Európa feketelevese
Volt egyszer a vendéglátó-ipari múzeumban a kávétörténeti kiállítás alcíme. Ez a kiállítás nekem és barátomnak nagyon tetszett. Főleg azért, mert a kiállítás rendezőjének személyes vezetését élvezhettük.
A kiállításon ismertem meg a karlsbadi kannát, mely egy évszázadon keresztül Európa legelterjedtebb kávéfőzője volt. Én már sok ilyet láttam, hisz a bolhapiacok gyakori résztvevője a kanna zománcos, kerámia, porcelán, alpacca, vagy éppen réz kivitelben. Az eladók sokszor nem is tudják, hogy kávéfőzőt árulnak.
A Múltmentő blog a szerkesztő örökölt, régi tárgyainak története, felújítása, használata. Bolhapiaci szerzemények, és azok felhasználása.
Kirándulások Magyarországon. Történetek tájakról, emberekről. Műemlék jellegű épültekről, és szakrális emlékekről.
Az évekkel ezelőtti kiállításon fogalmazódott meg bennünk, hogy ki kellene próbálni a kávéfőzést karlsbadi módra. Találtam én a bolhapiacon komplett és használható karsbadi kávéfőzőt, de ezeket olyan pénzekért árulták, hogy inkább feladtam. Egyszer aztán az egyik régiségkereskedés turkálójában ráleltem egy Zsolnay a kávéfőző maradékra. A kávéfőzőből a lelke maradt meg, a szűrő rész. A kanna sajnos hiányzott, de gondoltam, majd csak találok hozzávaló stílszerű méretes kannát.
Jó sokáig tartott, míg egy használható konfigurációt összeállítottam a régi porcelán eszközeimből. Egy kissé szedett-vedettre sikerült. A kanna részt pótoltam egy Drasche hasas bögrével, a fedő egy Melitta márkájú kávéskanna teteje. A karlsbadi kávéfőzés módszerét az internetről lestem el.
1. Forraljunk frissen vizet. Kb. 1 decit öntsünk a kanna alsó részébe, hogy előmelegedjen, 2 decit pedig mérjünk ki egy kiöntőben, hogy legyen ideje visszahűlni, kb. 90 °C-ra.
2. Őröljünk szemcsésre világosabb pörkölésű 16 g 100% arabika kávét.
3. Öntsük ki a kannából a forró vizet.
4. A szűrőt helyezzük rá a kanna alsó részére.
5. Szórjuk a szűrőbe az őrleményt. A szűrőre ráhelyezzük a kanna következő tartozékát, a vízelosztó tárcsát.
6. Lassan elkezdjük felönteni forró (kb. 90°C-os) vízzel, először csak kb. 50 ml-nyit. Várjunk 30 mp-et, ez idő alatt az őrlemény megszívja magát.
7. A várakozási idő leteltével lassan folytassuk a feltöltést (kb. 1 perc), amíg a porcelán szűrő rész meg nem telik. Ezt onnan tudjuk, hogy a vízelosztó tárcsában megjelenik az őrlemény.
8. Ha maradt valamennyi víz a kiöntőben, kb. 1 perc várakozás után azt is utántölthetjük.
9. Végül helyezzük rá a tetőt és hagyjuk lecsepegni a kávét. Ha jól végeztük dolgunkat, kb. 7-8 perc múlva elkészül kb. 150 ml kávé.
10. Leszedjük a vízelosztó tárcsát, belenézünk a szűrőbe, és ha már nem látható víz az edény alján összegyűlt zacc felszínén, leemeljük a szűrőt és egy csészealjra vagy a mosogatóba helyezzük. A fedőt ráhelyezzük a kanna tetejére, az elkészült kávéitalt 2 előmelegített csészében szervírozzuk.
"Az így elkészült kávé könnyű és rendkívül tiszta ízű, gyümölcsösen savas, >>teaszerű<< ital. Kávétejszínnel ízesítve gyönyörű narancsos árnyalatot kap, csepp mézzel vagy nádcukorral különösen finom” (Forrás: www.kavehazak.hu)
Én már őrölt Omnia kávét használtam hozzá. Az eredmény megérte, nekem sokkal jobban ízlett, mint az olaszosan lefőzött kávé. Az igaz, hogy reggel a kávéfőzésem háromnegyed órát vett igénybe. Ha időm engedi, máskor is hasonló módon főzöm meg a kávémat.
Nyomj egy lájkot, ha tetszett a cikk!