hirdetés

ÉLET-STÍLUS

A nők vagy a férfiak ragaszkodnak jobban az okostelefonjukhoz?

És egyáltalán mennyire vagyunk digitálisak? Milyen új szokásaink lettek az elmúlt egy évben? Ez is kiderül a Kingston Technology felmérésének eredményeiből.

Link másolása

hirdetés

Mennyire vagyunk digitálisak? Milyen eszközöket használunk? Mit változtatott ezen a járványhelyzet? Mennyire érezzük magunkat biztonságban az online térben? Többek között erre volt kíváncsi a Kingston online felmérésében, amellyel korábbi cikkünkben is találkozhattál. Most összesítettük, hogy milyen eredmények születtek, megtudhatjuk, például, miről nem tudnak lemondani a nők – ha digitális kütyükről van szó.

Okostelefonom nélkül soha!

Már az is digitálissá tesz minket, hogy rendelkezünk digitális eszközökkel – márpedig a kérdőív kitöltői ilyen szempontból abszolút digitálisak. A legtöbbjüknek okostelefonjuk van (94%), laptoppal, számítógéppel 82% rendelkezik, digitális adathordozóval, például pendrive-val 79%.

Az okostelefon azért is a legnépszerűbb kütyünek számít, mert a válaszolók több mint fele e nélkül nem tudná elképzelni az életét. A laptop vagy az asztali számítógép a dobogó második és harmadik fokára fértek fel.

Az okostelefonhoz inkább a nők kötődnek, közülük 60% jelölte meg, hogy nem tudná nélküle elképzelni az életét – ezzel szemben a laptop csak 20%-ot kapott a nők körében.

A férfiaknál jóval kiegyenlítettebb az arány a három eszköz között, és ők többen használnak PC-t, mint laptopot.

A koronavírus egyik mellékhatása: digitalizáltabbak lettünk, mint valaha

Amikor tavaly tavasszal a járványhelyzet miatt hirtelen kellett átállnunk az otthoni munkavégzésre, nem is beszélve a digitális oktatáshoz való alkalmazkodásról, akkor sok családban kellett valamilyen új digitális eszközt beszerezni – a kérdőív kitöltői közül minden hatodik mondta azt, hogy vásárolt új eszközt. Közülük a legtöbben laptopot vagy számítógépet vettek (46%), a második legkeresettebb eszköz pedig a fülhallgató / headset volt (42%). Új memória-megoldásokra (RAM, SSD, USB-kulcs, külső tárhely) közel 22%-nak volt szüksége, egyéb számítógép-alkatrészt pedig mintegy 10% igényelt.

hirdetés

A járványhelyzet abban is befolyásolt minket, hogy milyen gyakran használtuk az elmúlt időszakban digitális eszközeinket.

A „home office”-időszak hatása érzékelhető a válaszok alapján: a számítógépet / laptopot, az okostelefont, a webkamerát, és a memória-megoldásokat gyakrabban használtuk az elmúlt egy évben. Ritkábban kerültek viszont elő a digitális fényképezőgépek – kevesebb volt a családi esemény, az utazás, ahol használhattuk volna őket.

És hogy ha már többet voltak használatban a digitális eszközök, vajon mire vettük igénybe őket? A válaszolók első helyen a tanulást és a munkát jelölték meg, de második helyen mindjárt a szórakozás következik – ide sorolható a zenehallgatás, filmnézés, online színházi közvetítés is. Harmadik helyezett a sorban a chaten, applikációkon keresztüli kapcsolattartás, míg az információszerzés, a portálok böngészése a negyedik helyre szorult.

A legkevésbé az önfejlesztéshez és a sportoláshoz támaszkodtak a digitális eszközökre a válaszolók. Pedig a tavaly tavaszi karantén-időszak egyik slágere volt az online jógaóra.

Szintén a járványhelyzet hozta az életünkbe azt a jelentős változást, hogy megszaporodtak az online meetingjeink és a szakmai, kulturális rendezvények, sőt, gyakran a baráti, családi események is a digitális térbe kerültek át. A Kingston kíváncsi volt, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező válaszadók milyen gyakorisággal vesznek részt virtuális üzleti eseményeken, legyen az megbeszélés, videokonferencia vagy bármi egyéb. A felmérés rámutatott, hogy 61%-uk csatlakozik eltérő rendszerességgel valamilyen webes eseményhez kifejezetten munka miatt. Közel egynegyedük (23%) hetente átlagosan 1-2, 100-ból 3-an pedig hetente 20-nál is több ilyet ír be a naptárjába.

Ennyi virtuális találkozóhoz már komoly digitális eszközpark kell. Pláne, hogy munka után is szükség lehet rájuk, mert ahogy a kérdőívből is kiderült, szórakozás, önfejlesztés, információszerzés, kapcsolattartás, sportolás stb. céljából még többen veszünk részt online programokon, jellemzően szintén heti 1-2 alkalommal.

Amikor azért kell lemondanunk képekről és appokról, mert nincs elég hely

A válaszadók 43%-ával előfordult már, hogy az okostelefonján egyszer csak nem maradt elég hely a fotóknak, letöltéseknek, és valamit törölniük kellett. 9%-kal ez ráadásul rendszeresen megesik.

A Kingston veled van a tárhelynövelés és a biztonságos adattárolás terén

„ Az utóbbi néhány évben a technológiai innovációk hatalmas lendületet adtak a fotózásnak, mivel nemcsak a fényképezőgépek, hanem az okostelefonok, akciókamerák és drónok funkcionalitása és képminősége is óriási mértékben fejlődött. Noha ezekkel az eszközökkel szinte bárhol és bármikor készíthetünk képeket – legyen az éppen az otthonunk vagy a világ másik pontja –, a kialakításuk eltérő.

Hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük, a műszaki paramétereiknek megfelelő kiegészítőket érdemes választanunk hozzájuk. Ilyen tartozék a memóriakártya is, amelyre nemcsak a felvételek biztonságos megőrzése miatt van szükség, hanem azért is, mert az egyre jobb minőségű fényképezőgép és telefonchipekkel a felvételek minősége és ebből kifolyólag az adattárolási igénye is folyamatosan nő.

A felhő viszont csak részmegoldást jelent erre a kihívásra, hiszen nagyméretű fájlok feltöltése a telefonunkról a felhőbe nagy adatforgalommal és ezáltal extra költségekkel járhat, nem beszélve az adatbiztonsággal kapcsolatos gyakori aggályokról.

A Kingston a felhasználókat minden olyan élethelyzetben támogatja termékeivel és megoldásaival, amikor adataik biztonságos tárolásáról és hordozásáról, vagy informatikai rendszereik teljesítményének növeléséről van szó” – hangsúlyozza Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.

Tartunk-e attól, hogy adataink nincsenek biztonságban? Nem eléggé

Csaknem minden válaszolóra igaz, hogy használ valamilyen memória-megoldást (95%). A legtöbben (74%) USB-kulcsot vetnek be, 63% felhőalapú megoldásokat alkalmaz, de népszerűek a memóriakártyák (53,5%) és a külső merevlemezek (48,5%) is. SSD-meghajtót 34% használ.

Titkosított pendrive-ja és SSD-je azonban csak 100-ból 7 kitöltőnek van – még a felsőfokú végzettségűek esetében is –, ami arra utal, hogy viszonylag kevesen tartanak attól, hogy adataikhoz illetéktelenek férhetnek hozzá, holott ez nagyon is valós veszély.

Éppen ezért szerettük volna azt is megtudni, hogy ki mit tesz a személyes adatai biztonságáért. A felmérésben résztvevők meglepően magas aránya, kétharmada (65%) jelszóval és kétlépcsős azonosítással védi az adatait. Azonban a válaszolók közül minden ötödik rácsodálkozott a kérdésre, hogy miért ne lennének biztonságban az adatai úgy általában.

Te vajon melyik csoportba tartozol?

3 tipp a Kingstontól

1. Plusz memóriamegoldásokkal a hatékony online meetingekért

Az online meetingekhez, szakmai, kulturális rendezvényekhez, továbbá virtuális baráti, családi eseményekhez megbízható és erős rendszerekre van szükség. Ha kiegészítő memóriával és gyorsabb SSD-meghajtóval turbózzuk fel a számítógépes rendszerünket, sokkal jobb videokonferencia-élményben lehet részünk az olyan platformokon, mint a Teams, a Zoom vagy a Google Meet. A hozzáadott memóriával hatékonyabbá válik a multitasking, több alkalmazást futtathatunk egyszerre, az SSD-k pedig gyorsabb indítási időt tesznek lehetővé.

2. A biztonsági másolatról is készítsünk biztonsági másolatot

Bár a felmérés eredményeiből is jól látszik, hogy az utóbbi időben a felhő egyre elterjedtebbé vált, fontos, hogy a felhőben tárolt fotókról, videókról és egyéb fájlokról is rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot. Ezt kényelmesen elvégezhetjük SSD-vel, USB-kulccsal vagy memóriakártyával is. Így hálózati kimaradás vagy a felhőszolgáltatás megszakadása esetén sem vesznek el az adataink. Az érzékeny információk tárolására pedig olyan kiegészítő megoldásra is szükség van, mint a titkosított pendrive, amellyel fizikailag is biztonságban tudhatjuk a kényes fájlokat.

3. A titkosított memóriamegoldás jó és nem feltétlen drága választás

A titkosított adathordozók valóban csak a tulajdonosnak engednek hozzáférést az adatokhoz. A felmérésből is látszik, hogy még nem igazán elterjedtek, talán azért is, mert sokan azt gondolják, hogy túl sokba kerülnek. Pedig a titkosított eszközök egyre inkább elérhetővé váltak az elmúlt években: ma már 15.000 Ft-ért hozzájuthatunk egy 32 GB-os titkosított USB-kulcshoz.

A cikk megjelenését a Kingston Technology támogatta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

5+1 tipp, hogy tökéletes legyen a grillezés otthon

Mindegy, hogy a balkonon, a teraszon vagy a kertben izzítjuk be a grillt, az élmény és a finom ízek garantáltak. Persze, ha tökéletes eredményre törekszünk, érdemes pár dologra figyelni.

Link másolása

hirdetés

Amennyiben sikeresen kiválasztottuk a számunkra megfelelő grillsütőt, kezdetét veheti a grillezés. De mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik, és bármennyire ösztönösnek, esetleg magától értetődőnek gondoljuk ezt a tevékenységet, itt is vannak fortélyok, tippek, trükkök és szabályok, melyekkel tökéletesíthetjük fogásainkat és emlékezetesebbé tehetjük azokat. Íme egy kis segítség néhány pontban, a teljesség igénye nélkül.

1. Legyen megfelelő a parázs

Természetesen akik elektromos grillsütőt használnak, azokra ez a fejezet nem vonatkozik. Akár fával, akár faszénnel sütünk, mindenképp érdemes megvárni, amíg kicsit leég, csillapodik a láng, különben az étel belseje nyers marad, a külseje pedig szénné ég. A későbbiekben ugyanebből az okból szükséges szemmel tartani a húsokból csepegő zsiradékot is, mert újra belobbanthatja. (ha nem tartozék, érdemes beszerezni egy csepegtető tálcát-tálkát hozzá, az ízélményt is fokozza). A tüzet, parazsat igyekezzünk minél természetesebb, és erre a célra szánt professzionális anyagokkal éltetni, mindenképp kerüljük a benzint, a színes-fényes papírokat stb. mert mérgező anyagokat bocsátanak ki az égés során.

2. Sózzunk – de mikor?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül a só az ételre, sózni csak a grillezés legutolsó perceiben szabad, vagy akkor, amikor az elkészült étel lekerül a grillrácsról. A só ugyanis kivonja az ételből a nedvességet, így ha a pácba só kerül, vagy a grillezés kezdetén szórjuk meg a húst, könnyen kiszáradhat – még a zsírosabb húsfélék is.

3. Pácoljunk!

A pácolás előtt sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen húsféléket érdemes grillezni? Erre könnyű választ adni: leginkább minél többfélét, változatosan. Csirkéből csontos egész combot, felsőcombrészt, alsócombot, szárnyat, mellet, kacsából, pulykából a combot, mellet érdemes választani. A kicsit erősebb húsok közül szuper lehet a báránycomb vagy borda, a sertéscsülök, comb, tarja, karaj, pofa, szűz, oldalas, marhából a steakrészek, darált hús, és akkor még ott vannak a halak, kagyló, rákok, polip, tintahal... A grillezés mindegyiknek kellemes pluszízt ad majd.

Ha sikeresen kiválasztottuk a húsokat, rátérhetünk a fűszerezésre. A pácolás legelső aranyszabálya, hogy lehetőségeinkhez mérten, minél korábban megtegyük: a legjobb, ha már a sütést megelőző napon, de hogy értelme legyen, minimum pár órával előtte áztassuk be a fűszerfürdőbe, hiszen idő, míg a nyers hús magába tudja szívni azt. A pácolt húst tegyük a hűtőszekrénybe. És ne spóroljunk az olyan ízletes összetevőkkel, mint a fokhagyma, a rozmaring vagy a kakukkfű!

hirdetés
4. Időzítsünk!

Ahogyan a főzésnél, itt is sok múlik az időzítésen! A különféle grillezni valók más-más sütési időt igényelnek, és a faszén begyújtása is némi előkészítéssel jár. A húst a tervezett grillezés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. Ha így teszünk, szép egyenletesen fog átsülni.

Tipp: Az Aldi Magyarország hivatalos oldalán segítséget kaphatsz a szárnyasok grillezéséhez, ha pedig receptre lenne szükséged ezen a linken azt is találsz!

5. Zöldségválasztó

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részei ezek a rostban, vitaminban és antioxidánsban gazdag élelmiszerek - és nem mellesleg nagyon finomak is, kár lenne csak kenyeret tunkolni a húsok mellé. Szinte bármelyikük alkalmas grillezésre is: répa, cukkini, hagyma, spárga, padlizsán, kukorica és sorolhatnánk. Azt ne feledjük, hogy a zöldségek sokkal hamarabb (akár 3 perc alatt) megsülnek, hát bánjunk velük eszerint: enyhébb parázson, fentebbi rácsokon készítsük, mert a túlsütött zöldségek megfanyarodhatnak. Akkor vannak készen, ha a rácsok csíkjai épphogy beleégtek.

5+1. Fontos a minőség!

A sertéstől a karajszeletig, illetve a csirkétől a csirkemellfiléig sok összetett folyamat zajlik le a hús előállítása során. Éppen ezért nem mindegy, hogy honnan szerezzük be ételünkhöz az alapanyagokat.  Az Aldi Magyarország például pont emiatt nem szorítkozik csupán a beszállított termékek végellenőrzésére hanem a teljes gyártás folyamatos minőségellenőrzését tűzte ki célul – az istállótól az állatszállítón, a vágóhídon és a feldolgozáson keresztül, egészen a tárolásig és az értékesítésig.

Plusz pont, hogy kizárólag magyar szárnyast árulnak. A 100% garantált magyar minőség címkével ellátott termékek garantáltan a legjobb minőségű, hazai húsok, amelyek szigorú ellenőrzésen estek át. Tehát ha származási garanciával ellátott hústerméket veszel, biztos lehetsz benne, hogy a hús kizárólag magyar csirkéből származik, amelyet itthon neveltek és dolgoztak fel. Termékeik között mindenki megtalálja az ízléséhez valót, akkor is ha valaki a hazai ízek szerelmese, vagy pedig új gasztronómiai élményeket keresne. Alább mutatunk is egy szuper receptet, amit könnyedén elkészíthettek egy közös grillezés alkalmával:

Gyümölcsös currys pulykamell ananász-ketchuppal

HOZZÁVALÓK 4 fő részére:

A pulykamellhez:

4 szelet HÚSMESTER

pulykamellfilé (kb. 450 g),

2 ek. LE GUSTO curry,

2 ek. PURE FRUITS

100 %-os ananászlé,

½ csokor friss petrezselyemzöld

és egy kevés a díszítéshez

Az ananász-ketchuphoz:

1 darab ananász (10 szelet),

2 fej lilahagyma,

1 kg paradicsom,

½ tk. LE GUSTO chili pehely,

60 ml LOMEE ételecet,

60 g HAPPY HARVEST kristálycukor,

1 tk. LE GUSTO tengeri só,

1 tk. LE GUSTO őrölt fekete bors

CUCINA NOBILE olívaolaj

a sütéshez és grillezéshez

ELKÉSZÍTÉS:

1. 3 ananászszeletet elfelezünk és félreteszünk a díszítéshez. A maradék ananászt nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, a paradicsomot negyedekre vágjuk.

2. A hagymát a chili pehellyel olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, felforraljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót az ananász-ketchuphoz. Alacsony hőmérsékleten kb. 45 percig főzzük, néha megkeverjük, ezután összeturmixoljuk és a ketchupot egy szűrőn átpasszírozzuk.

3. A ketchupot az edényben kb. 15 percig állandó kevergetéssel sűrűre főzzük, majd azonnal steril befőttesüvegekbe töltjük, lezárjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékleten 4 órán át hűlni.

4. A pulykaszeleteket sózzuk és borsozzuk, kevés olajjal bekenjük. Összekeverjük a curryt 2 evőkanál ananászlével és a finomra vágott petrezselyemzölddel. A hússzeleteket bekenjük ezzel a páccal, majd mindkét oldalukon megsütjük.

5. Az elkészült húsokat egy tálra helyezzük, felezett ananászszeletekkel és petrezselyemlevelekkel díszítjük. Mellé kínáljuk az ananász-ketchupot.

További tippeket a grillezésről az Aldi Magyarország oldalán olvashattok, a grillezés 12 aranyszabályát pedig itt találjátok!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A pornó sötét oldala: miért lesz öngyilkos egyre több pornósztár?

Depresszió, internetes trollok és gyötrő gondolatok állnak legtöbbször a háttérben.

Link másolása

hirdetés

Június utolsó napján Dahlia Sky, a hónap elején pedig Dakota Sky vetett véget önkezével az életének, míg július első napjaiban egy orosz pornószínésznő vetette a mélybe magát egy toronyház 22. emeletéről. A felnőttfilmes iparban dolgozó nőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik, amit sokan nem tudnak feldolgozni, ez vezet végül tragédiához, írja a Daily Star.

Az életüknek véget vető pornósok többsége valamilyen mentális egészségügyi problémával küzd halála előtt, másoknak a kábítószerekkel gyűlik meg a baja, de sokan közülük egyszerűen képtelenek megbirkózni az internetes trolloktól feléjük áradó gyűlölettel.

Az amerikai Dahlia Skyt június 30-án találták holtan a saját autójában. A mindössze 31 éves pornós a rendőrök szerint egy fegyverrel vetett véget az életének. Sky a halála előtt állítólag depressziós volt, mert negyedik stádiumú mellrákot diagnosztizáltak nála. A nővel együtt dolgozó producer szerint a betegség súlyosan rányomta a bélyegét a pornószínésznő életének utolsó időszakára.

Hetekkel korábban Dakota Skyra találtak holtan Kaliforniában. A 27 éves amerikai pornószínésznőt azután találták meg az online trollok, hogy félmeztelenül pózolt egy George Floydot ábrázoló falfestmény mellett. A támadások egyre csak szaporodtak és agresszívebbek lettek, ez vezethetett a fiatal nő öngyilkosságához. Egyik barátja szerint az, aki nem az iparágban dolgozik, el sem tudja képzelni, milyen nyomást kell elviselni a lányoknak.

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Mit tehetsz, ha az ujjadra folyt a pillanatragasztó?

Itt egy tuti tipp, hogy hogyan orvosold a kialakult helyzetet.

Link másolása

hirdetés
A Go Anyu Go! blog egy anyanapló: anyaságon innen és túl. Baba-, anya-, nő- és családbarát insprációs ötletbörze kezdő és újrakezdő szülőknek (kortól függetlenül).

Amikor bekényszerültünk a négy fal közé, gondoltam itt a nagy alkalom, felderítem a terepet, és megnézem, hogy mi az a lakásban a takarításon és selejtezésen kívül, ami már hónapok óta várat magára. Eszembe jutott, hogy már egy ideje tervezem, hogy megragasztok néhány gyerekjátékot pillanatragasztóval.

Ez elsőre egyszerűnek tűnik, mert ugye lecsavarom a kupakot, kinyomom a ragasztót a kívánt felületre, és már ott is az eredmény. Pipa a teendőlistán, és már haladhat is tovább az élet. Ezt az elképzelést még azt is támogatta, hogy már hetekkel ezelőtt beszereztem ehhez a projekthez a pillanatragasztót. De mégis ódzkodtam ettől a folyamattól, mert tudtam, hogy ez macerásabb is lehet, mint ahogyan első látásra tűnik. Nem tévedtem!

Édesapám gondos mérnöki munkával, már-már idegesítően precízen végezte el a legtöbb barkács munkafolyamatot otthon, így a pillanatragasztóval való munkát is. Mindig nekikészült. Levette a terítőt a konyhaasztalról vagy legalább is felhajtotta, amire széthajtogatott újságpapírt helyezett, valamint a pillanatragasztó kitámasztásához elővett egy befőttesüveg fedőt, illetve egy darab rongyot, amivel letörölheti az esetleges túlcsorduló ragasztó mennyiséget.

Mindez az emléksor villámgyorsan le is pergett a lelki szemem előtt, amikor levettem a pillanatragasztó kupakját és beleszúrtam a perforált nyílásba, ami abban a pillanatban kifröccsent, és ennek következtében nemcsak az abroszra, de mindkét kezem ujjaira is bőven került a masszívan ragacsos folyadékból.

hirdetés

Húh, gondoltam ennek a fele se tréfa, futtatni kezdtem fejben "a szoftvert", gyorsan, gyorsan mit kell ilyenkor csinálni? Nem tudtam pontosan, de a fürdőszobába szaladtam, hogy lemossam (ha még lehetséges ezt a ragacsot), bár halványan derengett, hogy a víz ilyenkor nem segít. Viszont azt tudatosítottam magamban, hogy az ujjakat mindenképpen távol kell tartani egymástól, nehogy még azok is egymáshoz ragadjanak, mert már csak az hiányozna ebben a krízissel teli időszakban, amit mi ráadásul cseh nyelvismeret nélkül töltünk jelenleg Prágában. Szóval,

engedtem rá hideg, aztán langyos vizet, de villámgyorsan rászárad és rákeményedett az ujjaimra a ragasztófolyadék.

Őszintén szólva elég rémisztő volt a dolog, főleg mert nem igazán segített az ujjakkal, illetve törölközővel való dörzsölés sem. Ekkor kerestem rá interneten a megoldásra.

Ami bevált és másfél nap alatt teljesen eltüntette ezt a pikkelyesre száradt ragasztót az ujjaimról:

elővettem a körömreszelőnket és lereszeltem FINOMAN a rászáradt ragasztó nagy részét az ujjaimról. Aztán megmostan, törölközőben megszárítottam a kezeimet és óvatosan még egyszer lereszeltem a felesleges réteget. A maradékot pedig lerendezte a napi mosogatás, illetve a házimunkához szükséges pancsolásos tevékenységek, mint a felmosás.

Ami nem vált be:

megpróbáltam a körömlakk lemosó használatát is, de eredménytelen maradt ez a módszer.

Megoldás, ami biztatónak hangzott, de nem próbáltam ki:

magas dózisú C-Vitaminos vízben áztatni az ujjakat.

Mi a tanulság?

Következő ragasztáskor én is előkészülök, ahogyan ezt apukámtól láttam.

  • Levetszem a terítőt a konyhaasztalról vagy legalább is felhajtom.
  • Erre széthajtogatott újságpapírt helyezek, valamint a pillanatragasztó kitámasztásához előveszek egy befőttesüveg fedőt.
  • A közelbe készítek egy darab rongyot is, amivel letörölhetem az esetlegesen túlcsorduló ragasztó mennyiséget a kezemről, vagy a felületről ahová feleslegesen jutott.
  • Annyival kiegészíeném az apukámtól tanultakat, hogy a ragasztási tevékenységhez a biztonság kedvéért gumikesztyűt húzok.

Mindenkinek eredményes, balesetmentes ragasztást kívánok! Amennyiben te is jártál már hasonlóan, akkor írd meg kommentben, hogy nálad milyen módszer vált be.

Ha tetszett, amit olvastál, hasonló tartalmakat találsz a Go Anyu Go! blogon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

5+1 tipp, hogy tökéletes legyen a grillezés otthon

Mindegy, hogy a balkonon, a teraszon vagy a kertben izzítjuk be a grillt, az élmény és a finom ízek garantáltak. Persze, ha tökéletes eredményre törekszünk, érdemes pár dologra figyelni.

Link másolása

hirdetés

Amennyiben sikeresen kiválasztottuk a számunkra megfelelő grillsütőt, kezdetét veheti a grillezés. De mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik, és bármennyire ösztönösnek, esetleg magától értetődőnek gondoljuk ezt a tevékenységet, itt is vannak fortélyok, tippek, trükkök és szabályok, melyekkel tökéletesíthetjük fogásainkat és emlékezetesebbé tehetjük azokat. Íme egy kis segítség néhány pontban, a teljesség igénye nélkül.

1. Legyen megfelelő a parázs

Természetesen akik elektromos grillsütőt használnak, azokra ez a fejezet nem vonatkozik. Akár fával, akár faszénnel sütünk, mindenképp érdemes megvárni, amíg kicsit leég, csillapodik a láng, különben az étel belseje nyers marad, a külseje pedig szénné ég. A későbbiekben ugyanebből az okból szükséges szemmel tartani a húsokból csepegő zsiradékot is, mert újra belobbanthatja. (ha nem tartozék, érdemes beszerezni egy csepegtető tálcát-tálkát hozzá, az ízélményt is fokozza). A tüzet, parazsat igyekezzünk minél természetesebb, és erre a célra szánt professzionális anyagokkal éltetni, mindenképp kerüljük a benzint, a színes-fényes papírokat stb. mert mérgező anyagokat bocsátanak ki az égés során.

2. Sózzunk – de mikor?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül a só az ételre, sózni csak a grillezés legutolsó perceiben szabad, vagy akkor, amikor az elkészült étel lekerül a grillrácsról. A só ugyanis kivonja az ételből a nedvességet, így ha a pácba só kerül, vagy a grillezés kezdetén szórjuk meg a húst, könnyen kiszáradhat – még a zsírosabb húsfélék is.

3. Pácoljunk!

A pácolás előtt sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen húsféléket érdemes grillezni? Erre könnyű választ adni: leginkább minél többfélét, változatosan. Csirkéből csontos egész combot, felsőcombrészt, alsócombot, szárnyat, mellet, kacsából, pulykából a combot, mellet érdemes választani. A kicsit erősebb húsok közül szuper lehet a báránycomb vagy borda, a sertéscsülök, comb, tarja, karaj, pofa, szűz, oldalas, marhából a steakrészek, darált hús, és akkor még ott vannak a halak, kagyló, rákok, polip, tintahal... A grillezés mindegyiknek kellemes pluszízt ad majd.

Ha sikeresen kiválasztottuk a húsokat, rátérhetünk a fűszerezésre. A pácolás legelső aranyszabálya, hogy lehetőségeinkhez mérten, minél korábban megtegyük: a legjobb, ha már a sütést megelőző napon, de hogy értelme legyen, minimum pár órával előtte áztassuk be a fűszerfürdőbe, hiszen idő, míg a nyers hús magába tudja szívni azt. A pácolt húst tegyük a hűtőszekrénybe. És ne spóroljunk az olyan ízletes összetevőkkel, mint a fokhagyma, a rozmaring vagy a kakukkfű!

hirdetés
4. Időzítsünk!

Ahogyan a főzésnél, itt is sok múlik az időzítésen! A különféle grillezni valók más-más sütési időt igényelnek, és a faszén begyújtása is némi előkészítéssel jár. A húst a tervezett grillezés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. Ha így teszünk, szép egyenletesen fog átsülni.

Tipp: Az Aldi Magyarország hivatalos oldalán segítséget kaphatsz a szárnyasok grillezéséhez, ha pedig receptre lenne szükséged ezen a linken azt is találsz!

5. Zöldségválasztó

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részei ezek a rostban, vitaminban és antioxidánsban gazdag élelmiszerek - és nem mellesleg nagyon finomak is, kár lenne csak kenyeret tunkolni a húsok mellé. Szinte bármelyikük alkalmas grillezésre is: répa, cukkini, hagyma, spárga, padlizsán, kukorica és sorolhatnánk. Azt ne feledjük, hogy a zöldségek sokkal hamarabb (akár 3 perc alatt) megsülnek, hát bánjunk velük eszerint: enyhébb parázson, fentebbi rácsokon készítsük, mert a túlsütött zöldségek megfanyarodhatnak. Akkor vannak készen, ha a rácsok csíkjai épphogy beleégtek.

5+1. Fontos a minőség!

A sertéstől a karajszeletig, illetve a csirkétől a csirkemellfiléig sok összetett folyamat zajlik le a hús előállítása során. Éppen ezért nem mindegy, hogy honnan szerezzük be ételünkhöz az alapanyagokat.  Az Aldi Magyarország például pont emiatt nem szorítkozik csupán a beszállított termékek végellenőrzésére hanem a teljes gyártás folyamatos minőségellenőrzését tűzte ki célul – az istállótól az állatszállítón, a vágóhídon és a feldolgozáson keresztül, egészen a tárolásig és az értékesítésig.

Plusz pont, hogy kizárólag magyar szárnyast árulnak. A 100% garantált magyar minőség címkével ellátott termékek garantáltan a legjobb minőségű, hazai húsok, amelyek szigorú ellenőrzésen estek át. Tehát ha származási garanciával ellátott hústerméket veszel, biztos lehetsz benne, hogy a hús kizárólag magyar csirkéből származik, amelyet itthon neveltek és dolgoztak fel. Termékeik között mindenki megtalálja az ízléséhez valót, akkor is ha valaki a hazai ízek szerelmese, vagy pedig új gasztronómiai élményeket keresne. Alább mutatunk is egy szuper receptet, amit könnyedén elkészíthettek egy közös grillezés alkalmával:

Gyümölcsös currys pulykamell ananász-ketchuppal

HOZZÁVALÓK 4 fő részére:

A pulykamellhez:

4 szelet HÚSMESTER

pulykamellfilé (kb. 450 g),

2 ek. LE GUSTO curry,

2 ek. PURE FRUITS

100 %-os ananászlé,

½ csokor friss petrezselyemzöld

és egy kevés a díszítéshez

Az ananász-ketchuphoz:

1 darab ananász (10 szelet),

2 fej lilahagyma,

1 kg paradicsom,

½ tk. LE GUSTO chili pehely,

60 ml LOMEE ételecet,

60 g HAPPY HARVEST kristálycukor,

1 tk. LE GUSTO tengeri só,

1 tk. LE GUSTO őrölt fekete bors

CUCINA NOBILE olívaolaj

a sütéshez és grillezéshez

ELKÉSZÍTÉS:

1. 3 ananászszeletet elfelezünk és félreteszünk a díszítéshez. A maradék ananászt nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, a paradicsomot negyedekre vágjuk.

2. A hagymát a chili pehellyel olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, felforraljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót az ananász-ketchuphoz. Alacsony hőmérsékleten kb. 45 percig főzzük, néha megkeverjük, ezután összeturmixoljuk és a ketchupot egy szűrőn átpasszírozzuk.

3. A ketchupot az edényben kb. 15 percig állandó kevergetéssel sűrűre főzzük, majd azonnal steril befőttesüvegekbe töltjük, lezárjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékleten 4 órán át hűlni.

4. A pulykaszeleteket sózzuk és borsozzuk, kevés olajjal bekenjük. Összekeverjük a curryt 2 evőkanál ananászlével és a finomra vágott petrezselyemzölddel. A hússzeleteket bekenjük ezzel a páccal, majd mindkét oldalukon megsütjük.

5. Az elkészült húsokat egy tálra helyezzük, felezett ananászszeletekkel és petrezselyemlevelekkel díszítjük. Mellé kínáljuk az ananász-ketchupot.

További tippeket a grillezésről az Aldi Magyarország oldalán olvashattok, a grillezés 12 aranyszabályát pedig itt találjátok!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: