6 nagyon kedvelt nasi - és kellemetlen mellékhatásaik
4.
A sokak által kedvelt gumimaci nemcsak cukorból, színezékből és fűszerekből áll, hanem zselatin is van benne, ami az édesség állagáért felelős. A zselatin állati eredetű, sokan azonban nem tudják, miből is van tulajdonképpen. A középkorban vették észre, hogy ha megfőzik az állatok csontját és bőrét, a belőle készült főzetnek "összetartó ereje" van. Ma már tudjuk, hogy az állatok kötőszövetéből kivont kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítható elő a zselatin, amelyet napjainkban nagyüzemi módon készítenek. Leginkább az élelmiszeripar és a szépségipar használja, de a Listverse szerint nem biztos, hogy mindenki jó ízzel fogyasztja majd a gumimacikat, ha megtudja, miből is van. A zselatin egyébként E441 néven található meg az élelmiszerek összetevőinek listájában - emulgeálószerként, valamint zselésítő anyagként használják, és rendkívül sok termékben megtalálható. Ebből kiindulva azokat sem kellene "jó ízzel fogyasztani"...
5.
Az olajban sült hasábburgonyát magas nátrium és zsírtartalma miatt eleve nem tartják egészséges snacknek. Ráadásul akrilamidot is tartalmaz. Ezt a vegyi anyagot 2002-ben észlelték először bizonyos élelmiszerekben, azóta laboratóriumi kísérletek bizonyították rákkeltő hatását. De mi ez pontosan? Az akrilamid szénhidráttartalmú élelmiszerekben természetes módon keletkezik, amikor azokat magas hőmérsékleten, tehát 120°C felett sütjük, hevítjük vagy grillezzük - alacsony nedvességtartalom mellett. A Nébih honlapján az anyagról azt írják, a jelenleg rendelkezésre álló humán tanulmányokban az akrilamid és a rák kialakulásának kockázata közötti összefüggésről egymásnak ellentmondó bizonyítékok születtek, viszont az állatkísérletekben a táplálékkal bevitt akrilamid megemelte a génmutációk és tumorok kialakulásának valószínűségét.
Pixabay
6.
A popcorn az egyik legrégebb óta ismert nasi: régészek már 6700 évvel ezelőtti nyomait is megtalálták Peruban, ahol tűzön sütötték meg a kukoricát. A pattogatott kukorica - valljuk be - csábító illatú, de éppen ennek a csábító illatnak a belélegzése káros. Úgy tudni, bizonyos diacetilt tartalmazó gőzök belélegzése igencsak veszélyes. A diacetil az az aromaanyag, amivel a vajas ízesítést elérik, így például a a popcorngyárak levegőjében is megtalálható. Otthoni körülmények között csak akkor lehet ilyeneket belélegezni, ha a mikrosütőzött popcorn zacskóját még lehűlése előtt kinyitják.
Már orvosi fogalommá vált a „popcorn tüdő”, vagyis a bronchiolitis obliterans: ez egy légúti megbetegedés, amely olyan üzemek dolgozóinál alakult ki, ahol mikrohullámú sütőkkel készítik a popcornt. De nemcsak a munkásokat fenyegeti ez a betegség, hanem a fogyasztókat is. A Listverse egy 2012-es esetet is idéz, amikor egy coloradói férfi betegedett meg az otthoni popcornozástól. 10 éven át minden nap két zacskó pattogatott kukoricát készített a mikróban. Miután megállapították a betegségét, a férfi beperelte a gyártót és a forgalmazót, végül hétmillió dolláros kártérítést kapott.