Egészségügyi és klímavédelmi okokból is kevesebb húst kellene enni szakértők szerint
A húsfogyasztás komolyan hozzájárul a globális felmelegedéshez, az összes üvegházhatású gáz negyede az élelmiszer-előállítás miatt kerül a levegőbe. Ennek több mint fele, 58 százaléka a hústermékek miatt szennyezi a légkört. A klímaváltozás ellen küzdő tudósok és civilek egyik legfontosabb üzenete évek óta, hogy együnk kevesebb húst.
Magyarországon mégis évek óta nő a húsfogyasztás, egy átlagos magyar már több mint 70 kg húst eszik meg egy év alatt.
A legnagyobb klímalábnyoma a marhahús fogyasztásának van. Az RTL Híradó által megkérdezett szakértő szerint a magyaroknak mégis a sertés- és baromfifogyasztást kellene csökkenteni, méghozzá drasztikusan. A szakértő azt mondja,
nagyjából le kellene feleznünk a húsfogyasztást, és át kellene térnünk az ipari tartásból származó sertés- és baromfihús helyett legeltetéses tartásból származó marhahúsra, illetve a halakra.
A Felelős Gasztrohős Alapítvány szerint nem kell teljesen lemondani a húsokról. Azt tanácsolják, hogy próbáljunk minél kevesebb húst fogyasztani, de azok legyenek jó minőségűek. Szerintük a szárnyasokból a háztájit vagy a tanyasit keressük, próbáljunk egész csirkét venni és minden részét felhasználni. Kezdetben tartsunk egy húsmentes napot, vagy cseréljünk ki egy étkezést húsmentesre, hiszen már ezzel is óriási mennyiségű vizet, energiát tudunk megspórolni.
Az RTL Híradó riportja:
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!