8 hétköznapi dolog, aminek a készítése eddig rejtély volt
6. Az instant tészta
A tésztában liszt, tápióka keményítő, tojáspor és dúsító van. A tésztát megfőzik a gyárban.
Ezután meg is sütik, így könnyebb eltartani.
5. A szempillafesték
A szempillafesték fő alkotója a pigment. A fekete szempilla festék hagyományosan fekete kőszénből készül.
Ugyancsak gyakori alapanyag a víz, viasz és olajok.
A szempillafesték funkciójától függően is változhatnak az összetevők. A szempilla-hosszítóban például sok flexibilis polimer és mikro-rost van, a vízállóban pedig rengeteg paraffin.
4. A szappan
A szappan alapanyagai az olajok és zsírok. A hagyományos szappanfőzés bizonyos szempontból olyan, mint pörköltet készíteni. A szappankészítők vigyáznak, nehogy kifusson, és egy speciális lapáttal kevergetik az anyagot.
Miután felforrt, a szappant 36 órát hagyják állni, hogy összeálljon a szappanmassza.
3. A gyufa
A jó gyufa a legjobb minőségű fából készül.
A legtöbb gyár fűzfát használ.
A gyufagyártás egyik legfontosabb mozzanata a rönkök feldarabolása. A csupasz szálakat egy különös anyaggal kezelik, hogy a gyufák ne parázsoljanak. Emiatt egészségtelen gyufát tenni a szádba.
2. A chips
Az igazán jó chipshez válogatott krumplira van szükség. Nem felel meg bármelyik fajta, és a túl kicsik sem jók. Egy kiló chipshez 4 kiló krumpli kell.
A szeletek nem lehetnek 1,3 milliméternél vastagabbak.
A chipset csupán három percig sütik.
1. Coca-Cola
Az eljárás a víz előkészítésével kezdődik. Az egyik összetevő a keverék (cukor szirup és egy titkos koncentrátum keveréke). A vizet a palackozó üzemben dolgozzák össze a keverékkel, és itt kerül bele a széndioxid is.
A kólás üveget egy kis, cső alakú előformából készítik. A fújó gép fújja palack méretűre.
Bónusz: A szörnyű igazság a fagylaltról