ÉLET-STÍLUS

Ezekre figyelj oda, mielőtt végigfotózod az eladó lakásodat

Az egyik legfontosabb eladást segítő tényező a lakásról készült fénykép galéria, amit majd a hirdetéshez mellékelsz. Ám ennek számos buktatója van, amivel akár millióktól is eleshetsz.
Forrás: Házmestermedve blog, Képek: freepik, nyitókép: Pixabay.com - szmo.hu
2018. december 31.


Link másolása

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a Házmestermedve a TE embered! Lájkold, és nem maradsz le róla!

Nagyon sokan meg sem nézik azokat a lakáshirdetéseket, amikhez nincs fotó, egyszerűen tovább görgetnek, de hasonló a helyzet az előnytelen fotókat tartalmazó hirdetésekkel is teljesen mindegy mit ígér a szöveg. Éppen ezért, ha most szeretnéd eladni az ingatlanodat nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy gyatra képeket csatolsz a hirdetésed mellé. Helyesebben megteheted, persze hogy meg, de akkor számíts rá, hogy kevés érdeklődő lesz, aki egyből azzal a kérdéssel fog nyit, hogy mennyit engedsz a fele árból.

Biztos sokan hallottátok már azt a mondatot, hogy nem ingatlant, hanem életérzést kell árulni. Kacifántosan hangzik és kicsit homályosan is, de valójában csak annyit jelent, hogy a vevő az általad árult lakásban képes legyen elképzelni egy boldog életet saját maga számára, hogy úgy érezze, hogy ez a lakás tökéletesen passzol a terveihez. Amikor belép egy érdeklődő az a legjobb, ha úgy érzi, hogy máris otthon van.

De hogy lehet ezt elérni? Néhány apró trükkel! Negatív kicsengése van ennek a szónak pedig sumákolásról vagy megtévesztésről szó sincs, csak a lakás előnyös oldalára hívod fel a figyelmet, hogy a vevő eljöjjön megnézni és feltérképezni az ingatlant a saját szemével.

Legyen rend és tisztaság!

A rendezett lakás optikailag tágabbnak mutatja a lakást, vagy ha nyers akarnék lenni úgy is mondhatnám, hogy a disznóól zsugorít. Bár sokak számára már egy unalomig ismételt mantrának hathat, de ha valaki kinyit egy lakáshirdetésekkel foglalkozó oldalt, néhány hirdetés után beláthatja, hogy szükségszerű erre felhívni a figyelmet. Arról nem is beszélve, hogy mindenkinek mást jelent a rend.

Mire figyelj különösen, ha rendről van szó?

Rakj rendet amennyire csak tőled telik! Az gondtalan életérzést a lakásoddal kapcsolatban jelentősen rontja, pl. ha a gyerekszoba úgy fest, mint ahová bebombáztak. Valószínűleg a leendő vevőknek a fegyelmezetlen gyerekek, az agyonhajszolt anyuka jut erről eszébe, amire egyáltalán nem vágynak a jövőben.

* Tüntesd el a fotózás előtt: a teregetőt, a mosatlan edényeket, az előszobában felejtett cipőket és kabátokat, a dohányzóasztalon heverő újságokat, a koszos macskaalmot (meg bármilyen macskaalmot)!

* Cseréld ki a WC-papírt, ha már nagyon a végén jár vagy ha már el is fogyott! (Ha le akarod fotózni a WC-t.)

* A halott vagy haldokló szobanövényeket dobd ki!

* Vesd be az ágyakat!

* Rendszerezd az íróasztalon heverő dokumentumokat és elektronikai kütyüket!

* A rendhez hozzátartozik, hogy a fürdőszobai pipere és tisztálkodó szereket el kell rakni, hogy ne legyenek rajta a fényképeken!

* A szemetesnél figyelj (ha van szelektív hulladékgyűjtőtök arra is vonatkozik), hogy ne folyjon ki belőle a szemét!

A tisztaságra is ügyelni kell!

A lehető legalaposabban takarítsd ki fotózás előtt a lakást! Leírom pár részletet, amire különösen jó gondot fordítani, de alapvetően a takarítást a fotózás előtt nem lehet túlzásba vinni, mint ahogy bármikor máskor sem.

* Ne legyen foltos se a járólap, se a konyha/ fürdőszoba csempe a falon!

* A (fürdőszoba) tükör ne legyen maszatos vagy fogkrém pecsétes!

* A tűzhely teteje ragyogjon a tisztaságtól, ne legyen piszkos vagy ételmaradékos!

* A kád vagy zuhanytálca, illetve a kagylók és mosogatómedencék makulátlanul csillogjanak!

* A polcok és ablakpárkányok ne legyenek porosak!

Ha úgy érzed, hogy egy ilyen takarítást nem tudsz bezsúfolni a programjaid közzé, akkor kérj fel egy takarító szolgálatot a piszkos munkára.

Fontos, hogy mivel készíted a fotókat!

Manapság minden telefon és tablet tud képet készíteni, de csak olyan eszközzel állj neki, amivel nagy felbontású és nagy méretű képeket készíthetsz. Egy rossz minőségű, homályos, mini fénykép bármilyen szép lakást is ábrázol, nem fog feltűnni senkinek. Egyszerűen tovább lapoznak majd az érdeklődők vagy kétségbe fogják vonni, hogy valóban megéri-e a kért árat az ingatlan.

Ne érts félre, nem azt mondom, hogy csak egy vállról indítható rakétának kinéző profi géppel lehet jó képeket csinálni, de egy bizonyos szintre azért szükség van a fényképezőgéppel kapcsolatban, ha minőségi képeket szeretnél. Ha neked nincs ilyened, akkor kérj fel fotóst, hogy lőjön pár képet a lakásról. Ő biztos jó szemmel kiszúrja majd a legideálisabb helyet, ahonnan érdemes kattintani.

Ha már a jó szemnél tartunk...

Halszemoptikás és a panorámás képekkel csak csínján!

Bár nagyszerű, hogy minél több részletet meg tudsz mutatni egy képen és a szoba is nagyobbnak látszik, de ha átesel velük a ló másik oldalára akkor meg fogja bosszulni magát. A leendő vevők irreális elvárásokat fognak támasztani a lakással kapcsolatban, és amikor szembesülnek a valódi méretekkel, úgy fogják érezni, hogy becsapták őket és rossz szájízzel ritkán köttetik üzlet.

A különféle effekteket és túlretusálásokat szintén kerülni kell, nem kell a képekre photoshoppal mindenféle apró design elemeket sem szórni!

A jó szög is fontos!

Na nem arra gondolok, amit a falba szoktál verni, dehogy! Hanem arra a pontra, ahonnan a képeket fogod készíteni. Keress egy olyan helyet a lakásban, ahonnan a lehető legtöbb értékes részlet látszik a helyiségekből.

A legtöbb vásárló kíváncsi a nyílászárókra és a radiátorokra, így ezeket célszerű megjeleníteni a képek egy szegletében. Ennek ellenére csak egy beltéri ajtót ábrázoló fotó magában töltelék képnek számít, így ezt hanyagold inkább.

Ha úgy érzed, hogy egy székre felállva és onnan fotózva jobban be tudnád mutatni az egyik szobát akkor hajrá, fotózz onnan. Azonban ilyen képből egy bőven elég, itt is fontos a mértékletesség.

Ha viszont a képen csak a szoba üres sarka látható, vagy egy olyan nagy méretű bútor pl. szekrény, amit szeretnél majd magaddal vinni, ha költözöl, akkor keress inkább egy másik szöget, mert ez a kép nem lesz kellően informatív a hirdetést böngészőknek.

Világos, napsütésben készíts el a fényképeket!

A fényképeknek nagyon jót tesz a természetes napfény. Akkor készítsd el a képeket, amikor szép világos a szoba, amit fotózni szeretnél. Ha hétköznap már csak sötéteskor érsz haza, akkor várd meg a hétvégét, különösen, ha a képeken látszódna a ablak túloldalán a borongós vagy esős időjárás vagy a késő esti sötétség.

A világos fotózásnak azonban vannak veszélyei is, amikre figyelj majd oda:

* Nincs lehangolóbb, mint amikor a képen szerepel, a fotót készítő árnyéka. Ügyelj rá, hogy a tiéd ne kerüljön rá a képekre!

* A másik nagy hiba az, amikor valaki a nappal szemben fotóz. Nem lesz szép a végeredmény, higgy nekem.

Persze most jogos lenne a kérdés, hogy nappal szembe ne, a hátad mögötti napfénynél (árnyék miatt) ne, akkor mégis honnan?! Igen ebben rejlik a kihívás, hogy olyan napszakot találj, amikor van elég fény, hogy szépen megvilágítsa a helyiséget, de nem akadályoz közben a fotózásban. Te ismered a saját otthonod, biztos tudod mikor milyen oldalról süt be a nap a szobába, használd ki ezt a tudásodat!

Most, hogy már tudod, hogy honnan, mikor, mivel és mit kell megörökíteni biztos sikerül olyan képeket fotóznod a lakásról, amikkel el tudod csábítani a lakáskeresőket magadhoz, hogy a saját szemükkel győződjenek meg róla, hogy ez az ingatlan bizony megér egy megtekintést.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Így kezelheted a pattanás után megmaradt foltokat
Honnan származnak az elszíneződések, és hogyan lehet megszabadulni a csúnya foltoktól? Az otthoni gyógymódokat vagy a speciális kúrákat és a gyógyszeres kezelést érdemes választani? Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor olvasásra invitálunk.

Link másolása

Az akne elszíneződése nem csak a tinédzserek körében egyre gyakoribb probléma. Pattanásos bőr, vörös foltok vagy hegek akár felnőtt korban is kísérthetnek minket. Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor ez a cikk neked szól!

Az akne utáni elszíneződés – a tizenévesek és a felnőttek problémája

A gyulladás utáni hiperpigmentáció nem csak a tinédzsereket érinti. Ha a múltban az akne problémája sokáig elhúzódott, vagy rosszul kezelték, előfordulhat, hogy felnőttkorba lépve a pattanás helyén lévő elszíneződés nem tűnik el. Az akné után kialakuló hegek és vörös foltok hosszadalmas kezelést igényelnek. Az esztétikus és egészséges arcszín elérése azonban teljesen reális cél. Az elszíneződések elfedése alapozóval vagy korrektorral csak átmenetileg takarja el a problémát, ami egyébként sokféleképpen orvosolható. Ráadásul az elszíneződéseket álcázó kozmetikumok napi használata gyakran még jobban megterheli a bőrt. A vitaminokban és AHA-savakban gazdag dermokozmetikumok és a megfelelő kezelés idővel megnyugtathatják, vagy akár teljesen megszabadíthatják az aknés elszíneződésektől arcát.

Akne utáni hegek és elszíneződések. Miben különböznek egymástól?

Az akne csúnya bőrelváltozásokat okoz, amelyek általában csak átmeneti időszakra korlátozódnak. Néha azonban ez az intervallum elhúzódhat, és a felnőtt létet is megkeseríthetik ezek a problémák. Először is nagyon fontos leszögezni, hogy az aknés hegek és az elszíneződések nem azonosak. Miben különböznek egymástól? Az akne utáni elszíneződések a rózsaszíntől a világosbarnáig terjedő színfoltok, amelyek kiemelkednek a bőrön. Az elszíneződés a pattanásos helyen gyulladás után következik be. A bőrben a pigmenttermelés zavart szenved, melynek feleslege vöröses foltokat okoz. Az elszíneződések a hegekkel ellentétben könnyen megszüntethetők, még otthoni gyógymódokkal is. Az aknés hegek sokkal problémásabbak, de léteznek módszerek az eltüntetésükre vagy enyhítésükre is. A hegek olyan bőrhibák, amelyek gödröcskék és mélyedések formájában jelentkeznek. Ezek általában szabálytalan alakúak, méretűek és mélységűek. A bőrelváltozások a dermis károsodásának következményei. A heghely regenerálásához és az elvesztett szövetek pótlásához a speciális mélyhámlasztó kezelés során a bőrt újra meg kell sérteni, és ezáltal befolyásolni kell a bőr rekonstrukcióját. A hegek eltávolításának ilyen módszerei azonban továbbra is ellentmondásosak, és a biztonságosságukkal kapcsolatos vélemények megoszlanak az orvosok között. A legjobb, ha megelőzzük a hegeket, vagy mielőbb elkezdjük a kezelésüket, mivel az aknés hegek elmélyülhetnek a kollagénvesztés következtében. Tudtad, hogy az eltömődött pórusok és a túlzott faggyútermelés slamasztikáját már a saját fürdőszobádban is hatékonyan kezelheted? A pattanás utáni foltok eltüntetése ily módon mintegy varázsütésre abszolválható.

Aknés hegek és elszíneződések – hogyan lehet megelőzni?

Gyakran előfordul, hogy az aknés elváltozások maguktól elmúlnak, és az arcbőr sokkal jobban néz ki, miután lecsillapodik a pubertáskorra oly jellemző hormonvihar. Érdemes azonban a megfelelő ápolást beiktatni a napi rutinodba, aminek köszönhetően tisztán tarthatod a pórusaidat. Nem árt fenntartani a baktériummentes közeget, hogy a gyulladás mértéke ne fokozódjon. Ehhez tökéletes társad lesz a regeneráló pattanás tapasz, amely minden típusú bőrön alkalmazható segítséget jelent. Neked van már?


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Lábköröm a szájban, bútorragasztóval rögzített korona – ezektől égnek áll a fogorvosok haja
Vannak köztük tényleg nagyon undorító dolgok.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2023. január 25.


Link másolása

Sokak számára rémálom a fogorvosi kezelés, de a dokik ereiben is gyakran meghűl a vér, amikor látják, illetve hallják, hogy a betegeik miket művelnek a fogukkal. A Daily Mailnek el is mondták, mi az a nyolc dolog, amit a legborzalmasabbnak tartanak.

1. Amikor a beteg nem az erre való tálba köp érzéstelenítés hatása alatt

Nyilván a fogorvosok is tisztában vannak vele, hogy az érzéstelenítés miatt a száj elzsibban, így a beteg nem tudja kontrollálni a szájmozgását. A melléköpés viszont hosszadalmas takarítási procedúrát jelent az asszisztenseknek. A rendelőben ilyenkor mindenki a fejét fogja a fogorvosok szerint.

2. Amikor a beteg megnyalja az orvos ujját

Igen, ez is sokszor előfordul. Ugyan a dokik által használt kesztyűk puhák a régimódi kesztyűkhöz képest, de nem nyalogatásra valók.

3. Ha a párok egy fogkefét használnak

A fogorvosok ezt nagyon ellenzik. Már csak azért sem ajánlatos ezt tenni, mert ha a pár egyik tagjának vérzik az ínye, akkor a vére a fogkefén keresztül átkerülhet a másik szájába, ezzel pedig baktériumokat és vírusokat is át lehet adni.

4. Kezet fogni szájba nyúlkálás után

Ugyan a koronavírus-járvány miatt kézfogás helyett könyökpacsival üdvözölték egymást az emberek, a vírus visszaszorulásával ismét gyakoribbá vált a kézfogás. A kezünkkel a szánkban turkálni amúgy sem jó dolog, de ha mégis ezt tesszük, mossunk kezet utána.

5. Szürcsölő hang a fogszabályzó levételekor

Akinek van, vagy volt már fogszabályzója, az tudhatja, hogy milyen ez a hang. A fogorvosok szerint elég undorító ezt hallani, nem csak nekik.

6. Szájban hagyott dolgok

Az sem kevésbé undorító, amikor a dokik különböző dolgokat találnak a betegek szájában. Például láttak már lábkörmöt, ceruzahegyet, rágógumit, műanyag csomagolást, élő pókot vagy éppen legyet egy hátsó fog mögé bújva. Ezt nagyon könnyen meg lehet előzni rendszeres fogmosással és fogselymezéssel (és azzal, ha odafigyelünk, mi kerül a szánkba).

7. Ha a páciens egyáltalán nem mos fogat

Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez az, ami a legjobban kiakasztja a fogorvosokat. És itt most nem arról van szó, hogy valaki kihagyja egy-egy nap a fogmosást, vagy egy héten csak párszor teszi ezt meg, hanem ha évekig, akár 15-20 éven át egyáltalán nem mos fogat. A dokik hiába próbálnak segíteni, a fogak egészsége elsősorban a rendszeres fogmosáson múlik.

8. Ha a beteg sajátos módszerekkel akarja megoldani a fogproblémát

Van, amivel nem érdemes otthon kísérletezni, ilyen például a fogaink kezelése. A fogorvosok ennek ellenére elég sokszor tapasztalnak olyan hajmeresztő dolgokat, mint például amikor rágógumival, körömlakkal, vagy bútorragasztóval rögzítik a betegek a törött koronákat, vagy háztartási fehérítővel akarnak fogfehérítést végezni. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy az ilyen módszerekkel csak kárt teszünk a fogainkban, ezért ha baj van, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mi az ideális életkor a teherbe esésre azoknak, akik 1, 2 vagy 3 gyereket szeretnének
Aki három gyereket szeretne, 35 éves koránál tovább ne várjon az elsővel – legalábbis a szakértők szerint.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Újra felkapták az internetezők a rotterdami Erasmus Egyetem hat évvel ezelőtti kutatását arról, hogy mikor érdemes teherbe esni, írja a Mirror. A holland egyetem egészségügyi kutatóközpontjának szakértői azt vizsgálták, hogy mi az ideális életkor, ha valaki egy, két vagy három gyereket szeretne vállalni a jövőben.

A tudósok annak fényében vágtak bele a kutatásba, hogy tisztában voltak azzal: a várandósság és az egynél több gyerek vállalásának esélye az életkor előrehaladtával egyre csökken. A kutatásban 10 ezer pár családalapítását vizsgálták.

Ezek alapján ha egy pár csak egyetlen gyereket tervez, akár a nő 41 éves koráig is kitolhatja a teherbe esés idejét.

Még ekkor is 50 százalékos esély kínálkozik a természetes úton történő megtermékenyítésre. Akiknek ennél valamivel fontosabb a gyerekvállalás, legkésőbb 37 éves kornál tovább ne várjanak. Akik pedig biztosra akarnak menni, legfeljebb 32 éves korukig várjanak a teherbe eséssel. Előbbi esetben 75, utóbbi esetben pedig 90 százalékos esélye van a sikeres megtermékenyítésnek.

A két gyereket tervező pároknak a legnagyobb esélye akkor van a sikerre, ha a nő 27 éves koráig teherbe esik az első babával (90%).

Akkor sem kell kétségbe esni, ha ez csak 35 évesen jön össze (75%), míg 39 évesen is legalább 50 százalék esély van a természetes úton fogantatásra.

Nem meglepő módon három tervezett gyereknél még ennél is fiatalabb életkort javasolnak a szakértők a próbálkozások megkezdésére.

23 éves korban történő első teherbe eséssel számolva 90 százalék az esélye, hogy összejön a három baba.

Ha minderre csak a nő 31 éves korában kerül sor, akkor is van 75 százalék esély a sikerre, de 35-nél tovább senki ne várjon az első várandóssággal, aki három gyereket szeretne szülni.

A tanulmány készítői megjegyzik, hogy a fenti ideálisnak vélt életkorok mesterséges megtermékenyítés esetén tovább is kitolhatók.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezt a négy dolgot soha ne tedd egészségügyi vészhelyzetben egy sürgősségi orvos szerint
Nem könnyű higgadtnak maradni ismerősünk váratlan rosszulléte esetén, de ha nem az érzelmek vezérlenek minket, azzal akár életet is menthetünk.

Link másolása

Az orvosok szerint egy váratlan egészségügyi vészhelyzetben akár életet is menthet, ha valakit nem az érzelmei vezérelnek, hanem megfontoltan cselekszik, írja Daily Mail. Dr. John Torres, coloradói sürgősségi orvos négy olyan hibára hívta fel a figyelmet, amit egy ismerős hirtelen rosszulléte esetén sokan elkövetnek.

Ne a hozzátartozókat hívjuk először!

Bármennyire hihetetlen, sokan még most is az illető családtagjait hívják először a mentők helyett egy egészségügyi vészhelyzetben. Az orvos szerint ez komoly hiba: ilyen esetben mindig először a vészhívót tárcsázzuk, hogy a segítség minél hamarabb a helyszínre érhessen.

Ne vigyük a beteget kórházba!

Dr. Torres szerint ugyan ez tűnik egy váratlan helyzetben a leggyorsabb megoldásnak, valójában ez csak tovább késlelteti a páciens ellátásának megkezdését. Ennek egyszerű az oka: a mentőautók tele vannak egy ilyen esethez szükséges orvosi felszereléssel, melyek már út közben segíthetnek a betegen. Az orvos szerint ráadásul, ha az illető állapota út közben tovább romlik, könnyen elvonhatja a sofőr figyelmét az útról, ez pedig jelentősen növeli a balesetveszélyt. Az amerikai egészségügyi nyilvántartások szerint ennek ellenére a sürgősségi osztályokra érkező minden ötödik beteget még ma is autóval visznek a kórházba.

Ne hagyjunk senkit egyedül a sürgősségi osztályon!

Az emberek többsége úgy véli, hogy amint leadta a beteget a sürgősségi osztályon, már nincs is több dolga. Ez nem igaz: maradjunk addig a pácienssel, amíg meg nem kapja a megfelelő ellátást. A betegek közül sokan olyan komoly fájdalommal küzdenek ilyenkor, hogy képtelenek tisztán gondolkodni és válaszolni az orvosok kérdéseire. Gyakran előfordul az is, hogy az ellátásra szoruló személy állapota gyorsan romlani kezd, és ilyenkor életet menthet, ha valaki nyomást tud gyakorolni a kórházi dolgozókra a mielőbbi ellátás megkezdése érdekében.

Ne hagyjuk otthon a telefontöltőt!

Dr. Torres szerint ha lehet, mindig legyen kéznél a telefontöltőnk, és ne hagyjuk otthon egy ilyen helyzetben. Nagyon sokszor előfordul ugyanis, hogy egy egészségügyi vészhelyzet idején akár 6-12 órát is a kórházban kell maradni, miközben mindenki folyamatosan érdeklődik a beteg hogyléte felől. Ezzel szemben töltés nélkül, átlagos használat mellett egy teljesen felöltött készülék jó, ha egy teljes napot kibír. Intenzív igénybevétel esetén ez akár néhány órára is csökkenhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: