ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Faültetéssel a klímaváltozás ellen – a leghatásosabb, amit tehetünk

Mit kezdünk majd a felhalmozott vagyonunkkal, ha már végleg tönkretettük a bolygót? Hogy egyáltalán esély legyen arra, hogy a jövő generációk is megfelelő körülmények között élhessenek, most kell cselekednünk. Például úgy, hogy fát ültetünk.

Link másolása

"A legalkalmasabb időpont egy fa ültetésére húsz évvel ezelőtt volt. A második legalkalmasabb időpont most van"

- szól az ismert mondás.

A faültetés a korábbi évszázadokban is népszerű gondolat volt, ma azonban jóval több ennél: a globális felmelegedés legjobb ellenszere.

A klímaváltozás egy évtizede és korábban inkább a Föld távoli, egzotikus tájait sújtó katasztrófákat jelentette, amelyeket néha a híradóban látunk. Mára azonban sajnos kézzelfogható valóssággá vált nálunk is - elég csak a szokatlanul enyhe telekre és a minden eddiginél forróbb, aszályosabb nyarakra gondolni.

Nem véletlen, hogy az egész világon egyre több magánember, szervezet és cég kötelezi el magát a faültetés mellett. A nemzetközi színtéren erre az egyik legjobb példa a Mastercard, amely a Priceless Planet Koalíció keretében azt a célt tűzte ki, hogy 2025-ig 100 millió fát ültessenek el - ott, ahol a bolygón a leginkább szükség van rá.

Ennek a programnak a részeként

a Mastercard a Kifli.hu-val is együttműködött, így a kijelölt akciós időszakban minden Mastercard kártyával online kiegyenlített vásárlás után adományozott összeget faültetésre fordítottak.

minden online kártyával kiegyenlített vásárlás után adományozott összeget.

Ezzel lehetőséget adntak a hazai online vásárlóknak is, hogy részt vegyenek a programban.

Magyarországon a faültetés leghitelesebb képviselője a 10 millió Fa Közösség, amely az egész országban szervez faültetéseket, és volt már együttműködésük több vállalattal is, köztük például a Masterarddal.

A közösség alapítója, Bojár Iván András úgy véli, hogy alapvető szemléletváltásra van szükség: nem úgy kell tekinteni a faültetésre, mintha ezért áldozatot kellene hoznunk. "Tönkretettük a bolygót, kötelességünk rendbe rakni. Aki pénzt ad, időt ad, munkát ad, egy teherautót ad, az egy olyan munkához járul hozzá, ami mindannyiunk számára fontos."

"Ha megisszuk az utolsó korty vizet, ha elégetjük az utolsó fát, akkor rá fogunk jönni, hogy a pénzzel nem tudunk mit csinálni. Ezért is kell most cselekednünk."

Fát ültetni egyáltalán nem nehéz, és amikor valaki kipróbálja, rájön, hogy ez az egész környezetvédelmi hasznossága mellett egészen jó buli is lehet. Erről számoltak be nekünk a 10 millió Fa Közösséghez tartozó lelkes önkéntesek is.

NÉZD MEG VIDEÓNKAT, AMIBEN BESZÁMOLUNK EGYIK LEGUTÓBBI FAÜLTETÉSI AKCIÓJUKRÓL:

Ültessünk 100 millió fát!

A Mastercard két éve hívta életre a globális Priceless Planet Koalíciót, melynek célja, hogy saját partneri hálózatát aktivizálva 100 millió fát ültessen el világszerte. A munkát egy erre kijelölt, tudományos szempontok szerint gondolkodó csapat vezeti, hogy az elültetett fák olyan helyre kerüljenek, ahol a leggyorsabb idő alatt és a leghosszabb ideig fejtik ki jótékony hatásukat.

Ha szívesen olvasnál többet a programról, vagy akár csatlakoznál valamelyik akcióhoz, kövesd a mastercard.hu/ppc oldalt.

A faültetés a Mastercard számára kiemelten fontos.

Miért fontos a faültetés a Föld összes lakójának?

 • A fák a gyökereiktől a leveleikig óriási mennyiségű szén-dioxidot tudnak megkötni. Ez a gáz a globális felmelegedés, így a klímaváltozás legfőbb oka.
 • Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentése szerint ahhoz, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése 2030-ig ne haladja meg a kritikus 1,5 Celsius fokot, 1 milliárd hektárnyi fát kell elültetni.
 • Az erdők szabályozzák a világ oxigén- és a szénkörforgását is, valamint a helyi és regionális éghajlatot a víz és az energia cserélődésében betöltött szerepüknek köszönhetően.
 • A bolygó erdeinek helyreállítása költséghatékony és gazdasági értéket is jelent. Minden befektetett forint a föld helyreállításának köszönhetően 30 forint hasznot hozhat.
 • Az erdők fenntartható helyreállítása segít csökkenteni az éghajlatváltozással kapcsolatos katasztrófák (például tüzek, áradások) előfordulásának számát.

  A cikk a Mastercard támogatásával készült.

  # Csináld másképp

  Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  ÉLET-STÍLUS
  Kiderült, hogy mi az ideális életkor a teherbe esésre azoknak, akik 1, 2 vagy 3 gyereket szeretnének
  Aki három gyereket szeretne, 35 éves koránál tovább ne várjon az elsővel – legalábbis a szakértők szerint.
  Címkép: Unsplash - szmo.hu
  2023. január 27.


  Link másolása

  Újra felkapták az internetezők a rotterdami Erasmus Egyetem hat évvel ezelőtti kutatását arról, hogy mikor érdemes teherbe esni, írja a Mirror. A holland egyetem egészségügyi kutatóközpontjának szakértői azt vizsgálták, hogy mi az ideális életkor, ha valaki egy, két vagy három gyereket szeretne vállalni a jövőben.

  A tudósok annak fényében vágtak bele a kutatásba, hogy tisztában voltak azzal: a várandósság és az egynél több gyerek vállalásának esélye az életkor előrehaladtával egyre csökken. A kutatásban 10 ezer pár családalapítását vizsgálták.

  Ezek alapján ha egy pár csak egyetlen gyereket tervez, akár a nő 41 éves koráig is kitolhatja a teherbe esés idejét.

  Még ekkor is 50 százalékos esély kínálkozik a természetes úton történő megtermékenyítésre. Akiknek ennél valamivel fontosabb a gyerekvállalás, legkésőbb 37 éves kornál tovább ne várjanak. Akik pedig biztosra akarnak menni, legfeljebb 32 éves korukig várjanak a teherbe eséssel. Előbbi esetben 75, utóbbi esetben pedig 90 százalékos esélye van a sikeres megtermékenyítésnek.

  A két gyereket tervező pároknak a legnagyobb esélye akkor van a sikerre, ha a nő 27 éves koráig teherbe esik az első babával (90%).

  Akkor sem kell kétségbe esni, ha ez csak 35 évesen jön össze (75%), míg 39 évesen is legalább 50 százalék esély van a természetes úton fogantatásra.

  Nem meglepő módon három tervezett gyereknél még ennél is fiatalabb életkort javasolnak a szakértők a próbálkozások megkezdésére.

  23 éves korban történő első teherbe eséssel számolva 90 százalék az esélye, hogy összejön a három baba.

  Ha minderre csak a nő 31 éves korában kerül sor, akkor is van 75 százalék esély a sikerre, de 35-nél tovább senki ne várjon az első várandóssággal, aki három gyereket szeretne szülni.

  A tanulmány készítői megjegyzik, hogy a fenti ideálisnak vélt életkorok mesterséges megtermékenyítés esetén tovább is kitolhatók.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  Lábköröm a szájban, bútorragasztóval rögzített korona – ezektől égnek áll a fogorvosok haja
  Vannak köztük tényleg nagyon undorító dolgok.
  Fotó: Unsplash - szmo.hu
  2023. január 25.


  Link másolása

  Sokak számára rémálom a fogorvosi kezelés, de a dokik ereiben is gyakran meghűl a vér, amikor látják, illetve hallják, hogy a betegeik miket művelnek a fogukkal. A Daily Mailnek el is mondták, mi az a nyolc dolog, amit a legborzalmasabbnak tartanak.

  1. Amikor a beteg nem az erre való tálba köp érzéstelenítés hatása alatt

  Nyilván a fogorvosok is tisztában vannak vele, hogy az érzéstelenítés miatt a száj elzsibban, így a beteg nem tudja kontrollálni a szájmozgását. A melléköpés viszont hosszadalmas takarítási procedúrát jelent az asszisztenseknek. A rendelőben ilyenkor mindenki a fejét fogja a fogorvosok szerint.

  2. Amikor a beteg megnyalja az orvos ujját

  Igen, ez is sokszor előfordul. Ugyan a dokik által használt kesztyűk puhák a régimódi kesztyűkhöz képest, de nem nyalogatásra valók.

  3. Ha a párok egy fogkefét használnak

  A fogorvosok ezt nagyon ellenzik. Már csak azért sem ajánlatos ezt tenni, mert ha a pár egyik tagjának vérzik az ínye, akkor a vére a fogkefén keresztül átkerülhet a másik szájába, ezzel pedig baktériumokat és vírusokat is át lehet adni.

  4. Kezet fogni szájba nyúlkálás után

  Ugyan a koronavírus-járvány miatt kézfogás helyett könyökpacsival üdvözölték egymást az emberek, a vírus visszaszorulásával ismét gyakoribbá vált a kézfogás. A kezünkkel a szánkban turkálni amúgy sem jó dolog, de ha mégis ezt tesszük, mossunk kezet utána.

  5. Szürcsölő hang a fogszabályzó levételekor

  Akinek van, vagy volt már fogszabályzója, az tudhatja, hogy milyen ez a hang. A fogorvosok szerint elég undorító ezt hallani, nem csak nekik.

  6. Szájban hagyott dolgok

  Az sem kevésbé undorító, amikor a dokik különböző dolgokat találnak a betegek szájában. Például láttak már lábkörmöt, ceruzahegyet, rágógumit, műanyag csomagolást, élő pókot vagy éppen legyet egy hátsó fog mögé bújva. Ezt nagyon könnyen meg lehet előzni rendszeres fogmosással és fogselymezéssel (és azzal, ha odafigyelünk, mi kerül a szánkba).

  7. Ha a páciens egyáltalán nem mos fogat

  Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez az, ami a legjobban kiakasztja a fogorvosokat. És itt most nem arról van szó, hogy valaki kihagyja egy-egy nap a fogmosást, vagy egy héten csak párszor teszi ezt meg, hanem ha évekig, akár 15-20 éven át egyáltalán nem mos fogat. A dokik hiába próbálnak segíteni, a fogak egészsége elsősorban a rendszeres fogmosáson múlik.

  8. Ha a beteg sajátos módszerekkel akarja megoldani a fogproblémát

  Van, amivel nem érdemes otthon kísérletezni, ilyen például a fogaink kezelése. A fogorvosok ennek ellenére elég sokszor tapasztalnak olyan hajmeresztő dolgokat, mint például amikor rágógumival, körömlakkal, vagy bútorragasztóval rögzítik a betegek a törött koronákat, vagy háztartási fehérítővel akarnak fogfehérítést végezni. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy az ilyen módszerekkel csak kárt teszünk a fogainkban, ezért ha baj van, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  ÉLET-STÍLUS
  Sportolj okosan Tatár Csillával!
  Videósorozatunk új részében ezúttal egy sportóra vásárlásra kísértük el Csillát, ahol nem csak az derült ki, hogy Csilla melyik sport szerelmese, de azt is megtudtuk, hogy a sporttal kapcsolatos kiadások és beruházások is kezelhetők tudatosan.

  Link másolása

  Az újév eljöttével rengetegen megfogadjuk, hogy egészségesebben étkezünk, többet mozgunk, lefogyunk. A nagyratörő célokhoz még nagyobb elhatározás kell, de a sikerhez vezető utat mai modern eszközeink is megkönnyíthetik. És hogyha mindkettő megvan, akkor indulhat is a nagy kaland!

  A csomagolásmentes boltot és a karácsonyi ajándékbeszerzést követően újabb útra eredtünk Tatár Csillával, aki most egy okosórát szeretett volna vásárolni sportoláshoz. A műsorvezetőnek a mozgás nem egy újévi fogadalom, hiszen imád futni. A 2023-as évre is csak annyi a terve, hogy folytatja ezt a mozgásformát, a korábbi óráját pedig lecseréli egy újra, és ezzel gyűjti majd a kilométereket.

   

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

   

  Tatár Csilla (@csillatatar) által megosztott bejegyzés

  „Nálam az idei január a beruházásokról szól, ebben a hónapban kicsit többet szeretnék költeni sporteszközökre. De fontos számomra a tudatosság, ezért követem, hogy mennyi kiadásom volt sporttal kapcsolatosan”

  – mondja Csilla, aki ha éppen nem mozog, akkor sem szokta levenni az óráját, így a technikai specifikációk mellett a kényelem is fontos számára.

  Nézd meg videónkat az óravásárlásról!

  A boltban több modell megtekintése után végül egy olyan darabra esett a választása, amely alkalmas terepfutásra, és az alvási funkciókat is méri.

  Ezekhez az NFC-kompatibilis órákhoz már a bankkártyánkat is hozzá lehet adni.

  Ha tehát futás közben megszomjazunk, vagy szeretnénk beugrani valamiért a boltba, telefont sem kell vinnünk magunkkal, hiszen az óránkkal tudunk fizetni.

  Korábban már láthattuk, hogy Csilla minden kiadását követi az OTP MobilBank applikációban. Ez azért hasznos, mert így sokkal átláthatóbbak a költések, hogy mit, mikor és mennyiért vásároltunk. Az óravásárlás is bekerül a megfelelő zsebbe, a sport kategória alá, így Csilla, ha legközelebb hasonló terméket vásárol, látja, még mennyit tud költeni sportszerekre az általa előre meghatározott keretből.

  Csilla szerint sportoláshoz akár egy új cipő, vagy sportkiegészítő vásárlása is jó motiváció lehet, hiszen ezzel ismét megkapja a lendületet az ember a mozgáshoz, és sokkal lelkesebben vág bele újra. A kitartás mindenesetre itt is fontos, de Csilla reméli, hogy meghozta a kedvet a futáshoz és persze a tudatos vásárláshoz.

  A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a tájékoztatásban szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

  A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  A covid-járvány berobbanásakor nyitott jógastúdiót, és egy percig sem adta fel álmait
  Spala Korinna ugyanis korábbi táncművész múltját szerette volna ötvözni a jógával saját stúdiójában. Hogy ez sikerülhetett neki, abban az online megoldásoknak, a webshopnak és a kártyás fizetésnek is szerepe van.

  Link másolása

  A saját nevét viselő jógastúdió megálmodója és büszke tulajdonosa, Spala Korinna eredeti szakmáját tekintve táncművész. 16 éves kora óta táncol, tagja volt a Szegedi Kortárs Balettnek és a Pécsi Balettnek is. Mikor szabadúszóként kisebb projektekben vett részt, és a Táncművészeti Egyetemen tanított, már más mozgásformákra is jutott ideje – így találkozott a jógával. Elmondása szerint a jóga nyújtotta könnyű alapmozdulatok, finom nyújtások igazi regeneráló erőként hatottak rá egy-egy 8-10 órás intenzív, balett-teremben töltött nap után.

  „Az szeretem ebben a mozgásformában, hogy van időm lelassulni és megfigyelni, mi történik a testemmel. A jóga nem fáraszt le, sőt, még a táncra is fejlesztő hatást gyakorol, illetve stabilitást ad”

  - mondja Korinna.

  Korinna életében szerelemmé vált ez a sport, egyre jobban elmélyült benne. Eleinte egy magánstúdióban tanított és vezetett oktatóképzéseket, de szerette volna jobban összehozni a táncot a jógával, így elhatározta, hogy saját stúdiót alapít.

  NÉZD MEG A KORINNA STÚDIÓJÁBAN FORGATOTT KISFILMÜNKET!

  Stúdiónyitás a Covid-járvány árnyékában

  2019 végén hozta meg a nagy döntést, hogy vállalkozó lesz, és 2020. február 11-én már meg is nyitott a Spala Korinna Jógastúdió – majd egy hónappal később berobbant a Covid járvány. Korinna eleinte nem gondolta, hogy a helyzet komoly lesz, nem is nagyon ijedt meg. Rögtön a megoldáson kezdett el gondolkodni: azonnal átváltott az online térre, interneten keresztül lehetett részt venni a foglalkozásokon.

  „Az átállás gyorsan ment, és sokan csatlakoztak a jógaórákhoz. Nagy volt a fluktuáció, nem maradt ugyanaz a csapat. Azóta is vannak kisebb cserélődések, érdekes ezt nézni, hogy folyamatosan bővülünk, és kialakul egy közösség” – mondja Korinna.

  Az online megoldás tehát egy mankó volt, ami túllendítette őt a holtponton. Szükség volt ehhez jól működő weboldalra, egy ott kialakított webshopra, kártyás fizetési lehetőségre - ezek az eszközök ma is fontos elemei a működésnek. Korinnának szerencséje volt a kiválasztott helyiséggel is, mert a tulajdonosok úgy támogatták, hogy abban az időszakban, amikor nem nyithatta ki a termet a lezárások miatt, nem kellett teljes bérleti díjat fizetnie.

  Egy különleges jógastúdió

  Korinnánál az anatómián és a mozgásfókuszon felül az energetikai szempont is fontos szerepet tölt be, vagyis az, hogy hogyan lehet igazán elmélyülni egy folyamatban. Azt is fontosnak tartja, hogy a képzések és elvonulások felépítése mindenki számára inspiráló legyen, a rendszer átláthatóságától kezdve a továbbfejlődési lehetőségekig.

  „Nálunk egy széles közönség meg tudja találni a választ az igényeire. Ha valakit a jóga fizikai része érdekel jobban, arra tud jobban fókuszálni, de ugyanúgy azok is jöhetnek hozzánk, akiket inkább az energetikai vonal, a meditáció és a relaxáció fog meg.”

  Korinnán kívül még nyolc jógaoktató tanít a stúdióban. Szerveznek eseményeket is, ahova külsős oktatókat is meghívnak, hogy színesítsék a palettát, és más impulzusokat is beengedjenek – mindezt persze úgy, hogy harmonizáljon a stúdió szemléletével.

  Modern fizetési megoldások

  A stúdióban többféle bérlettípus közül lehet válogatni. Attól függően, hogy valaki rövid, vagy inkább hosszútávra szeretne elköteleződni. Ezeknek online és offline opciói is léteznek, mivel Korinnáék megtartották az online jógaóra lehetőségét a járványügyi szigorítások feloldása után is.

  „Sok vidéki, külföldi és határon túli magyar jár az óráinkra, nekik fontos, hogy online is meg tudják venni a bérletet, és az online óráinkhoz csatlakozhatnak, ezért alakítottuk ki még a pandémia alatt a kártyás fizetési lehetőséget weboldalunkon”

  – mondja Korinna, majd hozzáteszi, hogy a stúdióba offline órákra járók 80%-a is igényli a kártyás fizetést, hiszen a legtöbben nem hordanak maguknál készpénzt.

  Kártyával fizetnél? Egyre több helyen megteheted - és ebben a Mastercard is segített

  A Mastercard 2019 novemberében indította el Magyarországon Doppio nevű infrastruktúra fejlesztési programját azzal a céllal, hogy három év alatt megduplázza a hazai kártyaterminálok számát. Az egyik legfontosabb célt elérték, de emellett számos innováció is elérhetővé vált a programnak köszönhetően. Ilyen például a Telefonterminál – vagy ahogy sokan nevezik SoftPOS is, amely egy olyan szoftveres megoldás, amelyet az Android áruházból telepítve okostelefonok is képessé válnak elektronikus fizetések fogadására.

  A cikk a Mastercard támogatásával készült.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: