12 élelmiszer, amit soha ne rakj hűtőbe, ha jót akarsz
5.
Bár sokan próbálkoznak a kenyér lefagyasztásával túlvásárlás esetén, nem helyeslendő eljárás, mert a hideg kiszárítja, megkeményíti a kenyeret, ráadásul az ízét is elveszíti. Legfeljebb pirítósnak használható utána, de annak sem az igazi.
6.
Sokan vallják, hogy a paradicsom igazán behűtve jó, de a szakemberek szerint nemcsak jellegzetes ízét veszíti el, hanem állaga is megváltozik, mert a hideg roncsolja a paradicsom héjának belsejében lévő hártyákat. De ugyanígy elillan az olyan gyümölcsök zamata is, mint a kivi, az őszibarack, vagy a szilva.
Fotó: Unsplash
7.
A „meleg” dinnyét valószínűleg senki nem szereti, de felvágás előtt nem érdemes a gyümölcsöt a jégre tenni, mert szobahőmérsékleten őrzi meg az antioxidáns tartalmát. A felszeltet természetesen már jobb hűtőben tárolni, alaposan lefedve, hogy ne veszítsen sokan nedvességtartalmából.
8.
A mézet már csak azért sem kell hűtőbe tenni, mert természetes módon tartósítja magát. A túlzott hűvösben viszont felgyorsul cukortartalmának kristályosodási folyamata. Akkor sincs semmi baj, ha kikristályosodott, az üveget langyos vízbe állítva könnyen visszanyerhető a folyékony állag. (Mikrózni viszont még véletlenül se próbáljuk, mert azzal teljesen tönkretesszük.)
Fotó: Unsplash
9.
Az olívaolaj sem való a frigóba: ha túl sokáig hűsöl, megdermed, és kiönteni is alig lehet az üvegből.
10.
A Healthyleo tilalmi listára helyezi egyik kedvenc fűszernövényünket, a bazsalikomot is, amelyet virágokkal azonos módon kezelendőnek tart – vagyis szabad levegőn, rendszeresen öntözve. A bazsalikom ugyanis minden körülötte lévő illatot képes magába szívni.
11.
A már dresszinggel elkészített saláták esetében az öntettől függ a helyes tárolás: ha majonézes, vagy joghurtos a dresszing, akkor ott a helye a hűtőben, ha viszont olajos-ecetes, akkor hagyjuk kint, különben kellemetlen szaga lesz.
Fotó: Unsplash
12.
Ami pedig a tojásokat illeti: itt megoszlanak a szakvélemények. Healthyleo ennek esetében is a hűtőn kívüli elhelyezést ajánlja…