ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

"Ezért járnék egy gazdag lánnyal" - fiatal férfiak vallottak

Változott a felállás: már nem elvárás, hogy a férfi keressen többet.


Egészen mostanáig társadalmilag az volt az elfogadott felállás egy párkapcsolatban, hogy a férfinak többet kell keresnie a nőnél, különben „nincs elég vér a pucájában” vagy „nem ő viseli otthon a nadrágot”. Viszont ahogy az emberek, úgy a női-férfi kapcsolatok is változnak.

Az Elite Daily készített egy kutatást, amelyben az Y-generációba tartozó amerikai férfiakat kérdeztek meg többek közt arról, összejönnének-e egy náluk gazdagabb nővel. A válasz megdöbbentő: 95%-uk igen.

Az Y-generáció az 1990-es években vagy utána született fiatalok gyűjtőneve. Azért fontos a vizsgálatuk, mert ők az első korosztály, akik a számítógépek és okostelefonok világába már belenevelődtek nagyon piciként, és részben ennek köszönhetően is megváltozott a két nem közötti kapcsolati viszony.

A következőkben felsoroljuk a meglepő indokokat, a 20-as éveikben járó pasik miért nem szaladnának el egy gazdagabb hölgytől, sőt talán még vonzaná is őket.

1. F-Ü-G-G-E-T-L-E-N-S-É-G

Az egyik megkérdezett srác ezt a választ adta a kérdésre, hogy járna-e olyan nővel, akinek nagyobb a fizetése, mint az övé:

- Igen, mindig is akartam egy cukrosnénit. De csak ha minden nap elénekli nekem Boosie-tól a függetlenségi dalt. F-Ü-G-G-E-T-L-E-N-S-É-G, tudod mit értek alatta.

- Oké, vagyis számodra kúl lenne...

- Ja, abszolút járnék egy lánnyal, aki többet keres nálam.

Mindezzel arra a rap dalra célzott, amelyben egy pasi arról szövegel, milyen jól érzi magát úgy, hogy párjának megvan mindene: háza, autója, pénze, és ezt ő is kiélvezheti. Vagyis örül annak, hogy neki nem kell ezért a javakért küzdenie, ellenben használhatja őket.

2. Ugyanazok a pénzköltési szokásaink

Egy másik megkérdezett férfi szerint nem számít a pénz, ha ugyanúgy viszonyultok hozzá.

"
Persze, miért ne?! Amíg ugyanazt a filozófiát osztja pénz terén, mint én (relatíve fukar vagyok, nem szeretek olyanra költeni, amire nincs szükségem), nem érdekel, mennyit keres.

3. Szó szerint: nem számít

„Ki a f**z törődik vele. A pénznek két állapota van: vagy van elég, vagy nincs. Ha van elég, az nagyszerű. Ha nincs elég, dolgozz és szerezz többet” – utalt ezzel talán arra, hogy mindenkinek, így neki és párjának is saját dolga, hogyan él meg.

4. Nincs hatással arra, kivel randizol

„Miért ne? Ennek nem szabad kihatással lennie a céljaimra és az ambícióimra. Ez csak azt jelenti, hogy talán a csajnak kell kézbe vennie a számlát, ha drága dolgokat akar velem csinálni” – mondta egy következő válaszadó, aki meglepően arra célzott, ma már nem köteles egy férfinak kimutatnia, „el tudja tartani a nőt” és emiatt „erősebb”, ami régen alapfeltétele volt egy házasságnak.

5. Vonzóbbá tesz

"
Ja, mert azt jelentené, hogy eléggé jó voltam a házassághoz, mondjuk így. Úgy értem, hogy egy vonzó, szórakoztató és jómódú nő? Benevezek rá!

– lelkesedik az ötleten egy következő interjúalany, aki szégyen helyett kimondottan egóépítőnek élne meg egy ilyen kapcsolatot.

6. Ha elfogadod, hogy olyannal randizol, aki kevesebbet keres, olyannal randizol, aki elfogadja, hogy te többet keresel.

Azonban a domináns-alárendelt (régebbben férfi vs. nő) szerep sajnos nem tűnt el teljesen minden esetben. A következő nyilatkozó szerint annak kell rámenősnek és aktívabbnak lenni egy kapcsolatban, amelyik félnek több a keresete. Na de ez azt jeleni, hogy ő egyenesen felvenné a passzív szerepet, vagyis a másik határozottan „felsőbbrendűbb” lenne nála? Ha igen, szó sincs ebben az esetben egyenlőségről, csupán szerepcseréről.

„Abszolút, nincs bajom olyannal randizni, aki többet keres nálam. A baj csak az, hogy a legtöbb nő, akivel eddig találkoztam, olyannal akart összejönni, aki többet keresett nála, ezért próbálok nem ráhajtani nálam gazdagabbakra, csak hogy időt spóroljak. Ha olyannal akarsz járni, akinek kevesebb a fizuja, neked kellene kezdeményezni és leszólítanod őt.”

7. A személyiséged jobban számít.

Érdekes, hogy olyan is akadt, aki határozottan ragaszkodott a régi „lovagias” szokásokhoz randizás terén, de hiába hagyományőrző ebben, kimondottan szeretne egy nála jómódúbb nőt.

„Járnék jómódúbb hölggyel, igen. Ez csak egyszerűen nem ügy... még mindig kifizetek neki mindent, amikor kielmegyünk szórakozni, mert azt hiszem, eléggé régimódi vagyok.

Sosem törődtem azzal, hogy vásároljak dolgokat, és a szabadidőmet többre értékelem, mint a pénzt.

Szerintem csak egyszerűen élvezi a munkáját és motiváltnak érzi magát arra, hogy a szüleit büszkévé tegye. Csodálatos ember, nagyszerű személyiséggel és hihetetlen jókat szexelünk... Mi lenne itt a probléma?”

A kérdés már csak az, hogy vajon a magyar férfiakra ezek mennyire igazak. Az Egyesült Államokban eleve mindig is erős volt a függetlenség és az egyenlőség eszméje, de az is tény, hogy a női-férfi kapcsolatok eléggé átalakultak.

Hazánkban sem állt ugyan meg az idő és itt sem minden úgy van szerelem és szexualitás terén, mint szüleink idejében, ezért mindenképp érdekes lenne egy hasonló kutatást elvégezni Magyarországon is. Na meg arról is, a hölgyek hogyan viszonyulnak a kérdéshez.

Forrás: Elite Daily

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Sokan örülhetnek az új feltételeknek az Otthonfelújítási Támogatás pályázatban
Jelentős módosítások léptek életbe a nemrég meghirdetett, és várhatóan 2024. július 1-jén induló Otthonfelújítási Támogatás rendszerében, amelyek számos új lehetőséget kínálnak a lakástulajdonosok számára. Lássuk, milyen újdonságokra számíthatunk, és hogyan használhatjuk ki ezeket!


Több idő a lakcím bejelentésére

Az egyik legfontosabb változás, hogy módosult a helyben lakás kritériuma. Mostantól július 1-je előtti lakcímkártyával is igazolható az ingatlan lakáscélú használata, így még van idő bejelentkezni az érintett ingatlanba, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a támogatás igénybevételénél.

Frissen vásárolt ingatlanokra is vonatkozik

További fontos újítás, hogy a július 1-je előtti adásvételi szerződéssel vásárolt ingatlanokra is igényelhető támogatás. Ez különösen előnyös azoknak, akik mostanában vásároltak új ingatlant és tervezik annak felújítását.

Szakértői igazolás is elég a ház építési évéről

Mivel az ingatlan építési évét gyakran nem lehet tulajdoni lappal vagy használatba vételi engedéllyel igazolni, mostantól ezek hiányában az energetikai szakértő véleményét is elfogadják. Ez megkönnyíti a régebbi építésű ingatlanok tulajdonosai számára a támogatás igénybevételét.

Átépített és bővített ingatlanok is jogosultak

A kormányzat kiterjesztette a támogatásra jogosultak körét azzal, hogy az átépített vagy bővített épületeket is támogathatónak minősítette. Ezzel több ingatlan válik jogosulttá a támogatásra.

Hőszivattyú telepítésének támogatása

Az új kiírás szerint nemcsak a gázkazánok cseréje, hanem a hőszivattyú telepítése is támogatható. Fontos azonban, hogy ezek a beruházások csak más energiahatékonyságot javító szigetelési munkával együtt támogathatók. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik nagyobb mértékű korszerűsítést terveznek.

Kőzetgyapot szigetelés, tetőtéri ablakok és fa nyílászárók támogatása

A támogatás kiterjed a homlokzati hőszigetelés esetén a kőzetgyapotra, a tetőtéri ablakokra, valamint a fából készült homlokzati nyílászárókra is. Ezek az új lehetőségek szélesebb körű felújításokat tesznek lehetővé.

Minősített kivitelezők előleg-lehívási lehetősége

A kormányzat a kivitelezőket is minősíteni fogja pénzügyi megbízhatóság alapján. Bár szerződni nemcsak az ÉMI honlapján regisztrált kivitelezőkkel lehet majd, de ők előnyt élveznek a támogatáshoz kapcsolódó előleg lehívásakor. A regisztrált kivitelezők a támogatási összeg 75 százalékát hívhatják le előlegként, míg a nem regisztrált kivitelezők esetében erre nincs lehetőség.

A minősített kivitelezőket az ÉMI weboldalán lehet majd tervek szerint elérni 2024. június 26-át követően.

Kulcstermékek bevezetése

Új elemként jelent meg a támogatási felhívásban a „kulcstermék” kifejezés. Ezek olyan anyagok, amelyek környezeti besorolása kedvezőbb, mint a nagyobb szállítási távolsággal beszerezhető versenytársaké. Ez értelemszerűen kedvezni fog a hazai gyártású, vagy a határainkhoz közel gyártott termékeknek, és felhasználásuk elszámolható a támogatás keretében.

Energetikai tanúsítók díjának maximalizálása

Az energetikai tanúsítók kezébe kerül az épületek életkorának megállapítása, és összességében 120 ezer forintra emeli a munkájuk után elszámolható összeget. Ez tartalmaz két személyes helyszíni auditot és egy tervezett energetikai számítást is.

Meghosszabbított futamidő és takarékpénztári beszámítás

A futamidő a korábban tervezett 8 évről legfeljebb 12 évre emelkedett. Emellett a lakás-takarékpénztári megtakarítás beszámíthatóvá vált a saját forrásba, ami kedvezőbb feltételeket biztosít a támogatás igénybevételéhez.

Kedvezőbb jövedelemszámítás

A vissza nem térítendő támogatás arányának meghatározásához kapcsolódó jövedelemszámítás módja kedvezően változott. Mostantól figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket is, ami javítja a támogatás mértékének kiszámítását, és kedvezőbb feltételeket biztosít a családok számára.

Szeretnél részt venni a pályázatban?

A Mapei-jel együttműködő tanácsadó partnerek a teljeskörű ügyintézésben, energetikusaink pedig a tanúsítványok kiállításában is a segítségedre lehetnek a pályázat előkészítése során. Kérj segítséget tőlük, és ne halogasd sokáig, mert a pályázat keretösszege véges!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
„Benne volt, hogy ez lehet az utolsó kirándulása” - az ALS-beteg Dezsőt kijuttatták barátai a skótok elleni meccsre
Kijutott a foci Eb-re Szalai Dezső, akit tavaly diagnosztizáltak gyógyíthatatlan ALS betegséggel. Erre készült Dezső tavasz óta. Egy mozgó intenzív osztállyá átalakított kisbusszal indultak útnak.


Ahogy korábban egy interjúban mi is beszámoltunk róla, Szalai Dezső, a Völgyhíd Konyha és Rét étterem egykor virágzó tulajdonosa, tavaly jelentette be, hogy becsukja a helyet, amit annyian szerettek. Nem sokkal e döntés előtt derült ki, hogy ő is, mint Karsai Dániel, ALS-ben szenved, egy halálos, gyógyíthatatlan betegségben.

Dezső egy ideig a munkájába menekült a betegség elől, de amikor rájött, hogy fizikailag már képtelen tovább folytatni, úgy döntött, hogy befejezi. Az állapota azóta drámaian romlott, és hosszú időt töltött a kórház falai között. Jelenleg is ott kellene lennie, de hűséges barátai vállalták, hogy otthonában ápolják, lélegeztetőgépre kötve.

„Olyan környezetet teremtünk neki otthon, ami egy intenzív osztály jellegű környezet”

– mondta az ATV Start műsorában Tóth András, Dezső régi barátja, akivel számos focimeccsen vettek részt egészségesebb időkben.

András azt is elmesélte, hogy Dezső a kórházban egy bakancslistát állított össze, melynek első helyén a foci EB szerepelt. Minden követ megmozgattak barátai, hogy teljesítsék kívánságát: sikerült jegyet szerezniük a skótok elleni mérkőzésre, és egy mozgó intenzív osztállyá átalakított kisbusszal indultak útnak.

Az út során mindenki tisztában volt vele, hogy ez lehet Dezső utolsó kirándulása.

Egy utolsó, nagy kaland a focimeccsre, ahol még egyszer, utoljára érezhette a játék izgalmát és a szurkolók közösségét, amit mindig is szeretett.

Részlekek az ATV vasárnap esti Heti Naplójában:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával
A valaha gyártott összes Porsche jelentős része még mind a mai napig az utakon van – mi más kelthetne nagyobb bizalmat egy márka használt modelljei iránt, mint ez a tény?


Nem véletlen, hogy az ikonikus Porsche modellek értéktartása is kiemelkedő. Egy feltétellel: a tökéletes műszaki állapot esszenciális, amelynek alapfeltételét az előírt karbantartások megfelelő elvégzése adja meg. Ha ez teljesül, akkor mindig számíthat kedvencére, amely lenyűgöző tulajdonságai mellett szüntelen kitartásával is magával ragadja majd Önt. Ezt, valamint a birtoklás teljes nyugalmát adja meg a Porsche Approved garancia.

A Porsche varázsa nem csupán az érzelmes menetteljesítményekről szól, hanem arról is, hogy minden mindig a lehető legjobban történik. A Porsche Approved garancia éppen erről szól: segítségével már az első naptól kezdve átadhatja magát a birtoklás felhőtlen élvezetének.

A Porsche Approved garancia kibővített garanciahosszabbítást nyújt az újautó-garancia utáni időszakra, sőt, emellett használt modellekre is érvényesíthető, amennyiben azok jól teljesítenek a 111 pontból álló ellenőrzési folyamaton. A Porsche modellek 15 éves koráig vagy 200.000 kilométeres futásteljesítményééig érvényesíthető jótállás minden alkatrész meghibásodását fedezi 12, 24 vagy 36 hónapos időtartamra, sőt, a hozzá járó Porsche Assistance szolgáltatás révén nem csak a váratlan javítási költségektől mentesül, hanem első kézből kaphat segítséget, ha valami történik út közben.

A Porsche szakértő személyzete által hivatalos, gyári alkatrészekkel végzett javítások biztosítják Porschéjának hosszú, megbízható működését. A Porsche Approved pontosan ezt kínálja: a fedezett időszakon belül önrész nélkül, kilométerfutástól függetlenül gyári megoldásokkal biztosítja autójának javítását. Ehhez alapfeltétel az előírt karbantartások elvégzése és természetesen a kopóalkatrészekre ez a garancia sem vonatkozik.

Viszonteladás esetén pedig a Porsche Approved garancia növeli az Ön autójának az értékét, hiszen az autóval együtt az továbbadható a következő vásárló vagy a Porsche Centrum Budapest számára.

A Porsche Approved használtautó-programja pedig teljes nyugalmat kínál. A kilenc évnél fiatalabb használt modellek csak akkor kapják meg a Porsche jóváhagyását, ha megfelelnek a 111 pontos ellenőrzésnek, dokumentált előélettel és megfelelő karbantartási történettel rendelkeznek, kizárólag eredeti Porsche alkatrészeket tartalmaznak és persze megkapják a Porsche Centrum szerviztechnikusainak is a jóváhagyását.

Ez már önmagában kiemelkedő megbízhatóságot és értéktartást biztosít, de természetesen ezekre az autókra is legalább 12 hónap Porsche Approved garancia és Porsche Assistance szolgáltatás vonatkozik, ami igény szerint akár tovább is bővíthető. Ez pedig nem csak a váratlan javítási számláktól mentesít minket, de egyben a kimagasló értéktartást is biztosítja.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Túl- vagy alulfogyasztás? Így használd ki a kedvezményes gázárat!
Sokat lehet bukni, ha elvétik. Az jár jól, aki tisztában van, mennyit fogyaszt.


2022 júliusában a rezsicsökkentés szabályai megváltoztak: a földgáz esetében az éves kedvezményes fogyasztási határ 1729 köbméter lett, ami havi szinten 144 köbmétert jelent, és ezért 102 forintot kell fizetni köbméterenként. Azok, akik ezt a határt túllépik, már a magasabb, lakossági piaci árat fizetik, ami 747 forint köbméterenként.

Ez a kedvezmény 2023. augusztus 1-től 2024. július 31-ig érvényes.

Ebben az időszakban a maximális kedvezményes mennyiség 63645 megajoule (MJ), vagyis 1800 köbméter, de ez területenként változhat. A kormány minimum 1729 köbmétert garantál.

A kérdés, hogy július 31-én kell-e mérőállást diktálni, egy 110 ezres Facebook-csoportban is felmerült, ahol a gázszámlák értelmezésében segítenek egymásnak a tagok, írja az Infostart.hu. A csoport alapítója, Ribárszki Anna, a zárt csoportban arról írt, hogy azoknak, akik rendszeresen mérnek, mindegy, hogy diktálnak-e. Azonban ha az időjárás hűvösre fordul nyáron, akkor érdemes lehet július 31-én is mérni.

Más a helyzet az átalánydíjasokkal. Ribárszki szerint fontos megnézni az előző elszámolás adatait,

különösen a 2023.07.31-i állást, akár diktált, akár becsült érték szerepel rajta. Ezt össze kell vetni az aktuális gázóraállással.

Ha a két érték közötti különbség belefér a kedvezményes mennyiségbe és közelíti azt, akkor érdemes mérni. Így ki lehet használni a kedvezményes mennyiséget. Ha azonban a különbség nagy, akkor lehet, hogy nem éri meg mérni, mert túlfogyasztás esetén a visszabecsléssel jobban járhatunk.

Azoknak, akik rendszeresen túllépik a fogyasztási határt, másképp kell eljárniuk. Ha a 2024.07.31-i állás alapján az éves fogyasztás nem fér bele a kedvezményes mennyiségbe, akkor nem érdemes mérni, mert így is, úgy is piaci árat fognak fizetni. Ha viszont most csökkentjük a fogyasztást például szigeteléssel vagy klímaberendezések telepítésével, akkor a túlfogyasztás átléphet egy alacsonyabb fogyasztási időszakra.

A stabilan keveset fogyasztóknak mindegy, hogy mérnek-e, ahogy a folyamatosan túlfogyasztóknak is.

Link másolása
KÖVESS MINKET: