hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Egy sarkalatos kérdés: ablakjavítás vagy ablakcsere?

Laikusként nem biztos, hogy el tudjuk dönteni, milyen hibával állunk szemben, és arra milyen megoldási lehetőségek léteznek. Érdemes szakembert kérdezni.

Link másolása

hirdetés

Amikor valamilyen probléma adódik az ablakkal, sokan először arra gondolnak, hogy itt az ablakcsere ideje. Erre azonban nem feltétlenül van szükség. Laikusként nem biztos, hogy el tudjuk dönteni, milyen hibával állunk szemben, és arra milyen megoldási lehetőségek léteznek. Érdemes felkeresnünk egy szakembert, aki meg tudja állapítani, hogy az ablakjavítás vagy az ablakcsere lesz az ideális megoldás.

Milyen problémák merülhetnek fel az ablakkal?

Ha a nyílászáró nincs megfelelően beállítva, akkor beszűrődő zajt tapasztalhatunk. Ez nagyon zavaró tud lenni, hiszen mindannyian azt szeretnénk, ha az otthonunk a nyugalom szigete lenne, ahol ki tudjuk pihenni magunkat. Ha a kelleténél nagyobb rés van az egyes elemek között, akkor nagymértékben romlik a lakásunk hőszigetelése. Ebből adódóan többet kell fűtenünk az őszi-téli időszakban, a plusz energiafogyasztás pedig a fűtésszámlákon is megmutatkozik. A nem megfelelően beállított ablakok csökkentik a biztonságérzetünket is, ami szintén amellett szól, hogy tegyünk valamit a probléma megoldása érdekében. Amennyiben a nyílászárók megfelelő minőségűek és jó állapotban vannak, akkor nem feltétlenül kell kicserélni őket. Elég, ha a szakember elvégzi az ablakjavítást.

A régebbi nyílászárók esetében más problémák is felmerülhetnek. Ilyen például, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen nyílik az ablak, visszazáráskor pedig akad vagy szorul. Sok helyen tapasztalni, hogy a helyére kell emelni a nyílászárót, mert nem lehet „rendesen” becsukni. Az is nagyon zavaró tud lenni, amikor a kilincs körbe forog az ablakon. Idővel a pántok, zsanérok eltörhetnek, a zárak elromolhatnak. A huzatos vagy rendszeresen beázó nyílászárók is sok kellemetlen percet tudnak okozni. A bukó-nyíló ablakok esetében is felmerülhet néhány bosszantó probléma. Ha nyitáskor kibuknak vagy kibuktatáskor kinyílnak, az is azt jelzi, hogy szükség van az ablakjavítás elvégzésére.

Bízzuk az ablakjavítást a megfelelő emberre!

hirdetés

Amikor gond van az ablakokkal, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha felkeresünk egy hozzáértőt, aki egyrészt megállapítja a hiba pontos okát, másrészt pedig ki is javítja azt. Sokan azt gondolják, hogy az ablakjavítás házilag is megoldható, ám az esetek döntő többségében mindig bebizonyosodik az ellenkezője. Szakértelem nélkül nem érdemes nekiállni a szerelési, javítási feladatoknak, hiszen több kárt tehetünk, mint gondolnánk. Válasszunk olyan szakit, akinek már sok éves tapasztalata van a nyílászáró szerelésben, javításban!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A női hónaljszőr egészségtelen, a menstruációs fájdalom egy mítosz – tévhitek a nőkről, amiket férfiak gondoltak róluk

Vannak, akik tényleg elhitték ezeket az égbekiáltó baromságokat.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. június 19.


Link másolása

hirdetés

A férfiak és a nők nem is különbözhetnek jobban egymástól. Sokan úgy vélik, hogy mindent tudnak a másik nemről, de egyrészt a sztereotípiák nem mindenkire igazak, másrészt olykor kiderül, hogy bizony vannak óriási hiányosságok abban a bizonyos tudásban.

A BuzzFeed most olyan tévhiteket gyűjtött össze, amelyeket egyes férfiak gondoltak a nőkkel kapcsolatban. Vannak köztük nagyon kínosak...

1. "Ha egy hónapig nem szexel a nő, újra szűz lesz."

Egy férfi nagyon boldogan osztotta ezt meg a közösségi médiában férfitársaival. Azt írta, egy nőtől tudja ezt, és a legjobb, hogy nem is kell egy hónapot várni minden esetben, akár egy hét után is képes a nő teste visszaállni az első szexuális élmény előtti állapotába.

Ugye mondanunk sem kell, hogy ez nettó hülyeség?

2. "A nők betétet viselnek fürdés közben."

Egy nő azt írta a közösségi oldalára, hogy amikor egy nő a menzesze idején kiszáll a zuhany alól, versenyt fut az idővel, amíg felöltözik. Ezen eléggé meglepődött egy férfi: "Nem betéttel együtt zuhanyoztok?"

hirdetés

Nem...

3. "A szeméremajak egyenlő a vaginával."

A Guardian egyik cikkében nők meséltek arról, hogyan viszonyulnak a külső nemi szervükhöz. Erre egy férfi odakommentelte, hogy "a vagina a helyes szó".

Erre mondják, hogy ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Ja nem.

4. "A menstruációs fájdalom kamu, nem is létezik."

A Twitteren tette fel egy férfi azt a kérdést, hogy mi rosszabb az összetört szívnél. Egy nő azt válaszolta, hogy például az éhség, a hajléktalanság és a menstruációs fájdalom. Mire a posztoló azt válaszolta, hogy férfiként úgy gondolja, a menstruációs fájdalom csak egy mítosz.

Sajnos nem az, pedig valószínűleg minden nő azt kívánná, bárcsak az lenne.

5. "A nők a hüvelyen keresztül vizelnek."

"Nem a hüvelyünkön keresztül pisilünk" - írta ki egyszer egy nő a Twitterre egy humoros posztban, egy férfi pedig így reagált rá:

"Nos, nyilvánvalóan nem a feneketeken keresztül vizeltek, úgyhogy csak a hüvely marad, hacsak nincs egy harmadik lyukatok valahol, amiből kijöhet a vizelet".

Van, a húgycső nyílása.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Tudod már, mit teszel idén nyáron?

Tervezel nyaralást? Vagy épp semmit sem tudsz előre kalkulálni most? Belföld? Külföld? Akár két hétre is? Töltsd ki rövid kérdőívünket, hogy megtudjuk, mi a helyzet idén a nyári tervekkel.

Link másolása

hirdetés

Egy sok bizonytalanságot hozó év után végre itt az önfeledtebb nyár. Nem pont ugyanolyan persze, mint amilyet korábban megszoktunk, mert a nyaralás tervezését befolyásolhatja a védettségi igazolvány, vagy akár az, hogy milyen típusú oltást kaptunk, és azt elfogadják-e egy adott külföldi országban.

Mindezek ellenére sokunk vágya: végre kiszabadulni a hétköznapokból, vagy csak egyszerűen a négy fal közül, és élményeket gyűjteni, energiát feltankolni, pihenni.

De vajon hogyan tud ez idén megvalósulni? Ki milyen nyaralást tervez?

Összeállítottunk egy rövid kérdőívet, hogy megtudhassuk, hogy alakul olvasóink körében az idei vakációzás. Válaszold meg te is a néhány kérdést, három percet elég rászánnod – az eredményekről hamarosan beszámolunk egy újabb cikkben. Köszönjük, ha segítesz nekünk!

Kérdőívünkhöz görgess lentebb!

Praktikus társ a nyaraláshoz: OTP SZÉP kártya

Idén 10 éves az OTP SZÉP kártya: az egyik legnépszerűbb elektronikus cafeteria juttatás egy évtizede a belföldi turizmus, vendéglátás és élményszerzés motorja. Az évforduló alkalmából az OTP Pénztárszolgáltató három hónapos promóciót indított június 10. és szeptember 9. között, amelyben összesen 10 db, egyenként 100 ezer forint értékű Szallas.hu kedvezmény talál gazdára. Részletek az otpmindennap.hu/szep10ev oldalon.A több mint 43 000 elfogadóhelyen idén még sokoldalúbban használható az OTP SZÉP kártya, hiszen év végégig mindhárom zsebből (vendéglátás, szabadidő, szálláshely) költhetnek a kártyabirtokosok, elfogadóhely típusától függetlenül. Az OTP SZÉP kártya mobiltelefonos alkalmazásban, valamint a megújult otpportalok.hu felületen az egyenlegek követése, az elfogadóhelyek megtalálása, és az előlegfizetés is kényelmesebb és gyorsabb lett.

hirdetés

Create your own user feedback survey

Cikkünk az OTP Pénztárszolgáltató támogatásával készült.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Fogyjak nyárra vagy ne? – a nagy bikini body-dilemma

A szerző elmereng azon, mi a franc az a bikini body, miért nem felejtjük már el, és hogy belefér-e a tavalyi bikinijébe.

Link másolása

hirdetés

Először is kezdjük a fogalom tisztázásával, azon szerencsések kedvéért, akik nem tudják, mi az a bikini body, azaz a bikinitest. A bikinitest az a női test, amit formába hoz a nő, mire jön a nyár, hogy leadja a télen felszedett fölös kilókat, és feszes meg csodás legyen a strandon. Ennek a nőnek amúgy feje is van, de ez a bikini body szakértőit egyébként egyáltalán nem érdekli.

Erről most hirtelen az jut eszembe, hogy a negyvenedik szülinapomra kaptam egy wellness-hétvégét, amit be is váltottunk így másfél év után és beoltva. És a fürdőrészleg három falát három különböző óriásposzter díszítette. Mint megállapítottuk, az egyik a gyerekeknek volt kedvcsináló (kis hableány), a másik a férfiaknak (három hölgy háttal a kamerában, bikiniben, válltól lefelé), a harmadik pedig, mondjuk a nőknek, de inkább mindenkinek. A nőkre külön lehet, hogy nem gondoltak, de teljesen azonosulni tudtam egy képzeletbeli háromgyermekes anyával, aki, miközben a gyermekeit halássza a meleg vizes medencében, egy pillanatra elréved ezen az óriásposzteren: homokos tengerpart, végtelen tenger, napozóágyak, koktélok. Ez kell nekünk. Meg bikinitest. Vagy az utóbbi mégsem?

Ami amúgy - a három női [email protected] - pont a jacuzzi felett volt elhelyezve. Apáink-férjeink ott bugyognak, mellettük meg a három fenék, hogy gyönyörködhessenek a képben: három nő háttal, vállnál és térdnél levágva. Fenekek. Amúgy nagyon szép fenekek voltak, meg is beszéltük, melyik a legszebb. Meg azt is, hogy ez milyen üzenet: három női torzó, háttal nekünk, levágott fejjel (mert az kit érdekel nyáron). Ez a nyár sokaknak: sok arc nélküli, kalapos, napszemüveges nő, testtel.

Szebbel, megviseltebbel, de a lényeg: majdnem meztelennel.

Mert a bikini az egyik legnagyobb divat-találmány: úgy vagyunk benne meztelenek, hogy nem. Három vagy négy apró textilháromszög segít a szemérmünk őrzésében.

Amúgy engem nem zavar, mert imádok fürödni, meg napozni, a napon olvasni. Végigmenni bikiniben a strandon is szeretek, miközben átfúj a szél, és a nap felszárítja rólam a vízcseppeket. Azt is tudom, hogy mindenki nézelődik, akit ez zavar, ne menjen strandra. Nem ezzel van bajom.

hirdetés

Hanem azzal, hogy amint beindul a strandszezon, évek óta megfigyeltem, hogy fel-felbukkan a női magazinok címlapján - tisztelet a kivételnek - és az online női tartalmakban is: a bikini body fogalma, mint kitűzött cél. Hogy legyél szép nyárra. Hogyan feszesíts, mit csinálj, mit mozogj, mit egyél, hogy nyárra feszes legyél.

Nem egészséges - feszes! Mert akkor vagy jó nő. És sajnos néha hat ránk az üzenet, pedig már nem trendi.

Nézegetjük a combunkat, elkezdünk mozogni - ami jó - esetleg koplalni - ami nagyon nem jó -, és nézegetjük a többieket. Hogy ők hogy állnak. Bevallom, nem mindig tetszik, amit a tükörben látok, és olyankor nem eszek meg napi egy csokit. De már úgy vagyok - és nem menőzni akarok vele, hogy a női összetartás meg női istennőség meg satöbbi szószólója lennék -, hogy örülök, ha egy ragyogó és szép nőt látok, főleg, ha ismerem, mert akkor annak örülök, hogy ő jól van.

De látok feszes testeket és a hozzájuk tartozó szomorú vagy beesett arcokat is. Bikinitestük van? Igen. Jól vannak? Nem biztos. Melyik a fontosabb?

Hogy megéljem a nőiességemet, akárhogy is? Ha van rajtam egy-két kiló, de akkor is? Vagy az, hogy olyan legyek, mint amilyennek az aktuális szépségideált sugallják? Vagyis olyan legyek, mint amilyennek mások mondják? Ez jobb? Akkor önmagam vagyok? Szerintem csajok, akik olvastok, ha magatokba néztek, ti is pontosan úgy tudjátok, mint én, hogy mennyivel nehezebb és keményebb munka SZERETNI azt, amit épp a tükörben látunk, mint kíméletlenül sanyargatni magunkat. Önmagunkat szeretni.

A mozgás egészséges, az egészséges táplálkozás szuper - de a centik méregetése, önmagunk másokhoz való hasonlítása mérgező. Nem véletlenül hangzik el egyre több kutatás eredménye: hogy a közösségi média depresszióssá tehet. Miért?

Mert a behúzott hasú ismerős hölgy a képen szembesíteni és provokálni akar azzal, hogy ő talán jobban néz ki. Könyörgöm, ne higgyétek el, és még ha így is van - szerintetek boldogabb?

Magunkhoz kéne mérni végre magunkat, és a testünket. Belemenni a valódi problémáinkba, dolgozni rajtuk és lelkileg jobban lenni - csodák csodája, jobban fogunk tetszeni magunknak akkor. Mostanában híztam egy kicsit. Tegnap beírtam a súlyomat és a magasságomat egy kalkulátorba. Azt mondta a kalkulátor, hogy az egészséges tartomány felső határán vagyok.

És tudjátok, minek örültem a legjobban? Nem annak, hogy nem vagyok elhízott, hanem annak, hogy az EGÉSZSÉGES szónak örültem, és nem érdekelt a felső tartomány. Az tutira jó, hogy nem kell idén új bikinit vennem, mert nem szűk rám, amit tavaly vettem. Azt is tudom, hogy három éve már majdnem az alultáplált kategóriába estem. Na, akkor kell aggódni. Mindemellett elhatároztam, hogy többet mozgok, mert akkor nagyobb a teherbírásom.

És bikiniben fogok napozni idén is, akkor is, ha nem vagyok olyan gebe, mint a húszas éveimben. Majd jó, hogy nem csadort hordjak, hogy szégyelljem magam! 2021 van, az egyik nagy ruhamárka molett, sőt, túlsúlyos lányokkal reklámozza a termékeit, akik boldognak tűnnek.

Ez az üzenet. Hogy egészséges legyél és elégedett. Most már ezen van a hangsúly, a bikini body mint cél pedig már felszínes és üres. Az csak egy test. Fej nélkül.

Mindeközben tudom, hogy ez nagyon nehéz nekünk. Még mindig rengeteg a kimondatlan elvárás a nők felé. A külsődleges elvárás. Hogy egy adott pozícióban lévő nő legyen ápolt, sminkelt, ránctalan, frissen fodrásztól érkezett, csinos, trendi és a többi. Totális eltárgyiasítás, pont mint a levágott fejű három fenekes lánynál. És ha nem akar tiptop lenni, csak farmerben lazulni és copffal? És ha épp nincs kedve? Vagy ideje? Vagy energiája? És mi van az elhízott, sörhasú srácokkal? Őket nem cseszteti senki a külsejük miatt, pedig lehet, hogy magas a koleszterinjük. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy nem mindenből lehet ugyanazt az eredményt kihozni. Mindenkinek más a testalkata, mint ahogy minden emberből egy van, minden embernek van egy saját teste. Ki volt az az idióta, aki kitalálta, hogy minden nőnek ugyanúgy kell kinézni? Saját testet mindenkinek!

Szerencsére a trend, ha lassan is, de változik. Gyönyörű plus size modellek mutatják meg, milyen egy igazi nő, aki nem diétázik a súlya miatt. Ha magunknak tetszünk, már elég, a többieknek meg szerintem ha van rá ideje, meg energiája, méregesse a combkörméretét, ha úgy esik jól neki és ettől lesz több az önbizalma. Csak az lenne a jó, ha nem ártanánk magunknak és másoknak ezekkel a hülye, üres célokkal. Na megyek, eszek egy szalámis szenyát, mert azt kívánom.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Felmérés: a magyarok 56 százaléka hízott a járvány alatt

A férfiak 15 százaléka hat kilónál is többet szedett fel, vizsgálták az iskolázottságot, a lakóhelyet és a korcsoportot is.

Link másolása

hirdetés

Mindössze a lakosság 28 százaléka vallja, hogy nem hízott meg valamennyit az elmúlt egy év alatt - derül ki a Napi.hu és a Pulzus Kutató friss, reprezentatív felméréséből.

További 16 százalék még fogyott is, azonban így is a magyarok több mint fele, 56 százaléka kisebb nagyobb pluszsúllyal jött ki a járványból.

Legfeljebb két kilós pluszról a nők 22 százaléka számolt be, a férfiaknak csak 17 százaléka vallott be ennyit. Hat kilónál többet viszont a férfiak 15 százaléka, a nőknek csak 7 százaléka hízott.

Korosztályos felosztás szerint a 18-39 évesek ötöde vallotta, hogy semmit sem hízott, 16 százalékuk legfeljebb 2 kilót, 16 százalék pedig 6 kilónál is többet szedett fel. 24 százalék mondta, hogy fogyott. A 60 év felettiek 36 százaléka nem hízott és nem is fogyott, 22 százalék pedig csak két kilót hízott. Fogyásról minden tizedik megkérdezett számolt be.

Iskolázottság alapján nem találtak jelentős eltéréseket. A diplomások az átlagnál (11 százalék) kisebb arányban híztak több mint 6 kilót (8 százalék). Illetve ők fogytak a legnagyobb arányban is (21 százalék), az alapfokú végzettségűek között 14 százaléknak, az érettségizettek körében 18 százaléknak csökkent a súlya.

Lakóhely alapján már valamivel jelentősebb különbségek alakultak ki: az átlag 28 százalékkal szemben a budapestieknek csak kisebb aránya, 22 százalék mondta azt, hogy nem hízott, az átlag kétszerese volt körükben a súlyvesztők aránya (22 százalék).

A községekben az átlagosnál többen tartották a súlyukat (31 százalék), fogyásról a legkisebb arányban pedig a megyeszékhelyen élők vallottak, az átlagos 16 százalékkal szemben csak 10 százalék volt az arányuk.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: