hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

„A nárcisztikus elveszi, amit akar: szexet, figyelmet, csodálatot”

A nárcisztikus ember minden esetben bántalmazó, és mire ráeszmélünk, már nyakig benne vagyunk egy zűrös kapcsolatban.
Fotó: Sammy-Williams/Pixabay - szmo.hu
2021. június 29.


Link másolása

hirdetés

Manapság rengeteget hallani a nárcizmusról: a fogalom a pszichológiai szakkönyvekből a női magazinokba vándorolt, és hajlamosak lettünk bárkit diagnosztizálni vele, aki nem bánik szépen az embertársaival. Pedig bizonyos mértékű nárcizmus egészséges, szükség van rá, hogy képviseljük önmagunkat - mondja Dr. Szántó Szilvia. Ez azonban távolról sem azonos a valódi személyiségzavarral. A nárcisztikus ember ugyanis minden esetben bántalmazó, és mire ráeszmélünk, kivel van dolgunk, általában már nyakig benne vagyunk egy zűrös kapcsolatban. Egy ilyen helyzetet jár körül a mentálhigiénés szakember új könyve, A nárcisztikussal egy ágyon, amelyben egy nős orvos, Anton hálózza be a páciensét, Jázmint.

A könyv igaz történeten alapul. Mentálhigiénés szakemberként mit tapasztal, mennyire gyakoriak a hasonló helyzetek?

Rengeteg érintettel találkozom a kliensi körömben és a valóságban is. Amióta a könyv megjelent, jó pár olyan levelet kaptam, amelyekben az olvasók elmesélték a saját történetüket. Kiderült, hogy a főhősnőhöz hasonló megéléseik voltak akár gyermekkorukban, akár a párkapcsolatukban, baráti vagy munkahelyi kapcsolataikban. A regényben szereplő szexualitás egyfajta szélsőség, de a valóságban erre is akad példa. A nárcisztikus személyiségvonásokkal rendelkező embereknél megjelenhet a nem szokványos szexualitás vagy akár valamilyen szexuális deviancia is.

Manapság nagyon trendi jelző lett a “nárcisztikus”, gyakran kapják meg olyan férfiak és nők is, akik inkább csak érzelmileg éretlenek, nem kezelik jól a társas kapcsolataikat. Melyek annak a csalhatatlan jelei, hogy tényleg egy nárcisztikus személlyel van dolgunk?

Először is fontos, hogy ne címkézzünk másokat, még akkor sem, ha ez most divatos. A nárcizmus diagnosztizálása szakemberek dolga. A kóros állapot a skála végpontján található, az előző stációkban sokszor csak nárcisztikus személyiségvonások lelhetőek fel. A spektrum közepén pedig az egészséges nárcizmus található, amelyre szükség van ahhoz, hogy szeressük, képviseljük önmagunkat és elérjük a céljainkat.

A skála végpontjánál, a 9-es, 10-es fokozatnál a nárcisztikus személyiségjegyek az adott személy teljes életét átszövik, méghozzá tartósan. Egy ilyen típusú ember destruktív, különlegesnek, kivételesnek, feljogosítottnak érzi magát, fél az intimitástól, nem képes beleérezni a másik helyzetébe, azaz nincs érzelmi empátiája. Rendszeresen a teljesítményéhez, adottságaihoz képest aránytalanul magasan pozicionálja magát, nem látja reálisan önmagát.

hirdetés

Nincs meg a belső egyensúlya, alacsony az önbecsülése, ezért folyton külső megerősítésre, figyelemre, csodálatra van szüksége, akár több embertől párhuzamosan. Ha ezt nem kapja meg, új arcát mutatja meg és akár dühkitörése is lehet. Gyakran hűtlen, kórosan gyanakvó, féltékeny vagy irigy. Embertársait használja a céljai érdekében, és a másik felet önmaga kiterjesztéseként kezeli, nem olyan önálló lényként, akinek önálló céljai, preferenciái vannak.

Ő elveszi, amit akar: szexet, figyelmet, csodálatot. Nem képes szívből szeretni. Kontrollál, manipulál. Nem vagy csak részben vállal felelősséget, a hibát a külvilágban és nem önmagában keresi. Az is jellemző, hogy arrogánsan viselkedik és legyőzhetetlennek gondolja magát, belemegy veszélyes helyzetekbe, mert azt hiszi, hogy a szabályok és a törvények rá nem vonatkoznak.
Gyakran félreértelmezi a saját érzéseit és egy elrugaszkodott fantáziavilágban él. A társa szerinte arra való, hogy kiszolgálja, felnézzen rá, elismerje őt. Ugyanakkor rövid távon tud megnyerően viselkedni a másik behálózása érdekében, tud vonzó lenni.

Kizárólag bántalmazó nárcisztikusok léteznek, vagy van ennek a zavarnak kevésbé „kártékony” megjelenési formája is?

Igen, a skála 7-es, 8-as fokozatánál "lightosabb" kategóriák vannak, de ők is bántalmazók valamilyen formában. Nem hallottam senkitől még, hogy tartósan boldogan élt volna egy nárcisztikus személyiségvonásokkal rendelkező partner oldalán. Persze két nárcisztikus is alkothat párt, de nem ez a jellemző. Az előző kérdésnél felsorolt tulajdonságokból adódik, hogy a nárcisztikus bántalmazni fogja a partnerét vagy a szűk környezetét.

És miért is teszi ezt? Azért, mert őt is bántalmazták gyermekkorában, ő egy traumatizált gyermek, akinek komoly koragyermekkori sérülései vannak. Lehet, hogy elhanyagolták rejtett vagy nyílt formában, emellett akár el is kényeztették. A lényeg, hogy bántalmazást szenvedett el és ezt tovább is adja. Nyilván az, hogy ezt milyen mértékben teszi, függ attól, hogy a skála melyik pontján helyezkedik el.

A könyvet bemutató szövegben olvashatjuk, hogy a bántalmazót “a hamis remények illúziója” teszi vonzóvá. Milyen eszközökkel ébreszti fel egy nárcisztikus ember a reményt a partnerében?

Azzal, hogy manipulálja: elhiteti a partnerével, hogy egyszer a dolgok majd megváltoznak, vagy valami értékeset fog számára adni. A regényben Anton rendszeresen azzal hitegeti Jázmint, hogy majd pár hónap, vagy évek múltán őt választja és teljes értékű párkapcsolatuk lesz. Jázmin ezt elhiszi, önáltatásban van, Anton pedig ezzel manipulálja arra, hogy még több dolgot megtegyen neki. Jázmin nem akarja látni, hogy Anton milyen is valójában, sokáig nem meri bevallani magának, és nem tud szembesülni vele, hogy nem lesz semmilyen változás. Amikor rájön, hogy az egész csak káprázat és illúzió, akkor tud véget vetni az Antonnal való halálos táncnak.

Mi alapján választ áldozatot a nárcisztikus, illetve ki az, aki jellemzően belesodródik a játszmájába?

Erről szól majd a trilógia, amit azzal a céllal írok, hogy megmutassam, hogy milyen családi háttér, milyen személyiségvonások vezethetnek ahhoz, hogy valaki bántalmazó kapcsolatban köt ki, ahogyan a regény – és majd a követkető két kötet– arra is rámutat, hogy hogyan lehetséges a szabadulás. Szeretném kiemelni, hogy a könyv fókuszában nem az áll, hogy a nárcisztikusok milyen borzasztóak, hiszen már utaltam rá, hogy ők is áldozatok, bár ezzel nem akarom felmenteni őket, hanem az a célom, hogy mindkét oldalt hitelesen megmutassam. Azt is, aki bántalmazó és azt is, aki engedi ezt. Valóban vannak személyiségvonások, amelyek közösek a nárcisztikusok intim partnereiben.

Például sokan kívülről várják a gyógyulást, azt hiszik, hogy a nárcisztikus partner majd ad nekik törődést és szeretetet, amit mondjuk a szüleiktől nem kaptak meg. Márpedig a nárcisztikusnak saját magára sincs elég kapacitása.

A feldolgozatlan sérüléseink tudattalan programokat futtatnak bennünk. A gyermekkori élmények, tapasztalatok alapján alakul ki az a kötődési mintázatunk, amelyek alapján felnőttkorban párt választunk. A nárcisztikus párja sokszor azt tanulta meg gyermekkorában, hogy nem elég jó, a szeretetért küzdenie, tennie kell. A bántalmazás gyakran komfortzónája, ebben nőtt fel és sokszor még tudatában sincs ennek. Ez számos esetben kiderül a klienseimnél is.

Az is jellemző lehet a nárcisztikus partnerére, hogy nem látja tisztán önmagát, sem a valóságot, alacsony az önértékelése, nem tudja meghúzni a határait. A nárcisztikus partnertől várja, hogy visszatükrözze azt, hogy ő jó. Az is előfordulhat, hogy a gyermekkori traumák miatt tudattalanul bünteti magát, ezért a regényem alcíme: vannak kapcsolatok, amelyekkel bántalmazod önmagad. Sokan naivak, becsületesek, idealizálják a partnerüket, kritikusak, olykor irigységre is hajlamosak. Megtagadják a saját igényeiket és szükségleteiket, csakhogy megfeleljenek a nárcisztikus partnernek és az ne kapjon dührohamot.

Sokan a gyermeki kiszolgáltatottságot és tehetetlenséget élik meg, ez tartja őket az áldozati szerepben. Eszükbe sem jut, hogy akár más opciójuk is lehet. Gondoskodóak, túlzott felelősséget éreznek mások iránt, gyakran dolgoznak segítő szakmában, és azon fáradoznak, hogy megmentsenek, segítsenek másokat. Ezek a mérgező minták sokszor öröklődnek a családokban, és a könyveimmel azon dolgozom, hogy ez megváltozzon.

A könyvben Jázmin bántalmazó kapcsolatban él Antonnal, aki szexuálisan is kihasználja. Mennyire jellemzőek a szexuális visszaélések ezekben a helyzetekben?

Sokszor előfordulnak, de nem minden esetben. Ha valakit gyermekkorában molesztáltak, szexuálisan zaklattak, akkor ez trauma hajlamosíthatja arra, hogy ne húzza meg a határait, hogy a testéből szinte kilépve sok mindent megengedjen a másik félnek szexuálisan, olyat is, amit igazából nem is szeretne. Itt is tudattalan programok futnak a mélyben. Ezért is fontos, hogy ne ítélkezzünk mások felett, mert nem tudhatjuk, hogy mi van a háttérben.

Kiben alakul ki az igény a szexuális hatalmi játszmák iránt, és mitől függően választ domináns vagy alárendelt szerepet?

Ennek megint gyermekkori, gyakran tudattalan motivációi vannak. Aki azt tanulta meg gyermekként, hogy engedelmesnek kell lennie, ki kell szolgálni a másik fél igényeit, lelkileg alá kell rendelődnie a másik félnek, ő hajlamos szexuálisan is alárendelődni. Ha valaki azt hozza gyermekkorából, hogy ő a világ közepe, minden róla szól, vagy élvezi, hogy a másiknak fájdalmat okoz (mert gyermekkorában neki is okoztak), akkor ő gyakran köt ki a domináns, vagy akár szadista szerepben. A szerepek változhatnak is, olykor a domináns fél is vágyhat arra, hogy időlegesen szexuálisan alárendelődjön, vagy akár fájdalmat okozzanak neki testileg, de ott is szereti irányítani, hogy mi történjen és mi nem.

Van, hogy a szerepek nem fekete-fehérek, mindkét fél egyforma mértékben "bántja egymást", miközben az egészet a másikra keni. Az ilyen esetekben hogyan tárható fel, valójában milyen dinamika működteti a kapcsolatot?

Egy nárcisztikus személyiségvonásokkal rendelkező partnerrel azért ez nem így működik, hogy mindkét ember azonos mértékben oda-vissza bántja egymást. Vannak olyan esetek, amikor a nárcisztikus szintén bántalmazó partnert választ, és ott megy az adok-kapok, de nem ez a jellemző. Nekik pont olyan partner kell, aki behódol nekik, akit kedvükre manipulálhatnak, kontrollálhatnak, akár pénzügyileg, érzelmileg sakkban tarthatnak stb. és már adódik a bántalmazás.

Az tény, hogy mivel a nárcisztikus személyiségvonásokkal rendelkező fél folyton a másikban és a külvilágban keresi az okokat és a hibát, gyakran hibáztatja a partnerét és akár áldozatnak is feltüntetheti önmagát. De ettől még bántalmaz.

A partner is hibáztathatja őt, ez mehet oda-vissza, de a nárcisztikus fél jellemvonásai megmutatják, hogy hogyan alakul a mérleg. Az másik kérdés, hogy egy bántalmazó kapcsolatban lenni, maradni, az mindkét ember felelőssége. Azaz a partner felelőssége is. Ezért fontos annak a kiderítése, hogy miért kerülünk bántalmazó kapcsolatba.

Aki volt már kapcsolatban nárcisztikussal, esetleg rendszeresen "megnyeri" az ilyen emberek figyelmét, az hogyan tudna más típusú társat vonzani az életébe?

Úgy, ha szakember segítségével dolgozik önmagán, feltárja azokat a gyermekkori traumáit, amelyek alapján tudattalanul fogékony arra, hogy bántalmazót válasszon. Ezen az úton indul el Jázmin is a könyvben. Első lépésben fontos a tudatosítás, az információk gyűjtése cikkek, videók, könyvek formájában. Fontos, hogy valaki egyáltalán felismerje, mi zajlik benne. Ezután jöhet a miértek megválaszolása, majd a változtatás. A jó hír, hogy igenis lehet változtatni, ha valaki emellett dönt. Meg lehet tanulni, hogy elég jók vagyunk. Emellett tanuljuk meg képviselni az igényeinket, meghúzni a határainkat, felelősséget vállalni az életünkért. A nárcisztikus fél partnere tud magán dolgozni, tud gyógyulni.

Megváltozhat-e egy nárcisztikus valaha?

Megint az a kérdés, hogy a skála melyik pontján helyezkedik el. Ha a vége felé, ott már személyiségzavar áll fenn, a változás lehetősége nagyon limitált. Az ilyen típusú emberek többsége eleve nem érzékeli, hogy velük gond van vagy bármiben is változniuk kéne, hiszen ők külső kontrollosok: a külvilágban keresik a problémák gyökerét, nem magunkban. A skála végpontján lévő emberek általában nem változnak és nem tanulnak a hibáikból.

Az előző stációkban, a 7-es, 8-as ponton lehetséges változtatni és változni. Vannak olyan nárcisztikus személyiségvonásokkal rendelkező emberek, akik kérnek ehhez szakembertől segítséget. Én is kaptam olyantól visszajelzést, aki a regény, a férfi főhős által látott rá jobban magára. Ez ritka és dicséretes. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint a változások átmenetiek, csak adott cél, érdek elérése érdekében történnek és a nárcisztikus személyiségvonásokkal rendelkező fél hosszú távon nem tudja fenntartani őket.

A változás esélye tehát minimális: ha valaki a nárcisztikus partnereként ebbe kapaszkodik, akkor komoly csalódás érheti.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Függőséget okozhat a CBD olaj vagy épp az ellenkezője igaz: segíthet a függőségek elleni harcban?

Habár a nagymértékű kannabiszfogyasztás bizonyos embereknél okozhat függőséget, ez a CBD olajról nem mondható el, sőt: a CBD akár hasznos segítség lehet számos anyaggal kapcsolatos függőség megszüntetésében is.

Link másolása

hirdetés

Egyre többet hallunk a kannabiszból kivont CBD olaj különböző felhasználási módjairól, és intenzív kutatások folynak a CBD-vel, illetve annak lehetséges jótékony hatásaival kapcsolatban. Ma már széles körben alkalmazzák szerte a világon számos különböző probléma, pl. szorongás, krónikus fájdalom, álmatlanság, depresszió, rák, epilepszia, sclerosis multiplex vagy akár a skizofrénia kezelésére is.

Az Európai Unióban, az USA-ban és a világ számos más országában engedélyezett a CBD használata.

A CBD a kannabidiol rövidítése, amely a kannabisz növény (Cannabis Sativa L.) egyik fő alkotóeleme. Jóval kevésbé ismert, mint a THC (tetrahidrokannabinol), amely a kannabisz legfontosabb tudatmódosító anyaga. Vele ellentétben a CBD nem pszichoaktív, vagyis nem befolyásolja a gondolkodásunkat vagy szellemi állapotunkat – inkább az ellenkezője igaz, hiszen antipszichotikumnak számít, ezért segíthet a mentális betegségek kezelésében is.

A CBD olajat számos cég gyártja és forgalmazza, előállításához először kivonják a CBD-t a kannabiszvirágból, majd valamilyen növényi, pl. kókusz- vagy kendermagolajban hígítják fel különböző koncentrációkban.

A CBD olajjal kapcsolatos függőség kérdése gyakran felmerül, hiszen kannabisz-alapú készítményről beszélünk. A kannabisz növény tartalmazza a korábban említett pszichoaktív THC-t, és ez bizonyos embereknél igenis okozhat függőséget – vagyis olyan agyi betegséget, amely egy anyag használatára irányuló intenzív vágyban nyilvánul meg, a veszélyes és ártalmas következmények ellenére. Azonban a CBD olaj esetében ilyesmi szóba sem jöhet.

hirdetés
Mi a helyzet a CBD-vel – okozhat függőséget a kannabiszolaj?

Több tanulmány és vizsgálat igazolja, hogy a CBD fogyasztása semmiféle addiktív következménnyel nem jár, tehát nem okoz függőséget.

A CBD nem vagy csak minimális mértékben tartalmazhat tudatmódosító hatást kiváltó komponenseket. Az EU-n belül kizárólag olyan CBD olajok kaphatók, amelyek THC-tartalma maximum 0,2% (tehát elenyésző), és hivatalos tanúsítvánnyal, illetve laborteszttel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy pszichoaktív, illetve addiktív hatásuk nincsen, tehát nem változtatják meg a benyomásokat, a tudatosságot vagy az ítélőképességet, illetve sóvárgást vagy elvonási tüneteket sem okoznak, ha a felhasználó leáll a fogyasztással.

A CBD csupán aktiválja az agy egyes receptorait, és ezáltal megkönnyebbülést hozhat bizonyos testi vagy pszichikai problémák esetén, illetve segíthet az immunrendszer erősítésében és az általános egészségmegőrzésben.

Ezenkívül kutatások folynak arra vonatkozólag, hogy a CBD mennyire lehet hatékony eszköz a függőség elleni küzdelemben. Az egyik tanulmányban például úgy találták, hogy a CBD felelős lehet az alkoholfüggő patkányok impulzív viselkedésének visszafordításáért, egy másikban pedig éppen a kemény drogok elhagyásához nyújthat segítséget, mivel ugyanazokat a tüneteket csillapítja, mint az opiátok.

A CBD olaj nem gyógyszer, hanem természetes étrendkiegészítő. A CBD-vel és annak lehetséges egészségügyi előnyeivel kapcsolatban számos kutatás és elemzés zajlik jelenleg is világszerte. Az utóbbi évek során végzett kísérletek és összegyűjtött tapasztalatok már most is igen ígéretesek, melyek szerint elmondható, hogy sok esetben segít a szorongás, a depresszió, a krónikus fájdalom és alvászavarok enyhítésében.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

9 dolog, ami a testeddel történik, ha nem szexelsz

Egyrészt a szex szórakoztató, így érdemes csinálni, másrészt ha nincs jelen a szex az életünkben, akkor elmaradnak a szexnek jól kimutatható érzelmi és fizikai előnyei.
Forrás: Life Advisor, Címkép: Niek Verlaan képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. október 14.


Link másolása

hirdetés
A Life Advisor célja, hogy minél több embert segítsen és inspiráljon az élet szeretetére, az álmai elérésre és hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

Életünk bizonyos pontjain elkerülhetetlenül megesik velünk, hogy nincs szex az életünkben. Ez tarthat egészen néhány naptól, akár hónapokig is. A Covid-19 ezen a területen sem tette könnyebbé a dolgokat. Bár egyre többen vagyunk beoltva, mivel szinten havonta új változatai tűnnek fel a vírusnak, sokan még mindig aggódnak a szexuális életük és a koronavírussal kapcsolatos összefüggések miatt. A Kinsey Intézet készített egy tanulmányt, amelyben a szex és a kapcsolatok minőségét vizsgálták a koronavírus idején. A résztvevők 44%-a úgy nyilatkozott, hogy csökkent a szexuális élete a járvány első hónapjaiban, míg 30%-a a résztvevőknek semmilyen jelentős változást nem tapasztalt.

Justin Lehmiller a Kinsey Intézet tudományos munkatársa a tanulmány eredménye alapján arról számolt be, hogy a férfiak kevesebbet maszturbálnak és általánosságban elmondható, hogy az emberek kevesebbet szexelnek. Ennek egyik oka, hogy az emberek stresszesebbek és szorongóbbak, ami csökkenti a szexuális vágyat. A szexualitás és az intimitás hiánya több okból is rossz. Egyrészt a szex szórakoztató, így érdemes csinálni, másrészt ha nincs jelen a szex az életünkben, akkor elmaradnak a szexnek jól kimutatható érzelmi és fizikai előnyei. Arról nem is beszélve, hogy a szex remek módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a párunkkal, nélküle pedig megromolhat a kapcsolat.

De mi történik valójában a testeddel, ha hosszú ideig nem szexelsz? Íme a 9 legmeglepőbb dolog.

1. Feszültebb leszel

Egy remek, szexel töltött éjszaka szó szerint mindennél jobb lehet. Még akkor is, ha a főnököd napközben a nyakadba liheg vagy csomó határidőt kell betartanod, ha van szex az életedben, ezek a dolgok szuper kezelhetőnek tűnnek a mindennapokban. Ennek nyilvánvaló oka van. Az orgazmus során endorfinok szabadulnak fel, amelyek javítják a hangulatunkat.

hirdetés
2. Nem alszol olyan jól

Az alvásunk minősége a stresszszintünktől jelentősen függ. Ha stresszesek vagyunk nem fogunk tudni minőségi alvást biztosítani önmagunknak. Ez pedig egy ördögi kör, mert ha nem alszol jól, a végén még stresszesebb leszel.

A szex számos hormon és neurotranszmitter felszabadításával segít levezetni a stresszt. A jó alváshoz pedig szükség van három hormonra az oxitocinra, prolaktinra és a dopaminra.

Az oxitocinnak nyugtató hatása van és bárki, aki próbált már elaludni stresszes állapotban tudja, hogy a nyugalom a legjobb módja az alvásra való felkészülésnek. A prolaktin megelégedettség érzetet kelt, a dopamind pedig a jól ismert boldogsághomron.

Röviden tehát, ha szexelsz, akkor kevésbé valószínű, hogy stresszes leszel, így jobban fogsz majd aludni.

3. Megugorhat a vérnyomásod

Szex nélkül feltűnhet, hogy a vérnyomásod megemelkedik. Ez is összefügg a szex és a stressz közötti kapcsolattal. A gyakori szex javítja a szervezet fiziológiai válaszát a stresszre, így alacsonyan tartja például a vérnyomásunkat is.

4. Nagyobb a kockázata szívbetegség kialakulásának

Az American Journal of Cardiology-ban megjelent tanulmány szerint, azok a férfiak, akik hetente legalább kétszer szexelnek, fele annyira hajlamosak arra, hogy szívbetegségek alakuljanak ki náluk. A gyakran szexuális életet élők valószínűleg támogató, intim kapcsolatban élnek. Ez javítja az egészségüket, csökkenti a stresszt, így kevésbé lesznek kitéve a szívbetegségeknek.

5. Befolyásolhatja a kognitív funkciókat

A szexuális aktivitás javítja a memóriánkat. Ha ez elmarad, akkor egyrészt ott van a már többször is megemlített stressz az életünkben, másrészt az agyunk memóriáért felelős része sem fog tudni megfelelően működni.

6. Kiesel a rutinból

Ismered a mondást miszerint, "Ha nem használod, elveszíted"? Nos, ez bizonyos mértékig igaz is. Egy tanulmány kimutatta, hogy az 50-es, 60-as és 70-es éveikben járó, szexuálisan nem aktív férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek merevedési zavarban. Ennek van is némi értelme: intellektuális szinten a karok és lábak, valamint az erogén zónák közötti navigálás meglehetősen nehéz dolog, így képzeljük el azt a tényt, hogy ha hónapokig egyáltalán nem szexelünk, mennyire nehezebbé válik a dolgunk. A kutatás egyébként azt sugallja, hogyha nincs is partnered, a rendszeres maszturbálás segíthet enyhíteni ezeket a hatásokat.

7. Ha nem maszturbálsz megnő a prosztatarák kockázata

Ha nincs rendszeres szex az életedben és nem is maszturbálsz, az nem egészséges. Kutatások szerint a rendszeres maszturbálás segít csökkenteni a prosztatarák kialakulásának lehetőségét.

8. Gyengül az immunrendszered

Az immunrendszerünk számára az orgazmus hihetetlenül előnyös. Carl Charnetski és Francis Brennan pszichológusok vizsgálatot végeztek erről. Nyálmintákat elemeztek olyan emberektől, akik hetente kétszer-háromszor szexeltek. Ezen emberek szervezetében rendkívül nagy mennyiségben termelődött antitest, amely az immunrendszerük megerősítésére és az esetlegesen felmerülő betegségek kialakulására volt hatással.

9. Romlani fog a teljesítményed

A szex nélküli életnek két fázisa van. Egyrészt, amikor rendkívül vágysz rá és szinte bármi izgalmi állapotba tud hozni, a másik része pedig, amikor totális passzivitást mutatsz. Mindez nyilván a mindennapi teljesítményedre is hatással lesz. Az aktív szexuális életet élő párok ugyanis sokkal boldogabbak a mindennapokban.

Ha tetszett, amit olvastál, keresd a Life Advisor blogot hasonló cikkekért!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A rizs feleannyiba, a spagetti harmadannyiba kerül a brit Aldiban, mint nálunk, a kilós tejföl ára viszont duplaannyi ott

31 alapélelmiszer árát hasonlították össze, ezekből 14 olcsóbb Angliában, mint Magyarországon, és sokszor nem is kevéssel.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2021. október 18.


Link másolása

hirdetés

A G7 gazdasági hírportál megkérte egy Angliában élő olvasóját, Pétert, hogy vegyen meg 31 alapvető élelmiszert.

A férfi a kasszánál 13 260 forintnak megfelelő fontot fizetett, ugyanez a bevásárlás Magyarországon 11 886 forintba kerül.

Konkrét árak szeptember 30-án(1 font = 416 forint)

  • 1 kiló durum spagetti: 116 forint Angliában, 518 forint Magyarországon
  • 1 kiló rizs: 187 forint Angliában, 368 forint Magyarországon
  • 1 kiló tejföl: 1289 forint Angliában, 681 forint Magyarországon
  • 1 killó banán: 312 forint Angliában, 479 forint Magyarországon
  • 1 kiló toast kenyér: 549 forint Angliában, 249 forint Magyarországon

A lap készített már hasonló vizsgálatot a Lidl kapcsán is, ezzel a céljuk, hogy egy konkrét nagy bevásárlás költségének változásain mérjék az inflációt vagy a deflációt.

Angliában ugyan többet kellett fizetni összesen, viszont a G7 megnézte azt is, hogy a nettó medián fizetés (az a bér, amitől lefele és felfele is ugyanannyi elem van, tehát nem átlagról van szó, hanem középértékről) 2000 font körül van, ami 850 ezer forintnak felel meg. Ugyanez a szám Magyarországon 210 ezer forint, így a végén kijön, hogy a 31 termékes vásárlás egy angol fizetésnek az 1,6 százalékát, míg egy magyar fizetésnek az 5,6 százalékát emészti fel.

"Nem meglepő módon tehát (nem reprezentatív) összehasonlításunk szerint a magyar családnak 3,5-szer nagyobb teher ugyanazt megvenni ugyanabban a boltban, mint az angolnak"

– számolták ki.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Megbüntethetik a szülőket, ha rossz a gyerekük – erről nyújtottak be törvénytervezetet Kínában

Így akarják ösztönözni a szülőket arra, hogy foglalkozzanak többet a gyerekeikkel.

Link másolása

hirdetés

Jogilag büntethetőek lesznek azok a szülők Kínában, akiknek a gyerekei nagyon rosszul viselkednek, vagy bűncselekményt követnek el - írja a CNN.

Egy új törvénytervezet azt szorgalmazná, hogy a szülők foglalkozzanak többet a gyerekeikkel, és biztosítsák számukra azt, hogy tudjanak eleget mozogni, játszani és pihenni annak érdekében, hogy jó magatartásuk legyen.

A kínai törvényhozási bizottság szóvivője szerint ugyanis sok kamasz rossz viselkedése mögött az áll, hogy otthon nem fordítanak rá elég figyelmet, vagy nem nevelik megfelelően a szülei. Éppen ezért szeretnék szabályozni a gondviselőket.

A tervezet szerint a szülőt vagy gyámot megrovásban részesíthetik, és arra köteleznék, hogy vegyen részt egy nevelési tanácsadó által szervezett programon.

A kínai állam egyre inkább igyekszik beleszólni a gyerekek nevelésébe, főleg az onlinejáték-függőségüket és az internetes hírességek iránti rajongásukat szeretnék visszafogni. Múlt hónapban az Oktatási Minisztérium egy órára korlátozta a kiskorúak online játékokra fordítható idejét, csak pénteken, szombaton és vasárnap játszhatnak egy-egy órát. Ezzel együtt csökkentették a házi feladatokat és betiltották az iskola utáni korrepetálást a főbb tantárgyak esetében hétvégén és az ünnepek alatt, hogy könnyítsenek a diákok terhein.

Emellett viszont Kínának az sem tetszik, hogy a kamaszfiúk és a fiatal felnőtt férfiak egyre nőiesebbek, ezért arra buzdítják őket, hogy legyenek férfiasabbak. Ennek jegyében például utasították az iskolákat arra, hogy népszerűsítsék az egyetemi sportokat, például a labdarúgást a fiúk körében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: