevésbé valószínű, hogy stresszes leszel, így jobban fogsz majd aludni.

3. Megugorhat a vérnyomásod

Szex nélkül feltűnhet, hogy a vérnyomásod megemelkedik. Ez is összefügg a szex és a stressz közötti kapcsolattal. A gyakori szex javítja a szervezet fiziológiai válaszát a stresszre, így alacsonyan tartja például a vérnyomásunkat is.

4. Nagyobb a kockázata szívbetegség kialakulásának

Az American Journal of Cardiology-ban megjelent tanulmány szerint, azok a férfiak, akik hetente legalább kétszer szexelnek, fele annyira hajlamosak arra, hogy szívbetegségek alakuljanak ki náluk. A gyakran szexuális életet élők valószínűleg támogató, intim kapcsolatban élnek. Ez javítja az egészségüket, csökkenti a stresszt, így kevésbé lesznek kitéve a szívbetegségeknek.

5. Befolyásolhatja a kognitív funkciókat

A szexuális aktivitás javítja a memóriánkat. Ha ez elmarad, akkor egyrészt ott van a már többször is megemlített stressz az életünkben, másrészt az agyunk memóriáért felelős része sem fog tudni megfelelően működni.

6. Kiesel a rutinból

Ismered a mondást miszerint, "Ha nem használod, elveszíted"? Nos, ez bizonyos mértékig igaz is. Egy tanulmány kimutatta, hogy az 50-es, 60-as és 70-es éveikben járó, szexuálisan nem aktív férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek merevedési zavarban. Ennek van is némi értelme: intellektuális szinten a karok és lábak, valamint az erogén zónák közötti navigálás meglehetősen nehéz dolog, így képzeljük el azt a tényt, hogy ha hónapokig egyáltalán nem szexelünk, mennyire nehezebbé válik a dolgunk. A kutatás egyébként azt sugallja, hogyha nincs is partnered, a rendszeres maszturbálás segíthet enyhíteni ezeket a hatásokat.

7. Ha nem maszturbálsz megnő a prosztatarák kockázata

Ha nincs rendszeres szex az életedben és nem is maszturbálsz, az nem egészséges. Kutatások szerint a rendszeres maszturbálás segít csökkenteni a prosztatarák kialakulásának lehetőségét.

8. Gyengül az immunrendszered

Az immunrendszerünk számára az orgazmus hihetetlenül előnyös. Carl Charnetski és Francis Brennan pszichológusok vizsgálatot végeztek erről. Nyálmintákat elemeztek olyan emberektől, akik hetente kétszer-háromszor szexeltek. Ezen emberek szervezetében rendkívül nagy mennyiségben termelődött antitest, amely az immunrendszerük megerősítésére és az esetlegesen felmerülő betegségek kialakulására volt hatással.

9. Romlani fog a teljesítményed

A szex nélküli életnek két fázisa van. Egyrészt, amikor rendkívül vágysz rá és szinte bármi izgalmi állapotba tud hozni, a másik része pedig, amikor totális passzivitást mutatsz. Mindez nyilván a mindennapi teljesítményedre is hatással lesz. Az aktív szexuális életet élő párok ugyanis sokkal boldogabbak a mindennapokban.

Ha tetszett, amit olvastál, keresd a Life Advisor blogot hasonló cikkekért!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Egy kamion pótkocsijából varázsolt mobil álomotthont egy fiatal angol házaspár

Azt tervezik, tombolán sorsolják ki a mobilotthont, hogy pénzt gyűjtsenek egy még grandiózusabb projektre.

Link másolása

hirdetés

Marcus Williams és Helen Ambler 18 hónap alatt, 55 ezer fontból (kb. 23 millió forint) vásárolta meg és alakította át a 13 és fél méteres pótkocsit egy négyszemélyes, modern, napelemmel működő mobilházzá, írja a Mirror.

A mobilházban található egy kétágyas hálószoba beépített szekrényekkel, egy fürdőszoba zuhanyzóval és komposztáló WC-vel, valamint egy konyha összecsukható étkezőasztallal. A házat emellett francia ablakok díszítik, az energiaellátást pedig fatüzelés és napelemek biztosítják.

"Elég hosszú folyamat volt az átalakítás, de nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel. Ez egy lenyűgöző mobil otthon, amit bárhová el lehet vontatni" - nyilatkozták egy helyi lapnak.

Az első gyermeküket váró Marcus és Helen egy régi lakókocsit újítottak fel, mielőtt belekezdtek a pótkocsi átalakításába.

Az otthonná alakított pótkocsi jelenleg egy York melletti mezőn áll, a házaspár azt tervezi, hogy tombolán sorsolják ki a mobil otthont. Négyezer, egyenként 20 fontos (kb. 8,5 ezer forint) tombolát szeretnének eladni, hogy pénzt gyűjtsenek a következő, még grandiózusabb projektjükhöz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Mit együnk, ha már unjuk a parizert? – Az őszi tízóraik titka

A nagy rohanásban sokszor nem marad idő arra, hogy nap-mint nap valami különlegessel rukkoljunk elő, pedig a megoldás sokkal egyszerűbb, mint hinnénk!

Link másolása

hirdetés

Mit egyen a gyerek ősszel a suliban? Hogyan legyen változatos a reggeli vagy a tízórai? Gyermekeink számára különösen fontos, hogy fejlődésben levő szervezetük minden tápanyaghoz hozzájusson. De mi van akkor, ha már kifogytunk az ötletekből? A nagy rohanásban sokszor nem marad idő arra, hogy nap-mint nap valami különlegessel rukkoljunk elő, pedig a megoldás sokkal egyszerűbb, mint hinnénk!

Egy iskolás gyermek energiaszükséglete átlagosan napi 2200 kcal körül mozog, ami megegyezik egy közepes mennyiségű fizikai munkát végző felnőttével. Ennek 20-20%-át ideális esetben a reggeli, az uzsonna, és a tízórai fedezi. Általános érvényű igazság, hogy az idénygyümölcsök és zöldségek fogyasztásával, teljes kiőrlésű termékekkel, megfelelő fehérjével és kellő változatossággal kiegyensúlyozott, vitamin-, és tápanyagban gazdag étrendet biztosíthatunk számukra. Na de hogyan tudjuk mindezt egy tízóraiba, vagy uzsonnába sűríteni, ráadásul ősszel?

 

1. Zsemle, kifli, bagett, magos kenyér…

Bátran variáljuk a szendvicsek alapjait! Egyetlen szabály érvényes csak: kerüljük a fehér lisztből készült termékeket, mert azok amilyen hamar felviszik a vércukorszintet, olyan gyorsan hagyják is leesni. Helyettük keressünk teljes kiőrlésű pékárukat: így később leszünk éhesek.

2. Éljenek a szendvicskrémek! Minden napra valami új a Hamétól!

Ha már unjuk a parizert, bátran válasszunk a Hamé termékei közül. Mivel rengeteg ízben elérhetőek, garantáltan soha nem lesznek unalmasak! Kenjünk a szendvicsbe Hamé zöldséges, füstölt lazac vagy tonhalas pástétomot, halas krémet! Ezek a termékek kiváló választások abban az esetben is, ha gyermekünk, vagy mi magunk nem kedveljük a halat. Az ízletes fűszerezésnek köszönhetően a Hamé minden ételnek kellemes ízélményt kölcsönöz erős halszag és szálkák nélkül, az év bármelyik napján.

hirdetés
3. Őszi nassolnivalók

A szendvicsek mellé, vagy azok helyettesítésére is rengeteg alternatíva áll rendelkezésünkre. Müzlik, magvak és aszalványok szinte bármikor jöhetnek idénytől függetlenül. A barack, az alma, a szilva, füge, körte, a dió, a gesztenye, és a sütőtök is szezonját éli – válogassunk közülük!

A gyermekek étkezési szokásait a családi minta alakítja, ezért a példamutatással igen nagy felelősségünk van abban, hogy ők hogyan, mennyit, és mit fognak enni. Bár sok családban nehézséget okoz megszerettetni a halat, ha tőlünk látják, egy idő után számukra is természetes lesz. A Hamé minőségi pástétomok és krémek azért is kiválóak, mert könnyen megszerettetik a halak ízét, ráadásul a rohanós hétköznapokban is gyorsan el lehet őket készíteni.

A Hamé termékek mind tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, melyek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének érdekében támogatják szervezetünket. A megfelelő étkezés emellett segít leküzdeni a sulis stresszt, és a teljesítményt is javíthatja, így több energia marad a szabadidő eltöltésére! Ne csak szendvicset; ha tudunk, élményeket is csomagoljunk! Használjuk ki az őszt, járjunk sokat kirándulni, és élvezzük a változatos ételeket!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Meglepő, mi mindenre jó: Ismerd meg a kollagén 5 fantasztikus előnyét!

De mi is tulajdonképpen az a kollagén? Milyen formában fogyaszthatjuk? Milyen egészségügyi előnyöket várhatunk rendszeres alkalmazásától? Cikkünkben ilyen kérdéseknek járunk utána.

Link másolása

hirdetés

Mindannyian kíváncsiak vagyunk a kirobbanó egészség és az örök fiatalság titkára. Ha csak a 20-as éveid elején jársz, valószínűleg ezek a kérdések egyelőre nem foglalkoztatnak. Teljesen érthető, hiszen ilyenkor szervezeted még rengeteg kollagént termel...

Aztán, amikor megjelennek az első mélyebb ráncok, vagy amikor ízületeid már nem a régiek, elkezdesz töprengeni: „Mit kellene tennem, hogy fiatalosabb és egészségesebb legyek?”

A kollagén szerepe: fontosabb, mint gondolnád!

A szervezetben előforduló fehérje körülbelül egyharmadát a kollagén teszi ki. Nélküle bőröd, csontjaid, körmeid, hajszálaid és izomzatod nem rendelkezne a szükséges rugalmassággal, szerkezeti szilárdsággal. A kollagén tehát nemcsak hasznos, hanem elengedhetetlen egészséged megőrzéséhez!

Ahogy öregszel, úgy tested egyre kevesebbet termel ebből az értékes anyagból. Nőként a menopauza első 4-5 évében a korábban meglévő kollagénmennyiség akár 40-50%-át is elveszítheted.

Ez többek között azt eredményezi, hogy:

hirdetés

- a csontok veszítenek sűrűségükből és törékenyebbé, sérülékenyebbé válnak.

- a haj száraz, fakó és élettelen; a körmök könnyebben berepedeznek.

- a bőr elvékonyodik és megereszkedik, idővel kialakulnak a mélyebb ráncok.

A kollagén 5 fantasztikus előnye

1. Kisimítja a ráncokat és növeli a bőr rugalmasságát

A kollagén a száraz bőr tömegének mintegy 70-80-%-át teszi ki. Segít megőrizni az optimális nedvességtartalmat, csökkenti az érdességet, támogatja a sejtmegújulást. Az eredmény: a bőr újra megtelik élettel, az apróbb barázdák eltűnnek, a mélyebb ráncok láthatóan halványulnak. Ha pattanással, aknéval küzdesz, ez az alapvető protein akkor is a segítségedre lehet. Ugyanis a kollagén normalizálja az olajtermelést és kulcsfontosságú szerepet játszik a regenerációban, sebgyógyulásban.

2. Leszámolhat az ízületi fájdalommal, lehetővé teszi a szabadabb mozgást

Ahogy a szervezet kollagéntermelése csökken, úgy a porcok idővel elkophatnak, illetve egyre nehezebben viselik a terhelést. Ez egy gumiszerű szövet, mely gátolja a súrlódást, ezáltal biztosítja a könnyed mozgást. A kollagén a porcok, továbbá a csontok és ízületek természetes összetevője. Aktiválja a porcsejtek működését, és részt vesz a károsodott szövetek újjáépítésében.

3. Fénylő hajkorona, ellenálló körmök

A belső kollagénpótlás kétféle módon járulhat hozzá a haj és a körmök egészségéhez. Egyrészt a kollagén egy erős antioxidáns vegyület, amely megvédi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásaitól. A keratin a hajszálak, a körmök és a bőr külső rétegének központi építőeleme. Az előállításához szükséges aminosavakból számos megtalálható a kollagénben. Ha növeled szervezetedben a kollagén mennyiségét, a hajszálak erősebbé, a körmök pedig ellenállóbbá válhatnak.

4. Egészségesebb belső szervek, kiegyensúlyozottabb emésztés

Egy összetett fehérjéről van szó, mely közel 20-féle aminosavat tartalmaz. Ízületvédő hatása mellett a kollagénben lévő prolin legfontosabb tulajdonsága, hogy erősíti a szívizomzatot és az érfalakat. A kollagén 35-40%-át glicin alkotja. Ez az értékes fehérje optimalizálhatja a vércukorszintet, javíthatja a máj-és vesefunkciókat, továbbá támogatja az élelmiszerekből származó zsírsavak lebontását.

5. Erősítheti a fogakat és az ínyt

A kollagén kulcsfontosságú tényező a fogak és az íny állapotára nézve. A fogágy jelentős része kollagénrostokból áll, valamint a dentinben és a zománcban egyaránt megtalálható. Fogágybetegségben szenvedő pácienseknél egyre elterjedtebb az úgynevezett kollagén terápia, mely elősegítheti a gyógyulást, regenerációt.

A kollagén további jótékony egészségügyi hatásai

A kollagén számos általános egészségügyi előnyhöz kapcsolódik: ilyen például a látás javítása, az inzulinszint kiegyensúlyozása, illetve a normál koleszterinszint fenntartása. Értékes aminosavjai (például a prolin és a glutamin) szükségesek a méregtelenítéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez. A kollagén magas glicintartalma hozzájárulhat a nyugodtabb, pihentetőbb alváshoz.

Milyen kollagént válassz?

Mindenképpen olyat, ami kisebb szerkezeti egységekre van bontva. Hogy miért fontos ez? A (natív) kollagén alapvetően egy nagyméretű molekula, mely igen nehezen szívódik fel. Ezzel szemben a hidrolizált változat molekulái (kollagén peptidek) jóval kisebbek, így közel 100%-ban hasznosíthatók.

A szervezetben az I-es, II-es, valamint a III-as típusú kollagén fordul elő a legnagyobb arányban. Ha rugalmasabb, fiatalosabb bőrre vágysz, az I-es típus számodra a legjobb választás. A II-es típusú kollagén leginkább a csontokra, porcokra és ízületekre fejti ki jótékony hatását. A leggyakrabban halból és szarvasmarhából vonják ki ezt a nélkülözhetetlen proteint, mely hagyományos italpor, illetve kényelmesen adagolható folyékony, ital formában egyaránt elérhető.

Valamilyen konkrét egészségügyi problémával küzdesz? Vagy egyszerűen csak nagyobb hangsúlyt fektetnél a megelőzésre? A kollagén egy olyan szuperfehérje, melyre szervezetednek mindenképpen szüksége van!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: