10 dolog a falusi lagzikról, amit városiként megtapasztaltam – és volt, amin meg is lepődtem
6. Hazai ízek előnyben
A lakodalmas ételek nagyjából megegyeznek a tipikus magyar kínálattal. Előételnek májgombóc-, ragu-, zöldség- vagy csontleves, aztán jöhet a hagyományos töltött káposzta. Nem hiányozhat a hústálakról a rántott hús, a cigánypecsenye, a rántott sajt, a cordon blue és a sültek, amelyek mellé kerülhet még fasírozott, rántott gomba és rántott karfiol is, a köretként a rizs és a krumpli mellett pedig gyakran párolt zöldséget is felszolgálnak. Az éjféli vacsora főleg hidegtálakból, sült kolbászból, salátákból áll, de volt olyan lagzi is, amikor pörköltet is lehetett enni. A főzőcskézést ma már nem a rokonok vállalják be, de sokan úgy döntöttek, hogy egy jó ismerősre bízzák a feladatot:
az a szakácsnő készítette az ifjú párok számára az ételeket, akikre egykor óvodás és iskolás korukban is főzött.
Bár a tortákat általában cukrászdából rendelik, a finom sütemények nagyrészt az anyák, nagymamák, női rokonok és ismerősök érdeme. Ilyenkor mindenki előveszi a legfinomabb sütireceptjeit, amelyek nagy sikert szoktak aratni a vendégek körében is. Általában olyan sokat sütnek, hogy még haza is lehet vinni belőlük.

7. Nem gáz, ha falábú vagy
Bár a falvakban gyakoriak a bálok, amelyeknek elengedhetetlen része a tánc, nem mindenki lehet a parkett ördöge. Ha a zenekar jól játszik, a lakodalmakban is állandóan rúgják a port, még azok is beállnak, akik saját bevallásuk szerint is falábúak.
Ez azonban egyáltalán nem ciki, sőt, a vendégek értékelik, ha úgy is hajlandó vagy táncolni, hogy nem megy annyira.
Meglepően tapasztaltam, hogy egy-két menyasszony sem volt nagy táncos, mégsem utasította vissza egyik kérőjét sem. Sőt, egyikük még a saját esküvője előtt mások lagzijában is ropta, olyan energiával és jókedvvel, hogy még azt is sikerült többé-kevésbé lepleznie, hogy nem igazán van ritmusérzéke. Aztán amikor eljött az ő nagy napja, akkor sem hazudtolta meg magát. Tudta, hogy nem profi, mégis bátran beállt a lassú és a gyors számokra is. Ez a felfogás sok vendégre is igaz volt. A csárdások elől pedig természetesen senki sem menekülhet.
8. A régi szokások még mindig menők
Menyasszony-kikérés, rizsdobálás, csokordobás, menyasszonytánc, tányércsörömpölés vacsoraidőben, cipőlopás, menyasszonyszöktetés, gyertyafénykeringő, zenés hazakísérés, fűrészelés, lábmosás – ha gyakran jársz esküvőre, biztosan ismerős ezek közül néhány. Bár a mai esküvők sok tekintetben sokkal modernebbek a régieknél, szerencsére ezek a szokások még mindig nem vesztek el. Sőt, ahogy én láttam, a menyasszonyszöktetés és a hazakísérés a lagzik legbulisabb része!

9. Hajnalig helyett reggelig tartó a mulatság
Ha egy falusi esküvőre vagy hivatalos, készülj fel, hogy nagyon hosszú és fárasztó éjszakád lesz – hacsak nem akarsz idő előtt lelépni.
Kora délutántól akár másnap délig is tarthat a mulatság,
a hajnali – vagy már reggelbe nyúló – hazakísérés után viszont csak a legkitartóbbak maradnak még. Ha nem vettél még részt az ifjú pár hazakísérésén, első, de még második alkalommal is szinte végtelenségbe nyúlónak tűnik az egész, miközben persze mindenki jól szórakozik azon, hogy a barátok és a rokonok a lehető leglassabban haladva kísérik a friss házasokat italokkal a kezükben, zenekarral az oldalukon.
10. A morzsaparti az after
Ha sok étel és ital megmarad, sok házaspár másnap is megvendégeli a rokonokat, barátokat, ismerősöket egy morzsaparti keretében. Ilyenkor is rendszerint 30-40 ember összegyűlik, akik miután jóllaktak a megmaradt vacsorával és a sütikkel, még egy jót mulatnak, csak már kisebb körben. Akik nem csak egy egyszerű vacsit akar a vendégeknek, még zenekart is hív a hétvége levezetésére, amivel aztán garantált a lagzis hangulat.
Neked is ismerős valamelyik a fentiek közül? Nálatok milyen szokások, jellegzetességek vannak a lakodalmakban?